Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Равносметката от Българското европредседателство

03 юли 2018 | 10:30

Премиерът Бойко Борисов отчете свършеното по време на Българското председателство пред депутатите в Европейския парламент. Отчетът започна с половин час закъснение заради протест на преводачите на Европарламента.
Борисов и Българското председателство получиха оценка „отличен“ от всички политически сили в Европарламента, включително и от председателя на парламента Антонио Таяни и на ЕК Жан-Клод Юнкер. Премиерът Борисов отбеляза, че безспорно най-големият успех на Българското председателство е постигането на темата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани, тъй като по думтие му не може да има мир и просперитет на континента, докато цяла Европа не бъде обединена. Борисов отчете също, че България е работила за свързаността на Балканите - енергийна, инфраструктурна, транспортна.
Той отчете, че страната ни се е постарала да бъде балансьор и честни посредници в диалога между ЕС и Турция. "Възстановихме диалога с Турция. Споразумението ни с Турция работи. Ние имаме нулев миграционен натиск", заяви той и заяви, че България ще продължи да работи за пълното си членство в еврозоната и Шенген.
Борисов отчете сложната обстановка, в която се е провело нашето председателство. Той добави, че страната ни е работила много по теми като Брекзит и миграцията и добави, че през изминалите шест месеца е България е търсила консесус между държавите и институциите, дори когато е имало големи противоречия.
В същото време от България президентът Румен Радев разкритикува резултатите от европредседателството и темите, които България избра като приоритет. По време на конференция, посветена на резултатите от Българското европредседателство Румен Радев каза, че колкото по-бързо управлението се отърси от фанфарите и изкуствения образ, който е създал на страната по време на европредседателството, толкова по-добре. Според Румен Радев председателството се използвало за вътрешнополитически пиар.
Вицепремиерът Екатерина Захариева, която също присъстваше на конференцията не се съгласи с критиките на президента. Тя заяви, че не е имало замитане на проблеми под килима по време на Българското председателство.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Получихме добра оценка за Българското председателство на Съвета на ЕС

Получихме по-добра оценка от тази, която сме очаквали, но това е така, защото бяха постигнати много неща. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Страсбург след като представи резултатите от работата на Българското председателство на Съвета на ЕС пред европейските депутати, съобщиха от правителствената информационна служба. Той благодари за доброто сътрудничество с Европейския парламент, Европейската комисия и Европейския съвет през изминалите шест месеца. „Няма смисъл да се цитира моето име, тук се говори за България и всички българи трябва да сме горди“, подчерта Борисов и допълни, че страната ни е показала добра техническа и организационна подготвеност по време на председателството.
В отговор на журналистически въпрос за изказването на президента Румен Радев, че България получава „стандартните за всяко европейско председателство комплименти“, премиерът Борисов посочи, че страната ни положи огромни усилия за перспективата на страните от Западните Балкани - от подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и добросъседство с Република Македония, през консенсуса, който намериха Атина и Скопие за името на държавата до последното заседание на Съвета на ЕС, което утвърди хоризонта за започване на предприсъединителни преговори с Република Македония и Албания. „Всички политически партии в ЕП дадоха положителни оценки на председателството“, каза министър-председателят.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Успехът на едно председателство е успех на всички нас

Успехът на едно председателство е успех на всички нас и обратното, когато има грешки и проблеми се отразява на всички. Това каза премиерът Бойко Борисов, който представи резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС пред членовете на Европейския парламент, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Никога не съм твърдял, че сме идеални. Никога не съм казвал, че сме безгрешни, а надали иам такъв в Европка ,който да го каже“, заяви Борисов. „Стараем се много да опазваме околната среда. Направихме антикорупционнен орган с нов закон, с огромни правомощия и възможности и наистина се надявам тази тема да отпадне от дневния ни ред. Що се касае до етническия модел - винаги съм твърдял, че България има уникален етнически модел и ролята на ДПС в това еотношение е била огромна. Демокрацията в Европа е измислила политическите партии, нищо по-добро демокрацията не е измислила. Волята на българския народ беше такава да ни подреди по начина, по който управляваме. Глас народен - глас Божи.
Стараем се и трябва да ни стои като обеца на ухото, че етническият модел е най-доброто, което България е постигала в тази сфера и трябва да продължи. Политическите упреци и боричканията са нормални в политиката, но правата линия трябва да продължи. В това отношение винаги съм нащрек.
Борисов отбеляза, че дейстително са положени сериозни усилия по темата за Брекзит. „Опитахме се максимално да разрешим един нормален развод. Великобритания не е каква да е държава в Европа и се надявам на здравия разум да постигнем такъв Брекзит, който да защитава правата ин Великобритания на държавите от ЕС.
Българският премиер пожела успешно председателство на Австрия и заяви, че винаги е насреща при нужда.

Агенция "Фокус"
Еврокомисарят Мария Габриел: Бългаското председателство ще остане като председателство, изпълнено с европейски дух на обединение, много работа и конкретни стъпки напред в редица области

Бългаското председателство ще остане като председателство, изпълнено с европейски дух на обединение, много работа и конкретни стъпки напред в редица области. Това каза българският еврокомисар Мария Габирел, след като премиерът Бойко Борисов представи резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС пред членовете на Европейския парламент, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Конструктуивният дебат в ЕП много ясно отчита успешното председателство на България, отбеляза тя. „Поздравления за всички включили се в този процес за успешното председателство, което ще остане като председателство, изпълнено с европейски дух на обединение, много работа и конкретни стъпки напред в редица области - цифровизация, Западни Балкани, социална политика икономически съюз“, каза Габриел.
Еврокомисарят отбеляза, че от вниманието на Българското председателство не са убягнали важни теми, които ЕС ще продължи да работи като следващата многогодишна финансова рамка, Брекзит, темите за миграцията иа сигурността.
„Всичко това направи Българското председателство успешно. То оставя една солидна основа за успех и на Австрийското председателство“, каза в заключение европредседателят.

Агенция "Фокус"
Евродепутатът Ангел Джамбазки, ЕКР: Поставянето на темата за Западните Балкани е безспорен успех за ЕС, защото дава сигнал за развитие и спиране на центробежните процеси

Поставянето на темата за Западните Балкани е безспорен успех за ЕС, защото дава сигнал за развитие и спиране на центробежните процеси. Това каза евродепутатът от групата на (Европейски консерватори и регформатои) ЕКР Ангел Джамбазки, след като премиерът Бойко Борисов представи резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС пред членовете на Европейския парламент, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Съвсем очевидно е, че техническата подготовка на правителството за председателството е била отлична и това се вижда и се отчита от всички в залата“, заяи Джамбазки.
Той отбеляза голямата важност на няколко политически въпроса, които са били поставени по време на Българското председателство. „Няма българин, който да не разбира значението на това да няма граница между Охрид и Черно море - това е мислено в ЕС. Затова поставянето на тази тема е безпорен успех за ЕС, защото дава сигнал за развитие и спиране на центробежните процеси особено след Брекзит. Не мога да не ви поздравя за това. Поздравявам ви и за политиката, която води правителството по отношение на запазването на баланса в отношениетя между държавите вътре в ЕС“, добави евродепутатът.
Той поздрави българското правителство за политиката за опазване на външните граници, борбата с каналджийството и недопускане на прилагането на несправедливите клаузи в Дъблинския регламент, които ощетяват пограничните държави.
Джамбазкисе обърна към колегата си от групата на "Зелените" в ЕП Ска Келер, която при поемането на европредседателството от България отправи критики към българското правителство във връзка с плана за управление на Пирин, и я покани да посети страната ни и планината. Джамбазки отбеляза, че за изминалата година в родната ѝ Германия са построени 300 лифта, докато в България - нито един.

Агенция "Фокус"
Манфред Вебер, ЕНП: България трябва да стане член на Шенген, тя се нарежда сред големите страни, които водят Европа напред

България трябва да стане член на Шенген. Това каза лидерът на групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер, след като премиерът Бойко Борисов представи резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС пред членовете на Европейския парламент, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вие доказвате, че може да опазите вашите външни граници. Вие се справяте по отношение на вътрешната си сигурност, така че трябва най-накрая вътрешните министри да се занимаят с тази тема и да се даде възможност на България да се присъедини към Шенген“, заяви Вебер.
„Ние искаме в Западните Балкани да има сигурност и не искаме да внасяме несигурност в Европа от Западните Балкани, затова трябва да се посветим на тази тема. Радваме се, че вашето председателство сложи акцент върху тази тема“, добави той.
По думите му последните шест месеца са показали, че когато хората се обединяват, в ЕС могат да се постигнат много неща и така може да се противодейства на национализма.
„Бойко, благодарение на теб курсът беше много ясен, свързан с бъдещето на ЕС. България се нарежда сред големите страни, които водят Европа напред. Резултатите са прекрасни“, каза още Вебер.

Агенция "Фокус"
Министър Екатерина Захариева: По никакъв начин не сме използвали Председателството за вътрешнополитически ПР и да „замитаме“ проблеми

По никакъв начин не сме използвали Председателството за вътрешнополитически ПР и да „замитаме“ проблеми. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод критиките на президента Румен Радев за Председателството, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Работили сме и в България, всички реформи се движат“, посочи тя. „В никакъв случай никой не е забравил работата си в България. Нормално е медийният фокус върху Председателството да е по-голям. Не всеки ден в България идват всички 28 лидери на ЕС“, коментира Екатерина Захариева. По повод критиката на президента Румен Радев, че Дунавската стратегия не е включена в приоритетите на Председателството тя обясни: „Няма как да включим всички приоритети. Дунавската стратегия е много добра, подкрепяли сме я винаги“. „Моето мнение е, че ако имаш 100 приоритета, значи нямаш нито един. Неслучайно всяко Председателство има 3 приоритета“, обяви Екатерина Захариева. „Може би президентът е считал, че Дунавската стратегия е по-важен приоритет от Западните Балкани. Мнението ни и на гражданите е, че Западните Балкани бяха по-важен“, заяви тя. Попитана не си ли противоречат изказванията на президента Радев за парламентарното измерение на Председателството и днешното Екатерина Захариева посочи: „Не съм говорител на президента. По-скоро досега изказванията му бяха в подкрепа на договора с Македония, не искам да влизам в "реплика - дуплика". В изказването му имаше противоречия- от една страна договорът не е добър, а от друга страна трябва да настояваме за изпълнението му, защото е много добър“. „Досега оценката беше по-скоро позитивна, очевидно в края на Председателството президентът е решил да си промени мнението“, каза още тя.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Манфред Вебер, ЕНП: Българското председателство постигна много

Българското председателство постигна много. Това каза лидерът на групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер, след като премиерът Бойко Борисов представи резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС пред членовете на Европейския парламент, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Стискахме палци, за да се справи младото българско председателство. Сега трябва да кажа, че се справихте прекрасно, заяви Вебер. „Постигнахте много и наистина направихте голяма стъпка напред. От името на ЕНП искам да Ви благодаря сърдечно. Вие наистина подсилихте Европа“, заяви лидерът на групата на ЕНП в ЕП.
Вие наистина показахте, че може да се справите. Освен това по времето на вашето председателство беше приет пакет, който цели да подпомага хората, които наиситна имат нужда от закрила и хуманитарна помощ. Вие дадохте своя принос за ограничаването на миграцията по вашата граница, добави Вебер.

Агенция "Фокус"
Жан-Клод Юнкер, ЕК: България се погрижи европейската политика да отрази и перспективата, свързана със Западните Балкани и се справи отлично със защитата на границата

България се погрижи европейската политика да отрази и перспективата, свързана със Западните Балкани и се справи отлично със защитата на границата. Това каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, след като премиерът Бойко Борисов представи резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС пред членовете на Европейския парламент, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
България се погрижи за това европейската политика да отрази и перспективата, свързана със Западните Балкани - тази тема да бъде по-добре разбрана. Постигнхме съгласие, че ще се предприемат мерки и сега това, което не беше изяснено по темата Западни Балкани вече е изяснетно, каза Юнкер.
„Искам да блгадоря и за вашата работа , свързана със защитата на външните граници. Бойко отлично се справи“, каза Юнкер.

Агенция "Фокус"
Министър Екатерина Захариева: Очевидно оценката на гражданите за Председателството се разминава с тази на президента

Оценката на българските граждани за Председателството очевидно се разминава с оценката на президента. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод критиките на президента Румен Радев за Председателството, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Съжалявам, че в речта на президента единственото положително, което чух за Председателството, е, че администрацията се била научила как работят институциите“, коментира тя. „Понякога е хубаво и самите ние да осъзнаем какво сме направили. Сигурно сме допускали някакви грешки - който не работи, той не греши“, посочи Екатерина Захариева. „Оценката на гражданите е изключително позитивна. Само 1% от българите считат, че България се е справила лошо“, заяви министърът. „Досиетата не са техника, това е законодателният процес. Всяко министерство показа, че има административния капацитет и че може да приключва законодателни инициативи, важни за всеки европейски гражданин“, посочи Екатерина Захариева и уточни, че България стои по друг начин след Председателството.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Жан-Клод Юнкер, ЕК: Благодаря на премиера Борисов и на неговия екип за изключително успешното председателство

Благодаря на премиера Борисов и на неговия екип за изключително успешното председателство. Това каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, след като премиерът Бойко Борисов представи резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС пред членовете на Европейския парламент, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Юнкер отбеляза, че Бойко Борисов носи отговорността за това успешно председателство. „Благодаря на Лиляна Павлова,която е инженер на това председателство. Благодаря на посланика и на всички, които работят с премиера в България, в София и по други места. Браво отлично, много ви благодаря“, заяви Юнкер.
„Мотото на вашето председателство беше „Съединението прави силата“. Това резюмира и начина, по който подходихте към председателството - всяка секунда всяка минута работихте така и за мен беше удоволствие да работя с Българското председателство. Надявам се тази добра традиция, която започна Естония и продължи България, ще продължи и по време Австрийското председателство“, каза председателят на ЕК.
„Построихте мостове, събрахте хора и в отделните отрасли постигнехте успехи“ каза още той и добави, че със стимъла на българския еврокомисар Мария Габриел и Българското председатрелство цифровизацията е напреднала.
„Много се гордея с това, че успяхте, особено в тези сложни обстоятелства, и работихте добре и по командированите работници. Постигнахте повече от други в сложни обстоятелства“, коментира той.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: България ще продължи да гледа напред и да работи за пълното си членство в еврозоната и Шенген

България ще продължи да гледа напред и да работи за пълното си членство във всички политики на ЕС - Шенген и еврозоната. Това каза премиерът Бойко Борисов, който представи резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС пред членовете на Европейския парламент, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . „Ние постигнахме висок икономически растеж от 4%, безработицата падна под 6%, нисък външен дълг 24% от БВП към днешна дата. Имаме значим финансов резерв и напрактика нулев бюджетен дефицит“, отбеляза Бойко Борисов.
Показали сме, че сме лоялен партньор и сме търпеливи. Аз вярвам в дипломацията, а не в практиката да се налага вето. Всички знаем как свършва това. Девизът на българското председателство беше „Съединението прави силата“ и днес, след 6 месеца, можем да кажем, че силата на съединението е бъдещето на Европа“, каза бъгарският премиер.
"Първото ни председателство по общото мнение беше успешно и България се чувства горд член на ЕС", заяви Борисов.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: България отстоява интересите на гражданите на Европа и се постара да бъде балансьор и честен посредник в отношенията с Турция

Отстоявахме интересите на гражданите на Европа и се постарахме да бъдем балансьори и честни посредници. Предложихме и организирахме среща ЕС-Турция във Варна на 26 март, за да седнем заедно на една маса и да решим натрупаните проблеми. Това каза премиерът Бойко Борисов, който представи резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС пред членовете на Европейския парламент, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . „Възстановихме диалога с Турция. Споразумението с Турция работи - имаме нулев миграционен натиск. Това ни дава основание да предлагаме за решаване на проблемите на миграцията да се търсят такива политически решения и с други страни.
Постигнахме голям напредък като подобрихме Шенгенската информационна система, визовият кодекс и Шенгенския граничен кодекс, както и оперативанта съвместимост. По темата за миграцията Европа е свършила много, ЕК е свършила много и ние също се опитахме да дадем нашия принос“, каза още Бойко Борисов.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Българското председателство работи много за свързаността между страните на Балканите

Българското председателство работи много за свързаността между страните на Балканите. Това каза премиерът Бойко Борисов, който представи резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС пред членовете на Европейския парламент, предаде репортер на Агенция „Фокус“ . „Ние сме прагматични. Работихме много за свързаността на региона, защото политическите декларации са важни, но гражданите тябва да видят реалните резултати в своето ежедневие“, заяви Борисов. Той отбеляза, че транспортнтие коридорите 4,8 и 10, дигиталната инфраструктура, жп линиите и пристанищата - ще даде възможност за много по-голям просперитет, свързаност и вдигане на БВП на целите Балкани.
„На срещата в Софя се договорихме да се осигурят допълнителни средства за свързаност, 11 транспортни проекта за цифрова програма на Блаканите, за енергийна свързаност, за младежите чрез Еразъм +“, отчете премиерът Борисов.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Безспорно най-големият успех на Българското председателство е темата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани

Постигнехм 45споразумения с ЕП от 105, които наследихме. Още толкова затворихме в Съвете ,за да могат нашите австрийски колеги да започнат преговорите с вас още през юли. Българското европредседателство си постави четири основни приоритета и постигнахме успех и напредък по всички от тях. Безспорно най-големият ни успех бе постигането на темата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани.Това каза премиерът Бойко Борисов, който представи резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС пред членовете на Европейския парламент, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Заложихме на това, защото разбираме присъединяването им към ЕС като условия за по-доброто развитие и сигурността на цяла Европа. Не може да има мир и просперитет на континента, докато цяла Европа не бъде обединена. Мисля, че нашите усилия имаха резултат - Срещата на върха в София на 17 май помогна на Атина и Скопие да постигнат споразумение за името. Това е исторически момент и постижение, с който всички трябва да се гордеем. Оставям го последно, но то даде старата - Споразумението за добросъседство между България и Македония, с което отворихме темата и дадохме личен пример", заяви още премиерът Борисов.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Външнополитическата обстановка за Европа е динамична и сложна и това повлия и на Българското председателство

Външнополитическата обстановка за Европа е динамична и сложна и това повлия и на Българското председателство. Това каза премиерът Бойко Борисов, който представи резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС пред членовете на Европейския парламент, предаде репортер на Агенция „Фокус“ .Борисов подчерта някои от факторите, които ще останат в европейския дневен ред - САЩ и решенията на президента Доналд Тръмп за търговското споразумение с ЕС и излизането от спораузението с Иран; Брекзит - който е не само вътрешен, но и геополитически проблем и резултатът от преговорите не трябва да застраша сигурността на Европа и на гражданите; ситуацията в Африка, която е източникът на миграционният натиск към Европа; както и тероризмът, който остава сериозна заплаха.
„България ще продължи да подкрепя ЕС в борбата с тези предизвикатеслтва. Вярвам, че по време на председателството си можахме да уловим пулса на събитията и давамв много добра основа на колегите си от Австрия, така както получихме от Естнското председателство“, каза още Борисов.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Българското председателство търсеше консесус между държавите и институциите, дори когато имаше големи противоречия

Българското председателство търсеше консесус между държавите и институциите, дори когато имаше големи противоречия. Това каза премиерът Бойко Борисов, който представи резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС пред членовете на Европейския парламент, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По реформата на Дъблинското споразумение, системата за убежище инвестирахме много усилия. Не оставихме камък непосместен и постигнахме доста с ваша подкрепа. 4 от шестте отворени досиета са на финалната права. Благодаря, че ЕП показа гъвкавост и беше ключов партньор, но общото решение предстои да бъде взето и затова до ранни зори на Евопейския съвет търсихме компромиси. Горд съм, че успяхме. За пореден път Европа показа, че е готова да работи единно и да намира европейски решения. Дълбоко сме убедени, че с нашата работа поставихме основите на едно добро и устойчиво решение“, заяви Борисов.
Българският премиер заяви, чее в името на по-доброто бъдеще на Европа по време на българското председателство са постигнати резултати в редица сфери като социалния стълб, енергийния съюз, банковия съюз, единния цифров пазар и подготовката за европейските избори през 2019г. „Приехме също първата промишлена програма на ЕС за военни способности“, отчете Борисов. „Нашите успехи са и ваши, защото ако не работехме заедно, никога нямаше да се случат. Това обещахме в началото на нашето председателство, това направихме - търсехме консесус между държавите и институциите, дори когато имаше големи противоречия“, каза още той.

Агенция "Фокус"
Министър Екатерина Захариева: Уверявам гражданите, че сме се погрижили да се приключи с непризнаването на очевидни исторически факти

Уверявам гражданите, че българските дипломати и министри, са се погрижили за това в целия преговорен процес да има ясно условие, че договорите ще се изпълняват на практика, че ще приключим с порочните практики от миналото за непризнаване на очевидни исторически факти, за изкривяване на учебните програми по история. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на конференция на тема „Българското председателство на Съвета на ЕС - време за равносметка“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Дали е трябвало да забавим договора с Македония - спомням си, че тогава всички го приветствахме. Може би договорът трябва да се чете по-внимателно“, коментира тя. „В него има основа от декларацията от 1999 година, но със сигурност не се изчерпва само с нея“, посочи Екатерина Захариева. „Сигурно бих могла да изброя повече неща, които искам да видя в договора с Македония, от президента“, обяви тя. „Дали е трябвало да предвидим разпоредба за прекратяване - това решение е взето от експертите и то по наше настояване. Точно защото не сме искали да се повтори случаят с декларацията от 1999 година“, обясни министърът. „С договора с Македония България „отпуши“ процеса за помиряване в целия регион. Това е оценка не на българските политици и анализатори, а на държавите. Това даде кураж, смелост и желание регионът най-после да приключи с процеса на помиряване. Да започне да гледа напред в бъдещето“, заяви Екатерина Захариева. „В заключението от Съвет разширяване има текст за историята, включен по настояване на Българското председателство, който изисква ангажимент за признаване на историята и за неизползването ѝ в отношенията със съседите“, каза още тя.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Министър Екатерина Захариева: Най-големият успех на Председателството е, че направихме Западни Балкани от национален приоритет общ европейски

Приоритетът Западни Балкани всъщност е основно национален български приоритет. Най-големият успех на Председателството, който се изрече от редица лидери и посланици на ЕС, е че България успя да направи един свой национален приоритет - общ европейски приоритет. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на конференция на тема „Българското председателство на Съвета на ЕС - време за равносметка“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Позволете ми изобщо да не се съглася с оценката на президента Радев, че Балканите останаха приоритет на София“, коментира тя. „В началото на мандата на тази ЕК Жан-Клод Юнкер каза, че разширяването не е приоритет, че по никакъв начин няма да се случва напредък по време на разширяването“, припомни Екатерина Захариева. „3 години по-късно ЕК направи за основен приоритет във външната политика страните от Западните Балкани“, обяви министърът. „Дали сме постигнали нещо конкретно - оценките могат да се разминават, но Софийска декларация с дневен ред, с пари на масата, от заключение на Съвета за разширяване, е повече от конкретика“, каза още Екатерина Захариева.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев: Правителството се посвети на Западните Балкани, но загърби важни взривоопасни процеси в страната

Правителството се хвърли изцяло във външната политика и се посвети на Западните Балкани, но загърби важни взривоопасни процеси вътре в страната. Това каза президентът Румен Радев на конференция на тема „Българското председателство на Съвета на ЕС- време за равносметка“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нормално е в процеса на подготовката и провеждането на Председателството България да стане по-демократична европейска страна, с независими и ефективни институции, с ясно разделение на властите, с върховенство на закона, със свобода на словото“, коментира Радев. „България затвърди положението си на най-периферна за ЕС страна и по отношение на структурите, и по отношение на воденето на основния дебат“, заяви държавният глава. „Едно от най-големите постижения на Председателството, наред с връщането на фокуса върху Западните Балкани, е че администрацията ни придоби познания в механизмите на ЕС и на вземането на решения“, обяви Румен Радев. „Но стана ли от това България по-европейска, като интегриране в европейските институции и структури, в механизмите за вземане на решения“, попита той. „Председателството се използваше за вътрешнополитически ПР във времена, когато протестите се множат, а властта не отговаря“, заяви президентът. „Властта трябва по-бързо да се освободи от еуфорията от този изкуствено граден образ и възможно най-бързо тялом и духом да се върне в суровата българска действителност“, каза още Румен Радев.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев: Западните Балкани останаха приоритет за София - изпаднаха от фокуса на Обединена Европа

Западните Балкани останаха приоритет за София, изпаднаха от фокуса на Обединена Европа. Това каза президентът Румен Радев на конференция на тема „Българското председателство на Съвета на ЕС - време за равносметка“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Миграцията открои дълбоки разломи в ЕС, които застрашават единството му и открояват редица институционални слабости“, заяви Радев. „Европа сама не смогва да следва дневния си ред. Къде остана Бялата книга, която трябва да има решение поне през 2019 година“, попита президентът. „Накъде отива Европа и успяхме ли по време на Председателството ни да търсим отговори на този въпрос - уви не“, коментира Румен Радев. „Надпреварата за закриване на досиета, може да доведе до закриване на самия ЕС“, посочи той. Според президента пропуск на Председателството е, че Дунавската стратегия не е намерила подобаващо място. „Пропуснахме голям шанс, тъй като 3 последователни ротационни председатели на Съвета на ЕС - България, Австрия и Румъния са Дунавски държави с отношение към този проблем“, каза още държавният глава.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев: По време на Председателството България не видя какво се случва на запад от Западните Балкани

България не видя какво се случва на запад от Западните Балкани. Това каза президентът Румен Радев на конференция на тема „Българското председателство на Съвета на ЕС- време за равносметка“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Без наше участие бе сформирана нова група за военни интервенции, която включва само 9 държави“, посочи той. „Редно беше България да постави въпроса каква е истинската цел на тази група, какви са критериите, на какъв принцип са поканени тези държави“, заяви президентът. „Изплуват нови въпроси и тревоги за отношението между Косово и Сърбия, за ситуацията около Македония, за реалната стойност на Софийската декларация“, коментира държавният глава. „Противоречията остават и няма гаранция кога ще бъдат решени“, обясни той. „Имаше стремеж Председателството да се използва за вътрешнополитически пиар със всички произтичащи от това последствия“, каза още Румен Радев.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев: България безкритично и без възражение прие новото име Северна Македония, което противоречи на позициите на правителството от преди време

България безкритично и без възражение прие новото име- Северна Македония. Нещо, което противоречи на позициите на правителството от преди време. Това каза президентът Румен Радев на конференция на тема „Българското председателство на Съвета на ЕС- време за равносметка“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Настоявам за търсене на допълнителни гаранции чрез вписване на ангажиментите от договора между България и Македония в гл. 35 на бъдещата договорна рамка за процеса на преговори между Македония и ЕС“, заяви той. „България и Македония са най-близките държави на Балканите. Не трябва да създаваме предпоставки между страните ни да има ново изкуствено разделение“, обяви президентът. „България побърза да сключи веднага договора с Македония. Според мен трябваше да се направи преценка на състоянието на отношенията към наши дни, че рано или късно между Македония и Гърция ще се сключи договор“, обясни Румен Радев. „Да се подготви договор, който да отчита днешните условия. Побързахме да вземем декларацията от 1999 година, да я преформатираме в договор“, посочи президентът и допълни, че между договора на България с Македония и този на Гърция с Македония има значителни разлики. „Договорът ни с Македония подлежи на промяна, което допуска възможността за обратимост на процесите. А този с Гърция е безсрочен и не търпи промяна“, поясни държавният глава. „Гърция реши проблемите със своята идентичност, история и език на високо политическо ниво“, заяви Румен Радев. „В нашия договор оставихме проблемите да се решават от комисия, която има правомощия само в историята“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев: Комплиментите за Председателството не трябва да ни заблуждават - състоянието на ЕС е такова, че Брюксел може да си позволи само положителни самооценки

Комплиментите за Председателството не трябва да ни заблуждават. Състоянието на ЕС е такова, че Брюксел може да си позволи само положителни самооценки. Това каза президентът Румен Радев на конференция на тема „Българското председателство на Съвета на ЕС- време за равносметка“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Броят на целувките и прегръдките, броят на лидерите, позирали на Моста на влюбените, стотиците срещи и документи накрая остават статистика“, посочи той. „Онова, което ще запомни историята, е какво се случи с ЕС, по време на Председателството“, обяви президентът. „Изминаха 3 дни от края на Председателството, медиите вече бълват анализи, някои от тях могат да се окажат с кратък срок на годност. По времето на първото Председателство се случиха критични за ЕС събития, самото време беше критично“, коментира държавният глава. „Налице са центробежни сили, които поставят под въпрос сегашната му архитектура, а според някои и неговото съществуване“, заяви Румен Радев. „Благодаря на всички сънародници, които вложиха усилия в логистичен план. Администрацията ни реши проблемите и беше на висотата на отговорностите“, каза още президентът.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Обещахме в началото на нашето председателство и търсихме консенсус между държавите и институциите, дори и когато имаше големи противоречия

Министър-председателят Бойко Борисов разговаря с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни преди да представи резултатите от работата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз в пленарната зала в Страсбург. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
“Приоритетите, които заложи Българското председателство, успяха”, каза председателят на ЕП. Той благодари за доброто сътрудничество по време на председателството. “Работихме много успешно лично с теб, твоя екип и министрите”, подчерта Таяни пред премиера Борисов.
“Обещахме в началото на нашето Председателство и това направихме - търсихме консенсус между държавите и институциите, дори и когато имаше големи противоречия”, каза министър-председателят. Той изрази увереност, че темата за развитието на страните от Западните Балкани ще остане сред приоритетните политики на ЕП. “Нашите успехи са и ваши, защото ако не работихме заедно, никога нямаше да се случат“, подчерта премиерът. Той акцентира върху важността на проектите за инфраструктурна, транспортна и дигитална свързаност, посочвайки че това ще бъде гарант за сигурността и мира в региона, включително и по темата с миграцията.

Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев ще участва в конференция на тема "Българското председателство на Съвета на ЕС - време за равносметка"

Днес от 10.00 часа в зала „Средец“ на столичния хотел „Балкан“ президентът Румен Радев ще участва в конференция на тема "Българското председателство на Съвета на ЕС - време за равносметка". Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
От 12.30 часа в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 държавният глава ще удостои посланика на Грузия Зураб Беридзе с орден „Мадарски конник“ – първа степен.
От 15.00 часа на „Дондуков“ 2 Румен Радев ще разговаря със заместник министър-председателя и министър на външните работи на Социалистическа република Виетнам Фам Бин Мин.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов ще представи резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС пред Европейския парламент

Министър-председателят Бойко Борисов ще представи резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС пред членовете на Европейския парламент. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Министър-председателят Борисов ще информира европейските депутати за напредъка и резултатите по основните приоритети през последните шест месеца: европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани, бъдещето на Европа и младите хора, сигурност и стабилност в силна и единна Европа и цифровата икономика и уменията на бъдещето.
Преди участието в пленарната сесия, министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.