Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Автобусни превозвачи на протест

14 юни 2018 | 12:07

Автобусни превозвачи в цялата страна излизат на предупредителен протест срещу отказа на парламентарното мнозинство да оттегли подготвяния законопроект за създаване на Българска автомобилна камара. Очаква се над 2000 автобуса за вътрешноградски, междуселищни и републикански пътнически превози да преустановят работа за час и половина в периода 14.00 – 15.30 часа. В протестните действия се включват Националното сдружение на автобусните превозвачи в България (НСАПБ), Браншовият съюз за стопанска инициатива в транспорта (БССИТ), Националният съюз на превозвачите (НСП) и Корпорацията на автомобилните превозвачи в България (КАПБ), които покриват почти 100% от пътническите превози в страната. Позицията на браншовите организации е подкрепена и от три работодателски организации Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК) и Българска търговско-промишлена палата (БТПП).
От сектора настояват проектозаконът за БАК да бъде оттеглен от вносителите, в противен случай на 25 юни т.г. ще стартират безсрочни протестни действия. В законопроекта е заложено Българската автомобилна камара да предлага на министъра на транспорта да лицензира или не фирми-кандидати за лиценз и да контролира дали фирмите спазват закона. Според протестиращите обаче е незаконосъобразно функции и дейности на ИА „Автомобилна администрация“ да бъдат изземвани и поверявани на Българска автомобилна камара, състояща се от преки конкуренти в сектора на обществен превоз на пътници. Според автомобилните превозвачи законопроектът е лобистки, създава условия за корупция, направен е в интерес на конкретен кръг от фирми
В сряда браншовите организации от сектора на автомобилните превози на пътници и товари, членуващи в АИКБ, БСК и БТПП, проведоха поредица от срещи с ръководствата на парламентарните групи и с Комисията по транспорт при Народното събрание.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията ѝ подкрепя напълно исканията на представителите на транспортния бранш и настоява ГЕРБ да изтеглят законопроекта незабавно. Нинова каза, че с тези промени управляващите ликвидират транспортния бранш, като го предават в ръцете на близките до властта. Депутатът от "Обединени патриоти" Атанас Стоянов също обяви, че са съгласни с много от доводите на представителите на транспортния бранш.
Вносителят на законопроекта– депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов заяви, че текстът е бил обсъден с всички и е съобразен с искания, които са получили.
Агенция "Фокус"
1800 автобуса в 32 града се включиха в предупредителния протест на автобусните превозвачи срещу Законопроекта за Българска автомобилна камара

От 14.00 до 15.30 часа в цялата страна, автобусните превозвачи, членове на АИКБ, БСК и БТПП, проведоха предупредителен протест срещу Законопроекта за Българска автомобилна камара. Това съобщиха от Българската стопанска камара.
Браншовите организации в автобусния транспорт са единни в исканията си за спиране на проектозакона, който според тях е лобистки и дава цялата държавна власт в ръцете на няколко души с интереси в транспортния бизнес и със сериозна политическа подкрепа от страна на управляващите.
По данни на браншовите организации, в протеста днес са се включили 1800 автобуса по 2480 разписания в 32 града, сред които: Перник, Варна, Благоевград, Търговище, Петрич, Добрич, Сандански, Пловдив, Карлово, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Лом, Вършец, Берковица, Исперих, Омуртаг, Поморие, Дулово, Търново, Гоце Делчев, Смолян, Шумен и др.
Отказът на управляващите да оттеглят законопроекта е причина да се пристъпи към организацията на мащабен ефективен протест, който е насрочен за 25 юни т.г., в София. Очаква се в него да се включат 750 пътнически автобуса. Готовност да се вкл

Агенция "Фокус"
Благоевград: Автобусни превозвачи в града символично се включиха в протеста срещу Проектозакона за Българската автомобилна камара

Автобусни превозвачи в Благоевград символично се включиха в протеста срещу Проектозакона за Българската автомобилна камара, предаде репортер на „Радио „Фокус“-Пирин. Автобусите имаха надписи „Протест“ , но повечето изпълняваха курсовете по график и не се наложи пътуващите да изчакат един час закъснение. Николай Петров, който е съсобственик на над 30 автобуса, които пътуват до Благоевград, София, Петрич, Гоце Делчев каза, че трябва да има камара, която обаче да е разделена на две – за автобусите и за товарните автомобили .„Никой не обръща внимание на така нареченото „споделено пътуване“ , това се незаконните превозвачи. Те не плащат данъци, нямат лиценз, нямат застраховка за пътниците, каза Петров. По думите му е важно камарата да не обединява автобусите и товарните автомобили. Единственото общо между тях е, че са обединени под едно и също название „пътно-транспортни средства.
„Извиняваме се за неудобството. Протестът нарочно е насрочен да бъде в рамките на час и половина, за да няма налагане на санкции върху транспортните фирми. Но все пак трябва да се покаже, че имаме позиция, защото ние сме в услуга на хората. Ако законопроектът бъде приет, всеки един от превозвачите задължително ще трябва да плаща членски внос заедно със всички други лицензи, които се плащат всяка година, което увеличава разходите. Ние трябва да ги компенсираме с увеличение на билети.“, каза Петров.
Лора КАЛЧЕВА

Агенция "Фокус"
Пазарджик: Протестът на превозвачите затвори изходите на автогарата в града

Автобуси са затворили изходите на Автогара "Пазарджик", като част от протеста на превозвачите срещу проекта за закон за Българската автомобилна камара, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Входовете на автогарата са свободни, за да могат пристигащи от по-далечни дестинации автобуси да влязат. Преустановено е издаването на билети на касите на от 14.00 до 15.30 часа. От Автогарата информираха, че общо 10 автобусни курса няма да пътуват в часовия пояс, в който се провежда протестът. В чакалнята на автогарата няма напрежение. Пътниците се осведомяват или на място, или по телефона за причините за спирането на автобусите и проявяват разбиране като изчакват следващите курсове. На автогарата в Пазарджик две от фирмите-обществени превозвачи протестират ефективно като спират курсовете си от 14.00 до 15.30 часа, но има и автобусни фирми, които протестират символично, като са поставили на превозните средства българският трибагреник и надпис протест срещу закона за Българската

Агенция "Фокус"
Смолян: Автобусни превозвачи в града протестираха символично

Автобусни превозвачи в Смолян протестираха символично срещу законопроекта за създаване на Българска транспортна камара, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Протестът започна в 14.00 часа и ще продължи до 15.30 часа. „През това време касата на автогарата в града работи, дава се информация на пътуващите и се продават билети“, каза Гина Дичева – експерт-логистика. Тя поясни, че последният автобус в 14.00 часа е отпътувал по направление за Пловдив. Очаква се преминаващ автобус по същото направление от Рудозем за Пловдив да премине през автогарата в Смолян. В 15.00 часа ще тръгне автобус за Девин, като шофьорът е заявил, че въпреки протестът, ще потегли с пътниците, тъй като метеорологичните условия са лоши, вали дъжд и няма как хората да чакат още половин час до 15.30 часа, поясни Дичева.
Тя отбеляза, че днес протестират тъй като са против законопроекта за създаване на Българска транспортна камара, а искат да се запазят досегашните условия на работа на автобусните превозвачи. „Ако не бъде оттеглен законопроектът, протестите ще продължат на 25 юни“, каза още Дичева.
Нели ГЕРГЬОВСКА

Агенция "Фокус"
Магдалена Милтенова, Браншови съюз за стопанска инициатива в транспорта: Автобусни и товарни превозвачи излизат заедно на протест на 25 юни срещу Закона за създаване на Българска автомобилна камара

Автобусни и товарни превозвачи излизат заедно на протест на 25 юни срещу Закона за създаване на Българска автомобилна камара. Това каза за Агенция "Фокус" председателят на Браншови съюз за стопанска инициатива в транспорта Магдалена Милтенова.
Тя обясни, че днешното изказване на председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, че законопроектът няма да бъде изтеглен, а само ще се премахне задължителното членство в камарата, е "взривило" превозвачите.
"Вече за 25-и имаме 740 автобуса заявени за протест. Колегите с камионите, които са против този законопроект също ще внесат искане за протести, което означава, че излизаме заедно на протест - камиони и автобуси срещу законопроекта", обясни Милтенова. Тя обясни, че до Столична община е изпратено искане за провеждането на протеста. "На 25-и от 10.00 часа до 11.00 час автобусите да се съберат на площада пред храм-паметник "Александър Невски". От там покрай Народното събрание, по протежението на бул. "Цар Освободител" и бул. "Цариградско шосе" ще се разположат автобусите. След това ще преминат от Народното събрание, през президентството и ще отидат до Централна автогара", обяви Милтенова и допълни, че целият протест е предвиден в периода 11.00-13.00 часа.
"Ние сме склонни към диалог. Помолихме да се изтегли законопроектът и да се даде срок до 15 юли, в който да се внесат предложенията за самостоятелни камари- автомобилна и товарна, което на нас ни е отказано. Ние не разбираме защо и законотворците, и политиците настояват камарата да бъде обща и какви интереси стоят зад това", коментира Милтенова.
Тя заяви, че протестите няма как да се обвързват с БСП и в случая не може да се говори за подобни инсинуации, защото не става въпрос за политика, а за реални проблеми на бранша.
По думите ѝ законът е изначално опорочен и затова е необходимо той да бъде оттеглен, а не редактиран.
Тя добави, че единствено две сдружения, подкрепени от една работодателска организация искат въпросните законодателни промени. "Три работодателски организации и останалите организации в транспорта са против", каза още тя.

Агенция "Фокус"
Тихомир Асенов, превозвач: На касите на всички фирми от Сдружението на автобусните превозвачи се предупреждават клиентите, че автобусите ще тръгват със закъснение

На касите на всички фирми от Сдружението на автобусните превозвачи се предупреждават клиентите, че във времето от 14 до 15.30 часа автобусите ще тръгват със закъснение. Това каза за Радио „Фокус – Пловдив превозвачът Тихомир Асенов. Поводът за това са ефективните стачни действия на сдруженията на превозвачите, които ще се проведат днес. „Протестираме срещу внесения законопроект на Българската автомобилна камара, защото автобусните превозвачи ще останат изолирани и непредставени в камарата. Освен това, на всички стана ясно, че това е един скандален и лобистки закон, целящ да облагодетелства няколко човека и да им даде власт да се саморазправят с бизнеса на неудобните. Никъде в Европа няма случай, в който конкурент да контролира и да допуска до професията си конкурента си. И не на последно място, вместо да облекчи това ще натовари с допълнителни разходи и без това полуфалиралите пътнически превозвачи. През годините на прехода сме виждали какви ли не неща, но доживяхме да видим и как се приватизира и цяло министерство на транспорта“, каза Тихомир Асенов. По думите му, ако законопроектът не бъде изтеглен 25 юни отново ще се проведат ефективни стачни действия, които ще се изразяват в протестно шествие.
Весела КРЪСТЕВА

Агенция "Фокус"
Иван Господинов, превозвач от Ямбол: Задължителното членство в камарата ще доведе не само до финансови загуби на фирмите, но и ще оскъпи значително билетите

Ямболските автобусни превозвачи изцяло подкрепят протеста на своите колеги от страната срещу Проектозакона за Българската автомобилна камара. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен Иван Господинов, представител на фирма за автобусни превози в Ямбол. Днес за час и половина, от 14.00 до 15.30 автобусите на фирмата няма да превозват пътници. Тези, които пътуват от Ямбол до различни дестинации, няма да бъдат засегнати, защото в този час няма да има отпътуващи автобуси.
Според Господинов, задължителното членство в камарата ще доведе не само до финансови загуби на фирмите, но и ще оскъпи значително билетите. „Това ще доведе до отлив на пътници, които и сега не са чак толкова много“, категоричен бе Господинов.
В Сливен превозвачите не протестират официално, но подкрепят недоволството на колегите си.
Ако днешният предупредителен протест не спре проектозакона, на 25 юни превозвачите ще преминат към безсрочни протестни действия.
Людмила ЙОРГОВА

Агенция "Фокус"
Търговище: Автобусни превозвачи в града се включват в националния протест срещу проектозакона за Българска автомобилна камара

В Търговище автобусни превозвачи се включват в националния протест срещу проектозакона за Българска автомобилна камара. Това каза пред Радио „Фокус“-Шумен Красен Колев, управител на фирма за пътнически превози, член на Управителния съвет на Корпорацията на автомобилните превозвачи в България. От 14.00 до 15.30 часа автобусите на фирмата, които изпълняват основно линии по общинската пътна мрежа ще отпътуват със закъснение от 10-15 минути по съответното направление. Колев посочи, че протестът е предупредителен. „Простът не е самоцел, не е за да създаваме неудобство на пътуващите граждани, а е сигнал към законотворците и цели да заостри вниманието и на тях, и на обществеността към това, което се прави, към опита в момента да се бъде извършена една много сериозна манипулация , която ще доведе до много проблеми на всички превозвачи“, коментира Колев.
Според него, въпросният законопроект няма да обедини бранша.“Искаме изтегляне на законопроекта. Трябва да има съгласие в бранша, в момента няма такова“, каза Колев. По думите му, има много притеснителни текстове. „Не е заложена никаква регулация от страна на държавата, не може управлението в областта на транспорта да се остави изцяло в частни ръце, злоупотребите ще бъдат налице“, коментира Колев. Той отбеляза, че автобусните превозвачи се вълнуват и от други проблеми в бранша, които също не търпят отлагане.
Ивелина ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Атанас Чапкънов, председател на Варненския съюз на превозвачите: Не искаме да сме в една камара с товарните превозвачи

Съюзът на превозвачите във Варна се противопоставя на евентуално събиране на бранша в обща камара с колегите им, занимаващи се с тежкотоварни превози. Това заяви за Радио „Фокус“ – Варна председателят на регионалната браншова организация Атанас Чапкънов. По думите му по Закона за автомобилните превози фирмите от двата сектора трябва да отговарят на еднакви изисквания, но проблемите на едните и на другите са съвсем различни. „Товарните превозвачи са 10-15 пъти повече от нас и в така направената структура в камарата те винаги ще имат мнозинство и всъщност нашият глас го няма“, каза още Атанас Чапкънов. Той коментира още, че с Проектозакона за Българската автомобилна камара, на превозвачите се вменяват функции на Държавната автомобилна администрация. „А знаете, че когато фирмите тръгнат да се проверяват една друга винаги има субективизъм и това не може да бъде реална оценка“, допълни председателят на браншовата организация. Относно издаването на лицензи той допълни, че това би трябвало да бъде задължение на Министерството на транспорта, а не на Камарата на превозвачите.
Диана СТОЕВА

Агенция "Фокус"
Петър Захариев, превозвач от Монтана и член на УС на Националната асоциация на автомобилните превозвачи: Целта на протеста е да се спрат безобразията, които се творят в бранша

Целта на протеста е да се спрат безобразията, които се творят в бранша, а не е да се нанасят щети на хората, които превозваме, каза за Радио „Фокус“ – Видин Петър Захариев, превозвач от Монтана и член на управителния съвет на Националната асоциация на автомобилните превозвачи, по повод спирането на автобусните превози от 14 до 15,30 часа. Той посочи, че автобусни превозвачи от област Монтана, които са членове на Националната асоциация на автомобилните превозвачи ще протестират днес, като настояват да бъде изтеглен законопроект за създаване на автомобилна камара. „С този законопроект за създаване на автомобилна камара се създава всъщност частно министерство на транспорта и се изземат функциите на държавата. Автомобилната камара ще трябва да дава лицензите на автобусните превозвачи. Освен това се задължават всички автомобилни превозвачи да членуват в нея, което е недопустимо. Няма никаква прозрачност в създаването на тази автомобилна камара“, каза Петър Захариев. Той посочи, че от проблемите, които съществуват като сивата икономика в автобусния бранш, водеща до катастрофи и загинали невинни жертви – те не се разискват, въпреки, че са основен проблем за превозвачите. „Нищо не се казва и за оперативната работа – маршрутни разписания, възлагането им, изпълнението им, качеството на услугата , за това нищо не се казва, а има едно боричкане кой да бъде на върха“, заяви Петър Захариев.
Анна ЛОЗАНОВА

Агенция "Фокус"
Георги Свиленски, БСП: Сред мотивите за изготвяне на Закона за автомобилната камара е това, че в Министерство на транспорта има корупция

Сред мотивите за изготвяне на Закона за автомобилната камара е това, че в Министерство на транспорта има корупция. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му притесненията на превозвачите започват още от мотивите на Закона за автомобилната камара, където е записано, че в България няма регистър на транспортните превозвачи и няма компетентен орган, който да отговаря за транспорта и че в Министерство на транспорта има корупция. „Преди месец пуснах парламентарно питане до министъра на транспорта, в който го попитах има ли компетентен орган, който да отговаря по регламента за транспорта, електронен регистър в Министерство на транспорта и има ли корупция в министерството“, поясни Свиленски. Той допълни, че отговорът е бил, че има електронен регистър и компетентен органи,че няма проблем с превозвачите и обслужването им и че няма данни за корупция. „Т.е. мотивите, с които искат да направят тази камара не отговарят на действителността. Когато имаш грешни мотиви, кажете ми какъв резултат ще има този закон?", попита още заместник-председателят на ПГ на "БСП за България".
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Георги Свиленски, БСП: Неоснователни са твърденията, че Законът за автомобилната камара ще защити интересите на транспортния бранш и ще ги представлява пред държавата

Законът за автомобилната камара е всичко друго, но не и обединение на бранша. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски във връзка с протестите на автобусните превозвачи, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на Свиленски на самите представители на брашна и на асоциациите е ясно, че не може да участваш насила в браншова организация и тя да те представлява пред държавата. „С този закон искат да задължат всички 17 хил. транспортни фирми да бъдат членове на тази организация, да плащат членски внос от 1000 до 10 000 лв. и те да контролират кой ще извършва тази дейност, на кого ще отнемат лиценза, на кого ще дадат лиценз. Т.е. това, което трябва да прави министерството, искат да го правят едни частни формирования“, коментира Свиленски. На въпрос кой има интерес от този закон Свиленски заяви, че на заседание на Комисията по транспорта е станало ясно, че това са КРИБ и Миролюб Столарски. Той обърна внимание, че камарата е регистрирана на името на Миролюб Столарски. „Представете си тези 17 хил. превозвача да се съберат в „Арена Армеец“, да си приемат устав и да си решат колко да е членският внос. Само ще кажа на колегите от ГЕРБ, че това не може да бъде сбирка на партията в „Арена Армеец“. Това са превозвачи, не са като членовете им да им казват какво да правят“, допълни Свиленски. Той припомни позицията на БСП за оттегляне на закона.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Галя Топалова, УС на НСАПБ: Не може определянето на лицензи да става между конкуренти, каквото е предложението в проектозакона за Автомобилната камара

В цяла Европа има две различни организации, отговарящи за автобусния и товарния транспорт, без насилствено те да бъдат сливани. Това каза за Радио „Фокус“ Галя Топалова, член на УС на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България във връзка с проектозакона за създаването на Българска автомобилна камара. По думите ѝ, въпреки че и двете структури са към Министерството на транспорта, не би трябвало те да бъдат сливани, тъй като проблемите им са коренно различни. „Проектозаконът предлага да се създаде камара, в която задължително да членуват всички, това са около 17 хиляди транспортни фирми. Така ще се изземат функциите пи обучение, разпределение на лицензите и др. Не може конкурент да дава лиценз да друг конкурент. Днес предлагат това, а утре може да го допълнят с някаква наредба“, обясни тя. Тя добави, че днес от 14.00 до 15.30 часа автобусите ще тръгват със закъснение, но няма да има отмяна на курсове. Ще се извършва презаверяване на билетите или връщане на сумата от закупените такива, ако клиентите го поискат. Топалова беше категорична, че законът няма как да бъде приет и разумът ще надделее, тъй като с много малки изключения, никой не е съгласен с него. „Ако законопроектът не бъде отменен, ще се включим в националния протест, предвиден за 25 юни с 250 автобуса. Тепърва ще се определи маршрутът“, каза още Галя Топалова.

Агенция "Фокус"
Цветан Цветанов, ГЕРБ: От Закона за автомобилната камара отпада предложението за задължително членство

От Закона за автомобилната камара отпада предложението за задължително членство. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти във връзка с Закона за автомобилната камара, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Намеренията ни са съвсем добронамерени“, допълни председателят на ПГ на ГЕРБ. Цветанов заяви, че внесеният закон е на база на обсъждания, които са правени в рамките на година. „Предсрочното прекратяване на 43-ия парламент ни отдалечи от възможността да внесем този законопроект“, коментира Цветанов. По думите му Законът за автомобилната камара е в подкрепа на транспортния бранш, за да може правилата да бъдат еднакви за всички и да може експертното мнение да бъде чуто от изпълнителната власт и от парламентарните групи. Цветанов заяви, че не трябва да се търси противопоставяне, защото то е излишно както за държавата, така и за превозвачите и уточни, че ще проведе срещи с „Воля“ и „Обединени патриоти“ по законопроекта. „Нека певозвачите да участват активно във вземането на решения“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Цветан Цветанов, ГЕРБ: Под формата на диалог сме готови на компромиси по Закона за автомобилната камара

Не бихме казали категорично дали Законът за автомобилната камара ще бъде оттеглен или не, но искаме да има диалог и под такава форма сме готови на компромиси. Това каза председателят на ПГ На ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти във връзка със Закона за автомобилната камара и готвените срещу него протести на автобусните превозвачи, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Цветанов обвини БСП, че използва политическа възможност да нажежава напрежение в обществото и да създава противопоставяне на транспортния бранш. По думите му със Закона за автомобилната камара се ограничава възможността за сив сектор и за тежките пътни инциденти, които се случват. „Много са тежките пътнотранспортни произшествия, които завършват със загуба на човешки живот“, коментира Цветанов и добави, че транспортните фирми в една или друга форма са участници в тях. „Нека да видим защо това се случваше досега и дали с тази камара няма да се подобри тази среда на работа“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Благоевград: Автобусните превозвачи в Гоце Делчев ще протестират на Автогарата в града във времето от 14.00 до 15,30 часа

Автобусните превозвачи в Гоце Делчев ще протестират на Автогарата в града във времето от 14.00 до 15,30 часа. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Евгени Кулев, представител на автобусния бранш от Гоце Делчев. Той посочи, че по това време няма тръгващи автобусни курсове от автогарата и по този начин няма да има ощетени пътници. По думите му превозвачите от Гоце Делчев ще се включат в протестите, защото не са съгласни с проектозакона за Българската автомобилна камара.
Натали СТЕФАНОВА


Агенция "Фокус"
Смолян: Автобусните превозвачи от града ще се включат в националния протест срещу създаване на Българска автомобилна камара

Автобусните превозвачи от Смолян ще се включат в националния протест срещу проектозакона за създаване на Българска автомобилна камара. Това заяви за Радио „Фокус“ – Смолян Николай Бояджиев – изпълнителен директор на транспортна фирма в Смолян, която е член на Сдружението на автобусните превозвачи. Както в цялата страна, така и в Смолян, от 14.00 до 15.30 часа автобусите няма да пътуват и няма да се продават билети на пътниците на автогарите. Бояджиев поясни, че още от вчера на автогарите, пътниците са предупреждавани, че в този часови диапазон няма да пътуват автобуси. Пътуващите са закупили билети за други часове и се надяваме, че няма да създадем неудобства, допълни той.
По думите на Бояджиев, мотивите за протеста са внесения законопроект за създаване на Българска автомобилна камара. „Искаме да се оттегли този проект, защото нито един превозвач на пътници не е участват в подготовката на този проект и ние категорично възразяваме срещу приемането му. Искаме той да бъде изтеглен и да се подготви съвсем нов проект и включително това да има две камари – за товарните превози и за автобусните превозвачи, защото двете са съвсем различни“, коментира Бояджиев. Той допълни, че от Националното сдружение на автобусните превозвачи се очаква всички членове да се включват в протеста. Ако не бъде оттеглен законопроектът за създаване на Българска автомобилна камара, превозвачите от Смолян ще се включат и планираните протести за 25 юни, каза още Николай Бояджиев.
Нели ГЕРГЬОВСКА

Агенция "Фокус"
Надя Сотирова, представител на автобусния бранш от Сандански: Ако с протеста на автобусните превозвачи днес не се постигне нищо, на 25 юни ще предприемем нови протестни действия

Ако с протеста на автобусните превозвачи днес не се постигне нищо, на 25 юни ще предприемем нови протестни действия и в по-дълъг период няма да се покриват разписанията. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Надя Сотирова, представител на автобусния бранш от Сандански. „Нашите автобуси и тези, които пътуват за София, временно ще преустановят пътуванията си и от 14.00 до 15.30 часа автобусите няма да тръгват по линиите. Ще тръгнат със закъснение, но ще си изпълнят маршрутите, защото хората очакват това. Тези автобуси, които са в града, също ще преустановят пътуванията си в този интервал от време“, посочи тя.
Сотирова уточни, че при тях ще има закъснение с половин час само по една линия в този часови интервал. Тя коментира, че се надява хората да разберат действията на автобусните превозвачи, тъй като все пак това ще бъде в тяхна полза, защото това което се предвижда да се направи ще бъде в ущърб и на бизнеса, и на хората.
Натали СТЕФАНОВА

Агенция "Фокус"
Веселин Дошков, превозвач от Пловдив: Създаването на Българска автомобилна камара ще доведе до пълно унищожение на автобусния бранш

Създаването на Българска автомобилна камара ще доведе до пълно унищожение на автобусния бранш. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Веселин Дошков, член на УС на Националното сдружение на автобусните превозвачи и управител на фирма за автобусни превози в Пловдив. „Ако до вчера аз имах определени съмнения и притеснения, от проведената среща с Транспортната комисия съм напълно убеден, че това е един арогантен популистки закон , който трябва да подчини целия транспортен бранш на няколко вожда. Този закон е арогантен по своя безпрецедентен лобизъм. Вчера това беше демонстрирано по един безпардонен начин. Случващото се ме връща назад във времето, когато определени сили и то точно от тези кръгове, които се явяват като двигател за този закон, опитваха да отнемат лиценза на дружеството, което управлявам. Затова се противопоставям с пълна сила, защото знам какво съм изживял, знам какво е да се сблъскваш с една изключителна несправедливост и срещу себе си да имаш хора, които ехидно ти се усмихват и се чудят какви проблеми да ти създадат. Смятам, че целите на този закон са точно такива – да може чрез лицензирането да бъдат притискани транспортните фирми, особено тези, които изпълняват превоз на пътници, за да се решат проблемите на определена група хора и то много малка група хора“, коментира Веселин Дошков.
Той посочи, че за времето от 14.00 до 15.30 часа днес ще се проведе предупредителен протест на автобусните превозвачи, като в Пловдив ще спре изпълнението на курсовете на междуградските автобуси, но не и на градския транспорт. „Нямаме намерение да създаваме проблеми на хората в града. Ще обхване само междуградските автобуси, което все пак ще доведе до някакви закъснения при изпълнение на курсовете, като предварително се извинявам на гражданите, но се надяваме да бъдем чути“, каза Дошков и уточни, че трудно може да се прогнозира колко от пътуващите ще бъдат засегнати от протестните действия. Веселин Дошков посочи, че се подготвя уведомление до Столична община за мащабно шествие с автобуси на 25 юни, което да започне от входа на София от „Цариградско шосе“, да премине пред парламента и да завърши на Централната автогара. „Надявам се това да накара всички хора, които са ангажирани с транспорта, да се замислят и да проявят разбиране относно нашите искания“, добави Веселин Дошков.
Според него, ако трябва да има силово сдружаване на бранша, то е необходимо да се случи по направления, а не под общ знаменател. Дошков подчерта, че автобусният и товарният бранш нямат нищо общо, но въпреки това се прави опит да бъдат поставени под общ знаменател. „По същата логика следва да обедният също БДЖ и авиопревозвачите, в което няма никаква логика. Лъснаха амбициите чрез товарните да бъдат смазани автобусните превозвачи. Много хора се замислят върху всичко това, което се случва. Не знам с каква сила и по какъв начин се упражнява натиск върху тях, за да бъдат вносители на този законопроект. Трябва да кажа, че вчера един от депутатите, който е съвносител на този законопроект, оттегли официално подписа си, виждайки за какво става дума. По отношение на Патриотичния фронт, очаквам и други да последват примера му, но съм убеден, че това няма да направят представителите на другите политически сили“, коментира Дошков.
„Един вид излизаме от презумпцията, че чрез този законопроект ще бъдат ликвидирани евентуални корупционни практики в Министерството на транспорта Само че ние никога не сме имали проблеми с отдела, който се занимава с лицензиране на превозвачите. Цитират се регламенти, по които всички изисквания чрез Министерството на транспорта, в частност Автомобилна администрация, всички регламенти са изпълнени. Само че тук гоним едно уж прехвърляне на дейности от страна на министерството към бранша, но това не може да стане , защото лицензирането пак си става само и единствено от министъра на транспорта или упълномощено от него лице“, посочи Веселин Дошков. Той коментира още, че сред хората, които настояват за приемането на този законопроект, е заместник-директор на Автомобилна администрация. „Борците срещу корупцията в министерството стоят на слаби основи, всичко е алогично“, заключи Дошков.
Тони МИХАЙЛОВ

Агенция "Фокус"
Благоевград: В Петрич ще се проведе протест на автобусните превозвачи

В Петрич ще се проведе протест на автобусните превозвачи от 14,00 до 15,30 часа. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Чавдар Сандъкчиев, представител на автобусния бранш от Петрич. Той посочи, че в този период по принцип няма много курсове. По думите му подготвяния в Народното събрание Закон за Българска автомобилна камара е лобистки и абсурден. Сандъкчиев подчерта, че не може един частник да контролира друг частник. На въпрос какви действия ще предприемат автобусните превозвачи след този протест, Чавдар Сандъкчиев отговори: „Това ще реши управлението на корпорацията, в която членуваме. Те ще кажат какви ще бъдат действията нататък, защото има хора, които преговарят в София, така че очакваме да се случват хубави неща, в смисъл да бъде изтеглен този законопроект и да бъдат обмислени наистина нещата. Надяваме се в крайна сметка всичко да свърши добре“.
Сандъкчиев допълни, че всеки, който вече си е закупил билет за автобус за времето на днешния протест може или да изчака закъснението, или да отиде на каса и да си вземе парите обратно.
Ливия НИНОВА

Агенция "Фокус"
Стоянка Стойкова, Регионален съюз на превозвачите-Пазарджик: Настояваме за оттегляне на проектозакона за Българската автомобилна камара

Настояваме за оттегляне на проекта за закон за Българската автомобилна камара, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик Стоянка Стойкова, председател на Регионалния съюз на превозвачите в Пазарджик. Тя обясни, че е необходимо да се разделят автобусни от товарни превозвачи, а не да се включват в една обща структура. „Тази камара не може да изземе функциите на министъра на транспорта по отношение на лицензионните режими. Освен това сумата, предвидена за членски внос е непосилна за по-малките фирми. Настояваме да се оттегли този проект от комисията по транспорта в Народното събрание“, коментира Стойкова.
Според нея около 70% от товарните превозвачи не са съгласни въобще да има такава камара. „В сегашния си вид проекта за закон за Българската автомобилна камара ще обслужва интересите само на част от превозвачите и в този смисъл това е лобистки закон“, допълни Стойкова. Тя каза също, че превозвачите имат свои браншови организации, които не трябва да се месят в работата на Министерството на транспорта.
Ваня НИКОЛОВА

Агенция "Фокус"
Марио Богданов, представител на автобусния бранш: Автобусните превозвачи в Благоевград също ще протестират

Автобусните превозвачи в Благоевград също ще протестират днес. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Марио Богданов, представител на автобусния бранш в Благоевград. „Изцяло подкрепяме тезата, че този проектозакон за автомобилната камара е напълно неприемлив за автобусните превозвачи, така че ще протестираме и днес, и утре, ако трябва - и в други ден, докато това не бъде оттеглено, защото това реално е един лобистки закон, който занапред може само да навлече проблеми“, коментира той във връзка с внесения Проектозакон за Българска автомобилна камара. Богданов допълни, че всички хора днес ще могат пътуват, но автобусите между 14,00 и 15,30 часа ще се движат със закъснение. Той подчерта, че не се отменят курсовете, а просто в рамките на закона до 1 час и 30 минути могат да закъсняват. По думите му, ако няма ефект след днешния протест, автобусните превозвачи планират нов за 25 юни, а ако след това нищо не се промени и тогава, ще протестират всеки ден. Богданов заяви, че ако се наложи ще стигнат и до София с автобусите.
Натали СТЕФАНОВА

Агенция "Фокус"
Благоевград: Автобусните превозвачи в града планират протестни действия срещу Проектозакона за Българската автомобилна камара

Автобусните превозвачи в Благоевград планират протестни действия срещу Проектозакона за Българската автомобилна камара. Това заяви за Радио „Фокус“ – Пирин Петър Демерджиев, директор на транспортна фирма в града. По думите му през автогарата в Благоевград преминават около 50 превозвачи и голяма част от тях ще се включат в протеста. Най-вероятно протестните действия ще се състоят от 14.00 до 15.30 часа.
„Основните ни мотиви са, че не сме съгласни със законопроекта, защото той ни вменява действия и длъжности на Държавната автомобилна администрация за проверка и контрол на транспортните фирми“, каза още той. По думите му, ако не се стигне до споразумение, на 24 юни ще се организира национален протест. Той заяви също, че превозвачите не са съгласни и да се събират големи членски вноски, които биха довели по-малките фирми невъзможност да работят.
Лора КАЛЧЕВА

Агенция "Фокус"
Кюстендил: Автобусни превозвачи от града се включват в националния протест

Автобусни превозвачи от Кюстендил се включват в националния протест. За Радио „Фокус” – Кюстендил от Автогара – Кюстендил съобщиха, че няма да тръгнат автобусите от и за София в периода между 14.00 ч. и 15.30 часа, за когато е обявен националният протест. В 13.40 часа ще тръгне автобус за София, а този в 15.00 часа няма да пътува. Следващият ще тръгне в 16.00 часа. Същото важи и за автобусите от София към Кюстендил. В момента се обсъжда дали протестът ще засегне и останалите направления.
„Фокус” припомня, че автобусни превозвачи в цялата страна излизат на предупредителен протест срещу отказа на парламентарното мнозинство да оттегли подготвяния законопроект за създаване на Българска автомобилна камара. Очаква се над 2000 автобуса за вътрешноградски, междуселищни и републикански пътнически превози да преустановят работа за час и половина в периода 14.00 – 15.30 часа.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Агенция "Фокус"
Кузман Вълев, Корпорация на автомобилните превози: За 25 юни се подготвя национален протест и транспортът ще бъде блокиран на 80%

Всеки автобусен превозвач днес свободно ще решава как да протестира. Това коментира пред Радио „Фокус”-Пловдив Кузман Вълев, председател на УС на Корпорация на автомобилните превозвачи, във връзка с националния предупредителен протест срещу отказа на парламентарното мнозинство да оттегли подготвяния законопроект за създаване на Българска автомобилна камара. По думите му протестът не е задължителен, а по-скоро предупредителен. „Обявили сме протеста за времето от 14.00 до 15.30 часа и всеки, според разписанията си, ще го изпълнява”, каза Вълев. „Ние сме категорично против този закон, защото той е изготвен в противоречие с Конституцията, Закона за конкуренцията и Закона за конфликт
на интереси”, каза Вълев. Според него историята досега не помни обединение насила и със закон. Всяко обединение става доброволно. Защото не е нормално конкурент да контролира друг конкурент и да дава мнение за лицензи. „Затова очакваме този законопроект да бъде изтеглен”, каза още Вълев. Според превозвачите по този начин се угодничи на близки фирми. „Въпросът стои от 1 година насам и ние сме казали становището си, но никой не ги е чул и затова се стига дотук. Недопустимо е да караш хората да се сдружават задължително”, каза още Кузман Вълев. По думите му те няма да отстъпят. И ако сега протестът е предупредителен, то за 25 юни се подготвя национален протест в цялата страна и транспортът ще бъде блокиран на 80%.
„Ако все пак Законопроектът бъде приет последствията за бранша няма да са добри. Затова се очаква той да бъде изтеглен, тъй като е недопустим“, каза още Кузман Вълев.
„Карлово е малък град и не се очаква този протест да засегне много хора”, добави той. Дотам, обаче, пътуват много автобуси от Пловдив, където най-големият превозвач също е обявил, че се включва в протестта.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция "Фокус"
Иван Добрев, автобусен превозвач от Пазарджик: Целта на протеста е не да изнервяме пътниците, а да изразим позицията си

Присъединяваме се към протеста на автобусните превозвачи, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик Иван Добрев, управител на клон на една от фирмите-обществени превозвачи в област Пазарджик. Той обясни, че от 14.00 до 15.30 часа автобусите, които имат начална точка Автогара Пазарджик или отпътуваща точка, например Автогара Родопи в Пловдив по линията Пловдив-Пазарджик, ще останат на място със закачен на тях национален трибагреник и надпис „Протест“. Според него в този часови диапазон се движат около 7-8 автобуса.
„Сред тях поне 5 са такива, които пътуват до малки населени места и не очакваме да бъдат засегнати много хора. Напрежение би могло да възникне от това, че хората не знаят, че има протест по линията Пазарджик-Пловдив, която е по-натоварена“, коментира Добрев. Той допълни, че часовият диапазон на протеста е съобразен с пътникопотока, тъй като целта е не да се изнервят хората, а да се изрази позиция по проекта за закон за Българската автомобилна камара. „Ако няма промяна в позицията по отношение на закона, на 25 юни протестът ще бъде в София, но на по-късен етап ще бъдат уточнени детайлите по него“, уточни Добрев.
Ваня НИКОЛОВА

Агенция "Фокус"
Добрич: Превозвачите в града се включват в националния протест във връзка с готвените законови промени

Превозвачите в Добрич се включват в националния протест, който ще се състои днес. Това съобщи Валентин Василев, управител на фирма за пътнически превози, предаде кореспондентът на Радио „Фокус”. Той каза още, че от Автогара – Добрич във времето от 14,00 до 15,30 часа микробусите ще тръгват по различните направления с известно закъснение, като по този начин ще бъде изразено несъгласието с готвените законови промени. Няма да има отменени курсове, за да не бъдат ощетявани пътниците. В следобедните часове той съобщи, че в град Балчик ще се състои среща на представители от бранша, на която ще бъдат обсъдени проблемите и исканията на превозвачите.
Жулиета НИКОЛОВА

Агенция "Фокус"
Варна: Автобусните превозвачи в града планират протестни действия срещу Проектозакона за Българската автомобилна камара

Автобусните превозвачи във Варна планират протестни действия срещу Проектозакона за Българската автомобилна камара. Това заяви за Радио „Фокус“ – Варна председателят на Варненския съюз на превозвачите Атанас Чапкънов. По думите му протестът е планиран за 14.00 часа, но всеки превозвач ще преценява на място как да реагира в зависимост от това колко билети са продадени и в случай, че пътниците не могат да бъдат върнати. Чапкънов обясни, че на предните стъкла на автобусите ще бъдат поставени плакати, изразяващи несъгласие с предлагания закон.
„Основните ни мотиви са, че не сме съгласни със законопроекта, защото той ни вменява действия и длъжности на Държавната автомобилна администрация за проверка и контрол на транспортните фирми. Това означава да наемем още хора да вършат тази работа. Ние не можем да намерим шофьори, а какво остава за други служители“, каза още той.
Диана СТОЕВА

Агенция "Фокус"
Боряна Тенчева, автобусен превозвач: Създаването на Българската автомобила камара ще доведе до срив в бранша

Притесняваме се, че създаването на Българската автомобила камара ще доведе до срив в бранша. Това каза за Агенция „Фокус“ Боряна Тенчева – автобусен превозвач от Хасково, във връзка с обявените днес предупредителни протестни действия на автобусните превозвачи в цялата страна срещу Проектозакона за Българската автомобилна камара.
Тенчева посочи, че протестът ще се проведе от 14.00 часа до 15.30 часа и ще обхване почти цялата градска мрежа. „Обявяваме се против камарата, която искат да създадат. Против нея сме, защото добре си работим с ДАИ. Защо трябва да се разсипва една организация като ДАИ, която е изградена държавно, и трябва да правим частна такава? На кого е нужно, с какво ще подобрят качествата, защо задължително трябва да членуваме в нея, защо трябва да има членски внос – това са неща, които ни притесняват, че във времето ще доведат до срив на бранша. Ако днес законопроектът не бъде оттеглен, ще започнем пълни стачни действия от 25 юни“, каза още тя.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Автобусни превозвачи излизат на протест срещу Проектозакона за Българска автомобилна камара

Автобусни превозвачи в цялата страна излизат на предупредителен протест срещу отказа на парламентарното мнозинство да оттегли подготвяния законопроект за създаване на Българска автомобилна камара. Очаква се над 2000 автобуса за вътрешноградски, междуселищни и републикански пътнически превози да преустановят работа за час и половина в периода 14.00 – 15.30 часа. В протестните действия се включват Националното сдружение на автобусните превозвачи в България (НСАПБ), Браншовият съюз за стопанска инициатива в транспорта (БССИТ), Националният съюз на превозвачите (НСП) и Корпорацията на автомобилните превозвачи в България (КАПБ), които покриват почти 100% от пътническите превози в страната. Позицията на браншовите организации е подкрепена и от три работодателски организации Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК) и Българска търговско-промишлена палата (БТПП).
От сектора настояват проектозаконът за БАК да бъде оттеглен от вносителите, в противен случай на 25 юни т.г. ще стартират безсрочни протестни действия. В законопроекта е заложено Българската автомобилна камара да предлага на министъра на транспорта да лицензира или не фирми-кандидати за лиценз и да контролира дали фирмите спазват закона. Според протестиращите обаче е незаконосъобразно функции и дейности на ИА „Автомобилна администрация“ да бъдат изземвани и поверявани на Българска автомобилна камара, състояща се от преки конкуренти в сектора на обществен превоз на пътници. Според автомобилните превозвачи законопроектът е лобистки, създава условия за корупция, направен е в интерес на конкретен кръг от фирми
В сряда браншовите организации от сектора на автомобилните превози на пътници и товари, членуващи в АИКБ, БСК и БТПП, проведоха поредица от срещи с ръководствата на парламентарните групи и с Комисията по транспорт при Народното събрание.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията ѝ подкрепя напълно исканията на представителите на транспортния бранш и настоява ГЕРБ да изтеглят законопроекта незабавно. Нинова каза, че с тези промени управляващите ликвидират транспортния бранш, като го предават в ръцете на близките до властта. Депутатът от "Обединени патриоти" Атанас Стоянов също обяви, че са съгласни с много от доводите на представителите на транспортния бранш.
Вносителят на законопроекта– депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов заяви, че текстът е бил обсъден с всички и е съобразен с искания, които са получили.