Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Вертолет Ми-17 се разби край Пловдив

12 юни 2018 | 00:17

Военен вертолет Ми-17 се разби край Летище „Пловдив“. Около 20.30 часа на 11 юни, при планов полет по неизяснени засега причини вертолет Ми-17 е паднал от около 50 м височина в района на авиобаза "Крумово". Екипажът на борда на вертолета е бил от трима военнослужещи.
Предприети са били незабавни противопожарни мерки от наземния персонал за предотвратяване на взрив на вертолета и за спасяването на членовете на екипажа. По време на действията за оказване на медицинска помощ е било установено, че двама от военнослужещите – командирът на екипажа и помощник-пилотът при падането на вертолета са загинали. Това са капитан Пламен Пантелеев и капитан Стоян Неделчев. Третият член на екипажа – бордният инженер офицерски кандидат Алексей Каменов е откаран незабавно в болница, в съзнание. Състоянието му е стабилизирано. Той е приет за лечение в Университетската болница в гр. Пловдив със счупвания, но е контактен и няма опасност за живота му.
Екипажът е изпълнявал тренировъчен полет по аварийно-спасителна работа с вертолет Ми-17, с борден № 417.
Държавният глава Румен Радев посети Военномедицинска академия – София, където се запозна със състоянието и разговаря с офицерския кандидат Алексей Каменов. Пред журналисти той коментира, че инцидентът с разбилия се военен хеликоптер Ми-17 край Пловдив е една голяма трагедия. Той призова да няма политически спекулации по нея, защото не е морално. Президентът изказа съболезнованията си към семействата, близките и колегите на загиналите летци – кап. Неделчев и кап. Панталеев. Радев отбеляза, че вместо да се дадат предвидените стотици милиони за ремонт на въоръжената техника и подготовка, те са отишли за саниране. Според него министър Каракачанов е поставен в едни политически, финансови и правни рамки, от които той повече от това не може да направи. Радев подчерта, че решаването на тези проблеми иска държавническо отговорно мислене и адекватни действия. Президентът подчерта, че е крайно време да се потърси отговорност от онези политици, които преследвайки користни политически интереси, със своите решения излагат на риск живота и здравето на българските военнослужещи. Президентът изрази надежда, че летците от авиобаза „Крумово“ ще намерят сили и отново ще работят за народа, като призова и политиците да се поучат от тях.
Според военния министър Красимир Каракачанов армията от много отдавна е заложник на политиката и празните приказки. По думите му нальотът на падналия Ми-17 вчера е бил над 3 часа и не е имало признаци за повреда. Според него причината е авария в опашния винт. Каракачанов коментира още, че е парадоксално, когато Министерство на отбраната трябва да ремонтира собствена техника в свой завод и трябва да направи обществена поръчка.
Началникът на ВМА бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски допълни, че раненият борден техник Алексей Каменов е със счупване на ребра от дясната гръдна половина и контузия на белия дроб. Мутафчийски уточни, че състоянието на Каменов е стабилно, той е контактен и адекватен
.Агенция „Фокус“
Цветан Цветанов, ГЕРБ: Кой ще каже защо не са дадени парите за саниране, ако след 10 години падне блок и бъдат убити всички живущи в него

ой ще каже защо не са дадени парите за саниране, ако след 10 години падне блок и бъдат убити всички живущи в него. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Уважаеми г-н президент на БСП Радев, след 10 години ако падне един блок и бъдат убити всички живущи вътре в него, тогава кой ще излезе и ще каже къде са отишли пари и защо не са дадени за саниране“, попита Цветанов.
По темата за армията, Цветанов коментира, че по инвестиционния разход през 2016 г. активно е работил тогавашният командващ ВВС ген. Румен Радев. „Тогава обаче БСП, когато беше внесен този инвестиционен разход за приемане в българския парламент, гласуваха против. Това беше юни месец 2016 г. Нека да кажем защо, когато имаше служебен кабинет, анкетната комисия, която установи, че един от основополагащите критерии за схемата за плащания беше променена. Не създава ли това усещането както в народните представители, така също и в обществото за евентуални корупционни схеми. Ако погледнете внимателно каква беше реакцията за създаването на тази анкетна комисия, ще разберете, че всъщност някой бягаше от прозрачността“, допълни председателят на ПГ на ГЕРБ. Той обърна внимание, че миналата седмица, когато се е гласувал инвестиционния разход в това число и за ВВС, БСП са подкрепили този доклад, който е бил преработен от Министерство на отбраната. „БСП подкрепиха промените, които бяха направени в тези доклади от страна на експертизата, която имаше под ръководството на вицепремиера и министърът на отбраната. БСП подкрепиха доклада, съобразявайки се със заключенията от анкетната комисия, които бяха в началото на 44-ия парламент“, заяви Цветанов. Според него успехите на българското председателство и ангажиментите, който е имал и българският парламент, са показали, че България се е справила много добре. Цветанов обърна внимание, че и оценките за министър-председателя също са добри и това генерира просперитет, успех и стабилност в региона. Той разкритикува държавния глава, затова че е казал, че Западните Балкани не са толкова важна тема.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП нямат морално право да говорят за сектор „Сигурност“ - президентът и опозицията не могат да са алтернатива на управлението

БСП нямат морално право да говорят за сектор „Сигурност“ - президентът и опозицията не могат да са алтеранатива на управлението. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Когато говорим за тема сигурност, нека знаят, че те нямат никакво морално право да се изказват по тема "Сигурност". Когато беше първият управленски мандат на премиера „Борисов“, колко бяха отвличанията, убийствата, нивата на контрабанда, които се осъществяваха под вещото ръководство на тогавашното управление на БСП“, каза Цветанов.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Цветан Цветанов, ГЕРБ: Президентът Радев използва всяка една възможност, за да се позиционира чисто политически

Президентът Радев използва всяка една възможност, за да се позиционира чисто политически. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За пореден път той доказа, че е президентът на БСП. Това, което се случва като позиция на БСП и позиция на президента Радев го отдалечава от конституционните му правомощия да бъде обединител на нацията. Ние не знаем какво ще прави президентът Радев след четири години, когато му изтече мандата, но ние знаем, че ние отново ще носим отговорност за решенията, които трябва да се взимат. "Обединени патриоти" и ГЕРБ са отговорни партии, които имат своята история. Те са се явявали на всички национални избори досега и са имали възможността да получат обществената подкрепа от българските избиратели“, каза Цветанов.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Генерал-майор Цанко Стойков, ВВС: Комисия от Министерството на отбраната от днес работи по изясняване на причините за авиационната катастрофа

Министърът на отбраната е назначил специална комисия, която от днес работи по изясняване на причините за авиационната катастрофа близо до летище Пловдив. Това съобщи пред журналисти на специален брифинг в авиобаза Крумово генерал-майор Цанко Стойков, командир на ВВС, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив. Срокът на разследването е до 30 дни, след което комисията ще излезе със становище за причините за катастрофата, при която загинаха двама пилоти, а третият от екипажа е в болница.
„Докато трае разследването, регулярните планови полети във ВВС са забранени”, каза генерал-майор Цанко Стойков.
Командирът на ВВС изрази личите си съболезнования и тези на командването на ВВС към близките на загиналите летци и морална подкрепа към оцелелия пилот, който е в тежко състояние.
Генерал-майор Цанко Стойков изясни обстоятелствата за авиационната катастрофа, като изтъкна фактът, че тя е станала при планови полети, съгласно седмичното разпореждане на командира и изготвена планова таблица за полети.
В потушаването на пожара при падането на вертолета Ми-17 са участвали дежурна пожарна от формированието в Крумово и от летище Пловдив. В спасяването се е включил и техният лекар. Участвали в спасителните дейности са и караула от военното формирование и военна и гранична полиция на летището.
Според командира на ВВС метеорологичната обстановка в района на летище Пловдив, където се е извършвал тренировъчният полет е била подходяща, имало е видимост до 10 км и вятър от 1 км в секунда. Вертолетът е извършвал своя пети полет за деня, което не е необичайно. За капитана на екипажа полетът е бил първи за деня, за заместника му – трети, а за бордния техник, който оцеля, това е било четвърти полет за летателната смяна. И тримата от екипажа са семейни, с по две деца, с богат опит като пилоти. Многократно са били награждавани и признати от колегите си като професионалисти. Специално за извършването на тези задачи пилотите са имали достатъчно подготовка.
"Данните за вертолета Ми-17 също са добри", каза генерал-майор Цанко Стойков. Той постъпва на въоръжение на 15 октомври 1989 година, има 2820 часа налетени часове до момента. Извършван му е ремонт през 2016 година. От тогава досега е налетял 320 часа.
„Ще използваме всички възможности за поддържането на вертолетната техника и ще търсим изходи, за да можем в кратки срокове да възстановим това дежурство”, каза още Цанко Стойков.
„От докладите, които са получили в командването на ВВС, се вижда, че прегледи на техниката се правят ежеседмично, ежедневно и преди всеки полет. Това означава, че тя е била изправна”, каза още командирът на ВВС.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция „Фокус“
Министър Красимир Каракачанов: Всички въпроси за армията, свързани с пари, винаги са срещали подкрепата на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър

Всички въпроси за армията, свързани с пари, винаги са срещали подкрепата на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Точно затова нещата започнаха да се случват", каза Каракачанов. "По-добре е, когато се случват подобни инциденти е да помислим как заедно можем да направим повече за отбраната“, заяви Каракачанов. Той поясни, че всички мероприятия в Министерство на отбраната са отменени. „Нека да уважим паметта на тези български офицери, защото те не са само част от пейзажа и хрониката на загиналите в Българската армия. Те са млади хора. Хора, които са можели, след като са завършили Военновъздушното училище, по време на бурните времена през 90-те години, да си намерят много добре платена работа навсякъде, не само те, но всички, които продължават да носят униформите на българската авиация. Заслужават нашето уважение“, посочи военният министър.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Министър Николай Нанков: Все повече се набива на очи изводът, че президентът контактува с хора, които хал хабер си нямат от държавно управление

Все повече се набива на очи изводът, че президентът контактува с хора, които хал хабер си нямат от държавно управление. Това каза министърът на регионалното развитие Николай Нанков по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нанков изрази съболезнования към близките на загиналите капитани. По думите му няма по-деструктивно говорене от това на президента, което невинаги опозицията си позволява да поддържа от противопоставянето на една секторна политика за друга. „Това е отново спекулация по темата саниране“, каза Нанков. Той отчете, че за пореден път политиката за саниране е демонизирана и сатанизирана.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Бриг. ген. Димитър Иванов: Капитан Пламен Пантелеев, който загина при авиокатастрофата край Крумово, е участвал в мисии по гасене на пожари през миналата година

48-годишният капитан Пламен Пантелеев, който загина при авиокатастрофа с военен хеликоптер край Крумово по време на учебен полет, е участвал в граждански мисии по гасене на пожари през миналата година. Това съобщи пред журналисти командирът на Авиобазата в Крумово бригаден генерал Димитър Иванов, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. „Пантелеев е бил втори пилот при гасенето на пожари над Хасково и над Кресна. В годините назад като опитен пилот на Ми–17 е участвал и в други спасителни дейности”, каза още Иванов. Вторият пилот 45-годишният капитан Стоян Неделчев не е участвал в мисии по гасене на пожари, но също е опитен. Според бригаден генерал Иванов и двамата загинали пилоти са достойни мъже и професионалисти.
По думите на командира на авиобазата в Крумово при такива катастрофи обикновено причините могат да са три – техническа неизправност на машината, пилотска грешка или влияние на атмосферните условия. „Пилотите не са подали никакъв сигнал за опасност, тъй като от височина около 30 - 50 метра падането на самолета става за около 1 - 2 секунди”, каза още бригадният генерал.
Погребението на пилотите ще бъде в четвъртък.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция „Фокус“
Министър Красимир Каракачанов: Падналият хеликоптер в Крумово е най-новият от старата техника, получен е през октомври 1999 г.

Падналият хеликоптер в Крумово е най-новият от старата техника, получен е през октомври 1999 г. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Когато се случи трагедия като тази в Крумово, трябва да помислим какво трябва да се случи оттук нататък“, каза Каракачанов. Според него много е лесно да се връщаме назад, тъй като всеки може да посочи виновници от 1990 г. насам. Каракачанов обърна внимание, че реалната модернизация на армията е започнала в предишното правителство, а преди дни парламентът е гласувал двата проекта за модернизация на армията. „Позволете ми пред вас в Народното събрание да изразя моите съболезнование към двамата загинали в авиацията и да пожелая бързо оздравяване на офицерския кандидат, който е под лекарско наблюдение и към момента няма опасност за живота му“, каза Каракачанов. По думите му пострадалият е контактен и това, което си спомня е, че докато е изтеглял въжето и това го е спасило, хеликоптерът е започнал да се върти. „Падането е станало точно за 2 секунди. От удара са загинали двамата пилоти, техникът е оцелял“, заяви Каракачанов.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Цветан Цветанов, ГЕРБ: Мислех, че ще замълчим и ще отдадем почит на загиналите в трагичния инцидент в Крумово, но за голямо съжаление той предизвика политическо противопоставяне

Мислех, че всички ще замълчим и ще отдадем почит на загиналите в трагичния инцидент в Крумово, но за голямо съжаление той предизвика политическо противопоставяне. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. “С всичко това, което днес се изговори се цели нажежаване на политическото напрежение и остро противопоставяне на секторните политики“, посочи Цветанов. Той допълни, че си е помислил, че всички ще замълчат и всички отговорни институции ще отдадат почит на загиналите във вчерашния трагичен инцидент. „За голямо съжаление един такъв трагичен инцидент може да предизвика политическо противопоставяне. В тази посока преди да дадем отговор на всичко това, което беше зададено като дневен ред от опозицията и президента Радев, изказваме съболезнования на близките на загиналите пилоти“, каза Цветанов.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Пловдив: Оцелелият пилот от екипажа на падналия Ми-17 Алексей Каменов е на командно дишане, но в съзнание

Пловдив. Оцелелият пилот от екипажа на падналия Ми-17 – Алексей Каменов е на командно дишане, но в съзнание и е говорил с роднините си. Това съобщи пред журналисти командирът на Авиобазата в Крумово бригаден генерал Димитър Иванов, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. Все още е под лекарско наблюдение, тъй като до изтичането на 24 часа рискът за здравето му е налице, съобщиха лекарите от ВМА. Каменов е с травма в гърдите, има счупване на ребро от дясно и възпаление, което изисква постоянно лекарско наблюдение. Засега няма данни за усложнения. Разследващите все още нямат неговия разказ за случилото се, но предстои разпит.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция „Фокус“
Пловдив: Оцелелият пилот от екипажа на падналия Ми-17 Алексей Каменов е на командно дишане, но в съзнание

Оцелелият пилот от екипажа на падналия Ми-17 – Алексей Каменов е на командно дишане, но в съзнание и е говорил с роднините си. Това съобщи пред журналисти командирът на Авиобазата в Крумово бригаден генерал Димитър Иванов, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. Все още е под лекарско наблюдение, тъй като до изтичането на 24 часа рискът за здравето му е налице, съобщиха лекарите от ВМА. Каменов е с травма в гърдите, има счупване на ребро от дясно и възпаление, което изисква постоянно лекарско наблюдение. Засега няма данни за усложнения. Разследващите все още нямат неговия разказ за случилото се, но предстои разпит.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев пристигна в Авиобазата в Крумово, за да се срещне с командния състав на поделението, по повод трагичния инцидент с вертолет Ми-17

Президентът Румен Радев пристигна в Авиобазата в Крумово, за да се срещне с командния състав на поделението, по повод трагичния инцидент с вертолет Ми-17, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. Радев отказа всякакви коментари пред журналисти.
По-рано през деня Румен Радев посети Военно-медицинска академия – София, където се запозна със състоянието на бордния техник Алексей Каменов, оцелял при катастрофата на вертолета снощи.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция „Фокус“
Ген.-майор Цанко Стойков, ВВС: Десет пъти по-малко летателни часове са имали до момента двамата загинали пилоти в авиобаза Крумово

Десет пъти по-малко летателни часове са имали до момента двамата загинали пилоти. Това съобщи пред журналисти в авиобаза Крумово ген.-майор Цанко Стойков, командир на ВВС, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пловдив. По думите му по стандартите на НАТО пилотите трябва да имат по 180 часа годишно. Той поясни, че командирът на полета капитан Пантилеев е имал 18 часа досега, а помощникът му капитан Неделчев е имал също около 17-18 часа. "Такива затруднения имат и съюзниците ни от НАТО", каза Стойков. Той добави, че ресурсът не позволява постигането на тази норма.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев ще посети Авиобаза „Крумово“

Държавният глава Румен Радев ще посети Авиобаза „Крумово“, където ще разговаря с командния състав на авиобазата и на Военновъздушните сили. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Вярвам, че летците от авиобаза „Крумово“ ще намерят сили и отново ще работят за народа - нека политиците се поучат от тях

Вярвам, че летците от авиобаза „Крумово“ ще намерят сили и отново ще работят за народа - нека политиците се поучат от тях. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев във връзка с разбилия се снощи военен хеликоптер край Пловдив, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Крайно време е да разберем, че това е изключително сложна и отговорна дейност. Трябва да има повече военна експертиза, средства и далновидни решения“, заяви Радев. По думите му за съжаление, този случай не е за първи път. „Психологическата обстановка е много тежка в авиобазата, в колектива, но това са хора, които са се посветили на тази професия и за разлика от други в държавата, те са осъзнали своя дълг към българския народ и го изпълняват най-отговорно. Аз вярвам, че те ще намерят сили и отново ще работят за своя народ. Нека политиците се поучат от тях“, коментира Радев и добави, че е познавал загиналите. „Задавайте въпроси защо спряха модернизационните проекти в армията. Това, което те направиха, има отношение не само към новите проекти, те ще бъдат забавени с около две години, но по-скъпи цени на придобиване – това означава повече средства, вложени в стара техника, която няма съвместимост и способност, и по-малко средства за подготовка“, посочи президентът.
За искането на военния министър обществените поръчки за ремонт да отпаднат, Радев коментира, че това е в прерогативите на Красимир Каракачанов. „Всичко, което ще допринесе за по-бърз ремонт и поддръжка на техниката, по-добра подготовка на състава, аз бих подкрепил“, коментира още държавният глава.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Вместо да дадат предвидените стотици милиони за ремонт на въоръжената техника и подготовка, те отидоха за саниране

Вместо да дадат предвидените стотици милиони за ремонт на въоръжената техника и подготовка, те отидоха за саниране. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев във връзка с разбилия се снощи военен хеликоптер край Пловдив, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Министър Каракачанов е поставен в едни политически, финансови, правни рамки, от които той повече от това не може да направи. Решаването на тези проблеми иска държавническо отговорно мислене и адекватни действия. Както виждате мнозинството прекрати модернизационните процеси в Българската армия. Върна ги в нулево положение, в изходна точка. Предвидените за тези проекти стотици милиони къде изтекоха?“, попита държавният глава. По думите му вместо да идат за ремонт на въоръжена техника и подготовка, те са отишли за саниране. „Отдалечаваме се от възможностите, които трябва да имаме. Рискът от тези политически решения ги носят военните. Затова казвам, че лобизмът убива. Крайно време е да се потърси отговорност от онези политици, които преследвайки користни политически интереси, със своите решения излагат на риск живота и здравето на нашите военнослужещи“, каза още Румен Радев.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Министър Красимир Каракачанов: Парадоксално е, когато Министерство на отбраната трябва да ремонтира собствена техника в свой завод и трябва да направи обществена поръчка

Парадоксално е, когато Министерство нa отбраната трябва да ремонтира собствена техника в свой завод и трябва да направи обществена поръчка. Това каза пред журналисти военният министър Красимир Каракачанов, след като посети във ВМА ранения борден техник Алексей Каменов, оцелял при трагичното произшествие снощи в авиобаза „Крумово“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Отдавна настоявам за по-бързи мерки относно модернизацията на армия. Дори и при последния проект за модернизация, която е много закъсняла, пак се намериха „умници” да си правят евтин популизъм и да обясняват глупости. Задавам въпроса докога част от българските политици ще гледат на армията като на някакъв декор и ще смятат, че на гърба ѝ ще могат да си правят евтин пиар? Да ми говорят глупости, че е по-добре да даваш пари за еди какво си, а не за модернизация на армията. Какво трябва да се случи повече?“, обясни Каракачанов и допълни, че визира тези, които до последно са продължавали да спекулират, че няма нужда от подобни средства.
„Опита да ремонтираме следващия хеликоптер Ми-17 беше стопиран с абсолютно безсмислено обжалване. Планираме минимум три от хеликоптери Ми-17 да бъдат в изправност. Ако караме по същата процедура с тези обществени поръчки няма да е скоро въобще. Всеки един от вас може утре да обжалва – всеки един, без значение дали е заинтересован, или не“, добави той. „Парадоксално е, когато Министерство н отбраната трябва да ремонтира своя собствена техника в свой завод и трябва да направи обществена поръчка. Това губи време. Това не е нормално. Трябва да отпаднат, когато става дума за национална сигурност, техника, свързана с отбраната, когато няма друга възможност“, каза още той. По думите му, когато има едно единствено предприятие и то държавно не може да се играе на обществени поръчки.

Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев за разбилия се Ми-17: Това е една голяма трагедия и призовавам да няма политически спекулации по нея, защото не е морално

Това е една голяма трагедия и призовавам да няма политически спекулации по нея, защото не е морално. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев във връзка с разбилия се снощи военен хеликоптер край Пловдив, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Първо искам да изкажа моите искрени съболезнования на семействата, близките и колегите на загиналите летци – кап. Неделчев и кам. Панталеев. Важно е, че офицерски кандидат Каменов е в добро, стабилно състояние. Той е човек със силен дух. Разбира се, тук е при най-добрите специалисти – тези от ВМА и се надявам, че скоро ще бъде в нормално работоспособно състояние. Имам дългогодишен опит в тази материя и преди заключенията на разследващата комисия, не бих спекулирал по тези тема“, заяви Радев.
По думите му това е една голяма трагедия и призовава да няма политически спекулации по нея, защото не е морално. „Нека не забравяме, от утре останалите ще продължават да летят, да бъдат в кабините, на земята, в морето и сме длъжни да продължаваме да посочваме проблемите и да настояваме за тяхното решаване. Многократно през годините алармирах, че ще стигнем до това положение – да загиват летци. За по-малко от една година за втори път загиват летци. Направих три консултативни съвета специално за българската армия. Нещо да се промени?“, попита държавният глава.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Бригаден ген. Венцислав Мутафчийски: Раненият борден техник Алексей Каменов е със счупване на ребра от дясната гръдна половина и контузия на белия дроб

Раненият борден техник Алексей Каменов е със счупване на ребра от дясната гръдна половина и контузия на белия дроб. Това каза началникът на Военномедицинска академия (ВМА) бригаден ген. проф. д-р Венцислав Мутафчийски във връзка със състоянието на ранения борден техник Алексей Каменов, оцелял при трагичното произшествие снощи в авиобаза „Крумово“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Изказвам благодарности на колегите в Пловдив, които са действали много адекватно и бързо. Когато пристигна нашият екип, пострадалият вече беше оценен - тежестта на травмата и възможността за транспортиране. С нашия екип пристигна около 2.30 часа в София. До около 3.30 часа е обработен и качен в реанимация с направен третичен преглед при нас и скенер“, коментира бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски. „При това потвърждаваме повредите, които е получил инженера - счупване на ребра от дясната гръдна половина и контузия на белия дроб. Все още е не е достатъчно изяснен глезенът, но там повредата не е съществена и животозастрашаваща. Няма увреди по главата и органите в корема. Намира се в стабилно състояние. Гръдната травма е средно тежка към тежка, кислородозависима, но на този етап няма опасност за живота“, допълни полк. Мутафчийски. „Напълно контактен и адекватен, с ясно съзнание къде се намира. Има си компетентни органи, които ще проведат разследване. Гръдната травма е изключително коварно явление. Тя има свое развитие през времето и е към утежняване, а не към отшумяване. Затова настояхме след като пациентът е транспортабилен, да бъде транспортиран във ВМА. Ще остане за лечение колкото е необходимо. Към 12.30 часа ще има нови изследвания и тогава ще се прецени колко време ще остане“, каза още началникът на ВМА.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Министър Красимир Каракачанов: Няма нужда да чакаме поредния инцидент, за да си даваме сметка, че ЗОП не работи, трябва да се промени

Няма нужда да чакаме поредния инцидент, за да си даваме сметка, че ЗОП не работи.Това каза пред журналисти военният министър Красимир Каракачанов, след като посети във ВМА ранения борден техник Алексей Каменов, оцелял при трагичното произшествие снощи в авиобаза „Крумово“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Относно това, че разполагаме само с един летящ Ми-17 от общо 6 налични и колко средства са необходими, за да започне да подържа дейността им, военният министър коментира: „Около 5 млн. са необходими на хеликоптер. Имаше готовност да се ремонтира другия Ми-17, само че със сегашния Закон за обществените поръчки, който сульо и пульо могат да жалят, оказа се, че някога млада девойка, не помня дали беше от Добрич или някъде другаде, обжалва“. „Ето го парадокса. Техника, собственост на МО, за да бъде ремонтирана във военно-ремонтно предприятие, собственост на министерството трябва да прави обществена поръчка. При положение, че в България няма друг, който може да я извърши, законът позволява на всеки, който реши да обжалва. Ремонтът на другия Ми-17 не е започнал точно поради това обжалване“, добави той.
На въпрос за необходимостта от промени в ЗОП , военният министър обясни: „Готови са реалните промени, трябва да бъдат приети. Мисля, че няма нужда да чакаме поредния инцидент, за да си даваме сметка, че този закон по този начин и ред не работи и че трябва да бъде променен“. „Разбирам, че я има и другата опасност някой да каже, че без обществена поръчка има съмнение за корупция. Предприятието, което ги ремонтира е собственост на МО. Извън ТЕРЕМ – „Летец“ има още едно предприятие, което може да извърши ремонт е Авионамс, но те имат поръчка с т.нар. афганистански хеликоптери и те са ангажирани с това. Какъв е тогава проблемът това да се случи без да си играем на обществени поръчки? Да губим време, след което да има обжалване и да се губи още време“, каза той.
„При падането на хеликоптера инж. Алексей Каменов сам излиза и се придвижва над 100м, което означава, че дори не става въпрос за счупване на крака. Оттам е поет от медиците, след което е транспортиран до София“, добави Каракачанов.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Министър Красимир Каракачанов: Нальотът на падналия Ми-17 вчера е бил над 3 часа, според мен причината е авария в опашния винт

Нальотът на падналия Ми-17 вчера е бил над 3 часа, нямало е признаци за повреда, според мен причината е авария в опашния винт. Това каза пред журналисти военният министър Красимир Каракачанов, след като посети във ВМА ранения борден техник Алексей Каменов, оцелял при трагичното произшествие снощи в авиобаза „Крумово“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Каракачанов уточни, че с падналия хеликоптер в деня на инцидента са летели няколко екипажа. „Не става въпрос за специални умения, двамата пилоти са опитни. Хеликоптерът не е изпълнявал някакви сложни управления, за да допуснем неподготвеност, нетренираност на пилота или грешка от негова страна“, обясни той. „Според мен опашният винт е причината. Там е станала някаква авария. Но хеликоптерът е бил в изправност. Преди инцидента хеликоптерът със същия екипаж е бил поне половин час във въздуха. За деня нальотът на хеликоптера е над 3 часа, за вчерашния. Тоест хеликоптера не е дал никакви признаци да има някаква повреда, която е довела до това“, каза Каракачанов.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Министър Красимир Каракачанов: Армията от много отдавна е заложник на политиката и празните приказки

Армията от много отдавна е заложник на политиката и празните приказки. Това каза пред журналисти военният министър Красимир Каракачанов, след като посети във ВМА ранения борден техник Алексей Каменов, оцелял при трагичното произшествие снощи в авиобаза „Крумово“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос какво се предвижда за семействата на загиналите пилоти, министър Каракачанов заяви: „Ще използвам повода – и вчера го казах, ще го кажа и днес, изказвам съболезнования от мое име и от името на ген. Андрей Боцев и на всички колеги на Министерство на отбраната към семействата на загиналите пилоти и на пострадалия офицерски кандидат. Има обезщетение, което ще получат, застраховка. Оттук нататък Министерство на отбраната поема грижа, но какво и да направи министерството или държавата загубата на двамата пилоти няма как да бъде оценено с материални компенсации“. „Армията от много отдавна е заложник на политиката. Заложник на празни приказки и безхаберие от 28 години. Освен рязане, съкращаване в армията и приказки, че не ни трябват пари за ново въоръжение, модернизация и поддръжка се стига до подобни неща“, заяви министърът. „В конкретния случай за 2 години имаме два подобни инцидента. Миналата година с „Пантер“ ставаше дума за нов хеликоптер, тук става дума за хеликоптер, който е минал на ремонт. Той е може би най-новата от старата техника – октомври 1898 г. е получен и е влязъл на въоръжение в Българската армия“, допълни Каракачанов.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев ще посети Военномедицинска академия - София, за да разговаря с бордния техник, който беше ранен при инцидента в авиобаза „Крумово“

Държавният глава Румен Радев ще посети Военномедицинска академия – София, където ще се запознае със състоянието и ще разговаря с офицерския кандидат Алексей Каменов. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Алексей Каменов е бордният техник на вертолета Ми-17, който беше ранен при трагичното произшествие снощи в авиобаза „Крумово“.

Агенция „Фокус“
Ген. Константин Попов: Нека дадем време на специалистите да си свършат работата и да изяснят причините за инцидента, при който загинаха двама пилоти

Нека дадем време на специалистите да си свършват работата и да изяснят причините за инцидента, при който двама пилоти загинаха вчера. За това призова в старата столица председателят на Комисията по отбрана към 44-тото Народно събрание ген. о.з. Константин Попов, който е на посещение в НВУ „Васил Левски“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Попов увери, че разследването се води от специална комисия, съставена от много добри експерти. „За съжаление такива неща се случват, но аз на първо място искам да изкажа съболезнованията си към близките на загиналите пилоти“, каза още ген. Попов. Той уточни, че вчерашният полет е бил четвърти за самолета и първи за екипа, летял с него. „Те са изпълнявали мисии за аварийно търсене и спасяване. Забележете – загинали са хора, които се готвят да спасяват хора“, коментира председателят на Комисията. Той уточни, че е рано да се определи дали инцидентът е предизвикан от човешка грешка или техническа неизправност. „Съветът ми е, знам, че е интересно, но не може в толкова кратко време да се оцени ситуацията и да се каже причината. Нека дадем време на хората да си свършат работата и да видят причините“, допълни ген. Попов. Той подчерта, че 20 години стаж като пилот и 500 часа летене, не са достатъчни. „Очевидно е и това е факт. Точно затова в Комисията по отбрана се търсят ресурси за да има повече часове, повече изправна техника и да се модернизира българската армия. Затова и Правителството прие план за увеличаване на бюджета за отбрана до 2 % до 2024 година. Трябва да се гледа национално отговорно. Това не са просто пари – това е сигурност за всички нас“, заяви още ген. Константин Попов.
Надежда КРЪСТЕВА

Агенция „Фокус“
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е издал заповед за разследване на причините за авиационното произшествие с вертолет Ми-17

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е издал заповед специализирана структура на Военна полиция да разследва снощния инцидент с вертолет Ми-17. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната. Процесуално-следствените действия за разкриване на причините за авиационното произшествие ще се извършат съвместно с военната прокуратура.
Около 20.30 часа снощи при изпълнение на тренировъчен полет вертолет Ми-17 от 24-а авиобаза Крумово губи височина и пада от около 30 м. При катастрофата загинаха командирът на екипажа капитан Пламен Пантилеев и вторият пилот капитан Стоян Неделчев. Бордният техник офицерски кандидат Алексей Каменов бе ранен. Оказана му е медицинска помощ в УМБАЛ „Св. Георги” – Пловдив и е транспортиран до Военномедицинска академия – София. Състоянието му е стабилно, той е в съзнание и контактен.
Капитан Пламен Пантилеев е бил командир на авиационно звено във военно формирование 32 040 - Крумово. Във Въоръжените сили служи от 1994 г. Роден е на 14 юни 1970 г. в гр. Бяла, област Русе. Завършил е висше образование във ВНВВУ „Георги Бенковски“ - Долна Митрополия през 1994 г. със специалност „летец-пилот“ за Военновъздушните сили (ВВС) на вертолет. Летец-пилот ІІ клас с над 600 летателни часа. Летял е на L-29, Bell 206 и Ми-17. Награждаван е многократно от командирите си със служебна благодарност и от началника на отбраната. Женен с две деца.
Капитан Стоян Неделчев е бил щурман на вертолет в авиационно звено на военно формирование 32 040 - Крумово. Във Въоръжените сили служи от 1997 г. Роден е на 31 януари 1973 г. в гр. Елхово. Завършил е ВВВУ „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия през 1997 г. със специалност „летец – пилот“ на вертолет. Летец-пилот ІІІ клас с над 500 летателни часа. Летял е на Ми-2, Ми-8 и Ми-17. Награждаван е многократно със служебна благодарност. Женен с две деца.

Агенция „Фокус“
Военно окръжна прокуратура – Пловдив: Няма данни за човешка грешка при злополуката в авиобаза „Крумово“

Няма данни за човешка грешка при злополуката в авиобаза „Крумово“. Това съобщиха от Военно окръжна прокуратура - Пловдив.
Във връзка с инцидента с военния хеликоптер в авиобаза „Крумово“, Пловдивска военно-окръжна прокуратура е образувала досъдебно производство при условията на неотложност. Местопроизшествието е посетено незабавно от трима прокурори от Военно окръжна прокуратура – Пловдив, които са започнали разследване, бил е извършен първоначалния оглед и свързаните с него действия. Днес престоят още огледи от разследващи и експерти, разпити на свидетели и събиране на писмени доказателства.
До момента е установено, че около 20,30 часа на 11 юни, при извършване на планов тренировъчен полет, военен хеликоптер Ми-17 е аварирал и е паднал от 20 метра в района на авиобаза "Крумово". На място са загинали двамата пилотиращи офицери - капитан Пламен Пантелеев и капитан Стоян Неделчев, а третият член на екипажа - бордния механик офицерски кандидат Алексей Каменов, е бил приет в болница в тежко състояние с няколко фрактури, но без опасност за живота. Причината за инцидента не е установена до момента, като най- вероятна такава за авиозлополуката е от техническо естество. Няма данни за човешка грешка. Разследването се провежда интензивно, след събиране на необходимия обем доказателствен материал, ще бъдат назначени съответните технически експертизи.

Агенция „Фокус“
София: Бордният техник на катастрофиралия вертолет Ми-17 е транспортиран във ВМА

Бордният техник на катастрофиралия вертолет Ми-17 е транспортиран във ВМА. Това съобщиха от лечебното заведение. Състоянието му е стабилно. Пациентът е контактен и адекватен. Продължават вторичните прегледи и изследвания.

Агенция „Фокус“
Прокурор Румяна Арнаудова за разбилия се Ми-17: Вероятно се касае за технически проблем, в рамките на 3 секунди вертолетът е паднал от 20 метра височина

Към настоящия момент продължават действията по разследването, ръководено от военно-окръжна прокуратура. Колегите снощи бяха на място и извършваха оглед. Към този час можем да съобщим, че няма данни за човешка грешка. Това каза Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор в предаването "Денят започва" по БНТ. Арнаудова уточни, че вероятно се касае за технически проблем, който е възникнал по време на извършване на летателно-учебното занятие.
"Това, което можем също да съобщим е, че е възникнал вероятно технически проблем и в рамките на 3 секунди вертолетът е паднал от 20 метра височина. С изключително тежки последици, със загинали двама пилоти. Съболезнования за близките им", допълни тя.

Агенция „Фокус“
Бригаден генерал Борислав Сертов, „Военна полиция": Още е рано да се правят заключения за причините за авиокатастрофата в Крумово

Още е рано да се правят заключения за причините за авиокатастрофата в Крумово. Това каза пред журналисти в авиобаза Крумово бригаден генерал Борислав Сертов, директор на служба „Военна полиция", предаде репортер на Радио „Фокус“-Пловдив:
Той поясни, че ще се проверяват няколко версии. Срокът на разследването на такава авиокатастрофа е 30 работи дни, ако не се налага назначаването на допълнителни експертизи. „Тук трябва да се прави разлика между разследването, което води Окръжна прокуратура и разследването, което води отдел „Авиационна безопасност“, каза Сертов. По думите му има вероятност причината за катастрофата да е техническа неизправност и тази версия ще бъде проверена. Но въпреки това е много рано, само няколко часа след катастрофата да се говори за причина.
Командирът на 24 авиобаза в Крумово бригаден генерал Димитър Иванов вертолетът е извършвал спасителна работа подхождайки над площадка от около 30 метра височина. При това положение той трябва да снижи и да спусне спасител по въже. Това е тренирано много пъти, а височината е нормална. Според него една такава машина е достатъчно сложна, за да може да се гадае за причини на неизправност. По думите на командира животът на един хеликоптер може да бъде удължаван, но не безкрайно. Има заводи, които правят това. През 2016 година този хеликоптер е бил ремонтиран и той е можел да лети още 200 часа, от общо 500. Периодично са били правени прегледи от различни оторизирани органи.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция „Фокус“
Красимир Каракачанов: Модернизацията на армията е един закъснял с много години процес

Модернизацията на армията е един закъснял с много години процес, за съжаление. Това каза пред журналисти в Авиобаза Крумово министърът на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на Радио „ Фокус“- Пловдив. „Защото много политици дрънкаха глупости и сега даже го правят, че не ни трябва армия и средства за модерно въоръжение, и за ремонт на съществуващата техника“, каза Каракачанов. „Освен за превъоръжаване са ни необходими и средства за поддържане на сега съществуващата техника, която носи дежурствата и изпълнява задачите“, добави менистърът. По думите му една от единиците – хеликоптерът Ми 17, който днес аварира, е част от тази техника, която трябва да се поддържа. „Тя е годна, здрава, но трябва и да се поддържа. Необходимо е за това да се отделят средства“, каза още Каракачанов. Той добави, че има още пет вертолета Ми 17, които не са изправни, те трябва да минат на ремонт, за да изпълняват своите задачи.
Единият от загиналите пилоти е от Елхово, а другият от село Бяла, Русенско, уточни министърът.
„В МО има практика да се подпомагат близките на загинали военнослужещи, но това няма да излекува болката им“, каза още министър Каракачанов.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция „Фокус“
Красимир Каракачанов: Не може да се говори за пилотска грешка, загиналите са опитни пилоти

Не може да се говори за пилотска грешка, загиналите са опитни пилоти. Това каза пред журналисти в Авиобаза Крумово министърът на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на Радио „ Фокус“- Пловдив. По думите на министъра и двамата загинали пилоти са с голям стаж и нальот, а и упражнението, което са изпълнявали по време на учебния полет не е било сложно, което да доведе до някаква грешка, както е било при случая миналата година във Варна. Според Каракачанов най-вероятно става въпрос за техническа неизправност, която се е получила по време на полета, който е бил четвърти за деня. Пилотите не са успели да сигнализират за проблем, не е имало никакво обаждане от тях.
Според бригаден генерал Петьо Мирчев не трябва да се лети повече от 6 часа на ден на една машина. Те са летели на авариралия Ми 17 три часа, като на вертолета са се качвали няколко екипажа за деня.
Според командира на поделението в Крумово бригаден генерал Димитър Иванов, екипажът е нямал време за реакция, дори не е могъл да съобщи за проблем. "По данни на очевидци вертолетът се е завъртял на 180 градуса във въздуха и е започнал да пада", каза командирът. Според него никой не може да каже какво точно се е случило. Сега може само да се гадае за причините. Третият пилот предстои да бъде разпитан.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция „Фокус“
Министър Красимир Каракачанов: Техническа неизправност е вероятната причина за катастрофиралия хеликоптер край авиобаза „Крумово“

Вероятната причина за катастрофиралия хеликоптер е техническа неизправност на машината. Това съобщи на брифинг пред авиобаза „Крумово“ министърът на отбраната Красимир Каракачанов, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пловдив. По думите му се извършва разследване за установяване на точната причина за катастрофата. „Стабилно е състоянието на третия пилот. Той е със счупени ребра и травма на крака. Пилотът сам е напуснал кабината на разбилата се машина и е вървял около 100 м“, обясни той. Министър Каракачанов поясни още, че хеликоптерът е изпълнявал през целия ден тренировъчни задачи. „Преди този полет на него са летели и други екипажи. Този е трябвало да извърши тренировки по спасяване. Хеликоптерът е в изправност и е на въоръжение от октомври 1989 година“, каза министърът на отбраната и уточни, че през 2016 г. е минал на ремонт в завод „ТЕРЕМ-София“. „Двамата пилоти са опитни, единият с над 600 часа нальот, а другият с близо 500“, добави Каракачанов.
Бригаден генерал Петьо Мирчев – бивш командир на авиобаза „Крумово“ и настоящ зам.-началник на ВВС каза, че полетите ще бъдат спретни от утре до приключване на разследването на инцидента, което е стандартна процедура в такива случаи.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция „Фокус“
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: Уверена съм, че всички детайли около трагичния инцидент край авиобаза "Крумово" ще бъдат разследвани и изяснени

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изразява своите най-дълбоки съболезнования и съпричастност към болката на семействата и близките на двамата загинали военни пилоти в района на авиобаза "Крумово", съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.
Уверена съм, че всички детайли около трагичния инцидент ще бъдат разследвани и изяснени и ще бъдат взети необходимите мерки подобни инциденти да не се повтарят, подчертава председателят на парламента и пожелава бързо възстановяване и оздравяване на третия член на екипажа.

Агенция „Фокус“
Пловдив: Състоянието на бордния техник на катастрофиралия вертолет Ми-17 е стабилно

Състоянието на бордния техник на катастрофиралия вертолет Ми-17 офицерски кандидат Алексей Каменов е стабилизирано. Той е приет за лечение в Университетската болница в гр. Пловдив със счупвания, но е контактен и няма опасност за живота му. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.
При катастрофата на вертолет Ми-17 от състава на авиобаза "Крумово" са загинали капитан Пламен Пантелеев и капитан Стоян Неделчев. Екипажът е изпълнявал тренировъчен полет по аварийно-спасителна работа с вертолет Ми-17, с борден № 417.
Причините за катастрофата се изясняват.
От Министерството на отбраната изказват съболезнования на близките на загиналите при изпълнение на служебния си дълг.

Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов изразява съболезнования на семействата и близките на загиналите двама военни

Министър-председателят Бойко Борисов изразява съболезнования на семействата и близките на загиналите двама военни пилоти край пловдивското летище "Крумово" днес, съобщиха от правителствената информационна служба. В разговор с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов премиерът Борисов разпореди да бъде информиран за фактите и обстоятелствата, довели до инцидента. По отношение на ранения военен техник министър-председателят Бойко Борисов разпореди да бъде оказано пълно съдействие за неговото лечение.

Агенция „Фокус“
Председателят на БСП Корнелия Нинова: Поднасям съболезнования към семействата и близките на загиналите пилоти край авиобаза Крумово

Поднасям съболезнования към семействата и близките на загиналите пилоти край авиобаза Крумово. Това написа в социалната мрежа "Фейсбук" председателят на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на БСП. "Обръщам се към премиера Борисов да отмени посещението си в Турция за откриване на трансанадолския газопровод. Катастрофата с военния хеликоптер, загубата на човешки живот, както и нестабилността в страната след подадената оставка на министъра на труда и социалната политика и изключително острата реакция на вицепремиера Симеонов към министъра на туризма и обвиненията между членове на кабинета в "защита на крупни наследници на мутренски групировки" изискват от министър-председателя да предприеме мерки тук", пише още Нинова.

Агенция „Фокус“
Пловдив: Командирът на екипажа и помощник-пилотът са загинали при падането на вертолета Ми-17, бордният инженер е откаран в болница

Командирът на екипажа и помощник-пилотът са загинали при падането на вертолета Ми-17, бордният инженер е откаран в болница. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Около 20.30 часа днес, 11 юни, при планов полет по неизяснени за сега причини вертолет Ми-17 пада от около 50 м височина в района на авиобаза "Крумово". Екипажът на борда на вертолета е от трима военнослужещи.
Предприети са незабавни противопожарни мерки от наземния персонал за предотвратяване на взрив на вертолета и за спасяването на членовете на екипажа. По време на действията за оказване на медицинска помощ е установено, че двама от военнослужещите – командирът на екипажа и помощник-пилотът при падането на вертолета са загинали. Третият член на екипажа – бордният инженер е откаран незабавно в болница, в съзнание.
По случая се води разследване.
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов пътува към авиобаза Крумово.

Агенция „Фокус“
Инциденти със самолети на ВВС на Българската армия на територията на страната (1989-2018) (Справка Агенция „Фокус“)

Във връзка падналия военен хеликоптер Ми-17 край Летище "Пловдив", Агенция "Фокус" публикува справка на инциденти със самолети на ВВС на Българската армия на територията на страната (1989-2018).

9 Юни 2017 г.
Вертолет „Пантер“ пада във водите на Черно море при изпълнение на задачи по време на тактическо учение. При инцидента загива 38-годишният командир на екипажа капитан Георги Анастасов. Другите двама членове на екипажа - капитан Анатоли Апостолов и капитан Павел Симеонов са настанени за лечение във Военноморската болница – Варна.

26 април 2012 г.
Между селата Царимир и Голам Чардак се разбива самолет МиГ-29УБ. Пилотите майор Дойчинов и капитан Методиев катапултират.

29 ноември 2010 г.
Учебен самолет "Пилатус" от авиобаза Долна Митрополия се приземява аварийно, след като при излитане губи мощност. Двамата пилоти майор Боян Григоров и майор Пламен Иванов вземат решение за аварийно кацане в района на летището в 12.35 ч. Това са и първите български военнослужещи, наградени от държавния глава с орден за заслуги, защото са запазили самообладание и са успели да приземят летателната машина като са спасили село Горна Митрополия от сериозни последствия при евентуално катапултиране.

8 юли 2008 г.
Военен транспортен самолет на Българските военновъздушни сили претърпява инцидент около обяд по време на кацане на гражданското летище на Варна.
След силен порив на вятъра от ляво при кацане самолетът Спартан C 27 J удря и чупи лявата си перка.

16 май 2003 г.
Изтребител МиГ-21 БИС от авиобазата в Граф Игнатиево се разбива в района на Панагюрище. Самолетът се удря в дърво и експлоадира в 13.25 ч. по време на тренировъчен полет над местността Манзалото. Пилотът майор Анатолий Полянков (34 г.) загива. Според кметът на Панагюрище Марко Мечев изтребителят направил един-два кръга над града преди да се разбие...

24 юли 2003 г.
Вертолет Ми-17, борд № 433 от авиобаза „Крумово“ се разбива в местността Бетоловото, край Разлог. При инцидента загиват командирът на екипажа подполковник Милко Пейковски, майор Николай Радулов – втори пилот, бордният техник младши лейтенант Бойко Панайотов и полковник Кирил Чамишки.

02 юни 1999 г.
Изтребител МиГ-21 БИС от авиобазата в Граф Игнатиево се разбива в района на село Драгомир недалече от град Пловдив при изпълнение на учебно тренировъчен полет.
Загиват пилотите капитан Георги Русев и лейтенант Сашо Николов.

16 юли 1998 г.
При лош разчет за кацане и подадена команда от РП за катапултиране старши лейтенант Радостин Велков Димитров катапултира от МиГ-21МФР.

28 януари 1997 г.
Капитан Пламен Тодоров Денков с МиГ - 21МФР катапултира подари спиране на двигателя при захода за кацане.

30 януари 1996 г.
Ми-24 се обръща и запалва следствие на силен вятър. Няма загинали.

20 декември 1994 г.
Старши лейтенант Владислав Владимиров Вълчев с МиГ-21бис ГЕАТ и ГТП загива от удавяне след като катапултира над Черно море.

29 септермври 1994 г.
Около 16.30 часа при извършване на фигура от сложния пилотаж на пределно малка височина, претърпява катастрофа на около 600 м от полосата за излитане и кацане (ПИК) на летище Равнец изтребител МиГ- 29 с пилот- командира на авиобазата полковник Иван Даев.

8 февруари 1993 г.
Капитан Михаил Янакиев Михайлов със Су-25УБК катапултира подари неумишлено задействане на катапултната система след влизане на пилота в кабината.

28 януари 1992 г.
При инцидент край язовир "Студен кладенец" загиват капитан Дойчин Георгиев Бояджиев и пилот-инструктор - капитан Емил Лазаров Тодоров с МиГ-21УМ.

3 юли 1991 г.
Старши лейтенант Петър Величков Петров с МиГ - 21бис ГТП катапултира при инцидент във въздуха.

2 октомври 1990 г.
Загиват курсант Жоро Андреев Денчев и пилот-инструктор майор Асен Йорданов Христов с Л-39 поради спиране на двигателя при включване в кръга за кацане и късно взето решение за катапултиране.

6 април 1990 г.
Капитан Тошко Стоянов Петров с МиГ - 23МФ ГТП катапултира при инцидент.

17 юли 1990 г.
Лейтенант Бисер Георгиев Бойчев с МиГ - 23БН катапултира при инцидент.

13 октомври 1989 г.
Майор Боян Богданов Петков с МиГ - 23БН катапултира при инцидент..

05 октомври 1989 г.
Старши лейтенант Валери Лилов Богданов с МиГ-21 загива след отказ на системата АРУ.

22 юни 1989 г.
При инцидент катапултират обуч. пилот - лейт. Георги Сотиров Стоименов и пилот-инстуктор - капитан Христо Сотиров Младенов с МиГ - 21У.

17 април 1989 г.
При инцидент загива лейтенант Валентин Димитров Маринов със Су-25.

Агенция „Фокус“
Падналият военен хеликоптер край Летище „Пловдив“ е Ми-17

Падналият военен хеликоптер край Летище „Пловдив“ е Ми-17. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от авиобазата.

Агенция „Фокус“
Пловдив: Няма отменени полети на Летище „Пловдив“ заради инцидента с падналия хеликоптер

Няма отменени полети на летище „Пловдив“, въпреки че инцидентът е станал в непосредствена близост в югоизточния край на гражданското летище, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пловдив. Инцидентът е станал около 20.30. часа. На летището е спокойно. Минути след инцидента пристигна полет от Лондон, а самолет е заминал за Милано. На мястото на инцидента има разследващи от „Военна полиция“ и прокуратура. Няма официална информация за момента от военните.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция „Фокус“
Пловдив: Двама души са загинали, а други двама са ранени при инцидента с падналия хеликоптер край Летище „Пловдив“

Двама души са загинали, а други двама са ранени при инцидента с падналия хеликоптер край Летище „Пловдив“. Това съобщиха за Радио „Фокус“-Пловдив от Спешна помощ. Хеликоптерът е военен. Инцидентът е станал в нива до гражданското летище.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция „Фокус“
Хеликоптер се е разбил в района на Летище "Пловдив"

Хеликоптер се е разбил в района на Летище Пловдив тази вечер, предаде бТВ. Към момента няма информация за пострадали, както и за причините за тежкия инцидент. На място има полиция. Изпратени са и линейки.
бТВ се позовават на местния сайт "Трафикнюз", според който машината е военна, от 24-та авиобаза в Крумово, и е паднала от около 20 метра, след което се е запалила.