Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Втора рокада в кабинета "Борисов" 3

11 юни 2018 | 17:37

Бисер Петков подаде оставка като министър на труда и социалната политика. Като мотив за това той е изтъкнал невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания. Оставката бе приета от министър-председателя Бойко Борисов след разговор между двамата. Днес родителите на деца с увреждания организираха палаткови лагери във Варна и Бургас. Те са продължение на протеста им пред Народното събрание, който се проведе в началото на месеца под надслов "Системата ни/ги убива/".
Протестиращите настояха за спазване на конвенцията на ООН за правата им, както и за индивидуални социални оценки за всяко лице с увреждане.
На среща с протестиращите в началото на юни министър Бисер Петков обеща концепция за Закон за социалните услуги, която да помогне на близките в грижите за децата им. По думите на Петков новият закон трябваше да е готов до края на юли.Агенция "Фокус"
Депозирани оставки в кабинета „Борисов 3“ (Справка Агенция „Фокус“)

Във връзка с подадената и приета оставка на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков Агенция „Фокус“ публикува справка на случаите, в които министри от третия кабинет с министър-председател Бойко Борисов са депозирали своята оставка.

23 февруари 2018 г.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обявява, че ще депозира своята оставка ден, след като става ясно, че чешката компания ЧЕЗ е взела решение да продаде бизнеса си у нас на българската компания „Инерком България“. В медиите се появява информация, че министър Петкова е кума на Гинка Върбакова, която ръководи фирмата, която иска да закупи бизнеса на ЧЕЗ, което министърът опровергава. В крайна сметка Петкова депозира своята оставка след разговор с премиера Борисов с мотива, че не иска да има каквито и да е съмнения при провеждането на сделката с продажбата на бизнеса на ЧЕЗ. В средата на март Коалиционният съвет не прие, че има основание за оставката на Теменужка Петкова и тя остана на поста енергиен министър.

30 октомври 2017 г.
Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров подава оставка, която премиерът Бойко Борисов приема. Решението на Петров идва ден, след като е излъчено медийно разследване, уличаващо министъра, че като шеф на ВМА е сключил договори за близо 1,6 млн. лв с фирмата на мъжа, от когото дъщеря му има дете. Единствените две поръчки, печелени от въпросната фирма, са били само във ВМА и само по времето на Николай Петров. Обществените поръчки са спечелени от компанията, която даже не е била регистрирана по БУЛСТАТ. Случаят е отразен в одитен доклад, но прокуратурата е отказала да образува наказателно производство.


Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов прие оставката на министър Бисер Петков

Министър-председателят Бойко Борисов прие оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. В разговор с премиера, министър Петков заяви, че подава оставка поради невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Кой е Бисер Петков?
Бисер Петков е роден на 06.09.1963 г. в гр. Монтана.
През 1987 г. завършва магистърска степен по „Икономика и организация на вътрешната търговия” в УНСС. Има редица специализации и обучения, сред които „Икономика на предприятието” във Виенския университет, Австрия, „Публични финанси” в Университета на гр. Лестър, Англия, както и краткосрочни специализации, организирани от Института на Световната банка по въпроси на пенсионната реформа. Доктор е по икономика. Има над 30 научни публикации, в т. ч. учебници, монографии и др.
През 1988 г. започва като редовен преподавател в УНСС, където през 2012 г. е избран за доцент.
В периода 2002-2003 г. е председател на Държавната агенция за осигурителен надзор към Министерски съвет.
През м. март 2003 г. е избран от Народното събрание за заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Осигурителен надзор” и заема този пост до м. май 2009 г.
С решение на Народното събрание от 8 септември 2011 г. е избран за управител на Националния осигурителен институт. На 29 юли 2016 г. Парламентът го преизбира на поста за нов четиригодишен мандат.
В периода 2013-2016 г. е член на Бюрото на Международната асоциация по социално осигуряване.
Избран за министър на труда и социалната политика на 4 май 2017 г. от 44-ото Народно събрание.


Агенция "Фокус"
Варна: Родители на деца с увреждания започват безсрочен протест в града, като ще дежурят в палатков лагер

Безсрочни протестни действия започват родители на деца и възрастни с увреждания във Варна, предаде репортер на Радио “Фокус” – Варна. Те ще дежурят между 10 и 17 часа ежедневно в палатков лагер до автобусната спирка до сградата на Общината и на Регионалния исторически музей. Около 30 възрастни и деца в инвалидни колички протестираха с траурни тениски с надпис “Системата ни убива”. Те пуснаха в небето черни балони с искане за по-добър живот за хората с увреждания в страната. Протестиращите се събраха пред палатковия лагер със скандирания “Много сме, живи сме”. “Днес сме гневни, траурно облечени, защото положението е непоносимо, всеки от нас е наврян в миша дупка, на ръба на силите си сме”, коментира една от организаторките на протеста Диана Маркова. Част от исканията на протестиращите са спешно да се изготви подробен регистър на лицата с увреждания, личните помощи да бъдат в размер на поне две минимални заплати и да се преразгледа Наредбата за медицинска експертиза на работоспособността като се даде пожизнен срок за заболяванията, при които не се очаква подобрение на състоянието.
Според Маркова социалните услуги в България трябва да се прилагат по-гъвкаво, а мениджмънтът им да бъде по-модерен. Като един от организаторите, тя беше дошла на протеста с възрастните си родители и с 22-годишната си дъщеря, която страда от церебрална парализа. Диана Маркова е категорична, че не иска като други майки да ходи в чужбина в търсене на по-добри социални услуги. „Синът ми е студент в Холандия, бях там и имам поглед. Там е нормално да видиш по велоалеите човек с увреждания с инвалидна количка. Там никой не знае какво е да си купуваш памперси и няма ТЕЛК. Социалните услуги са професионализирани“, коментира тя. Според Диана Маркова у нас социалната система фаворизира успешните случаи, а по-тежко болните нямат шанс за развитие и нормален живот. Младежите с леки увреждания също нямат никаква възможност за развитие след навършване на пълнолетие, коментира на днешния протест Красимира Димова, която е майка на момче с интелектуални затруднения. Според нея социалните служби трябва да правят индивидуална оценка на всеки младеж. „Всеки трябва да бъде полезен, а аз съм убедена, че те могат да бъдат много полезни“, каза още тя.
Диана СТОЕВА


Агенция "Фокус"
Бургас: Провежда се протест на родители на деца с увреждания в града

Провежда се протест на родители на деца с увреждания в Бургас, в подкрепа на протеста в София, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Недоволните семейства разпънаха палатки пред Дневния център в Морската градина на града. Те са облечени с черни тениски с надписи „Системата ни/ги убива“. Картината се допълва от торта в черно, с рисунка на инвалидна количка, изработена от една от организаторките на инициативата, и черен надгробен кръст, на който пише „Конвенцийо, почивай в мир 2012-2018 г.“. Семействата заявиха, че този протест ще е безсрочен и ще свърши само тогава, когато промяната стане факт. Те ще дежурят на смени по предварителен графи и призоваха цялото общество за подкрепа.
„Искаме нашите деца да станат видими за политиците“, каза на протеста Милена Райкова, една от организаторките и майка на дете със синдрома на Даун. „Аз имам и по-голяма дъщеря, която неволно е въведена в това трудно ежедневие и искам един ден тя да не се превърне автоматично в гледач на сестра си. При сега действащата система това е неизбежно“, посочи още Райкова. Според нея това не е проблем само на семействата, в които има човек с увреждане, а на цялото общество.
Веселина НИКОЛОВА