Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Шествия блокираха столицата

09 юни 2018 | 19:56

Няколко шествия в подкрепа и против хората с различна сексуална ориентация се проведоха в София в съботния ден и блокираха движението по ключови улици и булеварди. За единадесета поредна година под мотото „Различни хора, равни права“ в столицата се проведе София Прайд. Междувременно при пилоните на НДК “Национална Съпротива” организира шествие под надслов „Да запазим децата от разврата“. Въпреки засиленото полицейско присъствие и различните маршрути на двете събития, на входа на Борисовата градина се стигна до кратко напрежение между участници в "София Прайд" и представители на "Национална съпротива". Двама души бяха задържани от органите на реда.
По рано-през деня пред Народното събрание се проведе национален „Поход за Семейството“. Събитието бе в подкрепа на традиционния брак между мъж и жена и християнските семейни ценности. Подобни шествия се състояха и в още 4 големи български града - Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Малко по-късно също пред НДК концерт "За Възраждане на семейните ценности" организира и партия “Възраждане”.
Агенция "Фокус"
София: Приключи „София Прайд 2018“

Приключи 11-ото издание на „София Прайд 2018“, в което се включиха стотици души, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Парадът тази година премина под надслов "Различни хора, равни права". По данни, публикувани на официалната страница на Български хелзински комитет в социалната мрежа Facebook, „София прайд“ е най-голямото правозащитно събитие в България. За 10 години броят на участниците се е увеличил над 60 пъти – от 50 души през 2008 г. до повече от 3300 през 2017 г.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
София: Напрежение възникна между полицията и участници в "София Прайд 2018", докато шествието преминаваше по ул. "Г. С. Раковски"

Затворен за движение е бул. „Княз Ал. Дондуков“ заради провеждането на „София Прайд 2018“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Присъствието на полицейски служители на СДВР в районите, по които преминава шествието, е засилено. Те са подпомагани и от свои колеги от ГД „Национална полиция“. От СДВР призовават случайно преминаващи граждани да проявят толерантност и да спазват стриктно указанията на униформените. Напрежение възникна между полицията и участници в "София Прайд 2018", докато шествието преминаваше по ул. "Г. С. Раковски".
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
София: Приключи шествието „Да запазим децата от разврата“

Приключи шествието „Да запазим децата от разврата“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Участниците в него вече се разотиват. Обстановката в района на Борисова градина е спокойна. Малко по-рано на входа й се стигна до кратко напрежение между участници в "София Прайд" и представители на "Национална съпротива". Двама души бяха задържани от органите на реда. Напрежението възникна след като две момичета, облечени в цветни дрехи и вероятно отправящи се към „Прайд“-а, преминаха в близост до шествието на "Национална съпротива" и бяха разсъблечени от двама от участниците в него.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
София: Затворени за движение са бул. „Цар Освободител“, бул. „Васил Левски“ и ул. „Ген. Йосиф Гурко“ заради „София Прайд 2018“

Затворени за движение са бул. „Цар Освободител“, бул. „Васил Левски“ и ул. „Ген. Йосиф Гурко“ заради „София Прайд 2018“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Полицейското присъствие в района е засилено. Очаква се шествието, в което се включиха стотици души, да стигне до бул. „Княз Ал. Дондуков“.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
София: Напрежение е възникнало между участници в "София Прайд" и представители на "Национална съпротива", задържани са двама души

До напрежение се стигна на входа на Борисовата градина между участници в "София Прайд" и представители на "Национална съпротива", предаде репортер на Агенция "Фокус". Органите на реда са задържали двама души. Полицейското присъствие в района е засилено. В момента продължава провеждането на "София Прайд" пред Паметника на съветската армия, затова органите на реда са ограничили достъпа на участниците в шествието „Да запазим децата от разврата“ натам.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
София: Стотици граждани се включиха в шествието под надслов „Да запазим децата от разврата“

Стотици граждани се включиха в шествието под надслов „Да запазим децата от разврата“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. То започна от пилоните на НДК и стигна до Борисовата градина.
През целия ден в София се проведоха няколко шествия в подкрепа и против хората с различна сексуална ориентация. Временна организация на движението беше въведена по ключови улици и булеварди. Пред Народното събрание се състоя първият за България национален „Поход за Семейството“, в подкрепа на традиционния брак между мъж и жена и християнските семейни ценности. Събитията преминаха при засилени мерки за сигурност.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
София: Стотици души се събраха на шествие по повод „София Прайд 2018“

Стотици души се събраха в столицата на шествие по повод „София Прайд“ 2018, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Парадът се провежда за 11-а поредна година в столицата, като този път е под надслов "Различни хора, равни права". Програмата тази година започна в 16.30 часа с концерт пред Паметника на Съветската армия. В 19.00 часа от там тръгна шествие, което ще премине по бул. „Цар Освободител“, бул. „Васил Левски“, ул. „Ген. Йосиф Гурко“, ул. „Г. С. Раковски“, бул. „Княз Ал. Дондуков“, бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“ до Паметника на Съветската армия, където мероприятието ще приключи. Мерките за сигурност в района са засилени.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
София: Започна шествието под надслов „Да запазим децата от разврата“

От пилоните на НДК започна шествието под надслов „Да запазим децата от разврата“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. То се организира от „Национална съпротива“ и ще премине при засилени мерки за сигурност. Шествието ще продължи по бул. „Патриарх Евтимий“, ул. „Граф Игнатиев“, бул. „Христо и Евлоги Георгиеви“, пред сектор „А“ на Национален стадион „Васил Левски“ , по алеята покрай сектор „Г“ на стадиона до езеро „Ариана“ и в Борисова градина. Организацията „Национална съпротива“ се обявява против „София прайд 2018“ и Истанбулската конвенция. Членовете й настояха Държавната агенция за закрила на детето да потърси отговорност на родителите на децата, присъствали на парада на хората с различна сексуална ориентация. Категоричното си несъгласие изразиха и от Св. Синов, ВМРО, НФСБ и Атака.
Участниците в шествието скандират: „Да спасим децата от разврата“ и "Не искам в моя град да има гей парад".
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Варна: В града ще се проведе шествие в рамките на националната инициатива „Поход за Семейството“

Варна е един от българските градове, в които ще се проведе първият по рода си за България национален „Поход за Семейството“. Това съобщиха организаторите на събитието, което ще се проведе днес в петте най-големи български града – Варна, София, Пловдив, Бургас и Русе. Целта на събитието е утвърждаване на брака между мъж и жена и традиционното българско семейство като основна градивна единица на обществото, както и най-добра среда за отглеждането и развитието на децата. Има утвърден цветови код за цялата страна – ще се ползва синьо и розово, подобно на други походи от този вид в различни части на света. Походът във Варна ще започне от сцена „Раковина“ в 15.30 часа и ще завърши до Пантеона със забавна програма с игри и музика до 18.00 часа

Агенция "Фокус"
Пловдив: В града ще се проведе „Поход за Семейството“ в защита на християнските ценности

„Поход за Семейството“ в защита на семейните ценности ще се проведе в Пловдив днес. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив организаторите на събитието. Първият по рода си за България национален „Поход за Семейството“ ще се проведе в общо пет града на страната – Пловдив, София, Варна, Русе и Бургас. Инициативата се осъществява в защита на традиционното семейство и християнските ценности в обществото ни. В Пловдив походът ще започне в 11.00 часа от площад „Аптека Марица“, като шествието ще премине през Главната пешеходна зона до бившия партиен дом. В него ще се включат също граждани от Асеновград, Пазарджик и от съседните малки общини. В семейна и приятелска атмосфера участници в похода ще изразят своята позиция по важни за обществото въпроси, свързани с предизвикателствата пред брака и семейството у нас, последствията от провеждането на анти-семейни политики и демографската криза. В цялата страна по време на мероприятието ще се използват синьо и розово като цветове за тениски, плакати и балони, заедно с български знамена. За финал на събитието, към небето ще бъдат пуснати десетки балони с надпис „ЗА семейството от мъж и жена“.

Агенция "Фокус"
СДВР предприема мерки за охрана на обществения ред във връзка с предвидените поредица шествия в столицата, въвеждат се и промени в организацията на движението

СДВР предприема мерки за охрана на обществения ред във връзка с предвидените поредица шествия в столицата, въвеждат се и промени в организацията на движението. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
Първото шествие е заявено с начален час 14.00 часа, сборен пункт пл. „Народно събрание“ и маршрут по бул. „Цар Освободител“ до пл. „Независимост“, по бул. „Княз Ал. Дондуков“, бул. „Княгиня Мария Луиза“, бул. „Витоша“ до НДК, пл. „България“. Посоченият час на приключване е 16.30 часа.
За времето от 16.00 до 22.00 часа е организирано шествие, участниците в което ще се събират пред Паметника на Съветската армия - „Княжеска градина“ и ще преминат по бул. „Цар Освободител“, бул. „Васил Левски“, ул. „Ген. Йосиф Гурко“, ул. „Г.С.Раковски“, бул. „Княз Ал. Дондуков“, бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“ до Паметника на Съветската армия“, където мероприятието ще приключи.
От 17.00 до 20.00 часа в близост до билетния център пред Национален дворец на културата ще се проведе митинг-събрание.
В 18.00 часа пред пилоните на НДК ще се събират участници в шествие, които ще се придвижат по бул. „Патриарх Евтимий“, ул. „Граф Игнатиев“, бул. „Христо и Евлоги Георгиеви“, пред сектор „А“ на Национален стадион „Васил Левски“ , по алеята покрай сектор „Г“ на стадиона до езеро „Ариана“ в Борисова градина, където събирането ще приключи.
Преди, по време и след провеждането на тези прояви полицейски служители от СДВР, подпомагани от техни колеги от ГД „Национална полиция“ ще бъдат ангажирани в обезпечаването на сигурността, охраната на обществения ред и организацията на движение в града. На обявените сборни места ще бъдат изградени буферни зони за участниците в обявените събирания. Съгласно българското законодателство, в обособените зони няма да бъдат допускани лица във видимо нетрезво състояние, маскирани или носещи забранени предмети и вещи /огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове/.
При необходимост, по направленията на придвижване на шествията, поетапно ще бъде спирано и възстановявано движението по пътното платно.
Взети са всички необходими мерки за недопускане на инциденти и нарушения на обществения ред.
От СДВР призовават случайно преминаващи граждани в района на провежданите прояви, да проявят толерантност и да спазват стриктно указанията на униформените.

Агенция "Фокус"
Няколко шествия в подкрепа и против хората с различна сексуална ориентация ще се проведат в столицата

Няколко шествия в подкрепа и против хората с различна сексуална ориентация се очаква да проведат в София в съботния ден и да доведат до затруднения в движението по ключови улици и булеварди. За единадесета поредна година под мотото „Различни хора, равни права“ в столицата ще се проведе София Прайд. Участниците в него ще се събират от 16.30 ч. на Паметника на Съветската армия, а шествието им е предвидено за 19.00 часа. Те ще преминат по бул. „Цар Освободител“, бул. „Васил Левски“, ул. „Ген. Йосиф Гурко“, ул. „Г. С. Раковски“ и бул. „Княз Ал. Дондуков“. Преди дни общински съветник от ВМРО изпрати сигнал до министъра на вътрешните работи, с който настоя за забрана на провеждането на събитието. В края на май излезе и декларация на политическа група "Патриоти за София – ВМРО и Атака" в Столичния общински съвет, с която те се обявиха против подкрепата на Столичната община за част от събитията.
Светият синод на Българската православна църква също излезе с позиция против провеждането му.
Междувременно от 18.00 часа при пилоните на НДК “Национална Съпротива” организира шествие под надслов „Да запазим децата от разврата“. Участниците в него ще се движат по бул. „Патриарх Евтимий“, ул. „Граф Игнатиев“, бул. „Христо и Евлоги Георгиеви“, пред сектор „А“ на Национален стадион „Васил Левски“ , по алеята покрай сектор „Г“ на стадиона до езеро „Ариана“ и в Борисова градина.
По рано-през деня, от 14.00 часа пред Народното събрание, е заплануван първият за България национален „Поход за Семейството“. Събитието е в подкрепа на традиционния брак между мъж и жена и християнските семейни ценности. Подобни шествия се очаква да се проведат и в още 4 големи български града - Пловдив, Варна, Бургас и Русе. В столицата то ще е с маршрут - бул. „Цар Освободител“ до пл. „Независимост“, бул. „Княз Ал. Дондуков“, бул. „Княгиня Мария Луиза“, бул. „Витоша“ до НДК и пл. „България“.
От 17.00 часа също пред НДК концерт "За Възраждане на семейните ценности" организира и партия “Възраждане”. Той ще се проведе под формата на митинг-събрание и е с краен час 20.00 часа.
От столичната полиция уверяват, че са взети всички необходими мерки за недопускане на инциденти и нарушения на обществения ред по време на събитията. Преди, по време и след тях полицейски служители от СДВР, подпомагани от техни колеги от ГД „Национална полиция“ ще бъдат ангажирани в обезпечаването на сигурността, охраната на обществения ред и организацията на движение в града. На обявените сборни места ще бъдат изградени буферни зони за участниците в обявените събирания. В обособените зони няма да бъдат допускани лица във видимо нетрезво състояние, маскирани или носещи забранени предмети и вещи като огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове.
При необходимост, по направленията на придвижване на шествията, поетапно ще бъде спирано и възстановявано движението по пътното платно. От СДВР призовават случайно преминаващи граждани в района на провежданите прояви, да проявят толерантност и да спазват стриктно указанията на униформените.