Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

След близо година - премиерът отново в парламента

08 юни 2018 | 16:06

Премиерът Бойко Борисов участва в парламентарен контрол след почти едногодишно отсъствие от Пленарна зала. Той пристигна в Народното събрание, за да отговори на въпрос на зам.-председателя на ПГ на БСП Антон Кутев за визитата си в Русия в края на май.
Преди изказването на министър-председателя от трибуната в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова прочете декларация от името на политическата си група, в която беше изказана тезата, че правителството пази неутралитет от българския национален интерес. „Настояваме премиерът Бойко Борисов да внесе проект за бюджет на Европа за следващия програмен период. Става дума не само за пари, а за живота на всеки българин и на всеки европейски гражданин, за бъдещето на Европа и за мястото на България там. Г-н Борисов, трябва да бъдете равен на другите – със сила и самочувствие, а не послушник“, каза Нинова. Тя посочи още, че в Народното събрание не е била коментирана нито една от важните теми по Българското председателство на Съвета на ЕС. „Г-н Борисов, не сте идвали в парламента от 7 юли 2017 г. на парламентарен контрол. Смея да твърдя, че такова чудо няма – почти година премиерът не е стъпвал в парламента, за да отчете работата на правителството“, коментира още лидерът на БСП.
От своя страна, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов също прочете декларация от името на своята група, в която се посочва убеждението, че ще се отчетат високи резултати след края на Българското председателство. „Нямаше делегация от ЕС, която да не е дала заслужената оценка за България за усилията на премиера и на министър Лиляна Павлова“, заяви Цветанов. Той отговори на Корнелия Нинова, като посочи, че правителството води политически дебати по приоритетите на председателството не у нас, а в Европа.
От трибуната на Народното събрание премиерът Бойко Борисов коментира, че е отишъл в Русия, за да види какво е трасирал президентът Румен Радев по време на визитата си там, която се състоя няколко дни преди неговата. „И не беше трасирано нищо“, каза Борисов. Той отговори на лидера на БСП Корнелия Нинова относно резултатите от Българското председателство, като коментира: „Със сигурност може повече, затова преди време предложихме министъра на Европредседателството да бъде от вашата партия. Вие казахте, че сме искали да ви купим“, посочи Борисов. Министър-председателят отговори и на друго изказване на депутата Антон Кутев, който заяви от трибуната, че президентът Румен Радев има по-висок рейтинг от премиера и посочи, че Борисов очевидно не може да свикне с това. „ГЕРБ има по-голям рейтинг от БСП, а Мая Манолова има по-голям рейтинг от президента Румен Радев“, коментира премиерът. „Винаги, когато съм бил в парламента, вие чакате да дойда, не за да свършим работа, а използвате случая, за да се заяждате с мен“, обърна се той към БСП.
По повод изтъкнатото от БСП, че министър-председателят Бойко Борисов не е идвал на парламентарен контрол от 7 юли 2017 г. председателят на парламента Цвета Караянчева посочи, че 12 са въпросите от депутати към него за това време и всички са били разпределени към ресорни министри. „Само Жельо Бойчев се е възползвал да обжалва това по Правилник. Имало е и въпроси, зададени от народни представители, които са поискани писмено на 9 март, а на 28 март им е било отговорено“, посочи Цвета Караянчева и допълни, че по Конституция не се прави разлика между устен и писмен въпрос.Агенция "Фокус"
Председателят на парламента Цвета Караянчева: 12 са въпросите от депутати към премиера и всички са разпределени към ресорни министри

Относно въпросите, които са задавани и съответно върнати от мен, към премиера- 12 въпроса, зададени към него, са върнати. Само Жельо Бойчев се е възползвал да обжалва това по Правилник. Това каза председателят на парламента Цвета Караянчева по повод изтъкнатото от БСП, че премиерът Бойко Борисов не е идвал на парламентарен контрол от 7 юли 2017 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всички останали, 11 въпроса, са били коригирани и са адресирани към съответните ресорни министри, което означава, че народните представители са се съгласили с моята забележка“, обясни тя. „Имало е и въпроси, зададени от народни представители, които са поискани писмено- от Станислав Станилов и Джейхан Ибрямов, както и два въпроса на Антон Кутев. Поискали сте писмени въпроси на 9 март, а на 28 март им е било отговорено“, посочи Цвета Караянчева и допълни, че по Конституция не се прави разлика между устен и писмен въпрос. „Взимам процедура, защото бях упреквана за неявяването на премиера в Народното събрание“, изтъкна председателят на парламента. „Оставих да развиете въпроса си по възможно най-коректния начин. Нямаше реакция по отношение на това, че оставих премиера да говори малко повече, защото видях, че има интерес от Ваша страна“, се обърна тя към зам.-председателя на ПГ на БСП Антон Кутев и му направи забележка.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: ГЕРБ има по-голям рейтинг от БСП, а Мая Манолова има по-голям рейтинг от президента Румен Радев

ГЕРБ има по-голям рейтинг от БСП, а Мая Манолова има по-голям рейтинг от президента. Това каза премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна в отговор на въпрос за визитата му в Русия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Винаги, когато съм бил в парламента, вие чакате да дойда, не за да свършим работа“, коментира той към БСП. „Вместо да ме питате мен, питайте президента какво е трасирал на срещата си с Путин“, изтъкна премиерът. „Срещата ни беше 3 часа. Толкова пък да не съм разбрал какво ми казва Путин с преводач“, коментира Бойко Борисов. „Така започнат разговор, води до такова отношение“, обърна се той към БСП. „На 13 юни се събират всички министри. Мисля, че ще се договорим част от газта да се търгува на територията на България“, заяви премиерът. „Използвате случая да се заяждате с мен, да си разменяме реплики. Това не помага на никого“, обяви Бойко Борисов. „Пишат, че съм васал на Путин, вие ми казвате, че не се разбирам с него. На кого да вярвам“, коментира премиерът. „Като дойде в България, ще го помоля да ви обясни на руски, това мога да направя“, каза още той.
Репликата на премиера Борисов бе в отговор на зам.-председателя на ПГ на БСП Антон Кутев, който заяви: „Президентът Румен Радев има по-висок рейтинг от вас и вие очевидно не можете да свикнете с това“. „Вие просто не се разбирате с тези хора. Имате съвършено различен начин на комуникация. Трябва да си смените екипа, защото с този няма да се справите“, посочи той.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Отидох в Русия да видя какво е трасирал президентът Радев, не беше трасирано нищо

Отидох в Русия да видя какво е трасирал президентът Радев, не беше трасирано нищо. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от БСП Антон Кутев във връзка с посещението му в Русия, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Щеше ми се да започна и с отговор на въпроса на Корнелия Нинова как бихме могли като държава да постигнем по-добри резултати. Със сигурност може повече затова преди време предложихме министърът по европейските въпроси, на Европредседателството да бъде от вашата партия. Вие казахте, че сме искали да ви купим. Сега вие ни предлагате същото – да работим заедно. Добре, приемаме го“, каза още Борисов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Антон Кутев към премиера Бойко Борисов: Какво говорихте с Путин за доставки на газ и как обяснихте промените на политиката си

Какво говорихте с Владимир Путин за доставките на газ? Това попита от парламентарната трибуна зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Антон Кутев премиера Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той припомни промените в решенията и политиките на министър-председателя за строежа на газовия проект през годините. „Преди време на заседание на МС, взехте решение за ускоряване на „Южен поток”. През 2012 г. сте казал, че това е изключително изгоден проект за България. Казал сте, че г-н Путин Ви е споделил, че през декември 2015 г. трябва да тече газ и че г-н Ердоган е подписал всички нужни документи. През декември 2015 г., г-жа Румяна Бъчварова е заявила, че благодарение на приятелството си с Америка, сте спрели три големи руски проекта. По-късно, след среща с Путин, заявихте, че България запазва газоразпределителната си роля на Балканите, че той и Ердоган нямат нищо против входната точка на тръбата да е на българската граница и че през „Турски поток” ще влизат 34 – 35 млрд. куб. метра газ. Какво се промени през всичките тези години и какво обяснихте на г-н Путин?”, попита Кутев. Той добави, че вероятно българският премиер и руският президент са били на различни срещи, защото оценката на МС коренно се различава от оценката на г-н Путин. „Вие говорите как през нашата територия ще минават 35 млрд. куб. метра природен газ, докато г-н Песков казва, че договореност по доставките на газ през България през „Турски поток” няма, а че от страна на България има интерес”, припомни Кутев.
„Нито едно от прессъобщенията, които сте пуснали от МС, не отговаря на това, което обявява Путин”- каза Антон Кутев и призова премиера Борисов да подмени екипа си, защото очевидно не разбира какво се говори на срещите му. Народният представител от БСП добави, че премиерът не е отговорил на въпроса му, и добави: „На руски и на английски можем да се разберем. На банкянски няма да се разберем, не. ”, заключи Кутев, след като Борисов напусна пленарната зала.

Агенция "Фокус"
Цветан Цветанов, ГЕРБ: Убеден съм, че ще отчетем високи резултати от Българското председателство

Убеден съм, че ще отчетем високи резултати от Българското председателство. Това каза в декларация председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов преди премиерът Бойко Борисов да информира депутатите за визитата си в Русия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нямаше делегация от ЕС, която да не е дала заслужената оценка за България, за усилията на премиера и министър Павлова“, заяви той. „Нека да бъдем обективни, когато говорим, да имаме необходимото уважение към изпълнителната власт“, призова Цветан Цветанов. „Чест прави на премиера, че е тук, да отговори на въпроси, въпреки натоварената си програма“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Цветан Цветанов, ГЕРБ: Водим политическия дебат не тук, а в Европа - отстояваме българските интереси на европейски форуми

Г-жо Нинова, водим политическия дебат не тук, а в Европа. Отстояваме българските интереси на европейските форуми. Това каза в декларация председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов преди премиерът Бойко Борисов да информира депутатите за визитата си в Русия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Когато говорите за бюджетите, убеден съм, че и в ПЕС има дебат за новия финансов програмен период. По линия на ЕНП на 26 и 27 юни ще има такава среща, в която ще участвам и аз. Правете това, което правят европейските социалисти“, коментира той. „Няма друг политик или държавник като Бойко Борисов, който за такъв кратък период от време да е бил приет от всички европейски лидери и лидерите на Западните Балкани“, изтъкна Цветан Цветанов. „Призовавам колегите от ляво да участват активно в дебата за новата финансова рамка, за кохезионната политика“, посочи той. „Г-н премиер от името на парламентарната група мога да кажа, че подкрепяме усилията ви“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Настояваме премиерът Бойко Борисов да внесе проект за бюджет на Европа за следващия програмен период

Настояваме премиерът Бойко Борисов да внесе проект за бюджет на Европа за следващия програмен период. Това посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на ПГ на „БСП за България“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Г-н Борисов, трябва да бъдете равен на другите – със сила и самочувствие, а не послушник на другите. Според Вас почти всяка среща по време на Председателството беше историческа. Но само историята ще каже кое е историческо. И има няколко варианта – историята да реши, че историческа е разходката на Еманюел Макрон, Тереза Мей и Ангела Меркел с Бойко Борисов по моста на влюбените в НДК. Това е първият вариант“, каза още тя.
Лидерът на БСП посочи, че вторият е историята да напише, че по време на Българското председателство българското правителство и българският парламент са пропилели шанса на България и националния ни интерес. „Но аз призовавам историята да напише третото, че правителството и парламента защитиха народа и националния интерес и гарантираха просперитет на България по време на председателството. Но това зависи от всички нас“, посочи Нинова.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Правителството пази неутралитет от българския национален интерес

Правителството пази неутралитет от българския национален интерес. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на ПГ на „БСП за България“ по време на парламентарния контрол, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Г-н Борисов, не сте идвали в парламента от 7 юли 2017 г. на парламентарен контрол. Смея да твърдя, че такова чудо няма – почти година премиерът не е стъпвал в парламента, за да отчете работата на правителството. Брилянтен пример за работеща парламентарна държава. У нас нито веднъж не чухме в Народното събрание нито една от важните теми например по Българското председателство на Съвета на ЕС - не ги обсъдихме, не ги подкрепихме, за да дадем онова самочувствие, от което имате нужда. Имаме шанс дори и накрая на нашето председателство да коментираме грешките, които допусна правителството. В момента тече дебат за бюджета на ЕС по следващия програмен период. Става дума не само за пари, а за живота на всеки българин и на всеки европейски граждани, за бъдещето на Европа и за мястото на България там. Питам българските депутати от мнозинството – знаете ли каква е позицията по политиката за сближаване?“, коментира Нинова.
Лидерът на БСП посочи, че България е най-бедната страна в ЕС. „И солидарността изисква специално внимание към такива държави, за да не се разделя Европа на две скорости. Италия ще получи с 11 млрд. евро повече, Испания - с 10 млрд. евро. Защо това е така? Защото има държавници, които бранят интересите на народите си и знаят как се прави европейска политика със съмишленици. Можем ли ние да бъдем такива? Вие, г-н Борисов, посочихте, че правителството ще запази неутралитет и не може да се изявява по такива позиции. Пазите неутралитет от българския национален интерес“, каза още Нинова.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов пристигна в парламента, за да информира депутатите за визитата си в Русия

Премиерът Бойко Борисов пристигна в парламента, за да участва в петъчния парламентарен контрол, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Премиерът ще отговаря на въпрос на зам.-председателя на ПГ на БСП Антон Кутев за визитата му в Русия в края на май. В пленарна зала депутатите дебатират по Проектите за модернизация на Сухопътни войски и Военновъздушните сили. Очаква се парламентарният контрол да започне в 11.00 часа. Премиерът ще отговоря на въпрос пръв.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов ще информира депутатите за визитата си в Русия

Премиерът Бойко Борисов ще отговаря на въпрос на зам.-председателя на ПГ на БСП Антон Кутев за визитата му в Русия в края на май. Това се посочва в програмата за петъчния парламентарен контрол. Вицепремиерът Валери Симеонов ще отговори на депутатско питане за 160-тата годишнина от създаването на Болградската гимназия в контекста на демографската политика на Българското председателство. Външният министър Екатерина Захариева ще отговори на въпрос за случая с българския консул в Одрин Васил Вълчев, който отмени културната програма за 3 март. Тя ще коментира и предприетите от министерството действия по повод думите на президента Реджеп Ердоган, че Кърджали е част от душевните граници на Турция. Земеделският министър Румен Порожанов ще информира депутатите за състоянието на горските пътища и сроковете за изплащане на субсидиите за кампания 2017 г.