Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

18 години Агенция "Фокус"

07 юни 2018 | 09:40

Днес Информационна агенция „Фокус“ навършва 18 години. През нощта на 6 срещу 7 юни 2000 г. беше разпространена първата новинарска емисия на първата частна българска информационна агенция и с това на практика се ликвидира държавният монопол върху агенционното информиране. 18 години, след като постави началото, „Фокус“ продължава да работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и 365 дни в годината. Всеки ден Агенция „Фокус” разпространява над 1000 информации за всичко най-важно в България, на Балканите, в Европа и света.
Зад тези информации стои денонощната работа на десетки редактори, репортери, кореспонденти, информации от хиляди читатели и слушатели в България и по света. Това утвърди „Фокус“ като уважаван и желан партньор на световни информационни агенции.
Агенция „Фокус“ е на медийния пазар от 6575 дни, 157 800 часа, 9 468 000 минути. През това време останахме докрай верни на принципите за бързина, точност, коректност и достоверност, без които не може да съществува нито една съвременна медия. Това, което отличава „Фокус“ сред останалите медии е доказаната достоверност и авторство на нашите новини, особено важно качество във времето на фалшивите и измислени сензации.
„Фокус“ е единствената българска медия, която целенасочено и постоянно работи за поддържането на българския национален дух, съхраняването на българското национално чувство и духовното обединение на българите от историческата българска диаспора.
В услуга на своите читатели и слушатели и за тяхното пълноценно и своевременно информиране, „Фокус" създаде и най-голямата българска новинарска радиоверига, включваща 60 регионални радиостанции, 15 собствени офиса, 12 самостоятелни програми.
„Фокус“ благодари на всички свои репортери, редактори, новинари, водещи и кореспонденти за ежедневната им работа, която стои в основата на успеха на медията. Благодарим и на всички наши бивши служители, които оставиха следа в историята на първата българска частна информационна агенция.
Благодарим на своите читатели и слушатели за 18-годишното доверие и обещаваме да не ги разочароваме.
Навлизайки в пълнолетието „Фокус“ дава заявка да продължи да се развива в крак с времето и да предоставя на своите читатели първи най-точната и обективна информация.Агенция „Фокус“
18 години Агенция „Фокус“ – стожер на свободното слово (ОБЗОР VI)

София. „Фокус“ е стожер на свободното слово. Това споделят институциите и партньорите на Агенция „Фокус” по повод 18-ия рожден ден на медията. Точно преди 18 години, през нощта на 6 срещу 7 юни 2000 г. беше разпространена първата новинарска емисия на първата частна българска информационна агенция. За тези 17 години „Фокус“ остана докрай вярна на принципите за бързина, точност, коректност и достоверност, без които не може да съществува нито една съвременна медия.
Eвродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков отбеляза „Още от юношеската ми възраст - откакто проявявам интерес към обществено-политическия живот в страната, „Фокус“ е и остава една от медиите, от която човек може да получи навреме качествена информация“.
Политическият анализатор проф. Михаил Константинов пожела медията да продължи да работи със същия ентусиазъм и ефективност.
Директорът на Националния военноисторически музей доц. Соня Пенкова даде отлична оценка на Агенция „Фокус“. $Винаги с ръка на пулса на събитията. Агенция, която стои зад много инициативи, свързани с историческата памет на България, с военната памет на България. Адмирации за това към Агенцията и лично към нейния президент Красимир Узунов“, допълни тя.
Йордан Йорданов, кмет на Добрич заяви: „Навършвате 18 години, заради доверието на хората към вас.“
Изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев посочи, че „Фокус“ е една от малкото професионални медии, които не са зависими.
Европейският комисар по цифрова икономика Мария Габриел заяви, че „Фокус“ дава възможност на нас като граждани да направим своя информиран избор, а това е основата на демокрацията.
Председателят на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе отбеляза, че „Фокус“ се ползва с голяма популярност сред българите в Украйна. „Агенцията дава възможност да представяме всички дейности и събития от живота на българите в Украйна. Тя се грижи българите постоянно да поддържаме връзка“, каза още той.
Според социолога Кънчо Стойчев Агенция „Фокус“ се е утвърдила като обективна, неполитизирана агенция, защитаваща националните интереси и патриотичната тема.
Основателят на Института за пазарна икономика и преподавател в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ Красен Станчев пожела на „Фокус“ да продължава в същия дух и да стане още по-информативна.
Председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) София Владимирова посочи, че отговорното отношение на журналистите на „Фокус“ е много важно във време, в което проблемът с фалшивите новини става все по-сериозен.
Експертът по националната сигурност проф. Николай Радулов обърна внимание, че новините на „Фокус“ винаги са точни, коректни и обективни. Проф. Радулов обясни, че може да даде само най-положителни отзиви за работата на Агенция „Фокус“.
Директорът на кардиологичната болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев пожела: „Продължавайте да имате остро око и слух за проблемите, които има в обществото“.
Директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев заяви, че „Фокус“ е много уважавана и четена медия, защото не се влияе от политически пристрастия.
Изпълнителният директор на "Национална компания индустриални зони" Антоанета Барес пожела на Агенция „Фокус“ още 10 пъти по 18 години ползотворна работа.
Председателят на Културно-информационен център на българското национално малцинство „Босилеград” в Сърбия отправи пожелание „Фокус“ да е все така настойчива и все така родолюбиво да отстоява българската национална кауза извън пределите на България.
Министърът на образоването Красимир Вълчев заяви: „Бъдете продуктивни и запомнящи се. Останете лидери сред електронните медии с фокус към важните теми и истината. Не спирайте да задавате тон за диалог и за формиране на обществено мнение“.
„Пожелавам ви да сте здрави и да определяте стандартите в информационната дейност в бъдеще“, пожела вицепремиерът и министър на труда и социалната политика във второто правителство на Бойко Борисов Ивайло Калфин.
Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова посочи: „Поздравявам лично Красимир Узунов и целия екип на агенцията за професионализма, с който успяха за тези години да превърнат медията в информационен лидер на пазара със своята професионална етика, коректност, упоритост и последователност“.
Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, заяви, че Агенция „Фокус“ е обективна, точна и актуална. „Оценка, която по шестобалната система е шестица, а по американското оценяване е 100 точки. Продължавайте в тази посока“, каза Такева.
В поздравителен адрес, изпратен от „Холдинг БДЖ" ЕАД се посочва, че “Агенция „Фокус" е символ на плурализъм, професионално поднесена и достоверна информация и безпристрастно представяне на събитията”.
Генерал Чавдар Червенков, ръководител на Военното разузнаване в периода 1991-1993 година, пожела на медията по случай нейното пълнолетие, по-смело да се еманципира в живота на страната.
В интервю за Радио „Фокус“ президентът на Агенция и Радио „Фокус“ Красимир Узунов заяви, че „Фокус“ ще спре да съществува, когато вече не съществуват българи. Според него основната задача на медията е била да се преодолее съществуващия дотогава държавен монопол върху информацията. „Защото информацията не може да бъде затворена, светът се променя и трябва да има алтернативни източници. В началото се гледаше с недоверие на едно такова нещо, защото има стандарт, по който се работи. Оттам нататък времето и постоянството натежаха. Нещата се обърнаха при случаи като „Кербала“, когато при атентата в база „Индия“ изпреварихме всички с три часа“, коментира Красимир Узунов. Той допълни, че бързината в журналистиката дава много, тъй като трудно се доказва „бащинството“ на информацията, ако тя не е отразена 3-4 часа след даденото събитие. „Когато имаме наистина много добра балканска информация, ние сме продаваеми като информация, в добрия смисъл на думата, в цяла Европа и в целия свят“, каза още президентът на Агенция и Радио „Фокус“.

Агенция „Фокус“
Ген. Чавдар Червенков: Агенция „Фокус“ все по-осезаемо се настанява в болшинството български домове

Агенция „Фокус“ все по-осезаемо се настанява в болшинството български домове. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ генерал Чавдар Червенков, ръководител на Военното разузнаване в периода 1991-1993 година, по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. Той пожела на медията по случай нейното пълнолетие, по-смело да се еманципира в живота на страната. „Аз съм свидетел на раждането на Агенцията, в годините съм следил отблизо нейното развитие. Сигурно след време някой летописец ще напише история на Агенцията и там подробно ще е описан пътят, но струва ми се, че тези 18 години изминаха много бързо, въпреки че за хората от Агенцията това е било една непрекъсната борба, търсене на нови пътища за изява и подобрение“, каза ген. Червенков. Той допълни, че Агенция „Фокус“ покрива целия спектър от обществено-важни новини. „Няма друга медия в страната, която толкова задълбочено да отразява темите за военната история на България“, каза още Червенков.

Агенция „Фокус“
Красимир Узунов: „Фокус“ ще спре да съществува, когато вече не съществуват българи

„Фокус“ ще спре да съществува, когато вече не съществуват българи. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ президентът на Агенция и Радио „Фокус“ Красимир Узунов по повод 18-ия рожден ден на медията. „В началото заедно с трима-четирима човека решихме, че трябва да направим нещо, което може би не си давахме сметка какво трябва да стане, но при всички положения трябваше да е канал за информация“, поясни Узунов. Според него основната задача на медията е била да се преодолее съществуващия дотогава държавен монопол върху информацията. „Защото информацията не може да бъде затворена, светът се променя и трябва да има алтернативни източници. В началото се гледаше с недоверие на едно такова нещо, защото има стандарт, по който се работи. Оттам нататък времето и постоянството натежаха. Нещата се обърнаха при случаи като „Кербала“, когато при атентата в база „Индия“ изпреварихме всички с три часа“, коментира Красимир Узунов. Той допълни, че бързината в журналистиката дава много, тъй като трудно се доказва „бащинството“ на информацията, ако тя не е отразена 3-4 часа след даденото събитие. „Когато имаме наистина много добра балканска информация, ние сме продаваеми като информация, в добрия смисъл на думата, в цяла Европа и в целия свят“, каза още президентът на Агенция и Радио „Фокус“.

Агенция „Фокус“
„Холдинг БДЖ": Агенция „Фокус" е символ на плурализъм, професионално поднесена и достоверна информация и безпристрастно представяне на събитията

Агенция „Фокус" е символ на плурализъм, професионално поднесена и достоверна информация и безпристрастно представяне на събитията. Това се посочва в поздравителен адрес, изпратен от „Холдинг БДЖ" ЕАД по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус".
„За изминалите 18 години информационна агенция „Фокус" се утвърди като една от водещите институции в своята област, допринасящи с дейността си за доброто осигуряване на българския информационен пазар. Агенция „Фокус" е символ на плурализъм, професионално поднесена и достоверна информация и безпристрастно представяне на събитията", пише още в поздравителния адрес.
„В динамичното време на промени, в което живеем, българската журналистика носи на плещите си изключителна отговорност - да следи всички важни процеси, събития и проблеми, свързани с развитието на страната, и да информира по достъпен и ефективен начин обществото за тях. Тази задача е трудна, но енергичният и високоотговорен екип на „Фокус" вече цели осемнадесет години я изпълнява по блестящ начин, което утвърди медията като стандарт за качество и професионализъм.
Продължавайте да бъдете все така бърз и обективен източник на информация за всичко, където се случва в момента на събитието, защото това е вашето най-голямо предимство!Бъдете здрави и много успешни!", се посочва още в поздравителното съобщение.

Агенция „Фокус“
Янка Такева,СБУ: Агенция „Фокус“ е обективна, точна и актуална - навременно подава информация на своите читатели

„Агенция „Фокус“ е много обективна, много точна и актуална - навременно подава информация на своите читатели. Това каза Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Фокус“ е един от най-добрите социални партньори, които отразяват обективната истина на Синдиката. Оценка, която по шестобалната система е шестица, а по американското оценяване е 100 точки. Продължавайте в тази посока“, каза Такева.
„Моето желание и моята мечта е с г-н Красимир Узунов и Синдиката на българските учители да издадем един алманах за всички учители-герои, които са участвали във войните за просвещението на България, много революционери като Христо Ботев, като Левски, Захари Захариев. Както по-късно в Първата световна и Втората световна война много учители и герои са загинали за Отечеството. Аз смятам, че това ще бъде нещо, което за първи път ще се направи в България. Що се отнася за най-ново време, Синдиката на българските учители издаде своя алманах за най-добрите учители, които носят високия приз „Най-добрият учител на годината“ от 90-та година до днешно време и струва ми се, че те трябва да бъдат по-добре популяризирани в обществото. България има добра образователна система, има добри учители, има изключително мотивирани ученици, има много отговорни родители и тези хора трябва да се поощряват, защото това са хората, които допринасят за брутния вътрешен продукт на държавата и ние трябва да им отдадем необходимото внимание“, добави още Янка Такева.
„Като информация бих искала да открия повече неща, които са свързани с политики, които са насочени към социалните дейности, към децата, учениците и възрастните хора. Както казват някои класици, пък и съвременни педагози, България, когато нейните хора имат най-голяма нужда и потребност да бъдат в семейството си, дават децата си още от ранна възраст на ясли, а когато трябва да гледат родителите и да се радват на децата си по домовете, които са строили, децата ги остават в старчески домове. Социалната политика показва как се управлява една държава и какво й е отношението към обществото“, сподели г-жа Такева.
„Искам всички да бъдат все така мотивирани, все така всеотдайни, все така красиви и млади, защото екипът е изключително мотивиран, знаещ и можещ. Аз и сега смятам, че вие сте на първа позиция и все така да продължавате да бъдете най-търсения информационен канал, защото е много хубаво, когато човек стане сутрин и пусне радио „Фокус“ или търси радио „Фокус“, когато пътува, или търси да прочете в интернет какво е написала Агенция „Фокус“, така че продължавайте“, пожела г-жа Янка Такева.

Агенция „Фокус“
Министър Лиляна Павлова: С професионална етика, коректност, упоритост и последователност Агенция „Фокус“ се превърна в информационен лидер

Честит 18-и рожден ден на Агенция „Фокус“. Поздравявам лично Красимир Узунов и целия екип на агенцията за професионализма, с който успяха за тези години да превърнат медията в информационен лидер на пазара със своята професионална етика, коректност, упоритост и последователност. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Това са изключително важни качества, които доказват медията като достойна, безпристрастна и обективна. Неслучайно толкова години тя стои стабилно на медийния пазар“, заяви тя. „Агенция „Фокус“ за изминалите 18 години имаше куража да дава всички гледни точки по проблемите. Да отстоява журналистическите стандарти и в същия момент да дава възможност всяка гледна точка да бъде казана и представена, независимо от политическата ситуация и конюнктура“, посочи Лиляна Павлова и допълни, че това е много важно, защото да бъдеш журналист е призвание. „Агенция „Фокус“ доказа, че е професионалист, за което Ви поздравявам от сърце“, каза още министър Павлова.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Ивайло Калфин: "Фокус" е една от най-добрите информационни агенции, която завоюва мястото си не само в страната, но и извън България

Пожелавам ви да сте здрави и да определяте стандартите в информационната дейност в бъдеще. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика във второто правителство на Бойко Борисов Ивайло Калфин по повод 18-тия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Мисля, че това е една от най-добрите информационни агенции, която завоюва мястото си не само в страната, но и извън България. Мисля, че за всеки, който се интересува от бърза и достоверна информация, Агенция „Фокус“ му я предоставя“, допълни още той.
Цветелин ДИМИТРОВ

Агенция „Фокус“
Министър Красимир Вълчев: Останете лидери сред електронните медии и не спирайте да задавате тон за формиране на обществено мнение

Най-сърдечно ви поздравявам за рождения ден на медията. Бъдете продуктивни и запомнящи се. Останете лидери сред електронните медии с фокус към важните теми и истината. Не спирайте да задавате тон за диалог и за формиране на обществено мнение. Това каза министърът на образоването Красимир Вълчев пред Радио „Фокус“ по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Желая много здраве на целия екип, вдъхновение и мотивация. Оценката ми произтича от добрата ползотворна работа, която имаме, от отразяването на значимите събития. Пожелавам ви да запазите високата оценка не толкова от мен, колкото от всички ваши читатели и слушатели“, добави той. Министърът добави като препоръка, че би искал да открива повече експертни мнения и коментари и при възможност да се включват видеа от новините“, каза още Красимир Вълчев.

Агенция „Фокус“
Иван Николов, КИЦ-Босилеград: Пожелавам на „Фокус“ все така родолюбиво да отстоява българската национална кауза извън пределите на България

Пожелавам на „Фокус“ да е все така настойчива и все така родолюбиво да отстоява българската национална кауза извън пределите на България. Това каза председателят на Културно-информационен център на българското национално малцинство „Босилеград” в Сърбия по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Отлична е оценката ни за работата на агенцията до момента. Много добре сътрудничим с агенцията. Всички значими събития в западните покрайнини и всяка информация предоставена от Културно-информационен център на българското национално малцинство „Босилеград” в Сърбия е посрещната с необходимото внимание от агенцията. Самата информационна агенция се ангажира изключително много с въпросите, свързани с Македония, така че нашата оценка е отлична“, допълни още той. „Забелязваме, че все повече хора споделят информацията, която излиза във „Фокус“. Явно оказва влияние върху националното самосъзнание на българското население и дава кураж на хората, които отстояват българската кауза, че тяхната информация, техните нужди, болки и проблеми срещат отзвук в българското общество“, допълни той. „Препоръчвам за в бъдеще по-координирана акция на терен. Да се обръща повече внимание върху събитията, които се случват в региона, в западните покрайнини на Македония и това, което се случва в Белград. Там често има доста провокативни събития. Пожелавам на „Фокус“ да е все така настойчива и все така родолюбиво да отстоява българската национална кауза извън пределите на България“, каза още Иван Николов.
Цветелин ДИМИТРОВ

Агенция „Фокус“
Антоанета Барес, НКИЗ: Пожелавам на Агенция „Фокус“ още 10 пъти по 18 години ползотворна работа

Пожелавам на Агенция „Фокус“ още 10 пъти по 18 години ползотворна работа. Това каза изпълнителният директор на "Национална компания индустриални зони" Антоанета Барес по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Аз съм изключително доволна от това, че вие сте агенция, която поднася новините адекватно, всеобхватно и продължавате да информирате обществеността. Някои от новините научаваме първо от вас“, допълни тя.
Цветелин ДИМИТРОВ

Агенция „Фокус“
Проф. Христо Пимпирев: „Фокус“ е много уважавана и четена медия, защото не се влияе от политически пристрастия

„Фокус“ е много уважавана и четена медия, защото не се влияе от политически пристрастия. Това каза директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“.
„Моето мнение е, че появата на „Фокус“ в началото на новия 21-ви век е абсолютно навременно за българската медийна среда. Защото Агенцията предава новините такива, каквито са. И именно на момента усеща какво трябва да се предаде и как да се предаде, без да бъде завоалирано, без да се влияе от политически пристрастия“, каза още проф. Пимпирев и посочи, че заради това, че е безпристрастна, медията е и много уважавана и четена.
„Препоръките ми са „Фокус“ да продължи все така да бъде новатор – да има нови идеи, да продължи да бъде честна и пряма, както е била досега. Разбира се, винаги има какво повече да се желае – например да обръща внимание повече на културата, на науката, на постиженията на българите. Тоест, да не обръща внимание на лошите новини преди всичко, а да повдига самочувствието на българина, тъй като ние имаме нужда от самочувствие, имаме нужда да се гордеем от това, че действително сме една стара и просперираща нация. Пожелавам на Агенция „Фокус“ да бъде все така дейна и още дълги, дълги години да бъде следена от българския читател. И защо не да стане и една балканска и европейска агенция, защото ние сме част от Европа“, коментира проф. Пимпирев.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Проф. Генчо Начев, болница „Св. Екатерина“: Продължавайте да имате остро око и слух за проблемите, които има в обществото

Продължавайте да имате остро око и слух за проблемите, които има в обществото. Това каза директорът на кардиологичната болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев по повод 18-тия рожден ден на Агенция „Фокус“. „По десетобалната система ви оценявам с 9. Ако ви дам 10 ще започнете да се връщате назад. Препоръчвам ви да продължавате да се развивате по същия начин. Има за какво да дерзаете. Имате мнение по всички въпроси, което не натрапвате, а давате факти. Пожелавам преди всичко здраве на всички сътрудници във „Фокус“, защото това е важно“, допълни още проф. Начев.
Цветелин ДИМИТРОВ

Агенция „Фокус“
Проф. Николай Радулов: Новините на „Фокус“ винаги са точни, коректни и обективни

Новините на „Фокус“ винаги са точни, коректни и обективни. Това каза експертът по националната сигурност проф. Николай Радулов по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. Проф. Радулов обясни, че може да даде само най-положителни отзиви за работата на Агенция „Фокус“. „Това, което на мен ми прави впечатление в работата с вас, е, че след като излъчите интервютата в ефир по радиото и направите впоследствие техни новини за Агенцията, те винаги са много точни и коректни. Много харесвам „Фокус“ и ще продължавам да давам интервюта, когато ме потърсите. Пожелавам ви да продължавате да бъдете все така обективни и както и до сега, да давате меродавно мнение по всички въпроси“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
София Владимирова, СЕМ: Отговорното отношение на журналистите на „Фокус“ е много важно във време, в което проблемът с фалшивите новини става все по-сериозен

Отговорното отношение на журналистите на „Фокус“ е много важно във време, в което проблемът с фалшивите новини става все по-сериозен. Това каза председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) София Владимирова по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Много важно е, че има медия като Агенция „Фокус“, която се развива по този динамичен начин, защото коректните, достоверни и проверени новини са безспорно актив на нашето време“, каза още Владимирова и посочи, че това, че имаме медия, която по този начин отразява фактите и събитията, е много важно във време като днешното, в което проблемът с фалшивите новини става все по-сериозен.
„Отговорното отношение, което проявявате всички вие - журналистите, работещи в Агенция и Радио „Фокус“, е много важно за обществото. Искам да ви пожелая бъдете здрави, да вървите все по този път напред и да изпълнявате важната си журналистическа мисия все така достойно“, каза още председателят на СЕМ.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Красен Станчев, икономист: Пожелавам на „Фокус“ да продължава в същия дух и ще стане още по-информативна

Пожелавам на „Фокус“ да продължава в същия дух и ще стане още по-информативна. Това каза основателят на Института за пазарна икономика и преподавател в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ Красен Станчев по повод 18-тия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Постепенно агенцията се утвърди като независима, включително и от първоначалните си пристрастия. Някои предавания са много добри. Обедната коментарна емисия е несравнимо добра“, каза още той. „Това, което е добро трябва да се доразвие като всекидневната информация. Трябва да се наблегне на регионалния аспект – пътища, превозвачи, къде се случва и защо се случва. Що се отнася до информационната агенция, трябва да се доразвие аналитичния елемент“, допълни още Красен Станчев.
Цветелин ДИМИТРОВ

Агенция „Фокус“
Кънчо Стойчев, социолог: Агенция „Фокус“ се утвърди като обективна, неполитизирана агенция, защитаваща националните интереси и патриотичната тема

Агенция „Фокус“ се утвърди като обективна, неполитизирана агенция, защитаваща националните интереси и патриотичната тема. Това каза социологът Кънчо Стойчев по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Агенцията се утвърди първо като обективна такава, второ – неполитизирана и трето като агенция, защитаваща националните интереси и патриотичната тема, което я отличава от повечето други агенции. Агенция „Фокус“ се оказа изтъкана от българската гледна точка и българщина и това и прави чест. Същевременно екипът, който се изгради през всичките тези години доведе до все по-зряло отразяване на сериозните теми“, каза още той. „Препоръката ми е все така да се продължава в максимално обективен стил и максимално от българска гледна точка. В крайна сметка това е българска информационна агенция. Желая на целия колектив здраве и здраве, това е най-важното. Останалото идва с труд“, допълни Кънчо Стойчев.
Цветелин ДИМИТРОВ

Агенция „Фокус“
Антон Киссе, Асоциация на българите в Украйна: „Фокус“ се ползва с голяма популярност сред българите в Украйна

„Фокус“ се ползва с голяма популярност сред българите в Украйна. Това каза председателят на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Най-напред искам да кажа, че съм благодарен за сътрудничеството с „Фокус“, тъй като Агенцията дава възможност да представяме всички дейности и събития от живота на българите в Украйна. Тя се грижи българите постоянно да поддържаме връзка. Искам да поздравя лично основателя и главен идеолог на „Фокус“, както и екипа на Агенцията, който създава всички интересни материали“, каза още той.
Киссе посочи, че „Фокус“ се ползва с голяма популярност сред българите в Украйна. „Тук се следят с интерес огромното количество информация и историческите събития, които се публикуват в медията, както и историческите предавания, които слушаме по радиото. Чрез вас българите тук получават важна и нужна информация“, обясни той и пожела на екипа на „Фокус“ да продължават в същия дух.
„Надявам се скоро в Украйна да има и още по-голямо информационно покритие на Радио „Фокус“, за да може информацията да достига до повече хора и тук. Пожелавам на уважаемите журналисти от „Фокус“ по-често да пътуват до Украйна, да посещават нашите събития и да информират читателите си директно от тук“, каза още Киссе.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Еврокомисарят Мария Габриел: „Фокус“ дава възможност на нас като граждани да направим своя информиран избор, а това е основата на демокрацията

„Фокус“ дава възможност на нас като граждани да направим своя информиран избор, а това е основата на демокрацията. Това каза европейският комисар по цифрова икономика Мария Габриел по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“.
„Истинско удоволствие е да виждаш как професионализмът не е даденост. Професионализмът се отстоява всеки ден с качествено отразяване на новините, с предоставяне на информацията по начин, по който ни се дава възможност на нас като граждани да направим своя информиран избор. А това е основата на демокрацията, това е онзи стълб, който ни позволява като граждани да сме активни и да участваме обществените, политически и икономически дебати“, каза още Мария Габриел и посочи, че това е, което прави Агенция „Фокус“.
„Мога само да ви поздравя и да ви пожелая да продължите да работите с все същата енергия, с ясно вперен поглед в бъдещето, с оценка и уважение към традициите ни и с критичност към всичко, случващо се сега“, коментира още еврокомисарят.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Д-р Дечо Дечев, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“: "Фокус" е една от малкото професионални медии, които не са зависими

Мисля, че сте една от малкото професионални медии, които не са зависими. Това каза изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Моята лична оценка е една от най-високите, които обикновен човек може да даде на една медия. Мисля, че сте една от малкото професионални медии, които не са зависими. Винаги давате достъп до мнението и на опонента“. „Пожелавам ви да си останете в този вид и ако никой да не ви „купи“, да се разширите и да имате и телевизия, защото хората имат нужда от това“, допълни той.
Цветелин ДИМИТРОВ

Агенция „Фокус“
Проф. Михаил Константинов: Пожелавам на „Фокус“ да продължи да работи със същия ентусиазъм и ефективност

Пожелавам ви да продължите да работите със същия ентусиазъм и ефективност. Това каза политическият анализатор проф. Михаил Константинов по повод 18-тия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Моята оценка за работата на агенцията е отлична. „Фокус“ е една от най-добрите агенции в България. Достатъчно обективни сте, достатъчно много български и световни информационни източници следите. Имате много интересни рубрики. Особено на мен ми харесват историческите, свързани с историята на Българската армия – това са материали, които няма къде да бъдат прочетени лесно на друго място“, каза още той.
Цветелин ДИМИТРОВ

Агенция „Фокус“
Евродепутатът Андрей Новаков: „Фокус“ е стожер на свободното слово

„Фокус“ е стожер на свободното слово. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Още от юношеската ми възраст - откакто проявявам интерес към обществено-политическия живот в страната, „Фокус“ е и остава една от медиите, от която човек може да получи навреме качествена информация. Пожелавам ви да продължите да бъдете такъв стожер на свободното слово и да служите в името на това да правите хората информирани“, каза още Новаков и поясни, че счита, че до момента медията се справя с това прекрасно.
„Пожелавам на целия ви екип да продължите с успехите си. Сигурен съм, че ще го направите‘, каза още евродепутатът.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Доц. Соня Пенкова, НВИМ: Агенция „Фокус“ е винаги с ръка на пулса на събитията

Оценката за Агенция „Фокус“ е отлична. Винаги с ръка на пулса на събитията. Агенция, която стои зад много инициативи, свързани с историческата памет на България, с военната памет на България. Адмирации за това към Агенцията и лично към нейния президент Красимир Узунов. Това каза директорът на Националния военноисторически музей доц. Соня Пенкова по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „На страниците на Агенцията, събития от културния и образователен спектър на страната винаги присъстват. Това е изключително важно за институции като вашата“, допълни тя. „Вашите новини са толкова широкоспектърни и толкова изключително добре са застъпени мнения на различни страни при всяко събитие. Продължавайте да бъдете такива, каквито сте. Да продължите и навършили вече пълнолетие, да бъдете със същия устрем вървящи напред, със същия професионализъм и зрялост да бъдете в крак със събитията, да бъдете със същата сериозна ангажираност към българската история, нейното популяризиране, към темата за героизма на българската армия, към отразяването на културните събития в страната. Пожелавам много здраве, много успехи и наистина много енергия, за да останете все така най-добрите. Много здраве, все такава енергия, още по-голямо покритие, още по-широка радио верига и все така с перо и слово на пулса на събитията“, заяви още доц. Соня Пенкова.

Агенция „Фокус“
Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Навършвате 18 години, заради доверието на хората към вас

Първо, символично да ви честитя пълнолетието, тъй като сте на 18-годишна възраст, а всички български граждани стават пълнолетни тогава. Това каза кметът на Добрич Йордан Йорданов по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Впечатлението ми е че през годините Агенция „Фокус“ е била един от първоизточниците на всички новини. Пълният спектър от новини е налице - в икономическата и политическа тематика, както и в обществения живот“, отбеляза Йордан Йорданов. „Това, което правите, да събирате различни хора на високи постове, хора, които носят отговорност, да си говорите с тях по нормален и достъпен начин, мисля, че е едно преимущество, което трябва да запазите. Тъй като дигиталният свят и изобщо светът всеки ден се променя, не бих казал, че е препоръка, но разговор – на следващ етап да достигнете до всеки един български гражданин във всяка точка по света. Нормално е човек да мисли перспективно и да може да предостави информацията по различни начини и по различни източници“, допълни още той. „Пожелавам ви да вървите със същите темпове и да бъдете все така обективни, да отразявате всеки един момент от обществения живот на България и на света. Да сте здрави, да се развивате по пътя, по който вие си начертаете и вие искате, и да задавате винаги курса на вятъра“, пожела Йордан Йорданов.

Агенция „Фокус“
18 години Агенция „Фокус“ - медия от професионалисти за професионалисти (ОБЗОР V)

Агенция „Фокус“ е медия от професионалисти за професионалисти. Това споделят институциите и партньорите на Агенция „Фокус” по повод 18-ия рожден ден на медията. Точно преди 18 години, през нощта на 6 срещу 7 юни 2000 г. беше разпространена първата новинарска емисия на първата частна българска информационна агенция. За тези 17 години „Фокус“ остана докрай вярна на принципите за бързина, точност, коректност и достоверност, без които не може да съществува нито една съвременна медия.
Народният представител от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова пожела на „Фокус“ да продължава в същия дух - да е безкомпромисна в качеството на новината
Фолклористът проф. Георг Краев отбеляза, че на 18 години традицията повелява на „баш ергенина“ да се връзва пояс, който „Фокус“ е успял да си вържете много преди това.
Народният представител от ПГ на ДПС Джейхан Ибрямов пожела: „Бъдете първенци в поднасянето на необходимата информация, която да бъде достъпна за всички български граждани“.
Председателят на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите Мариана Кукушева отбеляза: „Всички знаем, че ако искаме истината, трябва да я потърсим във „Фокус“.
Кметът на Община Ямбол Георги Славов заяви, че Информационна Агенция „Фокус“ е една от любимите агенции на българина, защото винаги ни запознава с актуалната обстановка и отразява обективно събитията.
Народният представител от ПГ на ГЕРБ Спас Гърневски посочи, че „Фокус“ дава много истина на хората“.
Заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ПГ на ДПС д-р Нигяр Джафер пожелава на Агенция „Фокус“ да продължава да бъде винаги на пулса на събитията, както е до този момент.
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че „Фокус“ е една патриотична българска медия, която освен че информира читателите и слушателите си за актуалните новини в България, на Балканите и по света, ги възпитава и в един дух на български патриотизъм, запознава ги с историята и запълва много от пропуските, които нашата образователна система създава в главите на младите български поколения, които не си познават българската родна история.
Главният държавен здравен експерт д-р Ангел Кунчев отбеляза, че Агенция „Фокус“ е еталон за новинари в България.
Според експертът на антитероризъм Христо Смоленов bункцията на Агенция „Фокус“ е съвършено уникална - това е медия от професионалисти за професионалисти.
Зоран Трайчевски, директор на Агенция за аудио и аудиовизуални услуги в Македония, каза, че Агенция „Фокус“ е много популярна не само в границите на България, но и на целите Балкани.
В интервю за Радио „Фокус“ председателят на Съвета за електронни медии София Владимирова отбеляза, че „Фокус“ безспорно е важна, коректна, точна и достоверна медия.
Проф. Божидар Димитров изтъкна, че Агенция „Фокус“ е единствената, която поддържа патриотичните линии в своите изяви.
Ген. Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба в периода 2002-2012 г., каза, че“ Фокус“ защитава националните ни интереси и, че това е пътят, по който трябва да вървят всички останали медии.
Според проф. д.и.н. Валерия Фол Агенция „Фокус“ продължава да е една обективна медия без фалшиви и жълти новини.
Председателят на Българския червен кръст Христо Григоров отбеляза, че българският народ и българското медийно пространство имат нужда от „Фокус“ за запазване на българщината.
Според говорителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Багряна Маркова Агенция „Фокус“ през тези години успя да се опази от изкушението да тръгне по най-лесния път на фалшивите новини или на новините, които насят в себе си икономически, политически и всякакви други интереси.
Кметът на Община Каварна Нина Ставрева поздравяви „Фокус“ за куража да търси истината и диалога, както и че е незаменим източник на достоверна информация за милиони българи.
Председателят на АБВ Румен Петков mожелава на „Фокус“ още десетилетия наред да е нужната на България медия за нашето самочувствие, като част от демократична Европа.
Н.В. Цар Симеон Сакскобургготски заяви: „Слушам почти всеки ден радио „Фокус“ и виждам вече, че покривате вече почти цялата страна. И историческите теми, които припомняте на хората по един много интересен начин, правят впечатление“ и пожела на медията поне още 18 години работа.
Според археологът проф. Николай Овчаров Агенция „Фокус“ е най-целенасочената от информационните агенции и действително отразява най-обективно новините.
Наргиз Гурбанова, извънреден и пълномощен посланик на Република Азербайджан в България, приветства професионализма на репортерите и новинарските екипи на Агенция „Фокус“. „Мога много да говоря за Агенция „Фокус“, една от най-успешните български информационни агенции“, допълни тя.
Политологът проф. Александър Маринов пожела на „Фокус“ да продължава да си носи кръста, защото не е лесно да информираш обективно и честно.
Председателят на Градския съвет на БСП – София и член на Изпълнителното бюро на БСП Калоян Паргов пожела на „Фокус“ да продължава да бъдете информационния лидер на България.
Историкът проф. Пламен Павлов отбеляза, че „Фокус“ предоставя може би най-качествената и най-бърза информация за събития, които са свързани с българския политически и културен живот.
Ректорът на УНСС проф. Стати Статев пожела още по-големи успехи и по-добро сътрудничество.
Служебният министър-председател на Република България за периода 6 август 2014 г. – 7 ноември 2014 г. Георги Близнашки отбеляза, че „Много добро впечатление прави обстоятелството, че акцентът на работата на Агенция „Фокус“ пада върху патриотичното възпитание.
Министърът на правосъдието на Република България Цецка Цачева пожела на агенцията да я има винаги в медийната среда. „Имаме нужда от Агенция „Фокус““, допълни тя.
Арабистът проф. Владимир Чуков отбеляза, че Агенция „Фокус“ задава ясно и категорично европейски стандарти, през призмата на българските национални интереси.
Енергийният експерт проф. Атанас Тасев пожела дълголетие, дълъг творчески живот и младежка бодрост в обработката на информационните масиви.

Агенция „Фокус“
Проф. Владимир Чуков, арабист: Агенция „Фокус“ задава ясно и категорично европейски стандарти, през призмата на българските национални интереси

Агенция „Фокус“ задава ясно и категорично европейски стандарти, през призмата на българските национални интереси. Това каза арабистът проф. Владимир Чуков по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Вашата агенция за мен е водещата. Това е агенцията, която съобразително съм си сложил в предпочитаните източници – тези, които ме информират мен лично. Наистина пионерска мисия и невероятна реализация. Продължавайте по този начин. Задавате едни критерии, които други агенции много трудно биха стигнали и би ми било много мъчно, ако има някакво снижаване на летвата. Според мен с годините се получава една професионализация, което много силно ме радва и се радвам, че съм част от експертния екип на тази агенция. Мисля, че вие просто сте фокуса на всички онези, които в момента могат да информират по възможно най-добрия начин българската общественост. Допринасяте много за развитието на България. Медиите са много важно нещо и вие задавате ясно, категорично европейски стандарти, през призмата на българските национални интереси“, допълни още той. „Препоръчвам по-добре да структурирате регионалните теми. Просто да се отчитат структурните блокове. Може отделните материали да бъдат разграничени на информативни и аналитични. Вие имате сериозен контингент от експерти – те са водещите. Опитайте се да давате годишна награда по някакви поводи, критерии, сектори. Това ще стимулира силно тези хора и фенове. Това вече ви приляга, защото вече сте сериозна медия, вече сте институция“, допълни още проф. Чуков. „На добър път. Това е 18-тата година, аз много силно бих желал след 1 век, на 118-тата година да бъдете също така жизнени, перспективни и ориентиращи по българската национална и европейска мисъл“, каза още той.
Цветелин ДИМИТРОВ

Агенция „Фокус“
Министър Цецка Цачева: Моето пожелание за рождения ден на агенцията е винаги да я има в медийната среда, имаме нужда от Агенция „Фокус“

Моето пожелание за рождения ден на агенцията е винаги да я има в медийната среда. Имаме нужда от Агенция „Фокус“. Това каза министърът на правосъдието на Република България Цецка Цачева по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Поздравление за вече зрялата възраст на Агенция „Фокус“. За изминалите години тя се утвърди в медийното информационно пространство като една от най-обективните агенции, в която винаги можеш да се информираш за актуалните теми на деня било то в вътрешно-политически или международен план. Доверието, с което се ползва агенцията, каквото е моето лично убеждение съм сигурна, че се споделя от много нейни слушатели и читатели“, каза още министър Цачева. „Пожелавам на агенцията да остане независима – такава, каквато е и в момента. Работещите да не изневеряват на вече натрупания опит и стил, който ги отличава до голяма степен от другите агенции. За 18-ия рожден ден на агенцията пожелавам да празнува и да отбелязва още много годишнини от своето създаване; да се радва на доверието на слушателите и читателите, които има, не само в България, но навсякъде в българските общности зад граница. Моето пожелание е винаги да я има в медийната среда в България. Имаме нужда от Агенция „Фокус“, допълни тя.
Цветелин ДИМИТРОВ

Агенция „Фокус“
Проф. Атанас Тасев: За рождения ден на агенцията пожелавам дълголетие, дълъг творчески живот и младежка бодрост в обработката на информационните масиви

За рождения ден на агенцията пожелавам дълголетие, дълъг творчески живот и младежка бодрост в обработката на информационните масиви. Това каза енергийният експерт проф. Атанас Тасев по повод 18-тия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Положителна ми е оценката за работата на агенцията до момента. Агенцията е оперативна и с много висока компетентност. Нещо, което трябва да се развива е да се излезе малко от информационния статус и да има и малко по-сериозна аналитична част“, каза още той. „Аз непрекъснато ползвам сайта на агенцията, но бих искал да има повече анализи, повече експертиза, което се прави, но искам повече. За рождения ден пожелавам дълголетие, дълъг творчески живот и младежка бодрост в обработката на информационните масиви, защото по същество агенцията става много сериозен пътеводител в морето от „фейкови“ новини. Това е едно призвание, което следва да се поддържа и в бъдеще“, каза още проф. Тасев.
Цветелин ДИМИТРОВ


Агенция „Фокус“
Наско Генов, управител на Радио 1: Бързото, точно и най-вече денонощно отразяване на „Фокус“ е една от най-силните характеристики на медията

Бързото, точно и най-вече денонощно отразяване на „Фокус“ е една от най-силните характеристики на медията. Това каза управителят на Радио 1 Наско Генов по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. По думите му преди 18 години медията започна да информира навременно и адекватно българите, като продължава да го прави и до днес. „Поздравявам президента на Радио и Агенция „Фокус Красимир Узунов, както и екипа ви от репортери, редактори и кореспонденти, които полагат 24-часови усилия за работа, всичко това в полза на читателите и слушателите на „Фокус“. Следя международните потоци на медията, където се представя една различна и обективна гледна точка, анализи и информация за това как България стои в международното пространство“, каза той. Наско Генов призова за същия професионализъм и занапред, обективна работа в полза на аудиторията.

Агенция „Фокус“
Първан Симеонов, политолог: „Фокус“ запълва една важна липса в българското публично пространство и това е липсата на международни новини

„Фокус“ запълва една важна липса в българското публично пространство и това е липсата на международни новини. Това каза политологът Първан Симеонов по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“.
„Агенция „Фокус“ се превърна в нарицателно в последните години. Спомням си времената, когато думата „агенция“ се използваше с, така да се каже, монопол. Така че „Фокус“ успя да бъде също агенция навремето, което беше постижение. Следващото постижение е, че вие освен агенция – т.е. да разпространявате новини към други медии, успявате да бъдете и сами по себе си медия. А съчетаването на двете не винаги е лесно, но мисля, че ви се отдава. Запълвате една важна липса в българското публично пространство и това е липсата на международни новини. Струва ми се, че при вас човек може да намери много от тях“, каза още Симеонов и посочи, че оценката ми е положителна и то не куртоазно, а мотивирано положителна.
„Хубаво е да продължавате с този фокус върху Балканите и главно Македония, което отличава „Фокус“ и показва, че агенцията има мисия. Хубаво е да продължите и с това производство на съдържание, защото вие произвеждате не просто новинарско, но и доста публицистично съдържание главно на вълните на радио „Фокус“. И това е добре във времена, в които човек може да чуе все по-малко съдържание и все повече една и съща плейлиста от песни. И на фона на това вие правите качествено радио, което е хубаво“, каза още той и уточни, че би поощрил още и разширяването на тематичния обхват на представяните новини и безпристрастността.
„Пожелавам ви разширяване на радио мрежата, не знам дали не сте мислили за програми за външните българи например. Пожелавам, разбира се, и разширяване на обхвата на тези, които ви четат и слушат“, каза още Симеонов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Петър Паунов, кмет на Кюстендил: Присъствието на „Фокус“ в медийната среда е респектиращо - винаги е с национално отговорни позиции и много солиден заряд

Присъствието на „Фокус“ в медийната среда е респектиращо - винаги е с национално отговорни позиции и много солиден заряд. Това каза кметът на Кюстендил Петър Паунов по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“.
„Благодарение на поведението на Агенцията и на цялата радио верига, действително съумя да се утвърди един стил във всички български граждани, така че няма как да не бъдем благодарни на „Фокус“, коментира той и посочи, че не вижда никакъв пропуск в работата на медията както относно националната информация, така и относно международната.
„Информацията във „Фокус“ е един огромен поток, какъвто не съм срещал в която и да е агенция в България и в Европа. Пожелавам ви да продължите в същия дух, да запазите стила си и да бъдете благословени, за да може България да пребъдва заради такива като вас“, каза още Паунов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Юрий Асланов, социолог: „Фокус“ разчупи оригинално информационния пазар във време, в което за този вид информация имаше монопол на държавата

„Фокус“ разчупи оригинално информационния пазар във време, в което за този вид информация имаше монопол на държавата. Това каза Юрий Асланов, управител на социологическа агенция АФИС, по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“.
„Оценката ми за работата на „Фокус“ през тези 18 години е положителна, защото Агенцията се установи на информационния пазар във време, в което за този вид информация имаше монопол на държавата. „Фокус“ успя да го разчупи по един доста оригинален начин, предлагайки много по-широка гама от информационно услуги и много по-бърз пренос на информацията. Това беше в зората на прохождащата интернет комуникация в България“, каза още Асланов и посочи, че това се е случило, въпреки че много хора не са прогнозирали обещаващо бъдеще, но само за няколко години се е оказало, че това е правилната посока.
„Макар че междувременно се появиха много други агенции на този пазар, виждаме, че „Фокус“ е един от лидерите, а този, който тогава държеше монопол, остана назад. „Фокус“ е агенция, която не спря да се развива непрекъснато, допълвайки се с нови и нови услуги. Навлезе доста сполучливо и на радио пазара и с нетърпение очаквам кога ще направи и телевизия – кога ще предложи и видео информационни услуги. Още повече, че интернет телевизията придоби доста силно присъствие по света, но в България като е ли още е слабо. Така че приляга на „Фокус“ да е една от първите информационни агенции, която ще стъпи и на този терен“, каза още социологът.
На въпрос какво ще пожелае на „Фокус“ за рождения ден, Асланов отговори с една дума: „Дълголетие“.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Проф. Георги Близнашки: Много добро впечатление прави обстоятелството, че акцентът на работата на Агенция „Фокус“ пада върху патриотичното възпитание

Много добро впечатление прави обстоятелството, че акцентът на работата на Агенция „Фокус“ пада върху патриотичното възпитание. Това каза служебният министър-председател на Република България за периода 6 август 2014 г. – 7 ноември 2014 г. Георги Близнашки по повод 18-тия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Дейността на Агенция „Фокус“ е обективна и коректна. Много добро впечатление прави обстоятелството, че акцентът на нейната работа пада върху патриотичното възпитание и работата с българите отвъд границите, а това е една благородна кауза, която заслужава насърчение и похвала“, каза още той. „Пожелавам на всички да сме живи и здрави, на агенцията да навърши 20, после 25 години и да празнуваме заедно“, каза още Близнашки.
Цветелин ДИМИТРОВ

Агенция „Фокус“
Костадин Варев, кмет Община Белово: Пожелавам на целия колектив на „Фокус“ много по-голямо медийно присъствие - да създадете телевизионен ефир, вестник, списание

Пожелавам на целия колектив на „Фокус“ наистина много по-голямо медийно присъствие във всяко едно отношение. Това каза кметът на Община Белово Костадин Варев по повод 18-тия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Моята оценка за работата на агенцията е, че тя е обективна, независима медия, в която независимо субектът, който търси съдействие и изява намира обективна оценка от медията“, каза още той. „Пожелавам на целия колектив на „Фокус“ да сте живи и здрави и пожелавам наистина много по-голямо медийно присъствие във всяко едно отношение. Дай Боже да имате телевизионен ефир, да имате вестник, списание. Всички ние имаме нужда от обективна медия, която нямаме съмнения, че изопачава проблемите от определена гледна точка, а от обективна“, допълни още Варев.
Цветелин ДИМИТРОВ

Агенция „Фокус“
Проф. Стати Статев: Пожелавам на „Фокус“ още по-големи успехи и по-добро сътрудничество

Мога да пожелая при тази особена възраст, 18-годишна, пълнолетие, гледано в човешки смисъл, още по-големи успехи и по-добро сътрудничество. Това каза ректорът на УНСС проф. Стати Статев по повод 18-тия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Мога да кажа само добри думи за Агенция „Фокус“ първо на база на нашето дългогодишно сътрудничество като коректни партньори и заедно с това с благодарност за информацията, която обменяме и се поддържа за УНСС“, каза още той. „Трябва да вървим всички по линията на спазването на правилата публичността, на правилата на журналистиката още по-добре, за да може да получаваме уважението на хората, с които работим и още по-добре да информираме публиката за всичко стойностно около нас“, допълни още проф. Статев. „Мисля, че специално това, което нас ни интересува, защото „Фокус“ е много обществена медия, ние го намираме, така че нямам лични препоръки за работата на агенцията“, каза още проф. Статев.
Цветелин ДИМИТРОВ

Агенция „Фокус“
Огнян Ценков, кмет на Община Видин: "Фокус" отразява безпристрастно събитията, поздравявам Ви с годишната

Поздравявам агенцията с годишнината и съм абсолютно сигурен, че в бъдеще време ще се отстоява независимата журналистика. Това каза кметът на Община Видин Огнян Ценков по повод 18-тия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Моята оценка за агенцията е положителна. Ние работим много добре в партньорство с Агенция „Фокус“. Аз като публична личност съм удовлетворен от абсолютно правилното и безпристрастно отразяване на събитията и успехите, които са реализирани в Община Видин“, каза още той. „Независимата журналистика трябва да бъде приоритет на всички български и световни медии. Една обща препоръка, която отправям е винаги да се отразяват събитията навреме и да има безпристрастно отразяване. Пожелавам успех на целия екип и честита годишнина“, допълни още Огнян Ценков.
Цветелин ДИМИТРОВ

Агенция „Фокус“
Инж. Атанас Стоилов, кмет на Аксаково: Малките общини имат лоялен партньор в лицето на „Фокус“, защото медията винаги идва при нас и търси информация

Малките общини имат лоялен партньор в лицето на „Фокус“, защото медията винаги идва при нас и търси информация. Това каза кметът на Аксаково инж. Атанас Стоилов по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“.
„Благодарен съм на „Фокус“, че сме партньори от много години, защото всички репортажи и интервюта, които правим съвместно, са абсолютно обективни - дори актуалните новини изпреварват това, което ние като община успяваме да направим като информация“, каза още инж. Стоилов и посочи, че през всички тези години медията е успяла да извоюва едно наистина завидно място в журналистическата гилдия.
„Това, което може би е необходимо в работата с „Фокус“, е повече инициативност от наша страна, от страна на общините. Тъй като в по-малките общини като цяло липсва чак толкова голям информационен поток към различните медии и в тази насока ние трябва да засилим това, което се извършва на територията на общината, за да можем да сме актуални. Малките общини имаме лоялен партньор в лицето на „Фокус“, защото винаги сте идвали при нас и сте търсили информация. За съжаление, в Аксаково липсват постоянно назначени пиари, които да работят с медиите, което се оказва, че затруднява съвместната ни работа, защото в много от нещата, които ежедневно се извършват на територията на общината – било в социалната сфера или в образованието, в детските градини, в домовете за подпомагане на младежите – не можем да направим информация, която да се даде на медиите“, коментира той.
„Искам да пожелая най-вече здраве на целия екип, който работи във „Фокус“, и да продължим да бъдем толкова добри партньори и в бъдеще и се надявам да продължат да се отразяват събитията, които се извършват в общината все така по обективен и честен начин“, каза още инж. Стоилов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Деян Иванов, кмет на Община Белослав: "Фокус" е една от най-обективните медии,винаги взима информацията от извора

Винаги човек трябва да се стреми към нещо по-добро и съвършенството, но вие от Агенция „Фокус“ успявате. Това каза кметът на Община Белослав Деян Иванов по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Това е една от най-обективните медии. Винаги взимат информацията, която се публикува от извора. Сайта на агенцията е много добре систематизиран и подреден. Пожелавам през тази година да имате още повече слушатели, последователи и симпатизанти, а екипът, който се грижи за това да е жив и здрав“, допълни още той.
Цветелин ДИМИТРОВ

Агенция „Фокус“
Проф. Пламен Павлов, историк: „Фокус“ предоставя може би най-качествената и най-бърза информация за събития, които са свързани с българския политически и културен живот

„Фокус“ предоставя може би най-качествената и най-бърза информация за събития, които са свързани с българския политически и културен живот. Това каза историкът проф. Пламен Павлов по повод 18-тия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Аз съм имал високата чест да работя с Агенция „Фокус“ още от времето на нейното създаване и мога кажа съвсем смело, че през тези 18 години агенцията завоюва много сериозни пространства и в българското, и в балканското, и в европейското културно присъствие. Нека да не забравяме, че „Фокус“ предоставя може би най-качествената и най-бърза информация за събития, които са свързани с българския политически и културен живот, Балканите. И така е с един много широк профил, който не спира да се обновява“, каза още той. „Да не говорим за тези проекти, които са свързани с бойните знамена, с историята на България по време на войните, голямата тема за битката при Каймак-Чалан, голямата тема за Добруджа и които благодарение на г-н Узунов и всички вас се поддържат. „Фокус“ несъмнено е един от лидерите на българското медийно пространство и несъмнено е водещата сила що се отнася до опазване и съхраняване на културно-историческото наследство“, допълни той. „Доколкото съм в непрекъснат контакт с Агенция „Фокус“ бих пожелал да следва познатия път и да се разширява това пространство, в което аз изобщо не се съмнявам. В полето на партньорство с учени и интелектуалци, мисля че „Фокус“ има блестящи перспективи. Пожелавам успех на всички в агенцията, а на нея все така да бъде стожер на българското“, допълни в заключение проф. Павлов.
Цветелин ДИМИТРОВ

Агенция „Фокус“
Янка Господинова, кмет на Алфатар: „Фокус“ винаги е най-бързата и най-актуалната медия

„Фокус“ винаги е най-бързата и най-актуалната медия. Това каза кметът на Алфатар Янка Господинова по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „С Агенция „Фокус“ сме в много добри партньорски отношения и всъщност това е единствената медия, която отразява всичко онова, което се случва на територията на Община Алфатар. „Фокус“ е винаги най-бързата и най-актуалната медия и медия, на която може да се разчита, още повече, че има национално покритие и за нея работят изключителни професионалисти. „Фокус“ показва много висок професионализъм и мисля, че е най-добрата медия в България“, коментира Господинова.
Тя пожела на „Фокус“ още много бъдещи успехи. „Пожелавам и здраве на всички, които са пряко и непряко ангажирани с работата и функционирането на агенцията. И още веднъж – бъдещи успехи и още такъв професионализъм“, каза още кметът на Алфатар.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Димитър Димитров, политолог: Пожелавам на „Фокус“ да запази своята почтеност на фона на големия сив поток от неверни новини и всякакви хибридни атаки

Пожелавам на „Фокус“ да запази своята почтеност на фона на големия сив поток от неверни новини и всякакви хибридни атаки. Това каза политологът Димитър Димитров по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Агенция „Фокус“ може да се гордее с това, че е връстник на хилядолетието и че е запазила - доколкото е възможно, разбира се, - обективния тон. И значително се отличава много от агенциите, в които преобладава един сензационно-ексклузивен тон и трагедия“, каза още Димитров и посочи, че медията е успяла през годините да запази тона на обективността и близостта до фактите, което по думите му е много по-различно от общия новинарски поток.
„Освен това в Агенцията изключително мащабно се работи по темата „Македония“ – дори и тогава, когато тя не е била в приоритетите на което и да е управляващо мнозинство. И много ценя това, защото без тези усилия, никога нямаше да стигнем до днешното състояние на нещата“, коментира още политологът.
„Пожелавам на „Фокус“ да запази своята почтеност – това е може би най-ценното, защото е вредно смесването с големия сив поток на малко верни и малко неверни новини и всякакви хибридни атаки, основаващи се на това кой кого поздравил, кой кого ощипал, кой за кого какво казал. Тези неща са предназначени за една публика, която има вкус към сензацията. А във вкуса към сензацията се губи истината. Така че нека „Фокус“ да запази този добър тон, който и сега продължава да поддържа. Малко се позанемари спортната част, но там пък конкуренцията е изключителна. Пожелавам на Агенция „Фокус“ да успее да съхрани почтеността в това равнище, в което се е доказала в момента“, каза още Димитров.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
Генчо Генчев, кмет на Свищов: „Фокус“ е един от стожерите в медийното пространство и неизменен партньор на всеки български гражданин и на всички институции

„Фокус“ е един от стожерите в медийното пространство и неизменен партньор на всеки български гражданин и на всички институции. Това каза кметът на Свищов Генчо Генчев по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Искам да честитя рождения ден на една от най-хубавите национални медии, с която имам удоволствието да си партнираме и да работим заедно. Защото „Фокус“ е преди всички един от лидерите и стожерите в медийното пространство - винаги честна агенция както към своите читатели, така и към своите събеседници“, каза още Генчев.
Той посочи още, че „Фокус“ е иновативна медия, чиито новини са коректно представени и обективни. „Подчертавам обективни, защото е важно да бъде така, тъй като медиите вече са много важна част от живота на всички ни. Затова пожелавам на „Фокус“ преди всичко да запази този дух, с който работи в продължение на 18 години, да продължи да работи още много години по толкова и да бъде наистина неизменен партньор както на всеки един гражданин на Република България, така и на всички институции в нашата страна. Нека винаги да бъде в центъра на събитията и преди всичко пожелавам на целия екип и на собственика на „Фокус“ здраве. Вие постигате всичко това, защото го можете, защото сте изключителни. Още един път – за многая лета!“, каза още Генчев.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Николай Дойнов, СНЧ: Агенция „Фокус“ винаги стои на входа на събития и ги изпреварва

Агенция „Фокус“ винаги стои на входа на събития и ги изпреварва. Това каза председателят на Съюз на народните читалища в България Николай Дойнов по повод 18-тия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Агенция „Фокус“ носи в себе си изключително положителния заряд на високия професионализъм. Тя не е агенция на скандалите, евтиното и жълто присъствие. Тя е създадена да отразява живота такъв, какъвто е и да бъде напълно обективна доколкото това е възможно в този свят. Желая успех на агенцията в следващите 180 години“, допълни още той. „Препоръчвам на агенцията да отразява повече култура и по-малко политика. Културата остава, политиката си отива. Културата е основата на всяка една нация. На „Фокус“ пожелавам да остане все така вярна на истината“, каза още Николай Дойнов.
Цветелин ДИМИТРОВ

Агенция „Фокус“
Калоян Паргов, БСП: По случай навършване на пълнолетието на „Фокус“ пожелавам да продължавате да бъдете информационния лидер на България

По случай навършване на пълнолетието на „Фокус“ пожелавам да продължавате да бъдете информационния лидер на България. Това каза председателят на Градския съвет на БСП – София и член на Изпълнителното бюро на БСП Калоян Паргов по повод 18-тия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Благодаря на това, че „Фокус“ е навсякъде и отразява всички теми, които са важни за обществото и които ние поставяме и дава различни гледни точки. Това я прави една от най-безпристрастните медии в България“, каза Калоян Паргов.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Проф. Александър Маринов: Пожелавам на „Фокус“ да продължава да си носи кръста, защото не е лесно да информираш обективно и честно

Пожелавам на „Фокус“ да продължава да си носи кръста, защото не е лесно да информираш обективно и честно. Това каза политологът проф. Александър Маринов по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“.
„Агенция „Фокус“ е една добра и все по-професионална медия, която представя различни гледни точки. Медия, която бързо и своевременно реагира на събитията и дава съвсем свежи новини. Медия, която вече се вписа изцяло в иначе не особено радващия пейзаж на българските медии“, каза още Маринов.
Политологът посочи, че самият той с удоволствие чете и нерядко участва в различните формати на „Фокус“. „Пожелавам на Агенцията да продължава още по-уверено по същия път и с повече и по-различни мнения, отклоняващи се от доминиращата официална гледна точка. Смятам, че това развитие през последните години дава основание да бъдем оптимисти, че пътят ще продължава да е добър“, коментира проф. Маринов.
„Иначе това, което ми се иска ми, е да има по-задълбочено и по-цялостно изясняване на някои сложни събития и в България, и извън България. Разбира се, това не се връзва съвсем с досегашния профил на „Фокус“, но може би е една възможна перспектива“, каза още той и посочи, че това би било едно допълнение.
„Пожелавам на „Фокус“ да продължава да поддържа доброто си ниво, да продължава да го усъвършенства и да носи кръста, защото да информираш обективно и честно е един кръст и не е лесно. Желая успех на всички колеги от „Фокус“ желая здраве, щастие и лични успехи“, каза още проф. Маринов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Проф. Младен Григоров: За мен „Фокус“ е най-добрата медия в България, защото е откровена, независима и патриотична

За мен „Фокус“ е най-добрата медия в България, защото е откровена, независима и патриотична Това каза проф. Младен Григоров, завеждащ Клиниката по кардиология във II МБАЛ - София по повод 18-тия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Това е най-добрата медия в България по три причини. Първо – абсолютно откровена. Второ – не е свързана с различни корпоративни и политически интереси. И трето, което е най-важното – категорично в най-добрия смисъл на думата е патриотична“, допълни още той. „Препоръката ми за бъдещата работа на агенцията е колкото е осъществяване на по-голям натиск върху управници за възстановяване на българската памет, и по-специално в Македония. Тоест възстановяването на Войнишките гробища доколкото е възможно. Тази година се навършват 100 години от Дойранската битка – там да се насочат нещата. Пожелавам на всички от „Фокус“ да сте здрави, защото както е казал Шопенхауер „здравето не е всичко, но без здраве всичко е нищо“, каза проф. Григоров в заключение.
Цветелин ДИМИТРОВ

Агенция „Фокус“
Доц. д-р Людмил Вагалински: "Фокус" откликва навреме на на проблемите и ситуациите в страната, които интересуват нас хората, които живеем в нея

Пожелавам ви да задържите едно такова високо ниво, защото високото ниво се поддържа най-трудно, да сме маратонци не е лесно. Това каза доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националният археологически институт с музей към БАН по повод 18-тия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Оценката ми за работата на агенцията е много висока. Впечатленията са ми, че работите много адекватно. Навреме откликвате на проблеми, ситуации в страната, които интересуват нас хората, които живеем в нея. Второто е, че изслушвате и не редактирате мненията, които сте получили. Отнасяте се с уважение към хората, които сте интервюирали и това прави много добро впечатление. Поради тази причина винаги, когато ми се обаждате откликвам“, каза още той. „За момента нямам конкретни препоръки и предложения за работата на агенцията. Пожелавам на целия колектив да сте живи и здрави“, допълни още той.
Цветелин ДИМИТРОВ

Агенция „Фокус“
Н. Пр. Наргиз Гурбанова: Приветствам професионализма на репортерите и новинарските екипи на Агенция „Фокус“

Приветствам професионализма на репортерите и новинарските екипи на Агенция „Фокус“. Това каза пред Радио „Фокус“ Наргиз Гурбанова, извънреден и пълномощен посланик на Република Азербайджан в България, по повод 18-я рожден ден на Агенция „Фокус“. „Мога много да говоря за Агенция „Фокус“, една от най-успешните български информационни агенции. Аз съм в България от малко повече от две години и съм свидетел на наистина професионално отношение към отразяването на новините, не само на тези от България, но и далеч отвъд нейните граници в регионален и международен мащаб“, заяви тя. Наргиз Гурбанова отбеляза, че по време на нейния мандат се е подписал меморандум за сътрудничество между Агенция „Фокус“ и АПА – най-голямата частна информационна агенция в Азербайджан, ползваща се с много голяма подкрепа и авторитет в Азербайджан. „Много ще се радвам, ако това споразумение се разшири и се включат и други медии. Зная, че „Фокус“ успешно сътрудничи и с друга водеща азербайджанска агенция – „Тренд“. Бих се радвала, ако българските и азърбайджанските агенции, и по-специално „Фокус“, АПА и Тренд, задълбочат партньорството си и обмена на новини и поддържат още по-тесен контакт помежду си“, каза още извънредният и пълномощен посланик на Република Азербайджан в България.

Агенция „Фокус“
Драгомир Стойнев, БСП: Пожелавам на „Фокус“ все така бързо да реагира, точно да предоставя информацията и да е № 1 в информационния поток

Пожелавам на „Фокус“ все така бързо да реагира, точно да предоставя информацията и да е № 1 в информационния поток.
Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Пожелавам ви да сте живи и здрави и дълголетни“, каза Стойнев. Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ пожела всичко най-добро на целия екип на Агенцията.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Проф. Николай Овчаров: Агенция „Фокус“ е най-целенасочената от информационните агенции и действително отразява най-обективно новините

Това каза археологът проф. Николай Овчаров по повод 18-тия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Аз работя изключително добре с Агенция „Фокус“. Вчера дадохме поредното интервю във връзка с четвъртия тур на „Мисия България“, която с проф. Пламен Павлов правим през последните 2 месеца. Мога да кажа, че Агенция „Фокус“ е най-целенасочената от информационните агенции и действително отразява най-обективно новините. Но което е може би по-важното – това е специфичната за нея насоченост в ролята патриотизма и културно-историческото наследство на България – нещо, което повечето агенции пренебрегват“, допълни той. „Смятам, че г-н Красимир Узунов и неговият екип много добре се справят с работата – бързо, ясно. Нещо, което ми прави особено впечатление е, че интервютата, които даваме, за разлика от други медии излизат почти без всякакви грешки, което е изключително трудно и което говори за вашия професионализъм“, каза още той. „Пожелавам ви да се развивате повече и по-добре да отразявате нашето богато историческо минало. Пожелавам на екипа здраве и живот преди всичко и дерзайте по същия начин, по който работите до сега“, допълни още проф. Овчаров.
Цветелин ДИМИТРОВ


Агенция „Фокус“
Георги Гьоков, БСП: „Фокус“ се наложи като медийна марка

Пожелавам на „Фокус“ да навърши 118 години и да бъде все така актуална, безпристрастна и обективна медия. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“.
„За 18 години „Фокус“ се утвърди като водеща медия в България. Много хора ѝ имат доверие. „Фокус“ се наложи като медийна марка“, каза Гьоков. „Пожелавам ви да изпреварвате новостите, да сте все така актуални и безпристрастни и обективни“, каза депутатът от БСП.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Н. В. Цар Симеон Сакскобургготски: Работата на „Фокус“ е просветителна в много отношения

Работата на „Фокус“ е просветителна в много отношения. Това каза Н.В. Цар Симеон Сакскобургготски по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Слушам почти всеки ден радио „Фокус“ и виждам вече, че покривате вече почти цялата страна. И историческите теми, които припомняте на хората по един много интересен начин, правят впечатление“, коментира той и пожела на медията поне още 18 години работа.
„Пожелавам успех в работата на „Фокус“, която всъщност е просветителна в много отношения. А на самия господин Узунов се възхищавам, защото той е, бих казал, една жива енциклопедия особено по военните теми“, каза още Н. В. Цар Симеон Сакскобургготски.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
Румен Петков, АБВ: Пожелавам на „Фокус“ още десетилетия наред да е нужната на България медия за нашето самочувствие, като част от демократична Европа

Пожелавам на „Фокус“ още десетилетия наред да е нужната на България медия за нашето самочувствие, като част от демократична Европа. Това каза председателят на АБВ Румен Петков по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“.
„Агенция „Фокус“ отдавна влезе в своето пълнолетие и стана стожер на свободното слово и на възможността да се изказват различни мнения във всички сектори на обществения и политическия ни живот. Хубаво е, че имаме такава медия, която има осмислено патриотично поведение. Медия, която ни дава самочувствието на лидер в Балканския район и медия, която ни изпълва със съзнанието за отговорността, която имаме за бъдещето на Балканите, за отношението на нашите институции към сънародниците ни зад граница“, каза Петков.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Нина Ставрева, кмет на Каварна: Поздравявам „Фокус“ за куража да търси истината и диалога, както и че е незаменим източник на достоверна информация за милиони българи

Поздравявам „Фокус“ за куража да търси истината и диалога, както и че е незаменим източник на достоверна информация за милиони българи. Това каза кметът на Община Каварна Нина Ставрева по повод 18-тия рожден ден на Агенция „Фокус“.„Изключително съм щастлива, че имам възможност да ви поздравя най-сърдечно по повод 18-ата годишнина на Агенция „Фокус“. Това е агенцията, която през годините се превърна в информационната емблема на България. След 18 години неуморна работа „Фокус“ зае лидерски позиции в българската журналистика, като неизменно защитава принципите на бързина, безпристрастност и точност, които всъщност извоюваха на агенцията безспорен авторитет в медийното пространство и спечелиха доверието на обществото“, каза Ставрева. Тя поздрави медията ни за отговорността и куража да търси истината и диалога на различните гледни точки. „Искам искрено да ви благодаря за добрата ни съвместна работа до момента и се надявам, че ще продължите да бъдете медията, която отделя място за темите от дневния ред на хората, живеещи в Община Каварна. Вярвам, че заедно ще създаваме повече добри новини. Пожелавам на г-н Узунов и на всички служители на „Фокус“ здраве и лично щастие. Бих желала да кажа да не отстъпвате от заетите позиции, да съхранявате патриотичните идеи и българското съзнание, да бъдете стожер на българския език. Това са все неща, които успешно сте правили през годините, правите го и днес. Вярвам, че това ще е и за в бъдеще. Честит празник на Агенция „Фокус“ от Община Каварна“, каза още кметът на Каварна Нина Ставрева.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Евродепутатът Момчил Неков: „Фокус“ е агенция, която влияе върху общественото мнение, много е важно да осъзнавате тази отговорност

Пожелавам на „Фокус“ да е все така една от най-влиятелните медии в българското медийно пространство и да работи за свободата на словото. Това каза евродепутатът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. Неков пожела още „Фокус“ да бъде отворена към интереса на слушателите, да отразява максимално прозрачно новините. „Все така да сте една от най-влиятелните медии в българското медийно пространство и да работите за свободата на словото. Това ви желая за 18-годишнината“, каза той. По думите му „Фокус“ е агенция, която влияе върху общественото мнение. „Много е важно да знаете тази отговорност, която лежи върху вас“, допълни евродепутатът.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Багряна Маркова, НЗОК: Агенция „Фокус“ успя да се опази от изкушението да тръгне по най-лесния път на фалшивите новини или на новините, носещи икономически и политически интереси

Агенция „Фокус“ през тези години успя да се опази от изкушението да тръгне по най-лесния път на фалшивите новини или на новините, които насят в себе си икономически, политически и всякакви други интереси. Това каза говорителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Багряна Маркова по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Бих искала да честитя рождения ден на Агенция „Фокус“. Тя е почти на същата възраст, на каквато е и Националната здравноосигурителна каса. Ние сме с 1 година по-големи от вас, така че мога да кажа, че през целия път, който извървя НЗОК до днес ние сме били съпътствани от вашите новини, от вашата медия и от нашето много ползотворно сътрудничество“, каза Багряна Маркова. По думите й обективността на информацията, която подава Агенция „Фокус“ е изключително ценна и полезна, както за институцията, така и за гражданите. „Ние се надяваме, че от тук нататък ще продължим така ползотворното си сътрудничество и ще разчитаме като верен партньор на достоверната информация, която вие публикувате всеки ден. Честито на целия екип, който работи в тази агенция“, каза още Багряна Маркова.

Агенция „Фокус“
Христо Григоров, БЧК: Българският народ и българското медийно пространство имат нужда от „Фокус“ за запазване на българщината

Българският народ и българското медийно пространство имат нужда от „Фокус“ за запазване на българщината. Това каза председателят на Българския червен кръст Христо Григоров по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“.
„18 години почтени и точни с читателите, 18 години непрекъснат опит и усилия за запазване на българщината – това са Радио и Агенция „Фокус“. Поздравявам целия екип, поздравявам ръководителя – Узунов. Бъдете живи и здрави и продължавайте в този дух. Българският народ и българското медийно пространство имат нужда от вас, за да продължаваме да запазваме българщината“, коментира Григоров и посочи, че ако трябва да постави оценка на работата на Агенцията, то това е „шест плюс“.
„Пожелавам на 36-ата годишнина на „Фокус“ да продължаваме да отчитаме същите добри резултати и същото доверие, което хората имат сега. Честит празник, драги приятели!“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Проф. д.и.н. Валерия Фол: Агенция „Фокус“ продължава да е една обективна медия без фалшиви и жълти новини

Агенция „Фокус“ продължава да е една обективна медия без фалшиви и жълти новини. Това каза Проф. д.и.н. Валерия Фол по повод 18-тия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Аз чета сутрин само „Фокус“, защото „Фокус“ продължава да е една обективна медия без фалшиви и жълти новини. Реагира бързо с информацията, която споделя с читателите в интернет пространството. Знам, че мога да вярвам. Поздравявам „Фокус“ с рождения ден и пожелавам на всички работещи в медията да сте здрави и все така сърцати в това, което вършите“, допълни още тя. „Препоръчвам на Агенцията да обръща повече внимание на културата и науката. Според мен трябва да се отдели отделно пространство за култура и наука, а не всичко да отива в категория „Мнения“, каза още Валерия Фол.
Цветелин ДИМИТРОВ

Агенция „Фокус“
Ген. Кирчо Киров: „Фокус“ защитава националните ни интереси - това е пътят, по който трябва да вървят всички останали медии

„Фокус“ защитава националните ни интереси и мисля, че това е пътят, по който трябва да вървят всички останали медии. Това каза ген. Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба в периода 2002-2012 г. по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Много е висока оценката ми за медията. Считам, че Агенция и Радио „Фокус“ работят на много високо ниво и ползотворно за осъществяване на националните идеи и интереси на България“, заяви той. „Като препоръка - по-голямо популяризиране, не само на радио предаванията, но и на всички материали в интернет. По-всеобхватното отразяване би било в полза на цялостната аудитория“, посочи Кирчо Киров. „Пожелавам на „Фокус“ да запази ентусиазма на младостта, да достигне зрялост и никога да не остарява“, каза още ген. Киров.
Биляна ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
Проф. Божидар Димитров: Агенция „Фокус“ е единствената, която поддържа патриотичните линии в своите изяви

Агенция „Фокус“ е единствената, която поддържа патриотичните линии в своите изяви. Това каза проф. Божидар Димитров по повод 18-тия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Моята оценка за работата на Агенция „Фокус“ е изключително добра. Тя се основава на факта, че аз съм патриот, а Агенция „Фокус“ е единствената, която поддържа патриотичните линии в своите изяви. Искам да кажа, че с радост оставам сътрудник поне още 18 години“, допълни още той.
Цветелин ДИМИТРОВ

Агенция „Фокус“
София Владимирова, СЕМ: Агенция „Фокус“ безспорно е важна, коректна, точна и достоверна медия

„Фокус“ безспорно е важна, коректна, точна и достоверна медия. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ председателят на Съвета за електронни медии София Владимирова по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „За мен е изключително удоволствие да поздравя вашата патриотична медия със страхотния повод, който имате. Това ми дава възможност да ви поздравя за ангажираността за правото на информация, за свободата на информация и за плурализма в медийната среда в България. Уверена съм, че вашите изключителни колеги, които без никакво съмнение са професионалисти и с висока компетентност, ще продължат да отговарят на безспорно нарастващите очаквания на аудиторията Ви“, каза още Владимирова. Тя допълни, че в дни, които живеем заобиколени от фалшиви новини и дезинформация, ролята на „Фокус“ е по-важна от всякога. „Няма съмнения, че медията ще продължи да спазва стандартите на сериозната и етична журналистика“, каза още Владимирова.

Агенция „Фокус“
Зоран Трайчевски, директор на медийния регулатор в Македония: Агенция „Фокус“ е много популярна не само в България, но и на Балканите

Агенция „Фокус“ е много популярна не само в границите на България, но и на целите Балкани. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ Зоран Трайчевски, директор на Агенция за аудио и аудиовизуални услуги в Македония. По думите му не е пресилено да се каже, че информацията във „Фокус“ е от голямо значение за региона. „Но в същото време „Фокус“ представя информация и от целия свят. Пожелавам Ви да продължите в същия дух и да сте все така фокусирани върху работата“, коментира Трайчевски. Той допълни, че преди година е имал възможност да гостува на живо в Радио „Фокус“ и е останал с прекрасни впечатления от работния екип.


Агенция „Фокус“
ПП ГЕРБ: Продължавайте да работите все така всеотдайно и за отразяването на всички събития и процеси на Балканите

Продължавайте да работите все така всеотдайно и за отразяването на всички събития и процеси на Балканите. Това съобщава поздравителен адрес, изпратен от пресцентъра на ПП ГЕРБ, по повод 18-тия рожден ден на Агенция „Фокус“. Честитя на екипа на Информационна агенция „Фокус“ 18-ия рожден ден на медията. За този период вие се утвърдихте като категоричен информатор номер едно на нацията. Във ваши запазени марки се превърнаха навременността, обективността и достоверността. Благодаря ви, че никога не изневерихте на високите журналистически стандарти. Уверен съм, че това е известно на всички наши съграждани и може да се измери с огромното доверие към вас. Пожелавам ви най-вече здраве, за да можете и в бъдеще денонощно да сте в крак със събитията и да осигурявате на всички нас най-ценното благо – истината.

Агенция „Фокус“
"Топлофикация София" ЕАД: Честит празник на всички, които създават днешния облик на Агенция „Фокус“

Честит празник на всички, които създават днешния облик на Агенция „Фокус“. Това съобщава поздравителен адрес, изпратен от "Топлофикация София" ЕАД по повод 18-тия рожден ден на Агенция „Фокус“. Не спирайте да налагате високите професионални стандарти, бъдете все така обективни и точни в информацията си! Ние, читателите, оценяваме Вашите достойнства, вярваме Ви и най-искрено Ви пожелаваме да достигнете вековен юбилей!
Честито пълнолетие, Агенция „Фокус“!


Агенция „Фокус“
Христо Смоленов, експерт по антитероризъм: Агенция „Фокус“ е медия от професионалисти за професионалисти

Функцията на Агенция „Фокус“ е съвършено уникална, това е медия от професионалисти за професионалисти. Това каза Христо Смоленов, експерт по антитероризъм по повод 18-годишният рожден ден на Агенция „Фокус“.
„18 години това е вече пълновластна младежка възраст, вече не просто пълнолетие от юридическа гледна точка, но и дееспособност, която вие отдавна сте доказали даже в своята тийнейджърска фаза. „Фокус“ има най-мощната радио верига, като в това влагам кибернетичен, а не просто медиен смисъл. Със своите отделни подразделения, обединени като една мрежа, която създава отношение към действителността, патриотично мислещи личности, Агенция „Фокус“ е част от националната сигурност на България. Тя е еднакво необходима както за хората извън силите за сигурност и армията, за обикновените граждани, така и за специалистите, които работят много сериозно и имат нужда от медиен партньор“, каза Смоленов. По думите му тази функция е съвършено уникална. „Това е медия от професионалисти за професионалисти. Отношението й към останалата част от аудиторията е професионално сериозно“, каза Смоленов.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Атанас Атанасов, кмет на Твърдица: 18 години е юношеска възраст, пожелавам на "Фокус" да доживеете до дълбока старост

Бих поставил на Агенция „Фокус“ добра оценка. По десетобалната система 7-8 да речем. Това каза кметът на Община Твърдица Атанас Атанасов по повод 18-ия рожден ден на Агенция "Фокус". „Нямам никакви забележки и препоръки. Пожелавам на „Фокус“ да са живи и здрави. Това е юношеска възраст, 18 години. Да доживеете до дълбока старост, да ви има и да си вършите работата. Хората като са доволни, ще ви четат и ще ви слушат“, добави той.

Агенция „Фокус“
Д-р Ангел Кунчев: Агенция „Фокус“ е еталон за новинари в България

Агенция „Фокус“ е еталон за новинари в България. Това каза главният държавен здравен експерт д-р Ангел Кунчев по повод 18-ия рожден ден на медията. „Оценката ми е изключително висока, „Фокус“ определено се оформи като една от най-надеждните агенции - с бърза реакция и с много балансирана политика по отношение на новините, така че винаги може да се разчита на това, което научавам от нея. Препоръките ми са да бъдете все така бързи и точни“, каза д-р Кунчев. „Уебсайтът е достатъчно разнообразен и в професионално отношение с оглед новините свързани със здравната тема, но и с всичко останало. Намирам това, което ми трябва. Всички работещи да са живи и здрави, да продължават да бъдат такива професионалисти“, добави той.

Агенция „Фокус“
Йордан Младенов, БСП: Пожелавам на „Фокус“ да бъде все така медиен лидер

Пожелавам на „Фокус“ да бъде все така медиен лидер. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Йордан Младенов по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Пожелавам ви преди всичко енергия, да поднасяте бързо и точно информацията, каквото сте правили и до в момента. Разбира се, много здраве и професионални успехи на целия екип на Агенция „Фокус“, каза Младенов.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Областният управител на Видин Албена Георгиева: Пожелавам на Агенция „Фокус“ да бъде все така обективна и отдадена на мисията да информира коректно и безпристрастно

Приемете сърдечните ми поздрави и благопожелания по повод 18-ия рожден ден на Информационна агенция „Фокус" - медията, която през всичките тези години е работила и продължава да работи за обективното отразяване на случващото се около нас. Това се посочва в поздравителен адрес от областния управител на Видин Албена Георгиева по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Използвам случая да честитя празника на целия Ви екип, който всеотдайно и неуморно работи за осигуряване на престижното място на Агенцията сред медиите в България“, пише областният управител. „На всички Вас пожелавам да бъдете все така обективни и отдадени на мисията да информирате коректно и безпристрастно, защото доверието на хората е най-важната "отплата" за журналистическия труд. Продължавайте да се развивате и все така успешно да отговаряте на предизвикателствата на новия дигитален свят. Пожелавам Ви крепко здраве, сили и творческо вдъхновение, много лични и професионални успехи! Честит 18-ми рожден ден!“, се посочва още в поздравителния адрес.


Агенция „Фокус“
Вицепремиерът Красимир Каракачанов: „Фокус“ е патриотична медия, която освен че информира, запълва и много от пропуските на образователна система в главите на младите поколения

„Фокус“ е една патриотична българска медия, която освен че информира читателите и слушателите си за актуалните новини в България, на Балканите и по света, ги възпитава и в един дух на български патриотизъм, запознава ги с историята и запълва много от пропуските, които нашата образователна система създава в главите на младите български поколения, които не си познават българската родна история. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Получавам достатъчно информация от „Фокус“. Бих само пожелал на останалите български медии да взимат пример от „Фокус“, заяви Каракачанов.
Той пожела на медията само успехи и да бъде все така в полза на националното съзнание на хората, което трябва да се пробужда. „Пожелавам здраве на всички служители, журналисти, на всички хора, които правят тази прекрасна българска медия. Преди всичко здраве и нови успехи“, добави още вицепремиерът.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Д-р Нигяр Джафер, ДПС: Пожелавам на Агенция „Фокус“ да продължава да бъде винаги на пулса на събитията, както е до този момент

Пожелавам на Агенция „Фокус“ да продължава да бъде винаги на пулса на събитията, както е до този момент. Това каза заместник-председателят на Народното събрание и депутат от ПГ на ДПС д-р Нигяр Джафер по повод 18-тия рожден ден на Агенция „Фокус“. Тя отчете, че „Фокус“ предоставя на широката общественост огромно количество информация и новини всеки ден. Според нея принципът за обективност и достоверност на информацията е много важен критерий затова кой как осведомява българските граждани. „Желая много 18 години още и да получавате вдъхновение от това, което правите. Това е най-важният стимул днешно време, независимо кой с какво се занимава“, пожела д-р Джафер.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Спас Гърневски, ГЕРБ: „Фокус“ дава много истина на хората

„Фокус“ дава много истина на хората. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Спас Гърневски по повод 18-тия рожден ден на Агенция „Фокус“. Той пожела на Агенция „Фокус“ да бъде все същата. „Такава, каквато уважаваме и ценим, която дава много истина до хората“, заяви Гърневски.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Димитър Иванов, читател: Смятам вашата медия за обективна във всички поднесени новини, анализи и коментари

Ваш ежедневен читател съм и смятам вашата медия за обективна във всички поднесени новини, анализи и коментари. Смятам че Агенция "Фокус" носи винаги бърза и достоверна информация. Това заявява Димитър Иванов, читател на Агенция "Фокус", по повод 18-ия рожден ден на медията. той отправи препоръка към секцията "Военни известия". "Смятам, че тази ваша секция не е развита достатъчно, смятам, че може да се постигне много повече като информация в нея, като анализи, като коментари и интервюта на заинтересовани лица. Също така смятам, че може повече да се допринесе в тази трудна битка за укрепване на националната ни отбрана. Желая ви много успехи", пише още Димитър Иванов.

Агенция „Фокус“
Георги Славов, кмет на Ямбол: Информационна Агенция „Фокус“ е една от любимите агенции на българина, защото винаги ни запознава с актуалната обстановка и отразява обективно събитията

Информационна Агенция „Фокус“ е една от любимите агенции на българина, защото винаги ни запознава с актуалната обстановка и отразява обективно събитията. Това каза кметът на Община Ямбол Георги Славов по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Честит рожден ден на Агенцията. Вече толкова години сме заедно и аз всъщност с основание мога да ви поздравя за отговорността, професионализма и амбицията, с която работите, за да получавате вашите читатели информация за новините, каквито са“, каза Славов.
Кметът на Ямбол посочи, че отличителната черта на „Фокус“ е бързината, с която работи. „Абсолютно доказателство, че обективната и честна журналистика има своето място в ежедневието на българина. За мен това е Агенция „Фокус“. Ако ми позволите да ви пожелая да продължите да бъдете най-добрия източник на бърза и достоверна информация. Убеден съм, че и занапред ще продължите да търсите различните гледни точки по проблемите, които вълнуват както хората в България, така и хората от Ямбол и региона. „Агенция „Фокус“ сте най-точните, най-осведомените и най-точните и коректните. Пожелавам на целия екип много здраве, лични и професионални успехи. Запазете този хъс за работа и иновативния подход към аудиторията ви“, заяви Славов.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Мариана Кукушева, НБСХС: Всички знаем, че ако искаме истината, трябва да я потърсим във „Фокус“

Всички знаем, че ако искаме истината, трябва да я потърсим във „Фокус“. Това каза председателят на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите Мариана Кукушева по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. “Истината на „Фокус“ е фокус. Живеем в динамичния 21 век, когато дигиталните технологии позволяват много фалшиви новини, коментари и анализи да се представят като истински. Популизмът излиза от рамките на политиката и влиза в икономиката, в социалния живот, в човешката его. И точно в това време „Фокус“ поставя нещата на фокус и всички ние знаем, че ако искаме истината, трябва да я потърсим във „Фокус“, коментира Кукушева. По думите й с годините медията се разширява, обзорът й е още по-широк, а анализите - по-задълбочени. „Препоръки нямам, но имам пожелания за още по-близък контакт по пътя на развитие на браншовия живот в България, защото чрез „Фокус“ ние съобщаваме и споделяме проблеми, предлагаме решения и те стигат до адресата, който обикновено е изпълнителната власт. Този жив контакт, който е уникален, не съществува в нито една друга медия, трябва да се развива. Това е джакпотът, който държи „Фокус“ - едно доверие, изградено в годините на политически хазарт, едно доверие, което е изключително и което говори за мащаба на мислене, за етиката, която е застъпена в живота на тази медия и което говори, че истината винаги е нужна и фокусът върху нея винаги трябва бъде искрен и точен“, каза още Кукушева. „Продължавайте да работите по начина, по който го правите – сигурно, предвидимо, професионално и с ангажимента на много сътрудници и приятели. На екипа на „Фокус“ пожелавам да е здрав, да се чувства доволен от това, което прави, да развива усет за предстоящи събития, да продължи да дава верните налази и да продължи да бъде в центъра на нашия живот, който какъвто и да е, е на фокус“, допълни още тя.

Агенция „Фокус“
Джейхан Ибрямов, ДПС: Бъдете първенци в поднасянето на необходимата информация, която да бъде достъпна за всички български граждани

Бъдете първенци в поднасянето на необходимата информация, която да бъде достъпна за всички български граждани. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Джейхан Ибрямов по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“.
„Пожелавам ви да сте обективни, както сте били досега, изпреварващи събитията с новините и да отразявате не само политически, а цялостния процес в страната, както досега го правите“, каза Ибрямов. По думите му 18 години е сериозна възраст, защото навършваме пълнолетие.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Десислава Атанасова, ГЕРБ: Пожелавам на „Фокус“ да продължава в същия дух - да е безкомпромисна в качеството на новината

Пожелавам на „Фокус“ да продължава в същия дух - да е безкомпромисна в качеството на новината. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова по повод 18-тия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Имам честта вече поредна година да отправям пожелания във вашия ефир, към екипите, които работят, към слушателите. Навършването на пълнолетие е сериозна възраст, особено за медия. Желая ви първо на всички вас, които работите в Агенция „Фокус“, в Радио „Фокус“ да сте здрави ,щастливи и да покорявате върхове. Всеки своите лични и разбира се, професионалните“, каза Атанасова. Тя пожела на Агенция „Фокус“ желая всички, които се интересуват от бързи и качествени новини да ги чувате още много пъти по 18 години.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Проф. Георг Краев: За 18 години "Фокус" успя да покаже какво значи обществена медия, бъдете все така градивни

На 18 години традицията повелява на „баш ергенина“ да се връзва пояс, който вие успяхте да си вържете много преди това. Това каза фолклористът проф. Георг Краев по повод 18-тия рожден ден на Агенция „Фокус“. "Като професор оценявам "Фокус" с 6 +", заяви той. Като специалист в областта на фолклора проф. Краев обърна внимание, че „Фокус“ навършва една невероятно интересна възраст. „Във фолклорната култура, през тази година на Илинден на „баш ергенина“, на който предстои голяма женитба, сиреч да завърти дом и къща, за първи път му връзват пояса. „Фокус“ е медията, която успя много преди 18 години да си върже пояса и да покаже на българската общественост какво значи обществена медия“, каза проф. Краев. „Бъдете все така обществени, бъдете все така градивни. Да сте живи и здрави и наздраве!“, пожела фолклористът.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
18 години Агенция „Фокус“ – стожер на българските традиции и култура (ОБЗОР IV)

За своите 18 години Агенция „Фокус“ се превърна в стожер на българските традиции и култура. Това споделят институциите и партньорите на Агенция „Фокус” по повод 18-ия рожден ден на медията. Точно преди 18 години, през нощта на 6 срещу 7 юни 2000 г. беше разпространена първата новинарска емисия на първата частна българска информационна агенция. За тези 17 години „Фокус“ остана докрай вярна на принципите за бързина, точност, коректност и достоверност, без които не може да съществува нито една съвременна медия.
Карел Крал – регионален мениджър на ЧЕЗ за България, пожела на Агенцията още много успехи и да продължава да информира все така професионално и навреме.
Народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Милен Михов посочи, че отдавна може да се каже, че „Фокус“ е в зряла журналистическа възраст и на високо ниво.
Физикът Пенчо Маркишки коментира, че журналистите на „Фокус“ проявяват интерес към науката и природните явления, за разлика от повечето медии. Той пожела на „Фокус“ да бъде все така в челната редица на българските медии, да е обективна и безпристрастни и посочи, че това е нещо особено трудно в наше време.
Диетологът проф. Донка Байкова сподели, че за нея „Фокус“ е една от най-престижните български информационни агенции. „Винаги проблемите, които се дискутират, са най-актуални, най-парливи за обществото, социално значими“, каза още Байкова.
Народният представител от ПГ на „БСП за България“ Манол Генов посочи, че за „Фокус“ не са характерни фалшивите новини, а информацията винаги има източник. Той посочи, че е хубаво Агенцията да осигурява равнопоставеност винаги и всякога на мненията, които биват изразявани по различни проблеми от обществения и политически живот и спорта.
Народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ проф. Станислав Станилов посочи, че „Фокус“ не е съвсем като другите медии и не прилича на тях, което е много важно.
Народният представител от ПГ на ГЕРБ вицеадмирал Пламен Манушев коментира, че 18-годишна, Агенция „Фокус“ има всички възможности, права и готовност да бъде водеща в информационното поле в България. „Поздравявам ви за всичко това, което правите. За мен сте водещи особено в областта на информацията и то на проверената. Без лъжливи и фалшиви новини.
Екипът на списание Business Lady посочи, че в продължение на 18 години "Фокус" доказва професионализъм и утвърждаване на българските традиции и култура.
Главният редактор на македонското издание „МКД“ Александър Дамовски обясни, че „Фокус“ винаги предоставя сериозна, навременна и достоверна информация за България, Балканите и света. „Медията е рядкост за медийните среди в региона ни, адекватно представяйки развоя на събитията, които ни вълнуват“, каза Дамовски и пожела на „Фокус“ поне още 18 години успешна и съвместна работа.
Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов пожела на екипа на „Фокус“ да продължава да печели доверието на хората, както досега. „Фактът, че толкова години "Фокус" информира по най-коректния начин своите читатели показва отговорност към аудиторията“, каза още той.
Проф. д-р Славчо Томов, ректор на Медицински университет – Плевен, пожела на медията ни да работи в същия дух и да утвърждава справедливостта и силата на словото.
Председателят на Комисията по културата и медиите и депутат от ПГ на ГЕРБ Вежди Рашидов отбеляза, че Агенция „Фокус“ е институция, която дава най-бързата и най-коректната информация.
Председателят на Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ и народен представител от ПГ на „БСП за България“ Спас Панчев посочи, че „Фокус“ е обичана от много българи. Той пожела служителите на медията да са доволни и да работят за българите и да ги информират, както и досега коректно, почтено и точно.
Председателят на Правна комисия и депутат от ПГ на ГЕРБ Данаил Кирилов коментира, че „Фокус“ се утвърди като водеща медия в информацията и анализите.
Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев отбеляза, че каквото и да каже човек за „Фокус“ ще бъде малко. „Пожелавам на собственика на медията Красимир Узунов да брани и отстоява българските традиции и дух все така упорито“, каза още той.
Емил Стоименов, собственик на македонската телевизия „Канал 5“ , коментира, че „Фокус“ е една от най-добрите медии в България, а може би и на Балканите. Той пожела на целия екип на медията да продължи да работи в същия дух и да пренася истината до своите читатели и слушатели.
Св. Синод на Българската Православна Църква изпрати поздравителен адрес, в който се посочва, че изпраща на медията сърдечните благопожелания на Негово Светейшество Неофит Патриарх български и митрополит Софийски по повод 18-тата ѝ годишнина, както и отеческия му благослов за здраве, радост и професионален напредък на попрището, на което Бог Ви е поставил. „Нека се умножават хората, които имат доверие на Агенция „Фокус“, “защото ние сме силни не против истината, а за истината” (2 Кор 13:8)“, се посочва още в поздравителния адрес.

Агенция „Фокус“
Св. Синод: Нека се умножават хората, които имат доверие на Агенция „Фокус“, “защото ние сме силни не против истината, а за истината” (2 Кор 13:8)

Моля приемете сърдечните благопожелания на Негово Светейшество Неофит Патриарх български и митрополит Софийски по повод 18-тата годишнина на агенция „Фокус“, както и отеческия му благослов за здраве, радост и професионален напредък на попрището, на което Бог Ви е поставил. И както казва св. Йоан Богослов: “За мене няма по-голяма радост от тая – да чувам, че моите чеда ходят в истината.” (3 Иоан 1:4).Това се посочва в поздравителен адрес от иконом Николай Георгиев, началник отдел „Връзки с обществеността“ на Св. Синод на Българската Православна Църква - Българска Патриаршия. „За изтеклите шест месеца, през които изпълнявам послушание като началник отдел „Връзки с обществеността“ на Св. Синод на Българската Православна Църква - Българска Патриаршия имам радостта да общуваме професионално и считам, че съвместната ни работа е подчинена на професионализъм, уважение, коректност и навременна реакция на новостите и събитията при нас. Достойно за уважение е и съобразяването Ви със спецификата на църковната йерархия и Богослужебен живот, както и с църковния календар“, се казва в поздравителния адрес. „Господ да Ви дава братолюбие и разбирателство и да всели в сърцата Ви дух на единомислие и преданост към истината, която “пребъдва и остава силна винаги, и живее и владее от века до века” (2 Ездра 4:38). Нека винаги имате и любов към прекрасния ни роден Български език. Постоянно служете на истината и въздигайте езика на предците ни на висотата, която заслужава, за да се утвърждавате не само с коректно поднесена информация, но и с прекрасен и богат български език, който да възпитава в дух на вярност и родолюбие „мало и голямо“. Бъдете флагман на правдата и истината и нека се умножават хората, които Ви имат доверие и се осведомяват от Вас, “защото ние сме силни не против истината, а за истината” (2 Кор 13:8). Благословението Господне и милостта Му да бъдат с Вас.На многая и благая лета!“, се посочва още в поздравителния адрес.


Агенция „Фокус“
Емил Стоименов, македонската телевизия „Канал 5“: Агенция „Фокус“ е една от най-добрите медии в България, а може би и на Балканите

Агенция „Фокус“ е една от най-добрите медии в България, а може би и на територията на Балканите. Това каза за Радио „Фокус“ Емил Стоименов, собственик на македонската телевизия „Канал 5“ по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. По думите му „Фокус“ предоставя винаги навременни новини. „Пожелавам Ви да продължите да работите в същия дух и да пренасяте истината до вашите читатели и слушатели. Поздравявам за успешната работа в медийните среди и президента на Радио и Агенция „Фокус“ Красимир Узунов, който е истински диамант за вашата страна“, каза още Стоименов.


Агенция „Фокус“
Жельо Бойчев, БСП: Пожелавам на собственика на Агенция „Фокус“ Красимир Узунов да брани и отстоява българските традиции и дух все така упорито

Пожелавам на собственика на Агенция „Фокус“ Красимир Узунов да брани и отстоява българските традиции и дух все така упорито. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“
„Каквото и да каже човек за „Фокус“ ще бъде малко. Това, което мога да пожелая е да бъдете все така информационния лидер на България. Винаги точни и коректни и да представяте новините, такива каквито са“, каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Данаил Кирилов, ГЕРБ: „Фокус“ се утвърди като водеща медия в информацията и анализите

„Фокус“ се утвърди като водеща медия в информацията и анализите. Това каза председателят на Правна комисия и депутат от ПГ на ГЕРБ Данаил Кирилов по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Пожелавам нови успехи на Агенцията“, каза той. Кирилов пожела още обективност и удовлетворение от работата на екипа на „Фокус“. „Нямам препоръки, радвам се, че има млади, способни и работещи хора“, каза още Кирилов.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Спас Панчев, ЗС „Александър Стамболийски“: „Фокус“ е обичана от много българи

„Фокус“ е обичана от много българи и от съседите на страната. Това каза председателят на Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ и народен представител от ПГ на „БСП за България“ Спас Панчев по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. По думите му „Фокус“ е една любима информационна агенция. „Поздравявам всички работещи в Агенцията по повод празника. Вие ни информирате коректно по проблемите в страната. Вие сте една почтена медия, която не се занимава с жълти истории и клюки. Има нужда от такива медии. Затова поздравления за вашата работа, успех за в бъдеще“, каза председателят на ЗС „Александър Стамболийски“.
Той пожела служителите на медията да са доволни и да работят за българите и да ги информират, както и досега коректно, почтено и точно. „Честит празник“, каза Панчев.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Вежди Рашидов, ГЕРБ: Агенция „Фокус“ е институция, която дава най-бързата и най-коректната информация

Агенция „Фокус“ е институция, която дава най-бързата и най-коректната информация. Това каза председателят на Комисията по културата и медиите и депутат от ПГ на ГЕРБ Вежди Рашидов по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“ „Трябва да призная, че ние сме много стари приятели с президента на Радио и Агенция „Фокус“ още от детските ни години“, каза Рашидов и определи Красимир Узунов като много качествен човек. „Страшно се радвам, че той направи наистина една агенция, която мина през много перипетии. Стана институция, която започна да дава най-бързата и най-коректната информация, която може да се прочете. Искрено му желая да продължи. Това е много важно, особено когато има тежки дебати. Вече възникна въпроса за свободата на словото, все повече ще имаме нужда от коректни и добри медии, които да владеят пространството. Искрено желая на „Фокус“ да продължава, както досега“, заяви той. По думите му досега „Фокус“ е добре работеща и много добре разпространява информация. „Още много години“, допълни Рашидов.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Проф. Славчо Томов, МУ – Плевен: Пожелавам на „Фокус“ да работи в същия дух и да утвърждава справедливостта и силата на словото

Пожелавам на „Фокус“ да работи в същия дух и да утвърждава справедливостта и силата на словото. Това каза проф. д-р Славчо Томов, ректор на Медицински университет – Плевен по повод 18-тия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Първо искам да изкажа своята удовлетвореност от добрите отношения и партньорството, което успяхме да изградим през изминалите години. Казват, че словото е най-силното оръжие, но зависи кой и как го използва“, каза проф. Томов. По думите му „Фокус“ и всички, които работят в медията, са доказали през годините своята обективност, точност, изчерпателност и безпристрастност. „Смятам, че и занапред слушателите и читателите на „Фокус“ ще продължават да получават точни, критични и безпристрастни анализи за ситуацията в България - политическа и икономическа, както и в областта на висшето образование и академичния живот в страната“, коментира ректорът на МУ - Плевен. Той пожела на първо място здраве на целия екип на „Фокус“. "Продължавайте да работите в същия дух и да утвърждавате справедливостта и силата на словото. Това е може би най-важното, което искам да пожелая“, допълни проф. Томов.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Фактът, че толкова години "Фокус" информира по най-коректния начин своите читатели показва отговорност към аудиторията

Фактът, че толкова години "Фокус" информира по най-коректния начин своите читатели показва сериозно отношение и отговорност към аудиторията. Това се посочва в поздравителния адрес на кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов по повод рождения ден на Агенция "Фокус". "Поздравявам Ви по повод 18 години от създаването на Информационна агенция „Фокус“! 18 години ИА „Фокус“ работи неуморно, заедно с екип от професионалисти - редактори, репортери, кореспонденти. Стабилността на екипа, както и фактът, че толкова години Вие информирате по най-точния, най-коректния и най-бързия начин своите читатели и слушатели, показва сериозно отношение и отговорност към аудиторията. Пожелавам Ви да продължавате да печелите доверието на своите слушатели и читатели, както досега! Съчетанието на точна информация, актуални теми, бързина и сериозност Ви прави успешен партньор! Желая здраве на целия екип и Вашите семейства! Пожелавам Ви късмет и щастие в личен и професионален план! Бъдете винаги на честотите на успеха!", се посочва още в поздравителния адрес.

Агенция „Фокус“
Александър Дамовски, МКД: „Фокус“ винаги предоставя сериозна, навременна и достоверна информация за България, Балканите и света

„Фокус“ винаги предоставя сериозна, навременна и достоверна информация за България, Балканите и света. Това каза главният редактор на македонското издание „МКД“ по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „С „Фокус“ и Красимир Узунов се познаваме отдавна и през всичките тези години работим успешно. Медията е рядкост за медийните среди в региона ни, адекватно представяйки развоя на събитията, които ни вълнуват“, каза Дамовски и пожела на медията поне още 18 години успешна и съвместна работа.

Агенция „Фокус“
Списание Business Lady: В продължение на 18 години "Фокус" доказва професионализъм и утвърждаване на българските традиции и култура

В продължение на 18 години "Фокус" доказва професионализъм и утвърждаване на българските традиции и култура. Това се посочва в поздравителен адрес на eкипа на сп. Business Lady по повод рождения ден на Агенция "Фокус". "Приемете нашите поздравления и най-искрени пожелания по случай вашия празник – 18 години от основаването на най-голямата и най-успешна Информационна агенция в страната и Радио "Фокус". В продължение на 18 години вие доказвате професионализъм, опит, добри практики, утвърждаване на българските традиции и култура и лоялно партньорско отношение. Желаем ви най-сърдечно крепко здраве, нови професионални достижения и безброй позитивни преживявания. За нас е чест и гордост да работим с вас и да ви познаваме и се надяваме, че и занапред ще се радваме на взаимно и ползотворно сътрудничество и приятелство", пише още в поздравителния адрес.

Агенция „Фокус“
Вицеадмирал Пламен Манушев, ГЕРБ: 18-годишна, Агенция „Фокус“ има всички възможности, права и готовност да бъде водеща в информационното поле в България

18-годишна, Агенция „Фокус“ има всички възможности, права и готовност да бъде водеща в информационното поле в България. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ вицеадмирал Пламен Манушев по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Поздравявам ви с навършването на пълнолетие“, каза Манушев. Той отбеляза, че следи от доста години работата на медията. „Поздравявам ви за всичко това, което правите. За мен сте водещи особено в областта на информацията и то на проверената. Без лъжливи и фалшиви новини. 18 години не са малко, не са и толкова много, но в тази област са достатъчни, за да се натрупа опит и агенцията да придобие авторитет, както и нейните служители да знаят професионално как да си вършат работата. Честит празник на всички, продължавайте така“, каза вицеадмиралът. „Пожелавам ви успех и всички да са живи и здрави, които работят там. Президентът на Радио и Агенция „Фокус“ Красимир Узунов и той и да продължава все така бойно, ентусиазирано, с чувство за отговорност и работохолизъм да работи за Агенцията, за медийната среда и информацията в България да стига до хората“, допълни Пламен Манушев.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Проф. Станислав Станилов, „Обединени патриоти“: Чета редовно „Фокус“ и ви пожелавам на добър час

Чета редовно „Фокус“ и ви пожелавам на добър час. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ проф. Станислав Станилов по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Карайте все така“, каза проф. Станилов. Той посочи, че „Фокус“ не е съвсем като другите медии и не прилича на тях, което е много важно.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Манол Генов, БСП: За „Фокус“ не са характерни фалшивите новини, а информацията винаги има източник

За „Фокус“ не са характерни фалшивите новини, а информацията винаги има източник. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Манол Генов по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Това е много добре, че Агенция „Фокус“ вече е една пълнолетна агенция. Навършила е 18 години. Трябва да се отърси от детските недостатъци, които е имала досега, въпреки че през цялото време тя е израствала и се е стараела да бъде един от лидерите в информационното пространство. Мога да пожелая здраве най-вече на целия екип на агенцията“, каза Манол Генов. Той посочи, че е хубаво „Фокус“ да осигурява равнопоставеност винаги и всякога на мненията, които биват изразявани по различни проблеми от обществения и политически живот и спорта.
„Фокус“ има достатъчно информация, достатъчно международни и вътрешни новини“, каза Генов. Попитан какво иска да открие на страниците на медията, той посочи, че иса да има повече и различни мнения от тези, които се налагат в медийното пространство.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Проф. Донка Байкова: „Фокус“ е една от най-престижните български информационни агенции

Мисля, че това е една от най-престижните информационни български агенции, национална, тъй като, когато пътувам, когато ми се е случвало да бъда интервюирана, винаги проблемите, които се дискутират, са най-актуални, най-парливи за обществото, социално значими. Това каза диетологът проф. Донка Байкова по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Поставят се въпроси, които представляват интерес за социума. Вие ми задавате въпроси по повод модела на хранене на съвременния българин, съответно грешките, евентуалните излишъци, дефицити. Убеждението ми е, че когато човек е здравно информиран, той сам прави своя избор на храни, напитки, стил на живот, по-оптимални и съответно по-здравословни, т.е този избор се прави, когато имаме достатъчно здравна култура, за която вие и ние работим. Ние сме радетели, ние сме будители на обществото, смея да кажа. Инициативите идват от журналистите, ние ги поемаме, това не ни е рутинната работа, но с удоволствие го вършим“, коментира проф. Байкова.
Тя препоръча в сайта на „Фокус“ да има повече автентични здравни знания и по-малко алтернативни. „Защото в официалната медицина заради тези алтернативни течения и прочие, особено в моята специалност, твърде много грешки се допуснаха, които рефлектират не върху информационния заряд на зрелия човек, който има своите възможности за преценки, анализи, а за младите хора, които ние възпитаваме, обучаваме“, допълни диетологът и пожела на Агенция „Фокус“ творческо дълголетие, ентусиазъм и обективност в предаването на информацията. „Лично аз благодаря, поздравявам ви, желая ви наистина много творчески успехи, лично здраве и всички земни удоволствия, поднесени и на по-широката аудитория - музика, културна информация, сериозни, автентични, научни знания“, каза още проф. Донка Байкова.

Агенция „Фокус“
Пенчо Маркишки, физик: Журналистите на „Фокус“ проявяват интерес към науката и природните явления, за разлика от повечето медии

Журналистите на „Фокус“ проявяват интерес към науката и природните явления, към които повечето медии не проявяват. Това каза физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН), по повод 18-тия рожден ден на Агенция „Фокус“. Пенчо Маркишки честити рождения ден на Агенция „Фокус“. Той пожела на „Фокус“ да бъде все така в челната редица на българските медии, да е обективна и безпристрастни и посочи, че това е нещо особено трудно в наше време. „Прави впечатление подчертаният интерес на журналистите от Агенция „Фокус“ към науката и природните явления - неща, към които повечето медии не проявяват интерес или предпочитат псевдонауката пред истината за нещата от заобикалящия ни свят“, каза Маркишки. Физикът обърна внимание, че историята отдавна е показала, че проспериращите страни дължат успехите си в особено голяма степен на науката и технологиите, на това че инвестират в тях и поддържат високи стандарти в образованието си. „Това е верният път и всяко усилие за насочване на общественото внимание към науката е стъпка в правилната посока. Агенция „Фокус“ дава своя принос за това“, допълни Маркишки.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Милен Михов, „Обединени патриоти“: Отдавна можем да кажем, че „Фокус“ е в зряла журналистическа възраст и на високо ниво

Отдавна можем да кажем, че „Фокус“ е в зряла журналистическа възраст и на високо ниво. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Милен Михов по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. По думите му очевидно вече „Фокус“ е навършила възраст, равна на пълнолетието. „Бих искал да поздравя всички, които работят във „Фокус“ от първия до последния, приет на работа. Да им пожелая преди всичко здраве, винаги да бъдат във фокуса на новините и да имат щастието да съобщават хубави и значими новини“, каза Михов. Той посочи, че не би се изкушил в качеството си на народен представител да дава препоръки на журналисти. „По отношение на „Фокус“ просто не мога да дам някакви препоръки“, допълни Михов.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Карел Крал, ЧЕЗ: Желая на Агенция „Фокус“ още много успехи, да продължава да ни информира все така професионално и навреме

Поздравявам г-н Красимир Узунов и многобройния екип на Агенция „Фокус“ по случай 18-ата годишна на медията. Това каза Карел Крал – регионален мениджър на ЧЕЗ за България, по случай 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Желая от името на целия ми екип още много успехи. Да продължите да ни информирате все така професионално и навреме“, заяви Крал.

Агенция „Фокус“
18 години Агенция „Фокус“ – медия, която не се отклонява от конюнктурни и неконюнктурни съображения (ОБЗОР III)

„Фокус“ e медия, която не се отклонява от конюнктурни и неконюнктурни съображения. Това споделят институциите и партньорите на Агенция „Фокус” по повод 18-ия рожден ден на медията. Точно преди 18 години, през нощта на 6 срещу 7 юни 2000 г. беше разпространена първата новинарска емисия на първата частна българска информационна агенция. За тези 17 години „Фокус“ остана докрай вярна на принципите за бързина, точност, коректност и достоверност, без които не може да съществува нито една съвременна медия.
Историкът проф. Андрей Пантев заявява: „Във „Фокус“ има равновесие, има обективност, има бърза информация, има експертни мнения, които не винаги съвпадат с другите – включително и с моите представи. Но винаги чета „Фокус“ с внимание, интерес и респект“.
Ген. Бриго Аспарухов, бивш директор на Националната разузнавателна служба посочи, че „Фокус“ е най-любимата му агенция, защото научава всички новини от там и то по най-бързия начин. „Пожелавам ви винаги да бъдете безпристрастни в коментарите и оценката за политическата обстановка у нас и по света, както е било и досега“, каза още ген. Аспарухов.
Служебният министър-председател на Република България за периода 27 януари 2017 г. – 4 май 2017 г. Огнян Герджиков пожела на медията да стигнете до 118 години. „Вече сте пълнолетни. Детската възраст сте я минали, а вероятно в детската възраст се правят грешки. Аз не искам да съм ваш съдник и да казвам, че сте правили грешки, но няма безгрешни хора. Агенция „Фокус“ е една от агенциите, които са авторитетни в интернет пространството и смятам, че има своето място там“, допълни още той.
Председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов подчерта, че "Фокус" се е наложила като най-обективната медия. „Никой не вярваше, че преди 18 години Красимир Узунов ще създаде в полза на обществото частната медия „Фокус“, покриваща територията на цялата страна", заяви Цветанов.
В продължение на изминалите 18 години „Фокус“ остава източник на оперативна и достоверна информация за това, което става в страната и по света. Това се посочва в поздравителен адрес на н. пр. Анатолий Макаров„В продължение на изминалите 18 години „Фокус“ остава източник на оперативна и достоверна информация за това, което става в страната и по света“, пише в поздравлението на н. пр. Анатолий Макаров.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви, че Агенция „Фокус“ е изключително важна за изграждане на атмосфера на приятелство и нов конструктивен дух в региона. „Благодаря за подробното отразяване на външната политика на България и особено за професионалното отразяване на новините от Балканите“, допълни тя.
Петър Стоянов, президент на Р България в периода 22 януари 1997 г.- 22 януари 2002 г.q отбеляза:“Убеден съм, че начинът, по който правите новините си и ги поднасяте на читателя с любов и отговорност ви прави един от лидерите в съвременния българския новинарски свят. „Агенция „Фокус“ се утвърди като една от най-сериозните информационни агенции в България“.
Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов посочи, че като лидер в бързото, актуално и компетентно представяне на новините в България и чужбина, „Фокус“ заслужава уважение, перспектива и развитие. „Бих искал да ви поздравя за изключителната работа“, каза той и определи Агенция „Фокус“ като лидер в новините.

Агенция „Фокус“
Вицепремиерът Екатерина Захариева: „Фокус" отдавна е еталон за зрялост, умереност и интелигентност в деликатното поле на информирането на обществото

Ако казваме, че хората престъпват прага на пълнолетието едва на тази възраст, то работата на агенция „Фокус" отдавна е еталон за зрялост, умереност и интелигентност в деликатното поле на информирането на обществото. Това се посочва в поздравителен адрес, изпратен от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева до Агенция "Фокус" по случай рождения ден на медията.
"Поздравявам г-н Красимир Узунов и всички сътрудници на „Фокус", допринесли с многогодишните си и последователни усилия за изграждането на това заслужено реноме. Продължавайте да отстоявате стандартите, на които марката „Фокус" се е превърнала в синоним! Пожелавам Ви многобройни успехи в нелекото поприще! Честит празник!", пише още вицепремиерът Захариева.

Агенция „Фокус“
Министър Румен Порожанов: Като лидер в бързото, актуално и компетентно представяне на новините в България и чужбина, „Фокус“ заслужава уважение и перспектива

Като лидер в бързото, актуално и компетентно представяне на новините в България и чужбина, „Фокус“ заслужава уважение, перспектива и развитие. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Бих искал да ви поздравя за изключителната работа“, каза той и определи Агенция „Фокус“ като лидер в новините. Порожанов поздрави целия екип на Агенция „Фокус“ и мениджмънта, който изключително правилно води агенцията. „И да пожелая бъдещи успехи и винаги все така коректно и актуално отразяване на новините“, допълни министърът.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Петър Стоянов, президент на България(1997-2002): Поднасянето на новините с любов и отговорност прави Агенция „Фокус“ един от лидерите в новинарския свят

Убеден съм, че начинът, по който правите новините си и ги поднасяте на читателя с любов и отговорност ви прави един от лидерите в съвременния българския новинарски свят. Това каза Петър Стоянов, президент на Р България в периода 22 януари 1997 г.- 22 януари 2002 г. по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Агенция „Фокус“ се утвърди като една от най-сериозните информационни агенции в България“, заяви той. „Радвам се, че агенцията следва една ясна патриотична и в същото време проевропейска линия“, посочи Петър Стоянов. „Начинът, по който се развивате дава великолепни надежди за бъдещата ви работа“, коментира той. „За рождения ден на „Фокус“ пожелавам много веселие, увереност и кураж да отстоявате позициите на истината, което никак не е лесно в днешния свят“, каза още Петър Стоянов.
Биляна ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
Вицепремиерът Екатерина Захариева: Агенция „Фокус“ е изключително важна за изграждане на атмосфера на приятелство и нов конструктивен дух в региона

Агенция „Фокус“ е изключително важна за изграждане на атмосфера на приятелство и нов конструктивен дух в региона. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Честит рожден ден на Агенция „Фокус“! Благодаря за подробното отразяване на външната политика на България и особено за професионалното отразяване на новините от Балканите. В този момент, когато България е председател на Съвет на ЕС и нашият приоритет европейската интеграция на Западните Балкани е приоритет на целия Съюз, ролята на българските медии като Агенция „Фокус“ е изключително важна за изграждане на атмосфера на приятелство и нов конструктивен дух в региона“, заяви вицепремиерът. „„Фокус“ е еталон и когато става дума за национално отговорен честен бизнес със своята радио мрежа, не само в цялата страна, но и в държави с исторически български общности. Продължавайте все така. Честит рожден ден!“, каза още Екатерина Захариева.

Агенция „Фокус“
Посланик Анатолий Макаров: В продължение на изминалите 18 години „Фокус“ остава източник на оперативна и достоверна информация за това, което става в страната и по света

В продължение на изминалите 18 години „Фокус“ остава източник на оперативна и достоверна информация за това, което става в страната и по света. Това се посочва в поздравителен адрес на н. пр. Анатолий Макаров по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Приемете моите сърдечни поздравления по случай „пълнолетието“ на Агенция „Фокус“! В продължение на изминалите 18 години „Фокус“ остава източник на оперативна и достоверна информация за това, което става в страната и по света“, пише в поздравлението на н. пр. Анатолий Макаров. Той добавя: „Вие наистина се намирате в центъра, във фокуса на събитията и с това сте се утвърдили като един от водещите играчи на българския медиен пазар. Ние високо ценим топлите партньорски отношения, които сме изградили през тези години между Посолството на Русия в България и агенцията Ви, и се надявам, че ще продължим да ги укрепваме и занапред. Пожелавам ви творчески успехи, повече добри новини и лично щастие“.

Агенция „Фокус“
Цветан Цветанов, ГЕРБ: "Фокус" се наложи като най-обективната медия

Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Никой не вярваше, че преди 18 години Красимир Узунов ще създаде в полза на обществото частната медия „Фокус“, покриваща територията на цялата страна", заяви Цветанов. Той добави, че за тези 18 години агенцията се е наложила в медийното пространство като най-обективната медия, която информира обществото по най-добрия начин“, каза Цветанов. Той заяви, че „Фокус“ вече е влязла в истинското си пълнолетие. „Оттук нататък вече няма право на грешка. Нека да продължава със същия ентусиазъм и професионализъм“, посочи той.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Огнян Герджиков: „Фокус“ е една от агенциите, които са авторитетни в интернет пространството и смятам, че има своето място там

Искам да пожелая, както сега навършвате 18, да стигнете до 118 години. Това каза служебният министър-председател на Република България за периода 27 януари 2017 г. – 4 май 2017 г. Огнян Герджиков по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Вече сте пълнолетни. Детската възраст сте я минали, а вероятно в детската възраст се правят грешки. Аз не искам да съм ваш съдник и да казвам, че сте правили грешки, но няма безгрешни хора. Агенция „Фокус“ е една от агенциите, които са авторитетни в интернет пространството и смятам, че има своето място там“, допълни още той.
Цветелин ДИМИТРОВ

Агенция „Фокус“
Ген. Бриго Аспарухов: „Фокус“ е най-любимата ми агенция, защото научавам всички новини от там и то по най-бързия начин

„Фокус“ е най-любимата ми агенция, защото научавам всички новини от там и то по най-бързия начин. Това каза ген. Бриго Аспарухов, бивш директор на Националната разузнавателна служба, по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Пожелавам ви винаги да бъдете безпристрастни в коментарите и оценката за политическата обстановка у нас и по света, както е било и досега“, каза още ген. Аспарухов и добави към пожеланията си още и дълъг живот на Агенцията и здраве на всички, които работят в нея.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Проф. Андрей Пантев: Пожелавам на „Фокус“ да бъде все такава медия, която не се отклонява от конюнктурни и неконюнктурни съображения

Пожелавам на „Фокус“ да бъде все такава медия, която не се отклонява от конюнктурни и неконюнктурни съображения. Това каза историкът проф. Андрей Пантев по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“.
„Нямам самочувствие да поставям оценка на работата на Агенцията, но имам впечатление, което е изцяло позитивно. Във „Фокус“ има равновесие, има обективност, има бърза информация, има експертни мнения, които не винаги съвпадат с другите – включително и с моите представи. Но винаги чета „Фокус“ с внимание, интерес и респект“, каза проф. Пантев и пожела на медията да продължи да поддържа този тип равновесна оценка, защото по думите му в повечето случаи вече имената на агенциите индикират тяхната принадлежност.
„Пожелавам на „Фокус“ да бъде все такава медия, която не се отклонява от конюнктурни и неконюнктурни съображения“, каза още историкът.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Тихомир Безлов, Център за изследванията на демокрацията: Пожелавам на „Фокус“ да продължава да поддържа баланс между многото интереси, които днес има на медийния пазар

Пожелавам на „Фокус“ да продължава да поддържа баланс между многото интереси, които днес има на медийния пазар. Това каза главният експерт в програма „Сигурност“ в Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Лично аз почти всеки ден преглеждам „Фокус“, защото обикновено има новини, които ги няма другаде. Предложението ми към Агенцията е за още повече български новини, тъй като ми се струват малко на брой, но това може би е така заради ресурси и заради малката страна“, каза още Безлов и пожела още на „Фокус“ да продължава да пази баланс между многото интереси, които днес има на медийния пазар.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Министър Лиляна Павлова: Пожелавам на Агенция „Фокус“ да има смелостта да продължава да не се поддава на политическата сервилност

Пожелавам Ви и занапред, както досега, да имате смелостта да не се поддавате на политическата сервилност. Да бъдете лакмуса на гражданското общество, да търсите отговор на неудобните въпроси, защото такива няма - важното е всеки да даде отговора и гледната си точка. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Искам да пожелая на целия екип да продължавате все така професионално и обективно, без притеснение да задавате горещите, актуалните, злободневните въпроси на деня“, посочи тя. „Да посочвате къде има проблем и той да бъде казан. Да давате възможност по проблема да бъдат казани всички гледни точки, както досега“, допълни Лиляна Павлова. „Това, което винаги ми се е искало, и вярвам, че обществото има нужда във всяка една медия, е да получава и добрите новини. Много често се шегуваме, че в журналистиката и в медийния ни свят добрата новина не е новина“, коментира министърът. „Много ми се иска да докажете, че и добрата новина може да бъде новина. Да има повече добри новини - за успели българи и каузи. За всичко, с което можем да доставим усмивка, радост и удовлетворение на читателите“, изтъкна Лиляна Павлова. „През изминалите години имахме много поводи да работим заедно. Да информираме обществото по много значими теми, събития и казуси“, обясни тя. „Благодаря за сътрудничеството през всички тези години, лично на президента Красимир Узунов и на целия екип. Пожелавам на всички да сте здрави, да съхраните журналистическия дух и да останете така смели и дерзаещи, да искате да чуете мнението, да бъдете първи в новинарския свят“, каза още Лиляна Павлова. „В информационния свят, в който живеем, трябва да си бърз и актуален, а вие успявате. Пожелавам Ви го и занапред, да сте успешни и енергични в развитието си“, заяви министърът.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Главният прокурор Сотир Цацаров: За 18 години Агенция "Фокус" нито веднъж не измени на обективността и не се поддаде на конюнктурата във всичките й измерения

За 18 години Агенция "Фокус" нито веднъж не измени на обективността и не се поддаде на конюнктурата във всичките й измерения. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по повод 18-ия рожден ден на Агенция "Фокус". "Осемнадесет години са предел, от който започва човешкото пълнолетие. За вас осемнадесет години са зряла възраст, защото далеч преди навършването им Агенция „Фокус“ се утвърди като истински българска медия, с неформалния, но заслужен статут на „национална телеграфна агенция“. За осемнадесет години нито веднъж не изменихте на обективността и не се поддадохте на конюнктурата, във всичките й измерения. На страниците на „Фокус“ тази обективност всеки ден върви ръка за ръка с родолюбието и гордостта от националната ни история. Точно това са най-големите ви достойнства и причината точно вие да съобщавате първи новините на огромен брой българи, които ви вярват. На целия екип на Агенция „Фокус“ желая здраве и сили", пожела Цацаров.

Агенция „Фокус“
Проф. д-р Борислав Юруков, ЮЗУ: През годините „Фокус" се наложи като водещ източник на точна, обективна, достоверна и бърза информация

През годините „Фокус" се наложи като водещ източник на точна, обективна, достоверна и бърза информация. Това е написал в поздравителен адрес ректорът на Югозападния университет "Неофит Рилски" - Благоевград проф. д-р Борислав Юруков по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Приемете искрените ми поздравления по случай 18-годишнината от създаването на Информационна агенция „Фокус". През годините „Фокус" се наложи като водещ източник на точна, обективна, достоверна и бърза информация. Така Вие успяхте да се превърнете в незаменим партньор в информационното обслужване и да намерите заслужено място в световното информационно пространство“, пише проф. Юруков.
Той подчерта, че е убеден съм, че и занапред „Фокус" ще бъде еталон за коректност и професионализъм. „Пожелавам на Вас и на целия Ви екип здраве, лично щастие и много професионални успехи! Честит правник“, е написал още проф. д-р Борислав Юруков.

Агенция „Фокус“
Проф. Боян Дуранкев: Пожелавам на Агенция „Фокус“ повече дързост в търсенето и вглеждане в проблемите на настоящето и бъдещето

Честити 18 успешни години на нарастващ интерес към „Фокус“, която става все по-зряла и по-добра. Това каза за Радио „Фокус“ икономистът проф.Боян Дуранкев по повод рождения ден на Агенция „Фокус“. „Всеки юбилей е повод за оглеждане на решените и нерешените въпроси от миналото, които остават за бъдещето. „Фокус“ натрупа изключително много ширина в своето развитие и това, което трябва да пожелая, е още развитие в дълбочина“, коментира той. „Пожелавам повече дързост в търсенето на въпросите и решенията. Повече независими оценки и вглеждане в проблемите на настоящето и бъдещето. Повече коментари, които Агенция „Фокус“ може да поеме като изпреварващи и неследващи конюнктурата на другите информационни агенции“, каза проф. Дуранкев. Според него това, което липсва в българското информационно общество и в медиите, е по-критична оценка на случващото се у нас, така че България да не се свързва винаги с най-лошото в ЕС и то в посока на безнадеждност. „Второто, което липсва в българските медии и то изключително в информационните, е един балансиран подход към международни събития. Една пропорция 40% международни новини и 60% вътрешни новини, от които поне половината коментари и критики, това ще докаже Агенция „Фокус“ като абсолютен лидер на българския медиен пазар“, допълни икономистът.

Агенция „Фокус“
Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин: Във „Фокус“ коректността и съобразяването са отговорност и мисия и са преди всичко национално ориентирани

Във „Фокус“ коректността и съобразяването са отговорност и мисия и са преди всичко национално ориентирани. Това каза бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Говорим за патриотично мотивиране и представена коректност. На първо място според мен е вашата обективност и своевременност. Ще използвам една препратка – винаги в агенцията се получава нещо като рубрика в категорията „Новина на часа“. На следващо място е вашата задълбоченост и вариантност на очакваните събития. По-нататък със сигурност има определена и доказана прецизност и всеобхватност до степен свързаност и обусловеност на събития и факти. И освен това – не допускате замитания и залитания. Не се допуска премълчаване на истината“, допълни още той.

Агенция „Фокус“
Димитър Делчев, ДБГ: „Фокус“ трябва да продължи каузата, която изповядва вече 18 години - запазването на българския дух и единството на нацията

„Фокус“ трябва да продължи каузата, която изповядва вече 18 години - запазването на българския дух и единството на нацията. Това каза председателят на политическа партия „Движение България за гражданите“ Димитър Делчев по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“.
„Честит празник на всички прекрасни професионалисти, които работят и за информационната агенция, и за радиото. За мен „Фокус“ е това, което е – най-широката мрежа в страната. И ви пожелавам да запазите професионализма си, да запазите отдадеността, с която упражнявате журналистическата професия, и да продължавате да бъдете предпочитана медия от всички българи – и у нас, и в чужбина“, каза още Делчев.
Той пожела на „Фокус“ да продължи каузата, която изповядва вече 18 години – запазването на българския дух и единството на нацията. „Не се страхувайте да имате повече патриотични предавания и повече предавания, които напомнят за славната история на България и за това, че политиците преди всичко трябва да са българи. И че хората преди всичко трябва да мислят за националните си интереси, преди да мислят за лични облаги“, каза Делчев.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
18 години Агенция „Фокус“ – източник на достоверна информация (ОБЗОР II)

За своите 18 години Агенция „Фокус“ се утвърди като източник на достоверна информация. Това споделят институциите и партньорите на Агенция „Фокус” по повод 18-ия рожден ден на медията. Точно преди 18 години, през нощта на 6 срещу 7 юни 2000 г. беше разпространена първата новинарска емисия на първата частна българска информационна агенция. За тези 17 години „Фокус“ остана докрай вярна на принципите за бързина, точност, коректност и достоверност, без които не може да съществува нито една съвременна медия.
Президентът Румен Радев заяви, че през тези 18 години Агенция „Фокус“ отстоява позициите си в българската журналистика с бързина, безпристрастност и точност. Държавният глава пожела на агенцията да продължава да проявява характер и да залага на професионализма и опита, утвърждаващи обективен подход в журналистиката.
Вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че в Агенция „Фокус” никога няма да видим непроверени факти и лъжливи новини. Тя посочи, че голямото постижение на агенцията е, че за 18 години съобщава новини от мястото на събитието, отстоява позициите си, поддържа високо професионално ниво и не прави компромис с качеството за сметка на популярността.
Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев пожела на Агенция „Фокус“ да продължи да продължи да работи в дух на истината и обективно представяне на информацията.
Управителят на „Екзакта Рисърч“ Лидия Йорданова отбеляза, че Агенция „Фокус“ е медия, до която всеки, който желае да следи пулса на политическия живот в страната, трябва да се допитва.
Кметът на Сливен Стефан Радев коментира, че Агенция „Фокус“ „изтупва“ праха от българската история, припомня ни кои сме, какви сме били и какви трябва да бъдем.
Кметът на Видин Огнян Ценков отправи пожелание към агенцията все така да бъде източник на достоверна информация и пример за етика в журналистиката.
Читателят ни Станимир Няголов ни пожела здраве, творческо дълголетие и много успехи. Той е наследник на редник Нягол Стоянов Трифонов, загинал през 1917 година на Дойран.
Нашият читател Емил Ерменков оцени обективността ни и ни пожела дълголетие.
Според областния управител на Сливен Чавдар Божурски Агенция „Фокус“ е медийна марка. Той пожела на екипа да запази и развие сътвореното досега.
Министър Николина Ангелкова заяви, че Агенция „Фокус“ споделя и подкрепя целите на Министерство на туризма да превърнем България в разпознаваема целогодишна туристическа дестинация.
Кметът на Гоце Делчев Владимир Москов отбеляза, че Агенция „Фокус“ не е само медия, а е и трибуна, която утвърждава българските ценности и традиции, и популяризира българската история.
Зам.-кметът на Дупница Красимир Георгиев посочи, че агенцията е изключително коректна и е успяла да се предпази от заразата на фалшивите новини.
Министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков обяви, че Агенция „Фокус“ е не просто информационна агенция, тя развива българщината.
Според акад. Георги Марков трябва да вървим към национално съгласие и единение и Агенция „Фокус“ ще допринесе за това.
Зам.-кметът на Долни Чифлик Красимира Анастасова посочи, че Агенция „Фокус“ е на едно от челните места в медийното пространство в страната.
Кметът на Перник Вяра Церовска отбеляза, че обективността е най-важният критерии, който липсва на много, Агенция „Фокус“ обаче го притежава.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че България има нужда от информационна агенция като „Фокус“. „Продължавайте така, бъдете здрави, разчитаме на вашата обективност и професионализъм“, ни пожела тя.
Председателят на Българския лекарски съюз в периода 2002–2009 г. Андрей Кехайов обясни, че на фона на съвременната ситуация Агенция „Фокус“ е не само обективна, но и необходима.
Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев изтъкна, че Агенция „Фокус“ се е утвърдила като водещ информационен лидер не само в България, но и в региона. Той подчерта последователната редакционна политика на Агенция „Фокус“ да предоставя актуални и задълбочени новини от региона на Западните Балкани и съседните на България държави.
Изпълнителният директор и член на УС на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев посочи, че професионалният подход на „Фокус“ категорично е коректив на процесите във всички сфери на обществено-политическия живот.
Депутатът от БСП Дора Янкова честити рождения ден на Агенция „Фокус“ и коментира, че 18 години е възраст, в която се мечтае и се скача към по-силни и амбициозни проекти.
Зам.-кметът на Петрич Илияна Попова изтъкна, че Агенция „Фокус“ всеки ден утвърждава ценностите и истинската журналистика.

Агенция „Фокус“
Вицепрезидентът Илияна Йотова: Във „Фокус“ никога няма да видим непроверени факти и лъжливи новини

Във „Фокус“ никога няма да видим непроверени факти и лъжливи новини – продължавайте да бъдете корективът, така необходим днес. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „18 години да съобщаваш новини от мястото на събитието, да отстояваш позициите си, да поддържаш високо професионално ниво, да не правиш компромис с качеството за сметка на популярността – това е изключително трудно в тази конкурентна среда. И това е действително голямото постижение на Агенция „Фокус“, посочи Йотова. Това според нея е и причината всеки български гражданин сутрин първо да отвори сайта на Агенция „Фокус“ – за да бъде в крак с времето. „Искам да пожелая на целия екип никога и при никакви обстоятелства да не изневерява на професионализма и да не спира да надскача себе си и да ражда качествен продукт; а на колегите в медийната среда – всички те да се съизмерват с Агенция „Фокус“. И нека във „Фокус“ на фокус не спират да бъдат обществено значимите теми – от проблемите на отделния човек до големите предизвикателства в глобален аспект“, обобщи вицепрезидентът. Тя отбеляза също, че освен със светкавичните си новини, Агенция „Фокус“ е една от малкото медии, които съхраняват българския дух и история и възпитават в любов към родината. „Патриотична роля на Агенция и Радио „Фокус“ е огромна. И когато говорим за Агенцията, няма как да не споменем и Радио „Фокус“ – единственото, което се слуша в Молдова и Украйна“. По думите на вицепрезидента Илияна Йотова именно така се съхранява българщината и се поддържа живата връзка с родината в тези исторически диаспори.

Агенция „Фокус“
Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин: Във „Фокус“ коректността и съобразяването са отговорност и мисия и са преди всичко национално ориентирани

Във „Фокус“ коректността и съобразяването са отговорност и мисия и са преди всичко национално ориентирани. Това каза бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Говорим за патриотично мотивиране и представена коректност. На първо място според мен е вашата обективност и своевременност. Ще използвам една препратка – винаги в агенцията се получава нещо като рубрика в категорията „Новина на часа“. На следващо място е вашата задълбоченост и вариантност на очакваните събития. По-нататък със сигурност има определена и доказана прецизност и всеобхватност до степен свързаност и обусловеност на събития и факти. И освен това – не допускате замитания и залитания. Не се допуска премълчаване на истината“, допълни още той.

Агенция „Фокус“
Андрей Ковачев, ГЕРБ/ЕНП: Пожелавам на „Фокус“ да продължи да работи в този дух на истината и обективно представяне на информацията

Пожелавам на „Фокус“ да продължи да работи в този дух на истината и обективно представяне на информацията. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. Той оцени работата на медията като много положителна, информативна и справедлива по отношение на историята. „Историята трябва да се знае - неманипулираната история на България и на цяла Европа, така че аз поздравявам Агенция „Фокус“ и всички, които работят в нея за тяхната много добра работа и висококачествена журналистика“, допълни Андрей Ковачев. „Трудно ми е да давам някакви препоръки. На мен ми харесва как работи Агенция „Фокус“, защото дава възможност да бъдат представени всички гледни точки на всички новини, които са важни за българските региони, за България на национално ниво, както и за Балканите, където има български общности“, каза още той.

Агенция „Фокус“
Лидия Йорданова, „Екзакта Рисърч“: Агенция „Фокус“ е медия, до която всеки, който желае да следи пулса на политическия живот в страната, трябва да се допитва

Агенция „Фокус“ е медия, до която всеки, който желае да следи пулса на политическия живот в страната, трябва да се допитва. Това каза управителят на социологическата агенция „Екзакта Рисърч“ Лидия Йорданова по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Това е медия, без информацията от която нито един професионалист в областта на политическите анализи и прогнози не би могъл да съществува. Тя предлага както идеално чиста фактология и обективна информация, така и анализи и коментари на експерти. Търси много гледни точки, не се задоволява с едно експертно мнение, което я прави много четивна и много експресна. Мисля, че можете да бъдете малко по-агресивни на пазара, който изобилства с некачествени медии и зле поднесени информации. Вашата информация е много добър медиен продукт и следва да бъде налаган все по-категорично и бих казала агресивно. Мисля, че можете да се отворите малко повече към любопитните факти, към любопитните събития на деня, вие имате огромен информационен поток, имате много информация от радиата, с които вашата медия разполага, така че би могло малко повече да разчупи формите на строгост“, каза още Йорданова.
„Ще ви пожелая, след като сте извървели първите 18 години, да навлизате с бавни стъпки в своята зрялост, за да бъдете все така млади, все така изкусителни, все така нужни и все така желани от вашата аудитория“, добави Йорданова.

Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Пожелавам на Агенция „Фокус“ да продължава да проявява характер и да залага на професионализма и опита, утвърждаващи обективен подход в журналистиката

Пожелавам Ви да продължавате да проявявате характер, да залагате преди всичко на професионализма и опита, които да утвърждават един обективен подход в българската журналистика. Това каза президентът Румен Радев по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Мисля, че нашето общество има нужда да чува по-често гласа на хората, които с таланта дръзновението и успехите си ни карат да се чувстваме горди българи - хората на изкуството, на културата, на науката, на спорта, които въплъщават силния дух, които следват кода на нашата национална идентичност“, заяви президентът.
Той пожела преди всичко на служители на „Фокус“ здраве и лично щастие. „В годината, когато Агенция „Фокус“ навършва пълнолетие, нека с подобаваща мъдрост да продължава да бъде извор на родолюбие, патриотично възпитание и разбира се, което всички очакваме – прецизна информация. Пожелавам нови и нови творчески успехи“, каза още държавният глава Румен Радев.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: През тези 18 години Агенция „Фокус“ отстоява позициите си в българската журналистика с бързина, безпристрастност и точност

През тези 18 години Агенция „Фокус“ отстоява позициите си в българската журналистика с бързина, безпристрастност и точност. Това каза президентът Румен Радев по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Знаете, че преди броени дни, по време на честванията на 24 май призовах всеки ден да се борим за свободата на духа, за да я отвоюваме със знание от невежеството и лъжата. В журналистическата професия тази битка е още по-трудна, защото надпреварата с времето, стремежът да бъдеш първият, който информира обществото, поставя на изпитание професионализма. Също преди два дни на организираната от Президентската институция международна конференция, посветена на борбата с корупцията ясно заявих, че за да имаме резултати в тази борба, трябва да имаме и свободни и независими медии, които да не се притесняват да задават въпроси и да преследват агресивно истината“, заяви президентът Радев.
Според него Агенция „Фокус“ е успяла да отговори на високите стандарти. „През тези 18 години отстоява своите позиции в българската журналистика с бързина, безпристрастност и точност, които Ви извоюваха авторитет в медийното пространство и спечелиха доверието на обществото“, каза още държавният глава.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Стефан Радев, кмет на Сливен: Агенция „Фокус“ „изтупва“ праха от българската история, припомня ни кои сме, какви сме били и какви трябва да бъдем

Агенция и Радио „Фокус“ промотират българските национални каузи и са радетел и пазител на българщината. Това каза кметът на Сливен Стефан Радев по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. Радев припомни, че благодарение на инициативата на президента на Агенция „Фокус“ Красимир Узунов не само Сливен, но и България са си припомнили подвига на българските войници, дали живота си в битката за Каймакчалан. „Агенция „Фокус“ „изтупва“ праха от българската история, припомня ни кои сме, какви сме били и какви трябва да бъдем“, заяви Стефан Радев. Според него, агенцията се е утвърдила като източник на достоверна и бърза информация. Той благодари за сътрудничеството с местните власти в Сливен. „Вие не просто отразявате събитията в нашия град, вие коригирате нашите действия, насочвате ни към истинските проблеми. Това ви прави ценен партньор“, заяви Стефан Радев.

Агенция „Фокус“
Огнян Ценков, кмет на Община Видин: Нека Агенция „Фокус“ бъде все така източник на достоверна информация и пример за етика в журналистиката

Нека Агенция „Фокус“ бъде все така източник на достоверна информация и пример за етика в журналистиката. Това казва в поздравителен адрес на кмета на Община Видин Огнян Ценков по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Приемете моите искрени поздравления по случай 18-тия рожден ден на Агенция „Фокус“. Това е хубав повод да изразя своето уважение към високия професионализъм на целия екип и усилията да завоюва своето престижно място сред медиите в България и доверието на обществеността“, посочва кметът на Общината. Огнян Ценков благодари за успешното партньорство с Агенция „Фокус“ и обективното отразяване на актуалните новини и важните проблеми, касаещи развитието на Община Видин. „Бъдете търсещи, инициативни и провокиращи, бъдете новатори! Пожелавам нови успешни стъпки в професионален план, здраве и щастие!", се посочва в поздравителния адрес на видинския кмет Огнян Ценков.

Агенция „Фокус“
Станимир Няголов, читател: Пожелавам на Агенция „Фокус“ здраве, творческо дълголетие и много успехи

Пожелавам на Агенция „Фокус“ здраве, творческо дълголетие и много успехи. Това пожела Станимир Няголов, наследник на редник Нягол Стоянов Трифонов, загинал през 1917 година на Дойран, на Агенция „Фокус“ по повод 18-ия рожден ден на медията.

Агенция „Фокус“
Емил Ерменков, читател на Агенция „Фокус“: Ценя Вашата обективност и безпристраност, пожелавам Ви дълголетие

Ценя Вашата обективност и безпристраност, пожелавам Ви дълголетие. Това се посочва в поздравление, изпратено от Емил Ерменков, читател на Агенция „Фокус“ по случай 18-ия рожден ден на медията. „Ежедневно се информирам за случващото се по света от Вашата медия. Следя предимно международните новини. Ценя Вашата обективност и безпристраност. Харесвам това, че се позовавате на информация от Ваши колеги (чуждестранни агенции) от различни страни по света. С пожелания за дълголетие“, пише Ерменков.

Агенция „Фокус“
Чавдар Божурски, областен управител на Сливен: „Фокус“ е медийна марка

„Фокус“ е медийна марка, а благодарение на екипите си в страната градовете и населените места извън столицата имат самочувствието, че това което се случва в тях, намира отклик. Това каза за Радио "Фокус" - Сливен областният управител на Сливен Чавдар Божурски по случай 18-годишнината от създаването на Агенция „Фокус“. Той пожела на екипа да запази и развие сътвореното досега – агенцията е източник на бърза, точно и безпристрастна информация. Нейните репортери и кореспонденти дават на своите читатели реална представа за събитията и отразяват информацията такава, каквато е. „На страницата на Агенция „Фокус“ намирам цялата необходима информация за страната, света и което не може да не ме радва – за Сливен. Това е полезно не само за мен като областен управител, но и като жител на града“, подчерта Чавдар Божурски.

Агенция „Фокус“
Министър Николина Ангелкова: „Фокус“ споделя и подкрепя целите на Министерство на туризма да превърнем България в разпознаваема целогодишна туристическа дестинация

„Фокус“ споделя и подкрепя целите на Министерство на туризма да превърнем България в разпознаваема целогодишна туристическа дестинация. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“ Тя обясни, че Агенция „Фокус“ и Радио „Фокус“ винаги са били много лоялен и много добър партньор на Министерство на туризма. „Много съм радостна, че откакто е създадено Министерство на туризма и президентът на Радио и Агенция „Фокус“ Красимир Узунов и вие като репортери споделяте и подкрепяте нашите цели да превърнем България в една разпознаваема целогодишна туристическа дестинация. Радвам се, че сте много обективни и ни критикувате, когато е необходимо. По този начин ние наистина можем да подобрим услугите, които предлагаме, да направим имиджа на страната много по-добър и по-привлекателен и да постигнем целите, които сме заложили, а именно да бъдем в топ 5 на дестинациите за Югоизточна Европа в близките 5 години“, каза министърът на туризма. Тя посочи, че страната ни има много голям потенциал да постигне това. „Разбира се, всичко зависи от нас, от нашите партньори в туристическия бранш, от местните власти и най-вече от вас медиите, защото вие сте тези, които представяте на обществото това, което ние правим. Благодаря ви за обективността. „Пожелавам ви много здраве и пълен напред, както досега“, каза министърът на туризма Николина Ангелкова.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Владимир Москов, кмет на Община Гоце Делчев: „Фокус“ не е само медия, а е и трибуна, която утвърждава българските ценности и традиции, и популяризира българската история

„Фокус“ не е само медия, а е и трибуна, която утвърждава българските ценности и традиции, и популяризира българската история. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Владимир Москов, кмет на Община Гоце Делчев по повод рождения ден на Агенция „Фокус“. Той отбеляза, че Агенция „Фокус“ отдавна се е утвърдила като лидер сред информационните медии в страната ни. „През тези години „Фокус“ се превърна в синоним на бързина, обективност, коректност и достоверност при отразяването на събитията в България и чужбина. Вие предлагате не само актуални новини, полезна информация и всичко, което касае ежедневието ни, но също така сте в основата на много патриотични инициативи, което е много важно“, подчерта Москов. Кметът на Гоце Делчев пожела на целия екип на медията здраве, упоритост, нестихващо вдъхновение, мотивация и още повече успехи.
Натали СТЕФАНОВА

Агенция „Фокус“
Красимир Георгиев, зам.-кмет на Община Дупница: Агенция „Фокус” е изключително коректна и успя да се предпази от заразата на фалшивите новини

Агенция „Фокус” е изключително коректна и успя да се предпази от заразата на фалшивите новини. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил зам.-кметът на Община Дупница Красимир Георгиев по повод 18-годишния рожден ден на Агенция „Фокус”. „При конкуренцията на българския медиен пазар да издържи една агенция 18 години е изключителен успех. През цялото това време агенцията е на изключително високо ниво. Не минава време, без да проследя новините”, каза Красимир Георгиев. По думите му екипът на Агенция „Фокус” се опитва да бъде изключително добър балансьор между различните мнения и позиции в обществото. „Пожелавам дълголетие, постигнатото за тези 18 години наистина е забележително”, каза Красимир Георгиев. По думите му е изключително трудно да се дават препоръки по отношение на агенция, която е толкова компетентна и коректна. Той открои работата на „Фокус” по отношение на темата „Македония”. „Не бих казал, че липсва нещо. Всичко което трябва да бъде застъпено, е застъпено. Информацията е изключително коректна и точна. Казвам го и като журналист. При вас нещата винаги са изключително коректни. Продължавайте в този дух на коректност и безпристрастност, дух на уважение към читателите”, каза Красимир Георгиев.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Агенция „Фокус“
Министър Николай Нанков: „Фокус“ е не просто информационна агенция, тя развива българщината

От свое име и от името на Министерството на регионалното развитие и благоустройството бих искал да поздравя екипа на Информационна агенция „Фокус“ по случай 18-ия Ви рожден ден. Достигането на пълнолетие е важно събитие, уверен съм, както в живота на всеки човек, така и за Вас. Това обаче води до по-голяма отговорност. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Още със създаването си Агенцията стана синоним на бързо и точно представяне на новини от мястото на събитието. Чрез Вашите репортери „Фокус“ се превърна в ценен източник на актуална и коректно представена на читателите информация. Давайки трибуна за дискусия по актуалните теми от деня, Вие се утвърдихте в медийното пространство“, заяви Нанков. Според него заради високия професионализъм на екипа на „Фокус“, медията се ползва с изключителното доверие на аудитория с разностранни интереси и от различни поколения. „Вярвам, че Вие ще бъдете все така отговорни към актуалността и обективността на представяната към нея информация. Останете верни на себе си, отстоявайте истинската журналистика и работете все така активно за осведомеността на всички ни“, пожела министър Нанков.
„Освен „предавател“ на важни за обществото новини, Вие сте и радетели на българщината. Затова продължавайте да напомняте на свързаните с историята на страната ни факти, работете за затвърждаването на традиционните ценности и съхраняването на българския дух“, допълни министърът.
„Бъдете здрави, бъдете ентусиазирани и не спирайте да търсите все по-голямо творческо вдъхновение, за да са все така новините Ви във фокуса на обществото“, каза още Николай Нанков.

Агенция „Фокус“
Акад. Георги Марков: Трябва да вървим към национално съгласие и единение и смятам, че Агенция „Фокус“ ще допринесе за това

Трябва да вървим към национално съгласие и единение и смятам, че Агенция „Фокус“ ще допринесе за това. Това каза историкът акад. Георги Марков в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 18-ия рожден ден на агенцията. „Края на септември тази година ще отбележим 100 години от началото на гражданската война в България, когато ние българите, след 3 войни, след 2 национални крушения започнахме да се убиваме. В гражданската война няма победители, всички са губещи. Нека не губим повече историческо време и национална енергия и да се хванем с изграждането на едно по-добро бъдеще на България, така че младите да не напускат държавата през Терминал 2, а да решат, че България е родното място, на което трябва да останат за по-доброто и бъдеще“, допълни още акад. Марков.
Цветелин ДИМИТРОВ

Агенция „Фокус“
Красимира Анастасова, кмет на Община Долни Чифлик: „Фокус“ е на едно от челните места в медийното пространство в страната

„Фокус“ е на едно от челните места в медийното пространство в странатаСнимка: Информационна агенция "Фокус"Долни Чифлик. Бъдете все така коректни, търсейки винаги и другата страна и все така достоверни в отразяване на събитията. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна кметът на Община Долни Чифлик Красимира Анастасова по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Наред с това, че предоставяте информацията бързо, а новинарският поток отразява всичко, което се случва, освен в страната и в международната политика, икономика, обществен живот, култура, наука и спорт, искам да ви поздравя най-вече за това, че нито веднъж не си позволихте да напишете нещо непроверено, нещо несериозно и дори жълто. Именно това ви поставя на едно от челните места в медийното пространство в страната“, заяви Красимира Анастасова. „Пожелавам от сърце на целия екип на Информационна агенция „Фокус“ да бъдете най-вече здрави, да продължавате да сте все така навременни и точни в поднасянето на информация и да не губите ентусиазма и вдъхновението, които ви правят толкова добри журналисти“, допълни кметът Красимира Анастасова.
Диана СТОЕВА

Агенция „Фокус“
Вяра Церовска, кмет на Перник: Обективността е най-важният критерии, който липсва на много, „Фокус“ обаче го притежава

Обективността е най-важният критерии, който липсва на много, „Фокус“ обаче го притежава. Именно заради това „Фокус“ е уважавана, търсена, затова е номер едно. Това каза за Радио „Фокус“ кметът на Община Перник Вяра Церовска по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. По думите ѝ няма българин, който да не следи медията. „Безкрайно уважавам това, което вие правите. Вашата обективност и отношение към всички страни по всеки един въпрос, който е поставен. Уважавам и президента на Радио и Агенция „Фокус“ Красимир Узунов, който е невероятно интересен и приятен събеседник, който ни дава много на всички нас, които контактуваме с медията, на всички общественици и политици“, обясни тя. Вяра Церовска пожела здраве и успех на екипа на „Фокус“ и още много по 18.

Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: България има нужда от информационна агенция като „Фокус“ - разчитаме на вашата обективност и професионализъм

България има нужда от информационна агенция като „Фокус“ - разчитаме на вашата обективност и професионализъм. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Честит празник! Честит рожден ден на Агенция „Фокус“! Екип, който буди респект – бързи, обективни, професионалисти“, каза лидерът на БСП. Корнелия Нинова посочи, че медията е изключителна, защото обръща внимание на родолюбивата тема. „Поздравявам Красимир Узунов, че поставя патриотичната тема в центъра на вниманието на агенцията и на екипа. Продължавайте така, бъдете здрави, разчитаме на вашата обективност и професионализъм. България има нужда от такава агенция“, каза тя.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Андрей Кехайов: На фона на съвременната ситуация Агенция „Фокус“ е не само обективна, но и необходима

На фона на съвременната ситуация Агенция „Фокус“ е не само обективна, но и необходима. Това каза доц. д-р Андрей Кехайов, председател на Българския лекарски съюз в периода 2002–2009-та, председател на сдружение „Български лекар“ и президент на Югоизточноевропейския медицински форум във връзка с 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. По думите му 18 години са сериозна възраст, като за това време медията е успяла да се превърне в реален фактор, обективно отразяващ случващото се в България. „Агенция „Фокус“ е медия, без която медийното пространство не може. Тя реагира адекватно, своевременно, отразявайки обективно проблемите и перспективите във всички сектори у нас“, обясни той. Андрей Кехайов коментира още, че разширявайки влиянието си и утвърждавайки името и авторитета си през тези година, Агенция „Фокус“ успява да се докосне до всяка една регионална проблемна точка.

Агенция „Фокус“
Огнян Златев, Представителство на ЕК: Агенция „Фокус“ се утвърди като водещ информационен лидер не само в България, но и в региона

Агенция „Фокус“ се утвърди като водещ информационен лидер не само в България, но и в региона. Това каза за Радио „Фокус“ ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев по повод 18-годишнината на Агенцията. „Това, което на нас ни прави впечатление и сме безкрайно доволни, е, че европейската тематика присъства много силно в материалите, които Агенция „Фокус“ всеки ден представя, което, разбира се, допринася за изграждането на осведомено обществено мнение за политиките на ЕС и неговата роля за развитието на България“, каза Огнян Златев. Той подчерта последователната редакционна политика на Агенция „Фокус“ да предоставя актуални и задълбочени новини от региона на Западните Балкани и съседните на България държави. „Пожелавам на президента на Радио и Агенция „Фокус“ Красимир Узунов и всички работещи в медията журналисти крепко здраве, творческа мотивация и нови творчески върхове“, каза Огнян Златев.

Агенция „Фокус“
Ангелин Цачев, ЕСО: Професионалният подход на „Фокус“ категорично е коректив на процесите във всички сфери на обществено-политическия живот

Професионалният подход на „Фокус“ категорично е коректив на процесите във всички сфери на обществено-политическия живот. Това каза Ангелин Цачев, изпълнителен директор и член на УС на Електроенергийния системен оператор, по повод 18-ия рождения ден на Агенция „Фокус“. „За мен е привилегия и удоволствие да имам възможността да изразя сърдечните си благопожелания за вашия рожден ден. Все пак 18 години на водеща информационна агенция са сериозно основание за удовлетворение. Не зная в медийния живот кога се достига до пълнолетие, но знам, че с качествената работа на вашия екип сте достигнали пълноправие още в първите години на медийния живот в България. Вие не само, че сте източник на актуални новини за аудиторията и колегите ви от другите медии, но и мигновеното ви отразяване на събитията и развитието от тези събития, определено способства надеждната информираност на вашите читатели и слушатели. През годините сте доказали, че точно и вярно отговаряте на потребностите на аудиторията. Пълно и безпристрастно поднасяне на актуалните вести, което смятам, че е много полезно за цялата аудитория”, каза Ангелин Цачев.
„Няма да подмина и без заслужени адмирации коментарите ви рубрики като радио платформата ви. Искам да засвидетелствам отново и задоволството си от обективното отразяване на новините и от динамично развиващия се енергиен сектор на страната, което е изключително важно за нас, частниците в целия енергиен сектор. Много искам да приемете моите искрени пожелания към целия ви екип за здраве, успех и още много посрещнати рождени дни с удовлетворение и равносметка за растеж и напредък“, добави Цачев.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Дора Янкова, БСП: Честит рожден ден на Агенция „Фокус“ - 18 години е възраст, в която се мечтае и се скача към по-силни и амбициозни проекти

Честит рожден ден на Агенция „Фокус“ - 18 години е възраст, в която се мечтае и се скача към по-силни и амбициозни проекти. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Дора Янкова по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Вие сте национална медия - медия, която информира“, каза Янкова. Тя посочи, че тя и нейните близки имат необходимост от „Фокус“, за да видят новините в България, обективно представени. „Да видя новините в света и да се информирам за обществени и политически тенденции. 18 години е зрялост, мъжество, сила и енергия“, каза Дора Янкова. „На всички работещи в Агенцията много здраве, на президента и собственика на Радио и Агенция „Фокус“ Красимир Узунов да бъде все така модерен, иновативен, патриот и родолюбец“, каза Дора Янкова. Тя подчерта, че за Родопите „Фокус“ е изключително важна медия. „През вас тук се утвърждава и държава, и държавност, и българско, и родолюбие. В тази посока смятам, че това, което правите за Родопите е изключително важно. Честит рождед ден“, каза Янкова.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Илияна Попова, зам.-кмет на Община Петрич: Агенция „Фокус“ всеки ден утвърждава ценностите и истинската журналистика

Агенция „Фокус“ всеки ден утвърждава ценностите и истинската журналистика. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Илияна Попова, заместник-кмет по Културата към Община Петрич. „Искрено вярвам и се надявам, че ще успеете да запазите интереса на Вашите читатели и слушатели и в бъдеще, като не допускате жълтите новини да повлияят на Вас като медия. Вие сте едни от малкото професионалисти, които си вършат работата отговорно. Надявам се нашето сътрудничество да продължи в посока разширяване обхвата на темите, свързани с малките населени места, с новините около разкопките на Хераклея Синтика, както и възможностите за туризъм и за инвестиции в нашия регион“, заяви тя. Попова добави, че Агенция „Фокус“ предлага информация за всеки вкус както актуалното от страната, така и новини от чужбина. Според нея медията успява да засегне интересни теми от сферата на културата, спорта, туризма, историята и много други. „Винаги съм Ви се възхищавала, че успявате да поднесете актуалното за деня, а в същото време успявате да предложите предавания и теми, свързани с историята, с етичността, с ценностите в чисто човешки план. Надявам се да продължите по този път и да продължите да бъде коректив за нашето общество“, добави заместник-кметът. Илияна Попова пожела на ръководството и на целия екип на „Фокус“ да бъдат все така креативни, социално ангажирани, поставяйки си високи цели и радвайки се на професионални успехи. „Високо ценя Вашия професионализъм и Ви желая много здраве и сили, за да посрещате новите предизвикателства. От сърце Ви пожелавам още успешни журналистически находки. Честит рожден ден!“, каза още тя.
Натали СТЕФАНОВА

Агенция „Фокус“
18 години Агенция „Фокус“ – лидер сред средствата за масова информация (ОБЗОР)

За своите 18 години Агенция „Фокус“ се утвърди като лидер сред средствата за масова информация. Това споделят институциите и партньорите на Агенция „Фокус” по повод 18-ия рожден ден на медията. Точно преди 18 години, през нощта на 6 срещу 7 юни 2000 г. беше разпространена първата новинарска емисия на първата частна българска информационна агенция. За тези 17 години „Фокус“ остана докрай вярна на принципите за бързина, точност, коректност и достоверност, без които не може да съществува нито една съвременна медия.
Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че медии като „Фокус“ би трябвало да бъдат удостоени с най-висока държавна награда.
Председателят на парламента Цвета Караянчева каза, че „Фокус“ е една от най-обективните и патриотични медии и пожела по повод пълнолетието ѝ още по-широк ефир.
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев коментира, че през годините "Фокус" е затвърдил лидерското си място сред средствата за масова информация чрез поднасянето на актуални и обективни новини.
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отбеляза, че от създаването си досега медията поддържа най-високи стандарти за обективна журналистика.
Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев отбеляза, че вече 18 години Агенция „Фокус" е безкомпромисна в професионализма и именно с това медията е спечелила завидно място сред информационните агенции.
Бригаден генерал Явор Матеев заяви, че Агенция „Фокус” категорично е извоювала мястото, позицията и признанието на информационен лидер в България.
Нуждаем се от Агенция „Фокус“, ние я уважаваме и обичаме, коментира депутатът от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по отбрана ген. Константин Попов
Според командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев бързото, обективно и коректно отразяване на събитията е отличителен знак за високия професионализъм и безспорно журналистическо умение на екипа на „Фокус".
Председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пожела на медията да продължи да създава и следва добрите стандарти и практики в полето на журналистиката.
Информационна агенция „Фокус" се доказа като абсолютен лидер в бранша, заяви кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов. По думите му това се дължи на бързината, актуалността и достоверността на журналистическите материали, които медията представя.
Кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че запазена марка за Агенция „Фокус“ е обективността и професионализмът. Според кмета на Вълчи дол Георги Тронков информационна агенция „Фокус” се е доказала като едно от най-авторитетните средства за масова информация, защото предоставя винаги навременна, точна и изчерпателна информация.
Според кмета на Добрич Йордан Йорданов Агенция „Фокус" не само е намерила пътя към читателите и слушателите, но се утвърди като обективна, навременна и предпочитана медия у нас и сред международната общност.
Кметът на Симитли Апостол Апостолов отбеляза, че Агенция „Фокус“ е работила по зрял начин още преди да навърши пълнолетие.
Кметът на Казанлък Галина Стоянова заяви, че Агенция „Фокус“ е предпочитана медия .
За кмета на Банско Георги Икономов Агенция „Фокус“ е една от най-сериозните, най-обективните и най-патриотичните медии.
Кметът на Садово Димитър Здравков обяви, че медията се отличава от другите по това, че се фокусира върху съдбата на обикновения човек и малките населени места.
Директорът на Столична библиотека Юлия Цинзова заяви, че медията е първа със своята бърза новинарска реакция, рефлексия за истинските проблеми на хората и страната, с обективната си позиция по редица вътрешно и външно политически теми.
Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ също поздрави медията по повод нейния 18-и рожден ден. От там отбелязаха, че „Фокус“ е платформа за всякакъв тип новини за българите извън България и по този начин медията изграждате още един мост между държавите.

Агенция „Фокус“
Ген. Андрей Боцев: Вече 18 години Агенция „Фокус" е безкомпромисна в професионализма

Вече 18 години Агенция „Фокус" е безкомпромисна в професионализма. Това се посочва в поздравителен адрес, изпратен от Началника на отбраната генерал Андрей Боцев по повод 18-ия рожден ден на Агенция "Фокус". "С огромно удоволствие поздравявам лично лидера и вдъхновителя, както и целия многоброен и мотивиран екип на агенция „Фокус" с 18-та годишнината от основаването ѝ.
И ако използвам метафора, близка до мен, ще кажа следното: В днешния празничен ден приветствам „войните на българското медийно пространство". Вие сте бойци, които смело влизат в ежедневни битки, защото всеки един от вас е припознал целта на агенцията като своя цел, защото вярвате на командира си, защото сте убедени в собствените си възможности", се посочва в поздравителния адрес.
"Вече 18 години вие сте безкомпромисни в професионализма си и с това спечелихте завидно място сред информационните агенции. Залагате на достоверността, на точността, на бързината, обхватността и коректността на информацията по всички важни за деня теми. Едновременно с това сте и пазители на националните традиции и ценности, на българското и българщината", пише още в поздравителното съобщение.
Най-топло ви благодаря, че така на сърце ви лежи военната тема. Ценя високо факта, че фокусът на агенция „Фокус", така адекватно и отговорно към националната сигурност, често се съсредоточава в настоящето и в бъдещето на Българската армия -с днешните й мисии и задачи, с проблемите и предизвикателствата, които преодолява, с обективната необходимост от развитието и модернизирането й.
Благодаря ви, че вложихте толкова енергия и плам в не един и два мащабни проекта, свързани с нашата военна история и нейните герои. Признателност, и пак признателност заслужават усилията ви по популяризиране на героизма, проявен от дедите ни при Каймак-Чалан и Добруджа през Първата световна война, на българските бойни маршове и знамена, на българските военни командири, в това число на славния командир и педагог полковник Борис Дрангов. Пазете този младежки ентусиазъм и хъс за работа, който показвате дотук. Развивайте се и дерзайте все така високо-професионално, с много амбиция, позитивизъм и заразяващ патриотизъм", се посочва още в поздравителния адрес.

Агенция „Фокус“
Кметът на София Йорданка Фандъкова: Запазена марка за Агенция „Фокус“ е обективността и професионализмът

Честит 18-и рожден ден. Навършихте вече пълнолетие. Пожелавам на целия екип на Агенцията здраве и успехи. Знаем, че запазена марка за Агенция „Фокус“ е обективността и професионализмът. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Аз лично проверявам в Агенция „Фокус“ новините всеки ден често през деня, защото съм сигурна, че репортери на Агенцията са били на мястото на събитието, научили са за случващото се и отразяват и различните гледни точки. Пожелавам да продължавате с вашата активна работа за информиране на хората. Поздравявам и многото млади хора, които са активни, амбицирани и работят в Агенция „Фокус“. Пожелавам им да бъдат винаги актуални и никога да не губят чувството си за истината и смисъла на думите“, заяви Фандъкова.
Тя благодари за интереса към отразяване проектите на София, защото в столицата живеят близо 2 млн. души и за тях информацията е важна. „Те я получават през Агенция „Фокус“. Благодаря и за интереса към важни в историята на града и страната събития, които трябва да помним и почитаме. Специално искам да благодаря за партньорството по много важни за историческото минало на София и България проекти в последно време, които реализирахме заедно. Това е изграждането на паметника на полк. Борис Дрангов във Военна академия, подкрепата за изграждане на паметник на Първи и Шести пехотни полкове в парка на НДК и проекта за параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец“ отново в парка на Военна академия, който получи благословията на Негово светейшество българският патриарх Неофит и предстои да бъде изграден“, допълни кметът на София. Фандъкова отбеляза, че трябва да пазим паметта за тези исторически събития с героичните битки за свободата на България и за славните подвизи на българската армия и да предаваме напред на нашите деца и бъдещи поколения. „В това отношение Агенция „Фокус“ е показала, че има специален интерес и място. Пожелавам да продължите с тази мисия – възпитаване на хората и младото поколение в дух на патриотизъм и запазване на паметта от българската история“, посочи тя.
„Удовлетворена съм от информацията, която намирам, защото „Фокус“ винаги е една от първите агенции, които отразява хода на събитието. Важно е и това, че Агенция „Фокус“ дава и много потребителска информация за хората като обстановката по пътищата, както и за такава при сериозни климатични явления. Това са много важни теми и не бих могла да имам препоръки, но имам пожелания да продължите в това отношение. Тази информация, която подавате, е важна за самите граждани в реално време. На добър час! Имайте много ентусиазъм и работете с удоволствие тази трудна, но много важна за обществото професия“, пожела още кметът на София.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Министър Красен Кралев: През годините "Фокус" затвърди лидерското си място сред средствата за масова информация чрез поднасянето на актуални и обективни новини

През годините "Фокус" затвърди лидерското си място сред средствата за масова информация чрез поднасянето на актуални и обективни новини. Това се посочва в поздравителен адрес, изпратен от министъра на младежта и спорта Красен Кралев по повод 18-ия рожден ден на Агенция "Фокус". "За мен е удоволствие да поздравя целия екип на Информационна агенция „Фокус" по повод 18-ата годишнина от създаването ѝ! През годините Вашата медия затвърди лидерското си място сред средствата за масова информация, чрез поднасянето на актуални и обективни новини. Високо ценя Вашия професионализъм и вярвам, че ще продължавате да отстоявате свободата на българското слово и да затвърждавате ценностите на качествената журналистика", се посочва в поздравителния адрес.
Вярвам, че и занапред Информационна агенция „Фокус" ще бъде приятел и партньор на физическото възпитание и спорта и ще продължите да развивате „Фокус Спорт".
Пожелавам Ви да множите многократно читателите си, които Ви се доверяват и да продължите да поддържате високото ниво на бързина и обективност, което сте показвали през годините!", се посочва в поздравителния адрес.

Агенция „Фокус“
Георги Тронков, кмет на Община Вълчи дол: За изминалите 18 години „Фокус” се доказа, предоставяйки винаги навременна, точна и изчерпателна информация

За изминалите 18 години Информационна агенция „Фокус” се доказа като едно от най-авторитетните средства за масова информация, защото предоставя винаги навременна, точна и изчерпателна информация. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна кметът на Община Вълчи дол Георги Тронков по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Смятам, че информацията, която предоставя Агенция „Фокус”, е достатъчно обективна, представя всички гледни точки и се характеризира с изчерпателност на проблематиката. За мен е особено ценно това, че по-малките общини като Вълчи дол също намират място в информационния поток на Агенцията, защото и ние има с какво да се похвалим. Благодаря, че давате възможност и нашият глас да бъде чут“, заяви Георги Тронков. „Продължавайте да работите така, както сте го правили досега, защото сте намерили формулата на успеха. Бъдете все така коректни към аудиторията при отразяване на събитията. Бъдете все така напористи и продължавайте да се отнасяте със същия професионализъм към това, което правите, за да може новините да достигнат до възможно най-широк кръг от хора“, допълни кметът Георги Тронков.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Агенция „Фокус“
Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Агенция „Фокус" не само намери пътя към читателите и слушателите, но се утвърди като обективна, навременна и предпочитана медия у нас и сред международната общност

Агенция „Фокус" не само намери пътя към читателите и слушателите, но се утвърди като обективна, навременна и предпочитана медия у нас и сред международната общност. Това се посочва в поздравителен адрес на кмета на Община град Добрич Йордан Йорданов по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус". „Пълнолетието е период в живота, в който правим равносметка за изминалите години и тръгваме устремено напред, за да продължим по житейския път. Агенция „Фокус" за своите 18 години от основаването си не само намери пътя към читателите и слушателите, но се утвърди като обективна, социална, навременна и предпочитана медия, не само у нас, но и сред международната общност", пише още в поздравителния адрес.
„Със своите актуални новини, анализи и коментари Агенция „Фокус" има важно значение за прилагане на етичните стандарти в журналистиката и утвърждаване на свободата на словото като принцип на българската демокрация.
Затова Ви пожелавам да продължите със същия дух и творческа енергия да работите за националната ни кауза, да отстоявате нашите български достойнства и да бъдете на точното място в точното време.
Честит 18-и рожден ден!", се посочва в поздравителното съобщение.

Агенция „Фокус“
Юлия Цинзова, Столична библиотека: Най искрено Ви поздравявам с достигането на „духовното пълнолетие“

Най искрено Ви поздравявам с достигането на „духовното пълнолетие" на най-популярната българска информационна медия - Агенция „Фокус“. Това каза директорът на Столична библиотека Юлия Цинзова по повод 18-тия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Информационна Агенция „Фокус“ вече 18 години е влиятелен фактор в медийното пространство и в обществения живот на България. Вие наистина сте първи със своята бърза новинарска реакция, рефлексия за истинските проблеми на хората и страната, с обективната си позиция по редица вътрешно и външно политически теми“, допълни тя. „Духовността, културата, образованието са били винаги в кръга на основните ви журналистически интереси. Вашите медии отразяват постоянно инициативите и кампаниите на Столична библиотека и по този начин популяризират отговорната мисия на библиотеката за насърчаване на четенето, запазване и дигитализиране на богатото ни книжовно наследство и разширяване достъпа до него у нас и в чужбина“, каза още тя.
„Надявам се ,че нашите общи каузи за съхранение на книжовността и културно историческото наследство ще подтикнат към нови възможности в развитието на успешното ни сътрудничество и Столична библиотека ще може да разчита на трайната Ви медийна подкрепа в годината на 90 годишния си юбилей. Пожелаваме на екипа на медиите Ви много енергия, кураж, нови професионални постижения и журналистически открития“, допълни още директорът на Столична библиотека.
Цветелин ДИМИТРОВ

Агенция „Фокус“
Димитър Маргаритов, КЗП: Продължавайте да създавате и следвате все така добри стандарти и практики в полето на журналистиката

Продължавайте да създавате и следвате все така добри стандарти и практики в полето на журналистиката. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по повод 18-тия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Като потребител на медийното съдържание на агенцията най-напред бих изразил своето задоволство, че винаги мога да прочета, да се информирам от сайта най-бързо с коректно поднесени новини за всичко, което се случва в България и в съседните и по-далечни държави. Несъмнено любопитни и полезни са коментарите на експерти в различни области, които имат своето централно място в агенцията. Цялата тази информация ми дава възможност да се чувствам осведомен като гражданин за актуалните събития и процеси“, каза още той. „В качеството си на председател на КЗП съм благодарен за нашата съвместна работа. Тя прави възможно разясняването и коментирането в дълбочина на новото в потребителската тематика. Работещите в агенцията са професионалисти не веднъж ни дават обратна връзка за това какви са актуалните теми в дневния ред на обществото от гледната точка на потребителската защита“, допълни той. „Оставаме на разположение за експертни коментари, за да направим така, че хората да знаят по-добре своите права, да имат самочувствието да ги отстояват и заедно да правим така, че нарушенията все повече намаляват. Пожелавам здраве и дръзновение на целия екип и конкуренцията да води до все по-високи стремежи и постижения“, каза още Маргаритов.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Информационна агенция „Фокус" се доказа като абсолютен лидер в бранша

Информационна агенция „Фокус" се доказа като абсолютен лидер в бранша. Това се посочва в поздравителен адрес на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов по повод 18-ия рожден ден на Агенция "Фокус". "Поздравявам Ви искрено по повод 18-годишнина от създаването на информационна агенция "Фокус" - водеща компания в България за информационно обслужване, награждавана с престижни отличия и най-предпочитаният от хората източникът информация.Навършването на пълнолетие винаги отваря нови врати пред младите хора. Пред тях предстоят най-важните моменти от живота. За това пожелавам и на всички Вас тази 18-годишнина да е само началото на това, което ще постигне в цялата си история информационна агенция "Фокус", се посочва в поздравителния адрес.
"Вие винаги сте доказвали, че само успешното управление, упоритата работа, патриотизъм и родолюбието, крито влагате във всяко нещо, могат да доведат до завоюване на достойно място и успешна реализация в конкурентната среда в България и Света.
Като първата в България частна информационна агенция „Фокус" се доказа като абсолютен лидер в бранша, а всичко това се дължи на бързината, актуалността и достоверността на журналистическите материали, които Вие представяте. С най-сърдечни пожелания за здраве на целия екип и постигане на още по-големи бъдещи успехи. Честит празник!", пише още в поздравителното съобщение.

Агенция „Фокус“
Проф. Георги Камарашев, зам.-кмет на Велико Търново: Не е имало дейност в Общината, носеща позитиви за обществото, която да не е отразена обективно от Агенция „Фокус“

Няма дейност, извършена от Общината, в ползва на обществото през последните 18 години, която да не е обективно отразена от Агенция „Фокус“. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново зам.-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев по случай 18-годишния рожден ден на медията. Той даде изключително положителна лична оценка за работата на „Фокус“. „Аз лично се познавам с ръководителя на Агенцията, тъй като ми е съкурсант от Военното училище и храня много добри чувства към него, тъй като той е един изключителен българин, който милее много за българщината и е направил много за съхранението на българската история“, каза още проф. Камарашев. Той подчерта, че работата на журналистите от „Фокус“ винаги е била за благото на хората и в ползва на обществеността. Камарашев пожела на целия екип здраве, дълголетие и да продължават да работят със същия ентусиазъм и жар, за да информират хората навреме.
Луиза ТРАНЧЕВА

Агенция „Фокус“
Ген. Константин Попов: Нуждаем се от Агенция „Фокус“ и не само това - уважаваме я

Поздравявам всички, които работят в Агенция и Радио „Фокус“. През всички тези 18 години Агенция „Фокус“ е структура, от която се нуждаем. Не само това- ние я уважаваме и обичаме. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по отбрана ген. Константин Попов по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „През всички тези 18 години бяхте достатъчно зрели, мъдри, емоционални и големи патриоти. Да сте живи и здрави“, заяви той. „Моите специални поздрави и към Красимир Уузнов, който наистина е един български патриот и човек, който заслужава уважението и обичта ни“, каза още ген. Попов.
Биляна ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
Апостол Апостолов, кмет на Община Симитли: Радвам се, че Агенция „Фокус“ навършва зрелостна възраст, но може да се каже, че и преди това медията работеше по зрелостен начин

Радвам се, че Агенция „Фокус“ навършва зрелостна възраст, но може да се каже, че и преди това медията работеше по зрелостен начин. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин кметът на Симитли Апостол Апостолов, по повод рождения ден на Агенция „Фокус“. „Аз Ви пожелавам да бъдете все така коректни и винаги първи в показването на най-важните новини от България и света, и то при всички случаи винаги правдоподобни. А в личен план Ви пожелавам да бъдете живи и здрави, все така работоспособни и пълни с идеи“, заяви той. Според Апостолов Агенция „Фокус“ се справя прекрасно с работата си, но винаги има още какво да се търси и когато човек е взискателен към себе си, винаги ще се намерят нови неща, които да се подобряват. „Пожелавам Ви да продължавате да търсите нови идеи, да продължавате да търсите съвременните методи в работата си и по този начин да я подобрявате“, каза още той.
Натали СТЕФАНОВА

Агенция „Фокус“
Вицепремиерът Валери Симеонов: Медии като „Фокус“ би трябвало да бъдат удостоени с най-висока държавна награда

Медии като „Фокус“ би трябвало да бъдат удостоени с най-висока държавна награда, защото правят всичко това по убеждение, а не по програми или с държавна подкрепа. Това каза вицепремиерът по икономическа и демографска политика на Република България Валери Симеонов по повод 18-тия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Моите адмирации и преклонения пред високопатриотичната дейност на Агенция „Фокус“, която със собствени сили съумява да бъде лидер по отношение на утвърждаване на българщината не само на територията на нашата родина, но най-вече извън страната. „Фокус“ прави това, което трябва да прави държавата. Все още сме длъжници на патриотичното възпитание на нацията“, каза още той. „Пожелавам все така смело и категорично „Фокус“ да бъде водача в тази отговорна дейност по утвърждаването на патриотичната линия и българщината като цяло. По отношение на вашия професионализъм нямам никакво съмнение. Това е може би една от най-доказалите се агенции, която предоставя напълно обективна информация и всички страни по събитията и решаването на проблемите“, допълни още той. „За рождения ден пожелавам здраве, самочувствие и последователност – такава, каквато сте показвали до момента“, каза вицепремиерът в заключение.
Цветелин ДИМИТРОВ

Агенция „Фокус“
Контраадмирал Митко Петев, ВМС: Бързото, обективно и коректно отразяване на събитията е отличителен знак за високия професионализъм и безспорно журналистическо умение на екипа на „Фокус"

Бързото, обективно и коректно отразяване на събитията е отличителен знак за високия професионализъм и безспорно журналистическо умение на екипа на „Фокус". Това се посочва в поздравителен адрес на командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев по повод рождения ден на Агенция „Фокус". „За мен е огромно удоволствие, от името на командването на Военноморските сили, на военните моряци и от свое име, най-сърдечно да Ви поздравя по случай годишнината от създаването на Информационна агенция „Фокус"!
Всяка годишнина на агенцията означава история, опит и традиции утвърждавани и прилагани във времето, в резултат на които се развива и усъвършенства информационния продукт, който предоставяте на своите слушатели и читатели", се посочва в поздравителния адрес.
„Ние оценяваме по достойнство бързото, обективно и коректно отразяване на събитията - отличителен знак за висок професионализъм и безспорно журналистическо умение, с които екипът на агенцията успява да запази своето водещо място сред най-стойностните медии на България.
Изказвам благодарността на командването на Военноморските сили за безрезервната информационна подкрепа, с която подпомагате стремежа ни за съхраняване и обогатяване на българската морска идея, за развитието на родния ни военен флот.
На екипа на Информационна агенция „Фокус" пожелаваме здраве, силна воля и непоколебим дух за преодоляване на всички лични и професионални предизвикателства!Попътен вятър, винаги верен курс и седем фута под кила! Честит празник!", пише още в поздравлението.

Агенция „Фокус“
Министър Кирил Ананиев: От създаването си досега „Фокус" поддържа най-високи стандарти за обективна журналистика

От създаването си досега „Фокус" поддържа най-високи стандарти за обективна журналистика. Това се посочва в поздравителен адрес от министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по повод рождения ден на Агенция "Фокус". "От името на Министерството на здравеопазването и лично от свое име имам удоволствието най-сърдечно да ви поздравя по повод 18-та годишнина от създаването на Информационна агенция „ Фокус".Използвам тази прекрасна възможност, каквато е днешният празник, за да подчертая безспорния принос на вашата медия за развитието на културния живот в България. „Фокус" е първата частна информационна агенция у нас и още от създаването си до сега поддържа най-високи стандарти за обективна журналистика", пише в поздравителния адрес.
"През всичките тези години вие, които сте работили или работите за нея, я превърнахте в символ на бързо и достоверно отразяване на събитията, случващи се в нашето общество в страната и по света. Благодарение на изключителния ви професионализъм, агенцията се утвърди като един от най-авторитетните и независими източници на точна и компетентно представена информация.
Безпристрастно представяне на всички гледни точки в търсене на истината и строгото придържане към правилата на журналистическата етика са едни от най-важните изисквания, които трябва да се следват при изпълнението на вашата отговорна професия и вие безотказно го правите години наред", пише още в поздравелението.
"Ценя високо работата и ангажираността ви по всички актуални въпроси на съвремието ни, както и приветствам похвалните патриотични инициативи, които предприемате. Убеден съм, че ще продължите да бъдете предпочитана и достъпна медия за всички български граждани.
Пожелавам на всички здраве, спорна работа и още много професионални успехи!", пише още в поздравителния адрес.

Агенция „Фокус“
„Конгрес на българите в Украйна“: „Фокус“ е платформа за всякакъв тип новини за българите извън България, по този начин вие изграждате още един мост между държавите

„Фокус“ е платформа за всякакъв тип новини за българите извън България, по този начин вие изграждате още един мост между държавите. Това се посочва в поздравителен адрес от Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“.
„Вече 18 години българската публика има възможност да получава информация за събитията в България и света. През тези години Информационна агенция „Фокус“ и Радио „Фокус“ се затвърдиха като авторитетен източник на новини, представяне на различни мнения по важни въпроси от социалния, културния, политическия, икономическия живот на България и света. Разнообразието на предавания и повдигане на многобройни теми потвърждава вашите лидерски позиции в информационното пространство на България.
Освен актуалната информация по горещи теми, вие успявате да обърнете внимание върху темите за история и родолюбие, повдигайки актуални въпроси, разкрити чрез мнения, дискусии и коментари от специалисти", се посочва в поздравителния адрес.
„Важен е и фактът, че вашата дейност е насочена и към българските общности в чужбина. Информационна агенция „Фокус“ е платформа за всякакъв тип новини за българите извън България, а радио „Фокус“ може да се чуе в Молдова и в южните райони на Украйна. По този начин вие изграждате още един мост между държавите и способствате положителното развитие на отношенията ни.
По повод поредната годишнина на „Фокус“ искаме да ви пожелаем здраве, успехи и благополучие! Постигайте нови върхове и преоткривайте нови хоризонти в информационната среда на България. Нека и занапред името на Информационна агенция и Радио „Фокус“ се асоциира с разнообразие на програми, задаване на нови стандарти и актуалност на предаванията. На добър час!“, пише още в поздравлението.

Агенция „Фокус“
Галина Стоянова, кмет на Казанлък: Агенция „Фокус“ е предпочитана медия в общината

Агенция „Фокус“ е предпочитана медия в общината. Това каза кметът на Община Казанлък Галина Стоянова по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „С голямо удоволствие искам да поздравя Агенция „Фокус“ за навършване на пълнолетие. 18 години са сериозна възраст за работата на медията. Община Казанлък, а и в мое лице като кмет работи професионално с Агенция „Фокус“. Всички теми, които са на вниманието на гражданите и ги вълнуват, са разглеждани от всички гледни точки, каквато е и моята цел като кмет“, коментира Стоянова. Тя подчерта, че никога Агенция „Фокус“ не си позволява едностранчивост на обсъжданите теми. По думите ѝ именно затова е изключително предпочитана медия в Община Казанлък. „Пожелавам да бъдат толкова на висотата на професионализма, колкото и изискват гражданите“, каза Стоянова. Тя пожела на „Фокус“ да бъде винаги във фокуса на темите, които вълнуват гражданите и да дава отговора на въпросите на деня. „Честит рожден ден и честит празник!“, каза Стоянова.
Тя поясни, че би искала да открие повече положителни теми, свързани с талантливи хора. „Казвам го, защото в Казанлък има страшно много такива хора. Много бих искала да се застъпва все повече темата за българите, които са извън пределите на България, които допринасят и с участието си в световните, икономически и образователни научни среди за развитието на нашата държава. Ние специално в Казанлък сме се фокусирали много върху това да намерим контакти и връзка с нашите казанлъчани, които са извън граница и които милеят за родния си град“, допълни Галина Стоянова.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Георги Икономов, кмет на Община Банско: Агенция „Фокус“ е една от най-сериозните, най-обективните и най-патриотичните медии

Агенция „Фокус“ е една от най-сериозните, най-обективните и най-патриотичните медии. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Георги Икономов, кмет на Община Банско, по повод рождения ден на Агенция „Фокус“. „Наистина съм впечатлен от Вашия професионализъм и от все сърце Ви пожелавам здраве! Бъдете все така добронамерени, все така търсещи доброто, все така патриотично настроени и желаещи да бъдете полезни на обществото и на всички нас! Честит рожден ден!“, заяви той. Икономов допълни, че през всички години на съвместна работа с „Фокус“ той винаги е срещал разбиране от страна на медията. По думите му „Фокус“ винаги поднася актуалните теми по един безпристрастен, обективен и точен начин.
Натали СТЕФАНОВА

Агенция „Фокус“
Димитър Здравков, кмет на Садово: Информационна агенция „Фокус“ се фокусира върху съдбата на обикновения човек и малките населени места – нещо, което другите медии не правят

Информационна агенция „Фокус“ се фокусира върху съдбата на обикновения човек и малките населени места – нещо, което другите медии не правят. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив кметът на Община Садово Димитър Здравков по повод 18-тия рожден на Агенция „Фокус“. По думите му едно от предимствата на медията е, че е съвсем близо дори и до най-обикновения слушател. „Това, което мога да ви пожелая, е да сте още по-близо до хората и до малките населени места в страната, до тяхното ежедневие и проблеми. Медиите отразяват живота в големите населени места и не се фокусират върху проблемите в селата, кварталите и махалите. Вие отразявате традиционните събития и фестивали, коментирате проблемите на хората в селата. Продължавайте да го правите“, каза Димитър Здравков.
Кметът на Община Садово коментира още, че предимство на Информационна агенция „Фокус“ е и историческата насоченост на медията. „Трябва да се говори повече за историята ни, за славното ни минало. Липсва любов към историята у младото поколение и тя трябва да се възпита. Много малко от подрастващите се насочват към и се интересуват от историческите ценности, към това какво е представлявала България и какви национални герои сме имали. Вие се справяте добре с възпитанието на младите хора в любов към историята с вашите тематични предавания“, каза Здравков.
Кметът на Садово пожела на всички членове на екипа на Информационна агенция „Фокус“ да бъдат живи и здрави, да набират все повече слушатели и да бъдат все по-близо до техните проблеми. „Пожелавам ви да отразявате все по-актуални теми, които да доведат до още по-голяма аудитория“, каза Здравков.
Тони МИХАЙЛОВ

Агенция „Фокус“
Бригаден генерал Явор Матеев: Агенция „Фокус” категорично е извоювала мястото, позицията и признанието на информационен лидер в България

Ако сравним с човешкия живот, на 18 години човек навършва пълнолетие. Но Агенция „Фокус” категорично много преди това е извоювала мястото, позицията и признанието на информационен лидер в България. Това каза за Радио "Фокус" - Пловдив бригаден генерал Явор Матеев, началник на Пловдивския гарнизон и командир на 68-ма бригада Специални сили, по повод рождения ден на Агенция „Фокус”. По думите му всичко това е постигнато на базата на много труд и обективност при отразяването на събитията. Бригаден генерал Явор Матеев пожелава на екипа на медията да бъде все така на точното място и в точното време.
„От неспециализираните информационни сайтове вие сте лидер в отразяването на събитията и проблематиката в армията”, каза още генерал Матеев. „Но като военен човек на мен ми се иска и още повече отразяване на тези теми. Би могло да се търсят и алтернативни, разнопосочни мнения, защото виждате в каква среда на несигурност живеем”, добави бригаден генерал Явор Матеев. Според него обстановката се променя изключително динамично и колкото повече алтернативни мнения има, толкова по-добре. „Да не се търсят само официалните мнения, тъй като при противоборство на мнения се ражда истината", посочи генерал Матеев.
„Но аз не мога да не бъда ваш приятел и да не съм възхитен от вашата работа във връзка с всички патриотични инициативи, които имате, свързани с родовата памет, с възраждането на събития от нашата национална и военна история, за които през годините се е знаело малко”, каза още бригаден генерал Матеев. Според него досега Агенция „Фокус” е дала много такива примери, свързани с Каймак-Чалан и Добруджанската епопея. „Надявам се и в бъдеше да се продължава така и дано тази година се организира подобаващо едно изключително мащабно изкачване на Каймак-Чалан – и в буквалния, и в преносен смисъл, защото това е един голям връх в нашата военна история. Надявам се и тази година, така както беше преди две години, подобаващо да се отбележи годишнината от големите боеве там”, добави бригаден генерал Явор Матеев.
Цветана ТОНЧЕВА


Агенция „Фокус“
Председателят на парламента Цвета Караянчева: „Фокус“ е една от най-обективните и патриотични медии, по повод пълнолетието ѝ пожелавам още по-широк ефир

„Фокус“ е една от най-обективните и патриотични медии, а по повод пълнолетието ѝ пожелавам още по-широк ефир. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по повод 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус“. „Това е една от най-обективните медии, които слушам с удоволствие“, каза Караянчева. По думите ѝ „Фокус“ е една от най-патриотичните медии, защото в нейния ефир и на сайта на агенцията могат да бъдат открити както слова на революционери, така новини, които популяризират български и национални обекти, които могат да бъдат посетени от българските граждани и да се запознаят с красотите и с историята на България. Караянчева поздрави „Фокус“ с 18-годишнината. „Тази възраст не е никак малка, но не е много голяма. Пожелавам ви дълголетие, да продължите да бъдете така обективни, да информирате слушателите за най-актуалните събития“, каза председателят на Народното събрание.
Деница КИТАНОВА


Агенция „Фокус“
На 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус” се обръщаме към нашите читатели и слушатели да споделят своето мнение и препоръки за работата на медията

На 18-ия рожден ден на Агенция „Фокус” се обръщаме към нашите читатели и слушатели да споделят своето мнение и препоръки за работата на медията. Вече 18 години „Фокус” предоставя бърза и точна информация от мястото на събитията. Следим в развитие най-важното от случващото се в страната и света по всяко времe на денонощието. Всеки рожден ден е повод за равносметка, ето защо е важна вашата оценка за нашата работа. Какво място отреждате на „Фокус“ сред българските медии? Какво искате да променим и какво да продължим да развиваме? Информация от кои сфери на обществения живот следите с най-голям интерес? Кои са темите, по които искате да прочетете мнението на специалисти? Може да се свържете с нас на телефон: 0882 802 802, да ни пишете на e-mail: focus@focus-news.net или на страницата ни във Фейсбук.


Агенция „Фокус“
Днес Информационна агенция „Фокус“ навършва 18 години

Днес Информационна агенция „Фокус“ навършва 18 години. През нощта на 6 срещу 7 юни 2000 г. беше разпространена първата новинарска емисия на първата частна българска информационна агенция и с това на практика се ликвидира държавният монопол върху агенционното информиране. 18 години, след като постави началото, „Фокус“ продължава да работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и 365 дни в годината. Всеки ден Агенция „Фокус” разпространява над 1000 информации за всичко най-важно в България, на Балканите, в Европа и света.
Зад тези информации стои денонощната работа на десетки редактори, репортери, кореспонденти, информации от хиляди читатели и слушатели в България и по света. Това утвърди „Фокус“ като уважаван и желан партньор на световни информационни агенции.
Агенция „Фокус“ е на медийния пазар от 6575 дни, 157 800 часа, 9 468 000 минути. През това време останахме докрай верни на принципите за бързина, точност, коректност и достоверност, без които не може да съществува нито една съвременна медия. Това, което отличава „Фокус“ сред останалите медии е доказаната достоверност и авторство на нашите новини, особено важно качество във времето на фалшивите и измислени сензации.
„Фокус“ е единствената българска медия, която целенасочено и постоянно работи за поддържането на българския национален дух, съхраняването на българското национално чувство и духовното обединение на българите от историческата българска диаспора.
В услуга на своите читатели и слушатели и за тяхното пълноценно и своевременно информиране, „Фокус" създаде и най-голямата българска новинарска радиоверига, включваща 60 регионални радиостанции, 15 собствени офиса, 12 самостоятелни програми.
„Фокус“ благодари на всички свои репортери, редактори, новинари, водещи и кореспонденти за ежедневната им работа, която стои в основата на успеха на медията. Благодарим и на всички наши бивши служители, които оставиха следа в историята на първата българска частна информационна агенция.
Благодарим на своите читатели и слушатели за 18-годишното доверие и обещаваме да не ги разочароваме.
Навлизайки в пълнолетието „Фокус“ дава заявка да продължи да се развива в крак с времето и да предоставя на своите читатели първи най-точната и обективна информация.