Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Престрелка в Ботевград

06 юни 2018 | 08:45

Избягалият преди месеци от Централния софийски затвор Владимир Пелов беше убит тази нощ в Ботевград. Убиецът му - Марио Панчев е настанен с опасност за живота в реанимацията в "Пирогов". Сигналът за престрелката е получен в 23.00 часа във вторник. Събраните от първия оглед доказателства сочат, че двамата са стреляли един срещу друг. Директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Христо Терзийски обаче поясни, че всъщност Пелов е нападнал Панчев, а не обратното. Основната версия, по която се работи, са неуредени финансови отношения между двамата, които преди години са имали общ бизнес. На мястото на местопрестъплението са намерени 3 пистолета - един в тревната площ, един на земята до трупа, и един в чантичка на кръста на Владимир Пелов. При допълнителния оглед са намерени 7 гилзи. Владимир Пелов е с три наранявания - едното е в основата на лицето му, под мустака. Другите две са в десния крак - дясно бедро и дясна подбедрица. Панчев е с две наранявания. От година и половина убитият Пелов и простреляният Марио Панчев са били в много обтегнати отношения, съобщиха директорът на националната полиция Христо Терзийски и главният секретар на МВР Младен Маринов.
Директорът на ОДМВР - София ст. комисар Георги Григоров обясни, че от около месец има оперативна информация, че Пелов е на територията на Ботевград и уточни, че всеки сигнал в тази връзка е проверяван. Той уточни, че избягалият затворник е бил с променен външен вид - с брада и облечен със суитчър с качулка и шапка и подчерта, че Пелов не се е придвижвал свободно из града. Владимир Пелов избяга преди около два месеца от Софийския затвор заедно с друг затворник Радослав Колев. В последните седмици полицията проведе няколко операции в района а Ботевград, тъй като се предполагаше, че Пелов се укрива там, но при нито една от акциите той не беше открит.
Гл. комисар Маринов дойде в парламента по настояване на БСП, за да предостави пред народните представители информация относно убийството в Ботевград, която е известна на разследващите органи до момента.


Aгенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Накарах се много на МВР за Пелов - казаха, че са положили много усилия

Накарах се много на МВР, казаха, че са положили много усилия. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов по повод убийството на избягалия от затвора Владимир Пелов, предаде репортер на Радио „Фокус“. Премиерът уточни, че проблемът е големият дефицит на желаещите да станат полицаи. „Ще изчакаме министър Валентин Радев да се върне. Тази сутрин говорихме дълго с главния секретар, с шефа на полицията“, обясни Борисов. Той допълни, че много неща трябва да се променят, но и много е направено. Премиерът изрази надежда тези, които работят в проследяването и издирването, да са си взели поука от случилото се.
Анна АНГЕЛОВА

Aгенция "Фокус"
Цветан Цветанов, ГЕРБ: Имаше достатъчно оперативен контрол по случая в Ботевград, подкрепяме усилията на МВР да реагират на всеки сигнал

По случая в Ботевград имаше достатъчно оперативен контрол. Убеден съм, че адресът на Пелов е бил в общото полезрение на МВР, но просто не е бил проверен до момента. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов за убийството на избягалия от Централния Софийски затвор Владимир Пелов в Ботевград, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „След представената информация от гл. секретар Младен Маринов мога да кажа, че подкрепяме усилията на МВР, за да реагират на всеки постъпил сигнал“, заяви той. „След бягството всички от МВР бяха наясно, че ще упражни всякаква възможна сила, ще използва и оръжие, само и само да избяга от служителите“, коментира Цветан Цветанов. „С този тежък случай виждаме, че Пелов е бил на територията на Ботевград. Текат процесуално-следствени действия затова не бихме могли да имаме информация, която да коментираме“, обясни той. Попитан смята ли, че са допуснати пропуски в работата по случая Цветан Цветанов посочи: „За пропуски можехме да кажем, ако не бяха предприети никакви действия. Имало е много сигнали и информация, които са анализирани и са предприемани действия. Предполагам, че са използвани и СРС“.
Биляна ИВАНОВА

Aгенция "Фокус"
Гл. секретар на МВР Младен Маринов: Екипът, който работи по случая в Ботевград е проверен, нямам основание да смятам, че има изтичане на информация

Нямам сигнал и основание да смятам, че има изтичане на информация. Това каза пред журналисти в парламента главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов за убийството на избягалия от Централния Софийски затвор Владимир Пелов в Ботевград, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан допуска ли Пелов да е имал вътрешен човек в МВР той заяви: „Екипът, който работи и има пълната информация за случая, е изключително малък и проверен“. „Имахме неточна информация, всяка беше проверена. Използвахме и специални части, тъй като не искам колегите и гражданите да попадат в ситуация, в която животът им да е застрашен. Ставаше въпрос за изключително опасен човек“, коментира Младен Маринов. „Една от версиите беше, че ще се укрие в Ботевград, тъй като районът му е познат. Районът е голям, труден, горист и той го познава много добре. Това никога не е подценявано“, каза още гл. секретар на МВР.
Биляна ИВАНОВА

Aгенция "Фокус"
Гл. секретар на МВР Младен Маринов: Взривни вещества са намерени в апартамент в Ботевград

В апартамент в блок в Ботевград има намерени общоопасни взривни вещества. Затова са извикани специалисти от отряда за борба с тероризма, които да ги обезвредят. Това каза пред журналисти в парламента главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов за убийството на избягалия от Централния Софийски затвор Владимир Пелов в Ботевград, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „След това разследващите ще продължат с действията“, посочи той. Попитан как ще коментира информацията, че апартаментът, в който са намерени взривните вещества, е на жената на Марио Панчев гл. комисар Маринов обясни: „Тази информация не е вярна. Процесуално-следствените действия имат връзка със случая“.
Биляна ИВАНОВА

Aгенция "Фокус"
Иван Иванов, БСП: Информацията на главния секретар на МВР беше частична - явно в Ботевград не е имало чистачка, която да спре престъпниците да се избият

Информацията на главния секретар на МВР беше частична - явно в Ботевград не е имало чистачка, която да спре престъпниците да се избият. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Иван Иванов в декларация от името на група, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той разкритикува главния секретар на МВР, че е дал частична информация. „Тази частична информация не носи това удовлетворение, което очакват българските граждани, а именно, че техният живот, здравето и сигурността им са гарантирани. Снощи бяхме свидетели на тежък инцидент, престрелка в град Ботевград. Едно от лицата не е отклонило се, а избягало от Централния софийски затвор. Явно в Ботевград снощи не е имало чистачка, за да ги спре да се избият. Единствено късметът е спасил жителите на Ботевград да не загинат в тази престрелка“, подчерта Иванов. Депутатът от БСП заяви, че се претършуват жилищни сгради, в които не се знае какво се търси. „Пише се за взривове. Всичко това може да доведе до категоричен извод, че ръководството на МВР е абдикирало от своите ангажименти. Българските граждани към днешна дата не се чувстват сигурни. Не могат да се разхождат спокойно във вечерните часове“, заяви Иванов. По думите му хората не чувстват защитата на МВР, от която имат нужда. Иванов апелира към МВР, че има закони и те трябва да се спазват.
Деница КИТАНОВА

Aгенция "Фокус"
Гл. секретар на МВР Младен Маринов: Сигналите за местонахождението на Владимир Пелов са проверявани с всички възможни способи, които позволява законът

Сигналите за местонахождението на Владимир Пелов са проверявани с всички възможни способи, които позволява законът. Това каза главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов от парламентарната трибуна по време на изслушването си във връзка с престрелката снощи в Ботевград, предаде репортер Агенция „Фокус“. „На 2 юни беше проведена специализирана полицейска операция на територията на Ботевград. С оглед личността на избягалия и това, което се потвърждава до момента и че той е въоръжен и готов на съпротива, бяха изпратени специални части, които провериха сграда. За съжаление лицето не беше установено“, каза Маринов. Той подчерта, че абсолютно всички сигнали, които са получавани са проверявани. „Това е, което мога да съобщя по случая, тъй като има досъдебно производство, което ме ограничава в информацията, която мога да дам“, допълни Маринов.
Деница КИТАНОВА

Aгенция "Фокус"
Гл. секретар на МВР Младен Маринов: Процесуално-следствените действия в Ботевград продължават, полицейското присъствие ще остане засилено

В момента в Ботевград се провеждат процесуално-следствени действия. Има и ще остане засилено полицейското присъствие в района. Това каза главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов от парламентарната трибуна за убийството на избягалия от Централния Софийски затвор Владимир Пелов в Ботевград, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Множество граждани са се събрали на мястото. Имало е напрежение, защото не са имали информация за случая, носили са се слухове“, посочи той. „Това наложи през нощта спешно да изпратя сили от СДВР и „Жандармерия“, за да възстановят обществения ред и да не допуснат инциденти“, обясни гл. комисар Маринов. „На място изпратих и директора на „Национална полиция“ и окръжния прокурор на София“, каза още той.
Гл. секретар е в парламента по настояване на ПГ на БСП. Първоначално те поискаха информация за случая да предостави вътрешният министър Валентин Радев, който обаче е в чужбина.
Биляна ИВАНОВА

Aгенция "Фокус"
ПГ на „БСП за България“ поиска изслушване на главния секретар на МВР Младен Маринов

ПГ на „БСП за България“ поиска изслушване на главния секретар на МВР Младен Маринов. Това поиска от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на „БСП за България“ Иван Ченчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Ченчев поиска това след като заместник-председателят на парламента Емил Христов съобщи, че министър Валентин Радев, когото БСП извикаха по-рано в Народното събрание, е на задгранична командировка и няма да може да бъде изслушан по случая.
Деница КИТАНОВА

Aгенция "Фокус"
Поради участие в задгранична командировка министърът на вътрешните работи Валентин Радев няма да може да бъде изслушан в парламента за случая в Ботевград

Поради участие в задгранична командировка министърът на вътрешните работи Валентин Радев няма да може да бъде изслушан в парламента за случая в Ботевград. Това съобщи заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов от парламентарната трибуна, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Фокус“ припомня: На 5 юни 2018 г. мъж бе застрелян, а друг - ранен при престрелка в Ботевград. Сигналът е подаден около 23.00 часа. Убитият е избягалият преди месеци от Софийския затвор Владимир Пелов, а раненият - Марио Панчев, с когото в миналото са имали общ бизнес. Той е откаран в "Пирогов" в тежко състояние и с опасност за живота.
Деница КИТАНОВА

Aгенция "Фокус"
Евродепутатът Ангел Джамбазки: Недокомплектът на МВР и празнотите в работата на правоохранителните и правораздаващите органи застрашават живота и здравето на българите

Недокомплектът на МВР и празнотите в работата на правоохранителните и правораздаващите органи застрашават живота и здравето на българите. Това каза евродепутатът Ангел Джамбазки по време на брифинг в Народното събрание във връзка със стрелбата в Ботевград, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Джамбазки обърна внимание, че издирван престъпник убива престъпник, който трябва да излежава присъдата си. Той настоя полицейските служители да бъдат там, където трябва, а не да охраняват събития на хора, които са решили да ни натрапят своите различия. „Не се интересувам от личния живот на никого“, коментира Джамбазки.
Общинският съветник в СОС от групата на Патриоти за София“ Карлос Контрера допълни, че ако трябва да се сравни прайда и вчерашното събитие в Ботевград, има дисбаланс и лоша преценка на ситуацията в силовото ведомство.
Деница КИТАНОВА

Aгенция "Фокус"
Гл. комисар Христо Терзийски, ГДНП: Владимир Пелов е нападнал Марио Панчев, а не обратното

Нападението не е на криминалния контингент, който в момента бере душа в „Пирогов“, а е обратно – нападението е от Пелов към този човек. Това каза пред журналисти директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Христо Терзийски, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На територията на София-област Ботевград е едно от най-спокойните места от криминогенна гледна точка. Знаете няколко последни случаи, които станаха медийно известно. Абсолютно всички са решени с установени извършители. Всяка операция, която планирахме за проверка за сигнал за местонахождението на Пелов, беше изключително прецизно планирана и провеждана. Отчитахме рисковете, за да дадем жертва дали страничен гражданин, или полицейски служител“, коментира Терзийски. По думите му има висящи досъдебни производства, които са на производство в Окръжна прокуратура-София, по които част от лицата от бившото обкръжение на Пелов, които са били негови приятели и връзки, се явяват свидетели за престъпната му дейност. „Те стават по този начин застрашени“, каза още Терзийски.
Люба АЛЕКСИЕВА

Aгенция "Фокус"
Гл. комисар Младен Маринов: Мотивите за престрелката в Ботевград са неуредени финансови отношения и заплахата от Панчев да свидетелства за престъпна дейност на Пелов

Мотивите за престрелката в Ботевград са неуредени финансови отношения и заплахата от Панчев да свидетелства за престъпна дейност на Пелов. Не изключваме да има и личен мотив, но това са трите възможни точки за конфликт между двамата. Това каза пред журналисти в Министерския съвет главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Младен Маринов коментира, че Пелов е с изключително променена външност, с гъста брада, шапка, облечен със суитчър, открити са два пистолета, обувки за тежки преходи. „Този човек със сигурност не е живял в центъра на Ботевград. Там се е намирал, защото най-вероятно е трябвало да си уреди тези сметки с другия пострадал. Пелов намира човека, с който трябва да си разчисти сметките. Пелов беше изключително опасен престъпник, който знае как да се укрива и придвижва. Извършвал е множество престъпления, включително и убийства“, заяви Маринов и уточни, че в случая той е търсил човек, с който имат конфликт, за да си го реши. „Намерил е най-удобното място, става въпрос за едно дере, което е облагородено и направено във вид на алея. В крайна сметка е в такава част, че може да се придвижи незабелязано и да издебне жертвата. Това е и направил. Жертвата обаче явно е имала готовност за реакция и се е получила ситуацията“, обясни Маринов.
По думите му в минал период двамата са имали съвместна престъпна дейност, но от известно време са в конфликт и не са в добри отношения.
Люба АЛЕКСИЕВА

Aгенция "Фокус"
Гл. комисар Христо Терзийски, ГДНП за престрелката в Ботевград: Три пистолета на местопроизшествието не говори само за финансов спор

Три пистолета на местопроизшествието не говори само за финансов спор. Това каза пред журналисти директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Христо Терзийски, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му по сигнал на гражданин на Ботевград са направили проверка, но не са установили Валдимир Пелов. „Много адреси в района на вилните зони на Ботевград са проверявани по сигнали на местни жители, но към този момент ние не сме го установили“, каза още той.
Люба АЛЕКСИЕВА

Aгенция "Фокус"
Гл. комисар Младен Маринов: Владимир Пелов и Марио Панчев по-скоро са били врагове, отколкото приятели

Възникнала е престрелка между Пелов и лицето, което е пострадало и настанено в Пирогов. Пелов е загинал на място, а другото лице е настанено в Пирогов с огнестрелни рани. Това каза пред журналисти в Министерския съвет главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му настаненият в Пирогов има множество криминални регистрации, включително преди време е извършвал престъпна дейност с Пелов. „От година и половина отношенията им са изключително напрегнати, вследствие на лични конфликти, най-вероятно неуредени сметки от извършвана съвместно престъпна дейност. Към този момент информацията е, че те са били по-скоро врагове, отколкото приятели“, каза още Маринов.
Люба АЛЕКСИЕВА

Aгенция "Фокус"
ПГ на „БСП за България“ поиска изслушване на вътрешния министър за престрелката в Ботевград

ПГ на „БСП за България“ поиска изслушване на вътрешния министър Валентин Радев престрелката в Ботевград. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Иван Иванов от парламентарната трибуна, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Със съжаление искам да заявя пред народните представител, че беззаконието в държавата взе връх. Станахме свидетели на поредната саморазправа в резултат на бездействието на МВР“, коментира депутатът. "Разстрел, след разстрел, накрая полицията мълчи“, каза Иванов.
Агенция „Фокус“ припомня: На 5 юни 2018 г. мъж бе застрелян, а друг - ранен при престрелка в Ботевград. Сигналът е подаден около 23.00 часа. По първоначална информация убитият е избягалият преди месеци от Софийския затвор Владимир Пелов. За ранения се смята, че е Марио Панчев, който е откаран в "Пирогов" в тежко състояние и с опасност за живота.
Деница КИТАНОВА

Aгенция "Фокус"
Ст. комисар Георги Григоров, ОДМВР – София: Работи се по версията за неуредени финансови отношения между Владимир Пелов и Марио Панчев

Работи се по версията за неуредени финансови отношения между Владимир Пелов и Марио Панчев. Това каза по време на брифинг директорът на ОДМВР – София старши комисар Георги Григоров, предаде репортер на Агенция "Фокус". Той обясни, че двамата са били приятели в миналото и са имали общ бизнес. "Нямаме оперативни данни в случая да е намесена жена", добави той.
"Направили сме всичко възможно да си свършим работата. Пелов не се е придвижвал свободно по града. Той се е движил с изменен външен вид, маскиран. Предполагаме от снощи, се е движил по коритото на реката – то е тъмно неосветено и обрасло в храсти. И има голяма вероятност той да е излязъл от коритото на реката", добави ст. комисар Григоров.
"Недокомплект на полицията има на много места. Ботевград за съжаление е град, в който има недокомплект", каза още той. Ст. комисар Григоров обясни, че съставът на районното полицейско управление е над 60 души и добави, че издирването на Пелов е общонационално, така че не зависи от недокомплекта в Ботевград.

Aгенция "Фокус"
Ст. комисар Георги Григоров, ОДМВР – София: Имахме оперативна информация, че от около месец Пелов е на територията на Ботевград

Имахме оперативна информация, че от около месец Пелов е на територията на Ботевград. Това каза по време на брифинг директорът на ОДМВР – София старши комисар Георги Григоров, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Всеки сигнал, който сме получавали, е проверяван. Пелов беше с променена външност", добави той.
"Имаше брада, която досега не е носил. Беше със суитчър с качулка, над качулката с шапка. Просто външно изглеждаше съвсем различно", обясни окръжният прокурор на София - област Наталия Николова. "Няма как да получим информация в какъв външен вид се намира укриващ се", добави тя.
"Бяха подавани многократно сигнали - може би над 10-15. Всички тези сигнали са проверявани", каза още ст. комисар Григоров.

Aгенция "Фокус"
Наталия Николова, окръжен прокурор на София - област: Категорично починалият на място в Ботевград е Владимир Пелов, раненият е Марио Панчев

Категорично починалият на място в Ботевград е Владимир Пелов, раненият е Марио Панчев. Това каза окръжният прокурор на София - област Наталия Николова по време на брифинг във връзка с престрелката тази нощ в Ботевград, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Към настоящия момент, след извършен оглед на местопроизшествието, е образувано досъдебно производство за убийството на Владимир Пелов и за опит за убийство на Марио Панчев. До настоящия момент е извършен един оглед на местопроизшествието, разпитани са 7 свидетеля, назначена е съдебно-медицинска експертиза, По време на огледа са намерени три оръжия - 3 пистолета. Един в тревната площ, един на земята до трупа, и един в чантичка, която беше на кръста на Владимир Пелов", обясни Николова.
"Категорично починалият на място е Владимир Пелов, което беше доказано с дактиоскопна експертиза рано тази сутрин. При допълнителния оглед са намерени 7 гилзи. Марио Панчев в е много тежко състояние в "Пирогов". Той също има наранявания. Владимир Пелов е с три наранявания - едното е в основата на лицето му, под мустака. Другите две са в десния крак - дясно бедро и дясна подбедрица. Имаме данни за две наранявания на пострадалия. В момента състоянието му не позволява да предприемем каквито и да е било процесуални действия с него. Не е в състояние да бъде разпитан", добави тя.

Aгенция "Фокус"
Георги Първанов, президент на България (2002-2012 г.): Няма никакъв респект от държавата - всичко, което се прави в борбата с престъпността, не дава почти никакъв резултат

Няма никакъв респект от държавата - всичко, което се прави в борбата с престъпността, не дава почти никакъв резултат.
Това каза Георги Първанов, президент в периода 2002-2012 г. в предаването "Тази сутрин" по бТВ във връзка с престрелката в Ботевград. "
Такива случаи през Прехода има много, но това показва, че няма никакъв респект от държавата. Всякакви престъпници се разхождат, както си искат и си раздават правосъдие помежду си", заяви Първанов. По думите му това идва да покаже, че всичко онова, което се прави или се говори, че се прави в борбата с престъпността, не дава почти никакъв резултат.

Aгенция "Фокус"
Директорът на ОДМВР – София и окръжният прокурор на София - област ще дадат брифинг в Съдебната палата във връзка с престрелката в Ботевград

Директорът на ОДМВР – София старши комисар Георги Григоро и окръжният прокурор на София - област Наталия Николова ще дадат брифинг в Съдебната палата във връзка с престрелката в Ботевград. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Началният час е 09.30 часа.

Aгенция "Фокус"
УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов": Простреляният в Ботевград мъж е в много тежко състояние

Простреляният в Ботевград мъж е в много тежко състояние. Това каза за Агенция "Фокус" говорителят на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" Мария Пойразова. "Докаран е в много тежко състояние. Опериран е през нощта по спешност. Настанен е в централна реанимация в много тежко състояние", поясни тя.
Агенция "Фокус" припомня: Мъж бе застрелян, а друг - ранен при престрелка в Ботевград около 23.00 часа тази вечер. По непотвърдена информация починалият е избягалият от Централния софийски затвор Владимир Пелов.

Aгенция "Фокус"
Мъж е застрелян, а друг е ранен при престрелка в Ботевград

Мъж е застрелян, а друг е ранен при престрелка в Ботевград. Около 23.00 часа тази вечер е подаден сигнал за тежък инцидент в центъра на Ботевград, съобщават от пресцентъра на МВР. Към мястото веднага са насочени полицейски екипи. Установено е, че един мъж е прострелян и починал, друг е транспортиран за лечение в болница.
На мястото на инцидента е започнал оглед. Продължава работата за изясняване на всички факти и обстоятелства по случая.