Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Среща на върха ЕС-Западни Балкани

17 май 2018 | 09:25

Министър-председателят Бойко Борисов е домакин на Срещата на върха между лидерите на ЕС и на страните от Западните Балкани. Форумът, който ще се проведе днес в НДК, е най-голямото събитие в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС и на неговия основен приоритет – европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който ще ръководи Срещата на върха, ще представлява Европейския съюз заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Във форума ще участват също върховният представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, комисарят по европейската политика за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.
Основна тема на основна тема на обсъжданията ще бъде свързаността – по отношение на транспорт, енергетика, цифрова инфраструктура, образование и др. Целта е да бъдат подобрени връзките както между Западните Балкани и ЕС, така и между страните от региона.
След приключване на пленарните сесии Бойко Борисов, Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер ще дадат пресконференция. На срещата в София лидерите на Европейския съюз и шест страни от Западните Балкани ще се стремят да покажат, че все още са ангажирани един с друг - 15 години след последното такова събиране. За ЕС това означава, че вратата е отворенa за членство. За балканските страни това означава да декларират, че ще предприемат необходимите реформи, за да го постигнат.Агенция "Фокус"
Френският президент Еманюел Макрон: Благоприятно настроени сме към определени правила, като отчитаме спецификата на сухопътния транспорт в България

Благоприятно настроени сме към определени правила, като отчитаме спецификата на сухопътния транспорт в България. Това каза на пресконференция президентът на Франция Еманюел Макрон след Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Говорихме по различни теми, важни за България. Бих желал да осъществим напредък по тях. И аз съм поел ангажименти. Първата тема е пакет „Мобилност“, която е много чувствителна. Бих желал да постигнем компромиси в идните месеци. Желаем задълбочена реформа в директивата за командированите работници. Благоприятно настроени сме към определени правила, като отчитаме спецификата на сухопътния транспорт в България. Мисля, че от гледна точка на календара, това ще стане през септември“, коментира Макрон.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
Френският президент Еманюел Макрон: Франция желае България да се присъедини към преддверието на еврозоната

Франция желае България да се присъедини към преддверието на еврозоната. Това каза на пресконференция президентът на Франция Еманюел Макрон след Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Що се отнася до еврозоната, имаме механизъм за преддверието на еврозоната, ако България изпълни критериите. Франция желае България да се присъедини към преддверието на еврозоната. Днес всички условия са изпълнени, за да може България да се присъедини“, коментира Макрон.
Той поздрави България за качеството на защита на българските граници. „Остават да се водят технически разговори между министрите. Мисля, че няма да е отговорно да се бърза с ангажименти, тъй като сме в процес да промяна на правилата. Отчитаме качеството на работата, която осъществи България“, каза още Еманюел Макрон.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
Френският президент Еманюел Макрон: Никакви задълбочени преговори не могат да се състоят със САЩ без пълно освобождаване от митата

Никакви задълбочени преговори не могат да се състоят със САЩ без пълно освобождаване от митата. Това каза на пресконференция президентът на Франция Еманюел Макрон след Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Събрали сме се в рамките на среща, посветена на отношение между ЕС и Западните Балкани. Вчера имахме много сериозна и важна среща. Говорихме за две теми – за Иран и търговията. Те са тестове за суверенитета на Европа. Единството, което желая, мисля, че вчера бе обект на положителна среща, защото позициите бяха ясни и силни. В областта на търговията – никакви задълбочени преговори не могат да се състоят със САЩ без пълно освобождаване от митата“, заяви Макрон. Според него, ако ли не, Европа ще отговори в защита на своите интереси. „Такава е и темата, която имаме с Иран. Заедно потвърдихме европейската воля да запазим ползите от споразумението, включително и за Иран и така да защитим легитимните интереси на предприятията ни. Потвърждаваме споразумението от 2015 г., но да разширим разговорите за ядрената дейност на Иран след 2025 г. ЕК предложи възможности, за да напреднем бързо“, допълни той и подчерта, че Европа трябва да бъде силна и обединена.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
Доналд Туск, Европейски съвет: САЩ продължават да бъдат вероятно най-близкия ни партньор, но непредсказуемостта е последното нещо, от което имаме нужда

Иран ни е нужен като партньор. В наш общ интерес е да имаме реален контрол върху този процес. Това каза на пресконференция председателят на Европейския съвет Доналд Туск след Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „САЩ продължават да бъдат вероятно най-близкия ни партньор. Проблемът е, ако най-добрият ти приятел е непредсказуем. Това не е шега, защото това е същността на проблема ни с нашите приятели отвъд океана. Мога да се съглася с президента Тръмп, че непредсказуемостта може да бъде много важен инструмент. Непредсказуемостта е последното нещо, от което имаме нужда. Нямаме никакви илюзии и високи очаквания от Иран, но имаме най-високи очаквания към Вашингтон“, заяви Туск. По думите му тяхното намерение и становище е да продължат тясното си сътрудничество и с настоящата американска администрация. „Имаме нужда от по-малко капризи и по-последователен подход от последните 3-4 месеца. Говорим за всеки аспект от геополитиката. Надявам се, че нашето единство във всеки аспект е основното ни оръдие не само срещу опонентите, но и с приятелите и показахме и вчера, и днес, че сме в състояние да имаме едно ново качество на единство във все още 28-те членки на ЕС. По такъв сложен въпрос като този с Иран, следва да вярваме, че все още можем да говорим за общата ни програма. Това е не само американска, но и европейска обсесия“, заяви Туск.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер допълни, че що се отнася до взетото от тях вчера решение, искат да стартират процеса за блокиращия статут. „Трябва да защитим нашите добросъвестни фирми, които са инвестирали в Иран. Важно е да избегнем извънтериториалното въздействие на американските мерки“, добави Юнкер.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
Доналд Туск, Европейски съвет: Европа е достатъчно голяма и силна, за да осинови и приеме проекта на разширяване със Западните Балкани с всичките проблеми и последствия

Европа е достатъчно голяма и силна, за да осинови и приеме проекта на разширяване със Западните Балкани с всичките проблеми и последствия. Това каза Доналд Туск, председател на Европейския съвет по време на пресконференция в НДК след Срещата на върха ЕС - Западни Балкани, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Исторически, географски като манталитет, като култура, този регион е част от Европа. В това отношение трябва да има съответно и политически последствия. Ние днес не се правихме, че всичко е ясно и просто. Има скептицизъм в Европа, когато става въпрос за разширяване по различни причини. Но разширяването е политически феномен. Нямам съмнение, че ще бъдем свидетели и в бъдеще на определени проблеми, спорове, но процесът, тенденцията е абсолютно ясна. Всички 28 колеги, ръководители и вчера и днес бяха наясно, че говорим за европейската перспектива на региона. Нашето намерение не е да разваляме този процес, като предлагаме нещо нереалистично, като бърза писта или нещо такова“, каза Туск. Той посочи, че трябва да се оцени целият проблем в правилните му пропорции. Според него, ако се сравни регионът на Западните Балкани с други части на Европа, може да се каже, че по проблемите на глава от населението те са доста повече в Западните Балкани, отколкото в Германия и Франция заедно. „Затова трябва да бъдем последователни и да внимаваме в своите обещания. Днес за всички е ясно, че това беше една следваща, много сериозна и важна стъпка в европейския път на целия регион“, допълни председателят на Европейския съвет.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Всички си тръгнаха от Срещата на върха ЕС-Западни Балкани с по едно на ум - единственото спасение е да бъдем единни

Всички си тръгнаха от Срещата на върха ЕС-Западни Балкани с по едно на ум. Това каза на пресконференция министър-председателят Бойко Борисов след Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да се извиня на всички софиянци за чудовищния трафик, но не знам дали преди е имало толкова много премиери, президенти, канцлери, банкери. Извинявайте, но и ползите са много повече за България от това да изстрадаме два дни. Благодаря на всички, които дойдоха, както и на тримата големи. Това е уважение към българския народ. Крайно време е всички в България да разберат, че това е председателството на България и когато то е успешно и тя е успешна. Имахме много добра и честна дискусия. Отдавна не съм слушал така без лицемерие, а толкова честно и от сърце да си говорят тези, които са „за“ и „против“ различните скорости на присъединяване на страните към ЕС. Толкова страхове и приказки, особено в западните медии“, заяви Борисов. Премиерът отбеляза, че БВП на Западните Балкани олицетворяват е 96 млрд. евро, колкото БВП на Словакия. „Това ли плаши ЕС? Не е ли по-добре тези хора да са в преговори с ЕС или да ги оставим другите геостратегически играчи да дойдат и усилят и немалкото си в този момент влияние, което имат през мюсюлманите, православните християни. До края на юни пак ще имаме възможност да си говорим, но така или иначе много теми за размисъл сме си задали. Всички си тръгнаха с по едно на ум“, подчерта премиерът.
„Разходката по моста на влюбените, която направиха Меркел, Макрон и Тереза Мей е доста символична. За всички стана ясно, че с проблемите, които имаме с големите геостратегически играчи в света единството спасение на ЕС е да сме единни, един лист хартия да не може да мине между нас. Вече се осъзнали, че силата на ЕС е в това“, каза още Бойко Борисов.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
Жан-Клод Юнкер, ЕК: Докато иранците уважават ангажиментите си, ЕС ще се придържа към договора, започваме процес към връщане на регламент за екстериториалните санкции в Съюза

Докато иранците уважават ангажиментите си, ЕС ще се придържа към договора започваме процес към връщане на регламент за екстериториалните санкции в Съюза. Това каза председателят на Европейската комисия Жан – Клод Юнкер по време на пресконференция в НДК след срещата ЕС - Западни Балкани, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Юнкер припомни, че архитект на договора с Иран е бил именно ЕС. „Обявените американски санкции няма да останат без ефект. Това трябва да се знае. Ние в ЕК имаме задача да защитаваме нашите европейски предприятия и особено малките и средните. Вчера вечерта бях насърчен от дебата, който водихме“, каза той. По думите му предложенията na EK са били последвани от държавните правителствени ръководители. „Започваме процес към връщане към така наречения регламент от 1996 г., който е свързан с екстериториалните санкции в ЕС. Трябва да го направим и същевременно не бива да изчакваме. Освен това решихме да позволим на Европейската инвестиционна банка да посредничи на инвестициите на европейските предприятия в Иран“, каза той и уточни, че ЕК ще продължи своето сътрудничество с Иран. Юнкер поясни, че и комисарят по енергетика скоро ще бъде там, за да проследи връзките с иранските власти.

Агенция "Фокус"
Доналд Туск, Европейски съвет: Срещата на върха ЕС-Западни Балкани беше успех

Срещата на върха ЕС-Западни Балкани беше успех. Това каза на пресконференция председателят на Европейския съвет Доналд Туск след Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нека да благодаря на премиера Борисов и неговия екип. Те направиха нещо отлично. Наистина съм впечатлен по отношение на ваша ефикасност и решителност. Тази среща на Върха беше успех. Благодаря за чудесното българско гостоприемство. ЕС е и ще остане най-успешният партньор на целите Западни Балкани. Обсъждахме как да подобри връзките с региона – икономически, цифрови, инфраструктури“, заяви Тукс. Той уточни, че са се съгласили да удвоят средствата за „Еразъм+“, съгласили са се с намаляването на таксите за роуминг. „Програмата за свързаност не е алтернатива, нито заместваща програма на разширението. Това е начинът да се използва времето от днес до утре по по-ефективен начин. Не виждам друго бъдеще за Западните Балкани, освен европейска. Няма друга алтернатива“, посочи той. Според него тяхното място е в европейската общност. „Съгласихме се вчера вечерта, че ЕС ще засили иновациите, за да отговори на технологичните предизвикателства. Всичко това ще се базира на нашите европейски ценности“, добави той.
„Що се отнася до ядрената сделка с Иран - ще я поддържаме, докато Иран изпълнява условията по нея. По търговията със САЩ постигнахме единен подход“, каза още Доналд Туск.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
България и Сърбия подписаха договор за газова връзка между двете страни

България и Сърбия подписаха договор за газовата връзка между двете страни, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Това стана преди пресконференцията на премиера Бойко Борисов, председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след Срещата на Върна ЕС-Балкани. Документът бе подписан от енергийния министър Теменужка Петкова и сръбския ѝ колега Александър Антич.
Бе подписан и меморандум за разбирателство между Сърбия и Европейската инвестиционна банка.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
Германският канцлер Ангела Меркел: Продължаваме да подкрепяме споразумението с Иран, въпреки че САЩ решиха да излязат от него

Продължаваме да подкрепяме споразумението с Иран, въпреки че САЩ решиха да излязат от него. Това каза германският канцлер Ангела Меркел след срещата на върха ЕС-Западни Балкани, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Надяваме се Иран да спазва това споразумение. Говорихме и по въпросите за търговията. Искаме от американците едно безсрочно изключение от санкциите, наложени на фирмите, работещи в Иран. До края на месеца трябва да вземем решение по този въпрос", обяви Меркел.

Агенция "Фокус"
Македонският премиер Зоран Заев: С Гърция изградихме приятелство, което е необратимо и то ще расте

С Гърция изградихме приятелство, което е необратимо и то ще расте. Това каза на пресконференция министър-председателят на Македония Зоран Заев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан дали е възможно спорът за името да бъде отложен за наесен, Заев отговори, че ако няма решение, ще бъде отложено. „Ние изградихме приятелство, което е неповратно, това приятелство ще расте. „Би било хубаво това решение, което са искали двете страни да бъде прието още сега“, каза Заев и отчете, че в края на юни предстои заседание на Европейския съвет и уточни, че ако не се постигне съгласие по спора за името, преговорите ще продължат.
„Важно беше да потвърдим всички успехи, които министрите постигнаха. Те са големи. Когато преминем докрай целия процес, ще видим всички какво е значението му“, каза Заев и отчете, че разговорите са били съществени. „Разгледахме няколко опции. Една от опциите е приемливо решение за двете страни“, каза той. Македонският министър-председател заяви, че Гърция и Македония продължават консултациите в страните си.

Агенция "Фокус"
Македонският премиер Зоран Заев: Днешното единство на всички лидери от ЕС и Западните Балкани показва, че сме още по-силно свързани и вратите на ЕС са отворени за нас

Днешното единство на всички лидери от ЕС и Западните Балкани показва, че сме още по-силно свързани и вратите на ЕС са отворени за нас. Това каза на пресконференция министър-председателят на Македония Зоран Заев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„След 15 години пауза от първата среща на високо равнище такъв формат, провела се в Солун, днес, организирана и със сериозното ангажиране на българското председателство в Съвета на ЕС, Западните Балкани и Македония отново имат място на Европейската сцена.
Днешното единство на всички лидери от ЕС и Западните Балкани показва, че ние още по-силно сме свързани и че вратите на ЕС са отворени за нас. Приветстваме призива на ЕС към нашия регион за демонстриране, че членството в Съюза е избор от страна на поколенията и стратегическа ориентация. В същото време очакваме същото отношение от страните от ЕС към нас“, заяви македонският премиер.
По думите му във вътрешен план 25-годишният спор за името бе един от най-трудните проблеми в този период, които държеше Македония назад. „Днес сме изправени пред него и ще успеем да го решим. Днес Македония и гражданите ѝ вървят напред. Заедно отбелязахме, че 2018 г. е годината на силни реформи и че приемането на Македония в ЕС ще бъде внасяне на Европа в Македония.
Миналата година, със същата енергия, се посветихме на отворените въпроси с нашите съседи. Подписването на Споразумението с България и задълбочаването на отношенията с Гърция промениха и възприемането на Република Македония като съсед.
На днешната среща с премиера на Гърция, с приятеля на Македония Алексис Ципрас, се споразумяхме взаимно за напредъка, постигнат досега в процеса на намиране на решение по спора за името на нашата страна. Заедно с него разгледахме възможните варианти решения, които македонската страна представи в последната фаза на преговорите. Следват консултациите със съответните политически фактори в двете страни“, каза още Заев. По думите му днес приятелството между Република Македония и Република Гърция е още по-силно.
„Аз също обсъдих тези теми с президента на Франция Еманюел Макрон и с канцлера на Германия Ангела Меркел. Те признават ръководството, което Македония демонстрира и оказват подкрепа за укрепването на отношенията между нас и ЕС. Всички наши приятели, включително премиерът на Холандия Марк Рюте, министър-председателите на Швеция и Естония, Стефан Льовен и Юри Ратас, с които имах двустранни срещи, демонстрират безусловната си подкрепа, признават нашите постижения и ни насърчават да останем фокусирани върху нашата европейска програма.
Техните послания са потвърждение за нашите перспективи. Това означава, че членството на Македония в ЕС гарантира силни институции и правова държава. За Македония членството в европейското семейство означава също ускорен икономически растеж, повишена мобилност, свързване и равни възможности за македонската младеж с техните европейски връстници“, заяви Зоран Заев.

Агенция "Фокус"
Македонският премиер Зоран Заев: С Алексис Ципрас се обединихме около една възможност за име на Македония, но трябва да я обсъдим в страните си

С Алексис Ципрас се обединихме около една възможност за име на Македония, но трябва да я обсъдим в страните си. Това каза на пресконференция министър-председателят на Македония Зоран Заев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Важно беше да потвърдим всички успехи, които министрите постигнаха, а те са от голямо значение. Разговаряхме съществено и разгледахме няколко опции. Една от опциите е подходящо решение и за двете страни. Продължаваме с консултациите в страните си, за да видим дали е възможно това решение. Ако е така, вероятно ще имаме такова. Това, което беше постигнато, го констатирахме и потвърдихме“, заяви Заев.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
Македонският премиер Зоран Заев: От днес приятелството между Македония и Гърция е дори по-силно, надявам се до края на българското председателство да имаме решение на спора за името на страната

От днес приятелството между Македония и Гърция е дори по-силно, надявам се до края на председателството да имаме решение на спора за името на страната. Това каза на пресконференция министър-председателят на Македония Зоран Заев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На днешната среща с министър-председателя на Гърция, приятел на Македония, Алексис Ципрас, се съгласихме за прогреса, който имаме по отношение на намиране на решение за името на страната ни. Заедно с Алексис Ципрас търсим възможности за креативни решения, които от македонската страна са представили в последната фаза на преговорите“, заяви Заев. По думите му консултациите ще продължат между двете страни. „От днес приятелството между Македония и Гърция е дори по-силно. Надяваме се, че до края на председателството ще има решение, но това зависи и от двете страни“, каза още той.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
Антонио Таяни, ЕП: Стабилността на Балканите е ключова за Европа

Стабилността на Балканите е ключова за Европа. Това каза на пресконференция в НДК председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Лидерите на ЕС също си дават сметка колко е важна стабилността в региона, коментира още Таяни. Той заяв категоричен, че страните в региона трябва да имат по-добро сътрудничество, макар че това никак не и лесно.
Председателят на ЕП направи отговори на въпрос и за ситуацията в родната му страна Италия, където двете партии "5 звезди" и "Лига" се разбраха да създадат правителство. "Ситуацията е много сериозна и се мени всеки ден", каза той. Таяни определи като голяма грешка идеята за излизане на страната от еврозоната, каквато заканата отправиха от "Лига".

Агенция "Фокус"
Антонио Таяни, ЕП: Предложих финансов пакет от 10 млрд. евро европейки инвестиции за растежа на страните от Западните Балкани

Политиката за Западните Балкани е съществена за ЕС. Предложих по време на срещата пакет за растежа на страните от Западните Балкани - 10 млрд. евро нови европейки инвестиции в този регион за инфраструктура, пътища, дигитална мрежа. Това каза на пресконференция в НДК председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Таяни заяви, че напълно подкрепя действията на еврокомисар Мария Габриел за роуминга, както и са дигиталната политика в региона.
"Срещнах се със сръбския президент Вучич. По време на срещата ни подчертах своето съгласие с предложението на ЕК Сърбия и Черна гора да станат членове на Съюза преди края на 2025 г. Разбира се, трябва да се спазват правилата и да работим много през следващите години", заяви председателят на ЕП. Той посочи, че страните от Западните Балкани трябва да спазват правилата на ЕС - защита на свободата на словото, повече прозрачност и върховенство на закона, но смята, че те са на прав път. "Смятам, че е важно да работим всички заедно в тази посока", добави той.
Председателят на ЕП отбеляза, че са обсъдени и други две теми - миграцията и недопускането на джихадисти, които се завръщат по родните си места от Сирия и Ирак. По думите му този проблем засяга основно Косово и Босна и Херцеговина. „Ние подкрепяме умерения ислям в Босна и Херцеговина, но в страната влизат и много радикални джихадисти“, обясни Таяни.

Агенция "Фокус"
Антонио Таяни, ЕП: Западните Балкани са Европа, но ако тези държави искат да са пълноpавни членки на ЕС, трябва да уважават правилата ни

Западните Балкани са Европа, но ако тези държави искат да са пълноправни членки на ЕС, те трябва да уважават и нашите правила в Съюза. Това каза на пресконференция в НДК председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Споменах Сърбия и Черна гора, които вече са стартирали този процес, но това се отнася и за Македония и други държави. Не стоим като препятствие, а помагаме да се върви в европейската посока“, заяви Таяни. Той уточни, че още от самото начало, когато е поел поста председател на ЕП, подкрепя този процес, но държи на темите като корупция, свобода на медиите и всички други устои на ЕС. „Всички държави трябва да следват тези правила“, добави той. Попитан за името на Македония, той отговори, че това не е в рамките на неговите правомощия.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
Антонио Таяни, ЕП: Македония и Албания ще трябва да положат доста усилия за присъединяване към ЕС

Македония и Албания ще трябва да положат доста усилия за присъединяване към ЕС. Това каза на пресконференция в НДК председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „С Македония вече са отворени преговорите, но също така трябва да кажа, че това е валидно и за Сърбия, и за Черна гора“, заяви Таяни.
Попитан какво е мнението му за свободата на медиите в Черна гора, той отговори, че е бил на посещение там, преди 7-8 месеца и смята, че работят, за да вървят в правилната посока. „Трябва да затвърдим свободата на медиите. Казвал съм го и на Словакия след случая с убийството на разследващия журналист там. Аз самият съм журналист и свободата на медиите е нещо изключително важно на всякъде“, допълни той. Според него обаче трябва и в реални измерения да има свобода на медиите. „За най-скорошния случай в Черна гора е важно да изпратим силно послание, че свободата на медиите е едно от най-важните неща в диалога ни“, каза още Антонио Таяни.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
Първи лидерски коментари от Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София (ОБЗОР)

Започна Срещата на върха между лидерите на ЕС и на страните от Западните Балкани. Премиерът Бойко Борисов е домакин на Срещата, която е най-голямото събитие в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. Неговият основен приоритет е европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани - по отношение на транспорт, енергетика, цифрова инфраструктура, образование и др. Целта е да бъдат подобрени връзките както между Западните Балкани и ЕС, така и между страните от региона.
Министър-председателят официално посрещна държавните и правителствените ръководители. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който ръководи Срещата на върха, представлява Европейския съюз заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Във форума участват също върховният представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, комисарят по европейската политика за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.
Премиерът Борисов коментира пред журналисти, че всички него колеги до един са дошли на Срещата на върха, което е добър знак и показва, колко важни са Западните Балкани. Попитан дали ще има други разговори между Гърция и Македония, Борисов отговори, че по тази тема, колкото по-малко се изказват, толкова е по-добре. Той коментира и свързаността в региона, като посочи, че пътищата са ясни. Премиерът добави, че снощи до 2.30 часа през нощта с канцлера Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон и транспортния министър Ивайло Московски са обсъждали пакет „Мобилност“и очаква решение по темата. Меркел от своя страна заяви, че внимателно е изслушана българската страна и преговорите ще продължат. „Държим на добро социално положение на шофьорите”, подчерта тя.
Еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хан заяви, че всички страни от Западните Балкани са в еднакво изходно положение, но всяка зависи колко бързо ще се придвижи напред по пътя към Европа. Председателят на Европейския парламент (ЕП) Антонио Таяни посочи, че трябва да работят за стабилността на Западните Балкани, но все още има проблеми със страните, които са кандидати за влизане в ЕС, свързани с тероризма, с миграцията. По думите му е възможно да бъде постигнато съгласие за дата на присъединяване през 2025 г. „Моето предложение би било един пакет, който да седят финанси за изграждането на инфраструктура, за железопътни линии, за дигиталната инфраструктура, които напълно ще подкрепят предложението на комисар Габриел за дигитализацията", заяви Таяни. Канцлерът на Австия Себастиан Курц заяви, че виждат добра перспектива за Западните Балкани и целта е да подкрепят тези държави по пътя им към Европа. Той отбеляза, че темата ще бъде важна и по време на австрийското председателство на Съвета на ЕС. По думите му, ако няма европейска перспектива на Балканите, влиянието на Турция ще се засилва и това ще доведе до много проблеми. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че сигурни Западни Балкани, които се развиват добре икономически, гарантират мир и сигурност за всички нас. Тя отбеляза, че българският премиер е инвестирал много работа по този въпрос. "Благодаря на г-н Борисов за тази чудесна организация на Срещата на върха". Лидерите на страните от Западните Балкани влязоха на срещата без да коментират пред медиите. Очаква се те да проведат голям брой двустранни разговори. Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Западните Балкани трябва да имат стратегия, която да следват отблизо и да ги окуражаваме, но без да сме лицемери.
„Имаме много общи важни неща за обсъждане като сигурността и миграцията“, е мнението на шведския министър-председател Стефан Льовен.
Друга тема по време на днешната среща са отношенията със САЩ и ядреното споразумение с Иран. В подкрепа на споразумението се изказа германският канцлер Ангела Меркел. По думите ѝ всички от ЕС поддържат това споразумение и казват, че трябва да останем и на тази база трябва да продължим преговорите. Тя преповтори и че в отношенията със САЩ не трябва да има бариери. По иранската тема френският президент коментира, че сделката от 2015 г. не само трябва да се запази, но и да се надгради.
Акцент преди срещата бе появата на германския канцлер Ангела Меркел, британският премиер Тереза Мей и френският президент Еманюел Макрон, които дойдоха заедно по Моста на влюбените.

Агенция "Фокус"
Започна Срещата на върха между лидерите на ЕС и на страните от Западните Балкани

Започна Срещата на върха между лидерите на ЕС и на страните от Западните Балкани, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Премиерът Бойко Борисов е домакин на Срещата, която е най-голямото събитие в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС и на неговия основен приоритет – европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани.
Министър-председателят официално посрещна държавните и правителствените ръководители. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който ще ръководи Срещата на върха, ще представлява Европейския съюз заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Във форума ще участват също върховният представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, комисарят по европейската политика за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.
Основната тема на обсъжданията е свързаността – по отношение на транспорт, енергетика, цифрова инфраструктура, образование и др. Целта е да бъдат подобрени връзките както между Западните Балкани и ЕС, така и между страните от региона.
След приключване на пленарните сесии от 15.00 часа Бойко Борисов, Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер ще дадат пресконференция.

Агенция "Фокус"
Френският президент Еманюел Макрон: Западните Балкани трябва да имат стратегия, която да следват отблизо и да ги окуражаваме, но без да сме лицемери

Вървим към широко разширяване, Западните Балкани трябва да имат стратегия, която да следват отблизо и да ги окуражаваме, но без да сме лицемери. Това каза френският президент Еманюел Макрон пред журналисти преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани, предаде репортер на Агенция "Фокус". По иранската тема той коментира, че сделката от 2015 г. не само трябва да се запази, но и да се надгради.

Агенция "Фокус"
Германският канцлер Ангела Меркел: ЕС подкрепя споразумението с Иран, дори и то да не е оптимално

ЕС подкрепя споразумението с Иран, дори и то да не е оптимално. Това пред каза пред журналисти германският канцлер Ангела Меркел преди Срещата на върха ЕС- Западни Балкани, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Вчера вечерта водихме доста сериозен дебат за иновациите в Европа. Взехме решение да работим в по-силно сътрудничество. Също така се занимавахме за споразумението с Иран. Всички в ЕС споделят мнението, че това споразумение е много добро и дори да не е оптимално, трябва да го запазим и поддържаме", заяви Меркел. "Нашата позиция по отношение на търговията със САЩ беше ясно изразена. Имаме обща позиция", добави тя.

Агенция "Фокус"
Германският канцлер Ангела Меркел: Сигурни Западни Балкани, които се развиват добре икономически, гарантират мир и сигурност за всички нас

Сигурни Западни Балкани, които се развиват добре икономически, гарантират мир и сигурност за всички нас. Това пред каза пред журналисти германският канцлер Ангела Меркел преди Срещата на върха ЕС- Западни Балкани, предаде репортер на Агенция "Фокус". Тя отбеляза, че българският премиер е инвестирал много работа по този въпрос. "Благодаря на г-н Борисов за тази чудесна организация на Срещата на върха".
Германският канцлер коментира и проблемите около пакета "Мобилност". "Чухме проблемите на българската страна. Целта е да постигнем една добра ситуация за самите шофьори", заяви тя.

Агенция "Фокус"
Австрийският канцлер Себастиан Курц: Виждаме добра перспектива за Западните Балкани и пътят им към ЕС

Виждаме добра перспектива за Западните Балкани. Това каза канцлерът на Австия Себастиан Курц преди срещата на върха ЕС- Западни Балкани, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Нашата цел е да подкрепим тези държави по пътя им към Европа. Тези държави не само географски, но и емоционално са част от Европа и поради това австрийската позиция е ясна – ние подкрепяме държавите по техния път към ЕС. Ние поемаме след България европредседателството и като в тази си позиция, смятаме че има път към ЕС, при Сърбия и Черна гора също сме много оптимистични, при другите също. Мисля че ако при Македония успеем да решим спора с името, ще постигнем сериозен напредък", заяви той.
"Искам да подкрепя българското ръководство на европредседателството, беше добро решение тук да се организира тази среща на върха. България се справя отлично и ние като бъдещо австрийско председателство искаме да продължим тази инициатива. ЕС дълго време не даваше на тези държави достатъчно перспектива. Казваше се, че няма да има разширяване, без да се помисли извън рамките на това. И мисля че това не беше положителен подход. Сега политиката се промени на европейско ниво, ние слагаме силен акцент върху Западните Балкани, предоставяме силна перспектива и това че България в момента организира тази среща на върха, това е един и символичен акт, който по един или друг начин ще внесе допълнителна динамика, не само за тези държави, но и за нас. Защото ако няма европейска перспектива на Балканите, тогава влиянието на Турция и влиянието на други държави ще се засилва. Това не е добре за нас. И това в крайна сметка може да доведе и до радикализация, може да доведе до националистически тенденции, до засилване на разделенията между различните етноси, между мюсюлмани и немюсюлмани. Мисля че влиянието тук на Балканите, на Западните Балкани трябва да бъде предимно европейско", коментира още австрийският канцлер..

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Всички колеги до един дойдоха на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани

Всички колеги до един дойдоха на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на влизане преди Срещата на върха между лидерите на ЕС и на страните от Западните Балкани, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес имаме тази възможност отново да говорим по тази тема. Тук са и президентът Вучич, и президентът Тачи, утре Ана Бърнабич ще бъде тук, за да продължим. Всички колеги до един дойдоха“, заяви Борисов.
Попитан дали ще има други разговори между Гърция и Македония, Борисов отговори: „По тази тема, колкото по-малко се изказваме, толкова е по-добре“.
Той коментира и свързаността в региона, като посочи, че пътищата са ясни. „Коридорите 8, 4 и 10 са безспорни. Те са и магистрали, и жп линии. Дигиталната инфраструктура също е ясна. Мария Габриел доста говори тези дни по тази тема. Газовата инфраструктура е също ясно – интерконектор с Гърция за втечнен газ и газовият хъб „Балкан“. Интерконектор със Сърбия, с Румъния имаме, с Македония действаме. И сега за Гърция изнасяме газ през Петрич, където са ни компресорите. По електропреносна система и съответно развитието на енергетиката, вчера ясно казах, имаме възможност без държавна гаранция, тъй като сме си научили урока, без да има задължително изкупуване на ток, частен инвеститор, участие на държавата с тези над 3 млрд. лв., които сме дали, тогава сядаме и говорим и ще ви информираме“, каза още Бойко Борисов.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Снощи до 02.30 часа с канцлера Меркел, с президента Макрон, с транспортния министър Московски обсъждахме пакет „Мобилност“, очаквам да намерим решение

Снощи до 2.30 часа с канцлера Меркел, с президента Макрон, с транспортния министър Московски текст по текст, дума по дума сме гледали, те имат своите аргументи, ние своите. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на влизане преди Срещата на върха между лидерите на ЕС и на страните от Западните Балкани за пакет „Мобилност“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Максимален диалог сме направили. Няма нещо, което да не съм обяснил. Очаквам да намерим решение. Президентът Макрон също обеща като се прибере с канцлера Меркел да се разпореди на нейните експерти, заедно с френските, нашите експерти, още един път с комисията да прегледат всеки детайл. Основният им аргумент е, че нашите шофьори биват третирани по лош начин. Не спят не хубави места, не поддържат най-добрите хигиенни навици, поради спецификата на своята работа. Всичко обсъдихме, може би 3 часа вечерта“, каза още Бойко Борисов.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
Председателят на ЕП Антонио Таяни: Трябва да работим за стабилността на Западните Балкани

Трябва да работим за стабилността на Западните Балкани. Това каза пред журналисти председателят на Европейския парламент (ЕП) Антонио Таяни преди Срещата на върха ЕС- Западни Балкани, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Има много страни, които са кандидати за да влязат в ЕС – Черна гора, Сърбия, естествено и други. Съществуват обаче при тях проблеми, свързани с тероризма, с миграцията. И моето предложение би било един пакет, който да седят финанси за изграждането на инфраструктура, за железопътни линии, за дигиталната инфраструктура, които напълно ще подкрепят предложението на комисар Габриел за дигитализацията, за въвеждането на Wi-fi услуги", коментира той. На въпрос дали смята, че сега Западните Балкани имат по-голям шанс той отговори, че според него в момента е възможно да се постигне някакво съгласие за 2025 г.


Агенция "Фокус"
Еврокомисарят Йоханес Хан: Всички страни от Западните Балкани са в еднакво изходно положение, но всяка зависи колко бързо ще се придвижи напред по пътя към Европа

Всички страни от Западните Балкани са в еднакво изходно положение, но всяка зависи колко бързо ще се придвижи напред по пътя към Европа. Това каза пред журналисти еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хан преди началото на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Целият процес е в развитие. Всяка държава трябва да си напише домашното и тогава ще има европейски перспективи", заяви Хан. "Всички страни от Западните Балкани имат еднакво изходно положение, но пътят е индивидуален. Зависи от отделните страни колко бързо ще се придвижат напред по пътя към Европа. Посочили сме дата, ние сме сериозни от наша страна. Това е амбициозна задача. От днешна гледна точка всяка страна трябва да свърши своите задачи", добави той.
На въпроса дали предвижда скорошно решавана на въпроса между Косово и Сърбия Хан отговори, че той е винаги оптимистичен. "Новата стратегия съвсем ясно посочва, че има перспектива за всеки един. В интерес на Косово е да работи по намирането на решение и на едно легално споразумение. Това е нов момент, нов стимул за постигането на споразумение, колкото може по-скоро. Смятам, че в региона се създаде една нова динамика, която се отрази на всички и затова вярвам силно в това, което ще се случи. Много съм сигурен, че ще има решение на процеса, но кога - страните сами, трябва да решат", каза още Хан.
Според него срещата за Западните Балкани няма да бъде засенчена от темата за излизането на САЩ от ядреното споразумение.

Агенция "Фокус"
Министър-председателят Тереза Мей потвърди пред премиера Бойко Борисов, че темата Балкани няма да слезе от дневния ред на Великобритания

Министър-председателят Тереза Мей потвърди пред премиера Бойко Борисов, че темата Балкани няма да слезе от дневния ред на Великобритания. На среща днес двамата обсъдиха подкрепата на европейските държави за свързаността в региона, сътрудничеството в областта на сигурността и противодействието на тероризма. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Великобритания разбира важността на Западните Балкани и приветства извеждането на въпроса за свързаността във фокуса на усилията на европейските държави, каза Тереза Мей. Тя подчерта ролята на премиера Борисов и на Българското председателство за фокусирането на вниманието на ЕС върху обвързаността между развитието на региона и стабилността в Европа. Британският премиер посочи, че независимо от Брекзит, ангажираността на Лондон към страните от Западните Балкани ще остане и ще продължат усилията за надграждане на постигнатото. През следващия месец британската столица ще приеме лидерите на държавите от Берлинския процес, за да се обсъдят различни аспекти на сигурността, изтъкна Мей. „За нас стабилността и сигурността на Балканите е много важна тема. Като работим съвместно ще постигнем много повече и организирането на тези две събития на високо равнище - в София и Лондон, показва, че сме способни да го правим“, каза Тереза Мей.
Премиерът Борисов посочи, че като страна от региона и в същото време част от Европейския съюз, България ще продължи да подпомага развитието на държавите от Западните Балкани и установяването на добросъседски отношения между тях. „Това е правилният път и Вашата ангажираност по темата, както и позициите на колегите от Европейския съвет ми дават повече увереност, че ще успеем да направим процеса необратим“, каза министър-председателят.
По време на двустранната среща беше отбелязано и отличното сътрудничество между България и Обединеното кралство в сферата на сигурността. „Очевидно напускаме ЕС, но не и Европа. Ще работим за сигурността на цяла Европа. Това е една от областите, в които ние държим да запазим и развиваме сътрудничеството с партньорите ни“, каза британският премиер. Тя благодари за личната ангажираност на министър-председателя Борисов за отличните двустранни отношения в тази област. Премиерът Борисов посочи, че съвместната работа трябва да продължи, особено в противодействието на тероризма и организираната престъпност. „Не мисля, че някой в Европа се съмнява, че трябва да бъдем още по-сплотени с Великобритания в това отношение“, коментира българският премиер.
Борисов посочи също, че ЕС трябва да обърне по-голямо внимание на охраната на външните граници. По думите му, с повече политическа воля може да се постигне много по-голяма ефективност на огромните средства, които се отделят за справяне с миграционния проблем, и да има безспорни резултати, които да се почувстват от европейските граждани.

Агенция "Фокус"
Темата за охраната на външната граница на ЕС и справянето с миграционната криза бе основна по време на срещата на министър-председателя Бойко Борисов с шведския му колега Стефан Льовен

Темата за охраната на външната граница на Европейския съюз и справянето с миграционната криза беше основна по време на срещата на министър-председателя Бойко Борисов с шведския му колега Стефан Льовен. Това съобщиха от правителствената информационна служба. „България доказа, че има политическата воля за решаване на проблемите в областта на миграцията. Нашите външни граници са трудни за охраняване, но се справяме по най-добрия начин”, подчерта българският премиер. Той изтъкна, че потокът на мигранти е нулев и така България изпълнява ангажименти за най-добре пазена граница, независимо, че не е в Шенген.
На срещата беше дадена отлична оценка на двустранните отношения и беше изразено желание за задълбочаване на икономическите връзки.

Агенция "Фокус"
Министър Екатерина Захариева: Над 12 отворени въпроса има все още в страните от Западните Балкани преди присъединяването им към ЕС

Над 12 отворени въпроса има все още в страните от Западните Балкани преди присъединяването им към ЕС. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ.
„Много често и самите приятели от Западни Балкани задават въпроса, защо като че ли по-бавно вървят. Има държави, които са скептични за присъединяване през 2025 г. и си мисля, че една от основните причини е, че всички държави от ЕС, включително и България, искат тези държави да покажат, че могат първо да решат проблемите си, да постигнат компромис. Над 12 отворени въпроса има все още в страните от Западните Балкани – т.е. отговорното отношение и културата на компромисите трябва да се покажат преди членство. И това е неизменно условие по пътя на присъединяване. За да може всички лидери на ЕС да са убедени, че когато седнат на масата по темите, които са важни за всички, можем да постигаме компромиси независимо, че имаме различни мнения по някои теми“, коментира още тя.
Захариева посочи, че 15 години след срещата в Солун три държави са се присъединили към Европейския съюз, а четири са със статут на кандидат. „Още берем плодовете от Солун и усещаме последиците и същото ще стане и със София. Какво ще се случи при нас – ще се потвърди европейската перспектива в декларация от 28 лидери така, че да е неотменима. Ще се приеме и Софийски дневен ред с шест сфери на взаимодействие, на помощ от ЕС и на сътрудничество, които ще подпомогнат по-бързия процес по присъединяване на страните от Западните Балкани“, обясни външният министър.
„Трябва да покажем, че можем да се помиряваме и че можем да решаваме проблемите си, ако искаме присъединяване. Ние можем да ги подпомагаме, но те сами трябва да се помирят. Всички искат да са част от общ пазар за свободно движение и с общо законодателство, но като искаш да си част от тази общност, трябва да можеш да се помириш вътре в държавата си. За това тази среща е историческа – защото тя подпомага това сближаване. Когато те видят ясните проекти по Софийския дневен ред, ще видят, че има защо да направят компромиси“, обясни още тя.
Захариева посочи, че двамата министри на Македония и Гърция водят много интензивни разговори. „Толкова интензивни не са били от 12 години, и се надявам днешната среща да ги доближи до намиране на компромисно решение“, коментира тя.

Агенция "Фокус"
Министър-председателят Бойко Борисов обсъди с премиера на Полша Матеуш Моравецки сътрудничеството в рамките на ЕС и подкрепата за развитието на Западните Балкани

Министър-председателят Бойко Борисов обсъди с премиера на Полша Матеуш Моравецки сътрудничеството в рамките на Европейския съюз и подкрепата, която страни като България и Полша могат да окажат за развитието на Западните Балкани. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Моравецки оцени високо организацията на Срещата на върха, която е създала отлична атмосфера за ползотворни обсъждания днес. В разговора той посочи също, че благодарение на усилията на Българското председателство е постигнат напредък по открити теми, като сред тях има и такива, които страната му следи с особен интерес.
Матеуш Моравецки покани българския премиер на посещение в Полша, на което разговорите да бъдат продължени.

Агенция "Фокус"
Министър Екатерина Захариева: Лидерите на ЕС са единни, че Европа ще остане в сделката с Иран и че никой не иска война със САЩ

Лидерите на ЕС са единни, че Европа ще остане в сделката с Иран и че никой не иска война със САЩ. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.
Тя посочи, че три са били точките, които вчера председателят на Европейския съвет Доналд Туск е предложил на лидерите – дигиталният дневен ред, Иран и плана за ядрено разоръжаване и търговските отношения на САЩ и ЕС. „И както той правилно каза вчера, всъщност всичките теми, които лидерите ще обсъждат в София, са всъщност с глобални измерения. Защото от години говорим ,че Европа трябва да положи усилия, за да придобие отново ролята си на най-голямата икономика в света, че трябва да създадем умения у младите хора, които да отговарят на развитията на технологиите, че трябва да създадем общия дигитален пазар и всички да го подкрепяме. Звучи страхотно, а в същото време има още отворени досиета, които трябва да приключват до края на мандата на тази комисия, за да можем да напреднем. Темата с Иран и излизането на САЩ от споразумението е изключително важна тема, но лидерите останаха единни и това, което решиха, е, че ще Европа ще остане в сделката с Иран, докато Иран продължава да я изпълнява“, каза още Захариева и посочи, че няма информация след 11 доклада на проверките от Международната организация за ядрено оръжие, че Иран не я изпълнява.
„Фактът, че срещата продължи повече от четири часа с тези тежки теми за мен е абсолютно позитивен и показва, че сме единни по тях, защото има вечери, които се превръщат в закуски. Защото отношението ЕС – САЩ засяга всяка една от тези държави. А никой не иска война със Щатите. Разбраха се Комисията да продължава преговорите със САЩ, но фактът, че всичките 28 държави застават зад нея я прави много по-силна“, коментира външният министър.

Агенция "Фокус"
Министър Лиляна Павлова: Инвестициите в БВП на Балканите от Европа са 74%, а от Русия и другите държави – около 3-4%, затова е важно да бъдем едно европейско семейство

Инвестициите в БВП на Балканите от Европа са 74%, а от Русия и другите държави – около 3-4%, затова е важно да бъдем едно европейско семейство. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.
По думите ѝ датата за членство в ЕС не трябва да е самоцел, докато не сме сигурни, че държавите са готови. Павлова подчерта, че и не можем да си позволим да даваме фалшиви очаквания, че можем определим точна дата за присъединяване на някоя държава към ЕС. „Защото буквално преди една година изобщо темата за интеграцията на Западните Балкани изобщо не беше в дневен ред. Затова целим три важни неща. Първо, в резултат на тази среща да се подпише политическа декларация, че европейската перспектива на страните от региона е дългосрочен и необратим приоритет оттук нататък. Второто са конкретни проекти за свързаност, която е базирана на три стълба – транспортна, енергийна и дигитална, образователна и икономическа“, каза още тя и обясни, че други важни стълбове са сигурност, миграция, борба с организираната престъпност и не на последно място са и мерките, свързани с институционалните реформи и върховенството на закона и подкрепата, която ще предоставим на страните от Западните Балкани.
„Ние сме длъжни да им дадем перспектива и увереност на страните от Западните Балкани, че имат нашата подкрепа за свързаност. Даже първите проекти ще бъдат подписани днес. Гражданите на Балканите трябва да знаят, че инвестициите в Балканите от Европа са 74% - инвестиции в БВП на Балканите, а 3-4% инвестират Русия и другите държави. Така че за Балканите е важно да бъдат част от Европа, но и за Европа е важно да бъдем едно европейско семейство, защото мира и стабилността минава именно през това – да бъдем заедно“, каза още тя.
Павлова уточни, че идеята на срещата днес е не толкова да се говори за пари, но да се постигне съгласие за създаване на рамка за хибридно финансиране, базирано на презентацията, която премиерът Бойко Борисов направи по-рано тази година в Лондон. „Трябва да се представят всички проекти като част от трансевропейската мрежа – пътни, железопътни, пристанищни, енергийни, газови връзки, дигитални магистрали, и да бъде казано каква част от тези проекти вече се изграждат и за каква част от тях ще бъде предоставено финансово инвестиране от европейските фондове. Затова днес участват и международните финансови институции, за да получим и техния ангажимент, че те също ще предоставят ниско лихвен финансов ресурс“, каза още Павлова.
Тя коментира и темата за Италия, като обясни, че държавата мина през една много тежка политическа криза и ситуация, която е в резултат от щетите, които понесе като страна на първа линия, поемаща голяма част от миграционния натиск. „Италианците имат усещането, че не получиха достатъчна подкрепа в този процес. Затова Българското председателство предложихме нова философия за това какъв да бъде регламента за новата система за убежище и миграция, за да говорим, че на ниво още външна граница да подкрепим държавите – да получават повече оперативна и гранична помощ. Както част от мерките да бъдат и разселването и навлизането навътре в Европа. И трябва да направим така, че всяка държава да усеща, че Европа е на мястото си и помага“, обясни Бавлова.

Агенция "Фокус"
Меморандумът за създаване на Югоизточно европейски международен институт за устойчиви технологии ще бъде подписан на Срещата на върха ЕС - Западни Балкани

По инициатива на президента Румен Радев държавни ръководители на страни от региона ще подпишат Меморандум за сътрудничество и създаване на Югоизточно европейски международен институт за устойчиви технологии. Подписването се очаква да се състои в рамките на Срещата на върха ЕС - Западни Балкани в София днес. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
В свое писмо до президента Радев Саня Дамянович – министър на науката на Черна гора и председател на Управителния съвет на Югоизточния Европейски международен Институт за устойчиви технологии, информира българския държавен глава за реализирането на идеята му по време на Българското председателство на Съвета на ЕС да бъде изготвен документ за създаването на института, подписан от страните от региона, който да бъде представен пред Европейския съюз. Подкрепящите проекта държави вече са постигнали съгласие върху съдържанието на меморандума.
В началото на тази година Румен Радев проведе среща на „Дондуков“ 2 с членовете на Управителния съвет на Югоизточния Европейски международен Институт за устойчиви технологии, на която призова държавите от Балканите да демонстрират ясно своето единство и политическата си воля пред европейските институции за създаването на международния проект. На разговорите тогава българският държавен глава посочи необходимостта в кратки срокове да бъде бъдат очертани основните параметри на инициативата, а подкрепящите я държави да подпишат меморандум за сътрудничество.

Агенция "Фокус"
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и членове на ЕК ще участват в срещата на върха ЕС - Западни Балкани

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще участва в срещата на високо равнище Европейски съюз – Западни Балкани. Това съобщиха от Представителство на ЕК в България. Днес председателят Юнкер ще участва в съвместната пресконференция с министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Националния дворец на културата, която ще се излъчва на живо от 15.00 часа по сателитния канал ЕbS+.
Комисар Мария Габриел ще присъства в НДК на подписването на Изявление за подкрепа за Цифрова програма за Западните Балкани, което е по нейна инициатива. След това Мария Габриел ще се включи заедно с премиeра Бойко Борисов и Върховния представител Федерика Могерини в стратегически диалог за Западните Балкани организиран от Световния икономически форум.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов ще е домакин на Срещата на върха ЕС - Западни Балкани

Министър-председателят Бойко Борисов ще е домакин на Срещата на върха между лидерите на ЕС и на страните от Западните Балкани. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Форумът, който ще се проведе днес в НДК, е най-голямото събитие в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС и на неговия основен приоритет – европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани.
Премиерът Борисов официално ще посрещне държавните и правителствените ръководители, участващи в срещата, в 9.15 часа. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който ще ръководи Срещата на върха, ще представлява Европейския съюз заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Във форума ще участват също върховният представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, комисарят по европейската политика за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.
Основна тема на основна тема на обсъжданията ще бъде свързаността – по отношение на транспорт, енергетика, цифрова инфраструктура, образование и др. Целта е да бъдат подобрени връзките както между Западните Балкани и ЕС, така и между страните от региона.
След приключване на пленарните сесии от 15.00 часа Бойко Борисов, Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер ще дадат пресконференция.
От 16.00 часа в НДК ще се проведе Световен икономически форум (Давоски форум) с тема „Стратегически диалог за Западните Балкани“. В него ще вземат участие и президентът на Световния икономически форум Бьорге Бренде, ръководителят на ЕБВР Сума Чакрабарти и изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева и ще бъдат представени ангажиментите на финансовите институции към проектите на Балканите.
През деня е планирана и двустранна среща на министър-председателя Борисов с премиера на Обединеното кралство Тереза Мей.