Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

София посреща европейските лидери

16 май 2018 | 08:34

Тази вечер София е домакин на срещата на 28-те европейски лидери, която предшества в четвъртък форума "Европейски съюз - Западни Балкани". Като извънредна точка в разговорите е включена темата за бъдещето на ядрената програма на Иран след решението на САЩ за излизане от сделката. Заради засилените мерки за сигурност центърът на столицата ще бъде блокиран, а от МВР и Столичната община призоваха гражданите да не използват автомобилите си заради затрудненията в движението.


Агенция "Фокус"
Доналд Туск: На Срещата на върха искаме да демонстрираме, че ни е грижа за икономическото развитие на Западните Балкани

Искаме да демонстрираме, че ни е грижа за социално-икономическото развитие на Балканския регион. Това каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск в НДК за предстоящата среща ЕС- Западни Балкани, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Утре ще се срещнем със Западните Балкани за първи път от 15 години“, изтъкна той. „Това ще бъде възможност да покажем, че европейската перспектива за страните от Западните Балкани остава“, заяви Доналд Туск. „Надявам се да доближим по-близо до ЕС приятелите ни от Западните Балкани“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА


Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов се срещна с председателя на ЕП Антонио Таяни

Премиерът Бойко Борисов се срещна с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, който е в София за Срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Борисов посочи, че присъствието на Таяни е голямо уважение както за България, така и за страните, които ще са във фокуса на обсъжданията от европейските лидери днес и утре. Той каза, че разчита на подкрепата на Европейския парламент темата за развитието на страните от региона да остане сред приоритетните политики и след края на Българското председателство на Съвета на ЕС.
Председателят на ЕП поздрави българския премиер за успешното провеждане на председателството и приветства работата на България за фокусиране на вниманието върху Западните Балкани. Антонио Таяни потвърди ангажимента на парламента да подкрепя европейската перспектива на държавите, да насърчава диалога между тях и провеждането на необходимите реформи.


Агенция "Фокус"
София: Лидерите на ЕС ще вечерят на маса от рециклиран картон

Лидерите на ЕС тази вечер ще вечерят на маса от рециклиран картон, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Материалът, от който е изработена масата, се нарича „риборд” и е направен от рециклиран картон. Той е супер лек, но много здрав. Масата е създадена специално за тази среща и е водоустойчива. Неформалната вечеря ще се проведе в зала „Джон Атанасов“ на “София Тех Парк“, в навечерието на голямата Среща на върха на 17 май и на нея ще присъстват всички 28 лидери на държавите членки на ЕС. Тя е организирана по покана на Доналд Туск, председател на Европейския съвет, а домакин е Бойко Борисов, министър-председател на България.
Идеята е след приключването на вечерята тя да се нареже и да се рамкира плоскостта пред всеки лидер, където е седял. На тези плоскости всеки от участниците в срещата ще напише послание, а скоро след това всички те ще бъдат изложени.
До залата, в която ще се проведе вечерята, в обособено помещение ще има 3D мапинг шоу за европейските лидери, в което са включени експозиции на български художници.
Храната, която европейските лидери ще консумират, е произведена в България, като повечето използвани продукти са био. Има български трюфели, различни видове сирена, лютеница, пушени чушки.
Цветелин ДИМИТРОВ

Агенция "Фокус"
Проф. Антон Първанов: Срещата ЕС - Западни Балкани ще бъде успешна, ако се приеме общ документ и се очертаят времеви хоризонти за членство

За да кажем, че този самите Западни Балкани - ЕС е изпълнил ако не всички, то по-голямата част от своите задачи, е приемането на общ, заключителен документ. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ проф. Антон Първанов, преподавател по Външна политика на Балканските страни в Катедра „Международни отношения“ в УНСС за предстоящата среща между ЕС и Западните Балкани на 17 май. „Другото, което ще говори за успех на срещата, е очертаването на времеви хоризонти за реално придвижване към членство в ЕС за някои от държавите от групата на Западните Балкани“, заяви той. По думите му самото провеждане на такъв висок форум в столицата ни е успех. „Реален успех ще бъде, ако в хода на срещата и множеството формални и неформални разговори се направи придвижване към отговаряне на някои от острите проблеми между Балканските държави“, посочи проф. Първанов. „Като успех би могло да бъде отбелязано, ако в хода на тази среща все пак се стигне до разговори и очертаване на перспективи за съживяване на регионалното сътрудничество на Балканите в хода на евроинтеграцията“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Проф. Антон Първанов: За решаването на спора за името на Македония има много натиск, но малко политическа воля

Бих казал, че има много натиск, но малко политическа воля от редица външни фактори, като САЩ, ЕС, съседните държави. Политическата воля като че ли не е достатъчна у ръководителите на двете засегнати страни- Македония и Гърция. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ проф. Антон Първанов, преподавател по Външна политика на Балканските страни в Катедра „Международни отношения“ в УНСС за това възможно ли е спорът за името на Македония да се реши на предстоящата среща между ЕС и Западните Балкани. „Поради това този проблем се проточва, но решаването му е нетложно и неизбежно“, изтъкна той. „Мисля си, че в София едва ли би могло да се стигне до някакво радикално решение, освен ако лидерите на двете държави решат да изненадат приятно всички участници в срещата“, коментира проф. Първанов. „Това е един от най-дълго съществуващите проблеми на Балканите. Точи се почти 3 десетилетия“, посочи той и допълни, че са изчерпани всички възможности за отлагане, манкиране и търсене на поводи да бъдат прекратени двустранните преговори. „Ако мога да си позволя една прогноза- би могло да се очаква някакво по-решително придвижване на Самита на НАТО, който ще бъде през лятото на тази година“, обяви Антон Първанов. Според него по-важното е проблемът да се реши по някакъв начин, който да отвори пътя на Македония за приемане в НАТО.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Проф. Антон Първанов: Лидерите на Западните Балкани идват в София с реализъм и прагматизъм – нямат свръх задачи, но ще поставят проблемите си

Ръководителите на държавите от Западните Балкани идват тук с една настройка на реализъм и прагматизъм. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ проф. Антон Първанов, преподавател по Външна политика на Балканските страни в Катедра „Международни отношения“ в УНСС за предстоящата среща между ЕС и Западните Балкани на 17 май. „Не си поставят свръх задачи, но заедно с това няма да пропуснат повода да поставят проблемите на своите държави на такъв Съмит на високо равнище, където би могло да се очакват и някакви решения“, заяви той. „Като погледнах хората, които идват в София, на този Съмит на високо равнище, ръководителите на държавите от Западните Балкани, с много малки изключения са опитни политици“, коментира проф. Първанов. „Повечето от тях имат дълъг управленски опит, с изключение на премиера на Македония Зоран Заев. Всички други са „печени“ политици“, допълни той. „Мисля си, че биха били реализируеми очакванията с тази среща да се запази европейската перспектива за държавите от Западните Балкани, като обаче се очертаят по-конкретни времеви хоризонти“, обясни Антон Първанов. „Другото, което си мисля, че е реално и може да се очаква е това лидерите, поставяйки своите въпроси да получат реална подкрепа, но и уверение, че това, което очакват и към което са се ориентирали, ще се случи в едно обозримо бъдеще“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Евгени Крусев, зам.-кмет на София: Трафикът днес ще бъде затруднен в столицата, препоръчително е хората да използват градския транспорт вместо личните си автомобили

Трафикът днес ще бъде затруднен в столицата, препоръчително е хората да използват градския транспорт вместо личните си автомобили. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ зам.-кметът на София по транспорт Евгени Крусев във връзка с провеждане на събития, свързани с Българското европредседателство. „По-чувствителни ограничения на движението ще има на бул. „Витоша“ в участъка между бул. „Патриарх Евтимий“ и бул. „Пенчо Славейков“, добави Крусев. Той каза още, че там преминаването на пътни превозни средства ще бъде преустановено, но пешеходците ще могат да преминават спокойно през района. „Затворени улици няма да има с изключение на бул. „Витоша“. Основните забрани са свързани с паркирането и спирането на пътни превозни средства. Такива забрани и ограничения за паркиране ще има в района на резиденция „Бояна“, на София Тех Парк, на храм-паметника „Св. Александър Невски“ и около паметника на Цар Освободител“, уточни Евгени Крусев. Той добави, че службите за сигурност, „Пътна полиция“ и Столична дирекция на вътрешните работи са ангажирали огромен ресурс за съблюдаване на трафика. „От Центъра за градска мобилност също имат готовност да дислоцират своите превозните средства, така че да се компенсират очакваните закъснения на градския транспорт", обясни Крусев.

Агенция "Фокус"
Огнян Златев, Представителство на ЕК в България: Лидерите на ЕС и на държавите от Западните Балкани осъзнават, че ако не положат заедно усилия, европейската перспектива ще се отдалечи за неясно кога

Декларацията, която ще бъде приета и представена пред европейската общественост, е политическа. Тя изразява увереността и решимостта на държавите-членки да работят заедно с правителствата на страните от Западните Балкани по посока на тяхната евроинтеграция. Към нея има приложения, които всъщност показват как това ще се случи на практика. Това обясни Огнян Златев, ръководител на представителството на Европейската комисия у нас в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия във връзка с предстоящата среща на върха на европейските лидери у нас. Той поясни, че всички страни-членки са заявили открито своята подкрепа за членството на Косово.
„Лидерите на ЕС и тези на държавите от региона осъзнават, че ако не положат заедно усилия, европейската перспектива ще се отдалечи за неясно кога”, коментира още Златев.
По думите му трябва да се възползваме от този „рядък исторически шанс” и срещата на високо равнище в София да остане в историята.
„Българското правителство положи усилия да убеди лидерите на държавите-членки на ЕС защо е важно темата за европейското бъдеще на Западните Балкани да бъде включена в дневния ред именно сега. И слава Богу, че европейските лидери проявиха разбиране, че това може да се случи”, каза още Огнян Златев.

Агенция "Фокус"
МВР: Въвеждат се временни ограничения за движение в столицата във връзка със провеждането на Срещата на върха ЕС - Западни Балкани

Днес и утре (17 май) в столицата ще се проведе Среща на върха ЕС - Западни Балкани. В тази връзка са предприети мерки и в столицата ще бъдат въведени временни ограничения за движението и паркирането на моторни превозни средства. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Това ще доведе до временни затруднения на трафика в столицата.
По повод събитията, свързани с Българското председателство на Съвета на ЕС, се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, както следва:
До 20.00 часа на 17 май 2018 г. по:
- бул. „Джеймс Баучер” между бул. „Черни връх” и ул. „Червена стена”;
- ул. „Червена стена” между бул. „Джеймс Баучер” и ул. „Петър Станчев”;
- ул. „Петър Станчев” между бул. „Джеймс Баучер” и ул. „Червена стена”.
От 08.00 часа днес до 20.00 часа на 17 май 2018 г. по:
- ул. „Аксаков” между ул. „Цар Иван Шишман” и бул. „Васил Левски”;
- паркинга на пл. „Народно събрание”;
От 08.00 часа днес до 20.00 часа на 17 май 2018 г. по ул. „Ген. Й. Гурко” между ул. „Дякон Игнатий” и ул. „Кн. Александър І”.
От 08.00 часа днес до 20.00 часа на 17 май 2018 г. на паркинга пред хотел „София Балкан“.
От 08.00 часа днес до 20.00 часа на 17 май 2018 г.:
- на паркинга пред хотел „Хилтън”;
- по ул. „Астана” между бул. „България” и Национален музей „Земята и хората“.
От 08.00 до 20.00 часа днес:
- на пл. „Гина Кунчева”;
- по ул. „Московска” между бул. „Васил Левски” и ул. „Дунав”;
- по ул. „Дунав” между пл. „Св. Александър Невски” и ул. „Московска”;
- на паркинга на пл. „Св. Александър Невски” между ул. „Дунав” и ул. „Оборище”, североизточната част;
- на паркинга на бул. „Васил Левски” между пл. „Васил Левски” и ул. „Оборище”;
- на северозападната дъга на пл. „Св. Александър Невски” между ул. „11-ти август” и ул. „Оборище” с изключение на автомобилите на служителите на Столична община.
От 08.00 до 20.00 часа днес на паркинга пред Резиденция Бояна (успоредно на "Околовръстен път" между пътен възел ул. „Даскал Стоян Попандреев”, Околовръстен път и ул. „Габровица”).
От 12.00 до 20.00 часа днес на ул. „Московска” между ул. „Георги Бенковски” и бариерата на Британското посолство.
От 08.00 до 22.00 часа днес по:
- ул. „Шипка” между ул. „Кракра” и ул. „Сан Стефано”;
- ул. „Кракра” между ул. „Шипка” и локалното пътно платно на бул. „Цар Освободител”.
От 08.00 до 23.00 часа днес по:
- ул. „Ген. Йордан Венедиков”;
- локалното пътно платно на бул. „Цариградско шосе” между ул. „Ген. Йордан Венедиков” и бул. „Цариградско шосе”;
- пътния участък между бул. „Асен Йорданов”и северозападния автомобилен подход за „Техн Парк София”.
От 08.00 до 22.00 часа днес по ул. „Братя Миладинови” между бул. „Александър Стамболийски” и ул. „Позитано”.
От 00.00 часа до приключване на мероприятието на 17 май 2018 г. на бул. „Витоша” между бул. „Патриарх Евтимий” и бул. „Пенчо Славейков”.
От 08.00 часа днес до 20.00 часа на 17 май 2018 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Астана” между бул. „България” и Национален музей „Земята и хората“.
От 08.00 часа до приключване на мероприятието на 17 май 2018 г. се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. „Витоша“ между бул. „Патриарх Евтимий” и бул. „Пенчо Славейков” с изключение на превозните средства на масов градски транспорт.
Временно ще се ограничава движението на моторни превозни средства в горепосочените участъци, по необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция” при СДВР.

Агенция "Фокус"
Лидерите на ЕНП ще участват във форум в резиденция „Бояна“, посветена на Срещата на върха между ЕС и Западните Балкани

Правителствените и държавни лидери и опозиционни лидери от Европейската народна партия (ЕНП), както и председателят на ЕНП Жозеф Дол, председателите на Европейския съвет, Европейската комисия и Европейският парламент - Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и Антонио Таяни, ще участват в Среща на върха на ЕНП. Форумът ще се проведе днес в резиденция „Бояна“ в София. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Основна тема на срещата е водещият приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС - Западните Балкани. Срещата на върха ще се фокусира върху подготовката за Срещата на върха между ЕС и Западните Балкани в София. Председателят на ЕНП Жозеф Дол ще бъде домакин на срещата на високо равнище. Участие във форума ще вземат и председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер, генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес-Истуриз и членовете на председателството на ЕНП.
Никос Анастасиадис (Кипър), Бойко Борисов (България), Клаус Йоханис (Румъния), Себастиян Курц (Австрия), Ангела Меркел (Германия), Виктор Орбан (Унгария), Андрей Пленкович (Хърватска), Мариано Рахой (Испания) и Лео Варадкар (Ирландия) понастоящем са държавните и правителствени глави от ЕНП в Съвета на ЕС. В срещата ще участват също правителствени и държавни глави, както и партийни лидери от ЕНП от страните от Западните Балкани.
Среща на върха на ЕНП ще се състои на 16 май 2018 г. от 16.00 часа до 18.30 часа в резиденция "Бояна" на ул. "Витошко лале" 16.
В 15.30 часа председателят на ЕНП Жозеф Дол и председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов ще направят изявление. В края на срещата е предвидена обща снимка на лидерите от ЕНП.

Агенция "Фокус"
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и членове на ЕК ще участват в срещата на върха ЕС - Западни Балкани

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще участва в срещата на високо равнище Европейски съюз – Западни Балкани. Това съобщиха от Представителство на ЕК в България. Днес в София ще бъдат също заместник-председателят и върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, комисарят отговарящ за европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан и комисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел.
След края на заседанието на 17 май председателят Юнкер ще участва в съвместната пресконференция с министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Европейския съвет Доналд Туск в Националния дворец на културата, която ще се излъчва на живо от 15.00 часа по сателитния канал ЕbS+.
На 17 май комисар Мария Габриел ще присъства в НДК на подписването на Изявление за подкрепа за Цифрова програма за Западните Балкани, което е по нейна инициатива. След това Мария Габриел ще се включи заедно с премиeра Бойко Борисов и Върховния представител Федерика Могерини в стратегически диалог за Западните Балкани организиран от Световния икономически форум.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов ще бъде домакин на събитията, съпътстващи Срещата на върха ЕС - Западни Балкани

Министър-председателят Бойко Борисов посреща днес лидерите на 28-те страни членки на ЕС и правителствените и държавни глави на страните от Западните Балкани. Освен в срещата ЕС - Западни Балкани премиерът Борисов ще е домакин на редица съпътстващи събития. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
В 8.30 часа Бойко Борисов ще се срещне с президента на Европейската конфедерация на профсъюзите Лука Визентини. Двамата ще разговарят в сградата на Министерския съвет. В срещата ще вземат участие също министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и председателите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ Пламен Димитров и Димитър Манолов.
В 13.00 часа министър-председателят Бойко Борисов ще открие конференцията „Диалог със Западните Балкани: създаване на регион на растеж, сигурност и свързаност по пътя към Европа“. На нея политици, общественици, представители на неправителствени организации от различни държави ще дискутират европейската перспектива пред страните от региона и стъпките за постигане на свързаност.
От 16.00 часа премиерът Бойко Борисов ще посрещне в резиденция „Бояна“ лидерите от Европейската народна партия, които ще участват в Срещата на върха на ЕНП. По време на форума десните лидери ще се фокусират върху подготовката за срещата на върха между ЕС и Западните Балкани на 17 май. В 15.30 часа Бойко Борисов и председателят на ЕНП Жозеф Дол ще направят изявления.
В 18.30 часа министър-председателят Бойко Борисов ще разговаря с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Двамата ще обсъдят подготовката и провеждането на срещата ЕС - Западни Балкани на 17 май, на която Борисов и Туск са съвместни домакини.
От 19.00 часа в София Тех парк премиерът Бойко Борисов ще посрещне официално колегите си от Европейския съвет. Борисов е домакин на работна вечеря на лидерите на ЕС.