Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Превозвачите излизат на протест на 17 май

15 май 2018 | 17:49

Българските превозвачи ще излязат на мирен протест на 17 май – денят, когато се провежда Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в столицата. Решението бе взето на Конференция с международно участие "Европейското бъдеще на транспорта в Централна и Източна Европа". Протестните действия целят да убедят западните лидери за размера на щетите в икономиката вследствие на готвените законодателни промени. Около 200 камиона и автобуси ще бъдат разположени в столицата, като се очаква да се включат по места и градовете Пловдив, Велико Търново, Враца, Видин, Русе, Благоевград, Сандански, Петрич и др.
От 10.00 до 17.00 часа автомобилно шествие на тежкотоварни камиони и автобуси ще премине по бул. „Цариградско шосе“ при отбивката към бул. "Брюксел" в лентите в посока София. При 4-ти км ще бъдат паркирани товарни автомобили, а след отбивката за кв. "Дървеница" до отбивката за бул."Ситняково" ще бъде наредена протестна колона от автобуси. От 13.00 ч. до 17.00 ч. ще бъде проведено протестно шествие със сборен пункт пл. "Македония", по маршрута от ул. "Алабин" към Съдебната палата, вдясно по бул. "Витоша" до парковото пространство пред НДК, където протестиращите ще държат речи.
На конференцията стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е поел ангажимент новоразписаните промени по текстовете на пакета за мобилност, с приемане от страна на бранша в България, и с компромиси от страна на ЕК лично да бъдат предадени на френския президент Еманюел Макрон, за да може той да въздейства, ако има желание. Решението, което е било прието, е да бъде задължение на компанията работодател да осигури възможността на превозвача да се прибере вкъщи, да отседне в база на компанията, или да прекара почивката си на предвидено от него място. Друга тема, която се оказва проблемна и така разписана в пакета за мобилност не дава възможност за почивка в кабината на пътното превозно средство. На конференцията стана ясно, че това, което като текст ще бъде прието е, че желанието на българските превозвачи и МТИТС е правилата да бъдат такива каквито са в момента, докато не бъдат осигурени такива охраняеми паркинги в цяла Европа. Московски заяви, че не иска българските превозвачи да напуснат страната ни, принудени от Европейско законодателство. Той сподели, че подкрепата от всяка една институцията в държавата е безпрецедентна и вярва, че ще се намери справедливо и балансирано решение на тези проблеми. По думите му, ако това не стане, резултатът няма да е добър – ще се завишат разходите на всички граждани, нашия транспорт ще стане до голяма степен неконкурентен и нищо чудно нашите шофьори в един момент да се окажат във френски и белгийски фирми.
Темата стана повод и за поредни политически престрелки между ГЕРБ и БСП. Според БСП правителството е „проспало“ една година, за да вземе отношение по пакета за мобилност и да защити правата на българските превозвачи. ПГ на „БСП за България“ ще покани премиера Бойко Борисов в парламента да докладва за свършеното от кабинета в защита на превозвачите ни. От ГЕРБ отговориха, че българското правителство защитава превозвачите и от една година премиерът Борисов поставя въпроса с пакета за мобилност на всяка своя среща с всеки европейски лидер.


Агенция „Фокус”
Премиерът Бойко Борисов: Надявам се заради единството на ЕС да се направи компромис и да не се удря превозваческият в България

Надявам се заради единството на ЕС, заради общата ни европейска политика, да не се правят такива изключения или да се направи компромис да не се удря един бранш, какъвто е превозваческият в България. Това каза на пресконференция министър-председателят Бойко Борисов след среща с премиера на Испания Мариано Рахой, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Многократни разговори са проведени. Големите държави с големите превозвачи с най-големите фирми в света просто искат да направят така, че да се намали конкуренцията, която има в наше лице. Най-лесният начин това да стане е като се поставят няколко на пръв поглед изглеждащи в полза и в името на шофьори – повече почивка в по-луксозни и удобни места и т.н.“, коментира Борисов. Според него, когато целият пакет се сложи на масата и когато на части са се разглеждали, по някои от тях са намирали съгласие, защото звучат логично. „Има ли някой против, че шофьорът, след като кара 1000 км или колкото е по закон, трябва да спре на охраняем паркинг, да има топла храна, напитки, баня, където да си почине и да продължи нататък? Кой здраво мислещ човек оттук ще каже „не, това не е така“. Само че детайлите след това променят цялата конфигурация. Той на хотел трябва да отиде, ако отиде – кой ще му пази ТИР-а? Застрахователят не поема за 1 млн. евро товар, ако някой го обере. С какво ще отиде до хотела и ще се върне? Колко ще му струва таксито, стаята? В България има много смели и безкомпромисни хора като нашия лидер на опозицията“, допълни Борисов.
„Надявам се заради единството на ЕС, заради общата ни европейска политика, да не се правят такива изключения или да се направи компромис да не се удря един бранш, какъвто е превозваческият в България. Не съм спрял, само не съм толкова гръмогласен, смел, брутален, който с пръст обяснява как ще разбие Германия, Франция и всички останали и ще ги изхвърли от ЕС, както много обичат да говорят. Много им пука какво ще кажат. Най-обичат някой да подскача. Оптимист съм, защото мисля, че по правилния начин, с такт, с диалог, се опитваме да свършим работа“, каза още българският премиер.

Агенция „Фокус”
Тома Биков, ГЕРБ: От една година премиерът Борисов поставя въпроса с пакета за мобилност на всяка своя среща с европейски лидер

От една година премиерът Борисов поставя въпроса с пакета за мобилност на всяка своя среща с всеки европейски лидер. Това каза народният представител от ПГ не ГЕРБ Станислав Иванов по време на пресконференция в централата на партията във връзка европейския пакет на мобилност и изразеното недоволство срещу него от транспортния бранш, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Във връзка с обвиненията на БСП, че правителството не защитава интересите на българските превозвачи, Биков коментира: „Днешната конференция на БСП е един последен опит да се хвърли сянка върху Българското европредседателство. От четири-пет месеца това е основната и единствена цел на БСП”.
„Това председателство не е на ГЕРБ, то е на България и е много успешно. То е дори по-успешно, отколкото ние самите сме очаквали”, допълни още той.
Биков припомни, че президентът Румен Радев вече два пъти се е срещал с френския си колега Емануел Макрон и попита дали на срещите им въпросът е бил повдиган и ако не е – защо. „И премиерът имаше срещи с Макрон и винаги е поставял този въпрос”, подчерта Биков.
На въпрос относно поисканото от БСП изслушване на премиера Бойко Борисов в утрешното заседание на парламента по темата, Биков отговори: „Викане на премиера е парламента в деня, в който в София пристигат всички европейски лидери, плюс лидерите на Западните Балкани, които се събират за първи път в този формат, е потвърждение на казаното. БСП не ги интересува какво ще им каже премиерът, интересува ги да събарят държавата”.
Иван ЛАЗАРОВ

Агенция „Фокус”
Станислав Иванов, ГЕРБ: Българското правителство защитава превозвачите

Българското правителство защитава българските превозвачи. Това каза народният представител от ПГ не ГЕРБ Станислав Иванов по време на пресконференция в централата на партията във връзка европейския пакет на мобилност и изразеното недоволство срещу него от транспортния бранш, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Във връзка днешната пресконференция на БСП, в която те обвиниха правителството, че е „проспало” последната една година, за да вземе отношение по проблемите на превозвачите, Иванов коментира: „Корнелия Нинова не си ли говори с нейните евродепутати? Знае ли какво се обсъжда в българския парламент? Знае ли какви са действията на правителството? Г-н Петър Курумбашев, в свое изказване миналата седмица, потвърди, че всички партии в Европейския парламент и Българския парламент са зад исканията на превозвачите. От друга страна г-н Курумбашев се е подписал лично под декларация на всички евродепутати в подкрепа на българското правителство и българските превозвачи”.
Станислав Иванов отново потвърди, че правителството е заело позиция в полза на българските превозвачи и подчерта: „Миналата година евродепутатът Андрей Новаков, заедно с транспортния министър Московски са провели среща и са поставили червени линии, които българското правителство не може да премине. Тези червени линии до ден днешен се отстояват”, обясни народният представител и допълни, че те са свързани с командироването на превозвачите, почивките в кабините на камионите и др.
Иван ЛАЗАРОВ

Агенция „Фокус”
Драгомир Стойнев, БСП: България има нужда от нови ядрени мощности, но се съмняваме, че идеята на правителството за рестарта на АЕЦ „Белене“ е поредната пиар акция


България има нужда от нови ядрени мощности, но се съмняваме, че идеята на правителството за рестарта на АЕЦ „Белене“ е поредната пиар акция. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Стойнев обърна внимание, че позицията на БСП е изключително последователна по тази тема. „Неслучайно по инициатива на БСП правителството трябва да изготви пътна карта за рестартиране на проекта „Белене“, което бе гласувано преди месец и половина. Преди няколко месеца настоявахме за отмяна на прословутия мораториум, тогава ни се обясняваше, че едва ли не това не зависило от парламента, а правителството трябва да вземе решение. Хубаво е, че сега се говори за този проект, след като изминаха приблизително 10 години, откакто бе спрян“, каза Стойнев. По повод идеята на правителството за рестарт на АЕЦ „Белене“, Стойнев заяви, че от БСП искат да се убедят дали това не е поредна пиар акция на кабинета. „Искаме да си говорим с конкретика, какви са стъпките, какво трябва да се случи. Така или иначе нашата позиция е ясна и категорична – България има нужда от нови ядрени мощности“, заяви Стойнев. Той отчете, че въпреки удължаването на 5 и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“ след 10 години те ще трябва да се режат на скрап. „Ние трябва да имаме една сигурна базова мощност, така че проектът „Белене“ за нас винаги е бил на дневен ред“, заяви Стойнев.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус”
Министър Ивайло Московски: Най-хубавото, което можеше да се случи, е всички засегнати държави да имаме една позиция по пакета за мобилност

Най-хубавото, което можеше да се случи, е всички засегнати държави да имаме една позиция по пакета за мобилност. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на конференция с международно участие на тема: „Европейското бъдеще на транспорта от Централна и Източна Европа“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За съжаление, в момента нямаме такава. Аз проведох срещи с колегите министри от Полша, Чехия, Румъния. Индивидуалният подход, който се прилага по всички текстове ще реши проблемите на всяка държава по някакъв начин, но пак настоявам, че трябва да има принципен подход“, каза още той. „Моля, ако е възможно, колегите от Полша и Унгария да проведат разговор в правителствата и ресорните министри и да окажат влияние, за да застанем на една позиция. С колегите вчера работихме по отделните текстове. Става въпрос за пакет за мобилност, в който са засегнати правата на шофьорите за по-добри условия на труд – съответно да им бъде намалена административна тежест“, каза още министър Московски. „Когато човек вникне в детайли и започне да чете текстовете, накрая стига до убеждението, че желанието като основен мотив за по-добри условия за труд е всъщност на последно място. Облечена е скрита политика, рестриктивно насочена към всички вас в хубавите думи „водачът да получи по-добри условия на труд“. Нашата теза е, че се прави законодателство по обратен път без да се направи оценка на въздействието и резултатите от този закон. Нашият проблем е, че нямаме обща принципна позиция с колегите от Западна Европа, които са близки до пазара“, допълни още транспортния министър.

Агенция „Фокус”
ПГ на „БСП за България“ ще покани премиера Бойко Борисов в парламента да докладва за свършеното от кабинета в защита на превозвачите ни


ПГ на „БСП за България“ ще покани премиера Бойко Борисов в парламента да докладва за свършеното от кабинета в защита на превозвачите ни. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Зам.-председателят на групата заяви, че премиерът ще бъде поканен още в 9.00 часа в утрешното пленарно заседание. Той отчете, че българските превозвачи са били предадени през изминалата една година от българското правителство. „Никъде освен на срещите с тях по хотели и сбирки не са намирали съпричастност в българското правителство. Тук в България си говорим едно, на срещата с Макрон в Евксиноград се говори едно, но там, където трябва да бъдат защитавани българските интереси, мълчат“, каза Свиленски. Той припомни, че миналият петък Народното събрание е приело позиция, с която задължава българското правителство да вземе решение и да каже какво защитава от всичките искания на превозвачите. „Министър-председателят се задейства, срещна се с комисар по транспорт“, каза Свиленски и обърна внимание, че до вчера кабинетът не е имал предложения, позиция, не е казал какво иска. „От днес нататък, когато остават десетина дни, правителството трябва да представи своите предложения. Те няма как да бъдат разгледани и гласувани. Трябва да стане ясно на българските превозвачи, които вчера започнаха да му благодарят, че те са предадени от собствения си министър и министър-председателя“, посочи Свиленски.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус”
Георги Свиленски, БСП: Правителството проспа една година да вземе отношение по пакета за мобилност и да защити правата на българските превозвачи


Правителството проспа една година да вземе отношение по пакета за мобилност и да защити правата на българските превозвачи. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той поясни, че поводът за пресконференцията са обсъжданията на пакета за мобилност на предстоящата среща на върха, както и ситуацията около тази тема. „Председатели сме на Съвета на ЕС и не можем да защитим нашите национални интереси. Този проблем - приемането на пакет мобилност ще засегне около 70 хил. български превозни средства и над 190 хил. шофьори. Ако бъде приет този пакет в този вид, тези хора остават без работа и съответно техните семейства. Няма да изчислявам това колко би струвало на българската държава“, заяви Свиленски. Той посочи, че БСП няма как да бъде виновна, че правителството е проспало една година да вземе отношение по пакета за мобилност и правата на българските превозвачи. „В негов стил и той намери виновник и това са Чърчил и Рузвелт, че навремето така са разпределили България, в която влиянието да бъде друго. Освен, че са му виновни те, ще изкараме фактите – българските превозвачи да знаят кой предаде техните интереси“, заяви Свиленски и представи документи. „Правителството през месец ноември взема решение относно Съвета по транспорт и участието на нашият министър на транспорта, заместник-министъра как да се гласува“, каза той. Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ посочи, че в тази позиция пише, че българската страна благодари на Естонското председателство за положените усилия по напредъка на предложението и подкрепя доклада за автомобилен пакет.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус”
Министър Ивайло Московски: Не искаме българските превозвачи да напуснат страната ни, принудени от европейско законодателство

Не искаме българските превозвачи да напуснат страната ни, принудени от Европейско законодателство. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на конференция с международно участие на тема: „Европейското бъдеще на транспорта от Централна и Източна Европа“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Друга тема, която е чувствителна е – след кой ден да започват да текат командировъчни спрямо държавата в която се намирате. Тук намираме дефицит в решението на Комисията. Липсва механизъм за проверка на това нещо. Ако една българска компания за предходен месец има задължения да изплаща Х командировъчни за някоя държава, която е била повече от определените дни, няма проблем тя да бъде проверена от съответен Европейски орган“, каза още Московски. „Как обаче ще бъде проверена една Иранска или Турска фирма? Не лъжем ли като казваме, че важи за всички. Кое е социалното, кое е справедливото? Ако важи за всички, трябва да има механизъм, по който да се контролират всички. Това, което устройва нашите превозвачи относно командировъчните са 7 или 9 дни в месеца, но задължително последователни. Нашето желание беше да са 7 последователни дни“, допълни още той. „Безпрецедентна е подкрепата от всяка една институцията в държавата. Вярваме, че ще се намери справедливо и балансирано решение на тези проблеми, тъй като ако това не стане, знаем, че резултатът няма да е добър – ще се завишат разходите на всички нас, ще стане до голяма степен неконкурентен нашият транспорт и нищо чудно нашите шофьори в един момент да се окажат във френски и белгийски фирми“, каза още министър Московски.
Цветелин ДИМИТРОВ

Агенция „Фокус”
Министър Ивайло Московски: Премиерът Бойко Борисов пое ангажимент приетите от бранша в България текстове лично да бъдат предадени на президента Еманюел Макрон

Премиерът Бойко Борисов пое ангажимент така разписани текстовете с приемане от страна на бранша в България, с компромиси от страна на ЕК лично да бъдат предадени на президента Еманюел Макрон, за да може той да въздейства, ако има желание. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на конференция с международно участие на тема: „Европейското бъдеще на транспорта от Централна и Източна Европа“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Решението, което приехме – да бъде задължение на компанията да осигури възможността на превозвача да се прибере вкъщи или да отиде в база на компанията, където той да отседне. Как ще се докаже предложението към водача – декларация от компанията, която водача би могъл да предостави, но негово право е да избере дали да го направи“, каза още Московски. „Втората тема, която е проблемна и така разписана в пакета за мобилност, не дава възможност за почивка в кабината на пътното превозно средство. Говорим за седмичната почивка, не за кратката. Текстът, който те предлагат е – може да бъде направена почивката в кабината, но на специални за това места – охраняеми паркинги. Но не е намерено решение от другата гледна точка, която касае сигурността. Всички вие знаете, че в застрахователните полици, ако има щета на товара и пътното превозно средство плащат, ако водачът не е бил място. Решение по тази тема няма“, допълни още той. „Ако е на безстопанствено място – тогава нямате право да стоите в кабината и да почивате, но ако сте на паркомясто и там има охрана и осветление, тогава може да си почивате в кабината. В това няма голяма логика. Това, което като текст ще бъде прието е, че нашето желание е правилата да бъдат такива каквито са в момента, докато не бъдат осигурени такива паркинги в цяла Европа. Европейската комисия ще съфинансира или изцяло финансира създаването на тези паркинги, като след това ще бъдат предоставени за частно управление. Хубаво е, че има политика да се създадат необходимите условия, в които водачите да не бъдат санкционирани. Този текст трудно ще бъде приет, но това е нашето желание. Докато няма такива условия няма как да задължаваш някого да спазва тези правила“, каза още министър Ивайло Московски.
Цветелин ДИМИТРОВ

Агенция „Фокус“
Георги Петърнейчев, АЕБТРИ: Обсъждането на новите предложения в пакета „Мобилност“ на ЕК не променя плановете за протест в четвъртък


Застраховката на тежкотоварните автомобили, в случай на инцидент, се изплаща само ако шофьорът е бил на борда. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ Георги Петърнейчев, председател на Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата, по повод промените в пакета “Мобилност“ на ЕК, с които превозвачите се задължават да прекарват почивката си в хотел. „Oтсъствието на шофьора от неговия автомобил крие рискове и от укриване на бежанци в корпуса на превозното средство“, обясни Петърнейчев. По думите му днес ще бъдат обсъдени новите предложения в т.нар. „пакет за мобилност“, което обаче не променя плановете за протест в четвъртък. „По отношение на превозвачите няма никакво съмнение за разколебаване. Ако има някой разколебан, то той не знае какво го очаква. По отношение на правителството и на парламента, видяхте, че се обединиха и нямам никакви съмнения, че ще бъдем подкрепени. Но смятам, че вече е твърде късно – тази подкрепа трябваше много по-рано да започне.“ Георги Петърнейчев допълни, че промените в пакет „ Мобилност“ са разглеждане в европарламента още преди година. Причината да няма по-ранни действия на превозвачите се дължи на информационното затъмнение около темата, каза още той.

Агенция „Фокус“
Министър Ивайло Московски: Виждаме сериозен дефицит в подготвените от ЕС пакети за мобилност

Виждаме сериозен дефицит в подготвените от ЕС пакети за мобилност. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на конференция с международно участие на тема: „Европейското бъдеще на транспорта от Централна и Източна Европа“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Даваме си ясно сметка като правителство и аз лично като ресорен министър за значимостта на сектора. Той определя значителен процент от БВП на страната. Ако добавим и около 100 000 пряко заети е изключително голяма отговорност да се взимат решения и за това винаги сме се опитвали да го правим съвместно с вас, да отстояваме максимално вашия интерес и общата полза за обществото. Това, което се случва последните месеци е точно обратното – виждаме сериозен дефицит в подготвените пакети за мобилност. От първото заседание на работна група по тези въпроси нашата позиция винаги е била максимално съгласувана с превозвачите“, допълни още той. „Миналата година се предложи в социалното законодателство на ЕС така познатия закон „Макрон“. Взе се решение транспорта да бъде изваден от този социален пакет. Започна подготовката на пакетите за мобилност от страна на Европейската Комисия. За голямо съжаление нещата не се промениха. В така разписаните правила, в конкретния случай, откриваме сериозни дефицити и доста раздалечени позиции относно тези правила. От една страна са държавите от Централна и Източна Европа, от друга, държавите от Западна Европа“, каза още министър Московски. „Убедени сме, че трябва да има консенсусно решение, когато такива правила се предлагат. За нас е неприемливо на базата на желанието на 3 или 4 Западни държави силово да се предлагат мерки в законодателството, които изглеждат рестриктивни за вас и колегите ви от Централна и Източна Европа. Това са принципни решения, които ако днес ощетяват най много Българи и Румъния и ако не намерят принципна подкрепа утре могат да се обърнат в обратната посока“, каза още транспортния министър.
Цветелин ДИМИТРОВ

Агенция „Фокус“
Ангел Траков, Съюз на международните превозвачи: Решенията, които предстои да вземе Европейският парламент ще предначертаят съдбата на международния транспорт

Решенията, които предстои да вземе Европейският парламент ще предначертаят съдбата на автомобилният международен транспорт в страните членки. Това каза Ангел Траков, председател на УС на Съюз на международните превозвачи по време на конференция с международно участие на тема: „Европейското бъдеще на транспорта от Централна и Източна Европа“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Организираме този форум в навечерието на престоящи важни решения на ЕС. Решения, пряко свързани с бъдещето на нашия бранш. Това съвпада с времето, когато България оглавява Председателството на Съвета на ЕС. Предвиждат се промени, които коренно ще изменят картата на международните автомобилни превози по сценарии, който не е равнопоставен за всички държави от съюза", допълни още той. "Като домакини на тази конференция сме длъжни открито да заявим нашата позиция. Българското Председателство към момента води конструктивен диалог в ЕС по новите регулации. Поведохме редица срещи включително с еврокомисаря по транспорт Виолета Булц, която вчера посети София и обсъди проблемите с нас. Зад обединената позиция на бранша застанаха българското Правителство, депутатите от българския Парламент и български европарламентаристи", каза още Траков. "Тази позиция ни обнадеждава, че ще бъдем чути и ЕС ще приеме справедливо решение за новите регулации в сектора. В тази кауза няма политическа принадлежност, има национално-отговорни позиции и отстояване на Европейски принципи. Целта на днешната конференция е професионално да обсъдим възникналите проблеми и да защитим страните си", допълни още председателят на УС на Съюз на международните превозвачи .
Цветелин ДИМИТРОВ

Агенция „Фокус“
Славчо Сиджимков, АЕБТРИ: Промените в пакета „Мобилност“ целят да изхвърлят източния транспорт от европейския пазар

Промените в пакета „Мобилност“ на ЕК целят да изхвърлят източния транспорт от европейския пазар. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ Славчо Сиджимков, собственик на транспортна фирма и член на УС на АЕБТРИ. Седмичната почивка на превозвачите е невъзможно да се осъществява в хотел, заради липса на подходяща инфраструктура, обясни Сиджимков. Според него такава инфраструктура липсва включително в страни като Франция, Испания и Германия. Той постави и въпроса „кой ще пази стоката на превозвачите“, ако шофьорът се намира далеч от автомобила. „А имаме доста случаи, в които шофьорите си плащат в хотела, взимат си бележка и се връщат при автомобила, за да го пазят. А и там удобствата са далеч по-добри от едни мотели, които са пълни с бръмбари. Шофьорът в кабината разполага с телевизия, с климатик, с печка, храната му е там, леглата са комфортни“, коментира той. Славчо Сиджимков допълни, че тежкотоварните автомобили-влекачи са на стойност около 100 хиляди евро. Един от елементите в тези превозни средства, включен в цената, е именно удобството на шофьора, обясни Сиджимков.

Агенция „Фокус“
Костадин Сунков, Съюз на международните превозвачи: Мирен протест срещу приемането на пакета за мобилност ще се проведе в Смолян на 17 май

Мирен протест срещу приемането на пакета за мобилност за превозвачите ще се проведе в Смолян на 17 май от 10.00 часа на изхода на Смолян, до Митницата. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Костадин Сунков – представител на Съюза на международните превозвачи за Смолян и региона. Протестът ще продължи до 14.00 часа и се организира от Сдружението на международните превозвачи с подкрепата на другите сдружения от превозвачи в страната. По думите на Сунков, на 17 май ще има посещение на еврокомисари в България и целта на протестиращите и представителите на Европа да видят, че превозвачите са маса и представляват 18 % от вътрешния продукт на България.
„Това означава, че 100 000 семейства може да останат без хляб. 100 000 работници няма да внасят осигуровки в тази държава и това ще донесе до фалит на държавата. Ако не се приемат нашите условия за премахване на този мобилен пакет, ще бъдат предприети допълнителни мерки с блокиране на фабрики и предприятия, които са западноевропейски, а се обслужват от български превозвачи“, поясни Сунков.
По думите му, пакетът за мобилност е създаден изцяло в разрез с европейските човешки права. В свободна Европа целта е хората и стоките да може да се придвижват и превозват свободно на територията на Европейския съюз и тези искания са в основно противоречие с този закон. „На всеки три седмици водачите трябва да се прибират по родните си места. Родно място за всеки гражданин на България, която е член на Европейския съюз, може да бъде всяка държава и всеки един град. Това е основното противоречие. Всички останали промени в пакета за мобилност са косвени“, посочи Сунков.
Той подчерта, че не трябва да се допуска да бъде приет този пакет за мобилност и затова се организират и протестните действия и те се подкрепят от превозвачите в цяла Източна Европа, тъй като това засяга Полша, Румъния, Литва, Латвия и всички по-отдалечени страни от Брюксел. „В Централна Европа промените няма да засегнат превозвачите драстично, защото при всеки един курс от 20 дни, камионът транзитира през тяхната държава. За държави като България, които са отдалечени от Централна Европа, това трябва да се случи специално. Не може ние като държава да охраняваме границите на ЕС, а да ни искат и налагат такива рестрикции за прибиране на шофьорите на 20 дни. Водачите на стоки да правят паузите по 45 часа на хотели и паркинги, също е противоречие, защото там влизаме в други неща. Първо не могат да осигурят толкова хотели, второ не могат да осигурят толкова паркинги, трето не могат да се договорят със застрахователите. Не е ясно кой ще отговаря за стоката по време на паузата, тъй като шофьорът ако остави този камион със стока примерно за половин милион евро – кой ще отговаря за тази стока ако се случи нещо. Има много противоречия в пакета за мобилност, които не са изяснени, за да бъдат допуснати такива рестрикции“, каза още Костадин Сунков.
Нели ГЕРГЬОВСКА

Агенция „Фокус“
Александър Стамболийски, Синдикална конфедерация „Съюз на българските транспортни работници“: Ще се включим в протеста на превозвачите на 17 май


Ще се включим в протеста на превозвачите на 17 май, с колкото можем от своите членове. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Александър Стамболийски, председател на Синдикална конфедерация „Съюз на българските транспортни работници“. „Нашата позиция е същата като тази на превозвачите, въпреки че сме синдикат. За нас е важно да не допускаме да има загуба на работни места на първо място, тъй като в „пакета за мобилност“, който следва да се регламентира, е ясно записано, че командировъчните на шофьорите ще бъдат повишени при престой в чужбина, ще се спазват определените часове и т.н. Нашите условия реално са изпълнени и поради тази причина по никакъв начин не можем да не подкрепим превозвачите и техните искания рестрикциите към тях да бъдат отменени, още повече, че в новия пакет „мобилност“ ясно се разписва и това, че се запазва изконното право на шофьора той сам да решава по какъв начин да прави своите почивки. Поради тази причина ние заставаме зад българските превозвачи, за да нямаме проблеми с работните места след това“, заяви той. Александър Стамболийски допълни, че е важно Европа да чуе, че бизнесът в България трябва да се запази, за да може да се запазят и работните места. По думите му идеята им е не да налагат мнението на превозвачите върху самите шофьори, а да подкрепят правилата на работа в собствената ни страна.
Натали СТЕФАНОВА
Агенция „Фокус“
Варна: Десетки превозвачи от региона излизат на протест срещу новите европейски правила

Десетки шофьори от Варна и региона ще излязат на протест на 17 май, за да изразят несъгласието си с новите европейски правила, залегнали в т.нар. пакет „Мобилност 1“. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна Радостин Пенков от регионалното представителство на браншовата организация на международните превозвачи. Протестът ще започне от 10 часа на магистрала „Хемус“, като близо 30 камиона ще бъдат спрени в едната лента в посока към Варна.
„Идеята ни е да наредим тежкотоварни автомобили по протежението на 700 метра до последната бензиностанция преди входа на града“, обясни Пенков. Според него, обсъжданите в Европейския съюз нови изисквания спрямо превозвачите са нереалистични. „Няма как на три седмици да прибираме шофьорите си. Някои от тях дори не живеят в България, а семействата им са в Европа. Не можем насила да ги принудим да се приберат тук, защото само защото са регистрирани по лична карта у нас“, коментира Радостин Пенков. Според него промените ще доведат до огромни финансови загуби. „На връщане от Европа камионите трябва да се прибират празни или да ползваме автобус или самолет. Това са огромни разходи“, каза координаторът на протеста във Варна. По негова информация, в областта са регистрирани поне 1000 шофьори и още 200-300 души администрация. Промените обаче ще рефлектират не само върху тях, но и върху бизнеса, свързан с обслужване на сектора като сервизи, представителства за продажба на камиони и банки, обясни Радостин Пенков.
Той увери, че организацията има разрешително за протеста в четвъртък, а ако на място се струпат повече камиони, протестиращите ще преминат и от другата страна на магистралата.
Диана СТОЕВА

Агенция „Фокус“
Йордан Арабаджиев, Съюз на международните превозвачи: Организираме конференция на тема „Европейско бъдеще на транспорта в Централна и Източна Европа“

Съюза на международните превозвачи организира конференция с международно участие на тема „Европейско бъдеще на транспорта в Централна и Източна Европа“. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи. Той уточни, че в конференцията, освен български превозвачи, ще се включат и такива от Полша, Унгария, Румъния, Македония и Литва.
Арабаджиев отбеляза, че българските превозвачи ще протестират на 17 май. На въпрос колко шофьори се очаква да се включат в протестните действия в четвъртък Йордан Арабаджиев отговори: „Ние сме призовали всички превозвачи, така че, който счита, че „пакетът за мобилността“ нарушава неговото право на работа в Европейския съюз, може да ни подкрепи. От „пакета за мобилност“ ще пострадат над 12 500 български фирми, в които са ангажирани над 120 000 български семейства, така че щетите няма да бъдат само за българския транспорт, а и за българската икономика“.
Директорът на Съюза на международните превозвачи допълни, че утре ще стане ясно как, кога и къде точно ще се проведе протестът на 17 май.
Натали СТЕФАНОВА

Агенция „Фокус“
Национално сдружение на автобусните превозвачи се противопоставя на приемането на законодателните регулации, очертани в рамките на пакетите за мобилност на ЕС

Национално сдружение на автобусните превозвачи в България се противопоставя на приемането на законодателните регулации, очертани в рамките на пакетите за мобилност на ЕС. Това става ясно от позиция на НСАПБ относно предложенията за промени в зконодателството на Европейския съюз („Пакет за мобилност“ 1) и („Пакет за мобилност“ 2). Агенция „Фокус“ публикува текста без редакторска намеса.
По повод на внесените в Европейския парламент от Европейската комисия законодателни предложения за промени („Пакет за мобилност“ 1) и („Пакет за мобилност“ 2), Национално сдружение на автобусните превозвачи в България /НСАПБ/ завявява открито и категорично своята позиция, като се противопоставя на приемането на дискриминационните законодателни регулации, очертани в рамките на пакетите за мобилност, които нарушават основни законови принципи за равноспоставеност, конкурентноспособност и недопускане на дискриминация между отделните държави- членовете на Общността.
Нещо повече, считаме, че предложените промени в регулациите на ЕС в областта на автомобилния транспорт, са изключително дискриминационни, нарушават правата и законните интереси на транспортните предприятия от Централна и Източна Европа, вкл. и РБългария, които са поставени в неравностойно положение като членове на Общността, с цел ограничаване на тяхното транспортно присъствие на европейския пазар, в противовес на установените привилегии за превозвачите от развитите европейски държави.
Новите правила за сухопътен транспорт, касаещи каботажни превози, социални привилегии, минимално заплащане, времена за почивка и други предложения, вероятно са направени с идеята да се създаде ефикасен и унифициран европейски транспортен сектор, като преди всичко се зачитат правата на служителите, но на практика, разгледани в дългосрочен план, прилагането на нормативните решения, в така предложения вид, неизбежно ще доведе до фалит на малките и по-голямата част от средните предприятия в транспортния отрасъл, които физически ще бъдат лишени от възможността да упражняват транспортна дейност. Заложените промени предвиждат натоварване на транспортния сектор с много сериозни допълнителни разходи, което ще направи дейността неконкурентноспособна.
По-конкретно, относно предложението на Европейската Комисия, внесено в Европейския парламент, за изменение на Регламент (ЕО) № 1073 от 2009 г. относно общите правила за достъп до международния пазар на автобусни превози („Пакет за мобилност“ 2), наричан по-нататък „Регламент“, след внимателно проучване и обсъждане на предложенията за изменение в правната рамка, регулираща общите правила за достъп до международния пазар на автобусни превози, членовете на НСАПБ единодушно изразяваме категорична позиция против приемането на законодателните промени, като заявяваме следното:
1. Предлаганите промени не са резултат на обстоен и задълбочен анализ на европейския транспортен пазар и не отчитат интересите на всички страни-членки на Общността, в нарушение на основни законови принципи, поради което очертават неуспешни правни рамки. Ефектът от законодателните актове на ЕС следва да се проверява не само чрез ретроспективни оценки, а и чрез събиране на мнения от заинтересовани страни, чрез консултации. РБългария, като заинтересована страна, не е изразила мнение, чрез своите структури, по време на подготвителния период (2016 – 2017 г.) на коментирания Регламент, вследствие на което, становище на една страна-членка на ЕС не е взето под внимание, което е нарушение на минималните стандарти на Комисията за консултации със заинтересованите страни-членки (СОМ/202/704);
2. Изразяваме резерви и несъгласия по „основни установени проблеми“ за сектора посочени в Регламента, а именно,че:
-междуградският автобусен сектор не се развива с темп, сравним с този на другите видове транспорт, и относителният му дял спада в един продължителен период;
-съществуват пречки в рамките на националните пазари, възпрепятстващи развитието на междуградските автобусни превози;
-има твърде високи административни разходи за навлизането.

3. Потвърждаваме становище, че в РБългария автобусният превоз на пътници е предпочитан вид сухопътен транспорт, който е либерализиран, общодостъпен, има устойчива позиция и доминиращ дял в националния транспортен пазар. Спад се наблюдава само в железопътния превоз на пътници и в селските райони по обясними причини. Няма законови ограничения, възпрепятстващи развитието на междуградските автобусни превози. В рамките на ценовите равнища за страната, административните разходи за навлизане на пазара са приемливи. По-високи такива се очакват с въвеждане на електронната Тол-система за събиране на пътни такси.
4. Считаме, че Комисията прилага двоен стандарт по отношение на автомобилните пътнически и товарни превози в рамките на Съюза по т.н. „Пакет за мобилност“. В единия случай каботажните превози се ограничават и минимизират, в друг случай стават основна политика за либерализация в сектора на автобусните превози.
5. Препоръките за създаване на широко упълномощени национални регулаторни органи считаме за шаблон, поради което към същите изразяваме определени резерви, по следните съображения:
-Устойчиво установени практики показват, че със създаването на подобни органи, незизбежно се създават предпоставки и условия за корупционни схеми;
-Понятието „независими“ е доста условно, тъй като на практика регулаторните органи ще бъдат под въздействие на административна намеса, в т.ч. кадрова;
-Трудности възникват във връзка с подбора и формирането на необходимия организационен капацитет от мотивирани, професионално подготвени и устойчиви на влияние кадри;
-Отговорностите за установяване на икономическо равновесие при сключване на нови и заварени договори за превоз, е проблемно задължение, предполагащо и съдебни спорове. По принцип след въведена либерализация, последващата регулация се явява безмислена;
-Не на последно място, въвеждането на нов регулаторен орган, неизбежно ще се отрази на държавния бюджет като административна тежест.
6. Считаме, че достъпът до пазарите, съгласно Регламента и унификацията относно Европейската услуга за електронно пътно таксуване (EETS), са взаимосвързани и трябва да намерят място в предложенията на Регламента, в полза на бранша.
7. НСАПБ подкрепя предложенията относно достъпа до терминалите (автогарите) при обективни, справедливи и недискриминационни условия.
8. НСАПБ се противопоставя на предложените нормативни регулации, в следните области на Регламента:
„Каботажни превози“ – В тази част настояваме да бъдат запазени определенията и правилата за каботажните превози, визирани в съществуващите текстове на Регламента. Предвидените ограничения при извършването на каботажните превози, по-големи от действащите към момента, считаме за неприемливи, предлагани в противоречие с либерализацията на европейския транспортен пазар. Може да приемем като компромис нова регулация, гарантираща равнопоставеност на автобусните превози по отношение на време и тежест с правилата, установени за международните превози на товари;
„Превоз на пътници на разстояния по-малко или повече от 100 километра“ – В тази част категорично се противопоставяме на подобно разделение при предлагане на транспортни услуги. Предложението считаме за дискриминационно и неприемливо, тъй като прилагането на подобно разделение ще има за последница ограничаване на местните превозвачи, в по-малко рентабилната зона на крайградските превози на разстояние до 100 км. и съответно свобода за чуждестранните превозвачи при извършване на превози по рентабилните линии, на дълги разстояния.
Тъй като Регламента е акт с общо приложение, задължителен в своята цялост, който се прилага пряко във всички държави-членки на Европейския съюз, настояваме законодателните промени да не бъдат въвеждани в предложения от ЕК вид, текстовете да бъдат преосмислени и прецизирани, с повишено внимание при тяхното формулиране, при спазване на установени основни принципи за равнопоставеност, недопускане на дискриминация и зачитане на правата и законните интереси на всички страни-членки на Общността.
Като представители на транспортния сектор и граждани на страна-членка на ЕС, категорично завяваме, че в рамките на позволените от закона действия, активно ще се противопоставим на предлаганата нова регулация в законодателството на ЕС („Пакет за мобилност“ 1) и („Пакет за мобилност“ 2), която не следва да бъде приемана и прилагана.