Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Боклукът по плажовете ще се събира разделно

14 май 2018 | 17:49

Министърът на околната среда и водите Нено Димов вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на туризма Николина Ангелкова проведоха среща във Варна с кметове на морски общини, концесионери на плажове, представители на фирми и организации за оползотворяване на отпадъците, на която бяха обсъдени подготовката за летния сезон, засилването на контрола и мерки за ограничаване на замърсяването и оползотворяване на отпадъците от пластмаса по плажовете. Министър Нено Димов заяви, че с концесионерите и организациите по оползотворяване са дискутирали възможността още този туристически сезон да започне разделно събиране на отпадъците на плажовете. Той уточни, че е поискал концесионерите и организациите да поставят информационни табели за събиране на отпадъците разделно и да има места, на които да може да се изхвърля пластмасата. Той посочи, че всяка година в световния океан се изхвърлят по 13 млн. тона пластмасови отпадъци. Над 80% от тях се генерират от сушата и един от основните източници на замърсяването са плажовете и крайморските заведения. Затова според министър Димов, въпреки че проблемът е международен и вече се търсят решения на ниво ЕС, всеки човек трябва да е част от решението. От думите му стана ясно, че след края на идния сезон ще съберат опит от разделното събиране и с бранша ще започнат дискусия по подготовката на законодателни решения, с които разделното събиране на отпадъци по плажовете да стане задължително от следващия сезон. Димов обясни, че за сезон`2018 въвеждането на разделното събиране ще е доброволно, като тенденцията е за сезон`2019 то да стане задължително.
Министър Николина Ангелкова заяви, че контролът това лято ще е още по-стриктен, като концесионерите и наемателите на морските плажове са запознати със задълженията си. По думите ѝ проверките и на ивиците, и на местата за настаняване ще продължат, но ще бъдат правени така, че да не пречат на работата на бизнеса и спазвайки българското законодателство. Тя уточни, че прогнозите към момента са чуждестранните туристически посещения да са с около 5% повече в сравнение с лято 2017 г., когато те бяха над 5,3 млн. и достигнаха увеличение от 5,7 на сто. Ангелкова поясни, че и ранните резервации, и предварително заявените полети на морските летища Варна и Бургас за лято 2018 г. сочат ръст спрямо миналия сезон. По думите ѝ тази година 13 плажа в България са със син флаг, което означава, че предлаганото качество се повишава. При някои от тях водата за къпане през миналата година е била оценена като „много добра“, а тази година вече като „отлична“, информира министърът. Според данните от мониторинга на РЗИ преди началото на сезона на 5 морски плажа качеството на водата се е подобрило спрямо миналата година.
Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че държавата ще вземе необходимите мерки, за да преустанови безобразното замърсяване по Черноморието на определени плажове, запазена територия на т. нар. "зелени". Според него когато става въпрос за опазване на природата, те са на първа страница и във водещите новини, но когато самите те трябва да опазват съответните плажове, които са си постигнали със закона да не бъдат концесионирани, по обратния начин се действа. По думите му резултатът е отчайващ - тонове боклуци, почистване за сметка на общините. Той отбеляза, че никой няма право да замърсява обществените пространства. Симеонов подчерта, че когато има сигнали и съответно установени нарушения, ще бъдат наложени санкции на нарушителите по наредбите за обществения ред на общините.


Агенция „Фокус“
Министър Нено Димов: Опазването на околната среда от пластмаса е най-устойчиво, когато стане част от културата на хората

Опазването на околната среда е най-устойчиво, когато стане част от култура на хората. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов, който заедно с министъра на туризма Николина Ангелкова присъства на откриването на кампанията „re: ФКЦ – Рециклирай! Културно е” в главното фоайе на Фестивалния и конгресен център (ФКЦ) във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус”. По думите на министър Димов идеята на кампанията е чрез арт инсталации от отпадъци, културните центрове на НДК в София и във Варна да бъдат превърнати в зони, свободни от пластмаса. „Много ми хареса морето от пластмаса, в което не плуват риби, защото когато то е замърсено, в него няма да има живот“, каза при представянето на трите арт творби „Децата на Нептун", „Избор" и „Урбанизация" министърът на околната среда и водите.
„Целта ни е да създадем интелигентен начин за управление на отпадъците в големите културни и развлекателни центрове, какъвто е и Варна. Фестивалният център е една от емблематичните сгради в града от където преминава огромен поток от хора. Наша отговорност е да създадем навици у хората за разделно изхвърляне на отпадъците и съвременен начин на мислене. Именно затова ФКЦ – Варна и НДК обединяваме усилия в мисията, чрез изкуството да провокираме отговорно поведение", отбелязва Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК.
Диана СТОЕВА

Агенция „Фокус“
Вицепремиерът Валери Симеонов: Пушенето на закрито може да се разреши само в заведения с обособени помещения и добра вентилация

За връщането на пушенето в заведенията трябва да се спазва Законът за здравето във варианта му преди 2012 година – да има обособени помещения с добра вентилация. Това заяви на пресконференция във Варна вицепремиерът Валери Симеонов, който заедно с министрите на околната среда и водите Нено Димов и на туризма Николина Ангелкова, участва в среща за готовността на туристическия сезон, предаде репортер на Радио "Фокус" – Варна. По думите на зам. министър-председателя по отношение на частичното отпадане на забраната за тютюнопушене на закрито, в заведенията трябва да има обособени помещения, които да бъдат с перфектната вентилация и херметично затварящи се врати, каквито бяха изградени на много места в периода между 2010 и 2012 година. Вицепремиерът коментира, че в момента в много заведения в страната се пуши, защото контролните институции санкционират избирателно, основно на финансов признак.

Агенция „Фокус“
Министър Николина Ангелкова: Групирането на морските плажове ще бъде подложено на ново обществено обсъждане

Групирането на морските плажове ще бъде подложено на ново обществено обсъждане. Това заяви на пресконференция министърът на туризма Николина Ангелкова, която заедно с вицепремиера Валери Симеонов и министъра на околната среда и водите Нено Димов участва в среща във Варна с кметове на морски общини, концесионери на плажове, представители на фирми и организации за готовността на туристическия сезон, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Тя припомни, че вече е имало обществено обсъждане, което е приключило, но в сила е новият Закон за концесиите и в момента текстовете се адаптират. "Там бяхме включили санкциите по отношение на къмпингуването на територията на морския плаж и дюни. Няма разпоредби и по отношение на дюните. Те са защитени, но ако някой разположи палатка, към момента е нарушител, но няма изрична разпоредба, с която да му бъде наложена съответната административна санкция", заяви министър Ангелкова.
Министърът на туризма отбеляза, че тази година 86 от плажовете в страната остават неохраняеми. 13 от тях се намират на територията на област Добрич, 23 - на територията на област Варна, а останалите 50 са на територията на област Бургас. Неохраняеми са и три плажа за природосъобразен туризъм. Николина Ангелкова подчерта, че съгласно закона за неохраняемите плажове водното спасяване се осигурява от областния управител, а почистването и медицинското обслужване се осигурява от съответната община. Министър Ангелкова припомни, че 50% от приходите от концесии и наеми отиват в бюджетите на общините и с тези средства се осигуряват посещавани плажове, които са неохраняеми.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Агенция „Фокус“
Вицепремиерът Валери Симеонов: Държавата ще вземе мерки, за да преустанови безобразното замърсяване на плажове, запазена територия на т. нар. "зелени"

Държавата ще вземе необходимите мерки, за да преустанови безобразното замърсяване по Черноморието на определени плажове, запазена територия на т. нар. "зелени". Това заяви на пресконференция във Варна вицепремиерът Валери Симеонов, който заедно с министрите на околната среда и водите Нено Димов и на туризма Николина Ангелкова участва в среща във Варна с кметове на морски общини, концесионери на плажове, представители на фирми и организации за готовността на туристическия сезон, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. "Когато става въпрос за опазване на природата, те са на първа страница и във водещите новини, но когато самите те трябва да опазват съответните плажове, които си постигнаха със закона да не бъдат концесионирани, по обратния начин се действа. Резултатът е отчайващ, тонове боклуци, почистване за сметка на общините", заяви Валери Симеонов. Той отбеляза, че никой няма право да замърсява обществените пространства. "Градинката пред Община Варна е със същия статут, както и плажът на Кабакум. Когато има сигнали и съответно установени нарушения, ще бъдат наложени санкции на нарушителите по наредбите за обществения ред на общините", каза още Валери Симеонов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Агенция „Фокус“
Министър Николина Ангелкова: Ще въведем изрична санкция за тези, които извършват нерегламентирано къмпингуване на територията на морския плаж

Ще се работи за въвеждането на санкция за тези, които извършват нерегламентирано къмпингуване на територията на морския плаж. Това заяви на пресконференция във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, която заедно с вицепремиера Валери Симеонов и министъра на околната среда и водите Нено Димов участва в среща с кметове на морски общини, концесионери на плажове, представители на фирми и организации за готовността на туристическия сезон, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Министър Ангелкова добави, че по отношение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и морските плажове къмпингуването и разполагането на палатки на територията на морския плаж е забранено. "Законът ясно изброява кои дейности са позволени да се извършват на територията на морския плаж. Всички останали дейности, които не са изрично изброени, са забранени по смисъла на юридическия способ на тълкуването. Това, което липсва в закона и ние ще променим, е изрична административно-наказателна санкция за тези, които извършват нерегламентирано къмпингуване на територията на морския плаж", заяви министърът. Николина Ангелкова добави, че всяка една община, по примера на Община Царево, може да приема наредби, свързани с опазването на обществения ред и чистотата и на тази основа да глобява нарушителите. "Съвместно ще работим в посока на законодателни промени, които да се скрепят със санкции - административни и глоби, нарушителите, които нерегламентирано къмпингуване на територията на морския плаж. По предложенията, които имахме за облекчено изграждане на къмпинги, за плащането на такси, които съответната община да ползва за почистване на тоновете отпадъци, нямаше консенсусни текстове, които да бъдат подкрепени от работната група. В момента с вицепремиера и колегите ще обмислим как да продължим, защото е важно хората, които искат да къмпингуват, да има къде да го правят", посочи Николина Ангелкова. Тя добави, че съществуващите от 20 години къмпинги вече не отговарят на съвременните изисквания на Закона за туризма и категоризацията, за да предлагат качествен туристически продукт.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Агенция „Фокус“
Министър Николина Ангелкова: Режимът за изграждане на къмпинги в определените за това места трябва да бъде облекчен

Режимът за изграждане на къмпинги в определените за това места трябва да бъде облекчен. Това заяви на пресконференция във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, която заедно с вицепремиера Валери Симеонов и министъра на околната среда и водите Нено Димов участва в среща във Варна с кметове на морски общини, концесионери на плажове, представители на фирми и организации за готовността на туристическия сезон, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. По отношение на къмпингуването министър Ангелкова добави, че преди година и половина в Министерството на туризма е имало създадена работна група за намиране на текстове, които да регламентират тази дейност и най-вече да улеснят изграждането на къмпинги. "За мое огромно съжаление работната група не стигна до консенсус и не бяха подкрепени отделните предложени тестове, говоря за цялостно регламентиране на къмпингуването, не само на територията на морския плаж. Важен беше и режимът за изграждане на къмпинги", отбеляза Николина Ангелкова. По думите ѝ към днешна дата, за да се изгради къмпинг, той трябва да отговаря на условията на хотелски комплекс. "Режимът трябва да бъде променен и изграждането на къмпинги на определените за това места да бъде по-лесно. Не срещахме диалог и разбиране от участниците в работната група, които бяха представители на общините, неправителствените организации, на зелените, туристическия бранш, както и отделните държавни институции", подчерта министър Николина Ангелкова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Агенция „Фокус“
Министър Нено Димов: Качеството на морската вода по българското Черноморие е добро

Качеството на морската водата по Черноморието е значително подобрено през последните години. Това заяви на пресконференция във Варна министърът на околната среда и водите Нено Димов, който заедно с вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Николина Ангелкова участва в среща с кметове на морски общини, концесионери на плажове, представители на фирми и организации за готовността на туристическия сезон, предаде репортер на Радио "Фокус" – Варна. Според министър Димов основните условия за успешен туризъм са свързани именно с чисто море и с чистота от отпадните води. Той припомни, че след като през последните няколко години правителството е инвестирало в пречиствателни съоръжения, пет плажа са с повишена оценка от задоволително в отлично състояние. „Най-добър е резултатът в Лозенец“, каза министър Димов. Той припомни, че през 2016 година на плажа в Лозенец имаше сериозен проблем с чистотата на морската вода.
Диана СТОЕВА

Агенция „Фокус“
Вицепремиерът Валери Симеонов: И в сега действащия закон има пълна забрана за озвучаване на открити площи от 23.00 до 7.00 часа

И в сега действащия закон има пълна забрана за озвучаване на открити площи от 23.00 до 7.00 часа. Това заяви на пресконференция във Варна вицепремиерът Валери Симеонов, който заедно с министрите на околната среда и водите Нено Димов и на туризма Николина Ангелкова участваха в среща във Варна с кметове на морски общини, концесионери на плажове, представители на фирми и организации за готовността на туристическия сезон, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Във връзка със започналия на място разговор с представители на бизнеса Валери Симеонов отбеляза, че законът трябва да се чете внимателно, включително и наредбите за опазване на обществения ред на съответните общини. Той припомни, че миналата година е имало разминаване в т.нар. "тихи часове", като някои общини са въвели норма от 24.00 до 8.00 часа. "В края на сезона миналата година сигнализирахме прокуратурата, която предприе съответните действия за налагане на промяна на наредбите за обществения ред на съответните общини. Законът има най-висше действие спрямо останалите нормативни актове. Спорът вероятно ще продължи и в началото на сезона, но и в сега действащия закон има пълна забрана за озвучаване на открити площи от 23.00 до 7.00 часа", заяви Валери Симеонов. Той отбеляза, че не може да променя действието на закона по желание на определени собственици на заведения. "Законът е един и той трябва да се спазва, нормите са същите и в бъдещия закон се променят само с един час сутрин, но проблемът не е сутрин, проблемът е през нощта. Ако някой иска цяла нощ да озвучава, за да привлича клиенти, което да е за сметка на останалите почиващи туристи, това няма да бъде допуснато. Ще има недоволни, ще има спор, който ще продължава", каза още вицепремиерът. Валери Симеонов допълни, че и през този летен сезон контрол ще има. По отношение на общественото обсъждане на новия Закон за шума Валери Симеонов отбеляза, че такова е направено, като мненията са допълнени в табличен вид. "Няма сериозни бележки по отношение на принципа и концепцията на закона", подчерта Валери Симеонов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Агенция „Фокус“
Министър Николина Ангелкова: 13 български плажа са отличени със "Син флаг" за чистота на ивиците и спазване на екологичните норми

Тази година 13 български плажа са отличени със "Син флаг" за чистота на ивиците и спазване на екологичните норми. Това заяви на пресконференция във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, която заедно с вицепремиера Валери Симеонов и министъра на околната среда и водите Нено Димов участва в среща във Варна с кметове на морски общини, концесионери на плажове, представители на фирми и организации за готовността на туристическия сезон, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. "Това означава, че качеството, което се предлага, се повишава", отбеляза министърът. Николина Ангелкова подчерта, че пет от плажовете, които през миналата година са имали добро качество на водата за къпане, тази година са с повишено качество - отлично. "Мерките, които предприема правителството, особено по отношение на изграждането на пречиствателни станции по цялото българско Черноморие, дават своя резултат. Ще следим това лято дали всички заведения, които са разположени на територията на морския плаж, са свързани със съответната канализационна система, за да не се заустват образно казано в морето, което е причина за замърсяване. Ще има много сериозни проверки в тази посока", заяви министър Николина Ангелкова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Агенция „Фокус“
Министър Николина Ангелкова за мерките срещу шума: Всяка една законодателна промяна трябва да се обсъжда с всички заинтересовани страни

Всяка една законодателна промяна трябва да се обсъжда с всички заинтересовани страни. Това заяви на пресконференция във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова в отговор на журналистически въпрос дали ще се отрази по негативен начин засиления контрол по отношение на шума, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. "Всички действащи закони в страната трябва да се спазват на сто процента от всеки един български гражданин. Винаги сме твърдели, че стриктното спазване на закона е изключително важно, особено за туризма. Като мнение сме изразявали, че е много важно всяка една законодателна промяна да се обсъжда с всички заинтересовани страни - това, което сме изказали като становище от Министерството на туризма съответно към дадения законопроект", заяви министър Николина Ангелкова.
Министър Николина Ангелкова, заедно с вицепремиера Валери Симеонов и министъра на околната среда и водите Нено Димов участва в среща във Варна с кметове на морски общини, концесионери на плажове, представители на фирми и организации за готовността на туристическия сезон.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Агенция „Фокус“
Вицепремиерът Валери Симеонов и министрите Николина Ангелкова и Нено Димов ще участват в обсъждане на подготовката на туристическия сезон във Варна

Вицепремиерът Валери Симеонов и министрите на околната среда и водите Нено Димов и на туризма Николина Ангелкова ще посетят Варна във връзка с подготовката за туристическия сезон и опазването на чистотата на плажовете. Това съобщиха от правителствена информационна служба.
От 11.00 ч. във Фестивалния и конгресен център във Варна вицепремиерът и министрите ще участват в среща с кметове на морски общини, концесионери на плажове, представители на фирми и организации за оползотворяване на отпадъците и контролни органи. Поканен е и областният управител Стоян Пасев. На срещата ще бъдат дискутирани подготовката за летния сезон, засилването на контрола и мерки за ограничаване на замърсяването и оползотворяване на отпадъците от пластмаса по плажовете. Целта е държавата и бизнесът заедно да работят за ограничаване на замърсяванията.
За 13.00 ч. са предвидени изявления за резултатите от разговорите.
След пресконференцията вицепремиерът Симеонов и министрите Ангелкова и Димов ще присъстват на откриването на кампанията на Фестивален и конгресен център - Варна и НДК - София „re: ФКЦ – Рециклирай! Културно е”. В рамките на кампанията в централното фоайе на ФКЦ ще бъдат представени три инсталации, изработени от пластмасови отпадъци, произведени на територията на комплекса.
На 15 май министрите Димов и Ангелкова ще посетят пречиствателни станции и други обекти в Слънчев бряг, Несебър и Бургас. Обиколката ще започне от 10.00 ч. от почивната станция на Министерския съвет в Слънчев бряг.