Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Серия терористични актове срещу църкви в Индонезия

13 май 2018 | 16:27

11 души загинаха, а 41 са ранени при три взрива срещу три църкви в индонезийския град Сурабая, разположен в източната част на остров Ява. Началникът на националната полиция Тито Карнавиян заяви, че атаките са извършени от деца, тийнейджъри и възрастни от едно и също семейство, което е било в Сирия. Той допълни, че бащата на семейството е задействал колата-бомба, двамата сина на възраст 18 и 16 години са използвали мотоциклет в своите атаки, а майката е била с двете си дъщери на възраст 12 и 9 години, които също са бил използвани в бомбените атаки. Ваван Пурванто, комуникационен директор в агенцията, заяви пред телевизия „Metro“, че атаките са вероятно свързани със инцидент в затвор близо до Джакарта включващ ислямистки бунтовници през изминалата седмица. Ислямска държава пое отговорност за самоубийствените атентати, като го обяви през собствената си пропагандна агенция „Амак“.
Президентът на Индонезия Джоко Уидодо заяви, че самоубийствените атентати са „варварски“ и разпореди на полицията да намери извършителите. По време на брифинг заедно с началника на полицията Тито Карнавиян, Уидодо заяви че в една от атаките са били използвани две деца в задействането на бомбата.



Jakarta Globe: Индонезийското общество заклейми терористичния акт в Сурабая
Гражданските групи осъдиха нападението в църквите в града Сурабая в източната част на остров Ява, при което загинаха 11 християни, и призоваха към национално обединение срещу всички форми на тероризъм, пише Jakarta Globe.
„Ислямът осъжда всички форми на насилие. Няма вяра на света , която да оправдае употребата на насилие“, съобщава най-голямата мюсюлманската организация на Индонезия „Нахдлатул Улама“.
„Който и да го е направил, бомбата е нанесла щети и по народа, нацията, човечността“, заяви Саад Ибрахим, председател на „Мухамадия“ - втората по големина ислямска организация в страната. „Ние сме против самоубийствените атентати, особено, ако са насочени срещу символите на религията“, допълни той.
Според местната правозащитна организация „Сетара“ обществото не трябва да помага случайно на каузата на терористите, разпространявайки снимки или клипове от сцената на нападението. „Съболезнованията не трябва да се разпространяват чрез образи и клипове, които да разпространяват страха, както именно искат извършителите“, пише в заявление на организацията.
Индонезийската демократическа партия на борбата осъди взривовете като пряка заплаха за националното единство.

The Independent: Цяло семейство стои зад атентатите в Индонезия
Серията от самоубийствени атентати срещу три църкви в Саурабая, Индонезия е извършена от членовете на едно цяло семейство, обявиха от полицията, пише британският вестник The Independent.
Началникът на националната полиция Тито Карнавиян заяви, че атаките, които убиха поне 11 души и раниха над 40 други, са били извършени от деца, тийнейджъри и възрастни от едно и също семейство, което е било в Сирия.
Карнавиян допълни, че бащата на семейството е задействал колата-бомба, двамата сина на възраст 18 и 16 години са използвали мотоциклет в своите атаки, а майката е била с двете си дъщери на възраст 12 и 9 години, които също са бил използвани в бомбените атаки.

AFP: Ислямска държава пое отговорност за атентатите в Индонезия
Ислямска държава пое отговорност за самоубийствените атентати срещу три църкви в Сурабая, Индонезия, в която загинаха поне 11 души, като го обяви през собствената си пропагандна агенция „Амак“, предава AFP.
„Три мъченически атаки убиха 11 и раниха поне 41 души сред които пазачи в църквата и християни“, се казва в съобщението.

Reuters: Президентът на Индонезия заяви, че атаките върху църкви са „варварски“
Президентът на Индонезия Джоко Уидодо заяви в неделя, че самоубийствените атентати срещу три църкви във втория най-голям град в страната Сурабая са „варварски“ и разпореди на полицията да намери извършителите, съобщава Reuters.
По време на брифинг заедно с началника на полицията Тито Карнавиян, Уидодо заяви че в една от атаките са били използвани две деца в задействането на бомбата.
„Инструктирал съм полицията да разследва и разбие мрежата на извършителите“, заяви Уидодо.

AFP: Загиналите в атентатите в Индонезия вече са девет
Бройката на загиналите в бомбените атентати срещу църкви в град Сурабая вече е девет, съобщиха от полицията, предава AFP.
„Девет души са загинали и 40 са в болница“, заяви говорителят на полицията на провинцията Източна Ява пред репортери, добавяйки че двама полицейски служители са сред ранените.
Все още никой не е поел отговорност за атаките, но от държавната разузнавателна агенция на Индонезия смятат, че те са дело на местната терористична групировка Джамаах Аншарут Даулах.

Reuters: Индонезия свързва атентата с местна терористична групировка
Серията от бомбени атентати срещу църкви в град Сурабая, Индонезия се смята че са извършени от местната вдъхновена от Ислямска държава групировка Джамаах Аншарут Даулах, заяви говорител на държавната разузнавателна агенция в неделя, цитиран от Reuters.
Ваван Пурванто, комуникационен директор в агенцията, заяви пред телевизия „Metro“, че атаките са вероятно свързани със инцидент в затвор близо до Джакарта включващ ислямистки бунтовници през изминалата седмица.

AFP: Увеличава се броят на загиналите и ранените при атентатите в Индонезия
Увеличава се броят на загиналите и ранените при атентатите в Индонезия, предава AFP.
Вълна от нападения, включително самоубийствен атентат, извършени пред християнски храмове в Сурабая – втория по големина град в Индонезия.са причинили смъртта на най-малко шест човека. Ранени са най-малко 35 души. Тялото на атентатор самоубиец е открито пред католическата църква Санта Мария. Спасителните екипи разчистват отломките в търсене на пострадали.
Индонезия има население 260 милиона души, със значителни малцинства от християни, хиндуисти и будисти сред преобладавщата мюсюлманска общност.

AFP: Поне двама са убити, а 13 ранени при бомбени нападения срещу църкви в Индонезия
Поне двама са убити, а 13 ранени при бомбени нападения срещу църкви в Индонезия, предава AFP.
Атаките са извършени във втория по големина град на Индонезия – Сурабая.
„Извършени са три нападения срещу три църкви“, заявява говорителят на полицията на провинция Източна Ява.
Смъртоносните нападения са станали на 10 минути една след друга, като първата експлозия е станала в 7:30 местно време
„Ние можем да потвърдим, че един човек е загинал на място, а друг е починал в болницата от раните си, двама полицаи са ранени. Общо 13 души са настанени за лечение в болница“, казват от полицията.
Екстремисти са отговорни за серия от атаки срещу християнски и други малцинства в близките години.