Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Медици на протест

12 май 2018 | 17:07

Стотици специалисти по здравни грижи излязоха на протест с искане за достойни заплати на площад "Независимост" в столицата в Международния ден на сестринството. В протеста се вллючиха специалисти по здравни грижи от цялата страна - медицински сестри, акушерки, фелдшери, медицински и рентгенови лаборанти, рехабилитатори, а подкрепата си към тях изразиха съсловни и пациентски организации. Протестиращите приеха протестна декларация, в която медиците заявяват, че са най-многочислени в сектор "Здравеопазване" и поискаха политическо съгласие в сферата, промяна на модела за финансиране, стартова заплата в размер на три минимални работни заплати за медицинските служители, както и разработване на дългосрочна стратегия за развитие на системата и възможност за кариерно израстване. За Радио „Фокус“ д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, коментира, че за да бъдат изпълнени исканията на медицинските сестри не е необходимо политическо обещание, а ясни и конкретни стъпки с визия. Според него исканията на протестиращите медицински лица са разумни и принципни, защото поставят важни въпроси за сектора, пациентите и държавата. Пред журналисти в Стара Загора премиерът Бойко Борисов коментира протеста на медиците с думите, че държавата отделя за здравеопазване близо 5 млрд. лв. и не може всеки, който иска пари да протестира пред прозорците на Министерския съвет. „Ние даваме пари на Здравната каса и като бюджет на здравното министерство и то съответно на болниците. За първи път от много време се вдигнаха лимитите, така че шефовете на болниците трябва да си ги отрегулират и да направят така, че да е справедливо. Близо 5 милиарда лева отделя държавата за здравеопазване. Разбирам ги, но не може всеки, който иска пари, да дойде под прозорците ни и на другия ден Не е правилно така, ще счупим държавата накрая. Болниците получават огромни пари от Министерството на здравеопазването и по клинични пътеки от Здравната каса“, обясни той.Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Близо 5 млрд. лв. отделя държавата за здравеопазване и не може всеки да ни протестира под прозорците, така ще счупим държавата накрая

Близо 5 млрд. лв. отделя държавата за здравеопазване и не може всеки да ни протестира под прозорците, така ще счупим държавата накрая. Това каза пред журналисти министър председателят Бойко Борисов след Регионалната политическа академия на ГЕРБ - Стара Загора във връзка с днешния протест на медицинските сестри в София, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Ние нямаме отношение към медицинските сестри. Ние даваме пари на Здравната каса и като бюджет на здравното министерство и то съответно на болниците. За първи път от много време се вдигнаха лимитите, така че шефовете на болниците трябва да си ги отрегулират и да направят така, че да е справедливо. Близо 5 милиарда лева отделя държавата за здравеопазване. Разбирам ги, но не може всеки, който иска пари, да дойде под прозорците ни и на другия ден… Не е правилно така, ще счупим държавата накрая. Болниците получават огромни пари от Министерството на здравеопазването и по клинични пътеки от Здравната каса“, обясни той.
Премиерът Борисов коментира още, че мораториумът върху строежа на АЕЦ „Белене“ трябва да отпадне, за да може Народното събрание да даде мандат за разговори с инвеститори. По думите му това трябва да се случи преди срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай през юли в София. „Колкото можем повече да ги държим въглищните централи, толкова по-добре. Но рано или късно съм убеден, че както в много големи държави ги затвориха, и тук ще стане така. И то през вредните емисии - цената им ще стане толкова висока, че няма да е изгодна“, каза още Борисов.
За предлаганите промени в Пакет „Мобилност“ министър-председателят заяви, че в понеделник предстоят разговори с ресорния еврокомисар Виолета Булц. Той припомни позицията на българското правителството, че твърдо стои в защита на българските превозвачи, но допълни, че последната дума по въпроса има Брюксел.

Агенция "Фокус"
Д-р Станимир Хасърджиев: За да бъдат изпълнени исканията на медицинските сестри, не е необходимо политическо обещание, а конкретни стъпки с визия

За да бъдат изпълнени исканията на медицинските сестри не е необходимо политическо обещание, а ясни и конкретни стъпки с визия. Това каза в седмичното обзорно предаване „Метроном“ по Радио „Фокус“ д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. Според него исканията на протестиращите медицински лица са разумни и принципни, защото поставят важни въпроси за сектора, пациентите и държавата. Д-р Хасърджиев каза още, че съществуващите проблеми не могат да бъдат решени от днес за утре, но решението може да бъде планирано и дискутирано. „Проблемът е много сериозен в България. Не може броят на лекарите и на медицинските сестри да е еднакъв. Причината е, че по този начин не може да се обезпечи реално качеството на медицинската помощ. Здравните грижи с цялата палитра от специалности са ключови във всяка една система на здравеопазването. Това са хората, които изнасят на плещите си огромна част от работата, за да могат лекарите да разгърнат капацитета си да правят това, в което са добри, а именно да лекуват“, обясни д-р Станимир Хасърджиев. Той каза още, че здравната система е недружелюбна към лекари и към пациенти, и това напрежение рефлектира в агресия. „Ако не се създадат условия, в които лекари и пациенти да са доволни, няма да се стигне до решение на проблема", каза още той.

Агенция "Фокус"
София: Протестиращите медици скандираха "Стачка" на пл. "Независимост"

Протестиращите медици скандираха: "Стачка" на пл. "Независимост, предаде репортер на Агенция "Фокус". Те носиха плакати, на които пише: "Днес протест, утре стачка". По повод Международния ден на сестринството на протеста прозвуча и химна на медицинските сестри. Заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Гинка Павлова изрази своята подкрепа към протеста на медицинските служители. "Вие имате основание за тези протестни действия, вашият труд не е оценен, не се заплаща достойно. Да, вие често пъти мизерствате", коментира тя. Павлова отчете, че днес е ден за празник, както и, че лекарите и специалистите са заедно в трудностите. Тя поясни, че те заедно се грижат за здравето на нацията и попита риторично дали държавата се грижи за тях. "Желая ви успех. Трябва да успеем всички ние заедно да направим по-добро здравеопазване", каза д-р Павлова.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
София: Протестиращите медици призоваха управляващите за достойно заплащане и поискаха подкрепа от всички българи

Протестиращите медици призоваха управляващите за достойно заплащане и поискаха подкрепа от всички българи, предаде репортер на Агенция "Фокус". Протестиращите апелираха това да не е протест на белите престилки, а на целия народ. Те скандираха: "Не можете без нас".
На протеста бе приета протестна декларация, в която медиците заявяват, че са най-многочислени в сектор "Здравеопазване" и поискаха политическо съгласие в сферата, промяна на модела за финансиране, стартова заплата в размер на три минимални работни заплати за медицинските служители, както и разработване на дългосрочна стратегия за развитие на системата и възможност за кариерно израстване.
Медиците обявиха, че не приемат пренебрежетелното отношение към професията си и обявиха готовност за протестни действия, докато не бъдат изпълнени исканията им.
Стана ясно, че в първия работен ден декларацията ще бъде входирана във всички институции, които имат отношение към нея.
Протестиращите медици носят самолетни билети, на които пише "Тръгвам си". Медицинска сестра от Видин си бе подготвила символично и куфара.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
София: Стотици медицински лица се събраха на пл. „Независимост“ на протест за достойни заплати

Стотици медицински лица се събраха на пл. „Независимост“ на протест за достойни заплати, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Поводът за недоволството е Международният ден на сестринството, който отбелязваме в днешния ден. Протестиращите са облечени в бели престилки и носят плакати, на които пише:"Днес протест, утре стачка", "Здравните грижи сега", "Искаме стабилност на здравеопазването" и други. В района е засилено полицейското присъствие. Движението по бул. „Цар Освободител“ и бул. „Дондуков“ е ограничено в участъците около протеста.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
София: Над 3 000 специалисти по здравни грижи ще излязат на протест с искане за достойни заплати

Над 3 000 специалисти по здравни грижи ще излязат на протест за достойни заплати от 11:00 часа, на площад "Независимост" в София. На този ден по традиция се отбелязва Международният ден на сестринството. Това съобщиха от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).
Организатор на протеста е БАПЗГ с подкрепата на Федерацията на синдикатите в здравеопазването – КНСБ и Конфедерацията на независимите синдикати в България. В протеста ще се включат специалисти по здравни грижи от цялата страна - медицински сестри, акушерки, фелдшери, медицински и рентгенови лаборанти, рехабилитатори. Подкрепа са заявили съсловни и пациентски организации. На площада ще присъства лично г-н Пол Да Рав - генерален секретар на Европейската федерация на сестринските асоциации (EFN) .
Според протестиращите основните проблеми пред съсловието са недостигът на кадри, липсата на работещи млади специалисти в здравната система, ниските възнаграждения и липсата на диференцирано заплащане, недостатъчните възможности за продължаващо обучение и кариерно развитие и др.
След приключването на протеста в 12:00 часа ще бъдат наградени най-добрите професионалисти по здравни грижи за 2017 г. и победителите в Националния конкурс за есе "Предизвикателството да работя в България", организиран от здравния сайт Clinica.bg и БАПЗГ.