Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Интензивна дипломатическа активност около диалога Белград – Прищина преди срещата в София

11 май 2018 | 19:17

Наблюдава се усилена дипломатическа активност около диалога Белград – Прищина преди срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани в София на 17 май.
Хашим Тачи към Бойко Борисов: Прищина е готова да затвори конфликтите със Сърбия
Прищина/София. Президентът на Косово Хашим Тачи е казал на българския премиер Бойко Борисов, че неговата страна е готова да затвори конфликтите със Сърбия, предава македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.
На своята страница във „Фейсбук“ Тачи е написал, че в този контекст е важно за Сърбия и Косово да постигнат правнообвъзрващ договор за нормализация на отношенията и помирение.
Разговорът на двамата лидери е бил свързан със срещата на върха ЕС – Западни Балкани, която ще се проведе на 17 май в София. Тачи е заявил, че тече период на „мир и сътрудничество“ и е подчертал важността на срещата да се изясни европейският път на Косово и всички останали страни от Западните Балкани.

Ивица Дачич: Ако Северно Косово бъде атакувано, ще реагираме ли?
Белград. Ще бъде голям успех ако Сърбия и Косово стигнат до компромис, защото Прищина е „на една ръка разстояние от това да реализира независимостта си“, заяви министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич, цитиран от белградското радио „Б-92“.
Външният министър отново потвърди, че Сърбия никога няма да признае Косово, но че иска компромисно решение.
Според него, Косово е на една ръка разстояние от това да реализира независимостта си, докато Сърбия оцелява благодарение на традиционните си приятели, защото „международната общност“ мисли, че косовският въпрос вече е разрешен и „не иска да говори за него“.
„Дори и някои да казват, че няма да има членство в Европейския съюз (за Сърбия), Белград не може да приеме едностранния акт на Прищина. Чудя се дали всички са съгласни с това, което казах. Ако са съгласни, то нека вървим заедно по този път, а не утре да кажат ‚Вучич и Дачич водят политика на конфронтация с ЕС‘“, заяви дипломатът пред сръбският телевизионен канал TV Pink в петък.
Той добави, че сръбският народ трябва да е добре информиран и подготвен за предстоящите събития. „Какво ще стане ако има нападение срещу Северно Косово, дали всички сме готови да реагираме и да участваме? НАТО заяви, че ако някой влезе в Косово, ще считат това за атака срещу Алианса“, заяви Дачич.
Външният министър добави, че президентът на Сърбия Александър Вучич и цялата страна са получили голямо уважение в Москва на 9 май и отбеляза, че Западните държави не гледат на това с ентусиазъм.
Дачич подкрепя позицията на Сръбската православна църква, че не трябва да има независимост или разделяне на Косово, но се запита дали това е „възможно и реалистично“.
„Нека някой да каже как да направим така, че да няма независимост – чрез страдание, чрез война, или чрез отказ да влезем в ЕС през следващите десет години? Ситуацията е много сложна и всички трябва да мислят за нея“, посочи сръбският външен министър.
Попитан дали е реалистично да се подпише правно обвързващ договор с Прищина до края на тази година, той отговори, че това ще е много трудно за постигане, защото позициите на двете страни продължават да са крайно противоположни.
„Западът принуждава Прищина да остане на сегашните си позиции. И когато споменете делинеация на Запад, те не искат да чуят за това. Трябва да сме наясно, че всичките ни решения водят до последствия“, подчерта Дачич.
Според неговото мнение, единственият шанс на Сърбия е администрацията на САЩ, т.е. да им се обясни, че не може да има стабилност в региона, ако не се намери разрешение за Косово, което да задоволява интересите и на Белград, и на Прищина.

След срещата във Вашингтон: Западът готви споразумение: ООН за Косово, ЕС за Сърбия?
Вашингтон. Западните сили – САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия – проведоха среща относно диалога Белград – Прищина във Вашингтон, предава белградското радио „Б-92“.
До момента се смяташе, че под „нормализация“ не се разбира признаването на Косово от Сърбия, а само припознаване на реалността, което значи позволяване на Косово да влезе в ООН, което от своя страна би довело до позволение за Сърбия да влезе в Европейския съюз, пише в материала на „Б-92“.
Сред западните дипломати, както твърдят медиите, вече има консенсус относно това, какви да са водещите принципи на евентуално споразумение между Сърбия и Косово. Един от тях е: „по-добре е да няма споразумение, отколкото да има лошо споразумение“ между страните.
Лошо споразумение, както пише белградската медия, би било разделяне на Косово и формиране на нещо като Сръбска република в Косово, както гласят информациите на някои медии, позоваващи се на неназовани източници.
С тази цел, освен в Брюксел, диалога се провежда и в други центрове, като Берлин и се отбелязва, че германският канцлер Ангела Меркел вече на два пъти прие в своя кабинет сръбския президент Александър Вучич и през миналата сряда тя се срещна с косовския държавен глава Хашим Тачи.
Yeni Safak: Ангела Меркел призова Косово и Сърбия да нормализират отношенията си
Берлин. Канцлерът на Германия Ангела Меркел в сряда вечерта призова Сърбия и Косово да приложат изцяло постигнатите споразумения за нормализация на отношенията между двете страни, пише електронното издание на турския консервативен ежедневник Yeni Safak.
В изказването си по време на съвместна пресконференция с косовския президент Хашим Тачи в Берлин, Меркел подчерта, че нормализацията на отношенията между Прищина и Белград ще ги приближи към целта им за членство в Европейския съюз.
„Знаем, че това няма да е лесно, но постигнахме определен напредък и трябва да продължим да работим“, подчерта германският канцлер.
„Постигнатите договори по време на диалога за нормализация трябва да се прилагат“, продължи тя.
Според думите на Меркел, приоритетът на преговорите трябва да са въпросите на енергетиката и формирането на Общност на сръбските общини (ОСО).
Германският канцлер отбеляза също, че лидерите на страните-членки на ЕС и западнобалканските държави ще се срещнат в България следващата седмица, за да обсъдят перспективите на тези страни за присъединяване към Съюза.
Косово – бивша сръбска провинция – обяви независимост през 2008-а година и е признато от над 100 страни, включително САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Турция, припомня турският вестник.
Сърбия започна преговори за присъединяване към ЕС през 2014 година и е възможно да влезе в Съюза до 2025 година. Нейният съсед Косово се опитва да получи статут на страна-кандидат за членство в ЕС до края на 2018 година.

Gazeta Express: Западните сили обсъждат диалога Белград – Прищина във Вашингтон
Вашингтон. Базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express е научило, че Западните сили, включително САЩ, Великобритания, Франция, Италия и Германия са се събрали във Вашингтон, за да обсъдят развитието на финалния етап от диалога Белград – Прищина.
Неназован източник е казал на албанското издание, че представители на петте най-силни западни държави са се събрали във Вашингтон, за да обсъдят преговорите между Сърбия и Косово. Страните са представени на ниво политически отговорници за Балканите. „Политическите директори за Западните Балкани от Обединеното кралство, Германия, Франция и Италия вече са във Вашингтон, за да обсъдят диалога Белград – Прищина“, е заявил източникът пред Gazeta Express.
Президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич, които водят диалога при посредничеството на Европейския съюз, обявиха, че финалния етап на преговорите ще започне съвсем скоро, пише изданието. Освен това, ЕС, в своята нова стратегия за разширяване от февруари, призова двете страни да преминат към последния етап на разговорите и да стигнат до юридически-обвързващо споразумение за нормализация на отношенията, което бе подкрепено и от Съединените американски щати. Предполага се, че заключителната фаза на диалога за нормализация между Косово и Сърбия ще бъде интензивен и се очаква да бъде завършен най-късно през 2019 година.

Спорт: Сърбия не допусна Косово на европейското по карате
Белград. Сърбия не разреши на косовските национали по карате да участват на Европейското първенство по карате, на което сърбите са домакини, съобщава руският портал „Спортбокс“. Причината за това решение е продължаващият политически конфликт между двете държави.

Организационният комитет на турнира заяви, че спортисти от Косово ще могат да участват на турнира, само ако се откажат държавни символи като знаме, герб и химн.

ТАСС: Ангела Меркел заяви, че отношенията със Сърбия ще бъдат важен фактор за сближаването между Косово и ЕС
Берлин. Нормализирането на отношенията със Сърбия остава един от ключовите фактори по пътя на сближаването между Косово и Европейския съюз. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в сряда в Берлин преди преговорите с косовския президент Хашим Тачи, предава ТАСС.
Освен това, канцлерът посочи, че от момента на самопровъзгласяването на независимостта на Косово е постигнат напредък по някои аспекти, „но остават редица предизвикателства“. В този контекст Меркел посочи, че Косово трябва да спазва нормите на правовата държава и да провежда борба с криминалните структури.
Седмица преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София: Ангела Меркел приема в Берлин лидерите на Косово и Босна и Херцеговина
Берлин. Само седмица преди срещата на върха на Европейския съюз и държавите от Западните Балкани, която ще се проведе в българската столица София, канцлерът на ФРГ Ангела Меркел ще приеме в Берлин лидерите на Косово и на Босна и Херцеговина, отбелязва новинарският портал 24matins.de.
Първи гост на Меркел ще бъде косовският президент Хашим Тачи, който ще бъде посрещнат в Канцлерството в Берлин около 17:30 часа местно време. След това Меркел ще приеме тримата членове на Председателството на Босна и Херцеговина - босненският Бакир Изетбегович, сръбският Младен Иванич и хърватският Драган Чович (19.00 часа).
Дебатите на Меркел ще се проведат пред срещата на върха на Западните Балкани в София следващата седмица в четвъртък, която ще се занимава с отношенията между ЕС и страните от региона. От редакцията отбелязват, че за разлика от останалите страни в региона, Косово и Босна и Херцеговина изостават в сближаването си с Европейския съюз. Двете балкански държави нямат перспектива за членство в ЕС в обозримо бъдеще.