Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

ГЕРБ и БСП подкрепят промени в Закона за хазарта

10 май 2018 | 15:39

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Валери Симеонов проведе срещи с ръководствата на парламентарните групи на ГЕРБ и „БСП за България“, за да ги запознае с промените в Закона за хазарта, Закона за здравето, свързани с тютюнопушенето, Закона за устройството на територията, Закона за местните данъци и такси и Закона за водите. Единно мнение в подкрепа на Закона за хазарта изразиха и двете парламентарни групи след срещата си с вицепремиера.

Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: Ако Валери Симеонов беше предложил законопроектите си чрез Министерски съвет, както се прави в нормална държава - те нямаше да минат

Ако Валери Симеонов беше предложил законопроектите си чрез Министерски съвет, както се прави в нормална държава - те нямаше да минат. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти след срещата си с вицепремиера Валери Симеонов в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Нинова вицепремиерът търси съдействие извън мнозинството, за да си гарантира предварително, че има възможност за подготвените от него законодателни инициативи. „Ако ги беше вкарал през управляващото мнозинство, те щяха да влязат през Министерски съвет. Така се прави в нормалната държава. Очевидно, щом не може да ги вкара като Министерски съвет, тръгва към плаващи мнозинства“, допълни Нинова. На въпрос дали БСП е щяла да ги подкрепи, ако са били внесени от Министерски съвет, Нинова обърна внимание, че което е важно за държавата, парламентарната й група би подкрепила винаги, независимо от факта кой го предлага. Попитана за оценката на БСП за работата на вицепремиера Валери Симеонов през изминалата година, Нинова посочи, че от оглавяваната от нея партия вече са дали оценката си за едногодишното управление на ГЕРБ. „Той е част от това управление. Лично на него няма да даваме отделна оценка“, допълни лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: Законът за хазарта е добър и ще го подкрепим, но не е логично тази дейност да се облекчава, а за детски храни да се плащат данъци

Законът за хазарта е добър и ще го подкрепим, но не е логично тази дейност да се облекчава, а за детски храни да се плащат данъци. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата си с вицепремиера Валери Симеонов в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Промените в Закона за хазарта още вчера ги обсъдихме, защото вицепремиерът Валери Симеонов ни ги е предоставил от една седмица. ПГ на „БСП За България“ гласувахме и всички „за“ ще подкрепим промените. Поставих на г-н Симеонов принципно въпроса, защото постоянно нещо кърпим на парче в законодателството и това не е стойностно. Тук трябва да си определим политиките и приоритетите. Казах му, че не е логично за детски храни, за хляб, за книги да се плащат едни данъци, а хазартът да бъде облекчен. Ако на нашата държава и на нас като политици приоритет ни е хазартът да бъде с по-ниски данъци, отколкото да си отглеждаме децата и да сложим като приоритет лекарствата и възрастните хора – това е странен избор“, коментира Нинова. Тя обяви, че в рамките на срещата е предложила да се помисли за политиката по отношение на хазарта като цяло. За Закона за здравето, касаещ тютюнопушеното, Нинова заяви, че БСП вече са взели своето политическо решение преди една седмица, депутатите от парламентарната група ще гласуват по съвест. „Въпреки това вчера обсъждайки и този законопроект на Валери Симеонов обсъдихме в групата как са разположени гласовете – общо взето 50 на 50. Половината ни от групата ще ги подкрепи, защото смята, че е добро, а другата половина убедено иска тези промени“, заяви Нинова и посочи, че няма да търси единно политическо решение в партията.
„Предостави ни Закона за управлението на територията и Закона за местни данъци и такси и тъй като за пръв път днес ги видяхме, ще ги разгледаме в групата, ще ги обсъдим и на следваща среща, ще му обявим нашето решение“ ,допълни лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: Ангажирах се пред Валери Симеонов да разговарям с ДПС за законопроектите му, но това не променя позицията ни за оставка на кабинета

Aнгажирах се пред Валери Симеонов да разговарям с ДПС за законопроектите му - те изискват национално съгласие, но не променят позицията ни за оставка на кабинета. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата си с вицепремиера Валери Симеонов в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нинова коментира четирите законопрoекта, чиито промени инициира вицепремиерът Валери Симеонов - Закон за хазарта, Закон за тютюнопушенето, Закон за местните данъци и такси и Закон за устройство на територията.
„Тъй като Валери Симеонов не желае да разговаря с ДПС, потърси от наша страна подкрепа да разговаряме с другите парламентарни групи по неговите законопроекти“, заяви Нинова и уточни, че целта е да се разбере дали те ще срещнат подкрепа. „Поехме този ангажимент, ще поканя колегите от ДПС на разговори, ще им представя тези законопроекти. Ще бъда този посредник и те ще решат какво ще правят по тези текстове“, заяви Нинова.
На въпрос дали тя става парламентьор на Валери Симеонов, лидерът на БСП заяви, че където има национален интерес, трябва да се търси разумно политическо, парламентарно и всякакво решение. „Част от предложенията на Валери Симеонов биха изисквали такова съгласие. Мисля, че трябва да направим необходимото да го постигнем, въпреки различията си и категоричното ни заявление, че сме опозиция, която иска оставката на това правителство. Заявих му го много ясно: „Вие сте част от това правителство, на което искаме оставката“, каза Нинова. Лидерът на БСП припомни, че за оглавяваната от нея партия приоритети са националната сигурност, демографията, образованието. Тя обърна внимание, че срещи като тази с вицепремиера Валери Симеонов и вицепремиера Крисимир Каракачанов не променят с нищо позицията на БСП за оставка на този кабинет.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: Ситуацията в държавата е странна – управляващи партии търсят плаващи мнозинства и не се излиза с обща програма на кабинета

Ситуацията в държавата е странна – управляващи партии търсят плаващи мнозинства, а не се излиза с обща програма на кабинета. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти след срещата си с вицепремиера Валери Симеонов в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Г-н Симеонов ни представи четири законопроекта. Два от тях беше представил предварително преди срещата още миналата седмица. Ние сме ги обсъдили и по тях имаме решения. Днес ме изненада, като предостави още законопроекти“, заяви Нинова и определи проектите като почти една миниуправленска програма по важни за държавата въпроси. „След втората среща ситуацията ми изглежда странна“, коментира Нинова. Тя припомни принципите на парламентарната република, че трябва да има наличие на управляващо мнозинство, правителство, което си има програма и внася законопроекти в изпълнение на тази програма. „Ние сме ясни – в опозиция сме. Впечатлението ми е, че в момента се излиза извън принципите на парламентарната държава, всяка партия в управляващото мнозинство не излиза като програма на правителството, а тръгва със самостоятелни законодателни програми и търси плаващи мнозинства. Това е нова ситуация“, коментира Корнелия Нинова. По думите й отделните партии от мнозинството не могат да се разберат помежду си, а става нещо различно. „ВМРО, а сега НФСБ тръгват със собствени проекти, които очевидно не срещат подкрепа в управляващото мнозинство и търсят такава извън себе си. Поставям го като голям и принципен въпрос“, заяви Нинова.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Вицепремиерът Валери Симеонов: Да направя среща с ДПС, означава да ги легитимирам като политическа сила

Да направя среща с ДПС, означава да ги легитимирам като политическа сила. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов пред журналисти в Народното събрание в отговор на въпрос дали ще се срещне и с ДПС, след като проведе срещи с Парламентарните групи на ГЕРБ и БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“ „За нас те са мафиотска структура“, заяви Валери Симеонов. Той уточни, че ще се срещне с ПГ на „Воля“ в следващата сряда. На въпрос дали лидерът на БСП Корнелия Нинова е поискала оставката на правителството пред него, Симеонов уточни, че този въпрос на срещата не е обсъждан. „Това си е тяхна позиция и право като опозиция“, допълни Симеонов.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Вицепремиерът Валери Симеонов: БСП е втората голяма партия, която подкрепя Закона за хазарта, което означава, че има категорична позиция сред политиците и обществото по него

БСП е втората голяма партия, която подкрепя Закона за хазарта, което означава, че има категорична позиция сред политиците и обществото по него. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов пред журналисти след срещата си с лидера на БСП Корнелия Нинова в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Симеонов има шанс този закон да мине. "По Закона за тютюнопушеното колегите заявиха, че ще им трябва още време да го обсъдят в групата. Има гласове „за“, има и „против“. Засега нямаме категоричен отговор. Същото се отнася за Закона за устройство на територията, който е малко по-голям. Там също е нужно време на групата на БСП за запознаване и обмисляне на отделните текстове“, каза Валери Симеонов и допълни, че по-късно партията ще даде отговор дали ще подкрепи промените по отношение на Закона за местните данъци и такси.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“

Вицепремиерът Валери Симеонов: Стабилната политическа обстановка доказва стабилността на управлението

Нека оставим фактите да покажат дали сме стабилни или не сме. Стабилната политическа обстановка доказва стабилността на управлението. Това каза пред журналисти в Народното събрание вицепремиерът Валери Симеонов след среща с ПГ на ГЕРБ в отговор на въпрос стабилна ли е коалицията с оглед, че има разминавания по законопроекта за тютюнопушенето, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Търся подкрепа по закони, част от тях са заложени в програмата на НФСБ, но са подготвени в качеството ми на вицепремиер и нямам претенциите да игнорирам труда на министерствата“, обясни той. „Длъжен съм да обиколя всички ПГ и да потърся подкрепа“, изтъкна Валери Симеонов. „В „Обединени патриоти“ нямаме недоразумения и не мисля, че това са съществени за обществото въпроси. Вътрешнокоалиционните въпроси ще си ги решаваме помежду си, а не през медиите“, каза още той.

Агенция „Фокус“
Вицепремиерът Валери Симеонов: Уважавам правото на ГЕРБ да не подкрепят законопроекта за тютюнопушенето, няма да оттегля промените

Уважавам правото на ГЕРБ да не подкрепят законопроекта за тютюнопушенето. Те са вносителите на сега действащия законопроект, нормално е да имаме различни позиции по някои въпроси- това е записано в политическото ни споразумение. Това каза пред журналисти в Народното събрание вицепремиерът Валери Симеонов след среща с ПГ на ГЕРБ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан има ли единомислие в „Обединени патриоти“ за предлаганите от него законопроекти, Симеонов коментира: „Имаме, разглеждали сме ги вече няколко пъти. Има поправки, забележки, но ще бъдат подкрепени“. Вицепремиерът отговори отрицателно на въпроса склонен ли е да оттегли законодателните промени за тютюнопушенето след като ГЕРБ не ги подкрепя.
Биляна ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
Цветан Цветанов, ГЕРБ: Категорично няма да подкрепим законопроекта за тютюнопушенето на вицепремиера Валери Симеонов

За законопроекта, свързан с тютюнопушенето, сме категорични, че няма как да бъде подкрепен от ПГ на ГЕРБ. Само преди 6 години сме били вносители на закона, вече има и ефект. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след среща с вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вчера имахме среща с ученици от Казанлък. 26 ученици на въпрос дали тютнопушенето трябва да бъде разрешено в заведенията - казаха категорично не“, посочи той. „Законът за хазарта ще получи политическа подкрепа. В момента действително има заразяване на подрастващите и на хората с по-нисък социален статус, които просто се подават на манипулациите в медиите във връзка с хазартните игри“, обясни Цветан Цветанов. „За Закона за устройство на територията има предложение на Валери Симеонов, с което той ни запозна. В рамките на десетина дни юристите в нашата ПГ и в Министерски съвет ще работят, за да видим дали можем да подкрепим подобни законодателни промени, които са свързани с преместваемите обекти“, поясни председателят на ПГ на ГЕРБ. „За Закона за водите в частта за язовирите мога да кажа, че имаме готовност да подкрепим внесения законопроект със становището на Сдружението на общините и от съответните министерства, които имат пряко отношение“, заяви той. „По Закона за местните данъци и такси Менда Стоянова и Христиан Митев ще поработят, за да можем от 1 януари 2019 година евентуално да направим и промените, които да обхванат този сектор“, каза още Цветан Цветанов.
Биляна ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
Вицепремиерът Валери Симеонов ще запознае парламентарните групи с внесени законопроекти

Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Валери Симеонов ще проведе срещи с ръководствата на парламентарни групи, за да ги запознае с внесените предложения за промени в Закона за хазарта, Закона за здравето (свързани с тютюнопушенето), Закона за устройството на територията, Закона за местните данъци и такси (свързани с дейността на апартхотелите), Закона за вредите от шума в околната среда и други. Това съобщиха от пресценътра на Министерски съвет.
Срещите ще се проведат в сградата на Народното събрание. С ръководството на ПГ на ПП ГЕРБ разговорите започват в 9.00 часа, а с ръководството на ПГ „БСП за България“ са в 11.00 часа.
Срещата с ръководството на ПГ на ПП "Воля" ще се проведе следващата седмица поради отсъствие на председателя й.