Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Денят на Европа и Денят на победата

09 май 2018 | 14:14

На 9 май обединена Европа отбелязва своя празник, посветен на мира и единството в чест на първата стъпка към създаването на Европейския съюз, направена на 9 май 1950 година. В същото време в Русия и част от бившите съветски републики, датата се празнува като Деня на победата над нацистка Германия във Великата отечествена война през 1945 година. По традиция и двата празника бяха отбелязани с редица мероприятия в цялата страна.
Пред президентската институция на Република България беше издигнато знамето на Европейския съюз по повод Деня на Европа.
Междувременно с декларации по повод 9 май започна пленарния ден в Народното събрание. Председателят на парламента Цвета Караянчева откри заседанието с думите: „Сега Европа е България, тук се дискутират важни за всички европейски граждани теми.“ Председателят на Външна комисия и депутат от ГЕРБ Джема Грозданова заяви в декларация от името на ГЕРБ, че европейският проект е най-великият в историята на човечеството. В декларация заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев заяви, че двете измерения на 9 май всъщност изразяват победата на съзиданието над разрушението. От ДПС отчетоха, че Европа е на кръстопът. Според тях обединението не е факт, а мирът не е трайно постигната цел.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и младежи от партията проведоха инициатива в кулоарите на парламента по повод 9 май. Там те раздаваха листовки с надпис „Честит ден на Европа“, на които имаше отпечатан текст с цитат от Апостола на свободата Васил Левски.
В същото време лидерът на БСП Корнелия Нинова и председателят на БСП – София Калоян Паргов поднесоха цветя пред Паметника на незнайния войн по повод Деня на победата. На събитието присъстваха ветерани от войните, десетки граждани, социалисти, депутати и общински съветници от БСП. Всички носиха „Георгиевска лента“, български, руски знамена и портрети на загинали във войната. След това шествие на „Безмъртния полк“ потегли към паметника на Съветската армия в столицата.
Пред младежи в Софийския университет министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова заяви от своя страна, че Европа ще бъде такава каквато я направим днес и такава, каквато я искаме утре. По време на публичен дебат за младите хора и тяхното бъдеще в дигитална Европа тя сподели, че 2018 година е изключително важна за нас и за Европа – това е година, в която обсъждаме бъдещето на Стария континент и бъдещия му бюджет, както и, че европейският проект няма да е завършен без интеграцията на Западните Балкани.
По-късно в личната си страница в социалната мрежа Facebook президентът Румен Радев написа, че двата празника не бива да ни противопоставят, а да ни обединяват."Девети май – Ден на Победата и Ден на Европа. Двата празника не бива да ни противопоставят, а да ни обединяват Изисква го почитта към милионите жертви и решителното отхвърляне на всякакви форми на исторически ревизионизъм", подчерта държавният глава.
Денят на Европа и Денят на победата бяха отбелязани в редица градове в страната с различни инициативи, общограждански поклонения, поднасяне на цветя и венци в памет на загиналите в борбата срещу фашизма и приветствия за мирно бъдеще на Европа.Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Двата празника на 9 май не бива да ни противопоставят, а да ни обединяват

Девети май – Ден на Победата и Ден на Европа. Двата празника не бива да ни противопоставят, а да ни обединяват. Това написа в личната си страница в социалната мрежа Facebook президентът Румен Радев. Цялото съобщение гласи:
"Девети май – Ден на Победата и Ден на Европа. Двата празника не бива да ни противопоставят, а да ни обединяват Изисква го почитта към милионите жертви и решителното отхвърляне на всякакви форми на исторически ревизионизъм.
Без победата над кафявата чума, обединена Европа щеше да остане несбъднат блян. В борбата с хитлеризма, редом с милионите съветски граждани и воини от Великобритания, САЩ, Франция и другите страни от Антихитлеристката коалиция, по бойните полета положиха костите си и хиляди българи. Днес почитаме и тяхната памет.
Обединена Европа не е икономически проект, а хуманистичен идеал и антифашизмът е вграден в нейния ценностен фундамент."

Агенция „Фокус“
София: Представители на партия АБВ поднесоха венци и цветя пред Паметника на Съветската армия по случай Деня на Победата

Представители на младежката и софийската организации на АБВ поднесоха венци и цветя пред Паметника на Съветската армия в София по случай Деня на Победата - 9 май, съобщиха от пресцентъра на партията. В събитието участваха председателят АБВ - Младежи София Пламена Пламенова, зам.-председателят на столичната организация Христо Колев, членът на ИБ на политическата сила Румен Петков и членове и симпатизанти на партията.

Агенция „Фокус“
Министър Лиляна Павлова: Европейският проект няма да е завършен без интеграцията на Западните Балкани

София. Европейският проект няма да е завършен без интеграцията на Западните Балкани. Това каза министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по време на публичен дебат за младите хора и тяхното бъдеще в дигитална Европа, провел се в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вече излезе проектът на многогодишната финансова рамка и аз се радвам, че в нея виждаме трите неща, за които България и българското европредседателство се борихме и отстоявахме. Първо е запазването на традиционните политики, сближаването, регионалната политика, селскостопанската политика. Второто е да намери отражение в бюджета, независимо от излизането на Великобритания от ЕС, това съюзът да е солидарен и отворен. Европейският проект няма да е завършен без интеграцията на Западните Балкани. И не на последно място третият важен елемент – това са новите предизвикателства към нас, които трябва да намерят отражение и в политиките и от бюджетна гледна точка“, допълни още тя. „Предизвикателствата са тероризъм, миграция, климатични промени. Всичко това да намери отражение и своето място в бъдещето. Изключително важно за нас в това бъдеще е мястото на младите хора, така че всички вие да се чувствате пълноценно живеейки, работейки, учейки, реализирайки се тук в Европа, в България. За това увеличението на средствата за „Еразъм“ е изключително важна тема. Остават още броени седмици до края на европредседателството, но аз мисля, че успяхме, доказахме, че не трябва да ни подценяват като държава. Важното е да имаме капацитет, воля, да имаме експертизата и да положим необходимите усилия, за да покажем, че можем да имаме важна роля и значение на политическата сцена и вече го доказахме“, каза още министър Павлова.
Цветелин ДИМИТРОВ

Агенция „Фокус“
Министър Лиляна Павлова: Европа ще бъде такава каквато я направим днес, ще бъде такава, каквато я искаме утре

София. Европа ще бъде такава каквато я направим днес, ще бъде такава, каквато я искаме утре. Това каза министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по време на публичен дебат за младите хора и тяхното бъдеще в дигитална Европа, провел се в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Мисля, че това събитие, лично за мен, ще бъде най-зареждащото в деня, защото срещата с младите хора, диалога с тях е не само зареждащ, но е опит, желание да ви чуем. Желание да имаме обратната връзка. Да видим в погледите, в думите ви, какво ви интересувам, какво искате да чуете от нас. Да чуем и да видим дали сме на прав път, дали това, по което работим всеки ден е това, което е пулсът на младите хора, защото Европа ще бъде такава каквато я направим днес, ще бъде такава, каквато я искаме утре. Тя е във вашите и нашите ръце. 2018 година е изключително важна година за всички нас – година в която обсъждаме бъдещето на Европа и бъдещия бюджет на Европа“, каза още министър Павлова.
Цветелин ДИМИТРОВ

Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: Помним милионите загинали в борбата срещу фашизма, без техния подвиг Европа нямаше да е същата

София. Помним милионите загинали в борбата срещу фашизма, без техния подвиг Европа нямаше да е същата. Това написа в социалната мрежа "Фейсбук" лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод Деня на победата - 9 май. "Никога повече война. Помним милионите загинали в борбата срещу фашизма. Прекланяме се пред смелостта и героизма им. Без техния подвиг, без Деня на победата, Европа нямаше да е същата. Наш дълг към тяхната памет е днес да не допускаме фашизъм и ксенофобия. Искаме мирен свят на свободни и щастливи хора. Честит празник!", написа Нинова.

Агенция „Фокус“
Калоян Паргов: България има своя принос в антифашистката борба, а БСП като приемник на българските комунисти е партия на антифашистката кауза

София. България има своя принос в антифашистката борба, а БСП като приемник на българските комунисти е партия на антифашистката кауза. Това каза председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов пред паметника на Съветската армия по повод Деня на победата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „9 май 1945 г. e дата с огромно историческо значение. Дата, която трябва да остане завинаги в паметта на човечеството. Ден на Победата, но и ден, който ни напомня за ужаса на войните и тоталното насилие. Ден за призив към хората, от които зависи бъдещето на планетата, да се обединят, за да съхранят мира и бъдещето на своите народи“, каза Паргов. По думите му, ако го няма Денят на победата, е нямало да го има Денят на Европа, в който честваме началото на европейското единство, поставено от Декларацията на френския външен министър Робер Шуман, не случайно произнесена на 9 май 1950 година. „Тук, пред Паметника на Съветската армия, построен от признателния български народ, можем с пълно право да заявим, че в световната битка срещу мракобесието на ХХ в. великите сили СССР, САЩ и Великобритания победиха, защото проявиха разум да обединят силите си по време на Втората световна война и да нанесат смъртоносен удар на нацистка Германия. Това е извод, който не бива да забравяме, най-вече в днешната ситуация, когато фашизмът в Европа и по света се възражда отново“, каза лидерът на столичните социалисти. По думите му друга историческа истина, която днес сме длъжни да припомним е, че през Втората световна война най-много жертви, повече от 27 милиона, са дали съветските народи, а най-жестокия терор нацистите са упражнили над техните градове и села. Паргов обърна внимание, че същевременно Съветската армия е изиграла решаващата роля във войната, изнесе на плещите си решаващите сражения и военни операции срещу агресора. Паргов посочи, че Съветската аримя е била посрещната с цветя и радостни и искрени чувства от българския народ. „Така българите препотвърдиха волята си да живеят в дружески и приятелски отношения с руския народ“, каза Паргов. Той заяви, че България има своя принос в антифашистката борба и отчете, че още през 30-те години на ХХ в. героят от Лайпциг, българинът Георги Димитров е дал суровата и проникновена дефиниция на фашизма. „Големи български творци, като великия поет Никола Вапцаров, посветиха съвестта и таланта си на борбата срещу кафявата чума. В българската съпротива взеха участие десетки хиляди антифашисти - партизани, ятаци и съмишленици! Жертвите, мъчениците на свободата също са десетки хиляди. За антифашисткия принос на България допринесе и участието във Втората световна война на Първа българска армия, като част от Трети украински фронт на славния маршал Толбухин. Като социалист не мога да не подчертая, че начело на националната ни антифашистката борба застанаха членове и симпатизанти на Българската комунистическа партия и на нейния Работнически младежки съюз. В този смисъл БСП, като приемник на партията на българските комунисти, е не само партия на социалната справедливост, но и партия на антифашистката кауза“, каза още Калоян Паргов.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Калоян Паргов, БСП: България трябва да се превърне наистина в мост между Западния свят и Русия, а Европа - в зона на мира и на взаимното разбирателство

София. България трябва да се превърне наистина в мост между Западния свят и Русия, а Европа - в зона на мира и на взаимното разбирателство. Това каза председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов пред паметника на Съветската армия по повод Деня на победата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес, русофобските кръгове всекидневно клеветят Русия. Те се опитват да натрапят на България „нов цивилизационен избор”, който цели да ни откъсне от дълбоките исторически и културни корени, които ни свързват. Тези кръгове са видимо малцинство у нас, но разполагайки с лостовете на манипулацията, извършват безнаказано провокации и поощряват набезите над паметниците на Съветската армия в София и на Альоша в Пловдив“, каза Паргов и подчерта, че народът обаче има памет. Той посочи, че мнозинството българи, въпреки оказвания натиск, неотдавна са заявили недвусмислено, че симпатизират на Русия и руснаците, че са за приятелски българо-руски отношения в политиката, икономиката и духовната област, развивани върху равноправна основа. „Като представител на БСП се чувствам длъжен да кажа също, че България, заради геополитическото си разположение и политическата и духовна история, трябва да се превърне наистина в мост между Западния свят и Русия, а Европа - в зона на мира и на взаимното разбирателство. Както заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер: „Добрите отношения между ЕС и Русия са жизненоважни за сигурността на нашия континент. Наша обща цел би трябвало да бъде възстановяването на европейския ред в сигурността“, каза Паргов. По думите му 9 май ще остане завинаги Ден на победата на мъжеството и героизма. „Ден, без който нямаше да има Ден на Европа. Нека бъдем достойни за този ден“, каза Паргов и честити празника на всички присъстващи пред Паметника на Съветската армия.
Деница КИТАНОВА

Радио „Фокус“
Първан Симеонов, политолог: Българите успешно съчетават близките чувства с Русия със задълбочената европейската интеграция, отбелязвайки всички аспекти на дати като 9 май

София. 68 години след декларацията на френския министър Робърт Шуман мечтаем за единен европейски субект, който да има думата в международните отношения. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Първан Симеонов по повод 9 май - Ден на Европа и Ден на победата. По думите му българите успешно съчетават близките чувства с Русия със задълбочената европейската интеграция за разлика от много други народи. Той добави, че по данни на „Галъп интернешънъл“ българите трайно през годините формират едно от най-проевропейски настроените общества. „Истината е, че понякога в такива бурни и не особено приятни исторически моменти като този, именно прагматизмът, именно здравото стъпило на земята отношение е ценност. Именно такива като нас, които знаят и едното и другото, са ценни. Такива, които могат да си говорят с всички. Затова 8 и 9 май може би освен в социалните мрежи и за някои малобройни агитки са по-скоро поводи да говорим за важните неща, отколкото да се караме за тях“, обясни той. Първан Симеонов допълни, че в последната една година има укрепване на авторитета на ЕС, като доверието в него достигна нива от близо 60%. „Това означава, че няма драматични колебания в Общността, както и че в българските очи европейските кризи са останали по-назад", каза още политологът.

Агенция „Фокус“
Йордан Цонев, ДПС: Европа е на кръстопът - обединението не е факт, а мирът не е трайно постигната цел

София. Нека се върнем назад в историята и да видим какво представлява мечтата за обединена Европа. Тя е мечта за мирна Европа. Европа, в която няма световни войни и Европа без национализъм. Това каза от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на ДПС Йордан Цонев, който прочете декларация по повод 9 май – Деня на Европа, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Европа е изправена на кръстопът отново. Кръстопът, защото обединението не е факт. Мирът не е трайно постигната цел. Просперитетът е за едни, а за други – не толкова”, подчерта Цонев. „ДПС, от деня на своето създаване, твърдо стои на проевропейския път на България”, допълни още той. Според Цонев на днешната дата трябва да бъдат отбелязвания както Денят на победата, така и Денят на Европа. „Днес ДПС казва така: „Нека вървим по пътя на мечтата на европейските народи, но да не забравяме никога кое противопостави народите и доведе до тези катастрофи, защото днес тази опасност е по-жива от всякога”, смята Йордан Цонев.
Иван ЛАЗАРОВ

Агенция „Фокус“
София: Европейският флаг беше издигнат пред президентството на Р България по повод Деня на Европа

Европейският флаг беше издигнат пред президентството на Р България по повод Деня на Европа, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Церемонията по честването на Деня на Европа започна с гвардейски марш пред Президентската институция. Издигането на знамето беше съпроводено от Химна на Европа - „Ода на радостта”. Събитието се проведе под патронажа на президента на Република България Румен Радев. На него присъстваха и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, председателят на БСП Корнелия Нинова, кметът на София Йорданка Фандъкова и десетки граждани.
Цветелин ДИМИТРОВ

Агенция „Фокус“
Драгомир Стойнев, БСП: Двете измерения на 9 май всъщност изразяват победата на съзиданието над разрушението - призивът ни е единство в името на България

София. Двете измерения на 9 май всъщност изразяват победата на съзиданието над разрушението - призивът ни е единство в името на България. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев в декларация от името на група по повод 9 май - Деня на победата и Деня на Европа предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес е важен ден, в който прекланяме глави пред несломимата воля и военен подвиг на онези, които сложиха край на най-голямата и унищожителната война в историята на човечеството, които спасиха милиони човешки животи. Днес е ден, в който българите по традиция почитат Съветската армия и хилядите загинали в антифашистката съпротива. Днес е ден, в който гледаме назад към опустошената Европа, но виждаме и първите искри на нейното възраждане и единство“, заяви Стойнев. Той припомни, че преди 73 години на 9 май фашистка германия подписва своята безусловна капитулация. „Преди 68 години на 9 май в Париж Робер Шуман споделя своята идея за ново политическо обединение в Европа, което да направи войната между европейските народи немислима. Търсено съвпадение, уважаеми дами и господа, или и знак за дълбокия разум на следвоенните политици?“, попита Стойнев. Зам-председателят на ПГ на „БСП за България“ заяви, че без 9 май – Денят на победата е нямало да има Денят на Европа. „Двете измерения на тази дата всъщност изразяват победата на съзиданието над разрушението. Строим или рушим обаче днес?“, попита Стойнев. Според него най-сетне трябва миналото да се цени дойстойно и спокойно и да се спре с отричането и дребните вътрешни боричкания. Стойнев отчете, че исторически факт е, че Съветската армия е имала основна роля за постигането на мира в Европа и света. „Стига идеологически залитания и следване на пропагандни сюжети, независимо какви. Време е за осъзнаване и обединение около национални цели. Ще завърша с думите, с които Шуман започна своята декларация: „световният мир не може да бъде запазен без съзидателни усилия, пропорционални на опасностите, които го грозят“. Те са актуални и днес. Нашият призив е единство в името на България. Винаги е по-добре да сведем глави пред разума на историята, дори да не приемаме уроците й, отколкото да плуваме по течението на конфликта.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Министър Лиляна Павлова: Единните ценности и пазар са една от основните идеи на Европа, но в същото време трябва да пазим националния си интерес

София. Да съм министър не е самоцел, има достатъчно работа за всички. Това каза министърът на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова в предаването "Тази сутрин" по бТВ в отговор на въпроса с какво ще се занимава след края на европредседателството на България. Тя ще е на поста министър за европредседателството до края на годината. "Дотогава много вода ще изтече", уточни Павлова. По темата за командированите работници министър Павлова коментира: „Идеята за единни ценности и единен пазар е една от основните идеи на Европа, но в същото време трябва да пазим националния си интерес. Така направихме с превозвачите. Много е важно да участваме в преговорите – когато не участваш, не можеш да изразиш позициите си и мнението ти няма да бъде зачетено. Няма да е лесно, тъй като решението се взима с квалифицирано мнозинство. Трябва да намерим държави като нашата с мнение и да се обединим”.
Относно критиките към младежката конференция в рамките на евопредседателството тя каза, че на конференцията е имало много млади хора и целите са постигнати. По думите й в официалната програма и с пари от държавата била платена официална вечеря с български гозби и хора, но не и дискотека. "След вечерята всеки може да се забавлява, както прецени, ние не сме морална полиция", уточни Павлова.
По думите й срещата на върха в София на 17 май във формат ЕС – Западните Балкани е пикът на председателството. "Не е важно дали ще дойдат държавните глави, важно е да има участници от всички държави, да се приеме декларация и анекс към декларацията от срещата", отбеляза Лиляна Павлова.

Агенция „Фокус“
Джема Грозданова, ГЕРБ: Европейският проект е най-великият мирен проект в историята на човечеството

София. Европейският проект - от неговото начало до днес, без съмнение е най-великият мирен проект в историята на човечеството. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по външна политика Джема Грозданова, която прочете декларация от името на групата по повод 9 май – Ден на Европа, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Днес честваме 9 май – Денят на Европа, в който през 1950 г. френският християн-демократ, министър и два пъти министър-председател на Франция Роберт Шуман прочита декларация останала завинаги в европейската и световната история. С нея Франция подава ръка на победена Германия и предлага многовековната вражда между двете държави да бъде погребана и заменена със сътрудничество. Така чувството на реваншизъм е заместено с желанието за европейско единство, основано на равноправие и зачитане на интересите на всички”, посочи Джема Грозданова.
От името на ПГ на ГЕРБ тя изрази почит и признание към всички работили за постигането на мечтата на редица поколения българи, да видят и България наредена като равноправен член сред семейството на свободните европейските народи.
„Днес искаме също да припомним, че на 7 май 2018 г. се навършиха 26 години от приемането на България за пълноправен член на Съвета на Европа. Тогава, с издигането на българското знаме пред Двореца на Европа в Страсбург символично беше олицетворено началото на завръщането на България в общото европейско семейство”, подчерта още народният представител.
„На същата дата - 7 май отново преди 26 години, България получи и покана за асоцииране към Европейските общности – днес носещи името Европейски съюз. Споразумението за това асоцииране беше парафирано още в края на същата година, с което се постави началото и на този втори аспект на нашата европейска интеграция”, допълни тя и подчерта, че в резултат от искрените усилия на българското общество през 2007 г. България стана пълноправен член на Европейския Съюз.
По думите ѝ ПП ГЕРБ винаги е отстоявала и ще продължи да следва евроатлантическите ценности, както ще бъде гарант за членството ни в Европейския съюз и НАТО.
Иван ЛАЗАРОВ

Радио „Фокус“
Първан Симеонов, политолог: Българите успешно съчетават близките чувства с Русия със задълбочената европейската интеграция, отбелязвайки всички аспекти на дати като 9 май

София. 68 години след декларацията на френския министър Робърт Шумън мечтаем за единен европейски субект, който да има думата в международните отношения. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Първан Симеонов по повод 9 май - Денят на Европа и Денят на победата. По думите му българите успешно съчетават близките чувства с Русия със задълбочената европейската интеграция за разлика от много други народи. Той поясни, че по данни на „Галъп интернешънъл“ българите, трайно през годините, формират едно от най-проевропейски настроените общества. „Истината е, че понякога в такива бурни и не особено приятни исторически моменти като този, именно прагматизмът, именно здравото стъпило на земята отношение е ценност. Именно такива като нас, които знаят и едното и другото, са ценни. Такива, които могат да си говорят с всички. Затова 8 и 9 май може би освен в социалните мрежи и за някои малобройни агитки са по-скоро поводи да говорим за важните неща, отколкото да се караме за тях“, обясни той. Първан Симеонов допълни, че в последната една година има укрепване на авторитета на ЕС, като доверието в него достигна нива от близо 60%. Това означава, че няма драматични колебания в Общността, както и че в българските очи европейските кризи са останали по-назад, каза още политологът.

Агенция „Фокус“
Лидерът на БСП Корнелия Нинова и председателят на БСП – София Калоян Паргов поднесоха цветя пред Паметника на незнайния войн по повод Деня на победата

София. Лидерът на БСП Корнелия Нинова и председателят на БСП – София Калоян Паргов поднесоха цветя пред Паметника на незнайния войн по повод Деня на победата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На събитието присъстваха ветерани от войните, десетки граждани, социалисти, депутати и общински съветници от БСП. Всички носиха „Георгиевска лента“, български, руски знамена и портрети на загинали във войната. Заедно присъстващите поднесоха венци и цветя пред паметника. След това шествие на „Безмъртния полк“ потегли към паметника на Съветската армия в столицата. Движението в района на шествието е затворено. За спокойното протичане на мероприятието е засилено и полицейското присъствие.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Председателят на парламента Цвета Караянчева: Сега Европа е България, тук се дискутират важни за всички европейски граждани теми

София. Сега Европа е България, тук се дискутират важни за всички европейски граждани теми. Търсят се и се намират най-удачните решения. Това каза в началото на пленарното заседание председателят на парламента Цвета Караянчева по повод 9 май – Ден на Европа, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Днес всички ние имаме повод за основателна гордост, защото през последните месеци България не просто се утвърди като отговорен и надежден член на Европейския съюз, но и даде своя значим принос в дебата за бъдещето на общия ни европейски дом. Вярвам, че и занапред българските парламентаристи ще работят за гарантиране мира, свободата и просперитета на Европа”, посочи Цвета Караянчева. „Уверена съм, че всеки един от нас ще продължи да работи и да влага своята енергия, за да допринесе за постигането на общите ни европейски цели – мир, стабилност и просперитет. Честит празни”, каза още председателят на парламента.
Иван ЛАЗАРОВ

Агенция „Фокус“
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и младежи от партията проведоха инициатива по повод Деня на Европа

София. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и младежи от партията проведоха инициатива в кулоарите на парламента по повод 9 май - Деня на Европа, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Те раздаваха листовки с надпис „Честит ден на Европа”, на които от едната страна имаше отпечатан текст с цитат от Апостола на свободата Васил Левски, който гласи: „От нас зависи да бъдем равноправни на другите европейски народи”. От другата страна са отпечатани думи на Робърт Шуман, които той произнася на 9 май 1850 г.: „Приносът на една организирана и жизнена Европа към цивилизацията е много важен за поддържането на мирни отношения”.
Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов дори влезе на ПГ на „БСП за България”, където се засече с народния представител Драго Стойнев, който също получи листовка и значка с европейския флаг и попита дали без Деня на победата щеше да има Ден на Европа.
Иван ЛАЗАРОВ

Агенция „Фокус“
В Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще се проведе публичен дебат за младите хора и тяхното бъдеще в дигитална Европа

София. От 11.30 часа днес в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще се проведе публичен дебат с комисаря по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и с депутата от Европейския парламент Искра Михайлова. Това съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.
Основната тема на гражданския диалог ще бъдат младите хора и тяхното бъдеще в дигитална Европа, но ще бъдат дискутирани и всякакви други въпроси свързани с настоящето и бъдещето на ЕС.

Агенция „Фокус“
Председателят на НС Цвета Караянчева и народни представители ще присъстват на тържествената церемония по издигане на знамето на Европейския съюз по повод Деня на Европа

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители ще присъстват на тържествената церемония по издигане на знамето на Европейския съюз по повод Деня на Европа. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Ритуалът ще се състои в 9.30 часа пред сградата на Президентската институция. Ще бъдат изпълнени химните на България и на Европейския съюз.

Агенция „Фокус“
3D спектакъл ще освети сградата на Министерския съвет по повод Деня на Европа

София. Денят на Европа ще бъде отбелязан с най-голямото досега светлинно и звуково 3D мапинг шоу в София. Това съобщиха от Представителството на ЕК в България. От 21.30 часа днес на фасадата на сградата на Министерския съвет ще се прожектира кратък филм под надслов "Днешният ден" посветен на Европейската година на културното наследство 2018. С него ще се отбележи също първото Българско председателство на Съвета на ЕС.
Организатори са Представителството на Европейската комисия и Информационното бюро на Европейския парламент в България, а официални партньори са Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 и Столична община.
Достъпът до площад "Независимост" е свободен, а филмът ще бъде показан 4 пъти, за да могат всички желаещи да се насладят на този единствен по рода си спектакъл.

Агенция „Фокус“
Знамето на Европейския съюз ще бъде издигнато пред Президентската институция по повод Деня на Европа

София. По повод Деня на Европа – 9 май, от 09.30 часа пред сградата на Президентската институция на тържествена церемония ще бъде издигнато знамето на Европейския съюз. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Церемонията ще се състои в присъствието на президента Румен Радев, парламентаристи и представители на изпълнителната власт.
В 11.00 часа държавният глава ще участва в церемонията по случай 90 години от създаването на Националното читалище на слепите „Луи Брайл 1928“. Събитието ще се състои в читалище „Славянска беседа“.

Агенция „Фокус“
Отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата

На 9 май обединена Европа отбеляза своя празник, посветен на мира и единството в чест на първата стъпка към създаването на Европейския съюз, направена на 9 май 1950 година. В същото време в Русия и част от бившите съветски републики датата се празнува като Деня на победата над нацистка Германия във Великата отечествена война през 1945 година.
През 1945 г. в Австрия е заловен лидерът на германските нацисти Херман Гьоринг. Същият ден светът научава за подписването на безусловната капитулация на хитлеристка Германия, поради което денят е обявен и се празнува като Ден на победата. Актът за капитулацията е подписан в нощта на 8 срещу 9 май 1945 г., когато в Западна Европа и САЩ е все още 8 май, а в СССР и страните от Източна Европа 9 май. Съединените щати и страните от Западна Европа празнуват края на Втората световна война на 8 май, а Русия и страните държави от бившия социалистически блок на 9 май.
На 9 май 1950 г. Робeр Шуман представя своето предложение за създаване на единна Европа, което е крайно необходимо за поддържането на мирните отношения в региона. Това предложение, известно като “Декларацията на Шуман”, се смята за началото на Европейския съюз. 9 май се превръща в европейски символ – Денят на Европа – който заедно с единната европейска валута (евро), знамето и химна идентифицира политическата общност на Европейския съюз. Денят на Европа се посреща с инициативи и тържества.