Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Превозвачите на протест на 16 и 17 май

08 май 2018 | 14:22

В Министерски съвет се състоя среща между премиера Бойко Борисов, транспортния министър Ивайло Московски и представители на превозвачи във връзка с т.н. Пакет за мобилност, обсъждан в ЕС. На срещата бе декларирана категорична подкрепа от страна на Правителството към превозвачите за протеста срещу Пакета за мобилност, който ще се състои на 16-ти и 17-ти май. Темата за Пакета за мобилност ще бъде конкретно дискутирана на срещата между премиера Бойко Борисов, президента на Франция – Еманюел Макрон и канцлера на Германия – Ангела Меркел в сряда и четвъртък.

Агенция „Фокус“
Христо Христов, превозвач: Получихме подкрепа за протест на 16 и 17 май, когато се събират всички европейски лидери в София

Получихме подкрепа за протест, който ще проведем на 16 и 17 май, когато се събират всички европейски лидери в София. Това каза Христо Христов, собственик на фирма „Дискордиа“ по време на брифинг след среща с премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. “От името на бранша искам да потвърдя, че получихме безрезервна подкрепа от страна на министър-председателя, както и на нашия ресорен министър. Начертахме конкретните стъпки, в срещите между Меркел и Макрон с нашия премиер ще бъде поставена тази тема. Премиерът каза, че ще ни осигури и среща с еврокомисаря по транспорт с представители на нашия бранш“, заяви Христов. „България може би е най-ощетената държава, ако този закон бъде приет. От 12 500 фирми, занимаващи се с международен транспорт по-голямата част от тях ще фалират, а по-добрите ще се релокират в други европейски държави и една малка част ще останат да оцеляват“, допълни още той. "Искам да призова и синдикатите да застанат рамо до рамо с нас, защото няма да е потърпевш само бизнеса, но и нашите добри специалисти, шофьори и служители. Те ще бъдат принудени да работят в западни компании. Това е едно чисто ограбване на национален доход и нашите синдикати трябва да знаят, че работниците ни няма да ги има в България, а те най-вероятно ще бъдат в чужди синдикати", каза още Христо Христов.
Цветелин ДИМИТРОВ

Агенция „Фокус“
Темата за пакета за мобилност ще бъде конкретно дискутирана на срещата на премиера Борисов с президента Макрон и канцлера Меркел в сряда и четвъртък

Темата за пакета за мобилност ще бъде конкретно дискутирана на срещата на премиера Борисов с президента Макрон и канцлера Меркел в сряда и четвъртък. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски след среща с представители на автомобилните превозвачи, заради тяхното желание за протест срещу новите евроизисквания, които предвиждат ограничения за тежкотоварните камиони, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Държа да подчертая, че позицията и до момента на ресор „Транспорт“ не кореспондира с исканията от страна на Франция за пакета за мобилност. Нашите колеги на ниво работна група, които обсъждат текстовете и които участват на заседанията, с представители на всички останали държави, категорично са заявявали позицията, която е такава и на представителите на транспортния бранш в България. Разминаванията са на няколко места. На първо място – става въпрос за задължителното връщане на водачите на транспортните средства у дома – категорично сме против“, каза още той. „Ние смятаме, че тук се нарушават човешки права. Няма как да бъдат задължавани свободни граждани къде да прекарват своята почивка. Вторият спор е за времето, за което трябва да бъде направена тази почивка, тоест брой седмици. Третата тема, която не се приема от България е за възможността за почивка в кабините на превозните средства. И още един проблем има. Когато има щета върху товара или превозното средство, а водачът не е на място, застрахователните компании не изплащат обезщетения. Искането във Франция е превозвачите да извършват своите почивки в хотели или мотели. Да това се прави, но тогава, когато има възможност да се обезпечи сигурността на товара и превозното средство, а именно някъде по-близо до тези хотели – паркинги със необходимата охрана“, допълни още той. „Държа да подчертая, че и в момента получихме пълната подкрепа на министър-председателя Борисов. От тук нататък ни предстоят много тежки дебати. Това, което сме начертали като план за действие е следното: сряда и четвъртък предстоят срещи между премиера Борисов, президента Макрон и канцлера Меркел. Те не са конкретно по тази тема, но ангажимента на премиера Борисов е, че тази тема ще бъде конкретно дискутирана на тези срещи с ясната позиция на българското правителство“, каза още Московски.
Цветелин ДИМИТРОВ

Агенция „Фокус“
Петко Ангелов, превозвач: Текстовете на този мобилен пакет се променят 3 пъти, само и само да бъдат засегнати българските превозвачи

Текстовете на този мобилен пакет се променят 3 пъти, само и само да бъдат засегнати българските превозвачи. Това каза Петко Ангелов, представител на автомобилните превозвачи, след среща с министър-председателя Бойко Борисов и министър Ивайло Московски, във връзка с новите евроизисквания, които предвиждат ограничения за тежкотоварните камиони, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За ваше пояснение, текстовете на този мобилен пакет се променят 3 пъти, само и само да бъдат засегнати българските превозвачи. В начало е било база, след това се сменя този текст да бъде променен с пояснението какво значи база. Превозвачите на всеки 3 седмици трябва да се прибират в дадена база. По този начин, по който се допуска „закона на Макрон“ унищожава превозвачите в България“, допълни още той.
Емил Траков (друг представител на българските автомобилни превозвачи) допълни: „Да се замислим всички – ако успеят да унищожат транспортния бранш, който допринася за 15 % от БВП на България, кой ще бъде следващият бранш, към който ще посегнат Макрон или някой друг европейски лидер. Знаете, че за нашата обезлюдена държава е добре да си върнем кадрите, които избягаха, а сега се очертава още една мигрантска вълна на кадри, които са ценни за нашия бранш“.
Йордан Арабаджиев, изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи, отбеляза: „Благодарим на премиера за позицията и подкрепата, както и на министър Московски. Мисля, че е време да заявим каква е целта на тези рестрикции, които искат да бъдат прокарани от големите държави. Има разделение вече не по политически принципи, а по географски. Основната цел е българските транспортни компании да бъдат доведени до неконкурентноспособност, да последват фалити и крайната цел е българските шофьори да отидат да работят в западна Европа“.
Цветелин ДИМИТРОВ

Агенция „Фокус“
Миролюб Столарски, превозвач: Закон „Макрон“ показва двойните стандарти, които иска да направи френският президент, браншът никога не е бил толкова обединен

Закон „Макрон“ показва двойните стандарти, които иска да направи френският президент, браншът никога не е бил толкова обединен. Това каза пред журналисти Миролюб Столарски, член на УС на Асоциацията на сдруженията в автомобилния транспорт в Министерски съвет след проведена среща на премиера Бойко Борисов, транспортния министър Ивайло Московски с представители на превозвачи във връзка с т.н. Пакет за мобилност, който в момента се обсъжда в ЕС, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Може би никога не е бил обединен по този начин целият транспортен съюз. Не само товарните превози са засегнати, а и автобусните. Закон „Макрон“, както ние, а и в Европа му казват, показва двойните стандарти, които иска президентът Еманюел Макрон да направи. За България както направиха двойни стандарти за храните, сега искат да направят двоен стандарт и за работната ръка. В момента българският шофьор получава малко повече пари като заплата от тези в Германия или Франция. В момента най-голямата световна фирма е Френска“, коментира Столарски.
Той уточни, че всеки може би има познат, свързан с транспорта, а и като цяло всичко е обвързано със сервизите, застрахователите, социалната дейност. „Всички плащаме осигурителния доход, който е необходим на нашите превозвачи. Като спрем да го правим къде ще отиде социалната система? За нас този закон унищожава не само транспортният бранш в България, а и много други съпътстващи го. Никога браншът не е бил толкова обединен и задружен както сега. Ще искам да направим мирно шествие, когато европейските лидери са тук, за да могат да разберат какво ни причинява г-н Макрон. С тези мерки България няма смисъл да е в Европа“, допълни той.

Агенция „Фокус“
Министър Ивайло Московски: Правителството подкрепя превозвачите в протеста срещу Пакета за мобилност, обсъждан в ЕС

Правителството подкрепя превозвачите. Това каза пред журналисти министърът на транспорта Ивайло Московски в Министерски съвет след проведена среща на премиера Бойко Борисов с представители на превозвачи във връзка с т.н. Пакет за мобилност, който в момента се обсъжда в ЕС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На срещата беше декларирана категорична подкрепа на правителството към превозвачите. „Така е била позицията и до момента на ресор „Транспорт“. Тя не кореспондира с исканията, най-вече от страна на Франция, за Пакета за мобилност“, обясни Московски.
Агенция „Фокус“ припомня:
В края на миналия месец българските превозвачи обявиха, че излизат на национален протест на 15-и и 16-и май заради т.н. Пакет за мобилност, който в момента се обсъжда в ЕС.
Част от изискванията са шофьорите да се прибират до родното си място на всеки 3 седмици, след третия ден в страна от ЕС на шофьор да се плаща по нормите за командировки на държавата, в която е влязъл, да не се спи в кабините на камионите и 45-часовата задължителна почивка на седмица се изкарва в хотел, промени в правилата за шосейния каботаж, който на практика ще го премахне. Според превозвачите пакетът има за цел единствено да изхвърли от европейските превози компаниите от Източна Европа. Според хора от бранша промените са чиста доза протекционизъм за няколко държави, с което се цели Големите страни в Европа да изхвърлят от пазара българските, полските, унгарските и румънските камиони. Всеки четвърти камион в Европа е полски. Българските шофьори в Европа са над 40 000, а шофьорите у нас са близо 70 000.
Страни като Франция, Германия, Австрия и Италия подкрепят промените.
Цветелин ДИМИТРОВ