Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

ОЗХО заседава по предполагаемата химическа атака в Дума

16 април 2018 | 14:45

Организацията за забрана на химическото оръжие започна извънредно заседания в централата си в Хага по възможната употреба на химическо оръжие в сирийския град Дума, на което присъстват постоянните представители и посланиците в Холандия на Русия, Франция и Великобритания.
Руското правителство пое ангажимента да не се меси в работата на мисията по установяването на фактите на ОЗХО. То също така осъди САЩ, заявявайки, че ударите им по обектите в Сирия са „опит да се подкопае дейността на мисията“.
Соред френския посланик в Холандия Филип Лалио ОЗХО трябва да премахне „секретната“ програма за химическо оръжие на Сирия. „Всички знаем, че Сирия е запазила тайна програма за химическо оръжие от 2013 г. насам“, допълни посланикът, посочвайки годината, в която Сирия се присъедини към ОЗХО и премахна запасите си с химическо оръжие.
Според британския постоянен представител в ОЗХО Питър Уилсън организацията е регистрирала повече от 390 случая на употреба на химическо оръжие от 2014 г. насам. Той призова нейните членове да предприемат колективни действия, предава Reuters.
Думите му са отправени по време на заседание на затворени врати на ОЗХО, посветено на предполагаемите нападения с химическо оръжие в сирийския град Дума. „Време е всички членове на изпълнителния съвет да заемат позиция. Твърде много избягваме отговорността, що се отнася до това да бъдем членове на съвета. Бездействието да поставим виновниците под отговорност само може да доведе до по-нататъшна варварска употреба на химическо оръжие – и в Сирия, и извън нея“, заяви Уилсън.AFP: Британското правителство смята, че Русия и Сирия все още не са допуснали служителите на ОЗХО в Дума
Посолството на Великобритания в Холандия съобщи, че Русия и Сирия все още не са позволили на комисията на ОЗХО за установяването на фактите да достигне до сирийския град Дума, за да разследва обвиненията за възможното газово нападение в града.
Директорът на ОЗХО Ахмет Узумчу е осведомен по време на днешното заседание на организацията, че „Руския и Сирия не са позволили за момента достъп до Дума“, според британското посолство в Холандия, където се намира централата на ОЗХО.
Британският посланик Питър Уилсън призова по време на срещата „извършителите на нападението да бъдат държани отговорни“.

Reuters: Според британското правителство ОЗХО трябва да действа, за да „предотврати и по-нататъшна варварска употреба на химическо оръжие“
Според британския постоянен представител в ОЗХО Питър Уилсън организацията е регистрирала повече от 390 случая на употреба на химическо оръжие от 2014 г. насам. Той призова нейните членове да предприемат колективни действия, предава Reuters.
Думите му са отправени по време на заседание на затворени врати на ОЗХО, посветено на предполагаемите нападения с химическо оръжие в сирийския град Дума.
„Време е всички членове на изпълнителния съвет да заемат позиция. Твърде много избягваме отговорността, що се отнася до това да бъдем членове на съвета. Бездействието да поставим виновниците под отговорност само може да доведе до по-нататъшна варварска употреба на химическо оръжие – и в Сирия, и извън нея“, заяви Уилсън.

AFP: Според Френското правителство ОЗХО трябва да може да премахне химическото оръжие на Сирия
Според френския посланик в Холандия Филип Лалио Организацията за забраната на химическото оръжие трябва да премахне „секретната“ програма за химическо оръжие на Сирия, предава AFP.
„Приоритетът трябва да се даде на техническия секретар, за да успее да премахне сирийската оръжейна програма“, заяви Лалио по време на извънредни преговори в централата на ОЗХО.
„Всички знаем, че Сирия е запазила тайна програма за химическо оръжие от 2013 г. насам“, допълни посланикът, посочвайки годината, в която Сирия се присъедини към ОЗХО и премахна запасите си с химическо оръжие.

Москва заяви, че „няма да се меси“ в разследването на ОЗХО в Сирия
Руското правителство пое ангажимента да не се меси в работата на мисията по установяването на фактите на ОЗХО, изпратена в Сирия, за да разследва предполагаемото нападение в град Дума, предава AFP.
„Русия потвърждава намерението си да предостави безопасност и сигурността на мисията и няма да се меси в дейността ѝ“, съобщава руското посолство в Холандия. То също така осъди САЩ, заявявайки, че ударите им по обектите в Сирия са „опит да се подкопае дейността на мисията“.

AFP: ОЗХО започна извънредно заседание по химическото нападение в Дума
Организацията за забрана на химическото оръжие започна извънредно заседания по възможната употреба на химическо оръжие в сирийския град Дума, предава AFP.
„Срещата започна току що“, заяви анонимен източник от ОЗХО. По-рано британският, френският и руският посланик в Холандия пристигнаха в централата на организацията.

AFP: Посланиците на Русия и Франция са пристигнали в централата на ОЗХО на среща, посветена на сирийския град Дума
Руският и френският посланик в Холандия са пристигнали на извънредни преговори по Сирия, свикани от Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО), предава AFP.
ОЗХО трябва да започне срещата в 8:00 часа местно време (11:00 българско) в централата си в Хага след възможното нападение с химическо оръжие в сирийския град Дума. В момента комисия за установяване на истината на международната организация е пристигнала в Сирия, за да провери данните за нападението.
Превод и редакция: Виктор Турмаков