Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Днес е Томина неделя

15 април 2018 | 14:18

Днес е Томина неделя. С тази неделя завършва първата изключително тържествена и празнична седмица след празника Възкресение Христово. Основното събитие, което се възпоменава и присъства в Евангелието, е явяването на Иисус Христос на неговите ученици, на което присъства и апостол Тома. Църквата ни припомня това събитие, защото Христос чрез уверяването, което е дал на Апостол Тома показва, че вярата от една страна има нужда от това да бъде проверена на практика, да има едно житейско удостоверяване, но от друга страна Исус Христос се обръща към Тома с думите: „Тома, ти повярва, защото ме видя, но блажени са тези, които са повярвали без да са ме видели”. Така Иисус Христос посочва, че много по-силна е тази вяра, която не търси физическото, сетивното уверяване. Това е посланието на деня, който всъщност възпроизвежда цялата пасхална радост от Възкресението. На този ден Иисус Христос дава специална власт на своите ученици – да прощават грехове. Чрез даването на благословията на Светия дух, той „учредява” свещенството в църквата. Това е вторият главен момент в евангелското събитие на днешния ден. След като самият Иисус Христос възкръсва, побеждава смъртта, учредявайки своята църква, той дава на апостолите една специална власт за свещенодействие. Затова те да продължат неговото спасително дело вече като дело на църквата с благодатта на Светия дух.
Характерно на този ден е, че се боядисват яйца за душите на умрелите.


Агенция "Фокус"
Отец Светослав Кючуков: Томината неделя е тясно свързана с името на Тома – един от дванайсетте апостоли на Иисус, който не повярвал на Христовото Възкресение

Благоевград. Томината неделя е тясно свързана с името на Тома – един от дванайсетте апостоли на Иисус. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин отец Светослав Кючуков от Православен информационен център – Благоевград. По думите му от началото на тази седмица се прославят светите апостоли и Света Богородица. Той заяви, че Светлата седмица завършва с втората пасха в неделя. Отец Кючуков обясни, че седмицата се нарича Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички. „Тя се нарича още и Нова неделя, защото с нея започва цикълът от недели, в които се споменава Христовото Възкресение. Нарича се и Томина неделя, защото в този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на своите ученици, между които бил и апостол Тома“, обясни отец Кючуков. Той добави, че Тома е един от апостолите, който не повярвал на Христовото Възкресение.
Лора КАЛЧЕВА

Агенция "Фокус"
Видин: Митрополит Даниил отслужи света Литургия в храма „Рождество на Пресвета Богородица” в Дунавци на Томина неделя

Дунавци. Видинският митрополит Даниил отслужи света литургия в храма „Рождество на Пресвета Богородица” на Томина неделя, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Десетки жители на града се събраха в църквата за литургията. В 8,30 часа камбаните на храма възвестиха началото на светата литургия. Повечето хора, които дойдоха в църквата искаха да видят новия видински владика Даниил и неговата първа служба в храма „Рождество на Пресвета Богородица” в Дунавци. В литургията участваха и духовници от Видинска епархия. Митрополит Данаил беше посрещнат Дунавци от кмета на града Димчо Скорчев. Сред хората в храма бе и заместник кметът на Община Видин Венци Пасков и регионалния мюфтия Неджати Али, отговарящ за областите Видин, Враца и Монтана.
След литургията децата от Детска градина „Мир“ в Дунавци, певческа група и танцов състав към Кметство Дунавци изнесоха кратка програма. Видинският владика Даниил освети курбан, който бе раздаден на присъстващите за помен на покойниците и здраве на живите. Кметът на Дунавци Димо Скорчев посочи, че празнуването на Томина неделя с курбан в града е стара традиция, която през годините била изоставена. „Хората поискаха да възродят тази традиция и вече 6-та поредна година организираме курбан за Томина неделя“, обясни Скорчев.
Заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков поздрави жителите на Дунавци с празника. „Томина неделя слага завършека на великденския празничен цикъл. Хората от Дунавци възродиха стара традиция, тези обичаи те предават и на своите деца, укрепвайки християнската вяра“, каза Венци Пасков. Той поздрави Видинският владика с празника и му благодари за участието в празника на Дунавци.
На Томина неделя православната ни църквата почита един от 12-те ученици на Христа – Тома, станал известен с прозвището Неверни. Той не повярвал във възкресението на Христос. Когато го видял жив, повярвал и се зарадвал много. Църквата почита тази радост у Тома Неверни от възкресението, която е прераснала във всеобща радост, а неделята, когато това се е случило – Томина.
Анна ЛОЗАНОВА

Агенция "Фокус"
Отец Павлин: Томина неделя отбелязваме като ден на спомен от неверието на св. апостол Тома

Бургас. Първата неделя след Възкресение Христово е Томина неделя. Апостол Тома го свързват с това, че той не е повярвал на апостолите, че са видели Христос. Това каза за Радио „Фокус“ - Бургас отец Павлин от църквата „Свети Атанасий“. „Когато Христос възкръсва, се явява на всички ученици, но на Тома не се е явил. На днешния ден, 8 дни след Възкресението, той се явява на всички апостоли, в това число и на Тома“, добави отец Павлин. По думите му той го приканва да види и да пипне следите от раните му, за да се увери и да не бъде невярващ, а вярващ. „Ние отбелязваме този ден като спомен от това неверие на св. апостол Тома. Въпреки, че той е пострадал мъченически, умрял е за вярата, е останал и до днес символ на неверието – за това, че човек трябва да види с очите си и да пипне с ръцете си“, каза още отец Павлин.
Веселина НИКОЛОВА

Агенция "Фокус"
Доц. Петя Банкова, етнолог: В понеделника след Томина неделя добитък не се впряга

София. В понеделника след Томина неделя добитък не се впряга. Това каза етнологът доц. д-р Петя Банкова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науката (БАН), в интервю за Агенция „Фокус“ за Томина неделя. "В Добруджа мъжете и жените отново не работят, за да не се разболеят от болестта топалък. Тя означава от турски куц, т.е. да не окуцяват и осакатяват както хората, така и животните, а куцото животно не може да изпълнява своите функции", каза тя. По думите ѝ в Добруджа наричат този ден „Софинден“, „София“, „Сувинден“, а православната ни църква отбелязва св. София, премъдрост Божия. "Интересна информация за този понеделник след Томина неделя получаваме и от проф. Рачко Попов, според когото пък в този ден не бива да се консумират яйца, за да не излизат циреи и пъпки по тялото. Добре е да се вслушаме в този рационален опит на българина, натрупан през вековете, защото яйцето е вкусно и полезно, но всяко прекалено нещо може да доведе до някакви рискове", допълни етнологът.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Пазарджик: Константийският епископ Яков оглави архиерейска света Литургия на в храм „Св. Николай“ във Ветрен

Пазарджик. Негово преосвещенство Константийският епископ Яков оглави архиерейска света Литургия на Томина неделя в храм „Св. Николай“ в град Ветрен, съобщиха за Радио „Фокус“ – Пазарджик от Архиерейското наместничество в Пазарджик.
През първата неделя след Великден християните почитат паметта на един от дванадесетте Христови ученици – свети апостол Тома. След своето възкресение Иисус Христос се явил на учениците, но апостол Тома не бил сред тях. Като го срещнали апостолите му казали: „Видяхме Господа“, но той не искал да им повярва. И казал: „Ако не видя на ръцете му раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата му, няма да повярвам“. Оттам идва и прозвището Неверни, с което е известен свети апостол Тома. Томина неделя е последният ден от седмицата след Великден, наречена Светла. Седемте дни след Великден се наричат още Празна неделя, защото е „празна“ откъм работа – в тези дни не се работи. Според стара традиция на Томина неделя жените повторно боядисват яйца и ги раздават за душите на покойните си близки. Имен ден празнуват: Тома, Томислав, Томислава.
Албена ЖИЛЕКОВА

Агенция "Фокус"
Доц. Петя Банкова, етнолог: Яйцата за мъртвите на Томина неделя не се изписват, а се боядисват само в червено

София. Яйцата за мъртвите на Томина неделя не се изписват, а се боядисват само в червено. Това каза етнологът доц. д-р Петя Банкова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науката (БАН), в интервю за Агенция „Фокус“ за Томина неделя. Доц. Банкова допълни, че яйцата са само в червено и символизират Христовата кръв. Тя поясни, че боядисването на яйца за мъртвите на Томина неделя е обичайна практика. Доц. Банкова обясни още, че в този ден възрастните жени, а не момите и младите невести, боядисват червени яйца, които този път раздават за Бог да прости душите на мъртвите. "В този обичай виждаме отразена едновременно и религиозната подплънка на вярванията, но същевременно с това и приемствеността между живите и покойниците, които заедно с нас трябва да отбележат и нашите празници", обясни доц. Банкова.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Пазарджик: Литургия за Томина неделя се отслужва в храмовете в града

Пазарджик. Литургия по повод християнския празник Томина неделя се отслужва в православните храмове в Пазарджик, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Най-много миряни се очакват в църквите „Св. Богородица“, „Св. Георги“ и „Св. Петка“ в града. С тази неделя завършва първата изключително тържествена и празнична седмица след празника Възкресение Христово. Припомня се явяването на Иисус Христос на неговите ученици, на което присъства и апостол Тома. Христос чрез уверяването, което е дал на Апостол Тома, показва, че вярата от една страна има нужда от това да бъде проверена на практика, да има едно житейско удостоверяване, но от друга страна Иисус Христос се обръща към Тома с думите: „Тома, ти повярва, защото ме видя, но блажени са тези, които са повярвали без да са ме видели”. Така Иисус Христос посочва, че много по-силна е тази вяра, която не търси физическото, сетивното уверяване. Това е посланието на деня, който всъщност възпроизвежда цялата пасхална радост от Възкресението. На този ден Иисус Христос дава специална власт на своите ученици – да прощават грехове. Чрез даването на благословията на Светия дух той „учредява” свещенството в църквата. Това е вторият главен момент в евангелското събитие на днешния ден. След като самият Иисус Христос възкръсва, побеждава смъртта, учредявайки своята църква, той дава на апостолите една специална власт за свещенодействие. Затова те да продължат неговото спасително дело вече като дело на Църквата с благодатта на Светия дух. Характерно на този ден е, че се боядисват яйца за душите на умрелите.
Албена ЖИЛЕКОВА

Агенция "Фокус"
Велико Търново: Света литургия по повод Томина неделя се отслужва в Катедралния храм „Рождество Богородично“

Велико Търново. Света литургия по повод Томина неделя се отслужва в Катедралния храм „Рождество Богородично“ в града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Богослужения има и във всички останали действащи православни църкви от региона. Според църковните традиции днешният ден, наречен още Празна, или Светла неделя, поставя завършека на Великденския празничен цикъл. Етнографът от Историческия музей в Горна Оряховица Теменуга Йорданова припомни, че цялата настояща седмица се нарича празна, заради забраната да се захваща каквато и да е работа. Томина неделя е църковен празник, който е свързан с първите появи на Христос сред учениците му. Когато мълвата за изчезването на тялото на Христос се разпространила, само апостол Тома не повярвал. На осмия ден след възкръсването си сам Иисус му се явил и го накарал да се убеди в истината. Оттогава остава израза „Тома неверни“, а денят е наречен Томина неделя.
Луиза ТРАНЧЕВА

Агенция "Фокус"
Кюстендил: Белоградчишкият епископ Поликрап ще оглави литургия за Томина неделя в храм "Св. Георги" в Дупница

Кюстендил. На Томина неделя, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в храм „Св. Георги“в град Дупница, архиерейска света Литургия ще бъде оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, предаде репортер на Агенция "Фокус".. Начало: 9.00 часа.
Никола ПЕТКОВ

Агенция "Фокус"
Пловдив: Знеполският епископ Арсений ще оглави литургия митрополитския храм "Св. вмца Марина"

Пловдив. На Томина неделя, с благословението на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Негово преосвещенство Знеполският епископ Арсений ще оглави архиерейска св. Литургия в митрополитския храм "Св. Вмца Марина", град Пловдив, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Началото е в 09.00 часа.
Никола ПЕТКОВ

Агенция "Фокус"
Пазарджик: Константийският епископ Яков ще оглави архиерейска св. Литургия в храм "Св. Николай" в град Ветрен на Томина неделя

Пазарджик. На 15 април 2018 г., Томина неделя, с благословението на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Негово преосвещенство Константийският епископ Яков ще оглави архиерейска св. Литургия в храм "Св. Николай" в град Ветрен, предаде репортер на Агенция "Фокус". Началото е в 09.00 часа.
Никола ПЕТКОВ

Агенция "Фокус"
София: Архимандрит Василий ще оглави литургия в манастир "Седемте престола"

София. На Томина неделя, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в манастир „Седемте престола“ от 9:00 часа, светата литургия ще бъде оглавена от Негово Високопреподобие архимандрит Василий – протосингел на Софийската света епархия, предаде репортер на Агенция "Фокус".
По традиция, на този ден в свeтата обител се събират множество християни от цялата околност, за да се поздравят с пасхалната радост.
Никола ПЕТКОВ

Агенция "Фокус"
Константийският епископ Яков ще оглави архиерейска св. Литургия в храм "Св. Николай" в град Ветрен на Томина неделя

Пазарджик. На 15 април 2018 г., Томина неделя, с благословението на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Негово преосвещенство Константийският епископ Яков ще оглави архиерейска св. Литургия в храм "Св. Николай" в град Ветрен, предаде репортер на Агенция "Фокус". Началото е в 09.00 часа.
Никола ПЕТКОВ

Агенция "Фокус"
Пловдив: Знеполският епископ Арсений ще оглави архиерейска св. Литургия в митрополитския храм "Св. вмца Марина" на Томина неделя

Пловдив. На 15 април 2018 г. на Томина неделя, с благословението на Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Негово преосвещенство Знеполският епископ Арсений ще оглави архиерейска св. Литургия в митрополитския храм "Св. Вмца Марина", град Пловдив, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Началото е в 09.00 часа.
Никола ПЕТКОВ

Агенция "Фокус"
Днес е Томина неделя

Днес е Томина неделя. С тази неделя завършва първата изключително тържествена и празнична седмица след празника Възкресение Христово. Основното събитие, което се възпоменава и присъства в Евангелието, е явяването на Иисус Христос на неговите ученици, на което присъства и апостол Тома. Църквата ни припомня това събитие, защото Христос чрез уверяването, което е дал на Апостол Тома показва, че вярата от една страна има нужда от това да бъде проверена на практика, да има едно житейско удостоверяване, но от друга страна Исус Христос се обръща към Тома с думите: „Тома, ти повярва, защото ме видя, но блажени са тези, които са повярвали без да са ме видели”. Така Иисус Христос посочва, че много по-силна е тази вяра, която не търси физическото, сетивното уверяване. Това е посланието на деня, който всъщност възпроизвежда цялата пасхална радост от Възкресението. На този ден Иисус Христос дава специална власт на своите ученици – да прощават грехове. Чрез даването на благословията на Светия дух, той „учредява” свещенството в църквата. Това е вторият главен момент в евангелското събитие на днешния ден. След като самият Иисус Христос възкръсва, побеждава смъртта, учредявайки своята църква, той дава на апостолите една специална власт за свещенодействие. Затова те да продължат неговото спасително дело вече като дело на църквата с благодатта на Светия дух.
Характерно на този ден е, че се боядисват яйца за душите на умрелите.