Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Ден на траур

14 април 2018 | 09:58

С решение на Министерския съвет днешният ден бе обявен за ден на национален траур за жертвите от тежката катастрофа на автомагистрала „Тракия“. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.
Агенция "Фокус" припомня: На фаталния петък 13-и пътнически автобус на фирма "Юнион Ивкони", пътуващ от Бургас за София се преобърна. При инцидента загинаха 6 души, а 23, сред които и дете, бяха ранени. Повече от 14 линейки извозиха ранените до 6 столични болници.
Причината за инцидента е съприкосновение „между два леки автомобила и автобуса, който е карал в нормалното платно“.
До момента е установено, че автобусът има удостоверение за техническа изправност, а техническият преглед е от 6 февруари 2018 година. Екипът на ИА „Автомобилна администрация“, който е изпратен в компанията, е констатирал, че автобусът има валиден пътен лист с двама водачи записани за маршрута, единият, от които е управлявал по време на инцидента. Той има валидни карти за квалификация и за психологическа годност, както и валидна дигитална карта, в която се записва работното време на водача.
По думите на регионалния министър Николай Нанков пътната инфраструктура не е причина за инцидента на АМ „Тракия“, като анализ на характеристиките на участъка на катастрофата е показал, че той е в добро състояние от гледна точка на асфалтово покритие, маркировка и мантинели.
Националният център по трансфузионна хематология разполага с достатъчни количества кръв и кръвни съставки, които биха били необходими на лечебните заведения, в които са настанени пострадалите. Подсилени екипи за кръводаряване са в готовност да поемат всички желаещи да дарят кръв.
Близките на пострадалите при инцидента на автомагистрала „Тракия“ могат да получават информация на телефони - 02 982 5154 и 0889944260.Агенция "Фокус"
Ден на национален траур (Справка Агенция "Фокус")

Днес е Ден на национален траур в памет на жертвите от тежката катастрофа на автомагистрала „Тракия“, при която шестима загинаха, а 22 бяха ранени. По този повод Агенция „Фокус” публикува справка за случаите през последните години, заради които в страната е бил обявяван ден на траур.

12 декември 2016 г.
С решение на Министерския съвет 12 декември е обявен за ден на национален траур за жертвите от взривилата се цистерна - част от влакова композиция, в село Хитрино, област Шумен.

1 февруари 2015 г.
Министерският съвет обявява 1 февруари 2015 година за ден на национален траур по повод кончината на първия демократично избран президент на Република България в периода 1990-1997 г. д-р Желю Желев.

3 октомври 2014 г.
С решение на правителството 3 октомври, петък, е обявен за ден на национален траур за жертвите от катастрофалния инцидент в предприятието за производство на боеприпаси край село Горни Лом. При инцидента загиват 15 души.

23 юни 2014 г.
3 юни е обявен за ден на национален траур в памет на жертвите от бедствието във Варна и Добрич Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит и архиереи от Светия Синод на Българската православна църква първи се помолиха за упокоение на душите на загиналите при природните бедствия. Президентът Росен Плевнелиев присъства на отслужването на заупокойна молитва в Катедрален храм „Св. Успение Богородично” във Варна.

5 август 2013 г.
Правителството обявява 5 август 2013 г. за ден на национален траур във връзка с трагичната гибел на българските граждани, загинали в мина „Ораново”. При тежък инцидент на 16 юли 2013 г. в рудника бяха затрупани четирима миньори. Същия ден бяха открити телата на двама от тях. В продължение на повече от две седмици продължи прокопаването на тунел и издирвателните действия за другите двама миньори Иван Лазаров и Николай Михайлов. Те бяха открити на 2 август.

6 март 2013 г.
Обявен е ден на национален траур в памет на 36-годишния Пламен Горанов, който се самозапали във Варна. На 20 февруари 36-годишният Пламен Горанов се самозапали пред сградата на Община Варна. Мъжът бе приет в болница с близо 80 % изгаряния, в тежко състояние. Преди да се самозапали, мъжът е издигнал плакат с надпис „Оставка на Киро и целия Общински съвет до 17.00 часа на 20 февруари 2013 г.”. Случаят предизвика силен отзвук сред обществеността, а в продължение на дни вървеше кампания за даряване на кръв за мъжа

9 ноември 2012 г.
Правителството обявява 9 ноември за ден на национален траур във връзка с кончината на патриарх Максим.

8 февруари 2012 г.
Правителството обяви 8 февруари 2012 г. за ден на национален траур във връзка с трагичната гибел на български граждани при наводнението на с. Бисер, област Хасково.

16 юни 2011 г.
16 юни е обявен от правителството за ден на национален траур за загиналите при тежката катастрофа на автомагистрала „Тракия”. При инцидента загинаха осем души.

18 април 2010 г.
Ден на траур е обявен в страната в знак на съпричастност с трагичната смърт на президента на Република Полша Лех Качински, неговата съпруга и полската делегация край град Смоленск, Русия на 10 април.

7 септември 2009 г.
Обавен е ден на национален траур в памет на 15 загинали при потъване на туристически кораб в Охридското езеро. На 5 септември потъва туристичеси кораб „Илиден“ превозващ 50 български туристи.

29 май 2009 г.
Обавен е ден на национален траур в памет на 16 загинали при катастрофа на автобус, край местността "Бакаджиците", в област Ямбол.

5 март 2008 г.
Обявен е ден на национален траур в памет на 9 загинали пътници при пожара във влака София – Кардам. На 28 февруари 2008 г. два от вагоните на пътуващия влак избухват в пламъци. Влакът е спрян и започва евакуация при която не всички успяват да излязат.

10 декември 2006 г.
Обявен е ден на национален траур в памет на 18 загинали в катастрофа между градски автобус и камион край град Бяла.

8 април 2004 г.
Ден на траур в памет на 12 загинали деца от Свищов при падане на автобус в река Лим (Черна гора). На 4 април катастрофира автобус превозващ връщащи се от екскурзия в Дубровник ученици. Автобусът пада в 40-метров каньон и потъва за минути в придошлите води на река Лим.

30 декември 2003 г.
Обявен е ден на траур в памет на загинали военнослужещи при Атентата срещу българската база Индия. На 27 декември 2003 г. българската база в Кербала е атакувана с камион-бомба. В резултат от атентата загиват петима военнослужещи.

23 декември 2001 г.
Обявен е ден на траур в памет на загинали на 21 декември с.г. 7 деца вследствие от смачкване и задушаване от тълпата в дискотека „Индиго“. Трагедията се разиграва, след като редица от тийнейджъри, чакащи да влязат в "Индиго", се е подхлъзнала и била стъпкана от напиращите отзад.

14 септември 2001 г.
Обявен е ден на национален траур в солидарност с трагедията в САЩ.
На 11 септември 2001 г. терористи на Ал Кайда отвличат пътнически самолети, и се врязват в двете кули на Световния търговси център.

2 септември 1997 г.
Обявен ден на национален траур в памет на 11 загинали миньори вследствие от експлозията на 1 септември в мините на град Бобов дол. Инцидента е в следствие на взрив на газ гризу.

25 декември 1990 г.
Обявен ден на национален траур в памет на 10 удавени военнослужещи в река Върбица по време на учение.

15 август 1995 г.
Обявен ден на национален траур в памет на 14 загинали войници от Транспортните войски при катастрофа на околовръстното шосе на София на 11 август между камиона, с който пътуват, и трактор.


Агенция "Фокус"
Соня Колчакова, ВМА: В стабилно състояние и без опасност за живота са трите жени, настанени в болницата след катастрофата на автомагистрала "Тракия"

В стабилно състояние и без опасност за живота са трите жени, настанени в болницата след катастрофата на автомагистрала "Тракия". Това каза за Агенция "Фокус" пиарът на болницата Соня Колчакова. Приетите жени са на 24, 33 и 62 години и няма промяна в състоянието им.
Виктория КРЪСТЕВА

Агенция "Фокус"
Надежда Цекулова, „Токуда“: Двама от пострадалите при катастрофата на автомагистрала „Тракия“ ще прекарат почивните дни в отделението по ортопедия и травматология

Двама от пострадалите при катастрофата на автомагистрала „Тракия“ ще прекарат почивните дни в отделението по ортопедия и травматология. Това каза за Агенция „Фокус“ пиарът на Аджибадем Сити Клиник Токуда Надежда Цекулова. „В момента има двама души. Вчера те бяха докарани с линейките на Спешна помощ. По-късно дойдоха две жени с леки наранявания, но те бяха обработени в Спешно отделение и след това освободени за домашно лечение“, заяви Цекулова.
„Тези двама мъже, които бяха докарани в Спешна помощ претърпяха ортопедични операции на долни крайници и са настанени в отделението по Ортопедия и травматология“, уточни тя.
Цекулова заяви, че в понеделник ще стане ясно кога точно ще бъдат изписани, но при всички положения пострадалите ще прекарат почивните дни в болницата.
Виктория КРЪСТЕВА

Агенция "Фокус"
Ваня Вълкова, „Софиямед“: Шофьорът на катастрофиралия автобус е в стабилно състояние и е под наблюдение

Шофьорът на катастрофиралият автобус е в стабилно състояние и е под наблюдение. Това съобщи за Агенция "Фокус" пиарът на УМБАЛ „Софиямед“ Ваня Вълкова. „Още вчера при нас имаше докарани двама души- шофьорът и една жена. Жената е изписана след направените прегледи, тя не е имала никакъв проблем и се е прибрала вкъщи. При нас е само шофьорът на автобуса, който е в стабилно състояние, просто е под наблюдение в клиниката по гръдна хирургия", заяви Вълкова.
Тя добави, че още при пристигането им, са преминали през рентген, за да се проверят за счупвания.
„Жената е имала само натъртвания. Не е пожелала да бъде хоспитализирана, няма опасност за живота и тя е изписана още вчера. Освободена е за домашно лечение“ заяви Вълкова.
По думите и вероятно шофьорът няма да бъде държан дълго време в болницата.
Виктория КРЪСТЕВА

Агенция "Фокус"
Патриарх Неофит: Господ да утеши близките на загиналите в трагедията на автомагистрала "Тракия", като им даде сили да превъзмогнат скръбта от тежката загуба

В дните на Светлата седмица, когато прославяме Възкръсналия от мъртвите Христос Господ, „Който със смъртта Си смъртта победи“, неочаквано пътно-транспортно произшествие помрачи душите и сърцата ни. Изпълнени със скръб, но и със упование и вяра във Възкръсналия Христос, поднасяме най-искрени съболезнования на близките на загиналите в катастрофата на автомагистрала „Тракия“, край Вакарел. Тежък момент, когато думите са безсилни да изразят изгарящата болка от загубата на хората. Това се посочва в Съболезнователен адрес от Патриарх Неофит по повод катастрофата край Вакарел.
Блажени са ония, които Господ е избрал и приел, защото душите им ще бъдат настанени на място, където няма болка, ни печал, нито въздишка, а живот безкраен, там, където грее Божието лице.
Отправяме молитва към небесния ни Отец, да упокои душите на новопреставилите се Божии раби в селенията на праведните, в мястото на праотца ни Авраама!
Господ да утеши близките на загиналите в злополучната трагедия, като им дарува сили да превъзмогнат скръбта от тежката загуба. Отправяме молитва към Всеподателя Бога за здравето и бързото възстановяване на пострадалите и ранените.
Вечна и блажена да бъде паметта на загиналите в пътно-транспортното произшествие!


Агенция "Фокус"
Без непосредствена опасност за живота са тримата пострадали от катастрофата край Вакарел, настанени в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов"

Нощта е преминала спокойно за тримата пациенти, които постъпиха в "Пирогов" след тежката катастрофа край Вакарел. Всички те са без непосредствена опасност за живота към момента, съобщиха от пресцентъра на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".
13-годишното момче, което е настанено в Детска реанимация е в стабилно състояние, съобщи изпълнителният директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. Асен Балтов. То е спонтанно дишане и в съзнание. Днес ще му бъдат направени контролни изследвания.
Майката на момчето също е добре. Тя е настанена в травматологията на "Пирогов".
Другата пострадала жена остава в хирургията на "Пирогов" в стабилно състояние.


Агенция "Фокус"
Георги Атанасов, „Юнион Ивкони“: Шофьорът на автобуса е предприел необходимите действия, за да предпази пътниците, но за съжаление трагедията е факт

Шофьорът на автобуса от катастрофата на магистрала „Тракия“ е предприел необходимите действия, за да предпази пътниците, но за съжаление трагедията е факт. Това каза управителят на „Юнион Ивкони“ Георги Атанасов в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.
„За съжаление случват се тези неща. Лекият автомобил удря автобуса, поради което той напуска пътната лента“, каза Атанасов. Управителят на фирмата посочи, че състоянието на катастрофиралия автобус е било изрядно и той е чисто нов. По думите му пътниците се предупреждават за предпазни колани, но повечето реагират на това с насмешка.
„Трябва да приемем, че коланът е нещо, което може да спаси човешки живот. Трябва самите ние като хора да можем да приемем това, че трябва да се ползват предпазните колани“, каза Атанасов и добави, че е много трудно шофьорът да задължи 50 пътници да си сложат коланите.


Агенция "Фокус"
УМБАЛ "Св. Анна": Пострадалите при катастрофата на автомагистрала "Тракия" са контактни, но състоянието им е критично

Относително спокойно е преминала нощта за пациентите, настанени в УМБАЛ "Св.Анна"-София АД, които пострадаха вчера при катастрофата до Вакарел. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Пациентите са обезболени и контактни, заяви дежурният лекар в КАИЛ д-р Генджелиев. Все още, обаче състоянието им е критично.
Припомняме, че вчера в УМБАЛ "Св. Анна"-София са направени операции на шест от пациентите (три жени и трима мъже). През нощта, около 22 часа приключи операцията на най-тежко пострадалата пациентка. По-рано през деня лекарите от Клиниката по лицево-челюстна хирургия оперираха жената с тежка рана на скалпа. Мъжете, които са били оперирани, са били с фрактури на горни крайници. При единият от тях фрактурата е била открита, но хирурзите са успели да спасят ръката.


Агенция "Фокус"
Днес е ден на национален траур в памет на жертвите на тежката катастрофа на автомагистрала „Тракия“

С решение на Министерския съвет 14 април, събота, бе обявен за ден на национален траур за жертвите от тежката катастрофа на автомагистрала „Тракия“. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.
Агенция "Фокус" припомня: На фаталния петък 13-и пътнически автобус на фирма "Юнион Ивкони", пътуващ от Бургас за София се преобърна. При инцидента загинаха 6 души, а 23, сред които и дете, бяха ранени. Повече от 14 линейки извозиха ранените до 6 столични болници.
Причината за инцидента е съприкосновение „между два леки автомобила и автобуса, който е карал в нормалното платно“.
До момента е установено, че автобусът има удостоверение за техническа изправност, а техническият преглед е от 6 февруари 2018 година. Екипът на ИА „Автомобилна администрация“, който е изпратен в компанията, е констатирал, че автобусът има валиден пътен лист с двама водачи записани за маршрута, единият, от които е управлявал по време на инцидента. Той има валидни карти за квалификация и за психологическа годност, както и валидна дигитална карта, в която се записва работното време на водача.
По думите на регионалния министър Николай Нанков пътната инфраструктура не е причина за инцидента на АМ „Тракия“, като анализ на характеристиките на участъка на катастрофата е показал, че той е в добро състояние от гледна точка на асфалтово покритие, маркировка и мантинели.
Националният център по трансфузионна хематология разполага с достатъчни количества кръв и кръвни съставки, които биха били необходими на лечебните заведения, в които са настанени пострадалите. Подсилени екипи за кръводаряване са в готовност да поемат всички желаещи да дарят кръв.
Близките на пострадалите при инцидента на автомагистрала „Тракия“ могат да получават информация на телефони - 02 982 5154 и 0889944260.