Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Фатален петък на пътя

13 април 2018 | 12:42

Тежка катастрофа стана на фаталния петък 13-и на в района на Вакарел. Пътнически автобус на фирма "Юнион Ивкони", пътуващ от Бургас за София се преобърна. При инцидента загинаха 6 души, а 23, сред които и дете, бяха ранени. Повече от 14 линейки извозваха ранените до различни столични болници. Екипи на столичната полиция предприеха организация на движението на района на влизане в София откъм АМ „Тракия“ за осигуряване на трасета за бързо преминаване на медицинските автомобили с пострадалите. По думите на управителят на „Юнион Ивкони“ Георги Атанасов инцидентът е настъпил, след като лек автомобил е ударил пътническия автобус и при удара е избутан от пътя.Агенция "Фокус"
МВР: Приключила е операцията по изтеглянето на катастрофиралия на автомагистрала "Тракия" автобус

Движението по автомагистрала „Тракия“ е възстановено, съобщиха от пресцентъра на МВР. Приключила е операцията по изтеглянето на катастрофиралия в района на магистралата автобус. По информация на Пътна полиция към 19.25 часа движението по автомагистрала „Тракия“ е възстановено. От полицията призовават водачите да спазват правилата за движение и указанията на униформените.

Агенция "Фокус"
София: Възстановено е движението при км 27 от АМ "Тракия" в двете посоки

Възстановено е движението при км 27 от АМ "Тракия" в двете посоки, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".Трафикът временно беше ограничен и пренасочен по обходни маршрути поради тежко пътнотранспортно произшествие.

Агенция "Фокус"
В УМБАЛ "Св. Анна"- София са направени операции на 6 от пациентите, пострадали при катастрофата до Вакарел

В УМБАЛ "Св. Анна"- София са направени операции на 6 от пациентите (три жени и трима мъже), пострадали при катастрофата до Вакарел, информира д-р Евгени Нешев - Началник на Първо отделение на Клиника по ортопедия и травматология. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Все още продължава (към момента 19.00 часа) операцията на една от тежко пострадалите жени. Другата е стабилизирана и приведена в КАИЛ на УМБАЛ "Св. Анна" София-АД. Жената с тежка рана на скалпа е оперирана от лекарите на Клиниката по ЛЧХ и също е стабилизирана. Мъжете, които са били оперирани са били с фрактури на горни крайници. При единия от тях фрактурата е е била открита, но хирурзите са успели да спасят ръката.

Агенция "Фокус"
МВР: Кризисните телефонни номера за информация на близки на пътували в катастрофиралия автобус : 02/ 982 51 54 и 0889 94 42 60 ще бъдат активни до 12.00 часа утре

Кризисните телефонни номера за информация на близки на пътували в катастрофиралия автобус : 02/ 982 51 54 и 0889 94 42 60 ще бъдат активни до 12.00 часа утре, съобщиха от пресцентъра на МВР. При необходимост отворените телефонни линии ще останат активни за по-дълъг период.

Агенция "Фокус"
Лидерът на БСП Корнелия Нинова изрази съболезнования на семействата и близките на загиналите при катастрофата на автомагистрала “Тракия”

Изразявам съболезнования на семействата и близките на загиналите при катастрофата на автомагистрала “Тракия” днес. Пожелавам на пострадалите бързо възстановяване. Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова в официалната си страница във "Фейсбук" по повод инцидента на автомагистрала "Тракия", при който загинаха 6 души, а над 20 бяха ранени.

Агенция "Фокус"
Фатален петък на пътя (ОБЗОР)

Тежка катастрофа стана на фаталния петък 13-и на в района на Вакарел. Пътнически автобус на фирма "Юнион Ивкони", пътуващ от Бургас за София се преобърна. При инцидента загинаха 6 души, а 23, сред които и дете, бяха ранени. Повече от 14 линейки извозваха ранените до различни столични болници. Екипи на столичната полиция предприеха организация на движението на района на влизане в София откъм АМ „Тракия“ за осигуряване на трасета за бързо преминаване на медицинските автомобили с пострадалите. По думите на управителят на „Юнион Ивкони“ Георги Атанасов инцидентът е настъпил, след като лек автомобил е ударил пътническия автобус и при удара е избутан от пътя.
Транспортният министър Ивайло Московски съобщи, че два екипа на ИА „Автомобилна администрация“ са били на мястото на инцидента, а друг екип от проверяващи е бил изпратен в офиса на фирмата-превозвач „Юнион Ивкони“. До момента е установено, че автобусът има удостоверение за техническа изправност, техническият преглед е от 6 февруари 2018 година и разполагаме с видеозаписи от неговото извършване. Екипът на ИА „Автомобилна администрация“, който е изпратен в компанията, е констатирал, че автобусът има валиден пътен лист с двама водачи записани за маршрута, единият, от които е управлявал по време на инцидента. Той има валидни карти за квалификация и за психологическа годност, както и валидна дигитална карта, в която се записва работното време на водача.
Регионалният министър Николай Нанков коментира, че пътната инфраструктура не е причина за инцидента на АМ „Тракия“. Той съобщи, че анализ на характеристиките на участъка е показал, че той е в добро състояние от гледна точка на асфалтово покритие, маркировка и мантинели.
Министърът на вътрешните работи Валентин Радев, който бе на мястото на инцидента, уточни, че причината за него вече е уточнена с наблюдаващия прокурор. „Има съприкосновение между два леки автомобила и автобуса, който е карал в нормалното платно“, каза Радев. Министърът изказа съболезнования на близките на загиналите и поясни, че следствието продължава.
Гл. секретар на МВР Младен Маринов посочи, че двамата водачи са дали своите показания. „Данните са, че автомобилът е влязъл в странично съприкосновение с автобуса, оттам са последвали следващите движения на автобуса към канавката, но това трябва да се потвърди с автотехническите експертизи“, заяви гл. комисар Маринов.
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев благодари на Спешната медицинска помощ, която е била изключително адекватна. По думите му в момента се работи по изключително професионален начин. Министърът съобщи и в кои болници са настанени пострадалите.

Пълен списък на прегледаните и хоспитализирани пациенти, по информация на лечебните заведения:

УМБАЛ „Света Анна“ – София – 10 пострадали - трима мъже и седем жени:
Най-тежко пострадали са П.К. (45г. ) и М.Д., които са с политравма - шийна, гръбначна, гърди и корем.
- П.У. е с политравма – шийна, гърди, корем.
- Г.М. е с политравма – фрактура на хумери, скалпова рана.
- Ц.С на 58 г., З.З на 38 г. и Д.Г. на 23 г. са с фрактури на ръцете.
- Н,М на 25г. , И.К. и Н.Д на 29 г. са с охлузвания по лицето и тялото.

УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ – 4-ма пострадали:
- дете на 13 г. Р. Ч., прието в детската реанимация;
- жена Й. С., на 48 г., хоспитализирана в хирургията;
- жена Е. Ч. на 49 г., настанена в травматологията;
- мъж на 40 г. на Д. Я., обработен и освободен от болницата

ВМА – 3-ма пострадали без опасност за живота:
- жена Е.Н. на 62 г.
- жена И.Б. на 24 г.
- жена Ж.Н. на 33 г.

Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда – 4-ма пострадали в стабилно състояние:
- мъж С. Р. на 47 г.
- мъж С. А. на 29 г.
- жена Д. Д. на 30 г.
- жена Д. И. на 43 г.

УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“ – 3-ма пострадали:
- момиче Н. И. С. на 19 г. хоспитализирано с комоцио и ще остане под наблюдение
- жена С. Д. на 74 г. – с повърхностни рани и напуснала лечебното заведение
- жена С. С. К. на 53 г. - с повърхностни рани и напуснала лечебното заведение

УМБАЛ „Софиямед“ – двама пострадали:
- мъж В. Г. на 33 г.
- жена В. С. на 40 г. (пострадала при удар между лекия автомобил, в който е пътувала, и автобуса)

Националният център по трансфузионна хематология разполага с достатъчни количества кръв и кръвни съставки, които биха били необходими на лечебните заведения, в които са настанени пострадалите. Подсилени екипи за кръводаряване са в готовност да поемат всички желаещи да дарят кръв.
Близките на пострадалите при инцидента на автомагистрала „Тракия“ могат да получават информация на телефони - 02 982 5154 и 0889944260.
С решение на Министерския съвет 14 април, събота, е обявен за ден на национален траур за жертвите от тежката катастрофа на автомагистрала „Тракия“. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.
Държавният глава Румен Радев изказа искрени съболезнования на семействата и близките на загиналите при трагичната катастрофа на магистрала „Тракия“. Президентът пожела леко възстановяване на всички пострадали и благодари на всички медицински екипи, които са помогнали на ранените и полагат грижи за лечението им.
Премиерът Бойко Борисов също изрази своите съболезнования и изрази надежда пострадалите при катастрофата бързо да се възстановят. Министър-председателят отчете, че от страна на болниците и институциите са предприети всички мерки за оказване на помощ на нуждаещите се. Кабинетът също изказа своите съболезнования на близките на загиналите.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изразява дълбоки съболезнования към семействата и близките на загиналите при тежката катастрофа на автомагистрала „Тракия“. Караянчева изразява увереност, че отговорните институции ще направят всичко възможно причините за инцидента да бъдат открити и ще бъдат предприети необходимите мерки за ограничаване на войната по пътищата. Цвета Караянчева пожела скорошно възстановяване на ранените граждани.

Агенция "Фокус"
Пълен списък на прегледаните и хоспитализирани пациенти, пострадали при катастрофата на АМ "Тракия"

По последна информация шест души са загинали след тежката автобусна катастрофа на АМ „Тракия“ при Вакарел. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. 21 са пострадалите при тежкия инцидент, които са транспортирани от екипите на Бърза помощ в УМБАЛ „Св. Анна София“, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, ВМА, Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“ и УМБАЛ „Софиямед“. По информация на лечебните заведения трима пострадали са откарани с частен транспорт до болница „Токуда“ и до УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.
Пълен списък на прегледаните и хоспитализирани пациенти, по информация на лечебните заведения:
УМБАЛ „Света Анна“ – София – 10 пострадали - трима мъже и седем жени:
Най-тежко пострадали са П.К. (45г. ) и М.Д., които са с политравма - шийна, гръбначна, гърди и корем.
- П.У. е с политравма – шийна, гърди, корем.
- Г.М. е с политравма – фрактура на хумери, скалпова рана.
- Ц.С на 58 г., З.З на 38 г. и Д.Г. на 23 г. са с фрактури на ръцете.
- Н,М на 25г. , И.К. и Н.Д на 29 г. са с охлузвания по лицето и тялото.
УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ – 4-ма пострадали:
- дете на 13 г. Р. Ч., прието в детската реанимация;
- жена Й. С., на 48 г., хоспитализирана в хирургията;
- жена Е. Ч. на 49 г., настанена в травматологията;
- мъж на 40 г. на Д. Я., обработен и освободен от болницата
ВМА – 3-ма пострадали без опасност за живота:
- жена Е.Н. на 62 г.
- жена И.Б. на 24 г.
- жена Ж.Н. на 33 г.
Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда – 4-ма пострадали в стабилно състояние:
- мъж С. Р. на 47 г.
- мъж С. А. на 29 г.
- жена Д. Д. на 30 г.
- жена Д. И. на 43 г.
УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“ – 3-ма пострадали:
- момиче Н. И. С. на 19 г. хоспитализирано с комоцио и ще остане под наблюдение
- жена С. Д. на 74 г. – с повърхностни рани и напуснала лечебното заведение
- жена С. С. К. на 53 г. - с повърхностни рани и напуснала лечебното заведение
УМБАЛ „Софиямед“ – двама пострадали:
- мъж В. Г. на 33 г.
- жена В. С. на 40 г. (пострадала при удар между лекия автомобил, в който е пътувала, и автобуса)
Националният център по трансфузионна хематология разполага с достатъчни количества кръв и кръвни съставки, които биха били необходими на лечебните заведения, в които са настанени пострадалите. Подсилени екипи за кръводаряване са в готовност да поемат всички желаещи да дарят кръв.
МВР е отворило телефонни линии, където близки на пострадалите могат да получат информация за тях. Телефонните номера са 02 982 51 54 и 0889 94 42 60.


Агенция "Фокус"
14 април е обявен за ден на национален траур в памет на жертвите на тежката катастрофа на автомагистрала „Тракия“

С решение на Министерския съвет 14 април, събота, е обявен за ден на национален траур за жертвите от тежката катастрофа на автомагистрала „Тракия“. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.

Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев: Както аз, така и цялото ни общество, сме съпричастни с болката и скръбта на близките на загиналите при трагичната катастрофа на магистрала „Тракия“

Изказвам искрени съболезнования на семействата и близките на загиналите при трагичната катастрофа на магистрала „Тракия“ днес. Както аз, така и цялото ни общество, сме съпричастни с болката и скръбта ви. Това написа държавният глава Румен Радев в официалната си страница във "Фейсбук" по повод инцидента на автомагистрала "Тракия", при който загина 6 души, а над 20 бяха ранени. "Желая леко възстановяване на всички пострадали. Благодаря на всички медицински екипи, които помогнаха на ранените и полагат грижи за лечението им", допълва още президентът.

Агенция "Фокус"
УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов": 13-годишно момче е пострадалото дете при катастрофата на АМ "Тракия", майка му също е настанена в болницата

13-годишно момче е пострадалото дете при катастрофата на АМ "Тракия". Това съобщиха от пресцентъра на УМБАЛСМ "Пирогов". В Спешното отделение на болницата са настанени 4-ма от пострадалите при катастрофата край Вакарел. Сред тях са 3 възрастни и 1 дете. 13-годишното момче е преминало през детска противошокова зала на "Пирогов", където са му направени прегледи от мултидисциплинарен екип и изследвания. Момчето е качено по спешност в детския хирургичен операционен блок, поставен му е дрен, за да се възстанови достъпът на кислород до организма.
Майката на момчето също остава в болницата, но в травматологията на "Пирогов".
На другата пострадала жена са направени и високоспециализирани изследвания, които са показали наранявания, налагащи тя да остане в хирургията.
Четвъртият пострадал - 40-годишен мъж е прегледан и изследван в Спешното отделение. Той е с контузия на главата и след обработване е бил освободен от болницата.

Агенция "Фокус"
Министър Валентин Радев: Близките на пострадалите при инцидента на автомагистрала „Тракия“ могат да получават информация на телефони - 02 982 5154 и 0889944260

Близките на пострадалите при инцидента на автомагистрала „Тракия“ могат да получават информация на телефони - 02 982 5154 и 0889944260. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Валентин Радев във връзка с тежкия инцидент на автомагистрала „Тракия“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му хората могат да видят тези телефони на сайта на МВР.
Министърът изказа съболезнования на близките на загиналите и поясни, че следствието продължава.
Министър Радев увери, че пътуващите по автомагистралата ще се наложи да проявят търпение до час, час и половина, тъй като предстои изправяне на автобуса и транспортиране на загиналите. По отношение на причината за инцидента министър Радев поясни, че тя вече е уточнена с наблюдаващия прокурор. „Има съприкосновение между два леки автомобила и автобуса, който е карал в нормалното платно“, каза Радев.
Гл. секретар на МВР Младен Маринов заяви, че по данни на превозвача в автобуса са пътували 45 души.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Болниците и институциите са предприели всички мерки за оказване на помощ на пострадалите при катастрофата на АМ "Тракия"

Поднасям искрените си съболезнования на близките на загиналите в днешната тежка катастрофа на АМ „Тракия”. Това написа министър-председателят Бойко Борисов в официалния си профил в социалната мрежа "Фейсбук". "Надявам се всички пострадали бързо да се възстановят. От страна на болниците и институциите са предприети всички мерки за оказване на помощ на нуждаещите се", пише още премиерът.

Агенция "Фокус"
Д-р Георги Гелев, ЦСМП: Пострадалото дете при катастрофата на АМ „Тракия“ е в тежко състояние, веднага е влязло в операция

Пострадалото дете при катастрофата на АМ „Тракия“ веднага е закарано в „Пирогов“ и е в тежко състояние - веднага е влязло в операция. Това каза на брифинг д-р Георги Гелев, директор на Центъра за спешна медицинска помощ – София, във връзка с катастрофата на АМ „Тракия“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Д-р Гелев обясни, че след като се е случила тази катастрофа, на съседното платно е катастрофирал и бус. „Шофьорът е видял катастрофата, отвлякъл си е вниманието и е катастрофирал и той. Последният наш екип спира, взима и пострадалия шофьор, така че той е 22-рият, който ние сме хоспитализирали“, каза още той и обясни, че заедно със шофьора на обърналия се автобус са откарани в „Софиямед“.
„Аз работя от 24 години в „Бърза помощ“ и петък винаги е бил най-трудният ден. Дали защото е петък 13-и или е просто съвпадение, но се случи нещо, което нас ни потресе. Свършихме си работата по най-правилния начин. Страданието за пострадалите ще остане, мъката за близките ще е завинаги, но все пак има и такива събития в живота“, каза още д-р Гелев.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция "Фокус"
Под наблюдението на Окръжна прокуратура - София се осъществява разследването на произшествието на автомагистрала "Тракия"

Разследването на произшествието на автомагистрала „Тракия“ се осъществява под наблюдението на Окръжна прокуратура София. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. На място работи екип от разследващи полицаи от Областна дирекция на МВР - София, под ръководството на дежурен прокурор, както и на заместник на окръжния прокурор. Продължава извършването на оглед на местопроизшествие, като паралелно с това се провеждат и разпити на свидетели. Предприети са действия и за изземване на необходимата документация от фирмата – превозвач, собственик на автобуса. Създадена е необходимата организация за незабавно назначаване на необходимите експертизи – на първо място съдебномедицински експертизи на пострадалите лица.
Действията на прокуратурата са в пълна координация с органите на МВР.
Започналото досъдебно производство е за престъпление по чл. 343 ал. 4 от Наказателния кодекс – нарушаване на правилата за движение по пътищата при управление на МПС, от което по непредпазливост за причинени смърт и телесни повреди на повече от едно лице.


Агенция "Фокус"
Д-р Славчо Близнаков: Две от настанените в Окръжна болница след катастрофата на АМ „Тракия“ са в тежко състояние и са настанени в реанимация

Две от настанените в Окръжна болница след катастрофата на АМ „Тракия“ са в тежко състояние и са настанени в реанимация. Това каза пред журналисти д-р Славчо Близнаков, изпълнителен директор на УМБАЛ „Света Анна“ – София АД във връзка с катастрофата на АМ „Тракия“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той уточни, че две от жените, които са настанени в „Св. Анна“ са в по-тежко състояние и са настанени в реанимация. „Едната от тях е с шийна травма, счупване на 1 и 2 шиен прешлен, няма засягане на гръбначния мозък, подлежи на оперативна интервенция в сравнително спешен порядък При другата жена има счупване на гръдни прелени от 6 до 10, при нея не се предвижда оперативна интервенция, защото травмата е стабилизирана от гръдния кош. И двете имат травми на белия дроб, което изисква активно лечение в реанимация“, обясни д-р Близнаков. Той обясни, че най-вероятно 3-ма от настанените общо 10 души в болницата ще бъдат освободени. „Трима от пострадалите са мъже, а 7 са жени“, допълни той.


Агенция "Фокус"
Министър Кирил Ананиев: Шофьорът на автобуса от катастрофата на автомагистрала „Тракия“ е настанен в „Софиямед“, състоянието му не е тежко

Шофьорът на автобуса от катастрофата на автомагистрала „Тракия“ е настанен в „Софиямед“, състоянието му не е тежко. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти по време на брифинг пред сградата на Окръжна болница „Св. Анна“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министърът поясни, че поддържа връзка с директорите на останалите лечебни заведения и уточни, че в УМБАЛСМ „Н. И Пирогов“ има настанени четирима души, във ВМА – трима, в ИСУЛ - трима, в Окръжна болница „Св. Анна“ – десет, в Токуда – двама, и в „Софиямед“ – един. „14 линейки са отишли веднага на мястото на катастрофата. Хората са взети. В движението към болницата са били обработвани. В момента, в който идват в болниците, от самите директори разбирам, че пациентите са били удовлетворени в начина, по който са били обработвани“, каза министърът.
На въпрос дали има нужда от дарения на кръв, министър Ананиев заяви, че към момента няма допълнителна необходимост.


Агенция "Фокус"
Министър Кирил Ананиев: 23 са общо хоспитализираните след катастрофата на автомагистрала „Тракия“, най-тежките случаи са в Окръжна болница

23 са общо хоспитализираните след катастрофата на автомагистрала „Тракия“, като най-тежките случаи са в Окръжна болница. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти пред сградата на Окръжна болница „Св. Анна“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министърът уточни, че в болницата има четири жени и обърна внимание, че едната е в най-тежко положение, с много голяма опасност за живота.
„В Окръжна болница видях настанените от Спешното отделение и влязох в хирургическото, където видях и самата операция на жената, която е в най-тежко положение. Винаги има опасност за живота, особено за тази жена, която в момента е в операционната. Така или иначе се прави всичко от екипа, за да може да се спаси нейният живот“, каза Ананиев.
Той благодари на Спешната медицинска помощ, която е била изключително адекватна. По думите му в момента се работи по изключително професионален начин. „В болниците е създадена пълна организация. Екипите работят безупречно и затова искам пред вас да благодаря на д-р Близнаков и на всички останали директори и екипи в останалите болници, където са постъпили пациентите, за това, което дават от себе си. Поддържам непрекъсната връзка с всички директори на болници, в които има постъпили пациенти. Своевременно уведомяват в какво състояние са те“, заяви Ананиев. Министърът на здравеопазването коментира, че до този момент жертвите при катастрофата са 6.


Агенция "Фокус"
Министър Ивайло Московски: Шофьорът на автобуса на АМ „Тракия“ има валидна карта за квалификация и удостоверение за психологическа годност

Водачът, който е управлявал автобуса, има валидна карта за квалификация до 2019 година, валидно удостоверение за психологическа годност до 2020 година и валидна дигитална карта. Това каза транспортният министър Ивайло Московски за катастрофата с автобус на АМ „Тракия“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Водачът по наши данни притежава всички необходими изисквания, за да може да извършва тази дейност“, посочи той. „Инцидентът е изключително тежък. Много въпроси могат да се зададат, когато такива нещастия се случат“, коментира Ивайло Московски. „Органите разследват все още, не е категорично, до момента официалната версия до момента е, че в случая има пътен инцидент с друго превозно средство“, обясни той.
Биляна ИВАНОВА


Агенция "Фокус"
МВР: "Пътна полиция" отправя апел към шофьорите, които пътуват по магистрала Тракия към София, да използват обходен маршрут през Мухово, Ихтиман, Самоков

"Пътна полиция" съветва водачите на моторни превозни средства, пътуващи към София, да използват обходен маршрут през Мухово, Ихтиман, Самоков. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Така ще избегнат натовареното движение в следствие на пътния инцидент, станал на автомагистрала Тракия.


Агенция "Фокус"
Министър Ивайло Московски: Обърналият се автобус на АМ „Тракия“ има удостоверение за техническа изправност и валиден преглед

Автобусът притежава удостоверение за техническа изправност. Техническият преглед е направен на 6 февруари 2018 година. Разполагаме с видеофайл и снимков материал от техническия преглед на автобуса. Това каза транспортният министър Ивайло Московски за катастрофата с автобус на АМ „Тракия“, при който 6 души загинаха, а повече от 20 души са пострадали, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Автобусът има валиден технически преглед с всички необходими документи към момента“, заяви той. „Два екипа на „Автомобилна администрация“ са на мястото на инцидента, заедно с разследващите органи, полицията, разследващ прокурор и следователи“, посочи министърът и допълни, че друг екип заедно с МВР е в офиса на „Юнион Ивкони“. „Екипът в офиса на компанията трябва да провери дали документацията относно извършването на курса е изрядна. Дали автобусът е минал предпътен технически преглед, дали има предпътен медицински преглед на водачите и графиците за работата дали са спазвани“, поясни Ивайло Московски. „До момента е установено, че има валиден пътен лист“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА


Агенция "Фокус"
София: Двама пострадали при автобусната катастрофа на автомагистрала "Тракия" са постъпили в Спешното отделение на "Токуда"

Двама пострадали без опасност за живота са постъпили в Спешното приемно отделение на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда след автобусната катастрофа на автомагистрала Тракия, съобщиха от лечебното заведение. Пострадалите са докарани в 12.55 часа. Пациентите са в стабилно състояние, без опасност за живота. И при двамата са установени фрактури на долни крайници и предстоят ортопедични операции и прием в Клиниката по Ортопедия и травматология. В момента се провеждат допълнителни изследвания за уточняване на общото състояние и отхвърляне на вътрешни травми.


Агенция "Фокус"
Министър Николай Нанков: Пътната инфраструктура не е причина за трагичния инцидента на АМ "Тракия"

Очакваме до около час да започне изместването на автобуса, за да може в петъчния ден да осигурим нормална пропускливост на АМ „Тракия“. Това каза регионалният министър Николай Нанков във връзка с катастрофата с автобус на АМ „Тракия“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „АПИ и поддържащата фирма „Автомагистрали“ заедно с МВР, „Пътна полиция“ и пожарната осигуриха максимално бърз достъп на линейките за извозване на пострадалите в инцидента“, посочи той. „В 12.00 часа АПИ започна действия по блокиране на магистралата, първоначално с пренасочване на трафика. В 13.30 успяха да разрежат мантинелите заедно с пожарната, за да осигурят движение в една лента, за да може да започне отпушването на образувалата се 7-км колона“, обясни министърът. „Движението на „Тракия“ е изключително затруднено, извършва се в една лента, в посока София“, уточни Николай Нанков. „Според анализите инфраструктурата е в изключително добро състояние от гледна точка на асфалтово покрие, маркировка, мантинели. Пътната инфраструктура не е причина за трагичния инцидент“, заяви министърът.
Биляна ИВАНОВА


Агенция "Фокус"
Екипи на Националния център по трансфузионна хематология са в готовност да поемат всички желаещи да дарят кръв, във връзка с тежката катастрофа на АМ „Тракия”

Във връзка с тежката катастрофа на АМ „Тракия” при Вакарел, Националният център по трансфузионна хематология (НЦТХ) е направил нужната организация и разполага с подсилени екипи за кръводаряване, които са в готовност да поемат всички желаещи да дарят кръв. Това съобщиха от НЦТХ. В момента НЦТХ разполага с достатъчни количества кръв и кръвни съставки, които биха били необходими на лечебните заведения, в които са настанени пострадалите.


Агенция "Фокус"
Георги Атанасов „Юнион Ивкони“: Автобусът е нов и не се е движел с превишена скорост

Автобусът е нов и не се е движел с превишена скорост. Това каза пред журналисти управителят на „Юнион Ивкони“ Георги Атанасов във връзка с тежката катастрофа на АМ „Тракия“, при която по първоначални данни има шестима загинали и повече от 20 ранени, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Това, което знаем към момента, е, че лек автомобил се е ударил странично в автобуса, поради което автобусът е излязъл от пътното платно. Това е по първоначална информация - лекият автомобил се е завъртял и е ударил автобусът странично, поради което той е напуснал пътното платно. Искам да изкажа съболезнования на загиналите. Съдействам по всякакъв начин. Организирали сме колегите, които в момента са на работа, да могат да дарят кръв. Призовавам всеки, който може, да даде кръв за пострадалите, за да можем да облекчим и работата на лекарите“, заяви Атанасов.
„Не е имало превишена скорост, автобусът се е движел с 93 км/ч, това показват данните по GPS-a. Автобусът е произведен август 2017 г. т.е. той е на по-малко от година. Като техническо състояние няма как да коментирам каквото и да било, тъй като той е чисто нов. Прегледан е и съвсем скоро е влязъл в техническа експлоатация“, добави той.
По думите му шофьорът на автобуса е с 12-13 години професионален стаж като шофьор.


Агенция "Фокус"
София: Трите жени, постъпили във ВМА след катастрофата с автобус на автомагистрала „Тракия“, са в стабилно състояние, без опасност за живота

Три жени, пострадали в пътния инцидент на АМ „Тракия”, са приети във Военномедицинска академия (ВМА). Това съобщиха от пресцентъра на ВМА. Пациентите са в стабилно състояние, без опасност за живота. Предстои да бъдат хоспитализирани за лечение и наблюдение.


Агенция "Фокус"
Гл. секретар на МВР Младен Маринов за катастрофата на АМ "Тракия": Лека кола е имала съприкосновение с автобуса, преди той да напусне пътното платно

Лека кола е имала съприкосновение с автобуса, преди той да напусне пътното платно, двамата водачи участвали в инцидента на автомагистрала „Тракия“ дават своите версии. Това каза пред журналисти главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Данните са, че автомобилът е влязъл в странично съприкосновение с автобуса, оттам са последвали следващите движения на автобуса към канавката, но това трябва да се потвърди с автотехническите експертизи“, заяви гл. комисар Маринов. Той уточни, че действията на полицията са били насочени предимно към овладяване на кризата и първа помощ на пострадалите. „В момента се работи с двамата водачи на лекия автомобил, който е участник в пътнотранспортното произшествие“, каза той. По думите му ще се установява причината. „Не е добре да говорим предварително“, допълни той.
„В момента се провеждат процесуално следствени действия. Взимат се следи, правят се съответните снимки - всичко, което е необходимо за последващите експертизи, така че да бъде оказана обективната истина“, каза главният секретар на МВР. Той посочи, че има хора, които са оказали помощ след инцидента, има и такива, които са продължили без да спрат и да се поинтересуват най-малкото какво е станало.


Агенция "Фокус"
Министър Кирил Ананиев ще се запознае със състоянието на пострадалите при катастрофата на АМ „Тракия“ при Вакарел, настанени в УМБАЛ "Св. Анна"

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отива в болница Св. Анна, където са откарани най-голям брой от пострадалите при катастрофата на АМ „Тракия“ при Вакарел, за да се запознае със състоянието на ранените. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.


Агенция "Фокус"
Гл. комисар Младен Маринов: Двамата водачи, участвали в инцидента на „Тракия“, дават версиите си - лека кола е имала съприкосновение преди автобусът да напусне пътното платно

Двамата водачи, участвали в инцидента на автомагистрала „Тракия“, дават своите версии - лека кола е имала съприкосновение преди автобусът да напусне пътното платно. Това каза пред журналисти главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Данните са, че автомобилът е влязъл в странично съприкосновение с автобуса, оттам са последвали следващите движения на автобуса към канавката, но това трябва да се потвърди с автотехническите експертизи“, заяви гл. комисар Маринов. Той уточни, че действията на полицията са били насочени предимно към овладяване на кризата и първа помощ на пострадалите. „В момента се работи с двамата водачи на лекия автомобил, който е участник в пътнотранспортното произшествие“, каза той. По думите му причината ще се установява. „Не е добре да говорим предварително“, допълни той. „В момента се провеждат процесуално следствени действия. Взимат се следи, правят се съответните снимки - всичко, което е необходимо за последващите експертизи, така че да бъде оказана обективната истина“, каза главният секретар на МВР. Той посочи, че има хора, които са оказали помощ след инцидента, има и такива, които са продължили без да спрат и да се поинтересуват какво е станало.


Агенция "Фокус"
Министър Кирил Ананиев: Екипите на болниците полагат абсолютно всички усилия да помогнат на пострадалите

Уважаеми колеги, преди да ви информирам за резултатите от срещата бих желал да изразя моите съболезнования към близките на загиналите при катастрофа на АМ „Тракия“. Това каза министърът на здравеопазването – Кирил Ананиев по време на срещата му с експерти на министерството и представители на организациите на хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. “Искам да благодаря на екипите на спешна медицинска помощ, които са отишли на място и са насочили пострадалите към 3 основни болници – ВМА, УМБАЛ „Св. Анна“ и „Пирогов“. Убеден съм, че екипите на болниците полагат абсолютно всички усилия да пом


Агенция "Фокус"
Гл. секретар на МВР Младен Маринов: Шест души са загинали на място, а 22 лица са в болнични заведения в София след катастрофата на АМ "Тракия"

Шест души са загинали на място, а 22 лица са в болнични заведения в София след катастрофата на АМ "Тракия". За състоянието на пострадалите тепърва ще получаваме информация. Това каза пред журналисти главният секретар на МВР гл. комисар Младен Маринов във връзка с тежката катастрофа, при която авто, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той заяви, че към момента се установява самоличността на загиналите. „В 11.18 часа е получен сигнал за настъпилото пътнотранспортното произшествие. Незабавно са изпратени и екипи. В рамките до 10 минути първите полицейски автомобили са били на място“, каза той и уточни, че на място вече е имало други участници в движението, помагали на пострадалите. Маринов коментира, че пожарната е задействана 2 минути по-късно и от Ихтиман е тръгнал пожарен екип.


Агенция "Фокус"
София: Десет са пациентите в Спешното отделение на УМБАЛ "Св. Анна", пострадали при катастрофата до Вакарел, четирима от тях са в тежко състояние

Десет са пациентите в Спешното отделение на УМБАЛ "Св. Анна"-София, пострадали при катастрофата до Вакарел. Това съобщиха от пресцентъра на болницата. Трима са мъже и седем - жени. Първият е транспортиран до болницата в 12,05 ч. Четирима от пострадалите са в тежко състояние, със съчетани травми, като на двама се правят операции по спешност.


Агенция "Фокус"
Министрите Ивайло Московски и Николай Нанков наредиха проверки във връзка с инцидента на АМ „Тракия“ при Вакарел

По разпореждане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски са изпратени екипи на ИА „Автомобилна администрация“ (ИААА) за извършване на проверки на мястото на инцидента и в офиса на фирмата превозвач. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.
Автобусът се е движил по редовна линия Бургас-София, притежава валиден технически преглед (№ 15440515 от 06.02.2018) и карта за допълнителен преглед. Превозното средство е с първа регистрация 14.08.2017 г. и е в лиценза на превозвача „Юнион Ивкони“. Водачът на автобуса притежава всички необходими документи за извършването на обществен превоз на пътници.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков разпореди на Агенция „Пътна инфраструктура“ да бъде осигурен обходен маршрут. Екипите на АПИ и пътно-поддържащата фирма оказват съдействие на МВР за организация на движението в района на инцидента.
Специализиран автомобил-лаборатория и експерти от ИААА са на мястото на инцидента и ще извършат всички допълнителни проверки след приключване на следствените дейности от органите на реда.


Агенция "Фокус"
София: Към мястото на инцидента на автомагистрала "Тракия" е насочена специализирана техника за изправяне на катастрофиралия автобус, организиран е и обходен маршрут

В участъка на катастрофата е организиран обход от Ихтиман до Вакарел, посока София по стария път. "Пътна полиция" насочва трафика. Полицаите подпомагат изтеглянето на превозните средства чрез обратен завой - посока Пловдив и ги насочват по стария път. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
Към мястото на произшествието е насочена специализирана техника за изправяне на катастрофиралия автобус. Предстои оглед и предприемане на процесуално-следствени действия.


Агенция "Фокус"
София: Четирима души, сред които и дете, са приети в „Пирогов“ след катастрофата на автомагистрала „Тракия“

Четирима души, сред които и дете, са приети в „Пирогов“ след катастрофата на автомагистрала „Тракия“. Това каза проф. Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ пред журналисти във връзка с тежкия инцидент на автомагистрала „Тракия“, при който по първоначални данни шест души загинаха, а 20 са пострадали, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Имаме организация създадена, чакаме още пострадали. До момента е прието едно дете с гръдна и коремна травма“, каза проф. Балтов. По думите му детето вече е в операционната. „Бързаме да бъде направено дрениране на белия дроб, за да може дишането да се възстанови“, допълни той и уточни, че на детето му предстоят още изследвания. Проф. Балтов посочи, че в болницата са постъпили две жени, като едната е насочена към хирургичен кабинет, другата през травматологичен както и един мъж, който е с данни за черепно-мозъчна травма. „Очакваме още линейки. Знаем, че 14 линейки са изпратени на място на произшествието. Не мога да кажа за момента нищо, предстоят изследвания, знаете, че това е процес, който изисква време“, заяви изпълнителният директор на болницата.


Агенция "Фокус"
София: 12 от пострадалите в катастрофата с автобус на АМ „Тракия“ са настанени в Окръжна болница, трима от тях са с опасност за живота

12 от пострадалите в катастрофата с автобус на АМ „Тракия“ са настанени в болницата. Повечето са с тежки фрактури. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от УМБАЛ „Св. Анна“ за тежката катастрофа с автобус на АМ „Тракия“. Трима от пострадалите са в много тежко шоково състояние, с опасност за живота. Всички пострадали са с фрактури и с открити порезни рани. Пострадалото в катастрофата дете не е настанено в „Св. Анна“.
Биляна ИВАНОВА


Агенция "Фокус"
София: Три жени са постъпили във ВМА след катастрофата с автобус на автомагистрала „Тракия“

Три жени са постъпили във ВМА след катастрофата с автобус на автомагистрала „Тракия“. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на болницата. Все още няма информация за тяхното състояние и възраст.


Агенция "Фокус"
Георги Атанасов, „Юнион Ивкони“: Наш автобус по направление Бургас–София е ударен от лек автомобил на автомагистрала „Тракия“ и при удара е избутан от пътя

Наш автобус по направление Бургас–София е ударен от лек автомобил на автомагистрала „Тракия“ и при удара е избутан от пътя. Това каза за Агенция „Фокус“ управителят на „Юнион Ивкони“ Георги Атанасов във връзка с тежката катастрофа на АМ "Тракия", при която по първоначални данни има шестима загинали и повече от 20 ранени. Атанасов уточни, че автобусът е пътувал по направление Бургас – София и е тръгнал сутринта. Той поясни, че шофьорът е жив и уточни, че е на около 34-годишна възраст. „Пътувам към мястото на инцидента“, каза още управителят на „Юнион Ивкони“.
Деница КИТАНОВА


Агенция "Фокус"
Министър Валентни Радев пътува към мястото на тежкия пътен инцидент на автомагистрала „Тракия“

По разпореждане на премиера Бойко Борисов министърът на вътрешните работи е прекратил посещение на ГКПП Капитан Андреево, където бе планирана визита на холандски депутат, и пътува към мястото на тежкия пътен инцидент на автомагистрала „Тракия“. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.


Агенция "Фокус"
София: Шофьорите временно да използват различни от „бул. „Цариградско шосе“ маршрути за влизане в града за осигуряване на бързото преминаване на линейки с пострадали от катастрофата на АМ "Тракия"

Екипи на столичната полиция предприеха организация на движението на района на влизане в София откъм АМ „Тракия“ за осигуряване на трасета за бързо преминаване на медицинските автомобили с пострадали от пътния инцидент с автобус на автомагистралата в участъка при Вакарел. Според данните, към момента, има загинали. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Временно е препоръчително шофьорите да се насочват за влизане в града по други главни артерии, апелират от СДВР.


Агенция "Фокус"
Шестима са загинали в тежката катастрофа с автобус на АМ „Тракия“

По първоначална информация пострадали в катастрофата с автобус на АМ „Тракия“ са не по-малко от 20 души, сред които и дете. Загинали са 6 души. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. 14 линейки на ЦСМП – София са изпратени на мястото на тежката катастрофа. Сигналът е получен в 11.20 часа, като първата линейка тръгва в 11.21 часа. Екипите на „Бърза помощ“ транспортират ранените към най-близките с оглед на констатираните травми лечебни заведения. Спешните отделения на Окръжна болница, „Пирогов“ и ВМА са в готовност да приемат пострадали. Линейките се ползват с коридори за бързо придвижване. По-късно днес Министерство на здравеопазването ще разпространи допълнителна информация. Министър Кирил Ананиев изказва съболезнования на близките на загиналите и благодари на екипите на „Спешна помощ“ и на лечебните заведения за оказаните животоспасителни действия.


Агенция "Фокус"
Повече от 20 души са пострадали при катастрофата с автобус на АМ „Тракия“, има данни за загинали

Изпратените на място линейки ми подават данни, че има починали, над 20 са пострадалите. Това съобщи за Агенция „Фокус“ говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) – София Катя Сунгарска за тежката катастрофа с автобус на АМ „Тракия“. „Изпратили сме 14 линейки към мястото на инцидента, което е огромно количество. Вече 4-5 от тях са на място“, посочи тя. „Инцидентът се е случил на 27 км на АМ „Тракия“ след Траянови врата, преди Ихтиман“, уточни Катя Сунгарска. „Доколкото имаме информация, не мога да кажа колко е коректна, автобус се е преобърнал и е затиснал кола“, коментира тя. „Ще транспортираме пострадалите към „Св, Анна“ и „Пирогов“, ако се наложи и във ВМА“, каза още говорителят на ЦСМП.
Биляна ИВАНОВА


Агенция "Фокус"
АПИ: Временно е ограничено движението при км 27 в посока София на автомагистрала "Тракия"

Временно е ограничено движението при км 27 в посока София на АМ "Тракия", поради пътнотранспортно произшествие. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Шофьорите трябва да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходен маршрут в посока София: от пътен възел "Ихтиман" при км 34 по път I-8 Ихтиман - Вакарел, след което се продължава АМ "Тракия".
Алтернативният маршрут за движение е по път I-8 Ихтиман - Вакарел - Нови хан - София.


Агенция "Фокус"
МВР: Автобус се е преобърнал на АМ „Тракия“ в района на Вакарел, има ранени

Към 11.25 часа в полицията е получен сигнал за пътен инцидент на АМ „Тракия“ в района на Вакарел. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. По първоначални данни автобус се е преобърнал встрани от пътя, има ранени. Към момента няма данни за загинали. Организирани са медицински и екипи на пожарната и полицията за оказване на помощ на пострадалите пътници. На мястото на инцидента е предприета организация от пътна полиция за осигуряване на трасе за спешните екипи. Движението в посока София временно е спряно.