Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Народът подкрепи Желяз Андреев

12 април 2018 | 18:13

На този етап Прокуратурата няма да задържи Желяз Андреев и другите четирима българи, въпреки че е постъпило такова искане от Интерпол. Това стана ясно от изявление на главния прокурор Сотир Цацаров. По думите му от анализ на Окръжен съд – Добрич е станало ясно, че заповедта за арест на Желяз Андреев е била издадена в САЩ още през 2016 г. и с оглед на това съдът отчита, че това не е било приоритет на съответната институция и не е била предприета нито една международна форма на издирване. А освен този случай, в МВР е пристигнало искане за временното задържане и на още четирима български граждани на същите основания – двама мъже и две жени, които министерството е издирило и е установило, че се намират на територията на град София.
„При развитието на фактите и документите до момента и при наличието на изводите, направени на Окръжен съд - Добрич, ние стигнахме до извода, че на този етап Прокуратурата не следва да пристъпва към задържането на лицата. Договорът между България и САЩ, ратифициран през 2008 г., предвижда възможност между Министерството на правосъдието и Държавния департамент на САЩ да се проведат консултации във връзка с работата по отделни случаи с цел ефективно изпълнение на този договор. При това положение единственият механизъм, който считаме, че е възможен с цел да установим всички свои задължения, за да изпълним международно-правните си задължения и да не засягаме правата на българските граждани, е да проведем такива консултации“, каза още Цацаров.
Главният прокурор обясни, че е изпратил писмо до министъра на правосъдието Цецка Цачева, в което след като излага фактите и мотивите на съда по случая на Желяз Андреев, предлага да бъдат инициирани такива консултации по всеки от петте конкретни случая между двете министерства. „Консултациите би следвало да се проведат на експертно ниво с цел прецизиране на исканията на американската страна и с цел обсъждане на това дали има неотложен случай, който да ни задължава да внесем искане за задържане на тези лица. Дотогава моето решение като главен прокурор е лицата да не бъдат задържани. Длъжни сме да изпълним задълженията, които България има по този договор, но трябва да защитим и правата на българските граждани, така че търсим механизъм, чрез който ситуацията да бъде прецизирана до такава степен, че да не се стигне до необоснована репресивна дейност“, каза още той.
Междувременно министърът на правосъдието Цецка Цачева отправи покана до Департамента за правосъдие на Съединените американски щати (САЩ), чрез Министерството на външните работи на Република България, за провеждане на двустранни консултации. В поканата се казва, че на 12 април 2018 г. в Министерството на правосъдието е постъпило писмо от главния прокурор на Република България Сотир Цацаров относно обявения за международно издирване от страна на САЩ български гражданин Желяз Михайлов Андреев.


Агенция „Фокус“
Министерството на правосъдието изпрати покана до Департамента за правосъдие на САЩ с молба за спешни консултации във връзка със случая на Желяз Андреев

София. Министърът на правосъдието Цецка Цачева отправи покана до Департамента за правосъдие на Съединените американски щати (САЩ), чрез Министерството на външните работи на Република България, за провеждане на двустранни консултации. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието. В поканата се казва, че на 12 април 2018 г. в Министерството на правосъдието е постъпило писмо от главния прокурор на Република България Сотир Цацаров относно обявения за международно издирване от страна на САЩ български гражданин Желяз Михайлов Андреев.
В него главният прокурор сочи, че в прокуратурата са постъпили писма от дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ на Министерството на вътрешните работи, касаещи установяването на още четирима български граждани, издирвани с цел арест и екстрадиция от Интерпол – Вашингтон, на основания за задържане, идентични с тези на Желяз Андреев.
В тази връзка министър Цачева отправя покана за провеждане на експертни консултации в спешен порядък на основание чл. 20 от Договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати.
„Надявам се възможността за консултации да допринесе за своевременното и успешно разрешаване на конкретните случаи, посочени по-горе и да гарантират взаимното безпроблемно прилагане на Договора, както и защитата на правата на българските граждани“, се казва още в документа.
За отправената покана своевременно е уведомен заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк, който от своя страна по дипломатичен път е информирал посолството на САЩ в София.


Агенция „Фокус“
Омбудсманът Мая Манолова иска промяна в договора за екстрадиция със САЩ след среща с Желяз Андреев

София. Омбудсманът Мая Манолова се срещна днес с Желяз Андреев и приятелката му Милена Здравкова. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана. На срещата присъства и адвокат Ивайло Дерменджиев, експерт по международно право. 29-годишният младеж, чиято екстрадиция бе поискана от САЩ, където той е обвиняем за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия, се обърна с молба към Манолова за подкрепа и съдействие пред институциите за защита правата му като български гражданин.
След промяна в Конституцията през 2005 г. се допуска предаването на гражданин на Република България на друга държава или на международен съд за целите на наказателно преследване, когато това е предвидено в международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България.
Екстрадицията е поискана от САЩ на основание на договор за екстрадиция, сключен с България и предстои българският съд да се произнесе дали ще допусне предаването му на американските власти.
Омбудсманът се ангажира да проведе среща с американския посланик Ерик Рубин, на която да обсъдят казуса на Желяз Андреев. Мая Манолова ще изпрати препоръка до министъра на правосъдието Цецка Цачева, в която ще настоява за сформиране на експертна група, която да преразгледа и анализира договора за екстрадиция със САЩ в контекста на защита правата на българските граждани.
Във връзка с откриването на набирателна сметка за осигуряване на адвокатска защита на Желяз Андреев в САЩ, омбудсманът предложи да участва в обществен съвет за наблюдение за прозрачното и целесъобразно разходване на събраните средства. В съвета ще се включи и адвокат Дерменджиев.
Предварителната информация сочи, че за защитата ще е необходим депозит от 20 000 долара. Неизразходваната част от средствата ще бъдат дарени за кауза, свързана с права на деца.
По-рано през деня омбудсманът проведе среща с премиера Бойко Борисов, на която потърси съдействие от Министерство на външните работи за предприемане стъпки в защита на българския гражданин.


Агенция „Фокус“
Главният прокурор Сотир Цацаров: Моето решение е Желяз Андреев и другите четирима българи да не бъдат задържани, докато ситуацията не бъде прецизирана

София. Моето решение е Желяз Андреев и другите четирима българи да не бъдат задържани, докато ситуацията не бъде прецизирана. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с искането за екстрадиране на българския гражданин Желяз Андреев, издирван от САЩ по подозрение за нарушение на търговско ембарго, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„При развитието на фактите и документите до момента и при наличието на изводите, направени на Окръжен съд - Добрич, ние стигнахме до извода, че на този етап Прокуратурата не следва да пристъпва към задържането на лицата. Договорът между България и САЩ, ратифициран през 2008 г., предвижда възможност между Министерството на правосъдието и Държавния департамент на САЩ да се проведат консултации във връзка с работата по отделни случаи с цел ефективно изпълнение на този договор. При това положение единственият механизъм, който считаме, че е възможен с цел да установим всички свои задължения, за да изпълним международно-правните си задължения и да не засягаме правата на българските граждани, е да проведем такива консултации“, каза още Цацаров.
Главният прокурор обясни, че преди около половин час е изпратил писмо до министъра на правосъдието Цецка Цачева, в което след като излага фактите и мотивите на съда по случая на Желяз Андреев и предлага да бъдат инициирани такива консултации по всеки от петте конкретни случая между двете министерства. „Консултациите би следвало да се проведат на експертно ниво с цел прецизиране на исканията на американската страна и с цел обсъждане на това дали има неотложен случай, който да ни задължава да внесем искане за задържане на тези лица. Дотогава моето решение като главен прокурор е лицата да не бъдат задържани. Длъжни сме да изпълним задълженията, които България има по този договор, но трябва да защитим и правата на българските граждани, така че търсим механизъм, чрез който ситуацията да бъде прецизирана до такава степен, че да не се стигне до необоснована репресивна дейност“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
Главният прокурор Сотир Цацаров: Има искане от Интерпол за временно задържане на още четирима български граждани на същото основание като това на Желяз Андреев

София. Има искане от Интерпол за временно задържане на още четирима български граждани на същото основание като това на Желяз Андреев. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с искането за екстрадиране на българския гражданин Желяз Андреев, издирван от САЩ по подозрение за нарушение на търговско ембарго, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Главният прокурор уточни, че става дума за двама мъже – родени през 1980 г. и 1986 г., и две жени – родени през 1987 г. и 1969г., за които е установено от органите на МВР, че се намират на територията на град София и единствените действия, които могат да бъдат предприети спрямо тях е незабавно издаване на постановление и задържане. „Задържането се претендира на същото основание, каквото се претендира за Желяз Андреев – на базата на същите обвинения, на същите съдебни актове, които са издадени. Това означава, че Върховната касационна прокуратура следва да задържи лицата за 72 часа и да изпрати преписката на съответния компетентен окръжен прокурор, който трябва да внесе искания в Софийски градски съд за временно задържане“, обясни Цацаров.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
Главният прокурор Сотир Цацаров ще направи изявление във връзка с искането за екстрадиране на българския гражданин Желяз Андреев

София. Във връзка с искането за екстрадиране на българския гражданин Желяз Андреев, главният прокурор Сотир Цацаров ще направи изявление от 14.45 ч. в Зала 2 на Съдебната палата. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България.


Агенция „Фокус“
МВнР предприема спешни действия за изясняване на всички обстоятелства около случая с българския гражданин Желяз Андреев

София. По разпореждане на премиера Бойко Борисов МВнР предприе спешни действия за изясняване на всички обстоятелства около случая с българския гражданин Желяз Андреев. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева зам.-министър Юрий Щерк покани на среща американския посланик в София Ерик Рубин, а българският посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев поиска спешно да бъде приет от заместник помощник държавния секретар за Европа Матю Палмър за изясняване на исканията на американската страна.
Екстрадицията на български граждани за САЩ се регулират от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и от Договора за екстрадиция между правителствата на Република България и САЩ, ратифициран на 23 април 2008 година, влязъл в сила на 21 май 2009 г.
На основание чл. 20 т. 1 от Договора МВнР ще поиска консултации между Департамента по правосъдие на САЩ и Министерството на правосъдието на Република България.
Конкретното искане за екстрадиция на Желяз Андреев е постъпило във Върховната касационна прокуратура по линия на международното полицейско сътрудничество. МВнР припомня, че решението за екстрадиция е от компетенциите на Съдебната власт.


Агенция „Фокус“
Желяз Андреев, обвинен от САЩ за търговия със Сирия: Възможно е да си измиват ръцете с мен

София. Възможно е да си измиват ръцете с мен. Това каза Желяз Андреев, застрашен от 20 години затвор в САЩ в предаването „Добро утро, България“ по Нова телевизия. Американските власти поискаха неговото екстрадиране, защото според тях 29-годишният мъж умишлено е участвал в заговор за индиректен експорт на стоки от Съединените щати до Сирия, без да са имали разрешение за това.
Андреев заяви, че абсолютно никой не го е предупредил, че има ембарго срещу определени държави: „Постъпих във фирмата през май 2013-а. Бях служителят на най-ниско ниво. Трябваше да се свързвам с различни компании и да ги питам дали имат нужда от авиационни части. Не съм подписвал нито един документ, не съм сключвал договор, не съм виждал нито един от клиентите. Не съм взимал решения, които пряко касаят нарушаване на ембарго".
„Двамата собственици на компанията и сестра им получиха нищожни присъди в сравнение с първоначално обявените в обвинителния акт. Напълно е възможно в момента да става въпрос за измиване на ръце и те да са сключили сделка с прокуратурата в Щатите".
Преди година негов бивш колега му казва, че е прочел в български сайт, че срещу бившите им шефове и срещу него е образувано дело. „Не е приятно да видите името си в сайта на правосъдното министерство на САЩ. Свързахме се с българските власти, с омбудсмана. От Външното министерство и от Президентството ни отговориха, че не е постъпвало искане за екстрадиция", разказа Желяз Андреев.
Той не е правил опит да се свърже със собствениците на компанията. „48 часа моите адвокати не бяха допуснати до свиждане с мен. Разплаках се, когато рaзбрах за какъв широк обществен отзвук става въпрос", сподели той.


Агенция „Фокус“
Държавният департамент на САЩ съобщава за българин, арестуван за незаконно изнасяне на забранени предмети в Сирия

София/Маями. Българин е арестуван за опит за измама на правителството на САЩ и незаконно изнасяне на забранени предмети в Сирия, се казва в съобщение, публикувано на официалната интернет страница на Държавния департамент на САЩ.
Желяз Андреев, 29-годишен гражданин на България, е бил арестуван на основание т.нар. червена бележка на Интерпол. Обвинението срещу него са: заговор за измама на правителството на САЩ и нарушения на ембаргото на Сирия чрез търговия. Андреев е обвинен в заговор за нарушаване на регламенти чрез износ на стоки за Сирия с двойно предназначение, т.е. годни и за военно приложение.
Според съдебни документи Андреев е работил в българския офис на AW-Tronics, експортна компания в Маями, щата Флорида, която доставя различни части и оборудване за Syrian Arab Airlines.