Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Оттеглят промените в ТЕЛК

10 април 2018 | 17:38

Министерството на здравеопазването изтегля предложените промени в Наредбата за медицинската експертиза и в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи. Това стана ясно по време на съвместен брифинг на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. По-рано през деня темата за медицинската експертиза беше обсъдена на среща при премиера Бойко Борисов.
Кирил Ананиев съобщи, че Министерството на здравеопазването започва разговори с представителите на организациите на хората с увреждания за постигане на съгласие по текстовете, свързани с медицинската експертиза. „Ще водим разговори с всички заинтересовани страни до постигане на съгласие. Ще направим промени само тогава, когато има пълен консенсус между всички“, заяви министър Ананиев. Първата среща с представителите на организациите на хора с увреждания ще се проведе в петък.
Проектите за изменение на Наредбата за медицинската експертиза и на Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи бяха публикувани за обществено обсъждане на сайта на МЗ на 02.04.2018 г., а срокът за получаване на предложения и коментари по тях беше 30 дни. Предлаганите промени са подготвени от представители на медицинската гилдия и националните консултанти по съответните медицински специалности.
Междувременно хиляди българи с увреждания от цялата страна са потвърдили участие в национален протест, насрочен за 11 април пред Министерски съвет. Сред исканията на протеста е прецизното разписване на бъдещата нормативна уредба за медицинската експертиза. Хората с увреждания настояват и за яснота какви права ще ползват от решението на ТЕЛК за вида и степента на увреждането и какви права ще следват от оценката за тяхната работоспособност. Въвеждането на оценка на работоспособността няма да доведе до разкриване на работни места за хора с увреждания, а единствено до загуба на правото на инвалидна пенсия.


Агенция „Фокус“
Пловдив: Хората с увреждания от града ще се включат масово в националния протест на 11 април

Пловдив. Масово хората с увреждания от Пловдив ще се включат в националния протест на 11 април. Това съобщиха на пресконференция представители на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерски съвет, на Съюза на инвалидите в България, на Съюза на слепите у нас и Националната Асоциация на сляпоглухите, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. Четири автобуса с по 50 представители на Съюза на инвалидите ще тръгнат от Пловдив утре, още толкова ще са представителите на Съюза на слепите. „Отделили сме си от членския внос и сме се постарали да бъдем там”, казаха те. Част от колегите им от Варна и Бургас ще пренощуват в Пловдив тази нощ, за да може утре да потеглят към София рано и на са в 9 часа в София, където протестът започва в 11 часа.
Стефан Данчев от Съюза на слепите твърди, че новите правила за освидетелстване променят рязко начина за оценяване на вида и степента на трайно намалената работоспособност, като във фокуса на експертизата остава само основното заболяване, а това ще ощети десетки хора и ще ги лиши от инвалидна пенсия.
По думите на Латин Банков, от Съюза на инвалидите, пък не е логично втората комисия в НОИ да решава колко работоспособен е всеки болен единствено по документи. По неговите думи на българския пазар на труда няма осигурени работни места за хора с увреждания и ако им бъдат отнети пенсиите, те ще бъдат обречени.
Хората с увреждания смятат още, че има време правителството да преразгледа необмислените и неотговарящи на европейските модели рестрикции в планирания модел на реформата. „Осъществяването на подобна реформа в настоящия й вид би довело до отнемане на доход от най-онеправданите с цел постигане на изкуствена заетост.
Въпреки опитите изкуствено да се внуши на обществото, че броят на хората с увреждания у нас е нереално висок, данните на Евростат показват, че в държавите членки на ЕС техният дял е от 15 до 18 % от населението, а за България – между 7 и 8%“. 460000 български граждани получават инвалидна пенсия, а между 49000 получават социално инвалидна пенсия, която е 132 лева, бе съобщено още на пресконференцията днес.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция „Фокус“
Министър Бисер Петков: Не се предвижда преосвидетелстване на хората с решения от ТЕЛК

София. Не се предвижда преосвидетелстване на хората с решения от ТЕЛК. Това каза на брифинг министърът на труда и социалната политика Бисер Петков за обявения за утре протест на хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Социалната инвалидна пенсия е в размер на 140 лева, с добавка на чужда помощ, която е малко над 90 лева“, обясни той. „Общо от бюджета на Министерството на труда и социалната политика за интеграционни добавки се плащат над 150 млн. лева годишно“, посочи Бисер Петков.
Биляна ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
Министър Бисер Петков: В четвъртък ще се срещна с организациите на хората с увреждания, апелирам да предложат виждането си за реформи

София. Както министър Ананиев, аз също отправих покана за среща с организациите на хората с увреждания. Поканата ми е приета за четвъртък. Това каза на брифинг министърът на труда и социалната политика Бисер Петков за обявения за утре протест на хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предлаганите промени нямат за цел да лишат хората с увреждания от права и да отнемат инвалидни пенсии. С този аргумент за протест се спекулира. Това не е било цел на концепцията ни“, заяви той. „Целта е този немалък обществен ресурс, насочен към хората с увреждания, да бъде разпределен по-справедливо“, изтъкна министърът. „Апелирам хората с увреждания да предложат своето виждане как да бъде реформирана системата на медицинската експертиза“,призова Бисер Петков. „Всички сме съгласни, че има проблеми, които да се решават през законодателни промени, но явно имаме различия затова как трябва да стане“, коментира той. „Надяваме се да възобновим диалога- само по този начин проблемите могат да се решават успешно. Споделяме максимата- нищо за хората с увреждания, без тяхно участие“, каза още Бисер Петков.
Биляна ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
Министър Кирил Ананиев: Ще се срещна с организациите на хората с увреждания в петък от 10.00 часа

София. След реакцията на организациите на инвалидите решихме да ги поканим на среща, за да започнем диалога, който го искахме още преди да качим нормативните актове на сайта на МЗ. Това каза на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев във връзка с обявения за утре протест на хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Разбрахме, че организациите на инвалидите приемат поканата ни за среща. По всяка вероятност ще бъде в петък в 10.00 часа“, посочи той. „По всяка вероятност ще има протест, доста автобуси се движат към момента към столицата“, коментира министър Ананиев. „Идеята ни е да повишим ефективността на разходване на средствата, с което ще увеличим, както обема, така и качеството на медицинската експертиза“, заяви министърът.
Биляна ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
Министър Кирил Ананиев: Изтегляме предложените промени в Правилника и Наредбата за медицинската експертиза

София. По изрично указание на премиера Бойко Борисов и след среща при него, на която присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов и министърът на социалната политика Бисер Петков, Министерството на здравеопазването изтегля предложения Проект за изменение и допълнение на Правилника и Наредбата за медицинската експертиза. Това каза на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предлаганите промени бяха предложени от медицинската гилдия и националните консултанти“, посочи той. „Целта на МЗ не е да ощетява правата на инвалидите, а точно обраното - да въведем справедливост, да прилагаме субективизъм, да завишим контрола и да създадем условия за по-добър и бърз достъп на пациентите в процеса“, заяви министър Ананиев.
Биляна ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
Благоевград: 13 579 хора с увреждания са регистрирани на територията на областта

Благоевград. 13 579 хора с увреждания са регистрирани на територията на област Благоевград. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Станка Михова, експерт в Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Благоевград. Тя уточни, че данните са от края на месец февруари – началото на месец март. Михова каза още, че през февруари по Закона за интеграция на хората с увреждания и Правилника за неговото приложение са отпуснати месечни добавки за социална интеграция за 28 798 случая за 336 154.19 лв. „От тях добавките за транспортни услуги са 13 578, за полазване на информационни и телекомуникационни услуги – 2 228, за обучение – 9, месечни добавки за диетично хранене и лекарства – 11 110, за достъпна информация – 1 852, за наем на общинско жилище – 10 и добавки за балнеолечение – 11“, отбеляза Михова. По думите ѝ са били отпуснати и помощи в размер на 132 022 лв. на 271 лица за покупка или ремонт на МИПСПС.
Ливия НИНОВА

Агенция „Фокус“
МТСП публикува за обществено обсъждане Концепция за фазата на изплащане на пенсии от втория стълб

София. Министерството на труда и социалната политика (МТСП) публикува за обществено обсъждане Концепцията за регламентиране на фазата на изплащане от допълнителното задължително пенсионно осигуряване на интернет страницата си в рубриката „Документи“, подрубрика „Проекти на нормативни актове“. Срокът за изразяване на мнения, предложения и становища по нея е 14-дневен и приключва на 24 април 2018 г. Това съобщиха от пресцентъра на МТСП.
В Концепцията се предлагат различни видове пенсионни продукти, подходящи за капиталовите пенсионни фондове – както професионални, така и универсални. При разработването на конкретните предложения се изхожда от основното предназначение и цел на пенсионното осигуряване, а именно – след достигане на определените от закона изисквания да се предостави определено периодично плащане (пенсия) на лицето. В тази връзка се предвижда основният вид плащания да са под формата на пожизнени пенсии и схеми за програмирани плащания.
Концепцията е разработена въз основа на изготвения Концептуален модел от сформирана със заповед на министъра на труда и социалната политика работна група с участието на експерти от Комисията за финансов надзор, Националния осигурителен институт, Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на независимите синдикати в България, Конфедерацията на труда „Подкрепа“ и представители на научните среди. Допълнително по концептуалния модел бяха представени бележки и предложения от Българската стопанска камара и Съюза за стопанска инициатива.
На база на концепцията ще бъдат разработени предложения за промени в Кодекса за социално осигуряване, с които пълно и непротиворечиво да бъде уредена фазата на изплащане на пенсиите от допълнителното задължително пенсионно осигуряване.

Агенция „Фокус“
Благоевград: Хората с увреждания от града ще се включат в националният протест на 11 април

Благоевград. Хората с увреждания от Благоевград ще се включат в националният протест на 11 април пред Министерски съвет, съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин. В протестната акция ще се включат най-различни организации от града, според които причината за недоволството е подготвяна реформа в областта на медицинската експертиза. Хората с увреждания в региона споделят, че промените в ТЕЛК ще оставят повече от 150 000 души без инвалидна пенсия, защото работоспособността им ще се определя и от Комисия от Националния осигурителен институт.
Ливия НИНОВА

Агенция „Фокус“
Варна: Около 200 души от града и региона ще се включат в националния протест на хората с увреждания на 11 април

Варна. Около 200 души от Варна и региона ще се включат в националния протест на хората с увреждания заради реформа в областта на медицинската експертиза, който ще се проведе на 11 април в София. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Обретен Михов, председател на Дружество на хора с увреждания „Бриз“-Варна. По думите му постепенно градската среда във Варна се адаптира за хора с увреждания. „Където се работи по нови проекти за рехабилитация на уличната мрежа, средата се адаптира. Докато там, където няма предвидени ремонти, това не се прави. Има какво още да се желае в тази посока, нещата се движат, макар и бавно. Всичко е въпрос на желание, когато човек има желание, намира начин, когато няма желание, намира причини, за да не се случват нещата – това е известен постулат“, отбеляза Обретен Михов. Той допълни, че се правят и ремонти на училища. „Надявам се това, което обещаха, да се случи – да има подходящи условия не само за деца с проблеми на опорно-двигателния апарат. Достъпната среда за децата в неравностойно положение да бъде такава, каквато е по изискванията на наредбите“, каза още Обретен Михов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Агенция „Фокус“
Велико Търново: 175 души от областта ще се включат в протеста на хората с увреждания на 11 април

Велико Търново. 175 души от област Велико Търново ще се включат в протеста на хората с увреждания, който ще се проведе утре в София. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико ТърновоЙотка Вълева, председател на Областната организация на хората с увреждания във Велико Търново. В групата, която ще пътува за столицата, ще има представители, както от Съюза на инвалидите, така и от местните структури на Съюза на слепите, Съюза на глухите и организацията на малките хора в България. Причина за протестите е новата наредба за медицинската експертиза. Предвижда се промяна в начина за оценяване на вида и степента на трайно намалената работоспособност, като във фокуса на експертизата остава само основното заболяване. По думите на Йотка Вълева това е сериозен проблем, тъй като голяма част от хората с увреждания ще останат без пенсия за инвалидност. Тя не можа да посочи колко от членовете на регионалната организация ще бъдат ощетени от готвените помени, но подчерта, че със сигурност техният брой ще е голям. Според нея се нарушават основните права на хората с увреждания.
Протестът ще се проведе от 11.00 часа пред Министерски съвет и Президентството. Протестиращите ще връчат протестна нота на президента, на председателя на парламента, на правителството и на омбудсмана заради засилващото се ограничаване на възможностите им за интеграция и нормален живот. В нея те настояват да отпаднат формулировката „определяне на работоспособност“ и планираното разделяне на медицинската експертиза.
По думи на Вълева над 1600 души членуват в областната структура на Съюза на инвалидите във Велико Търново. Членовете в общинската организация в областния град са малко над 400. По думите й повечето от тях са хора в пенсионна възраст. Голяма част от младите хора, които членуват в организацията, са трудово устроени. Една част от тях са назначени на работа по различни програми за заетост към Бюрото по труда, а други са на постоянен трудов договор. Има и такива, които са назначени на редовни трудови договори в различни фирми и дори в държавни институции. „Не мога да се ангажирам с точна бройка колко от членовете на организацията работят. Не е лесно да се намери работа, но който търси намира. Периодично има и различни социални програми към Бюрото по труда“, посочи Йотка Вълева.
Надежда КРЪСТЕВА

Агенция „Фокус“
Кюстендил: Организацията на хората с увреждания в града настоява за по-добри възможности за обучение и реализация

Кюстендил. Организацията на хората с увреждания в Кюстендил настоява за по-добри възможности за обучение и реализация. Това каза за Радио „Фокус” – Кюстендил Валентина Симеонова, председател на Регионалната организация на хората с увреждания. По думите й основното искане е свързано с готвените промени в работата на лекарските комисии, но има и други искания, за които хората с увреждания ще настояват по време на планирания за 11 април в столицата протест. „В последно време хората с увреждания са изолирани от средата. Нашите искания са за достъпно и качествено здравеопазване и медицинска рехабилитация. Ние настояваме за адекватно образование и професионално обучение за по-младите хора. Европейската политика за трудова заетост също не е маловажно”, каза Валентина Симеонова. По думите й хората с увреждания искат подобряване на качеството и увеличаване на стандартите за медицинско обслужване. „Много са исканията, не е необходимо да се споменава всичко, но най-важното е да се обърне внимание за телковите решения, което към момента представлява двоен стандарт”, каза Симеонова.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Агенция „Фокус“
Министър Бисер Петков за реформите в ТЕЛК: С концепцията са определени основните проблеми при медицинската експертиза и е представен нов модел, по който да се извършва експертизата

София. С концепцията са определени основните проблеми при извършването на медицинската експертиза и е представен нов модел, по който да се извършва експертизата на работоспособността. Това се посочва в отговор на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков на протестната нота на Национално представителните организации на и за хора с увреждания, изпратен от пресцентъра на на министерството.
Публикуваме пълния текст на позицията на министър Петков без редакторска намеса:
"ОТНОСНО: Протестна нота от Национално представителните организации на и за хора с увреждания членове на НСИХУ към МС
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО СТОИМЕНОВА,
Позволете ми чрез Вас да се обърна към Национално представителните организации на и за хора с увреждания и да ги уведомя за позицията на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) относно Протестната нота, която връчихте на заседанието на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет на 1 март 2018 г.
За съжаление вместо конструктивна и съдържателна дискусия по Концепцията за реформиране на експертизата на работоспособността, която по Ваше предложение беше включена в дневния ред на съвета, Вие предпочетохте да връчите протестна нота. Протестна нота, в която поставяте редица важни и резонни въпроси, част от които са свързани с цялостната политика за подкрепа на хората с увреждания, но отговорите на които не са предмет на Концепцията. Безспорно е обаче, че в рамките на комплексния подход при разработване на планираната реформа, тези въпроси следва да бъдат обсъдени и намерени правилните решения, които да подобрят условията на живот на хората с увреждания.
С Концепцията са определени основните проблеми при извършването на медицинската експертиза и е представен нов модел, по който да се извършва експертизата на работоспособността. Подход, основан на Международната класификация на човешката функционалност, уврежданията и здравето (ICF) на Световната здравна организация, който дава възможност за индивидуална оценка на способността на лицето с трайно намалена работоспособност да полага труд и възможностите му за включване в пазара на труда, като се отчитат неговите образование, квалификация, знания и опит.
Промяната често се възприема като нещо нежелано и плашещо, най-вече заради неизвестността и несигурността, както и поради страхът от загуба на постигнатото. Поради това, наред с ясно определената цел на реформата, в концепцията са определени и основните дейности, които следва да се реализират, за да се въведе експертизата на работоспособността.
Въвеждането на системата за експертиза на работоспособността има за цел да подобри условията за реализация на хората с увреждания на пазара на труда и да се повиши ефективността на предоставяните средства и услуги, с оглед повишаване на техния жизнен стандарт, а не да се ограничат средствата, които обществото отделя за хората с увреждания, или да се отнемат придобити права, вкл. и правото на пенсия. Това означава, че лице, което може да работи и което отговаря на условията за получаване на пенсия за инвалидност, няма да бъде лишено от възможността да я получава.
Ето защо не бих могъл да приема, както заявеното от Вас, така и насажданото през последните седмици внушение, че „реформата в областта на медицинската експертиза и оценката на работоспособността предвиждат кардинална промяна на действащия модел, която ще доведе до отнемане правото на инвалидна пенсия“. Твърдението Ви, че „на проведеното на 22.02.2018 г. съвместно заседание на Комисията по труда, социалната и демографската политика и Комисията по здравеопазването към Народното събрание за първи път публично беше заявено, че планираната реформа в областта на медицинската експертиза и оценката на работоспособността предвиждат кардинална промяна на действащия модел, която ще доведе до отнемане правото на инвалидна пенсия на 100-150 хиляди български граждани“ е некоректно и това се потвърждава от официалната стенограма (Протокол №23) на проведеното заседание.
Моделът, представен в Концепцията навярно не е съвършен и няма да реши всички проблеми, но за да се реализира реформа в полза на хората с увреждания, те трябва да бъдат активен участник, а не критичен наблюдател. Убеден в това, призовавам към споделена отговорност и очаквам, Вие да бъдете на висотата на националното представителство и да влезете в конструктивен диалог, защото обществената дейност означава не само да се поставят проблеми, но и да се поема отговорност за тяхното решаване. В тази връзка очаквам Вашите предложения относно модела за експертиза на работоспособността, в т.ч. конкретни предложения за организацията, състава на комисиите, методиката, механизмите за контрол и др.
Национално представителните организации на и за хората с увреждания неведнъж са се доказвали като отговорен партньор на МТСП. Надявам се, че и сега ще имате волята и отговорността да защитите тази роля на Вашите организации и да участвате пълноценно в обсъждането на реформата на системата за оценка на вида и степента на увреждане и експертиза на работоспособността.
С уважение,
Бисер Петков,
министър на труда
и социалната политика".

Агенция „Фокус“
Добрич: Хората с увреждания от града се присъединяват към националния протест на 11 април

Добрич. Хората с увреждания от града се присъединяват към националния протест и ще изразят своите искания утре. Това бе съобщено на пресконференция, организирана от представители на организации на хора с увреждания в Добрич, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. „Протестирам срещу смешните добавки, така наречените интеграционни добавки, ниските пенсии, които получават хората с увреждания. Дават им се едни пари, наречени интеграционни добавки. Много пъти сме си задавали въпроса: с какво се интегрираме, ако получа 11.25 лв. за лекарства и това е написано съвсем официално. Всеки месец за лекарства ми се дават 11,25 лв. Има и някои други смехории, които знаете лекарствата, особено на един диабетик, знам го на собствения си гръб, парите са 50-60 и до 100 лв. Това е помощта на държавата“, заяви председателят на ХобиСклуб Иван Тодоров.
На пресконференцията присъства и Мария Методиева, председател на Фондация „Св. Николай Чудотворец“. Според нея се спекулира с цифрите. Всеки по думите й може да влезе в интернет страницата на НОИ и да ги провери. „Всъщност през последните години – 2014 до 2016 г. ето цифрите, става въпрос общо мъже и жени, които получават така наречената социална пенсия за инвалидност. През 2014 г. те са били 47 893 души, общо мъже и жени. През 2015 г. са станали 48 548 души, а през 2016 г. забележете – 49 793 души. За какво увеличение говорим, с по 1000 души на година. Числата за хората на възраст до 44 години, това са хора с трайни увреждания, които имат още от детска възраст. Те получават тази пенсия не заради трудов стаж, а заради самото увреждане. През 2014 г. те са били 32 025 души, през 2015 г. забележете – 32 028, през 2016 г. – 32 363 души. Цифрата за хората, които получават такава социална пенсия, не за трудов стаж, почти не се е променила“, посочи Мария Методиева. Според нея е смехотворно да се спекулира с твърдението, че цифрите се променят. Данните могат да бъдат проверени от всеки един гражданин на нашата страна, те са достъпни на страницата на Националния осигурителен институт. По думите й официална информация, а не разкази от пазара под формата на митове и легенди.
Протестът в Добрич се организира от ХобиСклуб, но той ще бъде подкрепен и от хора с увреждания от други национално представителни организации на и за хора с увреждания. Той е предизвикан от новите политики на правителството спрямо хората с увреждания и най-вече от готвената концепция, която обезсмисля усилията от прецизирането на каквато и да е нова оценка на увреждането. Протестът в добруджанския град ще започне в 12.30 часа пред чешмичката по централна пешеходна зона.
Жулиета НИКОЛОВА

Агенция „Фокус“
Хората с увреждания излизат на национален протест пред Министерски съвет на 11 април

София. Хиляди българи с увреждания от цялата страна са потвърдили участие в национален протест утре, 11 април, от 11.00 ч. пред Министерски съвет с искане за справедлива реформа, съобщиха организаторите. Протестът се организира от 18 национално представителни организации на и за хора с увреждания. Специален гост на събитието е г-н Родолфо Катани, член на борда на Европейския форум на хора с увреждания, председател на Комисия за връзки с Европейския съюз към борда на Европейския съюз на слепите. Исканията на протестиращите са подкрепени от КТ „Подкрепа“.
На пресконференция в БТА представители на хората с увреждания обясниха защо са против предвиждания модел на реформата и до какво ще доведе това. В нея взеха участие:
- Адриана Стоименова - Заместник - Председател на Национален съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерски съвет и Изпълнителен директор на Център за психологически изследвания;
- Васил Долапчиев – Председател на Съюза на слепите в България;
- Веска Събева – Председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия;
- Димитър Манолов – Президент на КТ „Подкрепа“;
- Ваня Григорова – Съветник на президента на КТ „Подкрепа“;
- Красимир Коцев – Председател на Съюза на инвалидите в България.
По време на пресконференцията Ваня Григорова, икономически съветник на КТ „Подкрепа“ представи резултатите от проведена онлайн анкета, според които 83,5% са с инвалидна пенсия под линията на бедността. Допитването показва още, че близо 60% от хората с увреждания, които са кандидатствали за работа, са се сблъсквали с пряка или прикрита дискриминация.
Представители на организациите ще връчат протестна нота на президента, на правителството и на омбудсмана заради засилващото се ограничаване на възможностите им за интеграция и нормален живот. В нея те настояват да отпаднат формулировката "определяне на работоспособност" и планираното разделяне на медицинската експертиза.
Сред исканията на протеста е прецизното разписване на бъдещата нормативна уредба за медицинската експертиза. Хората с увреждания настояват и за яснота какви права ще ползват от решението на ТЕЛК за вида и степента на увреждането и какви права ще следват от оценката за тяхната работоспособност. Въвеждането на оценка на работоспособността няма да доведе до разкриване на работни места за хора с увреждания, а единствено до загуба на правото на инвалидна пенсия.
Според предвижданите промени само едно водещо заболяване ще бъде включвано в решението на медицинската експертиза. Как ще се преценява кое е водещо, ако един човек е едновременно незрящ и с онкологично заболяване, питат хората с увреждания. Въвеждането на подобна промяна показва единствено стремеж към механично намаляване степента на увреждането. Всеки лекар е наясно, че при тежки увреждания има комбинация от свързани заболявания.
Сред планираните промени е въвеждането на оценка на работоспособността. Според национално представените организации този модел цели единствено постигане на бюджетни икономии в НОИ.
Представителите на организациите на хората с увреждания вярват, че има време правителството да преразгледа необмислените и неотговарящи на европейските модели рестрикции в планирания модел на реформата. Осъществяването на подобна реформа в настоящия й вид би довело до отнемане на доход от най-онеправданите с цел постигане на изкуствена заетост.
Реализираните икономии от подобен ход биха били крайно дикриминиращи в близък план и непродуктивни за цялото общество в средносрочен и дългосрочен аспект.
Хората с увреждания настояват при разработване на планираните промени да се използва комплексен подход, който да даде ясен отговор на бъдещата политика в областта на правото на получаване на интеграционна добавка и на нейния размер. Те предлагат това да е обвързано с минималната работна заплата или с линията на бедността.
Ясният отговор на този въпрос ще даде на хората с увреждания представа за намеренията на правителството относно необходимия компенсиращ доход, обвързан с увеличените разходи на всеки човек с увреждане – лекарства, медицински консултации, рехабилитации, допълнителни проследяващи изследвания, транспорт.
Необходимо е постигане на равнопоставеност на финансовата подкрепа за децата и техните семейства и лицата, навършили 18 години, и техните семейства. Между едно дете с увреждане на 17 години и младеж с увреждане, навършил 18 години, няма разлика в потребностите и нуждата от подкрепа. В общия случай с увеличаването на възрастта и те се увеличават.
Въпреки опитите изкуствено да се внуши на обществото, че броят на хората с увреждания у нас е нереално висок, данните на Евростат показват друго – в държавите членки на ЕС техният дял е между 15 и 18 % от населението, а за България - между 7 и 8%.
Разликата между здравите хора и тези с увреждания е само едно мигване на съдбата, посочват организациите, изготвили протестната нота.

Агенция „Фокус“
Министрите Кирил Ананиев и Бисер Петков ще дадат съвместен брифинг в сградата на Министерството на здравеопазването

София. В 16.30 ч. министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков ще дадат съвместен брифинг в сградата на Министерството на здравеопазването, в залата на четвъртия етаж. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.