Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Засилен трафик в последния почивен ден

09 април 2018 | 07:18

Засилен е трафикът в страната в последния ден на великденските празници. Очаквано най-много автомобили пътуват в посока столицата и по направленията към по-големите градове. От Агенция "Пътна инфраструктура" наложиха ограничения върху движението на ТИР-овете по автомагистралите и най-натоваренитe пътища в следобедните часове. Полицейски екипи следят за реда на пътя и извършват проверки на шофьорите за употреба на алкохол. За улеснение на трафика през Владая има две ленти за прибиращите се към София. По данни на СДВР между 50 и 100 хил. автомобила се очаква да се приберат в столицата. Интензивно е и преминаването през контролно-пропускателните пунктове в страната.
Интензивният трафик отново стана предпоставка и за пътни инциденти. Тежка катастрофа затвори за кратко по обяд пътя Монтана-Враца. При инцидента след челен удар между два автомобила загинаха двама души. При друго произшествие два леки автомобила катастрофираха на главен път Е-79 в близост до Полигона край Благоевград. При него нямаше сериозно пострадали, но в района се бе образувала колона от автомобили и за кратко движението се пропускаше само в една лента.
Агенция "Фокус"
Благоевград: Изключително натоварен е трафикът по основните пътни направления в областта в посока София, на много места се образуват колони от автомобили

Изключително натоварен е трафикът по основните пътни направления в областта в посока София, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. На много места по главен път Е-79 движението се извършва в колони от автомобили. През целия ден задръствания се образуват на пътен възел „Симитли“, където се събира целия трафик на идващите от Гърция и на тези, които пътуват от Банско към София. Служители на „Пътна полиция“ регулират трафика, като поетапно пропускат автомобили от главен път Е-79 и второкласен път-19 Симитли – Гоце Делчев. Интензивен е и трафикът по автомагистрала „Струма“, както и в Кресненското дефиле, където също се образуват колони от автомобили. Натоварено е движението на вход-изход от Благоевград. След града движението се нормализира. През деня е регистриран един по тежък пътен инцидент между два леки автомобила в района на Полигона край Благоевград. При катастрофата няма пострадали, но са нанесени сериозни материални щети. За кратко движението бе ограничено по главния път заради пътнотранспортното произшествие и разлив на нафта от аварирал товарен автомобил в района на инцидента. През деня бяха регистрирани и още три по-леки инцидента на главния път. Единият беше малко преди Симитли, вторият възникна в тунел „Железница“, а третият край Сандански. При възникналите катастрофи няма пострадали, нанесени са само материални щети.
Ливия НИНОВА

Агенция "Фокус"
Интензивно е движението по автомагистрала "Хемус" на територията на област Шумен и Варна

Интензивно е движението по автомагистрала "Хемус" на територията на област Шумен и Варна, предаде репортер на Радио Фокус - Шумен. Натоварен е трафикът и в двете посоки. Полицейски патрули има при км 389 и 368 в посока Шумен.
Ивелина ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Кюстендил: Интензивен е трафикът по автомагистрала „Струма”, по път Е-79, както и по направлението София – Кюстендил

Интензивен е трафикът в област Кюстендил. Това съобщи за Радио „Фокус” – Пирин дежурният в Областно пътно управление – Кюстендил. Пътните настилки са сухи, времето е ясно. Интензивен е трафикът по автомагистрала „Струма”, по път Е-79, както и по направлението София – Кюстендил. Натоварено е движението от и за ГКПП „Гюешево”. Повече автомобили има по пътя от Рилски манастир. В областта няма въведени ограничения за движението по републиканската пътна мрежа. Повишена е опасността от падащи камъни във високопланинските райони. Водачите трябва да шофират с повишено внимание по пътя Кюстендил – София през Конявската планина и в участъците Бобошево – Четирци и Ваксево – Друмухар. По пътя Смоличано – Пелатиково е ограничено движението само в едната лента заради пропадане на част от пътното платно в отделни участъци. Местата са сигнализирани с пътни знаци. Срокът е до 30 юни.
Ливия НИНОВА

Агенция "Фокус"
Благоевград: Колоната от автомобили се е образувала по главен път Е-79 на 2 км преди Симитли в посока София

Колоната от автомобили се е образувала по главен път Е-79 преди Симитли в посока София, съобщи слушател на Радио „Фокус“. По думите му колоната започва на 2 км преди Симитли и се движи с едва 10 км/ч.

Агенция "Фокус"
Пазарджик: Затруднено е движението от 95 до 93 км на автомагистрала „Тракия" в посока София, поради катастрофа

Изключително натоварен е трафикът по автомагистрала „Тракия“ към този час, възможни са забавяния в участъка от 95 км до 93 км в посока София, поради възникнало пътнотранспортно произшествие. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Мирослав Стоянов, говорител на ОД МВР-Пазарджик. В рамките на деня са станали три леки катастрофи, една от които верижна на главния път, като при тях няма пострадали хора, нанесени са само материални щети по автомобилите. Другите два пътни инцидента в този участък са станали заради инцидентно намаляване на скоростта от страна на водачи, които са проявили любопитство към станалата верижна катастрофа. Шест екипа на КАТ „Пътна полиция“ са разположени в пазарджишкия участък на автомагистрала „Тракия“. От полицията апелират към водачите да се движат със съобразена скорост и да спазват необходимата дистанция между превозните средства с оглед на натовареното движение в последния празничен ден.
Албена ЖИЛЕКОВА

Агенция "Фокус"
Пловдив: Интензивен е трафикът на територията на областта

Интензивен е трафикът на територията на областта. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив дежурен от Областно пътно управление. Засилен трафик се отчита в района на АМ „Тракия“ и пътя Пловдив - Асеновград - Бачково. Пътищата в областта са сухи и нормално проходими. Временно движението по АМ „Тракия“, от км 134 до км 157 в участъка от Пловдив до Стара Загора, се извършва с максимална скорост до 90 км/ч, поради ремонтни дейности. Движението се осъществява в една лента по пътя Шишманци - Белозем в района на пътния възел при АМ „Тракия“ поради ремонтни дейности на надлез. Трафикът в участъка ще се контролира от светофарна уредба до 26 април. До 14 май движението по пътя Пловдив - Асеновград, от изхода на град Пловдив до разклона за град Куклен, се осъществява двупосочно в едното платно в посока Асеновград, поради ремонтни дейности. Ограничено е и движението за камиони по-високи от 4 метра през тунелите по пътя Асеновград - Нареченски бани. Обходният маршрут за водачите е по третокласния път Кричим - Девин.
Натоварено е движението на територията на град Пловдив към този час на деня. Задръствания се образуват по централните булеварди, като полицейски патрули подпомагат движението в града. Полицейски патрули има и по входно-изходните артерии на града.
Весела КРЪСТЕВА

Агенция "Фокус"
Разград: Временно се ограничава движението по път I-2 Русе - Шумен в град Разград, поради катастрофа

Временно се ограничава движението по път I-2 Русе - Шумен в чертите на гр. Разград поради пътнотранспортно произшествие. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Движението се пренасочва по уличната мрежа на град Разград. "Пътна полиция" регулира движението.

Агенция "Фокус"
Бургас: Натоварено е движението по автомагистрала „Тракия“ на територията на областта

Натоварено е движението по автомагистрала „Тракия“ на територията на областта. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Бургас дежурният в Областно пътно управление – Бургас. Пътните настилки са сухи и нормално проходими. Няма ограничение на видимостта. Засилено е полицейското присъствие по основните пътни артерии. До 26 април в града е въведена временна организация на движението по улицата от кръгово кръстовище „Трапезица“ до бул. „Стефан Стамболов“.
Янислава КРЪСТЕВА

Агенция "Фокус"
ГД „Гранична полиция“: Интензивен е трафикът на контролно-пропускателните пунктове в страната

Интензивен е трафикът на контролно-пропускателните пунктове в страната. Това съобщиха от пресцентъра на ГД „Гранична полиция“. Информацията за трафика на граничните пунктове е към 16.00 часа. На българо-сръбската граница трафикът е интензивен на изход на ГКПП „Калотина“ за товарни автомобили. На българо-македонската граница трафикът е интензивен на изход на ГКПП „Станке Лисичково“ и ГКПП „Златарево“ за леки автомобили. На българо-гръцката граница трафикът е интензивен на вход на ГКПП „Кулата“ и ГКПП „Маказа“ за леки автомобили. На българо-турската граница на ГКПП „Капитан Андреево“ трафикът е интензивен на изход за товарни автомобили. На българо-румънската граница трафикът е интензивен на изход на ГКПП „Дуранкулак“ за леки автомобили.

Агенция "Фокус"
Пазарджик: Натоварено е движението по направленията Велинград - Варвара и Доспат - Батак - Пещера

Натоварено е движението по пътя Велинград - Варвара, както и по другата планинска отсечка Доспат - Батак - Пещера, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. По-натоварено е движението от курорта към Пазарджик. В дефилето в участъците, където има най-много завои, се образуват колони от автомобили. На места на шосето има паднали камъни. На входа на пътя Варвара - Велинград има поставено светещо табло с предупредителен знак за опасност от падащи камъни. Има и засилено полицейско присъствие. Струпване на МПС има и в района на курорта Цигов чарк.
Албена ЖИЛЕКОВА

Агенция "Фокус"
Монтана: Възстановено е движението по път I-1 Враца - Монтана при разклона за Вършец

Възстановено е движението по път I-1 Враца - Монтана при разклона за Вършец. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Агенция "Фокус"
Пловдив: Натоварено е движението в града, полицейски патрул има на бул. „Найчо Цанов” преди кръстовището с бул. „Христо Ботев”

Натоварено е движението в град Пловдив в този час, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. Полицейски патрул има на бул. „Найчо Цанов”, малко преди кръстовището с бул. „Христо Ботев”, в посока централната градска част. Засилено е движението около автогара Юг, както и по Кукленско и Асеновградско шосе. На автогара Юг има доста пътуващи граждани.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция "Фокус"
Габрово: Спокойно и без сериозни инциденти са преминали Великденските празници в областта

Спокойно и без сериозни инциденти са преминали Великденските празници в област Габрово. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Габрово. Вчера в 9.46 часа е получен сигнал за катастрофирал лек автомобил на пътя Трявна – Вонеща вода. При произшествието няма пострадали хора. Нанесени са само щети по лек автомобил „Волво“. На сигнала се е отзовал екип на Районната служба в Трявна с един противопожарен автомобил и трима пожарникари. В събота служителите на Дирекцията са реагирали на един сигнал за запален контейнер. Пожарът е без материални щети. В празничната нощ екип е осъществил дежурство с един специализиран автомобил и двама пожарникари от Районната служба в Габрово на Соколския манастир.
Надежда КРЪСТЕВА

Агенция "Фокус"
ГД „Гранична полиция“: Интензивен е трафикът на контролно-пропускателните пунктове в страната

Интензивен е трафикът на контролно-пропускателните пунктове в страната. Това съобщиха от пресцентъра на ГД „Гранична полиция“. Информацията за трафика на граничните пунктове е към 14.00 часа. На българо-сръбската граница трафикът е интензивен на изход на ГКПП „Калотина“ за товарни автомобили. На българо-македонската граница трафикът е интензивен на изход на ГКПП „Станке Лисичково“ и ГКПП „Златарево“ за леки автомобили. На българо-гръцката граница трафикът е интензивен на вход на ГКПП „Кулата“ и ГКПП „Маказа“ за леки автомобили. На българо-турската граница на ГКПП „Капитан Андреево“ трафикът е интензивен на изход товарни автомобили. На българо-румънската граница трафикът е интензивен на изход на ГКПП „Дуранкулак“ за леки автомобили.

Агенция "Фокус"
Пловдив: Движението по пътя Пловдив – Асеновград – Бачково се подпомага от патрули на моторизирано звено „Сигма“

Движението по пътя Пловдив – Асеновград – Бачково се подпомага от патрули на моторизирано звено „Сигма“. Това съобщиха за Радио „Фокус” - Пловдив от „Пътна полиция” в Пловдив. Движението за и от Бачковския манастир е засилено.
Предприема се и ръчно регулиране на участъци, където е необходимо осигуряване на бързо придвижване на моторните превозни средства. С допълнителни полицейски сили за подпомагане на движението са наситени и входно – изходните артерии на град Пловдив. Патрули има по пътя Пловдив - Асеновград при караулката, Пловдив - Карлово и Пловдив – Пазарджик, както и по автомагистрала ”Тракия”.
Провеждат се и специализирани проверки на шофьорите, като „Пътна полиция” има готовност за въвеждане на временна организация на движението при очакван интензивен трафик след обяд.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция "Фокус"
Смолян: Нормално се осъществява движението по пътищата в областта, настилките са сухи

Нормално се осъществява движението по пътищата в областта. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян дежурният в Областно пътно управление – Смолян. Времето е слънчево и ясно, а пътните настилки са предимно сухи. От сутринта няма сигнали за инциденти по пътищата в региона. Остава повишена опасността от падащи камъни по всички направления в областта, затова трябва да се шофира с повишено внимание и съобразена скорост. Движението се осъществява в едната лента по пътя Проглед – Пампорово на 2.5 км след разклона заради пропадане на пътен банкет. Мястото, което е с дължина около 100 метра е обозначено със знаци. Заради голямото срутище остава затворен пътят Смолян – Средногорци, при разклона за село Тикале. Алтернативният маршрут за движение на тежкотоварните автомобили е пътят Смолян – Смилян – Рудозем, а за леките Смолян – Фатово – Рудозем, като движението по двете направления е по-интензивно. Движението по пътя квартал "Устово" в Смолян е ограничено в едната лента заради пропадане на пътното платно. Участъкът се намира на около 1 км след "Устово", посока Смолян е и с дължина около 20 метра. Мястото е сигнализирано с пътни знаци. В Смолян автомобилният трафик е малко по-интензивен по централните улици и входно-изходните артерии на града.
Нели ГЕРГЬОВСКА

Агенция "Фокус"
Агенция „Митници“: Модул „Пътни такси и разрешителен режим“ вече работи на автоматичен режим

Успешно приключиха техническите процедури по модул „Пътни такси и разрешителен режим" (ПТРР) и системата вече работи на автоматичен режим. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Митници“. От 13.00 часа днес е възстановена автоматизираната обработка на пътни превозни средства в модул „Пътни такси и разрешителен режим" (ПТРР) по всички ГКПП и системите работят нормално.
Аварийната (ръчна) обработка започна в 20.00 часа на 8 април 2018 г. и беше предварително планирана до 08.00 часа на 10 април 2018 г., но приключи предсрочно още по-обед днес.
Техническите процедури бяха свързани с миграция на база данни към нов сървър с по-добри параметри и са част от изпълнение на дейности по Проект 8.2.1 „Предоставяне на експертиза за намаляване на натовареността на базата данни на модул „Пътни такси и разрешителен режим". Цялостното изпълнение на проекта, включващо и други оптимизационни дейности, ще доведе до ускоряване на обработката на превозни средства при контрол на пътните такси и разрешителния режим.
Периодът на извършване на техническите процедури беше избран след анализ на трафика, поради по-малкия брой преминаващи товарни автомобили през почивните дни. Оправдаха се и предварителните очаквания техническите процедури да не се отразят на интензивния трафик на леки автомобили и автобуси.

Агенция "Фокус"
Пловдив: Движението се извършва с максимална скорост до 90 км/ч по автомагистрала „Тракия“, от км 134 до км 157 в участъка от Пловдив до Стара Загора, поради ремонтни дейности

Движението на автомобили в Пловдивска област се извършва с нормална интензивност към този час на деня. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив дежурен от Областно пътно управление. Пътните настилки са сухи и нормално проходими. Засилен трафик се отчита в района на село Бачково, където хиляди хора се включиха в традиционното литийно шествие от Бачковския манастир до местността Клувията. Временно движението се извършва с максимална скорост до 90 км/ч по автомагистрала „Тракия“, от км 134 до км 157 в участъка от Пловдив до Стара Загора, поради ремонтни дейности. Движението по пътя Шишманци - Белозем в района на пътния възел при АМ „Тракия“ се осъществява в една лента поради ремонтни дейности на надлез. Трафикът в участъка ще се контролира от светофарна уредба до 26 април. До 14 май движението по пътя Пловдив - Асеновград, от изхода на град Пловдив до разклона за град Куклен, се осъществява двупосочно в едното платно в посока Асеновград поради ремонтни дейности. Ограничено е и движението за камиони по-високи от 4 метра през тунелите по пътя Асеновград - Нареченски бани. Обходният маршрут за водачите е по третокласния път Кричим - Девин.
Без затруднения се осъществява движението на територията на град Пловдив. По-интензивен трафик се образува по входно-изходните артерии на града.
Весела КРЪСТЕВА

Агенция "Фокус"
Велико Търново: Засилено е полицейското присъствие по основните пътни артерии на територията на областта

Засилено е полицейското присъствие по основните пътни артерии на територията на областта предвид очаквания интензивен трафик в следобедните часове, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Патрули са разположени на път Велико Търново – Габрово и Велико Търново – Русе. Постове има и на различни места на главен път София – Варна. В района на село Шереметя са се образували колони от автомобили, и в двете посоки, заради ремонт на пътя. Заради ремонтните дейности част от трафика преминава през Лясковец и Горна Оряховица, заради което движението е натоварено и в този участък.
От 14.00 до 20.00 часа е ограничено движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. За област Велико Търново това са път Русе – Велико Търново и път I-4 п. в. „Коритна“ – Велико Търново – Шумен. Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, спазвайки въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“, която следи и предприема необходимите действия за организацията на трафика.
Надежда КРЪСТЕВА

Агенция "Фокус"
Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност: Добре е шофьорите да почиват около 5-10 минути на час

Разумно е шофьорите да почиват около 5-10 минути на час. Това каза експертът по пътна безопасност Алекси Стратиев в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с очаквания интензивен трафик в края на почивните дни около Великден. По думите му това все пак зависи и от възрастта на шофьорите и тяхното състояние. „На около час е разумно да се спре за около 5-10 минути. Времето е прекрасно. Просто няколко глътки чист въздух и по-спокойна обстановка би помогнала на водачите“, каза Стратиев. Той поясни, че при неизправност на автомобила задължително трябва да се отбие максимално плътно в дясно. „При възможност да се придвижи особено на магистралата до някои от отбивките, където е по-безопасно. При излизане от колата пътниците не трябва да стъпват на пътното платно“, каза Стратиев. Той посъветва при такива случаи да се потърси „Пътна помощ“. Той обърна внимание, че водачите в такава ситуация биха могли да ползват телефон 112 или телефон 146, който е на „Пътна помощ“ на Съюза на българските автомобилисти.
Стратиев посочи, че при всяко едно пътуване, особено на по-дълги разстояния, е задължително да се направи поне един поне бегъл преглед на състоянието на автомобила. „Водачите, които управляват по-често, знаят състоянието на автомобила си, но въпреки всичко е добре да се погледне като се започне от гумите, течността за чистачките и маслото в двигателя. Това са елементарни неща, които не изискват много усилия и време, но по някакъв начин, ако се открие дефект биха гарантирали своевременното му отстраняване и едно по-благоприятно пътуване“, допълни експертът по пътна безопасност.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Монтана: Възстановено е движението в едната лента по път I-1 Враца - Монтана при разклона за Вършец
Възстановено е движението в едната лента по път I-1 Враца - Монтана при разклона за Вършец. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура"(АПИ). Движението се осъществява двупосочно в свободната лента и се регулира от пътна полиция.

Агенция "Фокус"
Двама души са загинали при челен удар между два автомобила на пътя Монтана – Враца край Вършец, временно движението по пътя е ограничено

Двама души са загинали при челен удар между два автомобила на пътя Монтана – Враца край Вършец, временно по пътя е ограничено. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Тежък пътен инцидент е възникнал на път I-1 Монтана – Враца, в района за разклона за Вършец. Сигналът за челен удар между два леки автомобила е подаден днес към 12.00 часа. По първоначални данни от удара на място са загинали двама души. На място се извършва оглед. Временно движението на всички МПС по пътя Монтана-Враца е ограничено и водачите изчакват на място. Тепърва ще се установяват и причините за възникването на тежката катастрофа.

Агенция "Фокус"
Благоевград: Извършено опесъчаване на асфалта в района на катастрофата на главен път Е-79 край Полигона заради разлив на нафта от аварирал товарен автомобил

Заради разлив на нафта от аварирал товарен автомобил в района на регистрираната катастрофа на главен път Е-79 в близост до Полигона край Благоевград е били извършено опесъчаване на асфалтовата настилка. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пирин дежурният служител в Областно пътно управление – Благоевград. За кратко се е наложило движението в участъка да бъде преустановено изцяло, но към момента вече е възстановено. В района се е образувало задръстване. Пътнотранспортното произшествие вече е изцяло обслужено и разчистено, добави дежурният служител.
„Фокус“ припомня: Малко преди 12.00 часа два леки автомобила катастрофираха в близост до Полигона край Благоевград на главен път Е-79 в платното в посока Сандански. При инцидента няма пострадали, но са нанесени материални щети и по двете превозни средства.
Ливия НИНОВА

Агенция "Фокус"
Благоевград: Възстановено е движението по път I-1 Благоевград – Симитли

Възстановено е движението по път I-1 Благоевград – Симитли в участъка Благоевград – Железница. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Агенция "Фокус"
ГД „Гранична полиция“: Интензивен е трафикът за товарни автомобили на изход на ГКПП „Капитан Андреево“, ГКПП „Кулата“ и ГКПП „Калотина“

Интензивен е трафикът за товарни автомобили на изход на ГКПП „Капитан Андреево“, ГКПП „Кулата“ и ГКПП „Калотина“. Това съобщиха от пресцентъра на ГД „Гранична полиция“. Информацията за трафика на граничните пунктове е към 12.00 часа. На българо-македонската и българо-румънската граница трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове.
По данни на Агенция "Митници" до 8.00 часа на 10 април 2018 г. обработването на пътни и винетни такси на ГКПП ще се извършва ръчно поради оптимизация на информационните системи на Агенцията.

Агенция "Фокус"
Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност: Шофьорите да спазват по-голяма дистанция на пътя, тъй като времето е хубаво и вероятно скоростите ще са по-високи

Шофьорите да спазват по-голяма дистанция на пътя, тъй като времето е хубаво и вероятно скоростите ще са по-високи. Това каза експертът по пътна безопасност Алекси Стратиев в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с очаквания интензивен трафик в края на почивните дни около Великден. Според него преди всичко на прибиращите се трябва да им е ясно, че движението ще бъде изключително натоварено, тъй като празниците бяха няколко дни, времето беше прекрасно и много хора пътуват. „Нека да се въоръжат със спокойствие. Да бъдат най-вече разумни и да не се поддават на емоции, да се съобразяват с останалите участници в движението. С оглед на това, че скоростите ще бъдат сигурно по-високи, тъй като времето е хубаво, нека дистанцията бъде малко по-голяма. Нека да спазват всички правила на движението, тъй като те гарантират безопасното пътуване“, каза Стратиев. Предвид началото на мотосезона, Стратиев съветва водачите на автомобили да се държат коректно към мотористите. „В същото време бих апелирал и водачите на двуколесните пътни превозни средства да се държат прилично и да се съобразяват с автомобилите. В повечето случаи водачите на двуколесни превозни средства превишават скоростта, което е изключително опасно за тях“, коментира той. По думите му мотористите трябва да имат предвид, че автомобилистите не винаги своевременно могат да ги забележат. „Въпреки че са много по-маневрени, нека вървят в колоната или да предприемат изпреварване само и единствено, когато това е безопасно“, допълни експертът.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Благоевград: Два леки автомобила са катастрофирали на главен път Е-79 в близост до Полигона край Благоевград, образувало се е задръстване в района

Два леки автомобила са катастрофирали на главен път Е-79 в близост до Полигона край Благоевград. От Областно пътно управление – Благоевград съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин, че все още нямат данни за сериозността на инцидента, но по първоначални данни няма пострадали, нанесени са само материални щети. На място има екип на пожарната, който ще спомогне за разчистването на пътнотранспортното произшествие. В района на инцидента се е образувала колона от автомобили, като към момента моторните превозни средства се пропускат в една лента.
Ливия НИНОВА

Агенция "Фокус"
Комисар Тенчо Тенев, СДВР: Между 50 и 100 хил. автомобила се очаква да се приберат в столицата след Великденските празници

Между 50 и 100 хил. автомобила се очаква да се приберат в столицата след Великденските празници. Това съобщи за Агенция „Фокус“ комисар Тенчо Тенев, началник на „Пътна полиция“ към СДВР. По думите му в следобедните часове се очаква засилване на трафика. Той уточни, че днес от 10. ч. вече има две ленти за вход по стария път през Владая. „Вече са поставени необходимите сигнализации, за да могат хората да влезнат по-бързо в столицата през стария път. На всички останали входни магистрали и пътища, които водят към София, ще имаме наши полицейски екипи и при необходимост ще даваме приоритет на влизащите в столицата“, каза комисар Тенев.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Комисар Тенчо Тенев, СДВР: Интензивен е потокът от автомобили на входовете на столицата и по бул. „Цариградско шосе“, засега няма образувани колони

Интензивен е потокът от автомобили на входовете на столицата и по бул. „Цариградско шосе“, засега няма образувани колони. Това съобщи за Агенция „Фокус“ комисар Тенчо Тенев, началник на „Пътна полиция“ към СДВР. По думите му трафикът към входовете на столицата е започнал да се натоварва. „Няма засега инциденти“, каза комисар Тенев. Той допълни, че през вчерашния ден в столицата са регистрирани 25 леки пътнотранспортни произшествия.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Благоевград: Нормално се осъществява преминаването на автомобили през граничните пунктове „Кулата“ и „Илинден“

Нормално се извършва преминаването през граничните пунктове „Кулата“ и „Илинден“. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от "Гранична полиция". На останалите пунктове по българо-гръцката граница трафикът също е без проблеми.
Ливия НИНОВА

Агенция "Фокус"
Бургас: Пътните настилки на територията на областта са сухи и нормално проходими, засилено е полицейското присъствие по основните пътища

Пътната обстановка е нормална на територията на областта. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Бургас дежурният в Областно пътно управление – Бургас. Движението се извършва с нормална интензивност. Пътните настилки са сухи и нормално проходими. Няма ограничение на видимостта. Движението по автомагистрала „Тракия“ се извършва с нормална интензивност на територията на областта. Има засилено полицейско присъствие по основните пътни артерии. До 26 април е въведена временна организация на движение по улицата от кръгово кръстовище „Трапезица“ до бул. „Стефан Стамболов“.
Янислава КРЪСТЕВА

Агенция "Фокус"
Пътищата в Пловдивска област са сухи и нормално проходими

Пътищата в Пловдивска област са сухи и нормално проходими. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив дежурният в Областно пътно управление. През последното денонощие не са постъпвали сигнали за по-сериозни пътни инциденти. Временно движението по АМ „Тракия“, от км 134 до км 157, в участъка от Пловдив до Стара Загора, се извършва с максимална скорост до 90 км/ч и повишено внимание, поради ремонтни дейности. Движението по пътя Шишманци-Белозем, в района на пътния възел при АМ „Тракия“, се осъществява в една лента поради ремонтни дейности на надлез. Трафикът в участъка ще се контролира от светофарна уредба до 26 април. До 14 май движението по пътя Пловдив-Асеновград, от изхода на град Пловдив до разклона за град Куклен, се осъществява двупосочно в едното платно в посока Асеновград, поради ремонтни дейности. Ограничено е и движението за камиони по-високи от 4 метра през тунелите по пътя Асеновград-Нареченски бани. Обходният маршрут за водачите е по третокласния път Кричим-Девин.
Без затруднения се осъществява движението на автомобили на територията на град Пловдив. Леки задръствания се образуват по централните булеварди и входно-изходните артерии на града.Пътните настилки са сухи и нормално проходими.
Весела КРЪСТЕВА

Агенция "Фокус"
АПИ: От 14.00 часа до 20.00 часа се спира движението на тежкотоварните камиони по най-натоваренитe пътища, ще бъдат осигурени две ленти за влизащите в София през Владая

От 14.00 часа до 20.00 часа се ограничава движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на инфраструктурата. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, спазвайки въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на „Пътна полиция“, която следи и предприема необходимите действия за организацията на трафика.
Движението на МПС над 12 тона ще е ограничено по следните направления:
- автомагистралите;
- път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - София;
- път I-1 - етапна връзка на лот 2 на АМ „Струма“ при Благоевград - ГКПП „Кулата“;
- път I-4 п. в. „Коритна“ - Велико Търново - Шумен;
- път I-5 Русе - Велико Търново;
- път I-8 ГКПП „Калотина“ - София;
- път I-9 Варна - Бургас;
- път II-18 Околовръстен път на град София;
- път II-99 Бургас - Царево.
Забраната не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).
За улеснение на трафика през Владая - по път I-1 (Е-79), на 9 април от 10.00 часа до 20.00 часа ще има две ленти за прибиращите се към София. По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ „Люлин“.
От 14.00 часа до 20.00 часа на АМ „Люлин“, в участъка от км 9+350 до км 10+875, ще има две ленти за движение в посока София и една за Перник. Целта е улеснение на трафика и повишаване на безопасността на движение в района на активизиралия се свлачищен процес при км 9+600 на магистралата. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и стриктно да спазват поставената сигнализация и въведеното ограничение на скоростта от 50 км/ч.
Алтернативният маршрут за тежкотоварни автомобили до 12 тона е по път I-1 от пътен възел Драгичево – Владая – София и обратно, а за леки автомобили по път III-1801 Перник - Мало Бучино - Суходол и обратно.
Карта с временната организация на движението по участъците от републиканската пътна мрежа в празничните дни през 2018 г. е достъпна тук.
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.


Агенция "Фокус"
Агенция „Митници“: Винетките, пътните такси и разрешителните режими ще се обработват ръчно в последния от поредицата почивни дни за Великден

Винетките, пътните такси и разрешителните режими ще се обработват ръчно в последния от поредицата почивни дни за Великден, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Митници“. До 08.00 часа на 10 април модул „Пътни такси и разрешителен режим" (ПТРР) няма да работи в автоматичен режим поради извършване на технически процедури. За посочения период, до приключване на техническите процедури, обработката на пътни превозни средства ще продължи, като ще се извършва по аварийна процедура (ръчна обработка). На всички пунктове за горепосочения период пътните и винетни такси ще бъдат заплащани в брой. За периода Агенция „Митници“ ще подсигури допълнително служители на всички трасета за ръчна обработка на товарните автомобили при контрол на пътните такси и разрешителния режим.
Не се очаква техническите процедури да се отразят на обработката на леки автомобили и автобуси, тъй като при тях се контролира само наличието на валиден винетен стикер. Т.е. ръчната обработка няма да усложни допълнително интензивния лек трафик по граничните пунктове, който се очаква в края на празниците. Периодът на аварийна процедура е съобразен и с товарните превозни средства.
Техническите процедури са свързани с миграция на база данни към нов сървър с по-добри параметри и са част от изпълнение на дейности по Проект 8.2.1 „Предоставяне на експертиза за намаляване на натовареността на базата данни на модул ПТРР". Цялостното изпълнение на проекта, включващо и други оптимизационни дейности, ще доведе до ускоряване на обработката на превозни средства при контрол на пътните такси и разрешителния режим.

Агенция "Фокус"
ГД "Гранична полиция": Интензивен е трафикът за товарни автомобили на изход на ГКПП "Капитан Андреево"

Интензивен е трафикът за товарни автомобили на изход на ГКПП "Капитан Андреево". Това съобщиха за Агенция "Фокус" от ГД "Гранична полиция". Нормален е изборът на всички контролно-пропускателни пунктове по границите с Румъния, Сърбия, Македония и Гърция.