Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Христос Воскресе!

08 април 2018 | 00:01

Хиляди християни се събраха в православните храмове в цялата страна, за да посрещнат Възкресение Христово. Великден е денят, в който според християнската традиция празнуваме Възкресението на Сина Божи Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Възкресението е символ на победата над тлението и смъртта. Денят, който дава смисъл на вярата. Първи разбират за станалото чудо жените мироносици. Те отиват при гроба, за да помажат тялото на Иисус Христос, но ангел господен им съобщава: Христос възкресе, защо търсите живия сред мъртвите? На този ден всички православни вярващи са в очакване на Благодатния огън - символ на чудото на възкресението. Благодатният огън се измолва от патриарха на Йерусалим на гроба Господен в днешния храм „Св. Възкресение“ и се разпространява във всички православни епархии. Молитвата на този ден е празнична. Изпълняват се празнични тропари. Точно в полунощ и извън храма при биене на камбаните свещеникът обявява Възкресението с думите „Христос Воскресе“, а енориашите отговарят: „Воистина Воскресе“. При обявяването на Възкресението се пее празничният тропар и се обикаля кръстопоклонно иконата на Възкресението, положена на специален аналой, след това се чете Евангелие и Апостол. Изпълнява се литийно шествие, което пресъздава отиването на гроба на жените мироносици. После свещеникът чука на храмовите врата с думите: „Подигнєтє, порти, горнищєто си, подигнєтє сє, вєчни порти, и щє влєзє Царят на славата!“. Хората влизат с празнично песнопение „Христос Възкръсна от мъртвите“, за да се извърши празничната литургия. И веднага започва пеенето на пасхалния канон на Св. Иоан Дамаскин. Вярващите християни на Великден се възрадват на чудото на Възкресението и победата на светлината, любовта и добродетелта. На този ден приключва строгият пост. Вярващите енориаши приемат тайнството на причастието, при което под формата на квас и вино се поемат истинското тяло и истинската кръв на Иисус Христос за опрощение на греховете. На този ден имен ден празнуват Велик, Велика, Веле, Велко, Величко, Велин, Велина, Вичка, Възкресия, Паско, Пасо, Пашо.Агенция "Фокус"
Велико Търново: Службата за Второ възкресение събра над 600 великотърновци в нов храм

Над 600 великотърновци се събраха в новия храм „Възкресение Христово” за църковната служба навръх Великден, съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Богослужението за Второ възкресение бе отслужено от великотърновския митрополит Григорий. Кметът на Старата столица Даниел Панов също уважи литургията и поздрави своите съграждани с най-светлия християнски празник.
„Великден символизира победата, която светлината, добротата, вярата, истината и правдата взимат над мрака, злото, лъжата, неправдата. Възкресение Христово ни учи, че трябва да следваме изконните човешки, български и православни ценности, да опазваме традициите и обичаите. Нека всички бъдем по-добри, нека помагаме на хората в нужда”, обърна се Даниел Панов към великотърновци.
След края на църковната служба кметът Панов и митрополит Григорий подариха великденски пакети с осветено яйце и козунак на всеки от присъстващите. Те бяха осигурени от Община Велико Търново и спонсори. Живеещите в домовете за възрастни хора „Венета Ботева” и в с. Балван, заедно с младежите от Кризисния център в селото и децата в Центъра за настаняване от семеен тип (В. Търново) също бяха зарадвани с осветени великденски яйца и козунаци.
Кулминация на празничната програма за Възкресение Христово е аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”, който ще бъде излъчен в 21.00 часа тази вечер.

Агенция "Фокус"
Проф. Костадин Динчев, фолклорист: Великден е ден на първото пролетно пълнолуние и означава „Особен ден“

Великден е ден на първото пролетно пълнолуние и се нарича още Възкресение Христово. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин проф. Костадин Динчев, фолклорист и почетен гражданин на Благоевград. По думите му в нашия църковен календар е установено, че този празник може да се отбелязва между 4 април и 8 май, но по принцип сливането на Великден с Гергьовден се избягва. „В религиозен план Великден се свързва с възкресението на Иисус Христос. Самото название Великден означава „Особен ден“. Възкресението се предхожда от Страстната седмица като най-тежки ден от нея е петък, когато е извършено самото разпятие на Христос. В този ден се пресъздава смъртта и погребението на Иисус. Събота пък е тъжен ден, в който не се яде и строго се спазват някои правила, докато свещеника не каже „Христос Воскресе“, а присъстващите не отговорят „Воистина Воскресе“, каза още проф. Динчев. Той добави, че в народен план отбелязването на Великден не се различава много от църковните практики. „Така например в понеделник и вторник преди настъпването на Великден е времето, в което трябва да се въздържаме от веселие. В сряда се разрешавали някои игри като например „Дрельо моме“, играят се също различни игри от младежите и мъжете. На този ден се завръщат прелетните птици и се вярва, че ако кукувица закука ще бъде без немотии и болести“, отбеляза проф. Динчев. Той подчерта, че в другите дни до отбелязването на Христовото Възкресение в народните и в църковните практики се следват едни и същи забрани.
Лора КАЛЧЕВА

Агенция "Фокус"
Пловдив: С празничен концерт и танцово шоу на централния площад завършва Великденската програма в Асеновград

С празничен концерт и танцово шоу на централния площад „Акад. Николай Хайтов“ на 9 април завършва Великденската програма в Асеновград. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Даниела Костова, главен експерт в отдел „Култура“ на Община Асеновград. Концертът на втория ден на Великден ще започне от 11.00 часа. За празничното настроение на жителите и гостите на града ще се погрижат народният певец Здравко Мандаджиев и танцово шоу „Кабири“.
По традиция Община Асеновград подготвя богата и изпъстрена с различни по своята същност културна програма за Великденските празници. Тази година сред празничните прояви, които започнаха още на 27 март, се наредиха множество изложби, пленери, базари, концерти и работилници за писани яйца.
Тони МИХАЙЛОВ

Агенция "Фокус"
Костадин Варев, кмет на Община Белово: Великден е символ на вярата, на новото начало, на победата на доброто над злото

Великден е най-големият, най-светлият празник на православните християни. Символ на вярата, на новото начало, на победата на доброто над злото. Това казва в поздравителен адрес по повод Възкресение Христово кметът на Община Белово Костадин Варев, съобщиха от пресцентъра на Общината. „В навечерието на Възкресение Христово, пожелавам на вас и вашите семейства здраве, благополучие, мир и благоденствие. Нека да бъдем по-мъдри, по-състрадателни и толерантни един към друг. Пожелавам ви светли Великденски празници“, каза още в словото си Варев.

Агенция "Фокус"
Отец Стоян Бербатов: „Христос Воскресе“ е вик на радост, чрез който изразяваме нашата най-съкровена мечта за вечност и безсмъртие

„Христос Воскресе“ е вик на радост, чрез който изразяваме нашата най-съкровена мечта за вечност и безсмъртие. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин отец Стоян Бербатов, свещенослужител в Благоевград. „Христос Воскресе“ е един въпрос към нас – дали сме отговорни за това, което казваме, защото това не е израз с празно съдържание, а е нашата вяра и нашата убеденост, че това, което христовите апостоли са потвърдили в своите писания и послания – тоест това, което са казали за Христос, ние го приемаме, въпреки че не сме го видели“, добави той. Отец Бербатов отправи апел към всички вярващи да си спомнят за словата на Христос, отправен към Тома, където Христос казва „Блажени са тези, които не са видели, но са повярвали“. Според него в тези слова има много призив за отговорност към нас.
Лора КАЛЧЕВА

Агенция "Фокус"
Никола Белишки, кмет на Община Панагюрище: Нека на Великден се помолим за възкресение на вярата, надеждата, мъдростта и любовта в душите ни

Христос Воскресе за нас, хората, за да не губим вярата си в доброто, за да бъдем в мислите и делата си повече човеци! За да бъдем добри, да прощаваме и да даряваме, да се обичаме и да си помагаме. Това казва в поздравителен адрес по повод Възкресение Христово кметът на Община Панагюрище Никола Белишки, съобщават от пресцентъра на Общината. В поздравителния адрес се посочва още: „Нека в тези дни се поклоним пред святото тайнство на човеколюбието, саможертвата и вяра в Бога и пред тяхната съзидателна сила. Да се помолим за възкресение на вярата, надеждата, мъдростта и любовта в душите ни! И да благодарим за това, което имаме! Нека заедно отправим молитва за здраве и мир, за благодат и сполука за нас и нашите семейства, за нашия народ, за нашата България! И чудото на Възкресението да влезе във всеки дом!“.

Агенция "Фокус"
Отец Петър Стефанов: Христос доказа, че той е над всичко и смъртта е победена

Събитието, което побеждава света, е Възкресение Христово. Това каза за Радио ‘‘Фокус’’ – Пирин отец Петър Стефанов от църквата „Въведение Богородично“ в Благоевград. „Христос доказа, че той е над всичко, смъртта е победена, така че човек, когато носи истината в сърцето си, нищо не може да го победи“, каза още той. По думите му цялата седмица преди Великден е много особена и специална, и службите през тази седмица са много специфични, но най-специалната и важната е литургията в полунощ – събота срещу неделя, когато във всички православни храмове се оповестява евангелското четиво, тържествено бият камбаните и всички с радост се поздравяваме с пасхалния поздрав „Христос Воскресе!“. Отец Петър допълни, че богослужението за Второ Възкресение, което се отслужва по обяд на Великден, също е изключително тържествена, и обикновено пред храма в този момент има тълпи от хора.
Лора КАЛЧЕВА

Агенция "Фокус"
Пловдив: Стотици козунаци бяха раздадени на вярващите пред храмовете в града по повод Великден

Стотици козунаци бяха раздадени на вярващите пред храмовете в града по повод Великден, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Пред църквите „Свети Георги“, „Света Петка“ и „Свети Спас“ в район „Централен“ на града на миряните бяха дарени 1 200 козунака за празника. Обредният хляб бе раздаден и на вярващите в храм „Света Троица“ в квартал „Кючук Париж“ на район „Южен“. 300 козунака, 100 парчета кашкавал и 100 парчета сирене бяха дарени на гражданите пред църквата „Св. Иван Рилски” в пловдивския район „Северен”, веднага след службата в храма.
Още вчера, на Велика събота, пред храм „Св. Пророк Илия” в район „Източен“ и пред храм „Св. Преображение Господне” в район „Тракия“ бяха раздадени по над 500 козунака. Обреден хляб бе дарен и за миряните на територията на район „Западен“ в Пловдив. Дарения от козунаци получиха и социални заведения в града.
В акциите по раздаване на козунаци се включиха и всички районни кметове.
Тони МИХАЙЛОВ

Агенция "Фокус"
Проф. Костадин Динчев, фолклорист: Великден е празник, който в основата си има народната подсказка за „Побеждаващата природа“

Великден е един от най-тържествено отбелязваните религиозни празници, който в основата си има народната подсказка за „Побеждаващата природа“. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин проф. Костадин Динчев, фолклорист и почетен гражданин на Благоевград. По думите му и на юг, и на запад и на север чак до Черно море и до Дунава Великден се отбелязва по един и същи начин и винаги се свързва с радостни мигове за хората. „В Югозападна България се правят всички неща, които като цяло са общоприети за отбелязването на Великден. При нас се изпълняват същите обичаи, както и навсякъде в българското етническо землище“, подчерта проф. Динчев. Според него Великден е хубав ден, в който всичко е тръгнало – пролетта няма връщане и се очаква да дойде 6 май, когато отбелязваме Гергьовден и окончателната победа на пролетта над зимата. „Затова и народните представи по време на празника посветен на св. Георги, зеленината вече е избуяла, всичко излиза на паша и както се казва в една народна песен: „..и стока, море и мака, сиви говеда в гората, вранье коньеве в полето, на хилядници овчици и на стотини козици“. Тази песен идва да покаже, че всичко на вън вече зеленее, тревата тръгва, пашата също и най-сетне настъпва момента на очакваното благополучие на човека, след като вече е преодоляна страшната зима“, заяви още проф. Динчев.
Лора КАЛЧЕВА

Агенция "Фокус"
Д-р Костадин Коев, кмет на Община Велинград: Великден носи силата на вярата и изпълва сърцата с душевен мир и човеколюбие

Велинград. Великден е времето, когато всички вярващи изричат своята молитва за здраве, благополучие и спасение. Това каза кметът на Община Велинград д-р Костадин Коев в поздравителен адрес по повод Възкресение Христово, съобщиха от пресцентъра на Общината. Той подчерта, че този празник носи посланието за силата на вярата и изпълва сърцата с душевен мир и човеколюбие. „Oт сърце желая нa всички здраве, сигурност и cпoоĸoйcтвиe. Heĸa дните Ви да ca благословени и изпълнени с доброта, вяра , хармония и разбирателство в семейното огнище“, каза още в приветствието си д-р Коев. Той поздрави всички жители и гости на родопската община с най-светлия християнски празник – Възкресение Христово.

Агенция "Фокус"
Велико Търново: Хиляди жители и гости на града се стекоха в крепостта на Асеневци, за да отбележат Христовото Възкресение

По стара традиция, датираща още от времето на Второто българско царство, Велико Търново отново посрещна Възкресение Христово на върха на крепостта Царевец. Пасхалното богослужение бе отслужено на едно от най-светите български места – пред Патриаршията музей „Възнесение Господне”. Точно в полунощ на Великден великотърновският митрополит Григорий изнесе благодатния огън, а Христовото възкресение бе възвестено със звън на всички църковни камбани. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
Светлият християнски празник събра над 4000 жители и гости на Велико Търново от България и различни държави в средновековната столична крепост. Заедно с тях бе кметът на Старата столица Даниел Панов и неговото семейство.
„Нека Христовото възкресение дари вас и вашите близки със здраве, благополучие, светлина и доброта! Христос воскресе!”, обърна се към хората Даниел Панов. Той припомни, че повече от век и половина на върха на Царевец се е извисявала Търновската и българска патриаршия.
Великотърновският митрополит Григорий и градоначалникът поведоха голямо литийно шествие, с което благодатният огън бе пренесен до катедралния храм „Рождество на Света Богородица”. Доброволци с 200 огнени факли създадоха още по-атрактивна атмосфера при спускането от Царевец.
Хиляди осветени яйца и парчета козунаци бяха раздадени на площад „Цар Асен I” на жителите и гостите на града. Жестът бе осигурен от фирмите „Метро Кеш енд Кери България”, Консорциум „Агробизнес” и „ЦБА Асен Мениджмънт”.
В 1,00 ч. след полунощ започна и Възкресната Света литургия, отслужена в катедралния храм. Светлите думи „Христос воскресе” бяха произнесени на пет различни езика.

Агенция "Фокус"
Министър Николина Ангелкова: Христос Воскресе, нека любовта към хората да напътства важните решения за бъдещето на децата ни

Христос Воскресе! Желая здраве и благоденствие! Това написа министърът на туризма Николина Ангелкова в профила си в социаланта мрежа "Фейсбук" по повод Великден. "Нека любовта към хората да напътства важните решения за бъдещето на децата ни", написа още Ангелкова.

Агенция "Фокус"
Председателят на парламента Цвета Караянчева: Нека си пожелаем обичта и вярата в Деня на Възкресението Христово да ни направят по-добри

Честито Възкресение Христово. Пожелавам ви Великденските празници да ви донесат много радост, щастливи мигове, любов и оптимизъм. Това е написала в официалния си профил в социалната мрежа „Фейсбук“ Цвета Караянчева – председател на Народното събрание, по повод Великден. „Тези светли дни са изпълнени с вълнение, с очакването, че ще се сбъднат всички наши мечти. Нека си пожелаем обичта и вярата в Деня на Възкресението Христово да ни направят по-добри, а усмивките на нашите близки и приятели да ни изпълнят с топлина, сърдечност и надежда“, е написала още Цвета Караянчева.

Агенция "Фокус"
Митрополит Николай: Чрез Христовото Възкресение се превърна в реалност вярата, която в старозаветните столетия е била само очакване

Чрез Христовото Възкресение се превърна в реалност вярата, която в дългите старозаветни столетия е била само очакване. Това каза пред събралите се десетки вярващи в храм „Св. Марина“ Пловдивският митрополит Николай след празничното богослужение за Великден, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „От нас зависи да пазим и следваме тази вяра, та с това и да се спасяваме чрез нея. В нас е царството Божие, по думите на нашия Господ и Спасител, и в наша власт е да живеем и да оделотворяваме тази наша спасителна православна вяра, и достойно да се възползваме от щедро предоставената ни от Христа, чрез Неговата преславна победа, възможност да бъдем истински съграждани на светиите и свои на Бога. В нея ­ в тази богодарувана ни вяра, отново ни утвърждава утрото при празния гроб, денят на светата Пасха, Празникът на празниците и Тържество на тържествата, както Църквата е наричала винаги Деня на преславното Христово Възкресение“, каза митрополит Николай.
„Чрез Христовото славно Възкресение, както свидетелства божественият евангелист, народът, който седеше в мрак, видя голяма светлина, и за ония, които седяха в страна и сянка смъртна, изгря светлина. Светлина, мир и спасение за всеки човек и за всички народи, във всички времена, които с вяра са приели и продължават да приемат Него­ истинската светлина, които са познали в Него своя едничък истински Бог и Спасител и на които Той предостави възможността от чеда на греха и смъртта да станат чеда Божии“, каза още владиката.
Митрополит Николай посочи, че животът и вярата, които светата Църква изповядва и проповядва, и с които всички нейни верни живеят и се спасяват, са божествен дар за всички нас и за всеки човек. „Нека Светлината, изгряваща в този ден от празния гроб, огрява винаги всички нас. Нека тя винаги съгрява сърцата ни и просветлява умовете ни, та водени от нея да вървим неизменно по стъпките Христови, следвайки завещания ни от Него образец, а с това да се удостоим и с вечния живот с Него“, каза Пловдивският митрополит Николай.
Тони МИХАЙЛОВ

Агенция "Фокус"
Пазарджик: Щандове за великденски сувенири са обособени в повечето търговски обекти в града

Импровизирани щандове за Великденски сувенири са обособени в почти всички по-големи търговски обекти в Пазарджик, показа репортерска проверка на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Всеки иска да изненада своите близки и приятели с великденски сувенири, сред които шоколадови и гипсови великденски зайци, заимствани от западната традиция, както и плюшени кокошки и пиленца, аранжирани с дървени великденски яйца. Техните цени са символични от 0.50 ст. до 2 лв. Много популярни са и плетените кошнички от различни битови материали, където домакините могат да подредят боядисаните за празника яйца. Восъчните свещи с форма на пиленца или зайчета също са предпочитани като аксесоари за великденската трапеза. Техните цени са от 1 до 7 лв. в зависимост от декорацията и големината.
Албена ЖИЛЕКОВА

Агенция "Фокус"
Митрополит Николай: Нека светлината на Възкресението и радостта от Божията победа никога да не угасват в нашите сърца

Нека светлината на Възкресението и радостта от Божията победа никога да не угасват в нашите сърца. Това благопожела на събралите се десетки вярващи в храм „Св. Марина“ Пловдивският митрополит Николай след празничното богослужение за Великден, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „Със светлина в душите и сърцата, с истинска пасхална радост и благодарност към Небесата, поради изгряващата от гроба Светлина на живота, и тази година благоговейно посрещаме Възкресение Христово. Прекланяме се пред дивния Божи Промисъл и пеем победната песен “Христос възкръсна от мъртвите!”. И радостта ни е пълна, защото извира от непосрамената ни вяра в победилия смъртта наш Господ, който възкръсна, както беше казал и който претърпя унижения и страдания заради нас, като прие смърт ­ и то смърт кръстна, за да покрие извършеното някога престъпление, да ни освободи от робството на греха и смъртта и да ни дарува Своето спасение“, каза митрополит Николай.
„Възкръсналия Господ Иисус Христос, който порази смъртта в самото нейно царство, като разтрепери самия ад и изтреби тлението, който всепобедно възкръсна тридневен и въздигна отдясно на Отца падналата някога човешка природа, и днес ние тържествено прославяме и изповядваме като наш Господ и Бог. Него славословим, Него възпяваме, заедно с небесното войнство и цялото творение, Него в единомислие изповядваме в химните и песнопенията на пасхалното богослужение и в съкровените молитви и благодарения, извиращи от нашите сърца. Него, Победителят на мрака и Източник на незалязващата Светлина, и днес ние продължаваме да следваме и в Неговото име да се спасяваме, защото не познаваме на света друго име, на човеци дадено, чрез което трябва да се спасим”, посочи владиката.
Пловдивският митрополит Николай поздрави с Христовото Възкресение и всички вярващи, които се намират извън пределите на родината.
Тони МИХАЙЛОВ

Агенция "Фокус"
Бургас: С великденски концерт започнаха празничните прояви в града по повод Възкресение Христово

С великденски концерт започнаха празничните прояви в града по повод Възкресение Христово, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Бургас. Бургаският духов оркестър поздрави жителите и гостите на града пред часовника на Общината. На площад „Св. св. Кирил и Методий“ се проведе празничен концерт под надслов „Светъл Великден“. Програмата беше с участието на вокален квартет „Светоглас“ и Капански ансамбъл – Разград. На площада се провеждат и творчески ателиета „В градината на чудесата“ с организирани игри за граждани и деца.
Янислава КРЪСТЕВА

Агенция "Фокус"
Румяна Хаджиева, етнограф: През първия ден от Великден в Разлошко младоженците отиват при кръстника с печено агне, баница, ракия и 30 бели или боядисани яйца

През първия ден от Великден в Разлошко, младоженците отиват при кръстника с печено агне, баница, ракия и 30 бели или боядисани яйца. Това каза за Радио „Фокус” – Пирин Румяна Хаджиева, етнограф и завеждащ отдел “Етнография“ в Регионален исторически музей – Благоевград. „На втория ден посещават деверите, а на третия родителите на булката. В някои селища Лазарките се люлеят на Великденски люлки с вярата, че няма да бъдат похитени от змей. В селата Капаво, Горна Сушица, Добърско домакинята постила на двора бяла кърпа, на която поставя две червени яйца, за да ги огрее слънцето след което натърква своето лице и тези на децата и младите невести едновременно с което ги благославя. Вярва се, че магическата сила на червеното яйце по Великден през годината ще предпазва от лоши очи, болести и злини“, обясни Хаджиева. По думите ѝ в много от селата празничната трапеза не се вдига три дни, а вратите на дома остават отворени. Червеното великденско яйце има магическа сила и през годината ще ни предпазва от лоши очи, болести и злини. Тя обясни, че до 20 година на XX век за багрила на яйцата са били използвани естествени растения, които още от предната вечер трябвало да бъдат накиснати в мълчана вода. „За червен цвят се е използвал риган, смрадлика за оранжев, коприва за зелен и орехи за жълт”, каза още Хаджиева. Тя коментира, че в Пиринския край за Великден се месят три вида обреден хляб. „Първият е за дома, вторият е за дар на кръстника при ходене на поклон и третия е за Лазарската кумица“, добави Хадиева.
Лора КАЛЧЕВА

Агенция "Фокус"
Димитър Николов, кмет на Бургас: Великден е най-големият християнски празник, но и символ на пробуждането на природата, радостта и надеждата в човешката душа

Великден е най-големият християнски празник, но и символ на пробуждането на природата, радостта и надеждата в човешката душа. Това казва кметът на Бургас Димитър Николов в поздравителен адрес по повод Великден, съобщиха от пресцентъра на Общината. В поздравителния адрес на кмета Николов се посочва още: „Скъпи съграждани, Христос Воскресе! Днес е най-чистият и светъл ден в живота на всеки християнин. Великденската традиция идва да ни напомни, че винаги след нощта идва светлината, след дни на тъга има и дни на щастие. Нека светлият празник бъде повод да извадим доброто и светлото, което всеки носи в себе си! Нека бъдем по-добри и смирени! Нека дните Ви са сладки и красиви като великденските козунаци и пъстрите яйца на трапезата Ви! Пожелавам Ви Христовото Възкресение, донесло радост на земята, да озари и Вашия дом! Бъдете живи и здрави! Още веднъж, Честито Възкресение Христово!“

Агенция "Фокус"
Отец Йордан, архиерейски наместник на Асеновград: Възкресение Христово е най-светлият християнски празник, кулминация на духовната ни радост

Възкресение Христово е най-светлият християнски празник, кулминация на духовната ни радост. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив отец Йордан Георгиев, архиерейски наместник на Асеновград. По думите му Възкресението на Христос е велико и чудно явление, отпечатък на Неговото божествено присъствие на земята. „Този празник е кулминацията на тази наша православна и духовна радост, след като сме изминали заедно с Христос последните дни от земния му живот, които ние наричаме Страстна седмица. Няма по-велик от този ден, затова е Великден. Господ Иисус Христос е възкръснал. Ако не беше възкръснал, то тогава нямаше да слезе Светия Дух върху неговите ученици апостоли. Нямаше учениците да тръгнат по света със сила отгоре. Нямаше да съществува църквата. Нямаше да има такава сила, която да завладее света с Христовото учение. Господ победи смъртта. Той върши стотици чудеса, но най-голямото чудо е да възкреси самия себе си. По това показва и своето богосинодство, с това Иисус Христос доказва, че Неговото учение е учението на спасението на цялото човечество“, каза отец Йордан.
Той посочи, че днес в православните храмове се отслужва Второ Възкресение и Евангелието се чете на различни езици. „Четенето на различни езици означава, че словото Божие достига до всички народи по света. В нашата църква го четем на 7 езика, сред които български, руски, гръцки, английски и латински. След това благославяме народа и отново си честитим Възкресение Христово. По традиция, храмовете в Асеновград са препълнени от вярващи“, каза отец Йордан.
По думите му на Великден си разменяме благопожелания и се чукаме с яйца. „Яйцето носи идеята на безсмъртието. Красотата и пъстротата на боядисаните яйца символизират разнообразието на живота, а чукането на яйцата – сблъсъка между личните светове на хората“, добави отец Йордан.
Тони МИХАЙЛОВ

Агенция "Фокус"
Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Нека на Великден да изпълним сърцата си с мир и любов, с радост и топла човешка взаимност

Нека на Великден да изпълним сърцата си с мир и любов, с радост и топла човешка взаимност. Това се казва в поздравителен адрес от кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов към жителите на общината по повод Великден, съобщиха от пресцентъра на Община Карлово. В поздравителния адрес от кмета Кабаиванов се посочва още: „На най-светлия християнски празник – Възкресение Христово, се обръщам към Вас с пожелания за здраве, щастие и благоденствие. Великден носи в себе си най-ярките послания за нов живот, вяра, любов и съпричастност. Христос възкресе за всички нас, за да бъде животът ни пълен с радостни мигове и нови надежди! Нека да посрещнем празника с преклонение пред човеколюбието на Спасителя. Нека доброто да ни води в помислите ни! И нека Божията благодат бъде над Вас и Вашите семейства! Честито Възкресение Христово!“

Агенция "Фокус"
Митрополит Григорий: Нека на Великден да помолим Господ да даде здраве и благодат на семействата ни, на отечеството ни и на старата българска столица

Нека на Великден да помолим Господ да даде здраве и благодат на семействата ни, на отечеството ни и на старата българска столица. За това призова по време на службата по случай Второ възкресение, която се отслужи в най-новия храм във Велико Търново – църквата „Възкресение Христово“, Великотърновският митрополит негово високопреосвещенство Григорий, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Владиката започна богослужението с традиционния поздрав „Христос Воскресе!“ и събралите се стотици миряни му отвърнаха с „Воистина Воскресе!“. „Нека Бог да дава благодат на нашата страна, да дава упование на заселниците, да дава кураж и обич към Себе си и към ближния“, каза още митрополит Григорий. Той добави, че застава зад предложението на кмета Велико Търново да бъде обявен за културна столица на България, защото градът винаги е бил духовна столица на страната.
В църковната служба се включи и кметът инж. Даниел Панов, както и общественици от града и десетки жители. За всички беше осигурена благословена традиционна почерпка за празника, която включваше боядисано яйце и парче козунак. Те са предоставени от спонсори безвъзмездно благодарение на Община Велико Търново.
В 21.00 часа тази вечер ще бъде излъчен аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”, който също е подарък за жителите и гостите на града от местната администрация. Прожекцията може да бъде наблюдавана от площад „Цар Асен I”.
Луиза ТРАНЧЕВА

Агенция "Фокус"
Грозделина Георгиева, Регионален етнографски музей - Пловдив: В България е възприето на Великден да се ходи на гости, носят се яйца и обреден хляб

В България е възприето на Великден да се ходи на гости. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив Грозделина Георгиева, уредник в Регионалния етнографски музей. По думите ѝ днес задължително се посещават кумовете, близките и роднините, като се носят яйца и обреден хляб. „Когато има младо семейство, задължително се подготвя обреден хляб, наречен „куклица“, каза Грозделина Георгиева. Тя посочи, че хлябът за Великден е изключително украсен, обредно натоварен, като винаги върху него се слагат яйца. „Често по средата се слага бяло яйце, а около него червени. Бялото яйце се яде на самия празник. С него се раздава на хората след дългия пост – първо се опитва от яйцето и хляба, чак след това от месната храна“, посочи уредникът в Регионалния етнографски музей.
Грозделина Георгиева посочи, че основните елементи на Великденската трапеза са обредното животно – агне, пита и козунак. „Козунакът е традиция, заимствана от Запад. В страни като Чехия и Словакия това е старо и познато ястие, докато при нас идва през 20-ти век. Преди това са се правили пити, а чак след това при нас навлиза сладкото тесто“, обясни тя.
Уредникът в Етнографския музей в Пловдив добави, че друга традиция на Великден е борбата с боядисани яйца. „На Великден се чукваме с яйцата за здраве. Вярва се, че което яйце излезе най-здраво, съответно притежателят му ще бъде здрав през цялата година“, посочи Георгиева.
Тони МИХАЙЛОВ

Агенция "Фокус"
Патриарх Неофит: Поздравявам с Христовото Възкресение всички верни чеда на православната вяра в родината и извън нея

Нека светлината, изгряваща в този ден от празния гроб, огрява винаги всички нас. Нека съгрява сърцата ни и просветлява умовете ни, та водени от нея, да вървим неизменно по стъпките Христови. Поздравяваме с Христоворо Възкресение всички верни чеда на православната ни църква в родината ни и далеч от нея и всесърдечно благопожелаваме на всички светлината на Възкресението и радостта от Божията победа никога да не угасват в нашите сърца. Това каза Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит по време на богослужението за Великден в църквата "Св. Неделя", предаде репортер на Агенция "Фокус". "Със светлина в душите и сърцата, с истинска пасхална радост и благодарност към небесата, поради изгряващата от гроба светлина на живота и тази година благоговейно посрещаме Възкресение Христово. Прекланяме се пред дивния Божи промисъл и пеем победната песен: "Христос Възкръсна от мъртвите". Радостта ни е пълна, защото извира от непосрамената ни вяра в победилия смъртта наш Господ, който Възкръсна заради нас", каза патриархът.
Негово светейшество пожела светлина, мир и спасение за всеки човек. "Братя и сестри, животът и вярата, които светата църква изповядва и проповядва и с които всички нейни верни живеят и се спасяват са божествен дар за всички нас", посочи Неофит. Според него от нас зависи да следваме спасителната православна вяра.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Благоевград: Започна празничният концерт по случай Възкресение Христово на площад „Македония“

Биг Бенд - Благоевград изнася концерт по случай празника Възкресение Христово, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. Концертът започна в 11.30 часа на площад „Македония“. Участват ученици от НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ в областния град, както и студенти от ЮЗУ „Н. Рилски“. В програмата звучат популярни поп и джаз хитове. Концертът на Биг Бенд – Благоевград е част от празничната програма на Община Благоевград по повод отбелязването на Великденските празници. В рамките на изминаваща вече седмица бяха проведени и други мероприятия, сред които „Лов на великденски яйца“, различни работилници за украсяване на яйца и други. Красива илюминация от светлини над Кръста на Благоевград след поздрава, който православните християни си отправят в полунощ – „Христос Воскресе“ беше кулминацията на великденската програма на Община Благоевград.
Лора КАЛЧЕВА

Агенция "Фокус"
Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ - Благоевград: Възкресението е символ на победата над тлението и смъртта

Възкресението е символ на победата над тлението и смъртта. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Аделина Стефанова, уредник в храм „Въведение Богородично“ в Благоевград. На този ден приключва строгият пост. „В днешния неделен ден във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнично богослужение за Възкресение. В Благоевград 33-метровия кръст над града беше осветен в най-различни цветове, за да възвести Възкресението Христово“, каза Стефанова. В този час се извършва празнично богослужение в храм „Въведение Богородично“. Аделина Стефанова, уредник в храма уточни, че всички свещеници ще се включат в нея, тъй като се отслужва в двора на църквата. По думите ѝ на днешния ден всички хора минават, помазват се, оставят червени яйца и се поздравяват с „Христос Воскресе!“.
Лора КАЛЧЕВА

Агенция "Фокус"
Пловдив: Десетки вярващи присъстват на празничното богослужение за Великден в митрополитския храм „Св. Марина“

Десетки вярващи присъстват на празничното богослужение за Великден в митрополитския храм „Св. Марина“ в Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Богослужението за Второ Възкресение се отслужва от Пловдивския митрополит Николай. Владиката бе посрещнат от вярващите пред храма, като той ги поздрави с думите „Христос Воскресе!“. На празничното богослужение присъстват областният управител Здравко Димитров, бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-ма бригада „Специални сили“, и старши комисар Атанас Илков, директор на Областната дирекция на МВР в Пловдив.
Великден е денят, в който християните празнуват Възкресението на Сина Божи Иисус Христос. Според вярването на третия ден след като е разпънат на кръст и погребан, жени виждат гробницата празна. Възкръсналият Син Божи се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите. На самия празник цялото семейство се събира на празничен обяд, който завършва с традиционното борене с великденски яйца. Според поверието победителят ще бъде здрав и честит през цялата година. Само веднъж в годината, на Великден, един и същ евангелски текст се чете в храма на различни езици, което се прави с цел словото Божие да достигне до всички народи по света.
Тони МИХАЙЛОВ

Агенция "Фокус"
Пазарджик: 105 действащи църкви и параклиси посрещнат миряни на Великден в областта

Общо 105 са действащите православни храмове на територията на област Пазарджик, които посрещнат миряни на Великден. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пазарджик от Архиерейското наместничество в Пазарджик. Във всеки един от тях по време на Великденските празници ще се отслужват литургии. В областта има различни църкви, параклиси и манастири, кръстени на светци, но няма такива на името на Иисус Христос, тъй като вярването е, че той е във всеки православен храм. Най-много църкви в Пазарджишко има на името на свети Георги – общо 16, на св. Богородица – 15 и на св. Димитър и св. Троица по 9 храма. Четири църкви в областта има на имената на св. Архангел Михаил, св. Иван Рилски и св. Илия. По три храма в различни населени места са на имената на св. Неделя, св. Никола, св. Петка и Свето Възнесение. По два са храмовете, носещи имената на св. Атанасий, св. св. Кирил и Методий, св. св. Константин и Елена, св. Харалампий и Рождество Богородично. Само един православен храм в Пазарджишко носи името на св. Варвара“. Изборът на име на православен храм е важен и отговорен акт, затова винаги се търси мнението на хората от населеното място, където ще бъде открит. Имат се предвид и празниците, както и традициите в населените места.
Албена ЖИЛЕКОВА

Агенция "Фокус"
Проф. Донка Байкова, диетолог: На празничния великденски обяд трябва да наблегнем на леките зеленчуци и да не смесваме месото с ориз и картофи

На празничния великденски обяд трябва да наблегнем на леките зеленчуци и да не смесваме месото с ориз и картофи. Това каза диетологът проф. Донка Байкова в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с правилното хранене на Великден.
„Препоръката на нас, специалистите, е да не преминаваме стресово към съвсем различно по съдържание и вид на храните меню, тъй като това би било стрес за организма. Добре е в първия ден от великденските празници да разпределим видовете кулинарни шедьоври поне по приеми през деня“, каза още проф. Байкова. По думите ѝ за закуска е добре да приемем филия козунак с чаша плодов сок, кафе или чай и да не я комбинираме с друга животинска храна като яйца, защото това може да доведе до стомашно-чревен проблем. Малко след това вече можем да си позволим едно яйце.
„Wеликденският обяд домакинята, която е информирана, знаеща и с висока здравна култура, трябва да го приготви с различни зеленчукови гарнитури. И би било добре те да бъдат от гамата на зелените листни зеленчуци – зелен лук, спанак, лапад, коприва, киселец, магданоз, джоджен и пр. Така по-лесно той ще усвои, ще храносмила, ще се справи с агнешкото месо, което винаги си представяме, че е малко по-тлъсто от останалите червени меса. За тази цел хубаво е то да се поднася леко охладено, за да могат да изкристализират лоените капчици и да бъдат тактично отстранени с ножа от домакинята преди да поднесе на членовете от семейството порциите нарязано на тънко агнешко месо. Това е моята препоръка за обяда. Да не забравяме и че тук със сигурност ще има различни напитки. Добре е да не се предозира с различни видове алкохол, защото това допълнително би натоварило храносмилателната система и в частност черния дроб и панкреаса“, обясни проф. Байкова и уточни, че е важно винаги едното ястие да се отсервира преди да се сервира следващото. По думите ѝ трябва бъде много лека, с малко калории – само една салата с добавка яйцата или с малко риба или с малко млечен продукт.
„Изобщо последните години препоръките на специалистите са разнообразно хранене в малки количества. На този ден трябва да наблягаме на по-обилните зеленчукови гарнитури, да доминират леките зеленчукови разновидности с високо водно съдържание, а не нишесте съдържащите картофи, зърнени гарнитури като ориз, като булгур. Всички те ще дойдат на втория ден – тогава ще можем да опитаме дроб сармата, която е едно доста мазно и високо калорийно оризово ястие. Важно е те да не бъдат сервирани с печеното месо“, обясни диетологът.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Ирена Соколова, областен управител на Перник: Възкресението на Христос промени света завинаги, слагайки началото на нова възможност да осмисляме живота си и да виждаме истината

Възкресението на Христос промени света завинаги, слагайки началото на нова възможност да осмисляме живота си и да виждаме истината. Това казва областният управител на Перник Ирена Соколова в поздравителен адрес за Великден, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. В поздравителния адрес на областния управител се посочва още: „Уважаеми жители на област Перник, днес всички християни прославяме Възкресението на Исус Христос - Божият син дал живота си, за да изкупи греховете ни и да ни дари със спасение. В тези светли дни имаме повод да си припомним смисъла да се наричаме християни и причината да наричаме този ден Великден.
Уповавайки се на вярата, нека се стараем да носим изконните добродетели – жертвоготовност, покаяние, прошка. Смирени в мислите и сърцата си да запазим това, което е чисто и достойно за човешкия ни образ, това което е раждащо и изграждащо. Делата ни да бъдат мъдри и съзидателни, празниците – пълни с радост и веселие! Христос воскресе! Нека светлината на Неговото Воскресение води живота ни!“

Агенция "Фокус"
София: Стотици вярващи се събраха в храм "Св. Вмца Неделя" на богослужението за Второ Възкресение

Стотици вярващи се събраха в църквата "Св. Вмца Неделя" на богослужението за Второ Възкресение, предаде репортер на Агенция "Фокус". Богослужението се отслужва от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Патриархът бе посрещнат от християните пред църквата и той го поздрави с думите "Христос Воскресе". С тези думи започна и светата литургия.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Ваня Йорданова, етнолог: Червеното яйце е първата блажна храна, която се вкусва след Великденския пост

В неделя църковните камбани възвестяват Христовото Възкресение и началото на тридневни тържества. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян етнологът в Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян, Ваня Йорданова. „След тържествена църковна служба, на която присъстват всички членове на семейството и от която всеки отнася в дома си свещта която е държал там по време на службата, всички в семейството се борят с яйца за здраве, като се вярва, че чието яйце се окаже най-здраво, той ще бъде най-здрав през годината", поясни тя. „Червеното яйце всъщност е и първата блажна храна, която се вкусва след Великденския пост. С яйца се черпят още всички гости, които са дошли да честитят празника, даряват се на кумове, на роднини, на съседи. На улицата хората си разменят обичайните поздравления: „Христос Воскресе!“ и „Воистина Воскресе“. Този поздрав се разменя сред хората чак до Спасовден – 40 дни след Великден“, каза още Йорданова.
Нели ГЕРГЬОВСКА

Агенция "Фокус"
Патриарх Неофит: Нека всички да изпитат радостта от Христовото Възкресение

На този хубав слънчев ден, когато се радваме на Христовото Възкресение, пожелавам на всички от сърце да изпитат тази радост и да живеят с нея. Това каза Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит преди богослужението за Великден в църквата "Св. Неделя", предаде репортер на Агенция "Фокус".
Патриархът поздрави вярващите пред храма с думите : "Христос Воскресе", а те му отвърнаха, както повелява традицията с "Воистина Воскресе".
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Стефан Радев, кмет на Сливен: Нека на този свят ден да празнуваме победата на доброто, любовта и вярата

Нека на този свят ден да празнуваме победата на доброто, любовта и вярата. Това казва кметът на Сливен Стефан Радев в поздравителен адрес по повод Възкресение Христово, съобщиха от пресцентъра на Общината. В поздравителния адресна кмета Радев се посочва още: „Заедно, с мисъл за другите и следвайки християнските ценности, можем да се изправим срещу неправдите и да преодолеем всички трудности. Пожелавам на всички много здраве и благоденствие, вяра в собствените си възможности и сила по пътя ни към общото добруване!“

Агенция "Фокус"
Здравко Димитров, областен управител на Пловдив: Съхранете в себе си човешкото и следвайте доброто – само така Великден ще бъде в сърцата ви

Съхранете в себе си човешкото и следвайте доброто – само така Великден ще бъде в сърцата ви. Това се казва в поздравителния адрес от областният управител Здравко Димитров към жителите на Пловдивска област по повод Великден, съобщиха от Областната администрация. В поздравителния адрес от областният управител Здравко Димитров се посочва още: „В деня на Божието Възкресение се обръщам към вас, за да ви поздравя! Великденските празници винаги ни вълнуват с посланието за силата на вярата. Нека пребъдваме в непрестанната радост на Христовото Възкресение и да крепнем в нестихващата благодат извираща от празника, с която щедро ни дарява Възкръсналият Господ! Честито Възкресение Христово!“

Агенция "Фокус"
Николай Мелемов, кмет на Смолян: Великден е празник не само на Христовото Възкресение, а време за душевно пречистване и благодат

Великден е празник не само на Христовото Възкресение, а време за душевно пречистване и благодат. Символ на нашата вяра и надежда в доброто, и в любовта към ближния. Това казва в поздравлението си до жителите на община Смолян кметът Николай Мелемов, съобщиха от пресцентъра на Общината. В поздрава се казва още: „Скъпи съграждани, сърдечно Ви поздравявам с най-големия християнски празник Възкресение Христово! Нека да посрещнем празника с преклонение пред човеколюбието на Спасителя. Да си пожелаем светлината на Христовото Възкресение да озари живота ни. Пламъкът от хилядите свещи запалени във Великденската нощ да осветят и стоплят душите и сърцата ни. В семействата ни да има мир, разбирателство и любов. Пожелавам на всички Вас, да съхраните вярата в чудото на Възкресението, да запазите добрината в себе си и стремежа за разбирателство. Бъдете живи и здрави и нека Великденските празници да бъдат изпълнени с радост и топлина. Христос Воскресе! Честит Великден!“, се казва още в поздрава на кмета на Смолян към жителите на общината.

Агенция "Фокус"
Проф. Донка Байкова, диетолог: Видимо оцветената с бои част от яйцето задължително трябва да се отстранява преди консумация

Видимо оцветената с бои част от яйцето задължително трябва да се отстранява преди консумация. Това каза диетологът проф. Донка Байкова в интервю за Агенция „Фокус“. „През последните години голяма част от населението у нас реагира с най-различни алергични реакции и стомашно-чревни възпалителни проблеми след консумация на оцветени с бои яйца. Синтетичните оцветители са гастритогенни, алергизиращи, обострящи алергични състояния при чувствителни индивиди и крият риск от спастични бронхити или обостряне на астматични пристъпи“, обясни проф. Банкова.
По думите ѝ за боите за яйца е характерно, че причиняват и свръх активност при децата. „А именно те са тези, които най-много се радват на шарено обагрените яйца – ще ги чупят, по ръчичките им ще остават следи от различни бои, които е възможно да попаднат през устата в храносмилателната система. А това е доста рисково. Да не говорим, че белтъкът на яйцето често пъти е не само видимо обагрен, а микропорите му също допускат проникване на боя и боядисване. За това съветът ми е ръцете на децата да се изтриват с мокра кърпа или най-добре да се измиват с течаща вода след чукането с яйцата и преди консумация“, каза още диетологът и уточни, че е изключително важно винаги да се отстранява видимо оцветената част от яйцето.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Весела Христова, Туристически комплекс „Аква Калиде“: В комплекса ще бъде представена гостуваща изложба на Природонаучния музей, посветена на великденските яйца

Великденският празник в „Аква Калиде“ ще бъде много интересен за децата. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Бургас Весела Христова, управител на Туристически комплекс „Аква Калиде“. Ще има гостуваща изложба на Природонаучния музей. Изложбата е под името „Естествени багрила и минерали“ и ще се покаже как в миналото хората са оцветявали и са боядисвали яйца и текстил. Друго много атрактивно в комплекса ще бъде художествено украсяване на едно гигантско яйце, което ще краси за известно време „Аква Калиде“. Това ще бъде под ръководството на учителя по изобразително изкуство Таня Стоянова и нейните ученици. Има две детски работилници от новото издание „Арт и Факти“. Според Христова това е една нова инициатива, стартирала на 1 април, която се планира да бъде дългосрочна. Всяка неделя ще се организират тематични детско-творчески и занаятчийски работилници. Децата ще имат възможност да се запознават с изкуствата и занаятите, като изработват различни тематични елементи собственоръчно. Ще имат възможността да гледат и филмовата продукция, за да научат много интересни факти за музея и красотите на комплекса, каза още Христова.
Янислава КРЪСТЕВА

Агенция "Фокус"
Цветан Цветанов, ГЕРБ: Христос Воскресе - нека светлината на Възкресението да води сърцата ни по верния път

Христос Воскресе! Приятели, пожелавам на всички светлината на Възкресението винаги да води сърцата ни по верния път. Това написа заместник-председателят на ПП ГЕРБ и председател на парламентарната група Цветан Цветанов в социалната мрежа "Фейсбук" по повод светлия християнски празник Възкресение Христово. "Нека да се обичаме и да бъдем добри хора. Пожелавам много здраве, щастие и топлина на вас и семействата ви", пише още Цветанов.

Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев: Христос Воскресе - нека си пожелаем да крепне вярата, надеждата и любовта между нас, българите

Христос воскресе! Скъпи сънародници, във великия ден на Христовото Възкресение нека си пожелаем да крепне вярата, надеждата и любовта между всички нас, българите. Това написа държавният глава Румен Радев в социалната мрежа "Фейсбук" по повод светлия празник Възкресение Христово. "Да не слабее волята ни да творим добро, дори когато срещаме неразбиране и враждебност. В изпитанията да не губим надеждата си, защото всеки Великден ни връща упованието в справедливостта и живота. Да обичаме ближния си, защото любовта е празна дума, ако не обърнем внимание на хората, които са непосредствено до нас", пише още президентът.

Агенция "Фокус"
Корнелия Нинова, БСП: Христос Воскресе - пожелавам на българите здраве, сполука и доброта

Христос Воскресе. Мир и благодат на всички. Пожелавам ви здраве, сполука и доброта.Това написа в социалната мрежа "Фейсбук" лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод светлия християнски празник Възкресение Христово.

Агенция "Фокус"
Адрианополският епископ Евлогий, игумен на Рилски манастир: Празникът Възкресение Христово трябва да се посреща с много смирение

Празникът Възкресение Христово трябва да се посреща с много смирение, защото Възкресението е заради нас – човеците. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Адрианополският епископ Евлогий, игумен на Рилската света обител. „Ние хора, се надяваме, че животът продължава след смъртта тук, на земята, неговото явяване на земята, раждането, проповядването, чудесата, които е извършил, саможертвата на кръста, са в името на човешкия род. Затова това са дни, в които ние трябва да се смирим, защото гордостта е един от лошите съветници на хората и да благодарим на Бог за тази велика милост която се оказва, тази надежда, която ни се дава, че ние ще живеем, нашите души след смъртта”, каза игумен Евлогий. По думите му това е смисълът и центърът на този празник – Христос с възкресението побеждава смъртта и дава надежда на всеки един човек за вечен живот. Игуменът на Рилската света обител отправи пожелание по повод Възкресение Христово за радост в пасхалните дни, която да изпълни душата и душите на всички, които да вярват в Христовото възкресение, което е надежда на всички за безсмъртие и вечен живот.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Агенция "Фокус"
В Босилеград предстои кулминацията на 25-ото юбилейно издание на Международния великденски детски фестивал

В Босилеград предстои кулминацията на 25-ото юбилейно издание на Международния великденски детски фестивал. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил организаторът на фестивала Александър Димитров. По думите му програмата предвижда дефиле и официално откриване, награждаване на всички победители във фестивала от годините между от 1994 до 2017, както и основните състезания за празника. „Големите събития се случват в неделя и понеделник, като по традиция в училищния двор ще се съберат всички участници. Очакваме между 700 и 800 деца от 6 държави, включително от далечна Молдова и нашите близки балкански съседни страни, България, Македония, Сърбия, Румъния и Унгария. Така че Босилеград ще се превърне в много интересно място”, каза Александър Димитров. По думите му основните конкурси са три. Най-здраво великденско яйце, най-оригинално яйце и най-хубаво боядисано яйце. „Отначало беше само състезание, след това усетихме, че покрай състезанието можем да вкараме много добра програма, започнахме да увеличаваме дните на фестивала. В началото се провеждаше само в един ден, а сега една седмица и всички ние се радваме, че предстои най-хубавото. По време на фестивала се случват редица културно-забавни програми – изложби, концерти, работилници, театрални представления, пърформанси и други”, каза Димитров.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Агенция "Фокус"
Кюстендил: Близо 160 жители на общината отбелязват своя имен ден на Възкресение Христово

Близо 160 жители на община Кюстендил отбелязват своя имен ден на Възкресение Христово. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от отдел „Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО) към Община Кюстендил. 60 дами в общината носят името Величка, а мъжете с името Величко са 3. Двама души носят името Велик, а 23 дами – Велика. С името Велико са наречени 3 души. 22 са с името Велин, а 26 – Велислав. Седем дами са с името Велка, а сред мъжете има и петима души с името Вили. На Великден своя празник отбелязват четири дами, наречени Велина и три – Вела.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Агенция "Фокус"
Веска Спасова, етнолог: Великденските празници са наситени с богата ритуалност и обредност, защото хората се стремят към промяна към по-хубаво и по-добро

Великденските празници са наситени с богата ритуалност и обредност, защото хората се стремят към промяна към по-хубаво и по-добро. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Веска Спасова, етнолог към Регионален исторически музей – Кюстендил. По думите ѝ именно обредите за празника и ритуалността се цели да се постигне здраве, плодородие и късмет за годината. „Много са старите легенди, в които са преплетени мит и религии, за да достигне до нас обредността. Според древна представа Великден и Божич са двама братя. Божич е по-старият и по-скромният, а Великден е по-младият, по-напереният. Божич гледа винаги да му е пълна трапезата, а Великден е обичал да се облича по-хубаво, да се показва на хорото. Затова е останало от преди на Великден да се купи нова дреха, да се облече за празника”, каза Веска Спасова. Според нея по тази причина още от древни временна човекът се е борил с природата, чрез определена ритуалност да постигне това.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Агенция "Фокус"
Пазарджик: Празнична св. Литургия за Възкресение Христово се отслужва в храмовете в града

Празнична св. Литургия за Възкресение Христово се отслужва в храмовете в Пазарджик, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Миряни се стекоха още в ранните часове на деня в трите най-големи църкви в града – „Св. Богородица“, „Св. Петка“ и „Св. Георги“. Християнският свят днес празнува Възкресение Христово – денят, в който Сина Божи Иисус Христос е възкръснал на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Възкресението е символ на победата над тлението и смъртта. Денят, който дава смисъл на вярата. Първи разбират за станалото чудо жените мироносици. Те отиват при гроба, за да помажат тялото на Иисус Христос, но ангел господен им съобщава: Христос Възкресе, защо търсите живия сред мъртвите? „Христос Воскресе!“ и „Воистина воскресе!“ са думите, с които целият християнски свят се поздравява на Великден. На Великден деца и възрастни се „бият“ с червени яйца, като гледат кой ще излезе победител. Народната традиция повелява, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината. На този ден имен ден празнуват Велик, Велика, Веле, Велко, Величко, Велин, Велина, Вичка, Възкресия, Паско, Пасо, Пашо.
Албена ЖИЛЕКОВА

Агенция "Фокус"
Генчо Генчев, кмет на Свищов: Великият ден се почита от целия православен свят, но всеки християнин преживява Възкресението лично и дълбоко в себе си

Великият ден се почита от целия православен свят, но всеки християнин преживява Възкресението лично и дълбоко в себе си. Това заяви в празничното си обръщение към жителите и гостите на Свищов кметът на града Генчо Генчев, съобщиха от пресцентъра на Общината. В поздравителния адрес се посочва още: „Скъпи съграждани, За мен е чест и удоволствие, че имам възможността да се обърна към всички вас с най-искрен поздрав по повод големия християнски празник Възкресение Христово. Днешният ден носи надежда в себе си и осветлява смисъла на човешкото съществуване. Великият ден се почита от целия православен свят, но всеки християнин преживява Възкресението лично и дълбоко в себе си, защото то носи надежда и осветлява смисъла на човешкото съществуване. Нека го приемем в сърцата си и дадем простор на обичта и добротата, които ни свързват като хора! Нека възкресим вярата и я допуснем в себе си като извор на сила, която ни помага, когато ни е трудно и ни направлява да търсим и следваме истинските посоки към Светлината!
Пожелавам на всички спокойни и щастливи празнични дни! Нека да бъдем по-добри, по-мъдри и състрадателни, нека дните ни бъдат изпълнени с Божията благодат! Честито Възкресение Христово!“

Агенция "Фокус"
Красимир Кирилов, областен управител на Добрич: Нека е здраве, обич, вяра в доброто, мир и благополучие

Нека е здраве, обич, вяра в доброто, мир и благополучие. С тези думи областният управител на Добрич Красимир Кирилов се обърна към своите съграждани и всички българи, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Още в дните от Страстната седмица областният управител отправи своето благопожелание: „Нека всеки един от нас пречисти духа си. Нека заедно с празничното настроение да споделим християнските благодетели с децата и близките си. Да обърнем погледи към непреходните, изконни ценности, съхранени от предците ни във вековете и дали мъдрост, единение и сила на нацията ни да пребъде“. В днешния празничен ден Красимир Кирилов пожелава на всички Възкресение Христово да донесе нови сили и вдъхновение, за да продължат обединени и с нова надежда да градят по-добро бъдеще за тях, за децата им, за област Добрич.
Жулиета НИКОЛОВА

Агенция "Фокус"
Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Пожелавам светлина в мислите, добруване в делата и мъдрост в посланията

Кметът на Добрич Йордан Йорданов поздрави своите съграждани и всички българи с Възкресението Христово, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. „Днес е денят, в който празнуваме възкресението на Божия син, силата на живота и нашата вяра. Обръщаме се към най – близките си хора и ги даряваме с щедрост и съзидание. Нашите молитви са за здраве, обич и благодат, за да ни има, за да бъдем заедно и да сме щастливи. Пожелавам Ви светлина в мислите, добруване в делата и мъдрост в посланията!“, каза Йордан Йорданов.
Жулиета НИКОЛОВА

Агенция "Фокус"
Инж. Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Великден носи в себе си послание – да живеем, спазвайки общочовешките, християнски ценности и принципи

Поздрав по случай Възкресение Христово отправи кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов. В обръщението си той се обърна към всички жители и гости на старата столица и припомни, че Великден е празник, който ни озарява със светлина, вяра и любов. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Вижте пълният текст на поздрава:
„Уважаеми великотърновци и гости на Старата столица, в навечерието сме на един от най-светлите празници за нас, българите, а и за целия православен християнски свят – Възкресение Христово.
Великден ни озарява със светлина, вяра, любов, надежда. Възкресение Христово ни доказва, че животът винаги е над смъртта, че винаги има светлина и тя прогонва мрака. Този величествен ден носи послание – да живеем, следвайки и спазвайки общочовешките, християнските ценности и принципи, да бъдем добри, да помагаме на ближния, да бъдем състрадателни и солидарни с хората в беда, да носим доброта и любов в сърцата си. Именно любовта и светлината осмислят света, в който живеем. Затова Възкресение Христово винаги ще носи надежда. Пожелавам ви светъл, озарен и благословен Великден! Обичайте и бъдете обичани, грижете се за вашите близки, уважавайте българските и християнски традиции и обичаи“, се казва в адреса.

Агенция "Фокус"
Кметът на Каварна Нина Ставрева: Нека си спомним за непреходните ценности на християнството, да прощаваме, да даряваме и да благодарим от сърце за това, което имаме

Нека си спомним за непреходните ценности на християнството, да прощаваме, да даряваме и да благодарим от сърце за това, което имаме. Това казва кметът на Община Каварна Нина Ставрева в поздравителен адрес по повод Възкресение Христово, съобщиха от пресцентъра на Общината. В поздравителния адрес на кмета Ставрева се посочва още: "Приемете най-сърдечните ми поздравления по случай Великден. Оправям към Вас и Вашите семейства своите най-топли пожелания за здраве, любов и благоденствие. В тези празнични за всички православни християни дни семействата ще се съберат, за да почетат чудото на Възкресението. Нека в тези мигове, споделени с най-близките ни, да си спомним за непреходните ценности на християнството, да прощаваме и да даряваме, и да благодарим от сърце за това, което имаме! Нека в тези светли дни отново да съпреживеем великия християнски урок по благородство, достойнство и човеколюбие. Нека вярваме повече в доброто, което всеки от нас носи в себе си и да имаме силата да вършим добро не само на празник, но и в ежедневието. Нека с всяка постъпка да показваме, че заслужаваме надеждите ни за по-добро бъдеще да бъдат реалност. Нека светлината на Христовото Възкресение озарява мислите и делата Ви! Желая Ви светъл празник!"

Агенция "Фокус"
Добрич: Центърът за защита на природата и животните ще работи безплатно по повод Великден

Центърът за защита на природата и животните в Добрич ще отвори своите врати безплатно за посетители, на големия християнски празник Великден. Инициативата се посвещава на всички, които искат да се потопят в атмосферата на Центъра, който е част от природният портрет на Добрич и е уникално съчетание на флора и фауна. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. На площ от 16 хектара могат да се видят над 120 вида животни, сред които и единствените представители на Балканите - семейство Коне на Пржевалски. Тук сред непокътната природа в максимална близост до естествената им среда можете да видите елени, сърни, лами, муфлони, мечки, кози, фазани, бизони, водни и екзотични птици. Най-новите обитатели на Центъра са кенгуру и нанду. Зоопаркът предлага и много забавления за децата, сред които кула за наблюдение, лабиринт, люлки, пързалки и пясъчник. Децата могат да празнуват рождените си дни и да поканят приятели на предварително подготвен терен с много изненади. Децата имат своята връзка с природата и през годините най-посещаваните животни от тях са зайците и свободно пуснатите животни – камерунски кози, муфлони и цакели, както и мечките – Берна и Коце. Атмосферата в Зоопарка е най-атрактивна за децата и затова всеки родител може да отдели време и да зарадва своето дете с безплатно посещение на 8 април. Безплатно посещение е организирано и всеки вторник. През останалите дни за деца до 7-годишна възраст е без такса, за ученици, студенти и пенсионери таксата е 1 лев, а за всички останали възрасти е 2 лв.

Агенция "Фокус"
Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов: Великден е символ на вярата, на надеждата, на справедливостта

Великден е символ на вярата, на надеждата, на справедливостта. Това казва кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов в поздравителен адрес по повод Възкресение Христово, съобщиха от пресцентъра на Общината. В поздравителния адрес на кмета Камбитов се посочва още: "Поздравявам Ви по повод настъпването на един от най-светлите християнски празници – Възкресение Христово! Великден е символ на вярата, на надеждата, на справедливостта. Символ на превъзходството на духовното над тленното. Пожелавам здраве, благополучие! Пожелавам радост, сплотеност и топлина! Светъл празник!"

Агенция "Фокус"
Добрич: Великденски фолклорен концерт на ПФТС „Добруджа“ ще се състои на пл. "Свобода"

Добричлии имат възможността да посрещнат светлия християнски празник с великденски фолклорен концерт „Червен, червен Великден“- на Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов, помощник-ръководител Антония Тончева и музикален ръководител Николай Иванов. Това съобщиха от пресцентъра на Община град Добрич. От Общината канят всички да се присъединят към веселието, създадено от талантливите танцьори и музиканти. Концертът е от 11.00 часа на сцената на пл. „Свобода“.

Агенция "Фокус"
Благоевград: За поредна година в Симитли ще се проведе уникално дефиле на петли – „Пернат Великден“

За поредна година в Симитли ще се проведе уникално дефиле на петли – „Пернат Великден“. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пирин Таня Тасева, експерт „Връзки с обществеността“ към общината. Събитието, в което ще вземат участие жители на цялата община ще се проведе от 10.30 часа на площада в град Симитли. „За най-гласовития, най-перестия, най-екзотичния и най-атлетичен петел ще има медали“, каза още Тасева. Преди дефилето на петлите деца ще се състезават с колела по трасе с препятствия. Състезанието е за майсторско каране с „опасен товар” – сурови яйца. Веднага след петлите пък ще се проведе традиционната борба с Великденски яйца, след което мъже ще мерят сили в състезание за теглене на яйце-гигант. Предизвикателства има и за дамите – надиграване с ръченица. Веднага след Великденските игри самодейните танцови състави и изпълнители от община Симитли са подготвили голям спектакъл.
„Фокус“ припомня: Община Симитли организира първия по рода си парад на петлите през 2012 година. Идеята за организацията тогава бе провокирана от вечния спор – „Кое е първо – яйцето или кокошката?”, и факта, че в защита на която и да е от теориите всеки забравя колко важна роля за популацията на пернатите и появата на пиленца има петелът. Тогава над 200 мъжкари от кокошарниците се събраха за дефилето. Следващата година - 2013-а, богатообагрените мъжкари от кокошата порода затвърдиха доминантата си.
Ливия НИНОВА

Агенция "Фокус"
Великденски концерт „Празнично веселие“ ще се състои в Шумен

От 10.00 часа на специално изградената сцена на площад „Кристал“ шуменци ще имат удоволствието да се насладят на изпълненията на госпъл-формацията “Менора” от Бургас. Това съобщиха от Община Шумен. Час по-късно, от 11.00, на същата сцена започва и концертът “Празнично веселие” с участието на Градския духов оркестър „Михаил Биков“, ансамбъл “Шумен”, танцов ансамбъл “Веселяче”, танцов състав “Луди млади” и танцов състав „Лудоселци“ от село Дибич.

Агенция "Фокус"
Варна: Общоградски празник организира Община Девня навръх Великден

Общоградски празник организира Община Девня навръх Великден. Това съобщиха от пресцентъра на Община Девня. Той ще се състои в парк „Разсадника“ от 10.00 часа. Организаторите обещават много изненади, награди и атрактивна борба с яйца, които ще бъдат осигурени от Общината. И тази година Общината призовава любителите на кулинарията да донесат своите домашно приготвени козунаци, за да се разбере кой от тях ще се окаже най-вкусният. Специално участие във великденския празник в Девня ще вземе народната певица Ваня Вълкова.

Агенция "Фокус"
Варна: Аксаково посреща Възкресение с празничен концерт

Аксаково посреща Възкресение с празничен концерт. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от Община Аксаково. От 10.00 часа на площада в града ще се проведе традиционният празничен Великденски концерт. Участие ще вземат фолклорните танцови и певчески колективи към Народно Читалище „Просвета – 1905”, град Аксаково, и школите към ЦПЛР-Аксаково.
В празничната програма ще се проведе конкурс за „Най-красиво великденско яйце” и „Най-красив козунак”. Всички експонати ще бъдат оценени от публиката, а най-добрите ще получат награди и грамоти за участие.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Агенция "Фокус"
Враца: Врачанският Митрополит Григорий ще оглави богослужението за Второто Възкресение в храм „Св. Николай”

В неделния ден на Възкресение Христово, сутринта във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Второ Възкресение, предаде репортер на Агенция "Фокус".
На различни езици се четат евангелските текстове, с които прославя най-великото събитие в историята на човечеството – Възкресение Христово.
В 11.00 часа ще започне Второ Възкресение в митрополитския храм „Св. Николай” в град Враца, оглавено от Негово високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий. В богослужението ще вземат участници всички свещеници от Врачанската духовна околия.
Никола ПЕТКОВ

Агенция "Фокус"
Пловдив: Митрополит Николай ще оглави богослужението на Великден в митрополитския храм "Св. Марина"

На Великден в митрополитския храм „Св. Вмца Марина” в Пловдив от 11.00 часа ще бъде отслужено Второ Възкресение, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Богослужението ще оглави Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай
Никола ПЕТКОВ

Агенция "Фокус"
Патриарх Неофит ще оглави празничното богослужение за Второ Възкресение в митрополитската катедрала „Св. Вмца Неделя” в София

На Великден богослужението за Второ Възкресение ще бъде отслужено от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в столичния митрополитския храм „Св. Вмца Неделя”, предаде репортер на Агенция "Фокус". Начало на службата е от 11.00 часа. Посрещането на патриарха с мантия и жезъл е от 10.45 часа.
Никола ПЕТКОВ

Агенция "Фокус"
Кметът на Перник Вяра Церовска: Великден е времето, когато изричаме своята молитва и търсим Божието благословение за себе си и за близките си

Великден е времето, когато изричаме своята молитва и търсим Божието благословение за себе си и за близките си. Това се казва в поздравителното слово на кметът на община Перник Вяра Церовска по повод Великден, съобщиха от пресцентъра на общината.
„Честито Възкресение Христово, скъпи перничани. Приемете моите най-искрени поздравления и благопожелания по случай най-големия християнски празник. Нека изпълним сърцата си с мир и любов, с радост и топли човешки взаимоотношения, за да не губим вярата в доброто. Нека божественото възкресение ни прероди и направи по-щастливи и по-милосърдни. Пожелавам ви от сърце здраве и Божията благодат да бъде над нас и всяко наше начинание. Честит празник“, е написала още Вяра Церовска.

Агенция "Фокус"
Пловдив: В препълнения катедрален храм „Успение Богородично“ стотици вярващи се поздравиха с Воскресение Христово

В препълнения катедрален храм „Успение Богородично“ в Пловдив стотици вярващи се поздравиха с Воскресение Христово, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. Богослужението за Възкресение Христово – Пасха започна в 23.40, а точно в полунощ, от специално изградена сцена навън пловдивският митрополит Николай поздрави всички християни от епархията с "Христос воскресе“ и отправи своето пасхално приветствие към тях. „Днес е най-великият ден, най-голямата победа, днес е най-знаменателното събитие, затова са най-неповторими духовните изживявания“, каза той. „Мирът и любовта са най-здравата основа на семейното щастие, сигурна гаранция за спокойствието в обществото“, каза още митрополитът.
Редом до митрополита застанаха областният управител на Пловдив Здравко Димитров, бригаден генерал Явор Матеев, старши инспектор Атанас Илков и други официални лица.
И тази година Воскресението бе ознаменовано и с тържествена заря в небето на Пловдив.
Тази вечер всички свещенослужители са облечени в светли одежди, заради пасхалната радост. Хората носят в ръцете си свещи, за да си вземат от Благодатния огън от ръцете на владиката.
Свещеният Благодатен огън в Пловдивска епархия тази година донесе иподякон Иван Щътов, ученик в 12-и клас в Пловдивската духовна семинария. 19-годишният семинарист заслужи тази велика чест заради своя отличен успех. Той бе на летище София, за да посрещне делегацията на Светия Синод, а в 21 часа Божествената светлина озари Пловдивската епархия. В навечерието на Христовото Възкресение огънят бе посрещнат с тържествен камбанен звън в митрополитския храм от митрополит Николай, заедно със свещеници и християни. Преди да раздаде огъня пловдивският митрополит призова: Бъдете чеда на светлината! В момента всички се поздравяват с Христос Воскресе.
Утре от 11 часа ще бъде отслужена отново Пасха в митрополитски храм „Св. Марина”.“
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция "Фокус"
Варна: Хиляди миряни се събраха в храмовете в града, за да посрещнат Възкресение Христово

Хиляди миряни се събраха в храмовете във Варна, за да посрещнат Възкресение Христово, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Великден е денят, в който според християнската традиция празнуваме Възкресението на Сина Божи Иисус Христос на третия ден, сред като е бил разпънат на кръст и погребан. „Пасхалният светъл празник отново дойде в нашия живот, като откри възможност за всеки, който желае, да се докосне до Възкресението Христово. Чрез благочестивото съприкосновение до тази тайна ние придобиваме особено знание. То, за разлика от обикновеното знание, не съдържа рационални истини, които изискват доказателства, а жив религиозен опит – опита на общението с Бога“, се посочва в Пасхално послание на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. За поредна година Благодатният огън пристигна във Варна от Гюргево чрез Румънската православна църква и бе посрещнат от стотици пред Катедралния храм „Св. Успение Богородично“. Много от вярващите носеха хляб и яйца, които осветиха. Сред миряните има много деца и млади хора. Един от свещениците носи Плащаницата и Евангелието и заедно със събралите се вярващи, носещи запалена свещ, обикалят храма. Около Катедралния храм има разположени няколко поста на полицията, които наблюдават реда и спокойствието.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Агенция "Фокус"
Видин: Стотици видинчани посрещнаха Рождество Христово пред катедралния храм „Свети Димитър“

Стотици видинчани посрещнаха Рождество Христово пред катедралния храм „Свети Димитър“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Видинският владика Даниил излезе със свещеници от храма и даде от благодатния огън на вярващите. Точно в полунощ камбаните на храма възвестиха Възкресение Христово. Негово Високопреосвещенство Даниил каза своето Христос Возкресе за първи път като видински владика. Той благослови вярващите, които бяха се събрали за тържествената литургия. Пред храма, както и пред останалите видински църкви, имаше засилено полицейско присъствие. Улиците на Видин се изпълниха със светлинки от свещите, които видинчани пренасяха до домовете си. Богослуженията ще продължат през цялата нощ във видинските църкви.
Анна ЛОЗАНОВА

Агенция "Фокус"
Благоевград: Кръстът над града бе осветен в най-различни цветове, за да възвести Възкресението Христово

Кръстът над Благоевград бе осветен в най-различни цветове, за да възвести Възкресението Христово, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. В полунощ, 33-метровият християнския символ над областния център бе озарен в различни цветове, а около него се разпърснаха лъчи. Красивата картина можеше да бъде видяна от всяка точка на Благоевград, благодарение на техника, разположена в основата на мемориала „Памет и вяра”. Освен уникалната светлина програма, Община Благоевград се бе погрижила и за това всички хора в града да могат да чуят Светата литургия, която бе отслужена от свещенник от храм „Въведение Богородично“, чрез специална аудио система. В празничната нощ стотици жители и гости на града посетиха църквата.
Преди полунощ в града се проведе и шествие, което премина през централна градска част и стигна до църквата, намираща се във възрожденския квартал "Вароша".
В Симитли, християните също посрещнаха Възкресението, като от 23:00 до 24:00 часа се състоя Тържествена служба „Възкресение Христово”, съчетана с лития – обикаляне на града от свещеници и миряни със запалени свещи за празника. Отбелязването на Великденските празници бе съпътствано и със служби в останалите църкви на територията на Област Благоевград.
Ливия НИНОВА

Агенция "Фокус"
Пловдивският митрополит Николай: Къде е днес мирът на Възкръсналия, къде е любовта от възкресението

"Мир вам! Това са думи на вечната любов, на неизмеримата благост, на неизказаната милост". Това каза в словото си за Воскресение Христово пловдивският митрополит Николай, предаде репортер на Радио "Фокус"- Пловдив. "С тези думи се утешават всички, които страдат от ударите на неправдата", добави владиката. "Мирът и любовта са най-здравата основа на благоденствието, мирът и любовта са непоклатимата твърдина на семейното щастие, мирът и любовта са сигурна гаранция за спокойствието в обществото. Мирът и любовта са непобедимото оръжие през всички векове. Защото мирът и любовта не враждуват, а прощават, мирът и любовта не злословят, а благославят, мирът и любовта не отмъщават, а утешават. Мирът и любовта не нараняват, а лекуват. Мирът и любовта не воюват, а помиряват. Колко е важен мирът и колко е необходима любовта!", каза още митрополитът на Пловдив.
"Но къде е днес мирът на Възкръсналия, къде е любовта от възкресението?", попита владиката. "Къде са разбирателството, тишината, спокойствието между хората? Исус Христос разкъса писъка на нашите грехове и ни дарува незалязваща светлина, небесен мир, божествена любов и нестихваща радост. Духовната трапеза на възкресението е богата, пълна е с благодат, сила и всеки, който се отдалечава от нея остава гладен и жаден за вечността. Христовата любов и днес вдъхновява, Христовата благодат и днес спасява! ", каза още митрополит Николай.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция "Фокус"
Варненският митрополит Йоан: Нашата надежда е Христос Възкръсналият и ако с вяра се приближим към Него, явно ще усетим Неговата любов


Пасхално послание на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан

Възлюбени в Господа честни отци, представители на монашеството, братя и сестри, скъпи чеда на Варненската и Великопреславска епархия,

Христос Воскресе!

Пасхалният светъл празник отново дойде в нашия живот, като откри възможност за всеки, който желае да се докосне до Възкресението Христово. Чрез благочестивото съприкосновение до тази тайна ние придобиваме особено знание. То, за разлика от обикновеното знание, не съдържа рационални истини, които изискват доказателства, а жив религиозен опит – опита на общението с Бога.
Чувството, което обхваща всеки вярващ човек, литургически преживяващ празника на Светата Пасха, може да се назове с една дума – радост. Радостта е особено състояние на човешкия дух. Преди всичко това е покой, защото смутеният дух не може да пребивава в радост. На езика на Свещеното Писание всичко това се нарича блаженство, а по житейски – щастие. Когато е радостно на сърцето, тогава човек е щастлив и именно в такива минути на радост човеците са готови много да пожертват.
Радваха се учениците Христови, че не бяха вече сами, както и Иисус им бе обещал: „Няма да ви оставя сираци; ще дойда при вас“ (Йоан 14:18). Зарадваха се учениците, като видяха Господа, а с тях се радва и цялата Божия Църква; радваме се и всички ние, нейните чеда, в пресветлия ден на Христовото Възкресение. А щом Той възкръсна, стана начатък на възкресението, та всички да възкръснем за живот на земята и във вечността. Той е възкресението и животът (Йоан 11:25), затова светата Църква твърдо и непоколебимо вярва във възкресението и живота.
Но ето кое е удивително днес: ако вземем ценностните ориентири на човешкото общество и погледнем какви задачи си поставят хората пред себе си, ще се окаже, че повечето от целите, към които ние се стремим, най-често не са съпроводени с радост. Много човеци желаят материално благополучие. Това може би не е лошо, защото то дава на човека свобода, но когато материалното благосъстояние, стремежът да имаме свръхмного финансови средства станат единствената цел в живота, тогава човек не намира покой и радост. Други търсят радостта в стремежа към власт и когато я достигнат, не са радостни, защото властта е свързана с огромна отговорност. Ако човек, бидейки във властта, не изпълнява своя дълг, него ще го обкръжат презрение и злоба. Ние знаем как бързо преминава човешката слава.
Господ ни дава истинска радост! Той ни дава мир. Той ни дава покой. Това означава, че главната цел на човешкия живот трябва да бъде общението с Бога. Всичко това ярко и ясно чувстваме в дните на Светата Пасха, когато ние, застанали около престола Божий, с вяра, надежда и любов прославяме Христос Възкръсналия. В отговор на това Господ ни дава чудото на Пасхалната радост.
Ние всесърдечно благопожелаваме на всички отци и чеда на Варненската и Великопреславска епархия колкото се може повече да съхранят в сърцата си това състояние на радост. Когато дойдат трудни обстоятелства в живота и ни посетят скърби, като ги преодоляваме, да си спомняме за тази Възкресна радост, която сме преживели в деня на Христовата Пасха като видим знак на Божието присъствие в нашия живот, и едното само спомняне ще ни помогне в побеждаването на всякакви трудности.
Християнинът преминава своето земно поприще както с кротост и смирение, така най-вече и с увереността си във всеблагия Промисъл Божий. Като преживява различните изпитания, той помни думите на св. ап. Павел: „скръбта поражда търпение, търпението – опитност, опитността – надежда, а надеждата не посрамя, защото любовта Божия се изля в нашите сърца, чрез дадения нам Дух Свети“ (Рим. 5:3-5).
Нашата надежда е Христос Възкръсналият и ако с вяра се приближим към Него, ние явно ще усетим Неговата любов, която влезе в нашия живот и го направи пълноценен и щастлив.
На всички нас да помогне Възкръсналият Спасител и да укрепи вярата ни чрез радостното преживяване на Светата Пасха!
Воистину Воскресе Христос!
Пасха Христова
гр. Варна, 2018 г.


Агенция "Фокус"
Велико Търново: Стотици жители и гости на града посрещнаха Възкресение Христово на крепостта Царевец

Стотици жители и гости на старата столица се събраха на крепостта Царевец в областния център, за да посрещнат Възкресение Христово. За осма поредна година звън на десетки църковни камбани възвести настъпването на Великден, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Веднага след това Благодатният огън бе изнесен от Патриаршеския музей „Възнесение Господне“ от великотърновския митрополит негово висопреосвещенство Григорий. Пред храма музей бе отслужено Пасхалното богослужение, а след това кмета на града инж. Даниел Панов поздрави събралите се миряни. Последва литийно шествие, предвождано от градоначалника и негово висопреосвещенство Григорий, което тръгна към катедралата „Рождество на Света Богородица“. Там, след полунощ, започна Света литургия по случай Христовото възкресение. Събралите се миряни получиха осветени боядисани яйца и парче козунак за празника. Всички се поздравяваха с „Христос Воскресе“ и отговора на традиционната фраза – „Воистина Воскресе“. В честванията освен кмета на Велико Търново се включиха и областният управител проф. Любомира Попова, народни представители, зам.-кметове, общински съветници, общественици.
Богослужението по случай Второ възкресение ще бъде в новия храм „Възкресение Христово” и ще започне в 11,00 часа навръх Великден. Всички жители и гости на Велико Търново, които се включат в него, също ще получат парче традиционен сладкиш и оцветено яйце. В 21.00 часа в неделя ще бъде излъчен аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”. Прожекцията може да бъде наблюдавана от площад „Цар Асен I”.
Организатори на програмата за отбелязване на Христовото възкресение са Община Велико Търново, Великотърновска митрополия и Регионален исторически музей.
За сигурността и опазването на обществения ред се грижиха служители на Районно управление на полицията – В. Търново, на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, както и частни охранители.
Луиза ТРАНЧЕВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Христос Воскресе - нека делата ни бъдат водени от доброто

Христос Воскресе! На този светъл празник пожелавам на всички много здраве, благополучие и щастие. Това е написал министър-председателят Бойко Борисов в официалния си профил в социалната мрежа „Фейсбук“ по повод Великден. „Нека делата ни бъдат водени от доброто“, е написал още Бойко Борисов.

Агенция "Фокус"
Врачанският митрополит Григорий: През всички дни на вашия живот, при всякакви обстоятелства, вашите сърца да бъдат преизпълнени с любов и вяра във Възкръсналия Христос

Великденско и пасхално послание на Врачанския митрополит Григорий
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
„Дойдете, всички верни, да се поклоним на светото Христово Възкресение, защото, ето – чрез Кръста дойде радост за целия свят”
(Из утринното пасхално богослужение)
По Божие изволение и тази година, изпълнени с духовна радост, ние посрещаме Празника на празниците – Славното Христово Възкресение. Небето и земята се радват, всяка твар празнува и ликува. Ние, православните християни, занемели пред това свръхестествено и дивно събитие, въздаваме на Спасителя на света поклонение и слава. Покланяме се и славим нашия Господ Иисус Христос, защото Той, по думите на св. Григорий Богослов, „със Своите страдания ни научи да страдаме, а със Своето прославяне ни даде възможност да се прославим заедно с Него”. Всевластният Бог победи смъртта, плени ада, разруши неговите порти. И ние заедно с преславния апостол Павел дръзновено питаме: „Де ти е, смърте, жилото? Де ти е, аде, победата?” (1 Кор. 15:55).
Всесилният Творец отвори за всички дверите на рая, съвъзкреси прародителя Адам и възстанови първоначалното блаженство и достойнство на падналия човешки род. Бог, по Своя всеблаг промисъл, ни дава възможност да достигнем до „обетованата земя” – Неговото небесно Царство, като извършим нашия личен духовен преход „от смъртта към живота и от земята към небето” (Пасхален канон, песен 1). Нека да откликнем на Божия зов и отворим широко дверите на сърцата си. Нека днешната Пасха в действителност стане за нас ден на нашето излизане и отдалечаване от всяка неправда, от всеки грях, от всяко зло дело. Нека „прекрасната Господня Пасха” да ни обедини, да ни сдружи и сплоти в едно голямо семейство, членовете на което са здраво свързани по между си с връзките на мира и любовта Христова. Тогава неизчерпаемият извор на пасхалната радост нашият Жизнодавец и Спасител – Господ Иисус Христос, ще бъде винаги близо до нас и ще ни преизпълва със светли и възвишени мисли и чувства, и ще предизвиква в нас необичаен прилив на вяра, мир, любов, надежда и духовна радост.
Нека, изпълнени със светло пасхално настроение, да придобием незлобие и готовност да простим на всички всяка обида и оскърбление: „едни други да се прегърнем, да речем: братя! и на ненавиждащите ни да простим всичко заради Възкресението!”
Молитвено пожелавам на всички вас, възлюбени в Господа братя и сестри, наши духовни чеда от диоцеза на Врачанската епархийска църква, през всички дни на вашия живот, при всякакви обстоятелства, вашите сърца да бъдат преизпълнени с любов и вяра във Възкръсналия Христос и с благодатна и безкрайна пасхална радост.
„ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!”
„ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!”
С пасхално благословение,
† ВРАЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ
гр. Враца
Пасха, 2018


Агенция "Фокус"
Западно-и Средноевропейският митрополит Антоний: Без възкресението нито вярата, нито надеждата, нито любовта щяха да имат за нас, вярващите, оная основа и благодатна сила, каквато добавят чрез него

Пасхално послание на Западно-и Средноевропейски митрополит Антоний
Пасха свещена днес нам се яви,
Пасха нова и свята, Пасха тайнствена,
Пасха всепочитана, Пасха – Христос Избавител,
Пасха непорочна, Пасха велика, Пасха на верните,
Пасха, която ни отваря райските врати,
Пасха, която освещава всички верни.
(Из пасхални стихири гл. 5)
Възлюбени в Господа Братя и сестри,
Скъпи епархиоти на Богоспасаемата Западно- и Средноевропейска епархия,
Христос возкресе!
Неотдавна светата църква ни канеше към усилено въздържание и покаяние, а сега любвеобилно ни приканя към голямо тържество и велика радост. Днес по целия православен свят се разнася велик поздрав - Христос възкръсна! Наистина радостен ден и както го възпява светата църква „празник на празниците и тържество на тържества!“
Днешният ден е денят на изкуплението, на избавлението от греха и смъртта, ден на любовта, на единството и братството; ден на обновлението, на просвещението, на светлината, на живота. Днес небесата се веселят и земята се радва. Днес празнува целият видим и невидим свят, защото Христовото възкресение се явява най-голямото и най-важното събитие за целия видим и невидим свят. Без възкресението нито вярата, нито надеждата, нито любовта - тия сестри на спасението - щяха да имат за нас, вярващите, оная основа и благодатна сила, каквато добавят чрез него!
„Защото, както в Адам всички умират, така в Христос всички ще оживеят.“ ( 1-во Кор. 15:22) Христос възкресе и ада потресе! Христос възкресе и на всички ни радост донесе!
„Ако Христос не е възкръснал, суетна е и вярата ви!“ – казва св. ап. Павел. (1-во Кор. 15:17) Ако Христос не е възкръснал, то напразна е нашата вяра! Напразни са всички наши трудове и подвизи, нещастен и напразен би бил нашия живот и нашето съществуване, но ето, че възкръсналият Спасител ни уверява в друго, а именно, че смъртта вече е обезсилена, тя е просто едно заспиване на тялото, до оня ден, определен от Бога, в който всички ще възкръснем. Христос ни избави не само от някакъв кратковременен плен, но от плена на вечната смърт! Вехтозаветната пасха бе заменена от новозаветната, в която имаме вече некръвни жертви, както в йерусалимския храм, а безкръвна - Светата Евхаристия, в която Бог ни дава да вкусим пречистото Му тяло и кръв. Ето защо сега Светата църква кани всички да се веселят и тържествуват, защото Господ приема всички – и първия и последния, и дошлия в първия, и дошлия в единайсетия час. Както ни приканя и велегласният светител Йоан Златоуст да влезем в радостта на Своя Господ, всички да се насладим на тоя пир на вярата; всички да се възползваме от богатството на благостта!
Възлюбени в Господа братя и сестри,
Отечески ви поздравявам със славното Христово Възкресение. Нека то възкреси в сърцата ни доброто и евангелската правда. Нека възкресението на нашия Господ Иисус Христос, възкресението на истината, освети нашите сърца и така озарени от сърце да запеем радостната пасхална песен: „Христос възкръсна от мъртвите и чрез смърт потъпка смъртта и на тия, които са в гробовете живот дарува.“ Амин!


Агенция "Фокус"
Неврокопският митрополит Серафим: Радостта от Възкресението да изпълва душите на всички ни

Пасхално послание на Неврокопския митрополит Серафим
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!
Обични във Възкръсналия от мъртвите Господ Иисус Христос чеда на богохранимата Неврокопска епархия,
Отново победоносният поздрав отеква в пасхалното утро, непреходен и изпълнен с неотслабваща сила още от онзи момент, в който небесните ангелите известили жените-мироносици за Възкресението на Господ Иисус Христос. Светлината, възсияла от гроба Господен, продължава да озарява цялото творение, като отблъсква греховния мрак и „просвещава всеки човек, идващ на света” (Иоан. 1:9). „И ето стана голям трус...” (Мат. 28:2), разказва светият евангелист. Този трус разтърси цялото човечество, за да бъде преобразен животът на човека и за да бъде обърнат неговият ход от смърт към вечен живот.
Първите думи на Възкръсналия Господ Иисус Христос към Неговите ученици са: „Мир вам” (Йоан. 20:19). Мирът, който носи Христос, не е земен, не е човешки, а е „Божият мир, който надвишава всеки ум” (Фил. 4:7). Действително, нашият мир е Христос, защото чрез Своята жертва на Кръста и Своето Възкресение Той примири човека с Бога. Този мир „запазва нашите сърца и мисли в Христа Иисуса” (срв. Фил. 4:7). Този мир е велик дар за нас от славното Христово Възкресение.
Когато се яви на апостолите, Спасителя им каза: „приемете Духа Светаго” (Иоан. 20:22) и Този Свети Дух те получиха в деня Петдесетница. Благодатта на Светия Дух е друг велик дар на Възкресението. Чрез тази благодат става опрощаването на нашите грехове, нашето освещаване, нашето преобразяване. Чрез тази благодат ставаме членове на Христовото тяло, съучастници във Възкресението, осъществява се единството помежду ни във Възкръсналия Господ Иисус Христос.
В последните дни преди Своите страдания, смърт и Възкресение, Господ уверява: „Аз съм възкресението и животът; който вярва в Мене, и да умре, ще оживее. И всеки, който живее и вярва в Мене, няма да умре вовеки” (Йоан. 11:25-26). С тези думи Спасителя се обръща към Марта, сестра на починалия Свой приятел Лазар, и я пита: „Вярваш ли това?” (Йоан. 11:26). Въпросът „Вярваш ли това?”, Христос отправя постоянно към всеки един от нас. С нашия единодушен отговор: „Воистину воскресе!”, ние изповядваме: „Да, вярваме в това”. Вярваме, че Христос е нашият живот, мир и спасение. Вярваме, че Христос е нашата Пасха, т.е. нашият преход от „смъртта към живота и от земята към небето”. Вярваме, че Христос ни дарява възкресение, като Сам възкръсвайки става начало на нашето възкресение.
Като имаме тази вяра, ние не се страхуваме от смъртта, защото тя е победена. Не се страхуваме от света и от злото, в което той лежи (срв. 1 Йоан. 5:19), защото Христос е с нас и казва: „Не бойте се... Дерзайте, Аз победих света” (Мат. 28:10, 20). Св. ап. Йоан ни убеждава: „тази е победата, която победи света – нашата вяра” (1 Иоан. 5:4). Не е нужно да търсим доказателства за истинността на тези думи, защото имаме нещо повече – имаме свидетелството на всички светии. Вековната история на Църквата като Богочовешки организъм ни уверява в това. Ако искрено желаем и се стремим нашият живот да бъде част от този благодатен живот на Църквата, нека следваме Христовите заповеди, по примера на светите апостоли и на всички светии, и Бог на мира ще бъде с нас (срв. Фил. 4:9).
От дълбочината на сърцето си поздравявам всички православни християни в пределите на богохранимата ни Неврокопска епархия с тържеството на нашата вяра – Празника на празниците – светлото и живоносно Възкресение Христово. Божията благодат и милост изобилно да се изливат над всички вас. Радостта от Възкресението да изпълва душите на всички ни. Възкръсналият Господ Иисус Христос да ни удостои във вечността заедно да Го срещнем и прославим в Неговото Небесно царство.
Христос воскресе!
Воистину воскресе!
† Неврокопски митрополит Серафим


Агенция "Фокус"
Неврокопският митрополит Серафим: Радостта от Възкресението да изпълва душите на всички ни

Пасхално послание на Неврокопския митрополит Серафим
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!
Обични във Възкръсналия от мъртвите Господ Иисус Христос чеда на богохранимата Неврокопска епархия,
Отново победоносният поздрав отеква в пасхалното утро, непреходен и изпълнен с неотслабваща сила още от онзи момент, в който небесните ангелите известили жените-мироносици за Възкресението на Господ Иисус Христос. Светлината, възсияла от гроба Господен, продължава да озарява цялото творение, като отблъсква греховния мрак и „просвещава всеки човек, идващ на света” (Иоан. 1:9). „И ето стана голям трус...” (Мат. 28:2), разказва светият евангелист. Този трус разтърси цялото човечество, за да бъде преобразен животът на човека и за да бъде обърнат неговият ход от смърт към вечен живот.
Първите думи на Възкръсналия Господ Иисус Христос към Неговите ученици са: „Мир вам” (Йоан. 20:19). Мирът, който носи Христос, не е земен, не е човешки, а е „Божият мир, който надвишава всеки ум” (Фил. 4:7). Действително, нашият мир е Христос, защото чрез Своята жертва на Кръста и Своето Възкресение Той примири човека с Бога. Този мир „запазва нашите сърца и мисли в Христа Иисуса” (срв. Фил. 4:7). Този мир е велик дар за нас от славното Христово Възкресение.
Когато се яви на апостолите, Спасителя им каза: „приемете Духа Светаго” (Иоан. 20:22) и Този Свети Дух те получиха в деня Петдесетница. Благодатта на Светия Дух е друг велик дар на Възкресението. Чрез тази благодат става опрощаването на нашите грехове, нашето освещаване, нашето преобразяване. Чрез тази благодат ставаме членове на Христовото тяло, съучастници във Възкресението, осъществява се единството помежду ни във Възкръсналия Господ Иисус Христос.
В последните дни преди Своите страдания, смърт и Възкресение, Господ уверява: „Аз съм възкресението и животът; който вярва в Мене, и да умре, ще оживее. И всеки, който живее и вярва в Мене, няма да умре вовеки” (Йоан. 11:25-26). С тези думи Спасителя се обръща към Марта, сестра на починалия Свой приятел Лазар, и я пита: „Вярваш ли това?” (Йоан. 11:26). Въпросът „Вярваш ли това?”, Христос отправя постоянно към всеки един от нас. С нашия единодушен отговор: „Воистину воскресе!”, ние изповядваме: „Да, вярваме в това”. Вярваме, че Христос е нашият живот, мир и спасение. Вярваме, че Христос е нашата Пасха, т.е. нашият преход от „смъртта към живота и от земята към небето”. Вярваме, че Христос ни дарява възкресение, като Сам възкръсвайки става начало на нашето възкресение.
Като имаме тази вяра, ние не се страхуваме от смъртта, защото тя е победена. Не се страхуваме от света и от злото, в което той лежи (срв. 1 Йоан. 5:19), защото Христос е с нас и казва: „Не бойте се... Дерзайте, Аз победих света” (Мат. 28:10, 20). Св. ап. Йоан ни убеждава: „тази е победата, която победи света – нашата вяра” (1 Иоан. 5:4). Не е нужно да търсим доказателства за истинността на тези думи, защото имаме нещо повече – имаме свидетелството на всички светии. Вековната история на Църквата като Богочовешки организъм ни уверява в това. Ако искрено желаем и се стремим нашият живот да бъде част от този благодатен живот на Църквата, нека следваме Христовите заповеди, по примера на светите апостоли и на всички светии, и Бог на мира ще бъде с нас (срв. Фил. 4:9).
От дълбочината на сърцето си поздравявам всички православни християни в пределите на богохранимата ни Неврокопска епархия с тържеството на нашата вяра – Празника на празниците – светлото и живоносно Възкресение Христово. Божията благодат и милост изобилно да се изливат над всички вас. Радостта от Възкресението да изпълва душите на всички ни. Възкръсналият Господ Иисус Христос да ни удостои във вечността заедно да Го срещнем и прославим в Неговото Небесно царство.
Христос воскресе!
Воистину воскресе!
† Неврокопски митрополит Серафим


Агенция "Фокус"
Патриарх Неофит: Любовта и мирът на победно възкръсналия от мъртвите Господ Исус Христос да бъдат с всички вас

Любовта и мирът на победно възкръсналия от мъртвите Господ Исус Христос да бъдат с всички вас. Това каза в словото си по повод Възкресение Христово Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Патриархът поздрави всички обични чеда в родината и далеч от пределите на родния край. Той пожела радостта от Христовото Възкресение да ни съпътства и да съхранява в сърцата ни вяра и надежда, които Господ е донесъл в нашия свят. „Отминаха дните на скръбта и страданието, които и тази година заедно с цялата Божия църква отново съпреживяхме с Нашия Господ и Спасител към Неговия път по голгота. Нощта се превали и в душите и сърцата ни отново се възцарява радостта, благовестена от ангела в утрото на Пасха: „Няма го тука, но възкръсна“. Възкръсна, защото в него имаше живот и смъртта не можа да го удържи. Възкръсна, защото силите на мрака не можаха да го надвият“, каза Негово светейшество. Патриархът посочи, че днес е ден, в който нямаме право да скърбим, защото сме обгърнати от всепобеждаващата Божия любов.
„Христовото Възкресение е залогът на нашата надежда. Върху свидетелството за него е основана църквата, която вече две хилядотелетия, непоклатима от бурите на този свят, преподава на човечеството вечните истини“, допълни Неофит.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Кюстендил: Десетки кюстендилци посрещнаха Възкресение Христово в храмовете

Десетки кюстендилци посрещнаха Възкресение Христово в храмовете, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Час преди полунощ в трите големи храма на Кюстендил се събраха много християни, за да присъстват на тържествените пасхални литургии. В катедралния храм „Свето Успение Богородично“ литургията бе отслужена от отец Венцислав Шияков, а в черквата „Свети Мина“ богослужението се води от архиерейския наместник на Кюстендилска духовна околия – отец Генади Генадиев, който донесе Благодатния огън в града. Влизането в черквата ставаше бавно, дълги опашки се бяха извили пред главния вход. Опашки имаше и на излизане от храма. Пред черквата бяха изнесени маси, на които се продаваха църковни свещи. Хората излизаха и се събираха в двора, където свещениците възвестиха: „Христос Возкресе“, „Воистина возкресе“, им отговориха събралите се миряни. Камбанен звън се разнесе над централната част на града, а богомолците се включиха в пасхалното шествие за Великден. Много хора носят в ръцете си запалени свещи, прибирайки се по домовете си. Тази нощ пред православните храмове в града има осезаемо полицейско присъствие, за обществения ред се грижат и служители на „Общинска охрана”. Служението продължава в катедралния храм.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Агенция "Фокус"
Патриарх Неофит поздрави с „Христос Воскресе“ вярващите пред „Св. Александър Невски“

Патриарх Неофит поздрави с „Христос Воскресе“ вярващите пред „Св. Александър Невски“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Точно в полунощ Светейшият Патриарх поздрави с „Христос воскресе” православните християни. От този момент в продължение на 40 дни те ще разменят помежду си поздравите: „Христос Воскресе!” - „Воистину Воскресе!”. След полунощ в храма започна празничната патриаршеска Света Литургия.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Българската Патриаршия: Нека Светлината, изгряваща в този ден от празния гроб, огрява винаги всички нас

Патриаршеско и синодално пасхално послание.
Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
Със светлина в душите и сърцата, с истинска пасхална радост и благодарност към Небесата, поради изгряващата от гроба Светлина на живота, и тази година благоговейно посрещаме Възкресение Христово. Прекланяме се пред дивния Божи Промисъл и пеем победната песен: “Христос възкръсна от мъртвите!” И радостта ни е пълна, защото извира от непосрамената ни вяра в победилия смъртта наш Господ, Който “...възкръсна, както беше казал” (Мат. 28:6). И Който претърпя унижения и страдания заради нас, като прие смърт ¬ “и то смърт кръстна” (Фил. 2:8), за да покрие извършеното някога престъпление, да ни освободи от робството на греха и смъртта и да ни дарува Своето спасение.
Възкръсналия Господ Иисус Христос, Който порази смъртта в самото нейно царство, като разтрепери самия ад и изтреби тлението (Утринна на Велика събота), Който всепобедно възкръсна тридневен и въздигна “отдясно на Отца” (Символ на вярата, 6) падналата някога човешка природа, и днес ние тържествено прославяме и изповядваме като наш Господ и Бог (Йоан. 20:28-29). Него славословим, Него възпяваме, заедно с небесното войнство и цялото творение, Него в единомислие изповядваме в химните и песнопенията на пасхалното богослужение и в съкровените молитви и благодарения, извиращи от нашите сърца. Него, Победителя на мрака и Източник на “незалязващата Светлина”, и днес ние продължаваме да следваме и в Неговото име да се спасяваме, защото не познаваме на света “друго име, на човеци дадено, чрез което трябва да се спасим” (Деян. 4:12).
Чрез Христовото славно Възкресение ¬ както свидетелства божественият евангелист ¬ “народът, който седеше в мрак, видя голяма светлина, и за ония, които седяха в страна и сянка смъртна, изгря светлина” (Мат. 4:16). Светлина, мир и спасение за всеки човек и за всички народи, във всички времена, които с вяра са приели и продължават да приемат Него ¬ “истинската светлина” (Йоан. 1:9). Които са познали в Него своя едничък истински Бог и Спасител и на които Той предостави възможността от чеда на греха и смъртта “да станат чеда Божии” (Йоан. 1:12).
Затова в пресветлото утро на Пасха светият наш отец Йоан Златоуст тържествува и тържествувайки, повелява: “Никой да не оплаква своята бедност, защото Царството небесно е отворено за всички! Никой да не плаче за своите грехове, защото от гроба на Спасителя изгря опрощение! Никой да не се бои от смъртта, защото Спасовата смърт ни освободи от нея!” (Похвално слово за Пасха). И заедно с апостола пита: “Де ти е, смърте, жилото? Де ти е, аде, победата?” (1 Koр. 15:55). Защото какво друго е смъртта, освен откъсване от Източника на живота? Сега обаче, след Въплъщението на Божия Син и Неговото славно Възкресение ¬ сега, когато “с нас е Бог” (Ис. 8:10), с нас вече е и Самият Живот, и смъртта е вече обезсилена.
Братя и сестри,
Животът и вярата, които светата Църква изповядва и проповядва, и с които всички нейни верни живеят и се спасяват, са божествен дар за всички нас и за всеки човек; живот, който е “в изобилие” (Йоан. 10:10), и вяра ¬ която побеждава “света” (1 Йоан. 5:4) и всичко онова, което е “от света” (Йоан. 15:19) и не е угодно Богу. Вяра, чрез която вярно намираме пътя Господен ¬ пътя към Небесата и към вечния живот в лоното на Отца. Защото с тази вяра, както свидетелства и апостолът, ние “ходим, а не с виждане...” (2 Кор. 5:7), и с нея по благодат ставаме “синове Божии... в Христа Иисуса” (Гал. 3:26). Вяра, която някога, в дългите старозаветни столетия е била само очакване, но която сега, след Въплъщението, страданията и кръстната смърт, и особено след Възкресението и Възнесението на Божия Син, е вече реалност, в която и с която Църквата живее през вековете ¬ подобно на кораб сред бурно море.
От нас зависи да пазим и следваме тази вяра, та с това и да се спасяваме чрез нея. В нас е “царството Божие” (Лука. 17:21), по думите на нашия Господ и Спасител, и в наша власт е да живеем и да оделотворяваме тази наша спасителна православна вяра, и достойно да се възползваме от щедро предоставената ни от Христа, чрез Неговата преславна победа, възможност да бъдем истински “съграждани на светиите и свои на Бога” (Еф. 2:19). В нея ¬ в тази богодарувана ни вяра, отново ни утвърждава утрото при празния гроб, денят на светата Пасха, Празникът на празниците и Тържество на тържествата, както Църквата е наричала винаги Деня на преславното Христово Възкресение.
Нека Светлината, изгряваща в този ден от празния гроб, огрява винаги всички нас. Нека тя винаги съгрява сърцата ни и просветлява умовете ни, та водени от нея да вървим неизменно по стъпките Христови, следвайки завещания ни от Него образец, а с това да се удостоим и с вечния живот с Него ¬ в Царството, приготвено нам “от създание мира” (Мат. 25:34) ¬ Царство на светлината, на божествената любов и всяка правда ¬ Царството, което е “правда и мир и радост в Светаго Духа” (Рим. 14:17).
Поздравяваме с Христовото Възкресение всички верни чеда на Православната ни църква, в Родината и далеч от нея, и всесърдечно благопожелаваме на всички светлината на Възкресението и радостта от Божията победа никога да не угасват в нашите сърца!
Благодатта и мирът на Възкръсналия от мъртвите Господ наш Иисус Христос да бъдат с всички нас!
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД
† НЕОФИТ
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И
МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ
ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:
† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ
† На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ
† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ
† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ
† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ
† Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ
† Доростолски митрополит АМВРОСИЙ
† Западно- и Средноевропейски митрополит АНТОНИЙ
† Варненски и Великопреславски митрополит ЙОАН
† Неврокопски митрополит СЕРАФИМ
† Русенски митрополит НАУМ
† Старозагорски митрополит КИПРИАН
† Врачански митрополит ГРИГОРИЙ
† Видински митрополит ДАНИИЛ