Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Велика събота е

07 април 2018 | 08:41

Православната църква почита днес Велика събота – последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. На този ден се отбелязва погребението на Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, оплакването му от майка му света Богородица и от жените, носещи миро, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината – ада.
Когато Христос издъхнал като човек, тялото му било положено в гроб. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. На третия ден душата и тялото отново се съединили и тялото възкръснало от мъртвите. На Велика събота над гроба на Исус Христос в храма „Възкресение Христово“ в Ерусалим от небето се спуска Благодатният огън. Православните християни вярват, че това е чудо, което се случва всяка година в деня преди Великден. Синя светлина се появява в гробницата на Христос обикновено от мраморната плоча, покриваща мястото, върху което се смята, че е било положено тялото му за погребение. Вярва се, че в първите минути след запалването си този огън има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.
Благодатният огън ще бъде донесен у нас от Йерусалим от българска църковно-държавна делегация, която ще се води от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. При завръщането си делегацията ще бъде посрещната на летището в София от свещеници и духовници от всички епархии в страната, за да вземат частица от Благодатния огън и да го занесат на вечерното богослужение в храмовете за Великден.
Празничното вечерно богослужение за Възкресение Христово в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ ще бъде оглавено от патриарх Неофит. Точно в полунощ Светейшият патриарх ще поздрави с „Христос воскресе“ изпълнилия площада пред храма народ от специално издигната платформа пред катедралата. След това патриарх Неофит ще отправи своето Пасхално приветствие към българския народ. След връщането в храма ще започне празничната Света литургия или т.нар. Пасхално богослужение.Агенция "Фокус"
НИМХ: В нощта на Възкресение ще има разкъсана облачност, преобладаващите температури ще са от 9° до 14°

В нощта на Възкресение ще има разкъсана облачност, над много райони до ясно. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Ще духа до умерен, в Източните райони временно силен североизточен вятър. Преобладаващите температури ще са от 9° до 14°, за София - около 9°.

Агенция "Фокус"
Знеполският епископ Арсений: Велика събота е предчувствие и предвкусване на Пасхалната радост

Велика събота е вече предчувствие и предвкусване на Пасхалната радост. Това каза след утринното богослужение в митрополитския храм „Св. Марина“ в Пловдив Знеполският епископ Арсений, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „Затова свещенослужителите са облечени в светли одежди, именно затова вече се чете Евангелието за Възкресението на Спасителя. Именно за това песнопенията, включени в богослуженията, носят в себе си вестта за възкръсналия Христос. И едновременно с това, въпреки че още не е ударил часът, сякаш предвкусвайки в молитвата радостта на Възкресението, ние с това се подготвяме да стъпим в радостта на Пасхалната нощ“, каза епископ Арсений. Той посочи, че прославяйки спасителната смърт на Господа и Спасителя, подготвяйки себе си за радостното посрещане на Неговото Възкресение, ние трябва да прекараме този ден по особен начин. „И това не е просто, защото обикновено днес се извършват много домакински дейности – хората се подготвят за Великден, почистват своите жилища, готвят Пасхална трапеза. Мнозина несъмнено се уморяват от всички житейски грижи, особено нашите жени, а там където има умора, там понякога се появява раздразнителност. Нерядко става така, че празникът се помрачава от някакви дребни битови конфликти, свързани с тази умора. Ето от такъв род конфликти ние трябва днес да страним. Ние с мисълта си трябва да страним от всичко това, което се пази в нашата памет и което извиква у нас чувство на огорчение, несъгласие и още повече злоба. Ние трябва да отсичаме всички тези възпоменания, ние трябва да с мисълта си да се стремим към Светото Възкресение. Днес да сдържаме езика си от зло. По-добре да пазим мълчание, отколкото чрез словото си да влизаме в осъждане и други грехове. Нека Господ да ни помогне достойно да прекараме оставащите часове от Велика събота. С радост, с душевен мир и с дълбока вяра в Спасението, което ние донесъл Господ, да посрещнем тази светлозарна нощ на Светата Пасха“, каза още Знеполският епископ Арсений пред събралите се в храма десетки вярващи.
Тони МИХАЙЛОВ

Агенция "Фокус"
Пловдив: Десетки вярващи присъстваха на богослужението за Велика събота в митрополитския храм „Св. Марина“

Десетки вярващи присъстваха на богослужението за Велика събота в митрополитския храм „Св. Марина“ в Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Литургията оглави Знеполският епископ Арсений. Преди и по време на службата в храма прииждаха миряни – деца, младежи и възрастни, за да запалят свещ и да се помолят за здраве и благоденствие на своите семейства.
Очаква се тази вечер минути преди полунощ хиляди жители на града да се съберат пред катедралния храм „Успение Богородично“, където Пловдивският митрополит Николай ще оглави богослужението за Възкресение Христово – Пасха. Службата ще започне в 23.40 часа в катедрален храм „Успение Богородично“. Преди това около 21.00 часа митрополит Николай ще посрещне Свещеният Благодатен огън, който предшества чудото на преславното Възкресение Христово, слизайки всяка година на Гроба Господен в Йерусалим. На Великден владиката ще оглави богослужението в митрополитския храм „Св. Марина“.
Тони МИХАЙЛОВ

Агенция "Фокус"
Благоевград: Засилено е полицейското присъствие около храмовете в областта

Засилено е полицейското присъствие около храмовете в област Благоевград в периода на великденските празници. Това каза пред Радио „Фокус“ – Пирин ст. инсп. Данаил Стоицов, началник на „Пътна полиция“ – Благоевград. Той обясни, че целта е да се обезпечи сигурността и обществения ред на гражданите. „Чрез създадената от нас организация ще спомогнем за това хората да могат да посещават храмовете без проблеми, а също така да пресичат улиците спокойно“, каза още ст. инсп. Данаил Стоицов. В по-големите храмове в областта по време на празничните литургии ще дежурят ѝ служители на районните служби за пожарна безопасност и защита на населението.
Лора КАЛЧЕВА

Агенция "Фокус"
Отец Емилиян: Когато отиваме при Бога, трябва да сме облечени прилично

Когато отиваме при Бога, трябва да сме облечени прилично. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас отец Емилиян от църковното настоятелство на храма „Свети Николай Чудотворец” в к-с „Меден рудник“. Не само по празниците, а по принцип Миряните трябва да са подходящо облечени, когато влизат в храма. Жените трябва да са с дълъг ръкав, дълги поли, с шалове на главата, мъжете също трябва да са с дълъг ръкав. Както в светските институции не може да се влезе с джапанки и къси панталони, така и в църквата.
„Да има благоприличие и ред, както казва апостол Павел. Всички влизаме в храма, спомняйки си последните мигове от живота на Иисус Христос. В храма отиваме на поклонение, а не за да се видим с познати и да си говорим“, добави отец Емилиян. По думите му в църквата се молим Бог да прости греховете ни, които вършим волно и неволно, съзнателно и несъзнателно, с дума, дело, мисъл и за живите и за умрелите – да спаси душите ми и телата ни.
Веселина НИКОЛОВА

Агенция "Фокус"
Засилени са мерките за сигурност по Великденските празници

Засилени са мерките за сигурност по Великденските празници. Предприети са мерки във връзка с охраната на храмовете и местата, на които се очаква голямо струпване на хора на Великден. Екипи на полицията ще следят да няма паркиране на автомобили в близост до местата на обредите, както и за изоставени или забравени багажи. Силите на реда няма да допускат до масовите мероприятия хора, употребили алкохол или наркотици, носещи обемисти багажи или оръжие. Недопустимо е и носенето на пиротехника.
29 противопожарни автомобила и 142 служители на пожарната ще бъдат дежурни в нощта на Великден, за да се гарантира безопасността на гражданите.
В столицата 118 храма ще бъдат охранявани от целия ресурс на „Охранителна полиция“ по време на мероприятията на Великден.

Агенция "Фокус"
Пазарджик: Във Велинград започна най-голямото боядисване на великденски яйца, което кандидатства за рекорд на Гинес

Като продължение на Голямото писане на яйца, което се проведе във Велинград, на Велика събота ще се опитаме да поставим рекорд на Гинес за най-голямото боядисване на великденски яйца в света. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Бояна Кирилова от Община Велинград. Тя каза, че в 11.00 часа на зелените площи при един от хотелите в града е започнало боядисването на яйца, а в него могат да се включат всички жители и гости на Велинград. За тях е осигурен транспорт до мястото, където се боядисват яйцата. „За доброто настроение на присъстващите се грижат Pavell & Venci Venc“, добави Кирилова.
Ваня НИКОЛОВА

Агенция "Фокус"
Д-р Емил Елмазов, билкар: С използването естествени оцветители при боядисването на яйцата за Великден внасяме лечебни енергии от природата

С използването естествени оцветители при боядисването на яйцата за Великден внасяме лечебни енергии от природата. Това каза д-р Емил Елмазов, председател на Съюза на билкарите в България в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с използването на натурални оцветители, вместо изкуствени бои при боядисването на Великденски яйца.
„Когато тези цветове са естествени, техните вибрации са много близки до нашите вибрационни ходове. Например едно синьо-зелено, извлечено от треви или едно червено, извлечено от червено цвекло, ще действат по различен начин, защото те са живи, докато яйцето, което е стегнато в синтетичната боя, излъчва много по-малко цвят - все едно обличаме тялото си със синтетична дреха“, каза той.
Д-р Елмазов обясни как може да извлечем естествени багри за боядисването на яйцата на Великден. „Днес червено може да създадем по много начини, например с червеното цвекло, с люспи от лук, но старият метод е с корените от бояджийския брош. Копривата може да боядисва зелено. Невенът може да боядисва в жълто/оранжево, синята теменужка може да участва в комплекс за боядисване в синьо. Люспите от лук, когато направим по-слаба отвара и ги варим 30-40 минути ще ни дадат жълт цвят, а ако ги варим 50-60 минути ще стане светло-червено. Жълто-зелените цветове могат да се получат от спанак и коприва. Корите от младия дъб също могат да служат за оцветяване на яйца, както и клончетата на зелениката, листата от брезата, магданоза. Тези растения, след варене, могат да преминат през жълтия цвят и да достигнат до светло-зелен“ даде за пример д-р Елмазов.
Той коментира, че за боядисване на яйца може да се използва и кафе. „Към 4-5 супени лъжици се поставят в един съд и продължително се варят. С всяка минута варене, цветът се насища и се получава от тъмно-жълт до кафяв цвят на яйцето“, обясни д-р Елмазов. Той добави, че сварените яйца могат да се оставят за една нощ в във вариво от червена зелка и оцет, за да се боядисат в син цвят. Ореховите черупки, заедно със шафранът могат да се използват за жълт цвят. „Ако някой случайно има дюли и мушмули може да ги употреби с още по-голям успех. Корените от здравец и клончетата от синя слива също биха могли да бъдат използвани за извличане на цветове от тях. Може да приложим моркови и лимони за жълт цвят като можем да стимулираме цвета още и да се уплътни с куркума“, каза още билкарят и добави, че ако след боядисване, намажем яйцата с мазнина, ще им придадем блясък и ще подчертаем цвета.
По думите му, ако познаваме цветотерапията и си служим с естествени оцветители и пигменти, може да подобрим своето състояние. Д-р Елмазов отбеляза, също, че с яйцата може да се изчисти домът от зимните тежки енергии като по едно сурово яйце се сложи във всеки ъгъл на стаята и се остави да престои 24 часа, а след това се изхвърли.
Цветан ДИМИТРОВ

Агенция "Фокус"
Доц. Костадин Нушев, богослов: Благодатният огън е не само символ, но и една свръхестествена реалност

Благодатният огън не е само символ. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ богословът доц. Костадин Нушев по темата за Благодатния огън и значението му за християните. „Той разкрива цялото богослужение, свързано със светлината. На Възкресение Христово във всеки православен храм свещеникът, свещенослужителят или епископът излиза от олтара, дава светлината на вярващите и казва: „Приемете светлината“ и „Христос Воскресе“. Този Благодатен огън, както цялото наше богослужение, може да се каже, че ни изобразява и символизира Пасхалната светлина на Възкресението, но от друга страна - това е и една реалност, не е само символ“, обясни доц. Нушев. По думите му Благодатният огън влиза в храма, изпълва го и всички вярващи се докосват до него. Според него това е една Благодатна, свръхестествена реалност, която ни разкрива и присъствието на Христовата благодат и сила, която всички приемаме на този най-велик Християнски празник.
Доц. Нушев уточни, че Благодатният огън няма магични, а свръхестествени свойства. „Точно тези свойства показват особеното естество на този огън, че това не е обикновено физическо явление, а че става въпрос за някакво съществено благодатно действие или тържествено проявление. Много хора, които са били в храма на Входа Господен на Възкресение, свидетелстват, че наистина този огън има такива свойства. Първоначално, когато той влиза в храма в Божи гроб, може да бъде пипан, да видим как хората с него осеняват детето си като една благодатна светлина първоначално и след известно време той придобива физическите свойства на обикновения огън“, допълни богословът. Той добави, че има и случаи, в които вярващите хора, които идват със силна вяра и молитва и особено деца в чистотата на своята вяра, могат също така да почувстват и да се докоснат до свръхестествения характер на Благодатния огън.
Виктория КРЪСТЕВА

Агенция "Фокус"
Пловдив: Отличникът на Семинарията в града ще донесе Благодатния огън за петте окръга в Пловдивска епархия

Отличникът на Семинарията в града ще донесе Благодатния огън за петте окръга в Пловдивска епархия. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Пловдивската света митрополия. Абитуриентът в Пловдивската духовна семинария „Свети свети Кирил и Методий“ Иван Щътов е избран измежду съучениците си за отличните резултати, които е показал през петгодишния си курс на обучение в духовното училище. Той ще вземе божествената светлина от ръцете на Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, който е възпитаник на семинарията в Пловдив. Пратениците на дядо Николай ще пренесат свещения огън до митрополитския храм „Света Марина“ около 21.00 часа, за да се разпръсне из цялата епархия, в петте окръга – Пловдивски, Хасковски, Кърджалийски, Пазарджишки и Смолянски. Посрещането на Небесния огън по традиция ще бъде огласено от тържествен камбанен звън.
„Благодатният огън е пламъкът, който пламва върху Божий гроб в храма „Възкресение Христово” в Йерусалим на Велика събота. Това запалване става по свръхестествен начин. В първите минути има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря“, обясниха от Пловдивската митрополия.
Тони МИХАЙЛОВ

Агенция "Фокус"
Българската църковна делегация пристигна в Йерусалим, откъдето се очаква да донесе Благодатния огън

Българската църковна делегация пристигна в Йерусалим, откъдето се очаква да донесе Благодатния огън. Това става ясно от видео, публикувано на официалната страница на БПЦ в социалната мрежа Фейсбук. Делегацията е водена от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Във видеото той оповестява, че са пристигнали в Йерусалим. „Очакваме с нетърпение да влезем в храма на Светото Възкресение, където да изчакаме в молитва слизането на Благодатния огън, от който да вземем и да донесем на нашите сънародници в България. Потокът е много голям и минаваме по обикновения ред. Ще изчакаме с търпение да влезем в храма“, заяви митрополит Антоний.
Българската църковна делегация замина за Божи гроб в ранните зори и се очаква да пристигне обратно в София около 19.00-20.00 часа. По станала вече традиция, превозът на светинята се осигурява с правителствен самолет. Свещеници от цяла България ще дойдат на летището в София, ще вземат частица от благодатния огън, за да я занесат по всички епархии, а оттам и по енориите на църквата. След пристигането си в София, огънят ще се съхранява в Синодния параклис до около 23.45 часа, когато с литийно шествие се донася в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ за Пасхалното богослужение. Тази година се очаква от него да вземат за благословение и представители на съседни православни църква.

Агенция "Фокус"
Кюстендил: Благодатният огън за православните храмове в града ще бъде донесен от архиерейският наместник на Кюстендилска духовна околия

Благодатният огън за православните храмове в града ще бъде донесен от архиерейският наместник на Кюстендилска духовна околия. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил отец Генади Генадиев, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия. Благодатният огън от Божи гроб ще достигне до черквите в Кюстендил тази вечер. Предстои той да бъде донесен от архиерейския наместник на духовната околия отец Генадий Генадиев след пристигането на огъня на летището в София. Службата в храмовете за посрещане на Възкресението Христово започва на Велика събота. Вечерта преди полунощ се отслужва тържествено богослужение, като точно в полунощ свещениците обявяват Възкресението с думите „Христос Воскресе“. При обявяването на Възкресението те изнасят запалена свещ от Благодатния огън, от която всички присъстващи палят своите свещи, обикалят църквата и след като се прибират в дома си, със същата свещ в ръка обикалят всички стаи, с молитва към Господ да пази дома. „Свещениците пожелават всички да изпитаме тази духовна радост от Светото Възкресение, да посрещнем този светъл празник с радостни сърца и благодатта на Иисус Христос да се разпростре върху всички нас”, каза отец Генади Генадиев.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Агенция "Фокус"
Велико Търново: В православните храмове от областта ще бъде отслужена вечерня със св. Василиева литургия по повод Велика събота

В православните храмове от областта ще бъде отслужена вечерня със св. Василиева литургия по повод Велика събота, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Днешният ден поставя края на Страстната седмица и предвещава посрещането на Христовото Възкресение и празника Великден. Теменуга Йорданова, уредник в Исторически Музей – Горна Оряховица обясни, че Велика събота е известна още като „душна събота“. Днес Богородица и
Мария Магдалена отиват на гроба на Христос, намират го празен, а пред тях се явява ангел, който им съобщава, че Христос е възкръснал. Според народните вярвания на този ден жените носят на гробищата и раздават от боядисаните яйца и хляб за починалите.
Луиза ТРАНЧЕВА

Агенция "Фокус"
Видин: Негово високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил ще оглави Пасхалните богослужения в града

Сутринта на Велика събота, от 09.00 часа Негово високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил ще оглави Св. Василиева Литургия и вечерня в старинния храм "Св. Преп. Петка".
В 23.00 часа в катедралния храм "Св. Димитър", митрополит Даниил ще оглави Пасхалното богослужение.
Никола ПЕТКОВ

Агенция "Фокус"
Велико Търново: За осма поредна година общината ще посрещне Христовото възкресение на Царевец

За осма поредна година Велико Търново ще посрещне Христовото възкресение на Царевец, съобщиха от пресцентъра на Общината. Точно в полунощ на 7 срещу 8 април звън на десетки църковни камбани ще възвести настъпването на Великден. Благодатният огън ще бъде изнесен от Патриаршията музей „Възнесение Господне“ на върха на крепостта на Асеневци. Пред храма музей ще бъде отслужено Пасхалното богослужение.
Портите на Царевец ще бъдат отворени в 22.30 ч. вечерта на Велика Събота /7 април/. В 23.30 ч. започва църковната служба. С изнасянето на Благодатния огън в полунощ и тържествения звън на църковните камбани ще започне и литийно шествие. То ще продължи от Патриаршеския храм до катедралата „Рождество на Света Богородица“ и ще бъде водено от кмета на Старата столица Даниел Панов и великотърновския митрополит Григорий. Шествието ще стане още по-атрактивно и благодарение на доброволци, които ще носят 150 светещи факли.
В 1.00 ч. след полунощ започва Света литургия по случай Христовото възкресение. Тя ще бъде отслужена в катедралния храм „Рождество на Света Богородица“.
2700 осветени яйца и парчета козунаци ще бъдат осигурени за жителите и гостите на Велико Търново, избрали да посрещнат Великден на Царевец. Със съдействието на Даниел Панов жестът е на фирмите „Консорциум Агробизнес“ АД, „Метро Кеш Енд Кери България“ ЕООД и „ЦБА Асет Мениджмънт“. Яйцата ще бъдат боядисани и украсени в ресторантите на хотелските вериги „Янтра“, „Панорама“ и „Болярски“. Те ще бъдат осветени на Велики Четвъртък /5 април/ в катедралния храм. Подаряването им ще започне в 00,40 ч. във великденската нощ.
Богослужението по случай Второ възкресение ще бъде в новия храм „Възкресение Христово” и ще започне в 11,00 ч. навръх Великден. В 21,00 ч. в празничната вечер ще бъде излъчен аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – Звук и светлина”. Прожекцията може да бъде наблюдавана от площад „Цар Асен I”.
Организатори на програмата за отбелязване на Христовото възкресение са Община Велико Търново, Великотърновска митрополия и Регионален исторически музей.
Живеещите в домовете за възрастни хора „Венета Ботева” и в с. Балван, заедно с младежите от Кризисния център в селото и децата в Центъра за настаняване от семеен тип /В. Търново/ също ще бъдат зарадвани с осветени великденски яйца и козунаци.
За сигурността и опазването на обществения ред ще се грижат служители на Районно управление на полицията – В. Търново, на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, както и частни охранители.

Агенция "Фокус"
Пазарджик: Във Велинград ще направят опит за рекорд на Гинес за най-голямото боядисване на великденски яйца в света

За трета поредна година Велинград стана най- голямата работилница за писане на великденски яйца в България, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Бояна Кирилова от общинската администрация. Тя обясни, че в третото „Голямо писане на великденски яйца от Чепинския край“ са се включили около 400 души. „В „Голямото писане“ символично по повод 70 годишния юбилей на Велинград се включиха 70 деца, които изписаха третото 100 килограмово дървено яйце, изработено от учениците на ПГД ,,Иван Вазов”. Връчени бяха награди на децата класирали се на първо место в конкурса на ЦПЛР-ОДК „Великднски писани яйца от Чепинския край“. Традиционно се проведе и томбола с много изненади и награди за участниците в „голямото“ изписване на яйцата“, допълни Кирилова. Тя каза също, че като продължение на Голямото писане на яйца, на 7 април /Велика събота/ от 11:00 часа на зелените площи при един от хотелите във Велинград, ще бъде направен опит да се постави рекорд на Гинес за най-голямото боядисване на великденски яйца в света.
Ваня НИКОЛОВА

Агенция "Фокус"
Велико Търново: Благодатният огън от Йерусалим ще пристигне за първи път в Свищов

По инициатива на кмета на Свищов Генчо Генчев и с благословията на Великотърновския митрополит Григорий, Благодатният огън от Йерусалим ще пристигне за първи път в Свищов, съобщават от пресцентъра на Общината. На Велика събота, в нощта срещу Възкресение Христово кметът Генчев ще донесе в крайдунавския град Свещения огън. Той ще посрещне на летище "София" църковните пратеници, които ще отпътуват с правителствения “Фалкон” за Йерусалим в събота сутринта и ще се върнат в България още същата вечер. Самолетът се очаква да кацне на българското летище около 19.30 часа, а след това Огънят ще бъде отнесен до всички български епархии и храмовете в големите градове. Тази година Свищов ще бъде един от тези градове, чиито жители ще имат радостта да отнесат в домовете си частица от Огъня донесен от Йерусалим.
Очаква се кметът на Свищов Генчо Генчев да пристигне около 22.30 часа в църквата „Света Троица“, където ще предаде Благодатния огън на отец Михаил, а след това ще бъде отнесен и в църквата „Св. Димитър“.

Агенция "Фокус"
Враца: Негово високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий ще оглави богослуженията на Велика събота в катедралния храм "Св. Апостоли"

Сутринта на Велика събота във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Вечерня със св. Василиева Литургия, предаде репортер на Агенция "Фокус". Вечерта е Пасхалното богослужение за Възкресение Христово.
В 09.00 часа ще започне сутрешното богослужение в катедралния храм „Св. Апостоли” в град Враца, оглавено от Негово високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий.
В 23.30 часа в храма митрополит Григорий ще оглави Пасхалното богослужение.
Никола ПЕТКОВ

Агенция "Фокус"
Пловдив: Митрополит Николай ще оглави Пасхалните богослужения за Възкресение Христово в града

На Велика Събота в митрополитския храм „Св. Вмца Марина” в Пловдив, сутринта от 8.00 часа ще бъде отслужена Василиева Св. Литургия, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Вечерта Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай ще оглави богослужението за Възкресение Христово – Пасха, в Катедрален храм „Успение Богородично” в град Пловдив. Началото е в 23.40 часа.
В неделя, на Възкресение Христово митрополит Николай ще оглави богослежението в митрополитския храм "Св. Марина" .
Никола ПЕТКОВ

Агенция "Фокус"
Негово високопреосвещенство Западно и Средноевропейският митрополит Антоний ще донесе Свещения и Благодатен огън от Йерусалим

На Велика събота, за 13-и път български духовници ще отидат в Йрусалим, откъдето ще донесат Благодатния огън. Делегацията ще бъде водена от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Българската църковна делегация замина за Божи гроб в ранните зори и се очаква да пристигне обратно в София около 19.00-20.00 часа. По станала вече традиция, превозът на светинята се осигурява с правителствен самолет. Свещеници от цяла България ще дойдат на летището в София, ще вземат частица от благодатния огън, за да я занесат по всички епархии, а оттам и по енориите на църквата. След пристигането си в София, огънят ще се съхранява в Синодния параклис до около 23.45 часа, когато с литийно шествие се донася в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ за Пасхалното богослужение. Тази година се очаква от него да вземат за благословение и представители на съседни православни църква.


Агенция "Фокус"
Патриарх Неофит ще оглави Пасхалните богослужения за Възкресение Христово

Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави Пасхалните богослужения за Възкресение Христово, предаде репортер на Агенция "Фокус". В София вечерта на Велика събота в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” празничното богослужение за Възкресение Христово (полунощница, пасхална утреня и Златоустова св. Литургия) ще бъде оглавено от Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. Начало на богослужението е от 23.30 часа.
Към 23.45 часа от параклиса на Синодалната палата в патриаршеския храм ще бъде донесен Благодатния огън, който няколко часа по-рано ще пристигне от Божи Гроб.
Точно в полунощ Светейшият Патриарх ще поздрави с „Христос воскресе” православните християни. От този момент в продължение на 40 дни те ще разменят помежду си поздравите: „Христос Воскресе!” - „Воистину Воскресе!”. След полунощ в храма ще започне празничната патриаршеска Света Литургия.
В неделя, на т.нар. "Второ Възкресение", патриарх Неофит ще оглави богослужението в митрополитския катедрален храм "Св. Неделя". Начало: 11.00 часа.
Никола ПЕТКОВ


Агенция "Фокус"
Велика събота е

Православната църква почита днес Велика събота – последния ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. На този ден се отбелязва погребението на Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, оплакването му от майка му света Богородица и от жените, носещи миро, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината – ада.
Когато Христос издъхнал като човек, тялото му било положено в гроб. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. На третия ден душата и тялото отново се съединили и тялото възкръснало от мъртвите. На Велика събота над гроба на Исус Христос в храма „Възкресение Христово“ в Йерусалим от небето се спуска Благодатният огън. Православните християни вярват, че това е чудо, което се случва всяка година в деня преди Великден. Синя светлина се появява в гробницата на Христос обикновено от мраморната плоча, покриваща мястото, върху което се смята, че е било положено тялото му за погребение. Вярва се, че в първите минути след запалването си този огън има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.
Велика събота e "най-благословения седми ден", с който приключва Страстната седмица. Това е най-дългата седмица в годината,когато постът е най-строг. Тази седмица се свързва със страданията Господни. На Велика събота се служи утреня, която започва привечер на предния ден - Велики петък. Храмът се осветява и се провъзгласява вестта за жените мироносици, дошли на гроба на Иисус Христос. Свещеникът, носещ Евангелието и Плащаницaта, заедно с богомолците обикалят около храма със запалени свещи Тази тържествена процесия свидетелства, че цялата вселена е очистена, избавена и възстановена, че живота и светлината са победили смъртта и мрака. На Велика Събота започва и празничната подредбата на храма. От траурни и в тъмни окраски илитоните и централната завеса се заменят с бели такива с празнично везмо. Различно е и облеклото на йереите, които сменят своите тъмни одежди с тържествени. Тези промени стилизирано показват триумфа на Христос над тъмните сили и грехопадението. Вечерта преди Възкресение храмът символизира гроба, в които било положено тялото на Спасителя. Вратите са затворени, а подготовката за възкресното богослужение започва отвън, където йерейте изпълняват последните молитви. Миряни и богомолци се събират пред храма в очакване на Великото тайнство – Възкресение Всеки държи в ръката си свещ, с която да отнесе светлината на Словото Божие в дома си. На Великата Събота се четат 15 паремии или пророчествата за Христа, някои, от които самият Иисус Христос е говорил на учениците си. Службата на Велика Събота принадлежи вече към Пасхалната неделя.
На Велика Събота християнските православни семейства полагат последни усилия за посрещането най-големия празник Възкресение Христово. Тогава обикновено се месят и пекат обредните великденски хлябове и козунаци. Разрешено боядисването на яйца. Тогава се принася в символична жертва и пасхалното агне. По правило първото боядисано яйце се оставя за Богородица. Вярва се, че то има чудодейна, лечебна сила. В някои краища на страната ни дори се пазели черупките от първото яйце, които били добавяни към тестото при приготвянето на ритуални хлябове за други празници през годината както и служели за лек при болести. На други места пък първото яйце задължително се пази до иконата през цялата година, а вечерта преди Възкресение се заравя в земята за плодородие и благоденствие в дома.