Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Скандалът около отравянето на Сергей Скрипал се разраства

13 март 2018 | 16:20

Отношенията между Лондон и Москва се изостриха, след като министър-председателят на Великобритания Тереза Мей заяви, че „е много вероятно“ Русия да е отговорна за отравянето на бившия офицер от Главното разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал. Премиерът на Обединеното кралство поясни, че Скрипал и дъщеря му Юлия са отровени с вещество от вид, разработен в Русия. Мей даде на Москва време до четвъртък за да разкрие детайли относно програмата за разработване на газа "Новичок" пред Организацията за забрана на химически оръжия.
Говорителят на руското МВнР Мария Захарова определи като „цирково шоу“ заявлението на британския премиер руско участие в отравянето на бившия руски агент. „Изводът е ясен – още една информационна и политическа кампания, основана на провокация“, подчерта Захарова. На свой ред министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров увери, че Москва е готова да сътрудничи с Великобритания по случая с отравянето на бившия офицер от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ), ако Лондон изпълни ангажиментите си в рамките на Конвенцията за забрана на химическите оръжия.
Същевременно в скандала се намесиха Европейския съюз и САЩ. Говорителят на Белия дом Сара Сандърс определи в атаката срещу Скрипал като „безчинство“. От Брюксел също застанаха категорично зад Лондон. Европейският съюз е готов да подкрепи Великобритания в шпионския скандал с Русия около опита за убийството на двойния агент Сергей Скрипал ако бъде помолен да го направи, съобщи във вторник говорител на Европейската служба за външна дейност.
От европейската външнополитическа служба са писали до американската агенция, че употребата на военен невропаралитичен агент в опита за убийство на бившия руски двоен агент на британска земя, който е бил заплаха и за другите граждани, е „шокиращо“.


Сергей Лавров: Русия не е виновна, Русия е готова да сътрудничи на Великобритания по случая със Сергей Скрипал
Москва е готова да сътрудничи с Великобритания по случая с отравянето на бившия офицер от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ), ако Лондон изпълни ангажиментите си в рамките на Конвенцията за забрана на химическите оръжия. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров, предава РИА Новости.
„Русия не е виновна, Русия е готова да сътрудничи в съответствие с Конвенцията за забрана на химически оръжия, ако Обединеното кралство… изпълни своите международни задължения по този документ“, заяви пред журналисти първият дипломат на Москва.

РИА Новости: Руското външно министерство привика посланика на Великобритания
Ръководителят на британската дипломатическата мисия в Русия Лори Бристоу бе привикан в Министерството на външните работи в Москва, съобщиха за РИА Новости от ведомството.
„Днес в МВнР е привикан посланикът на Великобритания в Русия“, информираха от външнополитическото ведомство в Москва, без да разкриват допълнителни подробности.

BBC:Какво представляват невро-паралитичните агенти от клас „Новичок“
Какво представляват невро-паралитичните агенти от клас „Новичок“ обяснява BBC.
Те са разработени в Съветския съюз през 70-те и 80-те години на миналия век. Известни са като четвърто поколение химически оръжия. Те са много по-токсични от други агенти, например те са 5-8 пъти по-силни Ви Екс.> Съществуват в различни форми – течности, твърди форми и ултра фин прах.
Могат да действат много бързо – от 30 секунди до 2 минути, но ако са в прахообразна форма симптомите могат да се появят след около 18 часа. Те са сродни с тези на други невро-паралитични агенти – блокират предаването на импулси от нервите към мускулите, причинявайки колапс на много телесни функции. Симптомите включват бели очи заради свиване на зеницата, конвулсии, кома и смърт. Тези вещества предимно свиват дихателните пътища и забавят сърдечната дейност, което води до смърт от задушаване.Някои варианти са специално синтезирани да бъдат резистентни на стандартните антидоти, Ако бъде изложен на тях, човек трябва да му се махнат дрехите и кожата да се измие със сапун и вода. Очите трябва да се плакнат и да им се дава кислород.

Daily Express: Ще се проведе спешно заседание на КОБРА тази сутрин
Ще се проведе спешно заседание на антитерористичния комитет КОБРА тази сутрин, пише британският Daily Express.
На него се очаква управляващата партия на консерваторите да даде „силен отговор“ на руската атака срещу Сергей Скрипал, пояснява вестникът. Ще бъде обсъдено последното развитие по разследването. Вътрешният министър Амбър Ръд е решена да изпрати „силен отговор“ на Владимир Путин, след като британският премиер заяви, че участието на Русия е много вероятно. Според Тереза Мей има две вероятности – или това е директно действие на руската държава или руското правителство е загубило контрол върху вещество , катастрофално увреждащо нервната система и позволило то да попадне в чужди ръце.
Депутати настояват да бъде отнет лиценза на телевизия Russia Today - основния пропаганден инструмент на Москва, външният министър на Великобритания призова за бойкот на Световното първенство по футбол през лятото.

The Guardian: Десетте възможни отговора на Великобритания срещу Русия
Какви са десетте възможни отговора на Великобритания срещу Русия заради атаката срещу Сергей Скрипал пише британският вестник The Guardian.
Вестникът подрежда възможните мерки във възходящ ред.
1)Експулсиране на дипломати:
Подобна мярка използва правителството на Дейвид Камерън след убийството на Александър Литвиненко. Ако бъде изгонен обаче посланикът на Русия в Лондон, то вероятно ще последва реципрочна мярка от руска страна, което ще замрази дълбоко британско-руските отношения.
2)Да бъде отнет лицензът за излъчване на руски медии като Russia Today
Публични личности, като Жозе Мауриньо например ще бъдат помолени да прекратят добре платените си договори с медията. Подобна мярка ще бъде добре приета от Франция, където се вземат сериозни мерки срещу фалшиви новини след обвиненията за руска намеса във френските президентски избори.
3)Да се поиска подкрепа от партньорите от Европейския съюз да не изпращат официални лица на Световното първенство по футбол, което вероятно няма да засегне отборите, които ще участват.
4)Да се направят поправки в санкциите срещу Русия и законът против „прането“ на пари
Това може да са поправки, подобни на закона „Магнитски“ в САЩ срещу лица, замесени в нарушаване на човешките права.
5)Замразяване на авоарите на руски олигарси, които не могат да докажат произхода на парите си – според изданието обаче такава мярка може да засегне както поддръжници, така и противници на руския президент Владимир Путин.
6)Разширяване на санкциите на ЕС срещу Русия – Русия обаче не показва да е повлияна тежко от досегашните санкции
7)Да се усили присъствието на НАТО по руската граница, включително да се ускори процеса по приемане на Украйна в НАТО
8)Да се определи Русия, като държава, подкрепяща тероризма - това може да доведе до допълнителни санкции
9)Да се изключат руските банки от международната система за разплащания – Русия има собствена система за разплащане, която е валидна в много страни извън Г-7.
10)да се публикува секретен материал за участие в „пране“ на пари от страна на Владимир Путин и най-близките му сътрудници

AFP: Рекс Тилърсън: Вероятно Русия стои зад атаката с нервно-паралитичен газ във Великобритания
Вероятно Русия стои зад атаката с нервно-паралитично вещество във Великобритания, според държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, предава AFP.
„Ние имаме пълно доверие в британското разследване и заключението, че вероятно Русия е отговорна за атаката с нервно-паралитично вещество в Солсбъри (срещу Сергей Скрипал – бел.ред.) миналата седмица.“, казва Тилърсън
„Ние сме съгласни, че отговорните – и тези,които са извършили престъплението, и тези, които са го поръчали трябва да понесат сериозни последствия. Ние заставаме солидарно зад нашите съюзници от Обединеното кралство и ще продължим да координираме нашите отговори“, продължава Тилърсън.

„Правда.ru“: На ръба на войната: Как ще отговори Москва на ултиматума на Лондон
Как ще отговори Москва на ултиматума на Лондон, пише руският вестник “Правда.ru“.
Премиерът на Великобритания в изявление пред парламента на страната фактически обвинява Русия в опита за убийство на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. По нейни думи експерти от научно-техническата лаборатория в Порт Даун са квалифицирали отровата като бойно нервно-паралитично вещество от клас „Новичок“ Според Мей Русия преди е произвеждала това вещество и до сега може да го произвежда. Сред причините да бъде обвинена Москва тя посочва, че в някои „бегълци“ Русия вижда „оправдани мишени за убийство>
Премиерът дава време на Русия до вторник вечер да представи подробни и убедителни обяснения, в противен случай Лондон ще разгледа случващото се като военна агресия против Обединеното кралство.
Отговорът на Русия е, че обвиненията по адрес на Русия носят провокативен характер, в частност подкопаване на доверието към нея като домакин на Световното първенство по футбол, се казва в съобщение на руското Министерство на външните работи. От там напомнят, че нееднократно са предупреждавали, че преди началото на първенството средствата за масова информация ще разгърнат пълномащабна медийна кампания с цел дискредитирането на Русия и подкопаване на доверието към нея като домакин на първенството.
„Както и предполагаме особено активно действат англичаните, които не могат да простят на Русия, че именно нашата страна в честна борба спечели правото да проведе Световното първенство по футбол през 2018 година. Британските медии активно тиражират призиви за бойкот на първенството. Такива предложения идват не само от журналистите, но и от официални лица – в частност министъра на външните работи (на Великобритания) Борис Джонсън и председателя на Комисията по външните работи Том Туджендхат. Повод стана отравянето на Сергей Скрипал, разследването по което не само не е завършено, но и не е започнало“, отбелязват от Министерството на външните работи на Русия.
„Това така и не попречи на британските политици още сега да правят изводи за участието на Русия, която следва да бъде наказана, например като се откажат да присъстват на световното първенство. При това самите те не са решили кой да бойкотира спортното мероприятие – членовете на кралското семейство ли, чиновници и други официални лица или националният отбор на Англия по футбол. Искаме още да подчертаем, че такива провокативни обвинения, раздуващи антируска истерия само усложняват отношенията между нашите страни и нанасят удар по световния спорт“, продължават от министерството.

„Независимая газета“: Британските депутати наричат Русия „страна-аутсайдер“
Британските депутати наричат Русия „страна-аутсайдер“, пише руският ежедневник „Независимая газета“.
Изданието пише,че британският премиер иска от Русия обяснения във връзка с отравянето на бившия полковник от руското разузнаване и двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, като заявява, че веществото, което е използвано за целта е разработвано в Русия.
Тереза Мей е дала 36 часа на руския посланик в Лондон да даде обяснения как това вещество е попаднало във Великобритания. Иначе Москва я очакват наказателни мерки, предупредила Мей.
„В случая, ако не получим правдоподобен отговор, ние ще си направим извода, че случилото се е равносилно на незаконно използване на сила от руската държава против Обединеното кралство. Тогава аз ще се върна в парламента и ще представя пълния спектър на ответните мерки“ е казала британският премиер Тереза Мей пред Камарата на Общините.
По-рано в понеделник председателят на комисията по външните работи на Камарата Том Туджендхат, депутат от Консервативната партия казал по адрес на Русия , че „това не е обикновена държава, а държава-аутсайдер“, която представлява сериозна опасност за Обединеното кралство и срещу която трябва да се предприемат мерки.
„Ако ние не можем да защитим нашите ценности вътре в страната, кой ще се облегне на нас като съюзник и да ни се довери? Обединеното кралство не трябва да се вълнува само от търговски взаимоотношения – какъв смисъл има от богатството, ако не можем да защитим своя дом?", заявява Туджендхат.
На този фон Консервативната партия е обвинявана от вдовицата на убития през 2006 година Александър Литвиненко Мария за получаване на дарения от руски граждани и свързани с Русия бизнесмени.
В този ред депутатите и министрите призовават да бъдат въведени санкции по отношение на лица, близки с Кремъл.
Министърът на външните работи Сергей Лавров нарекъл обвиненията срещу Русия пропаганда.
„Ние само гледаме репортажите по телевизията, където вашите колеги с много сериозни лица, с патос, говорят, че ако това е Русия, то ще има такъв отговор, който Русия ще запомни завинаги. Това е несериозно. Отново чиста пропаганда, нагнетяване на истерия“, заявява Лавров в неделя.

„Газета.ru“: Белият дом се отказа да обвини Русия за отравянето на Сергей Скрипал
Белият дом се отказа да обвини Русия за отравянето на Сергей Скрипал, пише руското електронно издание Газета.ru.
Акцентира се върху отговорът на въпрос от журналист дали Белият дом обвинява Русия за отравянето, на което говорителят на Белия дом Сара Сандерс не е отговорила директно, а е заявила, че САЩ ще продължат да оказват подкрепа на Великобритания.
Белият дом счита отравянето на екс-полковника от руското разузнаване за безчинство и осъжда тези, които са го извършили.
„Следим ситуацията, възприемаме я много сериозно. Използването на нервно –паралитични отровни вещества срещу граждани на Великобритания на територията на Великобритания – това е безчинство“, казва Сара Сандърс. Тя изразява съболезнования на близките на пострадалите и заявява, че Вашингтон е готов да окаже всякаква помощ за разследването по делото.

AFP: Белият дом осъди атаката срещу Сергей Скрипал
Говорителят на Белия дом Сара Сандърс определи в понеделник атаката срещу руския двоен агент Сергей Скрипал като „безчинство“, съобщава AFP.
„Използването на високосмъртоносни вещества срещу граждани на Великобритания на британска земя е безчинство“, подчерта говорителят. „Атаката е безрасъдна, неразумна и безотговорна“, допълни Сандърс, като не обвини Русия, по подобие на британския премиер Тереза Мей по-рано в понеделник.
В понеделник Мей заяви пред британския парламент: „Много вероятно е Русия да е отговорна за извършения акт срещу Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия“, като министър-председателят разкри пред законодателите в Лондон, че военният газ, с който в началото на март бе отровен Скрипал, е от тип, разработен в Русия.
Министър-председателят даде на Москва време до четвъртък за да разкрие детайли относно програмата за разработване на газа "Новичок" пред Организацията за забрана на химически оръжия. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова определи обвиненията на Лондон като "цирково шоу".

Washington Post: „Много вероятно“ е Русия да стои зад отравянето на двойния агент Сергей Скрипал, заяви Тереза Мей
Британският премиер Тереза Мей разкри в понеделник, че британските следователи са стигнати до извод, според който Русия „много вероятно“ е отговорна за атаката, която доведе до хоспитализирането на руския двоен агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия в началото на март, пише вестник Washington Post.
Мей разкри, че срещу него е използвано влияещо на нервната система вещество, което е разработено в Русия, което освен това е класифицирано като военно оръжие. Тя предупреди, че Русия или е извършила директна атака или е изгубила контрол върху веществото, което е разработило. Според нея, Великобритания няма да толерира такива „безсрамни опити да бъдат убити невинни цивилни на наша земя“. Говорейки пред Камарата на общините, премиерът отказа да обяви евентуални ответни действия, като заяви, че ще даде на Русия шанс да реагира върху обвинението и ще направи повторно изявление по темата по-късно тази седмица, разкриващо план за по-конкретни действия срещу Москва.
Скрипал бе арестуван и по-късно хвърлен в затвора заради продаване на държавни тайни на британското разузнаване, но бе освободен през 2010 г. като част от размяна на шпиони. Неговата дъщеря Юлия все още живее в Русия, но от време на време посещава баща си.
Кремъл отрече каквото и да е участие в случая, като по-рано от руското посолство в Лондон дори обвиниха британското правителство в играене на „опасна игра“ около случая със Скрипал. Според ведомството „Британските официални лица не съобщават допълнителна информация и не се разграничават от медиината кампания. Искаме още веднъж да подчертаем, че сме възмутени от антируската кампания в британските медии, толерирана от правителството, което влияе върху разследването и упражнява психологически ефект върху британските граждани“, се казва още в позицията на посолството. В понеделник дори в популярно руско телевизионно предаване, Дмитрий Кисельов дори предположи, че това е опит да се компрометира Русия и дори отказ от участие в предстоящото Световно първенство по футбол в страната.
„Защо да не отровят Скрипал? Толкова ли е ценен?“ заяви журналистът, и добави, че фактът, че той е бил с дъщеря си, ще подсили обществения ефект.

ТАСС: Мария Захарова определи като „цирково шоу“ заявлението на Тереза Мей за руско участие в отравянето на Сергей Скрипал
Говорителят на руското МВнР Мария Захарова определи като „цирково шоу“ заявлението на британския премиер Тереза Мей за руско участие в отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, предава ТАСС.
„Това е цирково шоу в британския парламент“, подчерта говорителят. „Изводът е ясен – още една информационна и политическа кампания, основана на провокация“, добави Захарова.
„Преди да бъде съчинена друга приказка, нека в Лондон да разкрият какво стана с разследванията около Александър Литвиненко и Борис Березовски“, допълни още представителят на Москва.
В понеделник Мей заяви пред британския парламент: „Много вероятно е Русия да е отговорна за извършения акт срещу Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия“, като министър-председателят разкри пред законодателите в Лондон, че военният газ, с който в началото на март бе отровен Скрипал, е от тип, разработен в Русия.
Министър-председателят даде на Москва време до четвъртък за да разкрие детайли относно програмата за разработване на газа "Новичок" пред Организацията за забрана на химически оръжия.

AFP: Много вероятно е Русия да е отговорна за отравянето на Сергей Скрипал, заяви Тереза Мей
Британският премиер Тереза Мей заяви в понеделник, че „е много вероятно“ Москва да е отговорна за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, предава AFP.
„Много вероятно е Русия да е отговорна за извършения акт срещу Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия“, заяви Мей, като разкри пред законодателите в Лондон, че военният газ, с който в началото на март бе отровен Скрипал, е от тип, разработен в Русия.
Министър-председателят даде на Москва време до четвъртък за да разкрие детайли относно програмата за разработване на газа "Новичок" пред Организацията за забрана на химически оръжия.
Сергей Скрипал и неговата дъщеря бяха приети в болница в Солзбъри в критично състояние в началото на март, след като, както стана ясно по-късно, са вдишали влияещо на нервната система вещество. По-рано в понеделник от руското посолство в Лондон заявиха, че британското правителство "играе опасна игра" при случая със Скрипал, като обвиниха властите, че не правят нищо за да спрат спекулациите в медиите за атаката срещу бившия руски разузнавач, предоставял информация на Лондон.

AFP: Великобритания играе опасна игра около отравянето на руския шпионин, смятат от руското посолство в Лондон
Руското посолство в Лондон обвини британското правителство в „опасна игра“, тъй като не е подтиснало спекулациите за руска следа в отравянето на двойния агент Сергей Скрипал, съобщава AFP. В разпространено съобщение от дипломатическото представителство се казва, че „сегашната политика на британското правителство спрямо Русия е много опасна игра с общественото мнение, която не само праща разследването към неполезен политически път, но освен това носи и риска за много по-сериозни последствия за нашите двустранни връзки“.
„Британските официални лица не съобщават допълнителна информация и не се разграничават от медиината кампания. Искаме още веднъж да подчертаем, че сме възмутени от антируската кампания в британските медии, толерирана от правителството, което влияе върху разследването и упражнява психологически ефект върху британските граждани“, се казва още в позицията на посолството.

Интерфакс: Владимир Путин посъветва британците да изяснят позицията си за Сегей Скрипал
Руският президент Владимир Путин посъветва британците да изяснят позицията си за бившия агент на ГРУ Сергей Скрипал, преди да обсъдят въпроса с Москва, предава Интерфакс.
По време на свое посещение в Краснодарския район, репортер на британска телевизия зададе пред Путин въпроса дали Русия е отговорна за отравянето на бившия двоен агент, случило се по-рано този месец. Като отговор държавният глава заяви, че „вие първо трябва да проучите нещата на място, и след това може да обсъдим въпроса“.
В началото на март Скрипал и неговата дъщеря бяха приети в болница, след като, както стана ясно по-късно, са вдишали вещество, влияещо на нервната система. Състоянието на бившия руски агент Скрипал, който е предоставял информация на британското разузнаване, остава критично, като по-рано от Лондон заявиха, че смятат да предприемат твърди мерки, ако бъде доказано чуждо участие в атаката срещу него.