Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Бедствие и свлачища

12 март 2018 | 16:50

Пето денонощие в Община Хайредин, област Враца, е в сила бедствено положение. Такова е обявено и за Община Брегово и село Иново, Община Видин в област Видин. Въпреки това към момента според властите в страната никъде няма критична ситуация, нито застрашени хора.
Водата в Брегово е годна за пиене и за други битови нужди. Вече трети ден след преливането на р. Тимок там се правят лабораторни анализи по няколко пъти дневно заедно с Регионалната здравна инспекция. Спекулациите с качеството на водата са неоснователни. Там няма опасност нито от тежки метали, нито от гледна точка на микробиология,заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.
В село Иново, където в неделя водите на р. Делейнска пробиха дигата при корекцията ѝ и наводниха земеделски площи, се очаква до два-три дни водата да се оттече. При необходимост има готовност за изграждане на насипна дига с инертни материали преди селото.
Продължават аварийно-ремонтните работи по язовир „Рогозен 1“ в община Хайредин, област Враца. Монтирани са част от сифоните на съоръжението и водата се източва. С превантивна цел денонощно се наблюдават критичните участъци.
Водоподаването в Мизия ще бъде възстановено днес и проблеми там няма да има. До вечерта ще бъде осигурена вода за битови нужди и в с. Ботево. За втори път от вчера там се раздава вода за питейни нужди. Във Върбица подаването на вода за битови нужди е възстановено, като се раздава минерална вода. И в двете села водоснабдяването с нормално качество се очаква да бъде пуснато утре.
Допълнителни мерки ще са необходими по горното течение на река Росица и река Янтра, поради очакваните интензивни валежи, но като цяло ситуацията в страната е спокойна.
Интензивното снеготопене активира свлачища в различни краища на страната.Заради активирало се миналата седмица срутище все още остава затворен пътят Смолян-Мадан. След оглед и съвещание с геолози, проектанти и представители от всички заинтересовани служби, се установи, че състоянието на срутището е много тежко и обхваща много голяма територия и е най-мащабното свлачище върху главен път в страната. Жителите на 11 населени места в Смолянско изпратиха писмо да институциите за спешно разрешаване на проблема със срутището, което блокира достъпа на автомобили и хора до тях и прекъсна електричеството. След обсъждане с експерти геолози и проектанти Агенция "Пътна инфраструктура" обяви, че започва изграждането на нов път с дължина около 1.5 км, който да заобиколи срутището на пътя Смолян-Мадан и да пренасочи движението за леки автомобили. Пътят трябва да стане готов до 10 дни, а през това време пътната отсечка ще остане затворена.
Областният управител на Русе Галин Григоров свика спешно междуведомствена комисия във връзка с активизирало се свлачище на пътя между село Пиргово и помпената станция Пиргово – 1 на „Напоителни системи клон долен Дунав“ ЕАД и станцията на ВиК ООД. Нарушена е проходимостта на пътя, невъзможно е и обслужването на съоръженията на двете дружества. Освен свлечените земни маси там има опасност и от образуване на нови свлачища в съседните участъци. На място екип на Пожарната започна обезопасяването на района.


Агенция "Фокус"
Министър Николай Нанков: Ремонтът на язовирите в Община Хайредин трябва да се вмести в предоставените от правителството 3 млн. лв.

Ремонтните работи по язовирите „Рогозен 1“ и „Бързина“ трябва да се вместят в предоставените от правителството в събота 3 млн. лв. Това каза днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който заедно с министъра на информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, областния управител на Враца Малина Николова и кмета на Хайредин Тодор Алексиев провери на място възстановителните дейности по съоръженията, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.
С предприетите от областния управител и кмета действия не се допусна създаването на кризисна ситуация, посочи регионалният министър. Още през миналата седмица със собствени усилия, с помощта на местни фирми и според техните бюджетни възможности и техника, започнаха да укрепват язовирите и да осигурят нормалната проводимост в коритата на реките. Министър Нанков посочи, че към момента по двата язовира могат да се изпълняват само аварийни работи. Планов ремонт ще може да се изпълни след като се актуализират проектите и количествено-стойностните сметки за тяхната реализация, през летните месеци, когато водата в двата язовира намалее. Тогава ще се доизгради компрометираният преливник на язовир „Рогозен 1“ и ще се ремонтира стената на яз. „Бързина“.
В момента водата от „Рогозен 1“ се изпомпва чрез сифони, вече няма риск, но трябва максимално бързо да се започне с ремонтиране на преливника, за да предотвратим ситуации в бъдеще, коментира още Николай Нанков. Според него заради климатичните промени такива събития ще са все по-често явление, затова инфраструктурата трябва да бъде бързо и качествено ремонтирана.
Осигурихме необходимата механизация за възстановяване на преливника, информира министър Ивайло Московски. В момента се изгражда пътят, който ще позволи на машините да достигнат до язовира и след осигуряване на достъп до яз. „Рогозен 1“, незабавно ще се предприемат действия за по-бързото му възстановяване. Ще бъдат наложени и бетонови траверси по дъното му, което ще укрепи целия преливник и ще спомогне да не се свлича земна маса. Паралелно се работи по административните процедури, за да бъдат спазени всички законови изисквания. Възстановителните дейности ще продължат до пълното изграждане на преливника и връщането му до безопасно експлоатационно състояние, за да се минимизира рискът за хората, каза още министърът на транспорта. Той съобщи, че експерти от ДП “Транспортно строителство и възстановяване” са направили оглед на язовира в събота, 10 март, за да установят каква е необходимата техника за стартирането на неотложните аварийни дейности. В неделя тя е осигурена и е започнала работата по укрепването на разрушения преливник чрез насипване на скална маса. Представители на дружеството наблюдават денонощно язовира.
Министър Нанков съобщи още, че водоподаването в Мизия ще бъде възстановено днес и проблеми там няма да има. До вечерта ще бъде осигурена вода за битови нужди и в с. Ботево. За втори път от вчера там се раздава вода за питейни нужди. Във Върбица подаването на вода за битови нужди е възстановено, като се раздава минерална вода. И в двете села водоснабдяването с нормално качество се очаква да бъде пуснато утре.
Водата в Брегово е годна за пиене и за други битови нужди, съобщи още министър Нанков. Вече трети ден след преливането на р. Тимок там се правят лабораторни анализи по няколко пъти дневно заедно с Регионалната здравна инспекция. Спекулациите с качеството на водата са неоснователни. Там няма опасност нито от тежки метали, нито от гледна точка на микробиология, категоричен бе министър Нанков.

Агенция "Фокус"
Министър Николай Нанков: Няма опасност от скъсване на стената на яз. „Бързина“, състоянието му не е аварийно

Стената на язовира е компрометирана. Хубаво е, че преливникът функционира, добре оразмерен е, с циментова обшивка, така че с него няма проблем. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след инспекция на състоянието на яз. „Бързина“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Проблемът е със стената и към момента да се извършват аварийни дейности тук, е безсмислено. Когато падне водата през летните месеци, тогава да са съответно проектиранията и да се прави ремонт. Със сифони ще работим, докато не намалее водата през летните месеци. Нямаме опасност от скъсване, не е аварийно състоянието. Въпросът е наистина да се реши цялостно проблемът с отремонтиране по проект при ниски води в летните месеци. Хубаво е, че имаме преливник“, коментира Нанков. По думите му на яз. „Рогозен“ 1 ще решават проблема тепърва с преливника, като намалеят и там обемите на водата. „Може би в следващите няколко месеца – от два до три, с актуализация на проектите и вече не аварийни, а планови ремонти по двата язовира – преливника на „Рогозен“ 1 и стената на „Бързина“. Областният управител на Враца Малина Николова е изключително активна и като организация на дейности, и като превантивна подготовка, но без инструментариум, най-вече финансов, докъде ще я докараме, ако прехвърлим язовирите на областните управители да представляват държавата“, допълни той и уточни, че ще докладва и на премиера Бойко Борисов, за да видят как ще осигурят финансовия ресурс, тъй като не е малък.
„Колегите от ДАМТН ще излязат с одит в рамките на следващите няколко седмици. Подготвят се нормативни промени за категоризация на язовирите. Проблемите язовири са точно малките. Темата е комплексна, не е само за двата, които към момента ще решим. Кметът не може да не е доволен. Решаваме конкретния казус и ще го решим качествено. Ще трябва да се вместим в отпуснатите 3 млн. лв. за двата язовира. Мисля, че няма да има проблеми. Предвижда се довечера валежите да започнат и мисля, че към момента с около 2 метра падна нивото на яз. „Рогозен“ 1“, обясни още регионалният министър.

Агенция "Фокус"
Министрите Николай Нанков и Ивайло Московски ще инспектират възстановителните работи по яз. „Рогозен 1“

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов министрите на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще посетят днес Община Хайредин. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. В 12.30 часа те ще инспектират възстановителните дейности по язовир „Рогозен 1“.

Агенция "Фокус"
НИМХ: Облачността ще се увеличава и до края на деня валежи ще обхванат страната - максималните температури ще са между 19° и 24°

Днес от запад облачността ще се увеличава и вплътнява, а от северозапад ще започнат и валежи, които до края на деня ще обхванат западната половина от страната, а през нощта и останалите райони. Това съобщи за Агенция "Фокус" дежурният синоптик Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще са между 19° и 24°, в София - около 20°. По Черноморието ще преобладава слънчево време, но след обяд ще започне да се увеличва. Привечер на отделни места ще превали дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югозапад, който след обяд ще се ориентира от югоизток. Максимални температури между 19° и 22°. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.
В планините облачността ще е значителна. По-късно през деня ще има превалявания от дъжд, над 2300 метра от слаб сняг. Ще духа умерен, по билата временно до силен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде 14°, на 2000 метра – около 6°.
Атмосферното налягане е по-ниско от средното за март и през деня ще се понижи.

Агенция "Фокус"
Бедствие в Северозапада (ОБЗОР)

Високите температури през последните дни доведоха до интензивно снеготопене и повишаване на речните нива, както и на нивата в язовирите. На места, основно в Северозападна България обстановката бе усложнена и бе обявено бедствено положение.
Ситуацията в община Хайредин, област Враца, постепенно се нормализира, но бедственото положение остава в сила. От общинската администрация информират, че Язовир „Рогозен“ 1 е пълен на 100%, но вече не прелива през преливника. В момента се извършват ремонтни дейности по него - инсталират се два сифона, които ще помогнат за по-бързото намаляване на нивото на язовира. Язовир „Бързина“ прелива с 8 куб.м./сек през преливника. По последна информация на територията на общината няма бедстващи или евакуирани хора. Въпреки това все още бедственото положение остава в сила.
Бедствено положение бе обявено и в община Брегово, област Видин. Причина за това стана пълноводието на река Тимок. Кметът на общината Милчо Лалев подчерта, че текстът на заповедта за обявяване на бедствено положение предвижда евакуация на хора при евентуално продължаване на прииждането на водите, но увери, че към момента такава не се налага. По думите му общата площ на залетите пространства е около 10 хил. декара, а от началото на деня нивото на водата там е спаднало, но само с около 2 см. Според него съществува опасност придошлите води да са преминали през флотационни съоръжения на „Мини бор“ на територията на Сърбия и да са замърсени с тежки метали. „Най-големият проблем е, че питейната вода е точно в съседство с това заливане и има опасност от просмукване и от екологична катастрофа“, допълни кметът и настоя в най-кратки срокове да бъдат иззети проби и анализирани резултатите от тях. Областният управител Албена Георгиева увери, че към момента няма опасност от замърсяване на питейната вода на Брегово и хората трябва да са спокойни. Служители на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ във Видин са извършили оглед на дигите на река Тимок край Брегово. Набелязани са критичните участъци, като е разширен процепът в една от тях за по-бързо оттичане на водата обратно в Тимок. След като премине проблемната ситуация, от Напоителни системи ще предприемат мерки за заздравяване на дигите.
В неделя следобед бе обявено бедствено положение и в село Иново, община Видин. Причината е скъсана дига в района на селото и залети земеделски площи. във връзка със създалата се ситуация Общинският щаб за защита при бедствия проведе две заседания, ръководени от заместник-кмета на Община Видин инж. Цветан Асенов. Инж. Асенов обясни, че до дигата към този момент не е възможно да се пристъпи отникъде, с никаква техника и ще се търси временно решение на проблема. По думите му достъп до къщите има и може да се предприемат действия за малка предпазна дига, за да се защити населението на Иново. Пътят между земеделската земя и къщите е годен за преминаване на тежка техника и ако се наложи ще бъде направена превантивно малка дига, водата ще остане в разливната зона и няма да има никаква опасност за хората, допълни заместник-кметът.
Наблюдението на дигата ще продължи през цялата нощ, с усилията на „Напоителни системи“ - Видин. Районното управление към ОДМВР - Видин, със съдействието на сектор „Пътна полиция“ ще организира предоставяне на своевременна информация за състоянието на пътната мрежа на територията на кметство Иново и при необходимост ще ограничи достъпа на граждани до засегнатите от наводнението участъци. При необходимост ще се активира и Доброволното формирование към Община Видин.

БУРГАС
Агенция "Фокус"
Областният управител Вълчо Чолаков: Язовир „Мандра“ край Бургас прелива - наводнени са земеделски площи, но няма опасност за близките села

Язовир „Мандра“ край Бургас прелива - наводнени са земеделски площи, но няма опасност за близките села. Това каза за Агенция „Фокус“ областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. Той уточни, че язовирът прелива от доста време, а от около 2 месеца шлюзовете му са отворени на максимум, за да изпускат водата. „В района на бензиностанцията между Новоселци и Дебелт има наводнени земеделски площи. Днес получих информация за наводнени площи и в Димчево. Няма как тези площи да бъдат отводнени. Помпите на „Напоителни системи“ работят, но не са достатъчни в случая. Няма опасност за хората или къщите в близките села“, каза още Чолаков.

ВИДИН
Агенция "Фокус"
Зам.-министър Атанас Добрев: Незабавно нареждаме аварийно-ремонтни работи на компрометирания участък на река Делейнска в близост до село Иново

Незабавно нареждаме аварийно-ремонтни работи на компрометирания участък на река Делейнска в близост до село Иново. Това каза Атанас Добрев, заместник-министър на земеделието, храните и горите, при посещението си съвместно с директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, областния управител на Видин Албена Георгиева и изпълнителния директор на „Напоителни системи” Снежина Динева на дигата край селото, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Зам.-министър Добрев посочи, че по въпроса вече се действа от „Напоителни системи“. „Този компрометиран участък трябва да се оправи, продължава да вали и заедно с активното снеготопене се стига да такива ситуации“, отбеляза Атанас Добрев. Той допълни, че и в с. Иново, и в град Брегово, са залети земеделски площи. „От Областната дирекция „Земеделие“ ще сформират комисия, която ще посети наводнените райони и ще установи щетите нанесени на земеделските стопани“, обясни зам.-министър Добрев.
Анна ЛОЗАНОВА

Агенция "Фокус"
Гл. комисар Николай Николов: Водата край село Иново до 2-3 дни ще се оттегли, няма опасност за живота и здравето на хората

Водата край село Иново до 2-3 дни ще се оттегли, няма опасност за живота и здравето на хората. Това каза на моста край видинското село Иново директорът на ГДПБЗН-МВР главен комисар Николай Николов, който заедно със заместник-министъра на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, областния управител на Видин Албена Георгиева, изпълнителния директор на „Напоителни системи” Снежина Динева и кмета на Видин Огнян Ценков инспектира състоянието на дигите и хидромелиоративните съоръжения в община Видин за предприемане на необходими спешни мерки във връзка с усложнената обстановка в района, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Той посочи, че оценката, която може да се направи за изпълнителната власт – кметската и областната управа е много висока. „Това, което е трябвало да се направи е извършено,взетите решения трябва да продължат да се изпълняват“, каза главен комисар Николай Николов. Той взе отношение и по ситуацията с язовир „Рогозен 1“ в община Хайредин, област Враца.
„Усилено работят инженерите на язовира, монтирани са част от сифоните на съоръжението, идеята е да продължи да се източват водите от язовира. За съжалените две от мощните ни помпи излязоха от строя и сега трябва да търсим специалисти от Холандия, които да ги ремонтират“, каза главен комисар Николов. Той допълни, че в страната няма никъде критична ситуация, няма застрашени човешки животи. „Това не означава, че ние трябва да се успокоим. Напротив – продължава денонощното наблюдение на критичните участъци. Това важи особено за всички язовирни стени, за да знаем ако има опасност да изведем всички застрашени хора. Към момента няма такива застрашени хора“, каза Николов. Той допълни, че в близките 2-3 дни ни очакват валежи, които ще усложнят ситуацията, но няма да се стигне до критично положение. Максималните валежи във Видинския регион ще достигнат до 10 л. на кв. м., като по-значими ще бъдат валежите в Източна България ще достигнат до 30 л. кв. „Допълнителни мерки ще трябва да се вземат по горното течение на река Росица и река Янтра защото се очаква интензивно валене. Но, ситуацията в страната е спокойна, отделни са местата където се налага да се работи по-ефективно, още по-малко са местата където е обявено бедствено положение“, заяви главен комисар Николай Николов.
Анна ЛОЗАНОВА

Агенция "Фокус"
Владимир Тошев, ГЕРБ: Сложно остава положението в Брегово, където река Тимок е с високо ниво, а дигите – в кризисно състояние

Предполагам, че в село Иново ще бъде овладяно положението без да се нанасят щети на земеделски земи или на населението. Това коментира за Агенция „Фокус“ народният представител от ПГ на ГЕРБ Владимир Тошев във връзка със ситуацията около обявеното бедствено положение в село Иново и община Брегово, Видинска област. „Аз съм във Видин и говорих с кмета на общината, който в момента е на инспекция. Тук при нас, във Видинска община, най-тежко е положението в село Иново. Там река Дунав е качила нивото от дъждовете, от топенето на снеговете и на практика са застрашени земи, които са в непосредствена близост до село Иново. Кметът Огнян Ценков отиде там на инспекция. От вчера заседава Областният кризисен щаб. Взети са мерки“, подчерта Владимир Тошев. По-думите му по-сложно е положението в Брегово. "Река Тимок е с високо ниво и там дигите са в кризисно положение – не могат да удържат този бурен напън на водата. Надявам се до часове да бъде изяснено положението“, допълни още той.
"Надявам се да бъде овладяно положението и да бъдат почистени деретата, но може би трябва да се проведе по-широка разяснителна кампания сред хората, защото това не е епизодичен случай, а се случва всяка пролет в нашия край. Трябва да се проведе една разяснителна кампания сред населението, защото се изхвърлят битови и строителни отпадъци в тези опасни места, без да разбират, че навреждат на себе си. Разбира се, не обвиняваме хората", подчерта народният представител.
Според него към момента има опасност за питейната вода за хората в Брегово. "По-опасна е преливната вода, която може да пробие дигата, но се взимат мерки, за да не се случи нито едното, нито другото", допълни още той.
Иван ЛАЗАРОВ

Агенция "Фокус"
Албена Георгиева, областен управител на Видин: Няма съмнения за замърсяване на питейната вода в Брегово

Няма съмнения за замърсяване на питейната вода на хората в Брегово, тъй като помпената станция близо до залетите от река Тимок площи не функционира. Това каза за Агенция „Фокус“ областният управител на област Видин Албена Георгиева. Тя поясни, че вчера се е провело заседание на Областния щаб за защита при бедствия, както и общинските щабове във Видин и Брегово. „По отношение на Брегово - сутринта бях там на оглед. Ситуацията там е същата като вчера. Няма покачване на нивата на водата”, каза тя. Във връзка с притесненията на хората за питейната вода, областният управител увери, че помпената станция, близо до залетите площи не функционира. „Електрозахранването към нея е изключено, жителите на Брегово са снабдявани от помпена станция № 1, която се намира доста по-далеч от залятата площ. Няма съмнение за замърсяване на водата, няма опасност за населението на Брегово”, коментира Албена Георгиева.
„За Видин е обявено частично бедствено положение в частта за село Иново“, допълни областният управител. По отношение на Иново, Георгиева коментира, че там има пропускане на дигата и разлята вода в земеделската площ. Няма опасност за населението. Към този момент водата е доста далече от къщите. Процепването на дигата се е получило на около 1 км. от моста. Там постоянно се следи ситуацията, предприемат се адекватни мерки“, допълни Георгиева.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Соня Ненкова, кметски наместник на село Ботево: Река Бързица е наводнила кладенеца на помпената станция, снабдяваща селото с вода

Река Бързица, в която се оттича водата от язовир „Рогозен 1“, е наводнила кладенеца на помпената станция, снабдяваща селото с вода. Това каза за Радио „Фокус“ – Видин Соня Ненкова, кметски наместник на село Ботево, община Хайредин. Тя посочи, че нивото на реката вече е спаднало и няма опасност за къщите, които се намират в близост до речното корито. „Заради наводнения кладенец е изключена помпената станция и нямаме питейна вода от 8 март. От ВиК дружеството ни заявиха, че докато реката не се отдръпне достатъчно за да почистят кладенеца няма как да бъде пусната станцията“, заяви Соня Ненкова. Група на ВиК – Враца тази сутрин е започнала оглед на кладенеца, който се намира в ниската част на селото.
Анна ЛОЗАНОВА

Агенция "Фокус"
Кметът на Брегово Милчо Лалов: Брегово е напът към екологична катастрофа

Брегово е напът към екологична катастрофа. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът на Брегово Милчо Лалов. "Причината за това е замърсяването с тежки метали на река Тимок. За да се разбере колко тежка е ситуацията, първо трябва да се изчака работата на Регионалната здравна инспекция. Остава в сила бедственото положение в Брегово, ситуацията от вчера е непроменена", информира кметът на Брегово. „И без това почвите на нашата територия, около 4000 декара близо 30 година са замърсени с тежки метали. А помпените станции, които продават питейна вода са в съседство със залетите терени. Възможно е просмуквани и има стрес сред населението на Брегово. Сега Регионалната здравна инспекция ще вземе проби и ще извършат анализи, които да определят състоянието на питейната вода, за да не се допусне екологична катастрофа“, допълни още той. Кметът добави, че водата се намира едва на 7-8 сантиметра от върха на дигите и заплашва да прелее. "Брегово е в готовност за евакуация на жителите във всеки един момент", каза още кметът. Близо 8 хил. декара е залятата площ до момента в общината.

Агенция "Фокус"
Комисар Станислав Генчев, РДПБЗН-Видин: Няма опасност за село Иново вследствие на разкъсаната дига на река Делейнска – къщи и пътища не са залети

Няма опасност за село Иново вследствие на разкъсаната дига на събирателния канал на река Делейнска – къщи и пътища не са залети. Това съобщи за Агенция „Фокус“ директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Станислав Генчев във връзка с бедственото положение във видинското село Иново и разкъсаната дига на събирателния канал на река Делейнска. По думите му залети са само земеделски площи, които са ограничени от главния път и дигата. „Вчера сме направили геологическо заснемане, но въпреки това Община Видин създава организация и пълним чували - ако се получи рязко покачване на водата, да изградим малка защитна дига на къщите в най-ниската част. В по-голяма част селото се намира на много висока кота над заливната“, поясни комисар Генчев.
Той уточни, че към момента в село Иново разливът се наблюдава от дежурният от общината и от "Напоителни системи" и днес предстои да се предприемат действия за запушване на отвора на дигата на събирателния канал на река Делейнска.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Инж. Цветан Асенов, зам.-кмет на Видин: След 10.00 часа ще започне работа по възстановяване дигата на събирателния канал на река Делейнска

След 10.00 часа ще започне работа по възстановяване дигата на събирателния канал на река Делейнска. Това каза за Агенция „Фокус“ заместник-кметът на Община Видин и председател на Общинския щаб за защита при бедствия инж. Цветан Асенов във връзка с бедственото положение във видинското село Иново.
Асенов поясни, че тази сутрин между 7.45 и 8.00 часа, заедно с представители на "Напоителни системи" е инспектирал дигата. „Нямаме притеснения и няма проблеми за хората от село Иново. В 09.45 часа започва работна среща между Общинския щаб за защита при бедствия и "Напоителни системи", след което след 10.00 часа ще отидем отново на място. Ще започнем работа в зависимост от експерти, специалисти и техника, за да видим как ще продължим дейностите за възстановяване на дигата“, каза заместник-кметът. По думите му към момента няма опасност от преливане на река Дунав. „От вчера до днес нивото на река Дунав е спаднало близо 30 см и нямаме притеснение и в това отношение“, допълни Асенов.
Деница КИТАНОВА


ВРАЦА
Агенция "Фокус"
Малина Николова, областен управител на Враца: Положението в община Хайредин е овладяно – започнали са аварийно-укрепителните действия на преливника на яз. "Рогозен 1"

Положението в община Хайредин е овладяно – започнали са аварийно-укрепителните действия на преливника на язовир "Рогозен 1". Това каза за Агенция „Фокус“областният управител на област Враца Малина Николова. Тя поясни, че е спряло е преливането от преливника и са започнали аварийно-укрепителните действия. „Монтират се сифоните, които кметът на Община Хайредин поръча“, допълни областният управител.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Враца: Нивото на река Дунав край Оряхово се е повишило с 30 см през изминалото денонощие

Нивото на река Дунав край Оряхово се е повишило с 30 см през изминалото денонощие, съобщиха от местната Хидрометеорологична станция в Ново село. Нивото на Дунав в началото на българския участък на реката при Ново село за последното денонощие се е понижило с 44 см и водният стоеж е 543 см Нивото на реката край Видин е 598 см, регистрираното е понижение от 25 см. Край Лом през последното денонощие нивото на реката се е повишило с 10 см и водният стоеж е 628 см. Нивото на реката край Оряхово е 506 см, повишението за последното денонощие е от 30 см. Температурата на водата край Ново село е 4.9 градуса, край Оряхово е 5.8 градуса.

Агенция "Фокус"
Кметът на Хайредин Тодор Алексиев: Обстановката в община Хайредин е спокойна, но опасността за хората остава

Обстановката в община Хайредин е спокойна, но опасността за хората остава. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът на Хайредин Тодор Алексиев. Обемът на язовир „Рогозен“ е пълен, което създава несигурност по отношение на жителите", информира кметът. "Поради тази причина в сила остава и бедственото положение в общината към днешна дата", допълни той. По думите му добрата новина е, че водата вече не преминава над преливника на язовира. „Нощта премина с работа на гражданска защита с хидрофорните помпи за сваляне обема на язовира, с постоянно наблюдения и подготовка за днешния ден. Днес ще бъдат извършени доста по обем работи. Така че нямаме отпускане в нито един момент“, каза кметът Тодор Алексиев. Той допълни, че монтирането на сифоните на язовира е първата необходима мярка. Според кмета доставянето на скална маса и заскалявка на преливника е друг основен приоритет. "Едва след това ще може да се предприемат действия за пълното ремонтиране на язовира", обясни Алексиев.

РУСЕ
Агенция "Фокус"
Русе: Областният управител Галин Григоров свика спешно междуведомствена комисия във връзка с активизирано се свлачище на пътя между село Пиргово и помпената станция

Областният управител Галин Григоров и ресорният заместник областен Валентин Колев се запознаха със създалата се усложнена обстановка, предизвикана от свличане на земни маси по пътя между село Пиргово и помпена станция Пиргово – 1 на „Напоителни системи клон долен Дунав“ ЕАД и станцията на ВиК ООД, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Русе.
Нарушена е проходимостта на пътя, невъзможно е и обслужването на съоръженията на двете дружества.
С цел минимизиране възможността от злополуки с преминаващи хора и превозни средства, както и ограничаване последиците от въздействието на свлачищните земни маси, беше осъществена контролна дейност и моментално обследване състоянието на ската. За тази цел беше свикана междуведомствена комисия, включваща представители на компетентни институции – началникът на отдел „Държавна собственост“ в Областна администрация - Русе Огнян Атанасов, началникът на Регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението комисар Димитър Павлов, кметът на село Пиргово г-н Илиан Бодуров, зам.-кметът на Община Иваново г-н Пламен Дончев и служители от двете гореспоменати дружества.
Освен свлечените земни маси има опасност и от образуване на нови свлачища в съседните участъци.
По-късно пристигна и специализиран екип на Пожарната, който се зае с неотложни дейности по обезопасяването на района.
Областният управител е в постоянен контакт с всички страни, имащи отношение по проблема и координира действията между институциите.


СМОЛЯН
Агенция "Фокус"
Доц. Стефчо Стойнев, МГУ: Невъзможно е леки коли да преминават край свлачището на пътя Смолян-Мадан, огромен е рискът от падане на големи скални блокове

Имаме голямо по обем и обхват свлачище, което в момента се намира в активно състояние. Срутищните процеси продължават. Това каза в свое изявление ръководителят на катедра „Хидрогеология и инженерна геология“ на Минно-геоложкия университет доц. Стефчо Стойнев, след като обсъди с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов възможните мерки, които може спешно да се предприемат по повод срутището на път ІІ-86 Смолян – Мадан, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Значими скални блокове се свличат по посока на пътното платно. Хубавото е, че последните данни, които бяха споделени на срещата, организирана от инж. Атанасов, показаха, че имаме ограничение на развитието на свлачищния процес по посока на склона. От ЕСО казаха, че техните репери показват ограничаване на процесите на движение. Същевременно съществуват данни, които показват, че се разширява обхвата по дължината на пътя. В момента е 500-600 м. В момента самото пътно платно, върху което са натрупани значително количество скални и земни маси, не е засегнато от свлачищния процес. Зоната на свличане е до него“, обясни доц. Стойнев. По думите му това също е благоприятен елемент, който след това може да се отчете при проучването, проектирането и укрепването на свлачището.
„На този момент е невъзможно колите да преминават от там. Изключително опасно е. Рискът от това да паднат големи скални блокове е огромен, независимо от взетите мерки с цел да се обрушат скалните блокове. Движението на коли ще принесе един динамичен ефект върху свлачищното тяло и опасността да се свлекат е много голяма“, допълни той. Доц. Стойнев припомни случай от миналата година на пътя Рудозем-Смилян, където също е имало такова голямо свлачище. „Хората, въпреки ограниченията, минаваха и там имаше много опасен случай, който за радост не завърши с жертви, но един автомобил пострада. Онова свлачище беше с много по-скромни размери и обхват“, подчерта доц. Стойнев. По думите му предстои изпълнението на детайлни инженерно-геоложки проучвания, които ще имат за цел да конкретизират обхвата на свлачището, както и дълбочината и формата на хлъзгателната повърхнина. „Тя ще бъде определяща за характера на мероприятията, които ще бъдат направени. На този етап можем да говорим само за това, че там не трябва да се въздейства. Всяка копка, свързана с освобождаване на пътя от земните и скални маси, за да бъде проходима, е много по-лоша, отколкото каквото и да е друго природно въздействие в момента. Тези земни и скални маси в момента задържат свлачището и всяка намеса би довела до ново активизиране. Това означава, че можем да загубим и пътя“, каза още доц. Стефчо Стойнев.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Активно е свлачището на пътя Смолян-Мадан, участъкът ще остане затворен за доста време

Пътят ще остане за доста време затворен. Надяваме се всички тези мероприятия, които сега ще предприемем и сме ги предприели, да сработят бързо. Това каза в свое изявление председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов, след като обсъди с експерти геолози и проектанти възможните мерки, които може спешно да се предприемат по повод срутището на път ІІ-86 Смолян – Мадан, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Продължават свлачищните процеси, свлачището е активно. От сряда ще започне с моя заповед работа на една Междуведомствена работна група и комисия, която ще обследва доста обстойно геоложки и ще предприемем първоначални действия по укрепване на свлачището. То е уникално като площ и раздробеност на този огромен масив, над който над пътя са надвиснали стотици милиони тонове скална маса, която може да повлече всичко и да отиде в реката. Участъкът е наблюдаван, има един геоложки доклад. Тези процеси, които обаче са продължили и може би водопроводът е бил стар, намира се на около 250 м над пътя, което е далеч в масива, при 60-70 градуса наклони на масивите, най-вероятно е допринесъл в годините за овлажняването и структурата на скалите, за да се стигне до това свлачище“, обясни инж. Атанасов и уточни, че не могат да кажат кой е виновникът.
„Дошло му е времето. Най-вероятно всичко е било капка по капка. И големите снегове, които бяха през 2014 г. и тази, дъждовете, които се изсипват, напукванията, земетресенията, всичко е дало по малко отражение, за да се получи това огромно срутище. Денонощно се работи по пътя, който трябва да даде алтернатива и да може селата да бъдат свързани. Най-вероятно ще се наложи да се измества водопроводът, за да може поне една част от причините, които имаме съмнение, че са допринесли за това, което се случи, да бъдат елиминирани. Няма да се допусне хората в селата да останат без вода. Може да се направи временен водопровод, сега няма да замръзва, така че няма да има откъсване на хората без вода. Обсъдили сме всички тези мерки“, посочи той и подчерта, че са в постоянна връзка с областния управител и с кмета на община Смолян. „Били сме заедно три денонощия. Всичко, което е трябвало да се направи, сме го направили. Умолявам за търпение, но нещата са много сериозни“, каза още инж. Дончо Атанасов.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Започва изграждането на около 1,5 км нов път, който да заобиколи срутището на пътя Смолян-Мадан и да пренасочи движението за леки автомобили

Започва изграждането на около 1,5 км нов път, който да заобиколи срутището на пътя Смолян-Мадан и да пренасочи движението за леки автомобили. Това каза в свое изявление председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов, след като обсъди с експерти геолози и проектанти възможните мерки, които може спешно да се предприемат по повод срутището на път ІІ-86 Смолян – Мадан, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Взехме мерките незабавно, въпреки че по същество това блоково срутище е уникално и излиза далеч извън прерогативите на АПИ. Касае нормалната работа и трасета на няколко ведомства – ВиК-Смолян, EVN и ЕСО. Организирах работно посещение и в петък, събота и неделя съм бил там. Естествено с областни управители и всички ръководители на ведомства сме обсъдили цялата ситуация, обходил съм трасето и свлачищния процес. Такова уникално срутище не сме имали. Ще се направи нов път и вече община Смолян направи всички необходими мероприятия, включително съгласие на хората и започва изграждането на нов път от около 1,5 км, който заобикаля масива и ще даде възможност от там да се пренасочи лекото движение“, коментира инж. Атанасов. По думите му има 7-8 села, които сега са откъснати и хората преминават пеша в свлачищната зона, което е изключително опасно. „Разположихме всички необходими табели и предупреждения, там има полиция и всичко, което е трябвало да се организира от Агенцията, сме го организирали. Днес ще разположим допълнително табели, с които да предупредим хората, че преминаването през срутищната зона е изключително опасно“, каза още той.
Инж. Атанасов изрази надежда в рамките на максимум около 10 дни този път да бъде изграден, като може това да се случи и по-рано. След като бъде изграден пътят, ще има и възможност за бързо преминаване на лекото движение, линейки, специализирани коли и учениците да си ходят спокойно на училище. Атанасов припомни, че обходният маршрут за тежкотоварните автомобили е през Рудозем-Смилян. „По този начин даваме една спокойна алтернатива на тежкото движение на 12,5 тона да преминават през Рудозем-Смилян“, допълни той.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
Смолян: Жители на 11 села в района на срутището край село Тикале изпратиха писмо до държавните институции за спешно разрешаване на проблема

Жители на 11 села в района на срутището по пътя Смолян – Средногорци край село Тикале изпратиха писмо до държавните институции за спешно разрешаване на проблема. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян кметът на село Търън Явор Говедаров. Писмото от жителите на селата Подвис, Ровино, Остри пазлак, Тикале, Градът, Катраница, Еленска, Селище, Требище, Река и Търън е изпратено до омбудсмана, министър-председателя, Агенция „Пътна инфраструктура“, областния управител, Община Смолян и Областната дирекция на МВР. Чрез него те изразяват своето безпокойство и нарастващото социално напрежение в района от затварянето на пътя заради срутището, посочи Говедаров. Той отбеляза, че освен затворения път, има сериозен проблем и с електроснабдяването и водоснабдяването в района. „Заради активното срутище и намиращия се водопровод наблизо, има опасност да останем без вода. Проблемът с тока вече е решен, тъй като електроподаването вече идва от Маданския район. Няма обаче яснота по въпроса, кога ще започне да се разчиства срутището“, посочи Говедаров. Той отбеляза, че настояват и за пускането на обходен път от Влахово до Тикалско дере, както и за спешно установяване на произхода на срутището и предприемане на незабавни действия по неговото разчистване.
Кметът на Търън подчерта, че от селата, изпратили писмото, ежедневно пътуват между 150 и 200 ученици от 1 до 12 клас, които учат в Смолян. По думите му откакто пътят е затворен, децата със своите родители минават пеша в района на срутището, после ходят около 2 км пеша до Влахово и там се качват на автобуса за Смолян. „Учениците са предупредени, че ще им бъдат издадени бележки, че пътят е прекъснат и може да не ходят. Някои от тях се възползват от това, но други въпреки опасността минават през там пеша. Най-важна все пак е безопасността на хората в района“, отбеляза Говедаров. Той допълни, че има и много хора от селата, които работят в Смолян и се налага всеки ден да пътуват по пътя, а минавайки по обходния маршрут те пътуват около 40 км повече, сравни Говедаров. Той посочи, че с отварянето на обходния път, по който вече се работи, ще се реши проблемът с пътуването на работещите и учениците. Говедаров каза още, че очакват утре в района на срутището да пристигнат специалисти от АПИ, които да ги разпознаят с реалната ситуация със срутището и с мерките за разчистване на пътя и отварянето му.
Нели ГЕРГЬОВСКА

Агенция "Фокус"
Председателят на АПИ инж. Дончо Атанасов ще проведе съвещание с водещи експерти по повод срутището на път II-86 Смолян - Мадан

Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов ще обсъди с експерти геолози и проектанти възможните мерки, които може спешно да се предприемат по повод срутището на път ІІ-86 Смолян - Мадан. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". В района на село Тикале е активно най-мащабното срутище около път от републиканската пътна мрежа. Огромното каменно срутище е далеч от сервитута на пътя, но от обилните снеговалежи и ниските температури е активизирало срутищните процеси. В събота и неделя инж. Атанасов бе на място заедно с областния управител на Смолян Недялко Славов, директора на ОПУ - Смолян инж. Костадинка Миланова, кмета на Община Смолян Николай Мелемов, геолози, проектанти, представители от ВиК и EVN, кметове на околните населени места, служители от Горското стопанства и др., за да види какво може да се предприеме и да се осигури безопасно пътуване на хората от региона. Около 16.00 часа в АПИ инж. Атанасов ще направи изявление за медиите.

Агенция "Фокус"
ЕСО предприема всичко необходимо за недопускане свлачището край Смолян да засегне ЕП 110 kV „Миньор“

ЕСО предприема всичко необходимо за недопускане свлачището край Смолян да засегне ЕП 110 kV „Миньор“. Екипите на дружеството следят ситуацията и оказват съдействие на ангажираните институции по обезопасяването на свлачището. Това съобщиха от ЕСО. Няма непосредствена заплаха за електропровода 110 kV „Миньор“, чието трасе преминава в района на свлачището. Отцепването на склона е в междустълбие № 23-24. Направените замервания от специалистите на ЕСО показват, че движението на скалната маса е на около 15-20 метра от фундаментите на стълбовете. В района са поставени репери и се следи за тяхното местоположение.
В ЕСО е сформиран екип, който постоянно следи кризисната ситуация и подготвя авариен план за евентуално изместване на стълбовете в оста на електропровода при необходимост. Създадена е оперативна възможност за изключване на електропровода 110 kV „Миньор“ в светлата част на деня с цел обезпечаване на предстоящите геоложки проучвания.
Изключването на електропровода няма да доведе до смущаване на електрозахранването на потребителите в региона.

Агенция "Фокус"
Смолян: Алтернативният маршрут на затворения заради срутище Смолян – Средногорци е пътят Рудозем – Смилян

Пътят Рудозем – Смилян ще бъде алтернативния маршрут на затворения заради срутище Смолян – Средногорци. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян дежурният в Областно пътно управление – Смолян. Вече се извършва организация и се поставя сигнализация, за да се посочи на пътуващите, че този път е по-добър и е по-удачно трафикът от Смолян към Рудозем, Мадан, Златоград и Кърджали да преминава по него. Водачите на автомобилите може да ползват и пътя Смолян – Фатово – Рудозем.
Нели ГЕРГЬОВСКА