Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Бедствие в Северозапада

11 март 2018 | 17:26

Ситуацията в община Хайредин, област Враца, постепенно се нормализира, но бедственото положение остава в сила. От общинската администрация информират, че Язовир „Рогозен“ 1 е пълен на 100%, но вече не прелива през преливника. В момента се извършват ремонтни дейности по него - инсталират се два сифона, които ще помогнат за по-бързото намаляване на нивото на язовира. Язовир „Бързина“ прелива с 8 куб.м./сек през преливника. По последна информация на територията на общината няма бедстващи или евакуирани хора. Въпреки това все още бедственото положение остава в сила.
Бедствено положение бе обявено и в община Брегово, област Видин. Причина за това стана пълноводието на река Тимок. Кметът на общината Милчо Лалев подчерта, че текстът на заповедта за обявяване на бедствено положение предвижда евакуация на хора при евентуално продължаване на прииждането на водите, но увери, че към момента такава не се налага. По думите му общата площ на залетите пространства е около 10 хил. декара, а от началото на деня нивото на водата там е спаднало, но само с около 2 см. Според него съществува опасност придошлите води да са преминали през флотационни съоръжения на „Мини бор“ на територията на Сърбия и да са замърсени с тежки метали. „Най-големият проблем е, че питейната вода е точно в съседство с това заливане и има опасност от просмукване и от екологична катастрофа“, допълни кметът и настоя в най-кратки срокове да бъдат иззети проби и анализирани резултатите от тях.Агенция „Фокус“
Видин: Обявено е бедствено положение в село Иново

Кметът на общината Огнян Ценков обяви със заповед бедствено положение за селото. Заповедта бе издадена днес и влезе в сила от 16.00 часа. Тя е във връзка с провеждането на аварийно-възстановителни работи, с цел ограничаване на последствията от скъсана дига в района на село Иново, вследствие на усложнена хидрометеорологична обстановка – валежи от дъжд и интензивно снеготопене и повишени нива на водните басейни и водосборите на реките.
Проблемът възникна преди обяд и при огледа се установи, че на около километър от моста на главния път на дигата откъм с. Иново има пробойна. Едната част от водата в събирателния канал се излива в землището на селото (земеделски земи). По този повод Общинският щаб за защита при бедствия проведе две заседания, ръководени от заместник-кмета на Община Видин инж. Цветан Асенов. Щабът възложи и бе направено геодезическо заснемане на района, на първите къщи в близост до разлива, на дигата и нивото на водата в нея. Това се налага, за да може да се обсъдят най-ефективните мерки за справяне със ситуацията и възстановяване на дигата. „До дигата към този момент не е възможно да се пристъпи отникъде, с никаква техника“, каза инж. Цветан Асенов. „Ще се търси временно решение на проблема. Достъп до къщите има и може да се предприемат действия за малка предпазна дига, за да се защити населението на Иново“, обясни инж. Асенов. Пътят между земеделската земя и къщите е годен за преминаване на тежка техника и ако се наложи ще бъде направена превантивно малка дига, водата ще остане в разливната зона и няма да има никаква опасност за хората, допълни заместник-кметът.
На заседанието на Общинския щаб в 17.30 часа присъства и областният управител на Видин Албена Георгиева. „Към момента продължава да се наблюдава дигата, това ще продължи през цялата нощ, с усилията на „Напоителни системи“. Най-важното, което трябва да се каже в случая е, че няма опасност за населението“, заяви тя по повод ситуацията в Иново.
Според заповедта Щабът за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия преминава на непрекъснат режим на работа. Кметът на кметство Иново уведомява населението за създалата се обстановка. От страна на „Напоителни системи“ - Видин трябва да се осигури постоянно наблюдение на критичните участъци, както и необходимата техника и специалисти за извършване на аварийно-възстановителните дейности. Районното управление към ОДМВР - Видин, със съдействието на сектор „Пътна полиция“ ще организира предоставяне на своевременна информация за състоянието на пътната мрежа на територията на кметство Иново и при необходимост ще ограничи достъпа на граждани до засегнатите от наводнението участъци.
Информация за обстановката и за хода на спасителните и неотложни работи ще се докладва на всеки два часа, а при възникнала ситуация – незабавно. При необходимост ще се активира и Доброволното формирование към Община Видин.
Срокът за действие на бедственото положение е до отпадане на обстоятелствата, послужили за основание за обявяването на бедствено положение за част от територията на Община Видин, но не повече от 7 дни.


Албена Георгиева, областен управител на Видин: Няма опасност от замърсяване на питейната вода на Брегово
Към момента няма опасност от замърсяване на питейната вода на Брегово. Хората трябва да са спокойни. Това заяви управителят на Видинска област Албена Георгиева след извънредно заседание на кризисния щаб, предаде БНР.
Обявеното бедствено положение обаче остава до нормализирането на обстановката. „Беше ни докладвано от представители на ВиК Видин, че опасност от замърсяване на питейната вода за момента няма. Има помпена станция, която е в близост до залетите площи, но към нея е прекъснато електроподаването. Вода към населението се подава от помпена станция „Брегово 1“. Тя работи, така че на този етап няма никакво притеснение за населението“, каза Георгиева.
Служители на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ във Видин са извършили оглед на дигите на река Тимок край Брегово. Набелязани са критичните участъци, като е разширен процепът в една от тях за по-бързо оттичане на водата обратно в Тимок. След като премине проблемната ситуация, от Напоителни системи ще предприемат мерки за заздравяване на дигите.


Агенция „Фокус“
Милчо Лалов, кмет на Брегово: Общата залята площ е около 10 хил. декара, има спад в нивото на водата, но той е минимален

Видин. Залети са няколко места, но общата им площ около 10 хил. декара. Има спад в нивото на водата, но той е минимален – около 2 см. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на община Брегово инж. Милчо Лалов във връзка с обявеното по-рано днес бедствено положение. Инж. Лалов припомни, че бедственото положение е обявено в 10.00 часа сутринта, а причината за него са станали преливните води. По думите му притеснителна е и прогнозата за времето, която предвижда през следващите дни да вали дъжд „В момента не вали. Времето е слънчево и дори опасно“, уточни той.
На въпрос дали преминаващата в непосредствена близост река Тимок е най-големият източник на опасност, той отговори: „Според мен не е само Тимок. Може да има и дъждовни води, води от топене на снегове. Според основното е, че има изпускане на водни съоръжения от територията на Република Сърбия. Дано тези количества води да не преминават през флотационни съоръжения на „Мини бор“, защото те ще бъдат източник на замърсявания с тежки метали, а при нас има регистрирани такива замърсявания отпреди 30 години“.
„Най-големият проблем е, че питейната вода е точно в съседство с това заливане и има опасност от просмукване и от екологична катастрофа“, допълни кметът и настоя в най-кратки срокове да бъдат иззети проби и анализирани резултатите от тях.
Иван ЛАЗАРОВ


Агенция „Фокус“
Враца: Ситуацията в община Хайредин постепенно се нормализира, но бедственото положение остава в сила

Враца. Ситуацията в община Хайредин постепенно се нормализира, но бедственото положение остава в сила. Това съобщи за Агенция „Фокус“ Светлана Ценова, секретар на Община Хайредин. „Язовир „Рогозен“ 1 е пълен на 100%, но вече не прелива през преливника. В момента се извършват ремонтни дейности по него - инсталират се два сифона, които ще помогнат за по-бързото намаляване на нивото на язовира. Язовир „Бързина“ прелива с 8 куб.м./сек през преливника“, обясни Ценова.
Тя добави, че на територията на общината няма бедстващи или евакуирани хора. Въпреки това все още бедственото положение остава в сила.


Агенция „Фокус“
Милчо Лалов, кмет на Брегово: Институциите ще вземат проби от водата в общината, за да се установи има ли замърсяване с тежки метали

Видин. Голяма е вероятността от екологична катастрофа- сезирал съм РИОСВ-Монтана, Министерството на околната среда и водите, ВиК и Басейнова дирекция да дойдат по-най бързия начин, за да вземат проби от питейната и от придошлата вода, за да се установи има ли замърсяване. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на община Брегово инж. Милчо Лалов във връзка с обявеното бедствено положение заради пълноводието на река Тимок. „Най-големият ни проблем е, че отпреди 30-40 години в общината датира екологично замърсяване с тежки метали. Там, където сега има огромни количества вода, там са и помпените станции, които подават питейна вода за населението“, обясни той. „Представете си какво ще стане ако тези помпени станции просмукат такава замърсена с тежки метали вода“, коментира кметът. „Река Тимок не е много близо до къщите на хората, проблемът е за имуществото им“, каза още Милчо Лалов.
Биляна ИВАНОВА


Агенция „Фокус“
Милчо Лалов, кмет на Брегово: Обявихме бедствено положение в общината заради пълноводието на река Тимок, на този етап не се налага евакуация

Видин. Свикахме Кризисен щаб, на който се взе решение в Община Брегово да бъде обявено бедствено положение заради пълноводието на река Тимок и обилното снеготопене. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на община Брегово инж. Милчо Лалов. „Много големи количества вода са стигнали до защитните съоръжения, до дигите. Остават още около 20-30 см, за да прелеят дигите и водата да навлезе в населеното място“, посочи той. „На място има екипи на пожарната, очакваме техника от Видин, за да разшири един прорез и придошлите води да се оттичат обратно в коритото на река Тимок. Пожарната е тук и си върши работата добросъвестно“, обясни кметът. „В заповедта за обявяване на бедствено положение имаме текст, че при евентуално продължаване на прииждането на водите ще се евакуират хората, които могат да бъдат засегнати от ситуацията. На този етап не се налага евакуация“, заяви Милчо Лалов.
Биляна ИВАНОВА


Агенция „Фокус“
Областният управител на Враца Малина Николова: Кризисната ситуация, предизвикана от обилното снеготопене и състоянието на хидротехническите съоръжения в областта, е преодоляна

Враца. Кризисната ситуация, предизвикана от обилното снеготопене и състоянието на хидротехническите съоръжения в област Враца, е преодоляна. Това посочи областният управител на Враца Малина Николова, съобщиха от Областната администрация. Нивото на реките се понижава на територията на всички общини, както и в крайната точка по поречието на р. Скът – град Мизия, където към момента е 190 см, при критични 290. Наблюдава се и значителен спад на язовирите. Продължава изпълнението на аварийните мерки за яз.“Рогозен“ в община Хайредин, които целят предотвратяването на бедствено положение при предстоящите пролетни валежи.
„Благодарение на усилията на Пожарна безопасност и защита на населението – Враца, ОД на МВР – Враца, Областна администрация – Враца, строителните фирми „ПЪТСТРОЙИНЖЕНЕРИНГ“АД, „ГАРАНТ 90 – ЦОНЕВ И СИЕ“ООД и Община Хайредин и този път се справихме с бедствената ситуация“, заяви областният управител.
„Мерките, които предприехме в този момент са аварийни и решават частично проблемите. За цялостното овладяване на кризата с техническите съоръжения на територията на община Хайредин за пореден път средствата, предоставени от Министерски съвет са решението, с което заплахите за населението в нашата област се преодоляват. През 2016 г. Правителството предостави на Областна администрация – Враца средства, с които бяха реализирани две важни и конкретни мерки за яз. “Рогозен 1“ и осигуряване нормалната проводимост на реките в област Враца. Ако областната администрация не беше възложила и изпълнила обществена поръчка „Планово почистване на речни участъци, извън урбанизираните територии в област Враца“ на стойност 164 260 лв. за 20 участъка на реките Скът, Лева, Бързина, Огоста и Върбишка бара в общините Борован, Бяла Слатина, Враца, Мизия и Хайредин, днес проводимостта им нямаше да бъде осигурена и опасността от наводнение оставаше в пълна сила. С изпълнението на договор за неотложни аварийно-възстановителни дейности по укрепване на преливника на яз. “Рогозен 1“ на стойност 93 576 лв. Областна администрация – Враца овладя положението в община Хайредин за 2 години. Ясно беше заявено на кмета на Хайредин, че това е временна мярка и той трябва да предприеме действия по изготвянето на технически проекти за проблемните язовири, които да внесе за финансиране пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане или като проектно предложение по ОП“Околна среда“. Проектите на общината са готови, но не са внасяни за финансиране до момента. Това наложи Правителството да предприеме незабавни действия за финансиране на готовите проекти и осигури бюджетни средства в размер на 3 млн.лв. за тяхното изпълнение“, допълни Малина Николова.
Областният управител изказва благодарност на Правителството на Бойко Борисов, държавните служби и строителните фирми, които не допуснаха да се повторят събитията от 2014 година в област Враца.