Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

3 млн. лева за безопасни язовири

10 март 2018 | 11:06

С постановление днес ще дадем 3 млн. лева на Хайредин да отидат да правят язовирите. Това каза премиерът Бойко Борисов на извънредното правителствено заседание за обсъждане на мерки за гарантиране на сигурността на населението заради преливането на язовири в страната. В заседанието участваха също директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР Николай Николов, заместник-председателят на ДАМТН Кирил Войнов, както и областните управители на Враца и на Монтана.
„Искам да решим този въпрос с язовирите днес, хората да отидат да го направят, не може през 2-3 години да си говорим едно и също“, аргументира решението премиерът по време на заседанието. В тази връзка министърът на енергетиката Теменужка Петкова посочи, че Екипи на Предприятие „Язовири и каскади“ към НЕК незабавно ще окажат помощ в дейностите по отстраняване на авариите по язовирите.
По време на брифинга гл. комисар Николов увери, че рисковата ситуация около язовир „Рогозен 1“ вече е преодоляна. По думите му от 24.00 до 06.00 часа нивото на язовира е спаднала с 28 см. „Нивата на всички реки в страната задържат пълноводие, все още под код червен. Внимателни сме, наблюдаваме нещата, за да предотвратим човешки жертви. Всички критични точки се наблюдават, за да можем своевременно да предупредим застрашените хора“, изтъкна гл. комисар Николов. Той обърна внимание и на нивото на река Скът край Мизия, което се е повишило с 6 см и се очаква да достигне максимум, който е с 40 см по-ниско от опасната кота на преливане.
По време на брифинга стана ясно, че правителството обмисля да създаде специална структура, която да отговаря за техническата годност на язовирите и да реагира в случай на сложна ситуация. Успоредно с това се подготвят и законови промени, предвиждащи язовирите, които не могат да бъдат стопанисвани и управлявани от общините, да бъдат прехвърлени към държавната структура.Агенция „Фокус“
По разпореждане на премиера Бойко Борисов ще бъде направен оглед на на язовир „Рогозен 1“, за да бъдат издадени предписания за аварийното му укрепване

Враца. Във връзка с извънредната ситуация при язовир „Рогозен 1“ в община Хайредин, се проведе Извънредно заседание на Министерски съвет, на което бяха набелязани мерки за аварийно-възстановителни дейности на хидротехническото съоръжение. Това съобщиха от Областна администрация Враца. По разпореждане на министър–председателя Бойко Борисов, от 14.30 ч. ще бъде направен оглед на язовир „Рогозен 1“, за да бъдат издадени предписания за неговото аварийно укрепване. На място ще присъстват заместник-министър на енергетиката, представители на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на Предприятие „Язовири и каскади“ към Националната електрическа компания. Ще бъде оказано пълно съдействие от страна на властите за справяне с критичната ситуация.


Агенция „Фокус“
Вицепремиерът Томислав Дончев: Време е да има структура, която да осигурява техническа годност на язовирите и да реагира в сложна ситуация

София. Време е да има централизирана структура, която да поеме грижата в предаварийна, сложна ситуация, да е в състояние да реагира веднага, с капацитет и техника, без необходимост от дълги сложни процедури, да осигурява техническа годност на съоръженията. Това каза на извънреден брифинг в Министерски съвет вицепремиерът Томислав Дончев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Каква ще бъде новата структура- дружество, предприятие или агенция не е най-съществения въпрос“, посочи той. „Трябва структура, която да позволява разгръщане на капацитет в аварийна ситуация, да дава веднага подкрепа с техника“, изтъкна Томислав Дончев. „Правителството взе решение за осигуряване на 3 млн. лева, които да бъдат разходвани за допълнителни аварийни мероприятия. По-голямата част от средствата ще бъдат разходвани за реконструкция на преливника на един от язовирите и други дейности по цялата каскада от язовири“, обясни вицепремиерът. „Огромната част от средствата е за ремонтни работи. За преливника на най-проблемното съоръжение има проект и по него спокойно оттук нататък може да се възложи обществена поръчка“, уточни той. „Приоритет в момента е овладяването на ситуацията- намаляването на нивата на язовирите“, подчерта Томислав Дончев и поясни, че инсталираните помпени съоръжения до голяма степен позволяват да се овладее ситуацията. „На заседанието беше взето решение да се мобилизират допълнително и структури на Министерството на транспорта“, каза още той.
Люба АЛЕКСИЕВА


Агенция „Фокус“
Министър Емил Караниколов: Язовирите, които не могат да бъдат управлявани от някои общини, ще бъдат прехвърлени към държавна структура

София. Възнамеряваме да създадем структура или съществуваща такава, в която да преминат язовирите за управление. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов на извънреден брифинг в Министерския съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тя ще се занимава съответно и с ремонтните дейности на язовирите, стените и всички съоръжения с цел недопускане на инциденти за населението на Р България. Ангажирани сме до сряда да представим законопроекта и той да бъде качен за обществено обсъждане“, коментира Караниколов. По думите му целта е там, където общините не могат да управляват, тъй като имат липса на средства, тези язовири да бъдат прехвърлени на държавата и тя да се занимава оттук нататък и да носи отговорността за тяхното управление.
„Общественото обсъждане за законодателните промени е около месец и след това да мине през Народното събрание. Такава е процедурата. Към Министерството на енергетиката проблеми с язовири няма. Там има структура, която се занимава с ремонтите. Единият от вариантите, който обсъждаме, но в сряда ще имаме точно решение, към ДАМТН да бъдат прехвърлено управлението на язовирите, които ще бъдат предоставени от държавата. Към момента няма в една структура да прехвърляме абсолютно всички язовири“, допълни той и уточни, че говори само за тези, които са общински и общините не могат да управляват. „Към момента имаме около 7000 язовира. Друг елемент, който ще е в Закона за водите е, че ще има категоризация на язовирите. Всичко ще бъде решавано, ако общините не могат, от ДАМТН и тя ще носи отговорността съответно. В момента стените са на еди кой си, водата е на еди кой си. Това трябва да се промени и да има яснота кой управлява и кой носи отговорността за тези активи“, каза още Емил Караниколов.
Люба АЛЕКСИЕВА


Агенция „Фокус“
Министър Емил Караниколов: До сряда ще подготвим законопроект за промени в няколко закона във връзка с управлението на язовирите

София. Министър-председателят възложи на няколко министри, в това лице и на мен, до сряда да подготвим законопроект за изменение на няколко закона. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов на извънреден брифинг в Министерския съвет, след извънредното правителствено заседание за състоянието на язовирите в страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предимно това ще Законът за водите, в който ще бъде дадена възможност на общините в кратък срок да изразят своето мнение дали могат да управляват язовирите, които са тяхна собственост. В случай, че те не могат да извършат това нещо, същите ще бъдат прехвърлени в управление на българската държава“, коментира Караниколов.
Люба АЛЕКСИЕВА


Агенция „Фокус“
Областният управител на Враца Малина Николова: Без помощта на правителството нямаше как да се справим с възстановяването на критичната инфраструктура в областта

София. За пореден път се налага правителството да осигурява средства за аварийното възстановяване на критичната инфраструктура в област Враца. Това се случи и през 2016 година и сега, през 2018 година. Това заяви Малина Николова – областен управител на Област Враца, която взе участие в извънредното заседание на Министерски съвет за състоянието на язовирите в страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Аз съм изключително благодарна за това, защото по друг начин ние няма как да се справим. Сега, със средствата, които са осигурени с днешното министерско решение, се предвижда и цялостно изпълнение на проектите, които вече са направени от Община Хайредин, така да се справим окончателно с ремонтите на двата язовира – „Рогозен“ и „Бързина“. Но преди това трябва да се предприемат начертаните днес, на правителственото заседание, мерки за аварийно справяне със ситуацията, т.е. укрепване на преливника на язовир „Рогозен“ след като водата спре да се оттича и допълнително поставяне на сифони, за които вече са получени оферти. Те са при кмета на Община Хайредин“, заяви Малина Николова. С тази мярка ние ще се опитаме да изтеглим водата на кота нула, както беше преди няколко дни в този язовир. Благодаря на правителството и се надявам да продължим да си вършим работата така, че да не застрашаваме населението на двете общини – Хайредин и Мизия, които са в заливната зона на двата язовира“, допълни още тя.
От своя страна кметът на Хайредин Тодор Алексиев също благодари на всички институции, участвали в овладяването на критичната ситуация на територията на общината. "Искам да благодаря и на премиера Бойко Борисов, който след един дълъг разговор вчера вечерта, днес своевременно реагира и нещата се случиха така, че ние да си свършим работата и да не застрашаваме живота на хората.
Люба АЛЕКСИЕВА


Агенция „Фокус“
Гл. комисар Николай Николов: Не очакваме преливане на реките в страната, въпреки това организацията ни продължава

София. Не очакваме преливане на реките в страната, въпреки това организацията на правителството, областните управители и на кметовете на населени места продължава. Това каза на извънреден брифинг в Министерски съвет директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предвид усложняването на метеорологичната обстановка се очаква реките на запад от Огоста да бъдат с повишен дебит, и всички реки в долните си течения- Места, Струма, Искър, Арда, Тунджа, Марица, Камчия да бъдат с повишени нива“, обясни той. „В село Крушовица има около 50 двора, които са наводнени, но не от прииждащи води, а от подпочвени. Няма застрашени хора“, посочи гл. комисар Николов. „Според прогнозата за следващите 3 дни ще има постепенно успокояване на обстановката. От понеделник вечерта ще започнат превалявания от дъжд, с интензитет от около 5-10 литра на кв. м за два дни. Според НИМХ понеделник, вторник и сряда времето ще се развали. Два дни ще има добро време и още два дни пак разваляне на времето“, поясни Николай Николов.
Люба АЛЕКСИЕВА


Агенция „Фокус“
Гл. комисар Николай Николов: Рисковата ситуация на язовир „Рогозен 1“ е преодоляна

София. Ситуацията е нормална за сезона. Рисковата ситуация на язовир „Рогозен 1“ е преодоляна. Това каза на извънреден брифинг в Министерски съвет директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От 00.00 часа до 6.00 сутринта нивото на язовира е паднало с 28 см. Усилията, които вложихме за изпомпване на водата и прехвърляне в долния язовир, и наливането на скална маса дадоха резултат“, заяви той. „Нивата на всички реки в страната задържат пълноводие, все още под код червен. Внимателни сме, наблюдаваме нещата, за да предотвратим човешки жертви. Всички критични точки се наблюдават, за да можем своевременно да предупредим застрашените хора“, изтъкна Николай Николов. „Изключение прави река Скът при Мизия. От сутринта нивото е вдигнато с 6 см. До обяд очакваме да достигне своя максимум, който ще бъде с 40 см по-ниско от опасната кота на преливане. Не смятаме, че има проблеми за населението“, каза още той.
Люба АЛЕКСИЕВА


Агенция „Фокус“
Министър Теменужка Петкова: НЕК стопанисва най-големите и значими язовири в страната, те са в отлично техническо състояние

София. Националната електрическа компания стопанисва най-големите, комплексни и значими язовири в страната. Тези язовири са, бих казала, в отлично техническо състояние. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Тази събота“ по бТВ. Министър Петкова уточни, че Националната електрическа компания (НЕК) има специално предприятие – „Язовири и каскади“, което се грижи и стопанисва тези язовири. „40 язовирни стени се стопанисват от НЕК. Нашите язовири са в много добро техническо състояние. Няма преливащи язовири, стопанисвани от НЕК“, уточни тя. По думите ѝ българските граждани трябва да бъдат спокойни за състоянието на съоръженията. „Проблемът е с така наречените малки язовири, които се намират в малки общини и съответно общините трябва да ги стопанисват, но аз съм сигурна, че в рамките на днешното заседание, свикано от премиера Бойко Борисов, ние ще намерим решение“, коментира още министър Петкова.


Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Искам да решим въпроса с язовирите днес, не може през 2-3 години да си говорим едно и също

София. Искам да решим този въпрос с язовирите днес, хората да отидат да го направят, не може през 2-3 години да си говорим едно и също. Това каза премиерът Бойко Борисов на извънредното правителствено заседание за обсъждане на мерки за гарантиране на сигурността на населението заради преливането на язовири в страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Най-малкия проблем в случая са парите. Въпросът е как да го направим незабавно“, посочи той. „Вече поне имаме структура, която следи кое е предаварийно и аварийно състояние. Хората какво си мислят като видят, че язовир е в предаварийна ситуация- веднага започват да се плашат, защото няколко пъти ставаха наводнения“, коментира премиерът. „Задават въпроса- какво правим? Ние правим много, но резултатът ни е много малък“, изтъкна Бойко Борисов. „Колегите казват, че дори не е формулирано точно какво е язовир. Има много микро язовирчета, които с дъждовете се пълнят и след това създават проблеми“, поясни той. „Министърът на икономиката Емил Караниколов предлага отделна аварийна компания, която да се занимава само с язовирите, или да ползваме хората на НЕК, които наблюдават и ремонтират държавните язовири“, каза още премиерът.
Люба АЛЕКСИЕВА


Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Ще отпуснем 3 млн. лева на Община Хайредин за язовирите

София. С постановление днес ще дадем 3 млн. лева на Хайредин да отидат да правят язовирите. Това каза премиерът Бойко Борисов на извънредното правителствено заседание за обсъждане на мерки за гарантиране на сигурността на населението заради преливането на язовири в страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Те трябва да минат през обществени поръчки, ще минат години, ще се обжалват. Дотогава страховете на хората стоят. Правим това години наред“, посочи той. „Това, което ме вбесява най-много е, че слушам само как нещо не може да стане. За нещо трябвало специално постановление, което не можело да се направи, защото било в разрез с обществените поръчки“, коментира Бойко Борисов. „Провел съм срещи с хидроинженерите от Враца, които се занимават с това. Едната страна на язовира я взривявали бракониери, после е възстановявана. Другата аварийно правена, преливникът не работел“, поясни премиерът. „Какво толкова сложно има на тези съоръжения, това са кранове, които се поддържат в изправност“, попита той.
Люба АЛЕКСИЕВА


Агенция „Фокус“
Министрите ще обсъдят състоянието на язовирите

София. На извънредно заседание, свикано от министър-председателя Бойко Борисов, ще бъдат обсъдени мерки за гарантиране на сигурността на населението във връзка с рисковете, създадени от препълването на язовири. Това съобщиха от правителствената информационна служба. В заседанието, което ще се проведе от 9.00 часа, ще участват също директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР Николай Николов, заместник-председателят на ДАМТН Кирил Войнов, както и областните управители на Враца и на Монтана.