Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Антикорупционният орган с първи председател

08 март 2018 | 11:44

Народните представители избраха Пламен Георгиев Димитров за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. „За“ избирането му гласуваха 148 депутати, 66 бяха „против“, а 4 се въздържаха. Новоизбраният председател на комисията е предложение на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. За другия кандидат, Николай Иванов Николов, предложен от БСП, „за“ гласуваха 79 народни представители, 62 „против“ и 73 „въздържал се“.
Като вече избран председател Пламен Георгиев ще предложи свой заместник и трима членове на комисията. Те също ще бъдат избрани от депутатите. В кулоарите на парламента Пламен Георгиев обяви, че съвсем скоро ще бъдат хванати хора с пари. Той изтъкна, че корупцията е негативно явление, но има начин да се бори затова съвсем скоро комисията ще представи сериозни резултати. Председателят на Антикорупционни орган обърна внимание, че по негово дело като наблюдаващ прокурор е единственият политик, вкаран в затвора за корупция. Той посочи, че ще работи срещу корупцията, независимо дали става въпрос за лица от ГЕРБ, БСП, ДПС или друга партия. Пламен Георгиев беше категоричен, че депутати няма влияят върху избора му за останалите членове на комисията.


Агенция „Фокус“
Парламентът избра Пламен Георгиев за председател на антикорупционния орган

Народните представители избраха Пламен Георгиев Димитров за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ избирането му гласуваха 148 депутати, 66 бяха „против“, а 4 се въздържаха. Новоизбраният председател на комисията е предложение на ГЕРБ. За другия кандидат, Николай Иванов Николов, предложен от БСП, „за“ гласуваха 79 народни представители, 62 „против“ и 73 „въздържал се“.
Според приетите правила за избран се счита кандидатът, за който са гласували повече от половината депутати в зала. Като вече избран председател Пламен Георгиев ще предложи свой заместник и трима членове на комисията. Те също ще бъдат избрани от депутатите.
В дебатите от ГЕРБ попитаха бил е кандидатът Николай Николов общински съветник в Ловеч. От БСП изтъкнаха, че общинските съветници се избират от хората, а зам.-министрите, какъвто е бил Пламен Георгиев - от правителството. Зам.-председателят на ПГ на БСП Антон Кутев заяви: „Важното е дали Пламен Георгиев, който ще изберете, е в състояние да се бори с корупцията дори тогава, когато е във вашите редици“. Депутатът от ГЕРБ Иван Миховски попита: „След като не е притеснително, че Николай Николов е бил общински съветник от БСП, защо го нямаше в автобиографията му“. Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки изтъкна: „Дебатът започна да се извращава, не знам дали нивото може да падне по-ниско“. „Малко смирение и повече възпитание. Да се концентрираме върху професионалните качества, да изразим надежда, че избраният кандидат ще скъса пъпната си връв с ГЕРБ или БСП“, призова той. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов беше категоричен, че БСП са скрили факта, че предложеният от тях кандидат е бил общински съветник. Той припомни, че от ГЕРБ не са влезли в политически сблъсък при избирането на Мая Манолова за омбудсман. Според него предлагането й за поста е политически ход с цел тя да не бъде кандидат за лидер на БСП.
Пламен Георгиев Димитров, който е предложен от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, е бил прокурор в Софийска районна и Софийска градска прокуратура, зам.-административен ръководител в Специализираната прокуратура, както и зам.-министър на правосъдието. От 2013 година до момента е председател на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. Удостоен е с наградата „Джовани Фалконе“- за висок професионализъм и принос в борбата с престъпността. Пламен Георгиев е преминал обучение в академията на ФБР за борба с корупцията в публичната сфера.
Предложеният от БСП Николай Иванов Николов е доктор по право с дисертация, свързана с установяването на имущество, придобито от престъпна дейност. От 2011 до януари 2018 година е член на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси, а от 2013 година - неин председател. Автор е на над 40 научни публикации, близо 15 години е посветил на работа в областта на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.
Биляна ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ уверено, упорито и последователно руши българските институции 9 години подред

ГЕРБ уверено, упорито и последователно руши българските институции 9 години подред. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в дуплика към Цветан Цветанов по време на дебатите по избор на председател на антикорупционния орган, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не съм сигурна дали съм единствената, но съм една от малкото, която казва, че говоря от името на 1 млн. българи, които са подкрепили „БСП за България“ за тези избори. От тази трибуна не говоря от името на Изпълнителното бюро, нито на Националния съвет, а от името на 1 млн. български граждани. Ако твърдите, че не трябва да всяваме разделение и омраза, то моля уважавайте тези 1 млн. българи, които са гласували за нас“, каза Нинова.
„Колеги уверено твърдят, че рушите, упорито и последователно българските институции 9 години подред. Рушите ги от министър-председателя, който не е стъпвал тук от месеци, не дойде на вот на недоверие. Рушите институцията Народно събрание, която е първа и министър-председателят е длъжен да бъде тук. Рушите институцията Народно събрание, когато отстраяване заместник-председателят на НС за свободно мнение. Рушите съдебната власт като независима, когато Бойко Борисов се обажда по телефона на членове на ВСС и нахлува на заседание на ВСС като министър-председател. За какви институции говорите и обвинявате опоцицията, че ги руши?“, коментира Нинова.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Тома Биков, ГЕРБ: Г-жо Нинова, можете да говорите от името на онези 15 автобуса, които бяхте докарали на протест вчера, но не и от името на народа

Не ми е приятно да говорите от името на народа, не сте избрана за това. Това каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков в дебатите по избора на председател на Антикорупционния орган, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Може да говорите от името на онези 15 автобуса, които бяхте докарали вчера на протест в София“, заяви той. „Можете да говорите и от името на част на Изпълнителното ви бюро, защото другата иска коалиция с ГЕРБ“, коментира Тома Биков. „Ние не си позволяваме да говорим от името на целия български народ, защото избирателите на БСП не са ни припознали“, посочи депутатът.
Биляна ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
Цветан Цветанов, ГЕРБ: Г-жо Нинова, сега говорите за фалстарт, но не стартирахте ли вие с фалстарт в кабинета „Станишев“ като бяхте освободена

Г-жо Нинова, казахте, че има фалстарт, ами вие не стартирахте ли с фалстарт в кабинета „Станишев“ като бяхте освободена като зам.-министър. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в дебатите по избора на председател на Антикорупционния орган, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не трябва да влизаме в такива дебати по този начин. Трябва да говорим за това какво е постигнал един човек и дали може да се справи с това предизвикателство“, посочи той. „Г-жо Нинова, уважавам ви като лидер на най-голямата опозиционна партия, но с вашия стил на поведение през цялото време искате да неглижирате Председателството“, коментира Цветан Цветанов. „Държавата се движи в правилната посока, оценката на Председателството е много висока и не можете да понесете това“, изтъкна той.
Биляна ИВАНОВА

Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: Пламен Георгиев ще започне с фалстарт - ГЕРБ си уреждат някой да им гарантира, че няма да бъдат закачани за краденето през последните 9 години

Пламен Георгиев ще започне с фалстарт - ГЕРБ си уреждат някой да им гарантира, че няма да бъдат закачани за краденето през последните 9 години. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по избор на председател на антикорупционния орган, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ключовата дума е доверие. Когато един орган и хората, които го представляват, нямат доверие, каквото и да направят, то няма да бъде възприето от българското общество. Борбата с корупцията е въпрос на доверие. Европа ни няма доверие и затова казва, че сме изпълнили всички технически изисквания за Шенген, но не ни иска, защото има корупция“, каза Нинова. Лидерът на БСП поясни, че за българското общество корупцията е проблем номер 1, защото няма доверие в институциите и в депутатите, че ще се реши този въпрос. „Г-н Цветанов, днес не е време двамата кандидати да сблъскват идеи. Законът е приет“, заяви лидерът на БСП. „За съжаление съмненията за необективност по дела, които г-н Георгиев вече е гледал, ще тежат“, посочи Нинова. Тя определи Антикорупционния закон като "куц". „Дадохте му един месец и го поправихте“, подчерта лидерът на БСП. Нинова попита дали от ГЕРБ си дават сметка, че европейските посланици не гледат тази дискусия и обърна внимание, че ще дойде нова оценка от Европа. „Гледате сега и на момента да уредите един човек, който ще ви слуша, за да ви гарантира, че няма да бъдете по никакъв начин закачани, за това което крадохте последните 9 години от управлението на България“, коментира Нинова.
Във връзка с объркването на Цветан Цветанов, че Корнелия Нинова е била заместник-министър в кабинета на Иван Костов, Нинова каза: „Днес допълнихте автобиографията ми с нови и неизвестни за мен факти. Можете да се обърнете към г-н Борисов, който за подобни обвинения вече отговоря за съда“, посочи тя.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Георги Свиленски, БСП: Пламен Георгиев оказвал ли е натиск върху вещото лице по делото за "Софийски имоти", в което бяха обвинени 40 човека по 10 дела и след това оправдани

Пламен Георгиев оказвал ли е натиск върху вещото лице по делото за "Софийски имоти", в което бяха обвинени 40 човека по 10 дела и след това оправдани. Това попита заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски по време на дебатите по избора на председател на антикорупционния орган, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Този орган трябва да бъде избран с доверие и все пак българските граждани поне в началото да вярват, че в България може да се води борба с корупцията“, каза Свиленски. Той поясни, че е бил част от подсъдимите по темата "Софийски имоти". „10 години съм обикалял съдебните зали, благодарение на прокуратурата в лицето на Пламен Георгиев и Пламен Панайотов“, каза Свиленски, като поясни, че двамата са повдигнали обвинения на 40 човека. „Всичките обвинени бяха оправдани. Вещото лице каза пред съда: „Моля ви да ме отведете от това дело, 8 години бях натискан от прокуратурата да дам оценки такива, че да бъдат осъдени членовете на съвета на директорите“. На базата на това съдията наказа вещото лице, че 8 години е притаявало това. Това нещо го има по делото. Не казвам дали г-н Георгиев или г-н Панайотов. Те бяха двамата прокурори. В един момент г-н Георгиев се оттегли. Той оказвал ли е натиск върху вещото лице. 8 години, 40 човека по 10 дела, не ви го пожелавам на никой от вас“, каза Свиленски и попита така ли ще се бори корупцията.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Цветан Цветанов, ГЕРБ: Не влизахме в сблъсъци при избора на Мая Манолова за омбудсман - дали това не беше ход тя да не бъде кандидат за председател на БСП

Имахме уважението да не влизаме в сблъсък и да не използваме това, че Мая Манолова е издигната за омбудсман за държавата. Това беше ваше предложение. Почвам да си мисля дали това не беше политическият ви ход тя да не бъде кандидат за председател на БСП или кандидатът ви за президентската кампания. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов към БСП по време на дебатите по избор на председател на антикорупционния орган, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес дебатът спадна по-ниско, отколкото очаквах. Провокацията идва от ляво. Дават се определени квалификации, сравнения. За кандидата, който е вдигнат от БСП се скриват важни факти за политическата му свързаност“, каза Цветанов във връзка с факта, че Николай Николов е бил общински съветник в Ловеч. Той отчете, че депутатите в Комисията за конфликт на интереси не са получили тези автобиографични данни и не са имали възможност да задават въпроси. По думите на Цветанов Николов е представлявал БСП и всеки един знае в Община Ловеч, че това е млад човек, който в годините винаги е стимулиран и толериран от партията. „Когато си общински съветник и когато си председател на Общинския съвет, трябва да се бориш за това общината да бъде финансово стабилна“, каза Цветанов. Цветанов попита защо се скрива това, което може би е най-важното - дали даденият кандидат ефективно се е борил срещу престъпността и е противодействал държавата да бъде разграбвана. „Пламен Георгиев е прокурор, който по негови дела има осъдени политици“, заяви Цветанов. Според него не може да се обвързват професионалните качества на кандидата и използването на неговия капацитет и експертиза в едно управление. Председателят на ПГ на ГЕРБ пожела във всяко едно управление да се ползват хора, които имат компетентност и са работили срещу престъпността.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Иван Миховски, ГЕРБ: Бил ли е кандидатът за председател на антикорупционния орган Николай Николов общински съветник в Ловеч

Бил ли е кандидатът за председател на антикорупционния орган Николай Николов общински съветник в Ловеч. Това попита народният представител от ПГ на ГЕРБ Иван Миховски по време на дебатите по избор на председател на антикорупционния орган, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов репликира, че за Общински съвет те избират хората, а за заместник-министър те назначава министър-председателят. „Едното е избор на хората, другото е политическо назначение“, коментира Попов. Милко Недялков от БСП заяви, че това е нещо положително. От своя страна Миховски попита в дуплика защо след като не е притеснително, че Николов е бил общински съветник, го е нямало в биографията му.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Антон Кутев, БСП: Биографията на Пламен Георгиев доказва, че БСП беше права във всичките си съмнения в антикорупционния закон

Биографията на Пламен Георгиев доказва, че БСП беше права във всичките си съмнения в антикорупционния закон. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев по време на дебатите по избор на председател на антикорупционния орган, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не виждам по какъв начин вие ще гарантирате, че той ще води делата си срещу вас, така както трябва“, обърна се Кутев към ГЕРБ. „Пламен Георгиев не го познавам. Не бих си позволил да говоря нищо за личността му. Ако тук се поставя този въпрос - какви са делата, в които е участвал, не е защото някой е против този човек“, добави Кутев. По думите му БСП са били прави през цялото време при изработване на антикорупционния закон, че когато това мнозинство избира ръководителя на антикорупционния орган, управляващите ще рискуват да попаднат в ситуация, в която избират послушен човек.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Парламентът ще реши кой да оглави Антикорупционния орган

Народните представители ще изберат председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това се посочва в програмата за работа на Народното събрание. За поста се борят Пламен Димитров, предложен от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, и Николай Николов, предложен от БСП. За избран се счита кандидатът, за който са гласували повече от половината депутати в зала. На 6 март двамата бяха изслушани в парламентарната комисия за борба с корупцията. По закон Антикорупционният орган се състои от председател, зам.-председател и трима членове. Председателят предлага свой заместник и членове на комисията, които също се избират от парламента.
Парламентарната регионална комисия ще разгледа окончателни промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община. Основните изменения са свързани с ограничаването на височината на новопостроените сгради, в зависимост от това в коя част на града се намират. Комисията за контрол над службите ще обсъди прекратяването на правомощията на член на Националното бюро за контрол на СРС.