Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

„Йок“ на Истанбулската конвенция, засега

07 март 2018 | 11:07

На днешното заседание на Министерски съвет правителството отмени решението, с което в началото на годината прие Конвенцията срещу насилието над жените и домашното насилие на Съвета на Европа. Текстът на Конвенцията се изтегля и от Народното събрание, където е внесен за ратификация.
Паралелно в парламента депутатите решиха със 67 гласа „за”, 121 – „против” и 23 – „въздържал се” да отхвърлят предложението на „БСП за България” за провеждане на национален референдум с въпрос „Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?"Агенция „Фокус“
„Йок“ на Истанбулската конвенция, засега (ОБЗОР)

На заседание на Министерски съвет, правителството отмени решението, с което в началото на 2018 г. прие Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Текстът на Конвенцията се изтегля и от Народното събрание, където е внесен за ратификация.
Министър-председателят Бойко Борисов уточни, че след внасянето на документа за ратификация в Народното събрание са последвали много тежки реакции и отмяната се прави както за да се успокои обществото, така и заради негативните реакции на коалиционните партньори, православието и мюфтийството. „Ние сме правителство, избрано от народа, и трябва да се съобразим с това, което той иска. Като се произнесе Конституционният съд, ще можем спокойно да водим дебати и в спокойна политическа и обществена атмосфера да се претегли всичко, което е "За" и "Против". Но с този акт ние считаме, че ще приключи тази тема, по която несправедливо бяхме обвиняеми“, каза още премиерът Борисов.
Министърът на правосъдието Цецка Цачева обясни, че са подготвени изменения в Наказателния кодекс и в Закона за домашното насилие и има готовност те да бъдат внесени в Народното събрание. „Нека да изчакаме решението на Конституционния съд, след което в зависимост от неговия отговор, според мен ще е нужно да бъдат извършени изменения и допълнения в сега действащи закони във връзка с превенцията и с противодействието на насилието над жени, в това число и домашното насилие“, каза още министър Цачева. Тя посочи, че измененията ще бъдат в две групи, като едното е свързано с Наказателния кодекс, а другото – със Закона за домашното насилие. По думите ѝ има готовност в момента, в който бъде постановено конституционно решение, тези изменения да бъдат внесени през Министерски съвет в Народното събрание.
Паралелно в Народното събрание депутатите дебатираха по предложението на БСП за произвеждане на национален референдум за ратифицирането на Истанбулската конвенция с въпрос: „Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?".
По време на обсъждането тонът в пленарна зала се изостри.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към ГЕРБ и заяви: „Когато народът веднъж се произнесе с „не“ на Истанбулската конвенция, този въпрос се затваря завинаги и вие не можете да го внасяте отново и отново. От това искате да избягате. Без референдум ще я внесете отново, когато се постигне консенсус по тази тема. От името на БСП за България“ ви информирам, че консенсус и съгласие от наша страна по тази тема няма да получите при никакви условия“. Нинова поясни, че ГЕРБ не са съществували, когато БСП подаде документите на България за ЕС. По думите й през всички години от БСП са отстоявали европейската политика. „Внушението, че сме против Европа няма да приемем никога“, каза Нинова и допълни, че големият шанс на България да бъде европредседател на Съвета на ЕС е опропастен. „Вие опропастявате европейската перспектива на България, защото откакто е започнало председателството и Европа, и България се занимават само със скандалите, генерирани от ГЕРБ и Патриотите“, уточни тя.
Председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че БСП никога няма да бъде политическа сила с ясна визия и последователни действия. „Хубаво е, че БСП повдигнаха отново темата за Истанбулската конвенция, защото българското общество е свидетел на това двойно лице и двойни стандарти, които прилага БСП. Много е лесно да се заиграем със страховете на хората. Много лесно е да видите къде е вълната и да се закачите. В това отношение сте номер едно”, коментира Цветанов.
По време на разискването от ДПС обявиха, че няма да подкрепят предложението на БСП за референдум за Истанбулската конвенция. Народният представител от ПГ на ДПС Хамид Хамид коментира: „Тръгнали сте, колеги, с топ на лов за яребици. Не всичко подлежи на референдум. Не виждаме да се налага провеждане на референдум“.
Славчо Атанасов от „Обединени патриоти“ коментира, че от БСП са постигнали определен обществен отзвук, но в момента пресоляват нещата и в един момент те ще се обърнат срещу тях.
След близо двучасов оспорван дебат със 67 гласа „за”, 121 – „против” и 23 – „Въздържал се” парламентът отхвърли предложението на „БСП за България” за провеждане на национален референдум с въпрос „Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?".

Агенция „Фокус“
Министър Цецка Цачева: Подготвили сме изменения в Наказателния кодекс и в Закона за домашното насилие, имаме готовност да ги внесем в НС

Подготвили сме изменения в Наказателния кодекс и в Закона за домашното насилие и имаме готовност да ги внесем в Народното събрание. Това каза пред журналисти министърът на правосъдието Цецка Цачева относно оттеглянето на Истанбулската конвенция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Цачева посочи, че на редовното заседание днес по предложение на премиера Бойко Борисов Министерски съвет е приел решение, с което оттегля внесената в Народното събрание за ратификация Конвенция на Съвета на ЕС за превенция на насилието над жени и домашното насилие. „Тя предизвика широк обществен дебат, в който се чуха гласовете на много граждани, на много неправителствени организации и др. Група народни представители внесоха искане в Конституционния съд за даване на отговор дали тя противоречи на Конституцията на Република България. При така създалото се обществено напрежение и по ясната воля на министър-председателя, че конвенцията може да бъде ратифицирана от Парламента само при пълен консенсус, стъпката за оттегляне на конвенцията е основателна“, коментира Цачева.
„Нека да изчакаме решението на Конституционния съд, след което в зависимост от неговия отговор, за мен е нужно да бъдат извършени изменения и допълнения в сега действащи закони във връзка с превенцията и с противодействието на насилието над жени, в това число и домашното насилие. Те са две групи изменения. Първото е свързано с Наказателния кодекс, като в момента работна група работи по този въпрос още от 2016 г. Второто изменение е свързано със Закона за домашното насилие – също се работи по този проект от 2016 г. В момента, в който бъде постановено конституционното решение, имаме готовност да внесем съответните изменения през Министерски съвет в Народното събрание“, каза още министърът на правосъдието.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Парламентът отхвърли предложението на БСП за референдум за Истанбулската конвенция със 121 гласа "против"

Със 67 гласа „за”, 121 – „против” и 23 – „Въздържал се” парламентът отхвърли предложението на „БСП за България” за провеждане на национален референдум с въпрос „Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?", предаде репортер на Агенция „Фокус”. БСП депозира искането за провеждането на допитване по темата на 25 януари т. г. с подписите на 74 народни представители. Първоначалният въпрос беше "Подкрепяте ли НС на Република България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие?", но беше преформулиран.
В отрицателен вот народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков заяви: „Гласувах с „против”, защото не възнамерявам да участвам в предизборната кампания на БСП за евроизборите”.
Иван ЛАЗАРОВ

Агенция „Фокус“
Председателят на парламента Цвета Караянчева: Никой не може да вменява, че говоря срещу църквата и противниците на конвенцията

Уважавам институциите и българските граждани - никой не може и няма право да вменява, че говоря срещу църквата и противниците на конвенцията. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на дебатите по искания от БСП референдум за Истанбулската конвенция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя поясни, че под тъмни сили е имала предвид фалшивите новини. „Никой не може и няма право да вменява, че говоря против църквата и срещу тези, които са против Конвенцията. Мисля, че съм доказала, че уважавам всички институции. Уважавам българските граждани. Аз също ходя между хората и знам какво мислят. Затова инициирах дискусия в Софийския университет“, каза Караянчева. По думите ѝ там са се изказали над 130 организации и всички мнения са качени на сайта на Народното събрание. „Няма да позволя някой да се опитва да вменява внушения на българските граждани по каквото и да е тема, касаеща Истанбулската конвенция, заяви Караянчева. Тя подчерта, че всеки има право да изказва мнение и точно по тази причина, вслушвайки се в гласа на хората, правителството днес е изтеглило конвенцията.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Премиерът Бойко Борисов: Избрани сме от народа и ще се съобразим с неговото искане за изтегляне на Конвенцията на Съвета на ЕС за борба с насилието над жени

Ние сме правителство, избрано от народа, и ще се съобразим с неговото искане за изтегляне на Конвенцията на Съвета на ЕС за борба с насилието над жени. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на заседание на Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашно насилие - така, както звучи, и така правителството го прие. Само че след това имаше много тежки реакции и на коалиционния партньор, и на православието, и на мюфтийството и се насадиха огромни страхове сред народа. Ние сме правителство, избрано от народа, и трябва да се съобразим с това, което той иска. Като се произнесе Конституционния съд, ще можем спокойно да водим дебати и в спокойна политическа и обществена атмосфера да се претегли всичко, което "За" и "Против". Но с този акт ние считаме, че ще приключи тази тема, по която несправедливо бяхме обвиняеми“, каза още премиерът Борисов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Цветан Цветанов, ГЕРБ: Европейската десница е силна, защото винаги застава с открито лице и решава проблемите на хората

Европейската десница е силна, защото винаги застава с открито лице и решава проблемите на хората. Тя очертава по-добрата перспектива за Европа и за това днес е водещия двигател. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време да дебатите по предложението на БСП за провеждане на национален референдум с въпрос: "Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?", предаде репортер на Агенция „Фокус”.
„Вие, във вашето политическо семейство – ПЕС, трябва да си отговорите дали имате единна позиция и защо във всички проведени избори в държавите членки левицата понесе такива загуби. Нека да припомним резултатите ви в Австрия, Италия, Германия. Действително имате голям дефицит на доверие в лявата идея”, обърна се Цветанов към БСП.
В отговор лидерът на БСП Корнелия Нинова попита: „Вие как ще обясните на вашите партньори от ЕНП, че оттегляте Истанбулската конвенция и се отказвате от нея?”.
Иван ЛАЗАРОВ

Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: ГЕРБ не са съществували, когато БСП подаде документите на България за ЕС - опропастиха шанса на България да председателства Съвета на ЕС

ГЕРБ не са съществували, когато БСП подаде документите на България за ЕС - опропастиха големия шанс на България да председателства Съвета на ЕС. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по предложението на БСП за референдум по Истанбулската конвенция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Много лъжливи внушения бяха направени от г-н Цветанов, но аз няма да говоря за това. Само едно ще спомена за картинките, които показваше, че сме гласували в Лисабон за Истанбулската конвенция. Нито сме гласували там, нито съм говорила за нея, но се обърнах към ПЕС, бих се обърнала със същото уважение и към ЕНП и към вас. Там говорех за грешката на политическите елити в България, които грешки са една от причините ЕС да стигне до кризите, в които се намира. Извън манипулациите, г-н Цветанов показа няколко големи теми за бъдещето на България в ЕС, за избора на България - Европа и Евразия. То е в контекста на Истанбулската конвенция. Вие попитахте какъв е изборът на БСП? Уважаеми г-н Цветанов, не сте съществували нито в съдебните регистри, нито в политическото пространство, когато БСП подаде документите, за да осигури членството на България в ЕС. През всичките години сме отстоявали европейската политика. Внушението, че сме против Европа няма да приемем никога. Ще ви кажа директно, че вие опропастихте големия шанс на България да бъде европредседател на Съвета на ЕС. Вие опропастявате европейската перспектива на България, защото откакто е започнало председателството и Европа, и България се занимават само със скандалите, генерирани от ГЕРБ и Патриотите. Занимаваме се с оградата и с корупцията там, с „кумгейт“, с кмета на Септември, със суджука, с НЗОК, но не и с приоритетите на Европа. Вие потъпквате европейски ценности, които са правото на свободно мнение и свободно изразяване на волята на човека“, каза лидерът на БСП. Тя поясни, че днес се провежда свободен и демократичен протест срещу правителството на Борисов и те го наричат задкулисно. „Вие потъпквате основен европейски принцип за свободната воля на българските граждани и правото им да я изразяват по площадите на България“, заяви Нинова. Тя попита, ако управляващите обвиняват БСП за Истанбулската конвенция, че всява омраза, по същия начин ли ще се отнесат към българския патриарх, президент, акад. Георги Марков, акад. Антон Дончев, акад. Воденичаров. „Европа беше създадена на този принцип – демократичен, свобода на мнението и зачитане на различното мнение. Вие ще ни говорите, че БСП отдалечава България от Европа. Кой в последната година потъпка основни европейски принципа? Това ли Ви е Европата, граждани за европейско развитие на България?“, попита лидерът на БСП. Нинова обвини ГЕРБ, че са против различния. „Призоваваме ви, когато говорим за Европа да се върнем на онези теми, на базата на които тя беше създадена“, посочи Нинова.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Георги Свиленски, БСП: Цветан Цветанов се изказваше 10 минути и не каза нищо по темата за Истанбулската конвенция - продължава семинара на Младежи ГЕРБ

Цветан Цветанов се изказваше 10 минути и не каза нищо по темата и продължава семинара на Младежи ГЕРБ. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски на дебатите по предложението на БСП за референдум за Истанбулската конвенция в отговор на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Много правилно закрихте дебата и много правилно не трябваше да давате думата на Цветан Цветанов. 10 минути изказване и 2 минути дуплика и нищо по темата. Той продължи семинара на Младежи ГЕРБ и да разказва какво е правило БСП, какво е правил ГЕРБ и да не каже нищо по темата“, заяви Свиленски. „Разбирам, че г-жа Нинова ви възбужда много. Г-н Цветанов се опитва да заплашва българските граждани, които ще протестират“, заяви той.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Цветан Цветанов, ГЕРБ: БСП никога няма да бъде политическа сила с ясна визия и последователни действия

БСП никога няма да бъде политическа сила с ясна визия и последователни действия. Това заяви от парламентарната група председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време да дебатите по предложението на БСП за провеждане на национален референдум с въпрос: "Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?"предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Хубаво е, че БСП повдигнаха отново темата за Истанбулската конвенция, защото българското общество е свидетел на това двойно лице и двойни стандарти, които прилага БСП”, заяви Цветанов. По думите му симпатизанти на БСП дори са провеждали различни инициативи и са организирали подписка в подкрепа на Истанбулската конвенция.
„Колеги от БСП, какво става? Защо се получава това разминаване от това, което говорихте досега и това, което правите от 15 декември насам? Каква е тази промяна?”, попита Цветанов от парламентарната трибуна и цитира публикация от вестник "Дума" от 13 декември 2017 г., в която пише, че депутати от БСП ще инициират приемането на този документ.
По думите му дори има парламентарен въпрос от депутат от БСП към министъра на правосъдието Цецка Цачева защо се бави ратификацията на документа. „Не е ли лицемерие? Много е лесно да се заиграем със страховете на хората. Много лесно е да видите къде е вълната и да се закачите. В това отношение сте номер едно”, обърна се Цветанов към БСП.
Иван ЛАЗАРОВ

Агенция „Фокус“
Славчо Атанасов, „Обединени патриоти”: БСП пресоляват нещата с искането си за референдум за Истанбулската конвенция

Колеги от БСП, вие постигнахте определен обществен отзвук, но в момента пресолявате нещата и в един момент те ще се обърнат срещу вас. Това заяви от парламентарната група народният представител от ПГ на „Обединени патриоти” Славчо Атанасов по време да дебатите по предложението на БСП за провеждане на национален референдум с въпрос: "Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?", предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Моето лично мнение е, че пренавиваме пружината”, посочи Атанасов и подчерта, че се очаква на днешно заседание Министерски съвет да оттегли от Народното събрание предложението за ратификацията на конвенцията.
„Голяма част от българския народ категорично отхвърля тази конвенция и мисля, че самото самосъхранение на политическите сили няма да позволи оттук нататък този въпрос отново да бъде върнат в Народното събрание”, допълни още той.
Иван ЛАЗАРОВ

Агенция „Фокус“
Хамид Хамид: ПГ на ДПС няма да подкрепи предложението на БСП за референдум за Истанбулската конвенция

ПГ на ДПС няма да подкрепи предложението на БСП за референдум за Истанбулската конвенция. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Хамид Хамид по време да дебатите по предложението на БСП за провеждане на национален референдум с въпрос: "Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?", предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Тръгнали сте, колеги, с топ на лов за яребици", обърна се към БСП депутатът Хамид Хамид. "Не всичко подлежи на референдум. Не виждаме да се налага провеждане на референдум. Всички тези държави, които са подкрепили конвенцията, проверете в колко от тях е имало референдум. Провеждането на референдум се превърна в бягство от отговорност на политиците“, коментира Хамид Хамид. Той обърна внимание, че България все още е парламентарна република и всеки подобен въпрос говори за неспособността на политиците да проведат дебат и да вземат съответното решение и да уведомят избирателите си.
Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев поясни, че не може да се правят такива квалификацаии като топове и пушки. „Факт е,че ДПС в такива ситуации се доближава до мнението на ПП ГЕРБ. Това си е изцяло ваше право. Не е нормално, когато всички вероизповедания се обявяват против тази конвенция, народните представители да считат, че дори не е необходимо да се питат българските граждани“, коментира Стойнев.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Данаил Кирилов, ГЕРБ: Включването на предложението за провеждане на референдум за Истанбулската конвенция в дневния ред на парламента е недопустимо

Вкарването на тази точка в дневния ред е недопустимо и против правилата на правилника. Това заяви от парламентарната трибуна народният представител от ГЕРБ и председател на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов, по време да дебатите по предложението на БСП за провеждане на национален референдум с въпрос: "Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?", предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Ние не възразяваме на допускането, въпреки недопустимостта”, заяви Кирилов и аргументира твърдението си. „Предложението е недопустимо като неотговарящо на изискванията на чл. 53 ал. 8 поради това, че по този ред могат да се подлагат на разглеждане само законопроекти и проекти за решение”, подчерта Кирилов и допълни, че в информационната система на парламента е заведено предложение за провеждане на референдум, а като част от него е приложен и проект на решение във връзка с предложението, което се предлага за самостоятелно разглеждане. „Според Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, на обсъждане от Народното събрание е предложение за произвеждане на национален референдум, а не проект за решение”, аргументира се Кирилов. Според него формулировката на въпроса също е некоректна.
Иван ЛАЗАРОВ

Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: Въпросът с Истанбулската конвенция се затваря завинаги, ако народът се произнесе с „не“ на референдум - от това бягат управляващите

Въпросът с Истанбулската конвенция се затваря завинаги, ако народът се произнесе с „не“ на референдум - от това искат да избягат управляващите. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време да дебатите по предложението на БСП за провеждане на национален референдум с въпрос: "Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?", предаде репортер на Агенция „Фокус”. Нинова коментира, че Българската патриаршия и 70% от българите не приемат Истанбулската конвенция. „Г-жо Караянчева, тези всички хора ли нарекохте тъмни сили и от чие име ги нарекохте така? Вие сте председател на Народното събрание, но не изразяват мнението на Народното събрание с тази квалификация. Мога да говоря от името на 1 млн. българи. Ние не сме тъмни сили. Мисля, че и Българската патриаршия не е такава. Президентската институция не е такава. И тези 70% български граждани не са такива“, каза Нинова. Лидерът на БСП коментира аргумента на управляващите, че Конституционният съд трябва да се произнесе. Според нея е възможно Конституционният съд да каже или че конвенцията съответства Конституцията, или че не съответства и тогава те да пристъпят към промяна на Конституцията. „Министерският съвет трябва да отмени решението, което я е приело на заседание. Вторият аргумент е да не се харчат пари. Вие изхарчихте стотици милиони за какво ли не, но не искахте да се изхарчат тези пари, за да се пита народът. Когато народът веднъж се произнесе с „не“ на Истанбулската конвенция, този въпрос се затваря завинаги и вие не можете да го внасяте отново и отново. От това искате да избягате. Без референдум ще я внесете отново, когато се постигне консенсус по тази тема. От името на БСП за България“ ви информирам, че консенсус и съгласие от наша страна по тази тема няма да получите при никакви условия. Потърсете консенсус у българския народ и единствения начин това да стане е, когато го питаме чрез референдум“, заяви Нинова. По думите й конвенцията е предизвикала полярни мнения и сблъсък на позиции. „Истанбулската конвенция бих разделила на две части – онази безспорната, която осъжда насилието над жени, деца и хора и по която нямаме никакви спорове. Истанбулската конвенция задължава държавите, които я ратифицират да приемат национално законодателство срещу насилието, да създадат система от органи, които да контлорират това законодателство. Ние предложихме такива закони, няма нужда някой да ни задължава. Предложихме на 18 януари още промени в Наказателния кодекс“, каза Нинова. По думите ѝ днес на 7 март и този законопроект не е видял бял ден. „На 2 февруари предложихме промени в българското законодателство, с които да изпълним препоръките на Истанбулската конвенция за създаване на кризисни центрове“, добави Нинова. Лидерът на БСП посочи, че борбата с насилието не е истинската цел на управляващите. Според нея, ако е била истинската цел за приемане на Истанбулската конвенция, то много спешно са щели да приемат промените в тези закони. Нинова заяви, че втората част е спорна в Истанбулската конвенция. „Тези цитати отговарят на въпроса говори ли се за трети пол. Ние не сме против тези различни хора, те имат своите права и тези права са защитени в Българската конституция, но сме против това да се превръщат в задължителна норма за обучение на децата ни. Тук не става въпрос за борба с насилието над жени и деца, а става въпрос за национални, семейни ценности, за народопсихология и за спасяване на българските деца“, коментира лидерът на БСП. Тя обърна внимание, че няма автоматично задължение да се подпише от държавите и че други европейски държави не желаят тези текстове да се превърнат в национално законодателство. „Не приемаме тезата ви господа управляващи, че тези които сме против Конвенцията сме антиевропейци. Спорът тук не е европейци, а европейци спорят помежду си за европейски и национални ценности. Ние поехме риск да влезем в противоречие с нашето политическо семейство, да понесем отговорността за това. Ние направихме своя политически избор на един от висшите си форуми, където 6 часа коментирахме аргументите „за“ и „против“, каза Нинова. Тя заяви, че БСП са решили да застанат на страната на 70% от българите. Лидерът на БСП попита кого са представлявали управляващите, за да внесат Истанбулската конвенция.
Деница КИТАНОВА

Агенция „Фокус“
Правителството изтегля Истанбулската конвенция

Очаква се на днешно заседание на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов да внесе предложение за отмяна на решението на правителството за одобряване на Конвенцията срещу насилието над жените и домашното насилие на Съвета на Европа и за изтеглянето от Народното събрание на предложението за ратификацията ѝ.
Паралелно в Народното събрание като първа точка в дневния ред на депутатите е заложено разглеждането на Проект на решение за произвеждане на национален референдум за ратифицирането на Истанбулската конвенция.
Конвенцията предизвика множество скандали и протести в последните месеци.
Кабинетът ще разгледа още и проект на закон за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс ще разгледат министрите в сряда. Очаква се да се приеме и Национален план за действие за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете за 2018 г., както и идейните проекти на българските лични документи, поколение 2019 г.