Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Две обвинения за доктора от Пловдив

06 март 2018 | 16:22

Прокуратурата повдига две обвинения за д-р Иван Димитров – задържан за убийството на 38-годишния Жоро Джевизов – Плъха. На брифинг в Пловдив окръжният прокурор Румен Попов, заместниците му Галина Андреева – Минчева и Галин Гавраилов, както и наблюдаващият прокурор Георги Пенев представиха информация относно извършеното през нощта на 02 март 2018 г. убийство. Установените в хода на разследването факти до момента са следните:
- В нощта на 1 срещу 2 март 2018 г. д-р Иван Димитров е бил сам в дома си. Съпругата и децата му били извън Пловдив, в с. Крумово.
- Около 01.30 ч. на 02 март 2018 г. той забелязал, че в гаража му свети, а впоследствие осветлението угаснало и вратата била открехната. За да провери какво се случва, около 02.00 часа д-р Димитров се облякъл, взел незаконно притежавания от него пистолет, с боеприпаси в пълнителя, напуснал апартамента и излязъл навън, в двора на кооперацията.
- На вратата на своя гараж се засякъл с Джeвизов, който бил сам и не се подчинил на думите на обвиняемия да спре, нито на произведения от него изстрел. Вместо това той опитал да се измъкне и избяга, като започнал да замеря Димитров с различни предмети, при което той бил наранен над глезена.
- От своя страна д-р Иван Димитров започнал да стреля по Жоро Джевизов, докато патроните в пълнителя на пистолета му привършили. Един от куршумите улучил пострадалия в гърдите, но той успял да избяга и да се добере до мястото, където е намерен сутринта. Смъртта му настъпила в резултат на остра кръвозагуба, вследствие на прострелването, при което куршумът е засегнал белия му дроб.
- След като Джевизов напуснал двора на обвиняемия, последният извикал в дома си свой приятел, с когото разчистил двора и опитал да заличи следи, вкл. и от кръв, както и да събере гилзите. Впоследствие обикаляли квартала, за да търсят накъде е избягал влезлия в гаража му мъж. След като не успели да го открият, д-р Димитров се прибрал в дома си, като двукратно отказал да се обади на тел. 112, въпреки призивите на приятеля му и на леля му. Изхвърлил и незаконно притежавания от него пистолет. На сутринта две лица са били молени от обвиняемия да изтрият наличните записи от видеокамери на притежавани от тях в близост обекти.
- На 02.03.2018 г., в 07.15 ч. бил получен сигнал от гражданин на телефон 112 за намерен труп на мъж, в близост до сградата на Областната управа в града. Незабавно след получаване на сигнала бил сформиран екип от разследващи от ОД на МВР – Пловдив. Пристигналият екип на Спешна помощ констатирал смъртта на мъжа.
За времето от сутринта на 02 март 2018 досега, са извършени множество процесуално-следствени действия, вкл. огледи на местопроизшествие и разпити на свидетели. Назначени са съдебно-медицински, биологична, химическа експертизи и ДНК експертиза. При извършеното в дома на д-р Иван Димитров, претърсване и изземване са намерени боеприпаси за огнестрелно оръжие, за чието притежание той няма разрешение. При оглед на мястото на произшествието са открити две гилзи и два проектила. От иззети записи на видеокамери е установено, че именно д-р Иван Димитров е държал пистолета в ръката си. Установени са барутни частици по дрехите му. Обвиняемият бе задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, за да се направи преценка на основанията за внасяне на искане за вземане спрямо него на мярка за неотклонение „Задържане под стража”, след като се установят фактите и бъдат извършени необходимите начални действия по разследването.
Към момента д-р Иван Димитров е привлечен към наказателна отговорност за престъпления по чл. 119 от НК - убийство при превишаване пределите на неизбежна отбрана и по чл. 339 от НК - държане на боеприпаси за огнестрелни оръжия, без да има за това надлежно разрешително. От наблюдаващия прокурор е взета мярка за неотклонение „подписка“, с оглед преценка за липса на опасност от укриване или извършване на престъпление и д-р Иван Димитров е освободен от ареста.
Действията по разследването продължават.Агенция „Фокус“
Д-р Иван Димитров при освобождаването му от ареста: Не се чувствам престъпник, не пожелавам на никого подобно нещо

Пловдив. Пуснаха от ареста д-р Иван Димитров, задържан за убийството на Жоро Джевизов, който влезе с цел кражба в гаража му. „Не се чувствам престъпник”, каза пред журналисти в Пловдив д-р Иван Димитров на излизане от ареста, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. „Не пожелавам на никого подобно нещо, тези изроди, които ни се подиграват”, каза още д-р Димитров. Той добави, че крадецът го ранил на две места в крака и показа раните си. След това добави, че бил обект на кражби над 6 пъти досега. На въпрос дали отново би постъпил така, ако се опитат да го крадат, д-р Димитров каза: „Не бих постъпил така, аз не съм убиец, моят живот не е това, аз не съм искал това да става”. Д-р Иван Димитров благодари на хилядите българи, които излязоха на протести, за да го защитят. „Това е голяма подкрепа и аз бих направил същото, защото чашата вече преля”, каза още д-р Димитров.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция „Фокус“
Пловдив: Повдигат две обвинения на д-р Иван Димитров – за убийство при превишаване на пределите на неизбежна отбрана и незаконно притежавано оръжие

Пловдив. Прокуратурата повдига две обвинения на д-р Иван Димитров, който застреля крадеца Жоро Джевизов, под прякор Плъха в двора си. Това съобщи на пресконференция наблюдаващият прокурор Георги Пенев, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив. Едното обвинение е за причиняване смъртта на друго лица при превишаване на пределите на неизбежна отбрана. Второто обвинение е за незаконно притежание на огнестрелно оръжие (пистолет Валтер) и 17 броя боеприпаси. Наказанието, което законът предвижда по първото обвинение е до 5 години лишаване от свобода, а по второто обвинение – от 2 до 8 години затвор.
Д-р Димитров е направил пълни самопризнания за случилото се, но все още не е открито оръжието на престъплението. Той има на глезена си порезна рана, но не е установено дали е от нож, или от метална тръба. Лекарят сам е обработил раната си, като преди това е почистил ръцете си от частиците от стрелбата. Самият той е казал пред разследващите, че е изпразнил целият пълнител на пистолета в крадеца. Пострадалият има само една рана от упор, от която е починал. „Д-р Димитров е имал двама помагачи, с които е опитал да прикрие следите от престъплението. С тяхна помощ е била почистена кръвта рано сутринта, събрани са били гилзите, изхвърлено и укрито е било оръжието”, каза окръжният прокурор. Докторът е помолил да бъдат изтрити и два от записите от камерите, на които е била заснета стрелбата, каза още окръжният прокурор Румен Попов.
По събраните досега доказателства няма данни пострадалият и доктора да са се познавали. По данни от прокуратурата крадецът наистина е бил въоръжен с отверка и нож, които са били открити в джоба му, т.е. не са били извадени. Помагачите на доктора – приятел и леля му, са го молили да се обадят на тел. 112, но той е отказал да се съобщи. Прокуратурата и полицията са стигнали до разкритията без негово съдействие. Последвал е и отказ да каже за престъплението. Пълните самопризнания той е направил от момента на повдигането на обвиненията спрямо него. По време на разпитите той е обяснил от къде се е снабдил с оръжието.
До късно вечерта снощи са били извършени множество процесуално следствени действия и експертизи, разпитани са били и 15 свидетели.
Д-р Димитров днес ще бъде освободен от ареста с „подписка“, заради липса на опасност да се укрие, или да извърши още престъпления, но процесът срещу него предстои.
Убитият Жоро Джевизов - Плъха, има девет присъди, между които и за кражби. В дома на доктора действително да били извършвани три кражби досега, казаха още от прокуратурата.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция „Фокус“
Окръжният прокурор Румен Попов: Прокуратурата никога не се е крила - тя говори тогава, когато има какво да каже

Пловдив. Прокуратурата никога не се е крила - тя говори тогава, когато има какво да каже. Това каза по време на брифинг окръжният прокурор Румен Попов във връзка с убийството на 38-годишен циганин, за което е обвинен д-р Иван Димитров в Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. „Прокуратурата бива поставена в положение да отговаря на въпроси защо е бил задържан обвиняемият. При тези престъпления е необходимо да се извършат редица действия, да се съберат доказателства и тогава да говорим за факти. Дали има неизбежна отбрана или не, и в каква степен ще се изясни в хода на едно достатъчно пълноценно разследване“, коментира Попов.
„Хората имат право да протестират, но първо трябва да бъдем чути и сега се надявам да бъдем чути“, добави Попов. Дали законите са съвършени или несъвършени, отговор на това не дава прокуратурата. Законите се творят другаде - В Народното събрание“, каза още окръжният прокурор. „Неколегиално беше от страна на колеги юристи да дават изявления по медии, без да са запознати с фактите“, заяви Попов и добави, че дежурният прокурор няма право по закон да извършва каквито и да е действия по дело, на което не е наблюдаващ прокурор, нито да се среща с протестиращи.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция „Фокус“
Окръжният прокурор Румен Попов: Д-р Иван Димитров е наблюдавал поне 30 минути подготовката на кражбата, без да съобщи за това на полицията, не се е обадил и след убийството

Пловдив. Поне 30 минути извършването на подготовката на кражбата е била наблюдавана от самия обвиняем, без да бъде съобщено от него на когото и да е било, включително на правоохранителните органи. Това каза по време на брифинг окръжният прокурор Румен Попов във връзка с убийството на 38-годишен циганин, за което е обвинен д-р Иван Димитров в Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. „След това същият с незаконно притежаван пистолет „Валтер“, предварително зареден, слиза, за да преустанови започналата кражба. При излизането от гаража и побягването от страна на крадеца, настъпва сблъсък, при който обвиняемият е възпроизвел един изстрел, за да възпре действията на крадеца,след което крадецът Жоро Плъха е хвърлял по него различни предмети“, обясни Попов. Той отбеляза, че обвиняемият три пъти е сменил версията за това какви са били те - единия път метална тръба, втория път - табела, третия път - нож, който впоследствие е открит в дома на обвиняемия и не е бил притежание на крадеца - ножът е измит.
„След прострелването, до изпразване на целия пълнител на „Валтер“-а крадецът успява да избяга. Там, където е намерен, е починал на място, вследствие на една рана. Изстрелът е произведен отгоре надолу според експертизата и е попаднал отпред“, каза още Попов.
Той добави, че след стрелбата обвиняемият се е обадил на свой приятел, който е разпитан като свидетел по делото, и го е помолил за помощ - да се заличат следите от местопрестъплението.
„Събиране на гилзи, събиране на кръв и на всякакви следи, без да се обадят на тел. 112 или където и да било. Изхвърляне, укриване на огнестрелното оръжие. За него обвиняемият е направил пълни самопризнания - как и по какъв начин се е сдобил с незаконно притежавания пистолет“, добави Попов.
И лелята на обвиняемия, която чувайки изстрелите, слиза, за да разбере какво става, и неговият приятел съветват Димитров да се обади на 112 или полицията, но той категорично отказва.
Окръжният прокурор каза още, че обвиняемият не е съдействал на полицията и дори е заявил, че не е извършил убийството.
При противоправното нападение действително от страна на крадеца е нанесена прорезна рана в областта на глезена с неустановен с категоричност до момента предмет, каза още Попов. По думите му убитият е бил сам, въоръжен с необходимите инструменти и приспособления за извършване на кражба - отвертка и нож, като и двата инструмента са открити в дрехите му, без да са били извадени.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция „Фокус“
Прокурор Георги Пенев: Мярката за неотклонение на д-р Иван Димитров ще бъде изменена в „подписка“

Пловдив. Мярката за неотклонение на д-р Иван Димитров ще бъде изменена в „подписка“. Това каза на брифинг в Окръжната прокуратура в Пловдив наблюдаващият прокурор по случая с д-р Иван Димитров Георги Пенев, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. „Правя това не под влияние на уличните протести, а на вътрешното ми убеждение и на събраните до момента доказателства“, заяви той. „Въз основа на фактите, с името и подписа си съм преценил, че д-р Димитров, който в момента е национален герой, е извършил престъпление с превишаване на пределите на неизбежна отбрана. Добре да го запомните, че е неизбежна отбрана, а не самоотбрана“, обясни прокурорът. „Ще му бъде повдигнато и обвинение за незаконно притежание на патроните и на пистолета, с който е убил Плъха“, допълни той.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция „Фокус“
Окръжният прокурор Румен Попов за убийството в Пловдив: Изстрелите и сблъсъкът са станали в двора на кооперацията, а не в жилището на д-р Иван Димитров

Пловдив. Изстрелите и сблъсъкът са станали в двора на кооперацията, а не в жилището на д-р Иван Димитров. Това каза по време на брифинг окръжният прокурор Румен Попов във връзка с убийството на 38-годишен циганин, за което е обвинен д-р Иван Димитров в Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. „Ще говорим по фактите, а не по дезинформацията, която незнайно откъде беше поднесена в по-голямата си част. Фактите, върху които се упражняваха какви ли не политици, колеги, ваши колеги не са такива, каквито бяха изнесени“, с тези думи започна изказването на Попов и добави, че в рамките на 72-ата часа на задържане на д-р Димитров прокуратурата е получила какви ли не упреци, тъй като по думите му явно е удобно Прокуратурата да бъде виновна за всичко.
„Твърдеше се, че пострадалият, който действително е крадец е влязъл в дома на обвиняемия. Твърдеше се, че с него е имало съучастник. Твърдеше се, че в жилището на обвиняемия са били съпругата на обвиняемия и двете му деца. Твърдеше се, че огнестрелното оръжие е било притежание на самия пострадал - убития крадец или на неговия съучастник", припомни той появилите са до момента хипотези по случая. Попов обясни, че в рамките на изминалите 72 часа от задържането на Димитров са извършени множество процесуално-следствени действия, включително са получени експертизи от НКК и са разпитани над 15 свидетели.
„Към момента на извършения опит за кражба от страна на убития, в жилището на обвиняемия, намиращо се на втория етаж в град Пловдив, не се е намирала съпругата нито двете деца, а са живеели и живеят и понастоящем в с. Крумово. Това се установява от самите показания на съпругата на обвиняемия и от неговите обяснения, дадени пред адвокат. Не е имало какъвто и да е било съучастник на крадеца. Опитът за кражба в гаража в двора на кооперацията е извършен само и единствено от него - обяснява се от обвиненията на самия обвиняем, от иззетите записи видеокамери и показания на свидетели.
Категорично е установено, че изстрелите и настъпилия сблъсък са станали в двора на кооперацията. Категорично се изключва жилището, което беше коментирано, заяви Попов.
Цветана ТОНЧЕВА

Агенция „Фокус“
Пловдив: В сградата на Окръжната прокуратура ще се проведе брифинг по случая с д-р Иван Димитров

Пловдив. От 11.00 часа ще се проведе брифинг на Окръжна прокуратура-Пловдив, по повод разследване за извършено убийство на 2 март. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. Брифингът ще се проведе в сградата на Прокуратурата в Пловдив, на площад “Съединение” №3, в залата на втория етаж.

Агенция „Фокус“
Пловдив: Днес се очаква Прокуратурата да реши дали д-р Иван Димитров ще остане в ареста

Пловдив. Днес изтича наложената 72-часова мярка за неотклонение „задържане под стража“ на на д-р Иван Димитров, който е обвинен за смъртта на криминално проявен циганин, който по информация от някои медии е влязъл в дома на лекаря в края на миналата седмица с цел кражба. Очаква се решението на прокуратурата в Пловдив дали ще поиска от съда удължаване срока на задържане на лекаря или налагане на друга мярка на неотклонение. На Димитров е повдигнато обвинение за предумишлено убийство, но не при неизбежна самоотбрана. Предвиденото от закона наказание за престъплението е лишаване от свобода от десет до двадесет години.
Случаят предизвика силна обществена реакция и поредица от протести в защита на лекаря. За тази вечер в 17.30 часа е насрочен поредният протест в Пловдив подкрепа на д-р Иван Димитров. Протестиращите настояват и за приемането на законови промени, регламентиращи правото на самозащита.
„Фокус“ припомня: На 3 март Окръжна прокуратура - Пловдив повдигна обвинение на 48-годишния д-р Иавн Димитров от град Пловдив за извършено на 2 март 2018 г. убийство на 38-годишния Жоро Джевизов. По случая са извършени огледи на местопрестъплението, разпитани са множество свидетели, извършено е претърсване и изземване, назначени са тройна съдебно-медицинска, ДНК и химически експертизи, включително за наличие на барут и капсулен състав по взетите от обвиняемия обтривки, приобщени са записи от камери.
Димитров е неосъждан и не притежава разрешително за оръжие.