Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Граждани в подкрепа на д-р Димитров

05 март 2018 | 14:19

Втори пореден протест организираха граждани от Пловдив, които се обявяват в подкрепа на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на 38-годишен циганин. Хората се организираха в социалната мрежа на база на излязлата информация в медиите, че докторът и семейството му са били обект на нападение от крадци на 2 март т. г. и при самозащита Димитров е убил единият от тях. Около хиляда души се събраха пред сградата на Второ районно управление, а към протестиращите се присъединиха и таксиметрови шофьори с автомобилите си. В подкрепа на д-р Димитров тече и подписка, а протестиращите продължават да настояват за незабавното му освобождаване от ареста, както и за промяна в законодателството в тази посока.
Протестното шествие затвори за кратко булевардите „Васил Априлов“ и „6-ти септември“, а една част от протестиращите се опитаха да влязат в сградата на прокуратурата, но бяха спрени от полицията.Агенция „Фокус“
София: Протестното шествие в подкрепа на д-р Иван Димитров тръгна по бул. "Витоша" в посока към НДК

София. Протестното шествие в подкрепа на задържания д-р Иван Димитров тръгна по бул. "Витоша" в посока към НДК, предаде репортер на Агенция "Фокус". Протестиращите скандират "Свобода" и "Оставка". Движението по бул. "Витоша" е възстановено.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
София: Протестиращите препречиха движението на трамваите по бул. "Витоша" пред Съдебната палата

София. Протестиращите в подкрепа на задържания д-р Иван Димитров препречиха движението на превозните средства от градския транспорт по бул. "Витоша" в района на Съдебната палата, предаде репортер на Агенция "Фокус". През там преминават трамвайните линии от градския транспорт с номера 4, 10 и 18.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
София: Десетки граждани са се събрали на протест в защита на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на 38-годишен циганин в Пловдив

София. Десетки граждани са се събрали в столицата на протест в защита на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на 38-годишен циганин в Пловдив, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Протестът се провежда пред сградата на Съдебната палата в столицата, като в района има засилено полицейско присъствие. Протестиращите са се организирали в социалните мрежи и излизат с искане лекарят да бъде освободен, защото е извършил убийството при самозащита, след като в дома му са влезли крадци. Според тях той е направил това, което всеки би направил, ако почувства, че е заплашен неговият живот или този на член от семейството му. Предвиденото в закона наказание за престъплението, в което д-р Димитров е обвинен, е лишаване от свобода от 10 до 20 години, заради което протестиращите настояват и за приемане на законодателни промени, които да регламентират правото на самозащита. Във връзка с това граждани събират подписка, с която да бъде изпратено писмо до министър-председателя, председателя на Народното събрание и министъра на правосъдието с искане за незабавна промяна на закона .
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
София: Протест в подкрепа на д-р Иван Димитров затвори за движение бул. "Витоша" от кръстовището с бул. "Александър Стамболийски" до Съдебната палата

София. Затворен за движение на автомобили е бул. "Витоша" от кръстовището с бул. "Александър Стамболийски" до Съдебната палата заради протест в защита на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на 38-годишен циганин от Пловдив, предаде репортер на Агенция "Фокус". Началото на протеста е обявено за 16.00 часа. Градският транспорт се движи нормално. В района има засилено полицейско присъствие.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
Пловдив: Регионалната лекарска колегия настоява за незабавното освобождаване на д-р Димитров от ареста

Пловдив. Ръководството на Регионалната лекарска колегия в Пловдив настоява за незабавното освобождаване на д-р Димитров от ареста. Това съобщи по време на протеста д-р Георги Кръстев, председател на колегията, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. Лекарите от Пловдив са получили подкрепата на колегите им от София и Стара Загора, които имат същите искания. „Д-р Димитров не е престъпник и няма да се укрие”, каза д-р Кръстев. Нека се проведат всички следствени действия по законен ред, но не е редно едно семейство да стои извън дома си заради това дни наред, заявиха от лекарската колегия.
Цветана ТОНЧЕВА


Агенция „Фокус“
Пловдив: Приключи протестът в подкрепа на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на 38-годишен циганин

Пловдив. Приключи протестът в Пловдив, организиран в подкрепа на д-р Иван Димитров, обвинен и задържан за убийството на 38-годишен циганин, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Протестиращите очакваха дълго среща с наблюдаващия делото прокурор, но когато разбраха, че прокурорът няма да дойде, се разотидоха. Утре протестите продължават. Хората настояват за незабавното освобождаване на доктора, тъй като според тях той е убил в момент на самозащита.
На днешния протест присъстваха близо 5 000 души, някои от които бяха дошли от Димитровград, Асеновград и Пазарджик.
Цветана ТОНЧЕВА


Агенция „Фокус“
Пловдив: Протестиращите в подкрепа на д-р Иван Димитров чакат среща с дежурния прокурор пред сградата на Прокуратурата

Пловдив. Протестиращите в подкрепа на д-р Иван Димитров чакат среща с дежурния прокурор пред сградата на Прокуратурата, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. В протестното шествие се включиха и хора от Димитровград и Асеновград. Очаква се от 16.00 часа пред Съдебната палата в София също да се проведе протест в подкрепа на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на 38-годишен циганин.
Цветана ТОНЧЕВА


Агенция „Фокус“
Пловдив: Част от протестиращите в подкрепа на д-р Иван Димитров се опитаха да влязат в сградата на Прокуратура, но бяха спрени от полицията

Пловдив. Близо 5 хиляди вече са протестиращите в подкрепа на д-р Иван Димитров в Пловдив, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Те се придвижиха от Второ районно управление до площад "Съединение". Площадът е препълнен и присъстващите скандират: "Свобода за доктора". Една част от протестиращите се опитаха да влязат в сградата на Прокуратура, но бяха спрени от полицията. В момента те търсят връзка по телефона с дежурния прокурор. Протестиращите настояват за незабавното освобождение на д-р Димитров в и за промяна в Наказателния кодекс.
Цветана ТОНЧЕВА


Агенция „Фокус“
Пловдив: Протестното шествие в подкрепа на д-р Иван Димитров затвори булевардите "Васил Априлов" и "6-и септември"

Пловдив. Протестното шествие в подкрепа на д-р Иван Димитров затвори булевардите "Васил Априлов" и "6-и септември", предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Протестиращите се отправиха в посока Прокуратурата със скандирания: "Свобода за доктора". Протестът се охранява от полицейски служители.
Цветана ТОНЧЕВА


Агенция „Фокус“
Пловдив: Близо 1 000 души са се събрали пред сградата на Второ районно управление в защита на д-р Димитров, задържан за убийството на 38-годишен циганин

Пловдив. Близо 1 000 души са се събрали до момента пред сградата на Второ районно управление в защита на д-р Димитров, задържан за убийството на 38-годишен циганин, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Продължават да прииждат още хора към сборния пункт. Към протеста се присъединиха и таксиметрови шофьори, около 20-30 таксиметрови автомобили са на място. Звучи патриотична музика, а подписката продължава да се разпространява. Протестиращите настояват за незабавното освобождение на д-р Димитров в и за промяна в законодателството, която да гарантира, че хората, защитили семейството и имуществото си, няма да подлежат на наказателна отговорност. Очаква се шествието да тръгне към Прокуратурата в Пловдив и да бъде блокиран трафикът по бул. "Васил Априлов" и "6-и септември". Протест в подкрепа на д-р Димитров се очаква да се проведе и в столицата от 16.00 часа.
Цветана ТОНЧЕВА


Агенция „Фокус“
Адвокат Михаил Екимджиев за задържането на д-р Димитров: Фактите не се познават и затова Прокуратурата дължи информация на хората при такова обществено напрежение

Не познавам фактите, но това, което ме възмущава е, че този човек е държан три денонощия – излезе информация, че мярката му ще бъде разгледана едва в сряда, без Прокуратурата да обясни и на протестиращите, и на близките му какво налага това задържане да продължи толкова дълго. Това каза за Радио „Фокус” - Пловдив адвокат Михаил Екимджиев. По думите му смисълът на това задържане е, ако има съмнения, че д-р Иван Димитров доброволно няма да се яви в сряда на съдебното заседание, това да гарантира явяването му. „Този човек е с чисто съдебно минало, добра професия, явно уважаван специалист в града, няма никакви данни, че ще се укрие”, добави правозащитникът. Според него Прокуратурата, вместо да го държи четири дни, можеше да му връчи една призовка, или ако има задържане, то да е възможно най-кратко. „А сега, вероятно заради празниците и служебния комфорт, четири денонощия му се нарушава основно конституционно право”, коментира адвокат Екимджиев. Според него именно това е безобразието. „Фактите просто не се познават и затова Прокуратурата дължи информация за тях на хората при такова голямо обществено напрежение”, заяви юристът. „От прокуратурата трябва да обяснят защо го правят, а не да го правят, защото имат право на това”, добави Екимджиев. По думите му всеки детайл е важен, но дори лекарят да не се е обадил веднага на полицията, важно е дали се е укривал, когато е бил потърсен.
Цветана ТОНЧЕВА


Агенция „Фокус“
Пловдив: Шествието на протестиращите в защита на д-р Иван Димитров ще стигне до Прокуратурата

Пловдив. Шествието на протестиращите в защита на д-р Иван Димитров ще стигне до Прокуратурата. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив Николай Гаргов, един от организаторите. Протестиращите ще се съберат в 12.00 часа пред Второ районно управление и оттам ще тръгнат на шествие до Прокуратурата.
Близо 500 души са се подписали досега в подписката в подкрепа на лекаря. Очаква се днес на протеста да присъстват и фенове на футболните отбори в Пловдив. „Всеки, който иска да подкрепи нашата кауза, може да го направи, нека мирно да подкрепим д-р Димитров”, коментира Гаргов. „Не искаме да правим безредици. Идеята е да се помогне на човек, който е жертва на системата ни”, добави той. Протестите няма да спрат до пълното освобождаване на медика, съобщиха протестиращите. В социалната мрежа вече съществуват няколко групи в негова подкрепа. Хората масово подкрепят пловдивския рентгенолог.
Цветана ТОНЧЕВА


Агенция „Фокус“
Пловдив: Продължават протестите в защита на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на 38-годишен циганин

Пловдив. Продължават протестите в защита на д-р Иван Димитров, задържан за убийството на 38-годишен циганин. Това обявиха протестиращите вчера, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. Протестът ще бъде пред сградата на Второ районно управление на полицията в Пловдив от 12.00 часа. Протестиращите настояват лекаря да бъде освободен, тъй като е извършил убийството при самозащита. В негова подкрепа се събира и подписка, която ще бъде изпратена до отговорните институции. Протестиращите настояват за спешни промени в законодателството, така че всеки да има право да защити себе си, семейството и собствеността си, когато бъде нападнат в дома му, без да носи наказателна отговорност за това.
Хората се организираха в социалната мрежа на база на излязлата информация в някои от медиите, че докторът и семейството им са били обект на нападение от крадци и при самозащита е убил единият от тях. Окръжна прокуратура задържа д-р Димитров за 72 часа в обвинение за убийство и предстои вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Предвиденото от закона наказание за престъплението е лишаване от свобода от десет до двадесет години.
Цветана ТОНЧЕВА