Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Сирийската армия е на път да превземе Източна Гута, въпреки съпротивата на Запада

04 март 2018 | 18:30

Сирийската арабска армия започна офанзива в Източна Гута преди 15 дни, като сухоземната операция бе предшествана от интензивен артилерийски огън и въздушни атаки. Правителствената армия е напреднала с три километра в главния град на бунтовническия анклав – Дума и вече е възстановила контрола на Дамаск над една четвърт от територията, контролирана от екстремистите преди началото на офанзивата в предградието на Дамаск.
Този развой предизвика интензивна дипломатическа активност от страна на западните политици, които са на път да допуснат превземането и на тази бунтовническа твърдина, след като не успяха да спрат Башар Асад и в Алепо. Въпреки резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за едномесечно примирие на територията на Сирия, военните действия продължиха и в неделя президентите на САЩ и Франция Доналд Тръмп и Еманюел Макрон и премиера на Великобритания призоваха съюзниците на сирийския президент да се опитат да го убедят да спре военните действия срещу „умерената“ опозиция.

***
AFP: Доналд Тръмп и Тереза Мей хвърлиха отговорността за страданията в Източна Гута върху Русия
Лондон. Русия и Сирия са отговорни за „сърцераздирателните човешки страдания“ в контролирания от „умерената“ опозиция сирийски анклав Източна Гута. Това са заявили президентът на САЩ Доналд Тръмп и премиерът на Великобритания Тереза Мей в неделя по време на телефонен разговор, предава AFP.
Двамата лидери са обсъдили „трагичната хуманитарна ситуация в Източна Гута“, съобщиха от Даунинг Стрийт.
„Те са се съгласили, че това е хуманитарна катастрофа и че огромната отговорност за сърцераздирателните човешки страдания е на сирийския режим и Русия, като основен защитник на режима“, заявиха още от кабинета на британския премиер.
Както съобщиха по рано от базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права, правителствената армия вече е превзела една четвърт от територията на Източна Гута от началото на операцията си там.
Мей и Тръмп са се съгласили също, че „Русия и другите страни, които имат влияние над сирийския режим трябва да действат сега, за да спрат белязаната от насилие кампания и да защитят мирното население“.
AFP припомня, че Сирийската арабска армия започна офанзива в Източна Гута преди 15 дни, като сухоземната операция е била предшествана от интензивен артилерийски огън и въздушни атаки.

AFP: Еманюел Макрон призова Техеран да „натисне“ Сирия да спре офанзивата в Източна Гута
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон се е свързал по телефона с иранския си колега Хасан Роухани в неделя и го е помолил да осъществи „необходимия натиск“ над сирийското правителство да спре офанзивата си в контролирания от екстремистите анклав Източна Гута, предава AFP.
По време на разговора между двамата лидери, Макрон е подчертал, че „Иран има особена отговорност за налагане на примирието заради връзките си с режима“, пише в съобщение от Елисейския дворец.

AFP: Сирийската армия е превзела една четвърт от територията на екстремистите в Източна Гута
Дамаск. Сирийската арабска армия е възстановила контрола си над една четвърт от контролираната от екстремистите територия в Източна Гута, предава AFP.
От базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешките права съобщават, че правителствената армия е напреднала с три километра в главния град на бунтовническия анклав – Дума и вече са възстановили контрола си над една четвърт от територията, контролирана от екстремистите преди началото на операцията в предградието на Дамаск.

AFP: Сирийската правителствена армия напредва по няколко направления в Източна Гута
Дамаск. Сирийската арабска армия напредва по няколко направления в контролирания от екстремистите район Източна Гута, е заявил високопоставен сирийски военен пред държавната агенция SANA в неделя, предава AFP.
„Армейските части напредват по няколко направления“ и са освободили няколко ферми и села, е заявил източникът пред SANA, като AFP коментира, че правителствената армия осъществява мащабна сухоземна и въздушна офанзива в предградието на Дамаск.
AFP: Сирийската армия напредва по „няколко“ фронта в Източна Гута
Дамаск. Сирийската правителствена армия напредва по няколко фронта срещу контролирания от опозицията анклав Източна Гута, разположен край Дамаск, предава AFP, позовавайки се на военни източници.
„Армейските части напредват по няколко фронта и са поеми контрол над няколко ферми и села“, съобщава сирийски военен източник, докато правителствените сили продължават щурма си по региона.
ТАСС: Въоръжената опозиция е въвела комендантски час в Източна Гута по време на хуманитарните паузи
Москва. Въоръжената опозиция в контролирания от нея анклав Източна Гута е въвела комендантски час по време на хуманитарните паузи, а също така са забранили масовите събирания на цивилните, предава ТАСС.
„Съгласно наличната информация членовете на незаконните въоръжени формирования на територията на Източна Гута са въвели комендантски час за местното население по време на хуманитарните паузи. Цивилните, нарушаващи установените от бойците правила, биват подлагани на публични наказания“, съобщи представителя на Центъра по примирието на враждуващите страни в Сирия генерал-майор Владимир Золотухин.
Той допълни, че опозицията е забранила и масовите събирания на цивилните, за да предотврати възможното им достигане до хуманитарния коридор.
Интерфакс: Министерството на отбраната на Русия съобщи за готвена диверсия срещу конвой на ООН в Източна Гута
Москва. Руските военни смятат, че терористи готвят диверсия против хуманитарен конвой на ООН, навлизащ в контролирания от сирийската опозиция анклав Източна Гута край Дамаск, предава Интерфакс.
„Постъпиха данни, че терористите от „Джебхат ан Нусра готвят провокационно действие с цел провал на хуманитарния конвой на ООН в град Дума, планирано в близко време“, съобщи началникът на руския център по примирието на враждуващите страни в Сирия генерал-майор Юрий Евтушенко. Според него „терористите възнамеряват да обстрелват колоната с миномети и да обвинят за това правителствените сили“.
По-рано министерството на отбраната съобщи за обстрели от страна на терористите, заради които мирните жители не успяват вече пети ден да напуснат района.

AFP: Правителствените сили напредват в Източна Гута
Дамаск. Правителствените сили напредват в Източна Гута, предава AFP.
Това съобщава базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права (СОЧП). След вълна от удари по въздуха и военни действия на земята през последните дни „ режимът (на Башар Асад) контролира 10 процента от обсадения район Източна Гута“ според обсерваторията. Силите на правителството напредват сигурно от четвъртък насам, като са си върнали контрола върху две области в източната и югоизточната част на обсадения анклав само в събота, по данни на СОЧП.
AFP: Четирима полицаи нападнати на прокюрдска демонстрация в Берлин
Берлин. Четирима полицаи са били нападнати на прокюрдска демонстрация в Берлин, трима демонстранти са били арестувани, предава AFP.
Хиляди демонстрираха в Берлин при засилено полицейско присъствие против турската военна операция в Сирия, насочена срещу кюрдските сили в северната част на страната. Протестиращите носеха лозунг „Заедно срещу турските атаки в Африн“. Организаторите – неправителствени организации, кюрдски групи и някои политически партии заявяват, че на демонстрацията са присъствали 30 хиляди души, но полицията съобщава за „няколко хиляди“ протестиращи и заявява, че демонстрацията е преминала „без безредици“.
VOA: Сирийските власти позволиха на хуманитарен конвой на ООН да влезе в Източна Гута
Дамаск. ООН се готви да достави първата от месеци хуманитарна помощ в контролирания от бунтовници срещу Башар Асад сирийски квартал Източна Гута, след като от Дамаск дадоха разрешения на организацията да влезе в блокирания район на четвърти март, неделя, предава радио Voice of America.
Конвоят ще носи храна, лекарства и други жизненоважни запаси, които ще бъдат раздадени на около 180 хил. души от живеещите в Източна Гута. Допълнително ООН ще достави и хуманитарна помощ за още около 70 хил. деца.