Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

ЕС и Балканите обсъдиха бъдещето на туризма

13 февруари 2018 | 12:32

На неформалната среща на министрите на туризма е било обсъдено създаването на туристически продукти за далечни страни, както и ролята на отрасъла в икономиката на всяка страна-членка. Това стана ясно от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова след неформалната среща. По отношение на Турция, министър Ангелкова коментира, че страната е изключително важен пазар за България, особено в сектор „Туризъм“. Тя отбеляза, че повече от 636 000 турски туристи са посетили страната. Според нея на срещата на високо ниво 26 март във Варна, която е под егидата на българския премиер Бойко Борисов и ще бъде в присъствието на Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск, Антонио Таяни и Реджеп Ердоган, ще могат да се обсъдят редица условия и политики, на които следва на отговори Турция, така че максимално да се приближи до присъединяването.
Ангелкова обърна внимание, че се работи интензивно и за създаването на директна авиолиния между София и Пекин с цел привличане на повече китайски туристи у нас.
Еврокомисарят по вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Биенковска допълни, че без транспорт, летища и инфраструктура не могат да се привличат и посрещат повече туристи в дадена страна.
Генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвили добави, че цифровизацията е бъдещето на отрасъла „Туризъм“.
В момента се провежда срещата на високо равнище на министрите на туризма на държавите членки на ЕС – „Туризъм и икономически растеж“.Агенция „Фокус“
Зураб Пололикашвили, ООН: Цифровизацията е бъдещето на отрасъла „Туризъм“

Цифровизацията е бъдещето на отрасъла „Туризъм“. Това каза генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвили на пресконференция след неформалната среща на министрите на туризма, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да поздравя България за тази прекрасна възможност. Вашето председателство е действително успешно, защото поставя туризма като един от своите основни приоритети. Изключително важно е да се говори за туризма по време на председателството. Вече има нови идеи как да си сътрудничим. Голям брой министри присъстват на това събитие и затова имаме възможност да обсъдим как ще се развива отрасъла в епохата на цифровизацията“, коментира Пололикашвили. По думите му това е бъдещето на отрасъла и основното послание на събитието „Съединението прави силата“. „Надявам се, че в бъдеще ще има и конкретни резултати. Нашата организация е тук, за да окаже пълна подкрепа и да помислим как ще работим заедно оттук нататък“, посочи той.
Пололикашвили допълни, че ще работят в много тясно сътрудничество с частния сектор. „Говорихме за пряката връзка със заетостта в частния сектор. Това е една прекрасна възможност да се подобри заетостта и да си сътрудничим много тясно с частния сектор. Имаме около 535 млн. члена – това са частни дружества. За съжаление нямаме български фирми, които да са членове на нашата организация, но бихме искали да имаме и такива“, заяви той. По думите му това са все дружества и фирми, които работят в сферата на туризма, които понякога получават финансиране и от външни източници, но и от частни фирми, както и от финансови институции.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Еврокомисарят Елжбета Биенковска: Без транспорт, летища и инфраструктура не можем да привличаме и посрещаме повече туристи в дадена страна

Без транспорт, летища и инфраструктура не можем да привличаме и посрещаме повече туристи в дадена страна. Това каза еврокомисарят по вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Биенковска на пресконференция след неформалната среща на министрите на туризма, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предизвикателствата си остават едни и същи, но в контекста на следващата финансова рамка е още по-важно да се обсъждат теми като цифровизацията, уменията, рекламата. Преди един месец започнахме европейската година на туризма Европа-Китай и значението на България е региона“, коментира Биенковска.
Тя уточни, че се обсъжда многогодишната финансова рамка. „ЕК предостави основните насоки преди около една година за това как да се използват различни източници на европейско финансиране за туризъм, защото нямаме отделен фонд. Апелираме към държавите членки потенциалът на отрасъла да бъде обсъждан, за да може той да бъде финансиран по линия на следващата многогодишна финансова рамка. Най-важно е да се говори за нивото на финансиране, тъй като туризмът е много широк отрасъл. Освен това той има влияние върху други отрасли и брънки по веригата на добавената стойност“, допълни тя. Според нея без транспорт, летища и инфраструктура не могат да се привличат и посрещат повече туристи в страната. „Другият въпрос е устойчивостта на туризма. В някои градове хората просто не искат повече туристи и затова трябва да бъдат рекламирани и други дестинации, които не са толкова познати, както са столиците. Трябва да споменем и Брекзит в този контекст. Ще стигнем да успешни решения и ще можем да насочим усилията точно в онези пунктове на туризма, където въздействието ще бъде най-силно“, каза още еврокомисарят.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Министър Николина Ангелкова: Фокусирахме се с делегатите върху създаването на условия за подобряване качеството на туристическия продукт

Проведохме първата по рода си неформална среща на министрите на туризма в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция след неформалната среща на министрите на туризма, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тази индустрия създава изключително много работни места. Делегатите се фокусираха основно върху възможностите за създаване на условия, които да подобрят качеството на туристическия продукт, най-вече условия, които да регулират т.нар. платформи Airbnb. Също така да се създаде допълнителна свързаност в региона. Не само между отделните столици, но особено тук на Балканите“, коментира Ангелкова и добави, че са обсъдили и интеграцията на Западните Балкани, особено в туризма. „Обсъдихме и възможностите за финансиране на туризма, особено през предстоящото обсъждане на новата многогодишна финансова рамка“, каза още тя.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Министър Николина Ангелкова: Работим интензивно за създаването на директна авиолиния между София и Пекин

Работим интензивно за създаването на директна авиолиния между София и Пекин. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция след неформалната среща на министрите на туризма, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Именно Китай е изключително важен не само за България, но и по отношение на ЕС и Европа като цяло. Затова и в днешния панел ще обсъдим възможността за представянето на Европа като една дестинация за китайските туристи и създаване на съвместни туристически продукти. По този начин смятаме да привлечем повече китайски туристи и към България, обединявайки усилия и с други държави-членки и със страните от Балканите. Вчера по време на срещата ми с министъра на Хърватска той направи предложение да се включим към техните съвместни пакети, които изготвят със Словения. Със сигурност ще го направим, готвим такива и с Турция, Гърция и Румъния“, коментира Ангелкова. По думите ѝ това е един от начините да се привлекат допълнително китайски туристи. „По време на срещата мината година 16+1, която се проведе в Будапеща и на двустранната среща между нашия премиер Борисов и този на Китайската народна република се взе решение да се обсъди възможността за създаване на директна авиолиния между София и Пекин“, добави тя и уточни, че в момента се водят разговори, но предстои още много работа, за да може една такава линия да бъде реализирана. „Но аз се надявам през втората половина на тази година, когато сме домакини на форума 16+1, да имаме конкретика, която можем да съобщим. Работим изключително интензивно в тази посока“, каза още Николина Ангелкова.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Министър Николина Ангелкова: Очакваме и тази година ръст от турски туристи

Говорейки за Турция, да, тя е изключително важен пазар за България, особено в сектор „Туризъм“. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция след неформалната среща на министрите на туризма, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Повече от 636 000 чуждестранни турски туристи са посетили страната. Турция е наш съсед, добър и важен партньор, както за икономиката на нашата страна, така и за други секторни политики, които правителството води. За да се присъедини една държава към ЕС, е необходимо да отговаря на редица условия. Знаете, че процесът и диалогът между ЕС и Турция е изключително интензивен. Включително и на 26 март под егидата на българския премиер и президент на Съвета на ЕС Бойко Борисов ще се организира среща на високо ниво във Варна в присъствието на г-н Юнкер, Доналд Туск, Антонио Таяни, Ердоган“, заяви Ангелкова. По думите ѝ там ще могат да се обсъдят редица условия и политики, на които следва да отговори Турция, така че максимално да се приближи до присъединяването.
„Турция е важен наш партньор и затова особено и в сектор „Туризъм“ присъствието на министъра на туризма и културата днес на тази среща в Турция е важно за бъдещото ни сътрудничество. Очакваме и тази година да имаме ръст от турски туристи, не само през зимата, но и през лятото, а и целогодишно“, каза още Николина Ангелкова.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Министър Николина Ангелкова: На неформалната среща на министрите на туризма обсъдихме създаването на туристически продукти за далечни страни

Обсъдихме ролята на туризма в икономиката на всяка една от нашите страни, колко е важна тази индустрия за всички. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция след неформалната среща на министрите на туризма, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Повече от 10% от БВП е на Европа. На срещата присъстваха страните от Западните Балкани и Турция. Създаването на съвместни туристически продукти за далечни пазари. Хърватският министър на туризма направи доста иновативно предложение за създаване на европейски туристически фонд“, коментира Ангелкова. По думите ѝ дискусията е била изключително успешна.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Пазарджик: Кметът на Пещера Николай Зайчев ще вземе участие в среща на високо ниво на министрите на туризма в ЕС

Кметът на Община Пещера Николай Зайчев ще участва в среща на високо ниво на министрите на туризма на държавите членки на ЕС „Туризъм и икономически растеж“, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Стоян Йовчев, експерт в Общината. Форумът е част от календара на проявите на Българското председателство на Съвета на ЕС. „Николай Зайчев ще е част от делегацията, която ще представя област Пазарджик по покана на областния управител Стефан Мирев. Срещата ще се проведе в София“, уточни Йовчев. Събитието е включено в календара на проявите на Българското председателство на Съвета на ЕС, като в него ще вземат участие още ресорните министри от държавите от Западните Балкани – Албания, Сърбия, Македония, Косово, Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватска и Турция.
Албена ЖИЛЕКОВА

Агенция „Фокус“
Благоевград: Кметът на Банско Георги Икономов ще вземе участие в среща на високо ниво на министрите на туризма в ЕС

Кметът на Банско Георги Икономов ще вземе участие в срещата на високо равнище на министрите на туризма на държавите членки на ЕС в София. Това съобщиха от пресцентъра на Община Банско. По покана на министъра на туризма Николина Ангелкова той ще се включи в дискусията под темата „Туризъм и икономически растеж“. Събитието е включено в календара на проявите на Българското председателство на Съвета на ЕС, като в него ще вземат участие още ресорните министри от държавите от Западните Балкани – Албания, Сърбия, Македония, Косово, Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватска и Турция.

Агенция „Фокус“
Комисар Елжбета Бенковска ще участва в неформалната среща на министрите на туризма в НДК

Елжбета Бенковска, европейски комисар отговарящ за вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и малките и средни предприятия, ще участва в среща на високо ниво на министрите на туризма на държавите членки на ЕС на тема "Туризъм и икономически растеж" днес. Това съобщиха от пресцентъра на Представителство на ЕК в България. Срещата ще се фокусира върху туристическата индустрия като устойчив фактор за икономически растеж, регионална интеграция и мир. Участниците ще разгледат развитието на споделената икономика и развитието на регулаторните политики на ЕС, свързани с туризма.
Пресконференцията от събитието е насрочена за 10.30 часа и ще се предава на живо по сателитния канал Ebs+ .

Агенция „Фокус“
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще приветства участниците в неформалната среща на министрите на туризма

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще приветства участниците в неформалната среща на министрите на туризма на държавите членки на ЕС в София, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Темата на форума, който е в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, е "Туризъм и икономически растеж". Той ще бъде открит в 11.30 часа днес в НДК.
Във форума ще участват и европейският комисар за вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и малките и средни предприятия Елжбета Бенковска, генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвили, министри на туризма от страните от ЕС, от Балканите и представители на бизнеса.

Агенция „Фокус“
30 държави от ЕС и Балканите ще обсъдят туризма на неформална среща в София

Как туризмът да се развива устойчиво и да е двигател за икономиките в Европа и региона ще обсъждат ресорните министри на неформална среща в София днес. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма. Събитието е от най-високия клас „А“, т.е. на министерско ниво, в календара на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и ще се проведе в НДК.
Туризмът има водеща роля в икономиките на България и на ЕС и създава съответно 13% и 10% от техния брутен вътрешен продукт (БВП). Приходите от международен туризъм в страните от Съюза са над 341 млрд. евро през 2016 г. Очаква се те да са още по-високи през 2017 г.
Домакин на събитието е българският министър на туризма Николина Ангелкова. Ще участват еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и малките и средни предприятия Елжбета Биенковска, генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН г-н Зураб Пололикашвили, министри на туризма от ЕС 28, от Балканите и представители на бизнеса. Очаква се в София да пристигнат делегации от около 30 държави.
Министрите ще обсъдят последователно три теми: политиките на Съюза в туризма, сигурността и възможностите за сътрудничество в сектора между Европа и Китай. Те ще дебатират ролята на туризма като фактор за икономически растеж и регионална интеграция. Предмет на обсъжданията ще бъдат споделената икономика и прилагането на регулаторните политики на ЕС в туризма. Подобряването на сигурността и привлекателността на туристическата дестинация ще е в центъра на втората дискусия.
Инициативата „2018 г. – Година на туризма ЕС – Китай“ ще е третата основна тема на срещата. Потенциалът на китайския пазар е огромен. По предварителни данни през 2017 г. в европейските страни са отчетени 12.4 млн. туристически посещения на китайски граждани като ръстът спрямо 2016 г. е 18%.