Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Продължава разследването на самолетната катастрофа в Русия

12 февруари 2018 | 14:23

Ден след трагедията в Подмосковието, разследването на катастрофата на самолета Ан-148 на „Саратовски авиолинии“, при която загинаха 71 души, продължава. В обедните часове на деня бе потвърдено, че на мястото на инцидента са намерени и двете полетни записващи устройства на машината. Черните кутии са силно повредени, но, по предварителни данни, те са годни за разшифроване. Междувременно източници разкриха, че в района на самолетната катастрофа са открити 209 фрагменти на тела от жертвите.
От авиокомпанията увериха, че преди излитането си от Орск самолетът Ан-148 е преминал техническа проверка, в рамките на която не са открити неизправности.
„Преди всеки полет самолетът преминава през оперативно обслужване, преди излитането на полет рейса 6В-703 Москва-Орск на 11 февруари 2018 г. също е извършено техническо обслужване, при което не е открито отклонение“, отбелязаха от „Саратовски авиолинии“. Същевременно те подчертаха, че имат готовност да предоставят всички необходими документи на следователите, за да „открият истинските причини“ за трагичния инцидент. Компанията също е преустановила временно използването на всички самолети Ан-148, общо шест на брой.
Самолетът се разби в неделя, няколко минути след излитането си от летище „Домодедово“ в руската столица. На борда пътуваха 65 пасажери и шестчленен екипаж. Всички те загинаха.РИА Новости: ДНК проби са взети от 31 роднини на загинали при катастрофата на Ан-148 край Москва
ДНК проби са взети от 31 роднини на загинали при катастрофата на самолета Ан-148 край Москва, предава РИА Новости.
„До момента са претърсени 27 хектара площ, открити са повече от 400 части на самолета, взети са ДНК проби от 31 роднини на загиналите“, гласят данните са на руското министерство на извънредните ситуации

РИА Новости: Започнато е разшифроването на черните кутии на разбилия се Ан-148
Специалистите от Международния авиационен комитет са започнали анализ на данните от черните кутии на разбилия се край Москва пътнически самолет Ан-148, предава РИА Новости.
В лабораторията са доставили и двете черни кутии – речевия и параметричния. От комитета отбелязаха, че черните кутии са силно повредени и състоянието им ще се разбере едва при тяхното отваряне.

РИА Новости: Всяко семейство на загинал пътник в самолета Ан-148 ще получи три милиона рубли
Руският вицепремиер Аркадий Дворкович съобщи, че на всяко семейство на загинал по време на катастрофата на самолета Ан-148 край Москва ще бъдат изплатени по повече от три милиона рубли (около 82 млн. лв.). Ще се реши и въпрос за допълнителни мерки за поддръжка, предава РИА Новости.
„Общите изплащания в момента за всяко от семействата ще бъде от повече от три милиона рубли. Освен това министерството на труда ще определи и каква допълнителна помощ ще бъде нужна във връзка с това, че в семействата има и непълнолетни“, заяви Дворкович.
При катастрофата на 11 февруари край Москва загинаха 71 души пътници и екипаж.

ТАСС: Открити са и двете черни кутии на разбилия се руски Ан-148
На мястото на катастрофата на пътническия самолет Ан-148 на „Саратовски авиолинии“ са открити и двете черни кутии. Това потвърдиха за TACC от Междудържавната авиационна комисия (МАК).
„На място са намерени и речевото, и параметрическото записващо устройство“, потвърдиха от МАК.
И двете черни кутии са силно повредени, но, по предварителни данни, те са годни за разшифроване. Към настоящия момент устройствата се транспортират в лаборатория.

РИА Новости: Катастрофата на руския Ан-148: Спасителите са открили 209 фрагменти от тела
В района на катастрофата на самолета Ан-148 на „Саратовски авиолинии“ са намерени 209 фрагменти на тела, разказва за РИА Новости източник от оперативния щаб, разгърнат на мястото на инцидента.
По-рано от компанията увериха, че преди излитането си от Орск самолетът Ан-148 е преминал техническа проверка, в рамките на която не са открити неизправности.
„Преди всеки полет самолетът преминава през оперативно обслужване, преди излитането на полет рейса 6В-703 Москва-Орск на 11 февруари 2018 г. също е извършено техническо обслужване, при което не е открито отклонение“, отбелязаха от компанията.
От „Саратовски авиолинии“ подчертаха, че имат готовност да предоставят всички необходими документи на следователите, за да „открият истинските причини“ за трагичния инцидент. Компанията също е преустановила временно използването на всички самолети Ан-148, общо шест на брой.
Самолетът се разби в неделя, няколко минути след излитането си от летище „Домодедово“ в руската столица. На борда пътуваха 65 души. Всички те загинаха.


РИА Новости: Разбилият се Ан-148 е бил технически изправен, увериха от компанията
Преди излитането си от Орск самолетът Ан-148 е преминал техническа проверка, в рамките на която не са открити неизправности. Това увериха от авиокомпания „Саратовски авиолинии", предава РИА Новости.
„Преди всеки полет самолетът преминава през оперативно обслужване, преди излитането на полет 6В-703 Москва-Орск на 11 февруари 2018 г. също е извършено техническо обслужване, при което не е открито отклонение“, отбелязаха от компанията.
От „Саратовски авиолинии“ подчертаха, че имат готовност да предоставят всички необходими документи на следователите, за да „открият истинските причини“ за трагичния инцидент. Компанията също е преустановила временно използването на всички самолети Ан-148, общо шест на брой.

ТАСС: Намерена е черната кутия на разбилия се руски самолет
Открита е черната кутия на разбилия се руски самолет Ан-148, предава ТАСС, като се позовава на официално съобщение от Министерството на извънредните ситуации.
Междувременно районът около мястото, където летящия от Москва за Орск самолет се е разбил е отцепено, като властите потвърдиха, че всички намиращи се на борда 71 души са загинали.

Президентът Румен Радев изрази съболезнованията си след трагичния инцидент с пътнически самолет в Русия
Президентът Румен Радев изпрати съболезнователен адрес до държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, след като авиокатастрофа отне живота на десетки в Подмосковието. Това съобщиха от прессекретатиата на държавния глава.
„С огромно съжаление научавам новината за тежката катастрофа на руския пътнически самолет край град Москва, в резултат на която са загинали пътниците и екипажът му“, пише президентът Радев в своя адрес.
Румен Радев изрази най-дълбоки съболезнования на близките и семействата на загиналите в трагичния инцидент.

Руски самолет с 71 души на борда се разби в Подмосковието, не се съобщава за оцелели (ОБЗОР)
В неделя пътнически самолет с 65 пътници и шест души екипаж на борда изчезна от радарите малко след излитането си по маршрут от Москва за град Орск. Останките от машината бяха открити в Раменския район в Московска област, като към мястото веднага бяха изпратени медицински и екипи на полицията. На мястото, където е паднал самолетът на „Саратовски авиолиний“, по-късно пристигна и руският министър на транспорта Максим Соколов. Следственият комитет на Русия е започнал разследване във връзка с катастрофата на руския самолет Ан-148, като властите предполагат, че причината за падането му е неспазване на изискванията на безопасност за въздушния транспорт. Официалният представител на следствените власти Светлана Патренко е заявила, че службите са сигурност са „започнали криминално разследване за катастрофата на пътническия самолет Ан-148 в московска област“ по алинея 3 на член 263 от Наказателния кодекс – „нарушение на правата на безопасност на летене и експлоатация на въздушния транспорт, довело до смъртта на двама или повече души“.
„Метеорологичните условия не биха могли да станат причина за конкретната катастрофа. Стойностите на температурата на въздуха и неговата влажност, както и атмосферните показатели по време на излитането на самолета са били нормално“, заявиха от метеорологичния център „Фобос“.
Всички намиращи се на борда хора са определени като загинали. Руският президент Владимир Путин и други висши официални лица в Русия изразиха своите съболезнования за близките и роднините на пътниците и екипажа.