Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Снегът се завърна

11 февруари 2018 | 09:22

Снегът се завърна и зимата отново напомни за себе си. В 22 области в страната бе обявен жълт код за силен вятър и обилни снеговалежи. Над 600 машини почистваха републиканските пътища в районите с по-обилни валежи. Най-много техника работи в Североизточна България - в областите Шумен, Варна, Добрич и Силистра, както и в Родопите - в областите Смолян, Пазарджик и Кърджали. Заради снеговалежите бяха въведени ограничения по редица пътни направления в страната, но по информация на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ситуацията по пътищата вече е овладяна.
Заради силния вятър и снеговалежа за няколко часа без ток останаха около 300 абоната в област Монтана. Проблеми с електрозахранването имаше и в няколко населени места в община Смолян, в квартал в Неделино и в кърджалийското село Звиница. В област Кърджали, където снеговалежът е бил значителен, по информация на областния управител Никола Чанев обстановката се нормализира и няма затворени пътища.
По данни на НИМХ през нощта валежите постепенно ще спират. Утре в много райони ще е почти тихо. Облачността ще е значителна, но ще е почти без валежи. Минималните температури ще бъдат между минус 4° и 1°, а максималните между 3° и 8°. Валежи от сняг се очаква отново в средата на следващата седмица.


Агенция "Фокус"
Снегът се завърна (ОБЗОР III)

Снегът се завърна и зимата отново напомни за себе си. В 22 области в страната бе обявен жълт код за силен вятър и обилни снеговалежи. Над 600 машини почистваха републиканските пътища в районите с по-обилни валежи. Най-много техника работи в Североизточна България - в областите Шумен, Варна, Добрич и Силистра, както и в Родопите - в областите Смолян, Пазарджик и Кърджали. Заради снеговалежите бяха въведени ограничения по редица пътни направления в страната, но по информация на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ситуацията по пътищата вече е овладяна. "Факт, зимата е сравнително мека, но усилията, които полагат колегите от Агенция "Пътна инфраструктура" и пътноподдържащите фирми, мисля, че дават резултати“, каза той, като отбеляза, че на много места в страната периодично са били затваряни отделни отсечки, за да може по-ефективно и по-бързо да се извършва снегопочистването и да не се стига до кризисни ситуации.
Влошената метеорологична обстановка все пак доведе до няколко пътни инцидента в страната. Петима души пострадаха при катастрофа на 21 км на АМ „Тракия“ в посока София тази сутрин, а аварирал ТИР на пътя Силистра-Добрич затрудни движението в района. По-късно през деня тежкотоварен автомобил аварира и в участъка между Ботевград и Мездра на главен път Е-79, където също трафикът бе затруднен. От Агенция „Пътна инфраструктура“ предупреждиха шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“. От там напомнят, че блокирането на движението от автомобили, които не са с подходящи гуми, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел.: 0700 130 20 в АПИ.
Заради силния вятър и снеговалежа за няколко часа без ток останаха около 300 абоната в област Монтана. Проблеми с електрозахранването имаше и в няколко населени места в община Смолян, в квартал в Неделино и в кърджалийското село Звиница. В област Кърджали, където снеговалежът е бил значителен, по информация на областния управител Никола Чанев обстановката се нормализира и няма затворени пътища.
По данни на НИМХ през нощта валежите постепенно ще спират. Утре в много райони ще е почти тихо. Облачността ще е значителна, но ще е почти без валежи. Минималните температури ще бъдат между минус 4° и 1°, а максималните между 3° и 8°. Валежи от сняг се очаква отново в средата на следващата седмица.

Агенция "Фокус"
Никола Чанев, областен управител: Обстановката в област Кърджали се нормализира – снеговалежите спират, пътищата са разчистени и няма населени места без ток

Обстановката в област Кърджали се нормализира. Снеговалежите навсякъде спират, поне в община Кърджали е така. Няма снеговалежи и пътищата са добре почистени. Това каза за Агенция „Фокус“ областният управител на Кърджали Никола Чанев във връзка с обилните снеговалежи в областта. „В момента няма населени места без ток. Снощи едно немалко село – Звиница, е било без електричество от 19.30 часа до сутринта. Вече е възстановено електроподаването. Около село Островица, на стария път за Маказа, в община Кирково, имахме доста паднали акации, но към 15.30-16.00 часа пътят беше отворен и разчистен от екипи на Горското, на ПБЗН, на АПИ и на снегопочистващите фирми“, обясни Чанев. По думите му в община Ардино са били най-силните снеговалежи, но няма затворени пътища. „Нямаме информация за села, до които няма достъп на този етап“, добави още областният управител на Кърджали.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
Министър Николай Нанков: Ситуацията по пътищата в страната след снеговалежа е овладяна

Ситуацията по пътищата в страната след снеговалежа е овладяна. Това каза в предаването "Хора, пътища, автомобили" на БНР министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. "Факт, зимата е сравнително мека, но усилията, които полагат колегите от Агенция "Пътна инфраструктура" и пътноподдържащите фирми, мисля, че дават резултати. Ситуацията е овладяна с политиката, която провеждаме не само тази година, а и миналата. Затварянето на отделни отсечки, тогава, когато имаме наистина тежка и кризисна ситуация, за да може по-ефективно, по-бързо да се извършва снегопочистването, се затваря за тежки автомобили, както снощи например прохода Предела, Рожен, Петрохан, а и конкретни отсечки", посочи министър Нанков. "Днес в Североизточна България, Шуменско основно, имахме затруднена обстановка, отново за по час, два бяха затваряни третокласни пътища в Шуменска област, второкласният път Силистра, Добричко, по половин час, но с единствената цел да се извърши качествено, бързо снегопочистване", допълни той.

Агенция "Фокус"
АПИ: Възстановено е движението по път III-6072 Кръвеник – Априлци

Възстановено е движението по път III-6072 Кръвеник – Априлци. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Агенция "Фокус"
Смолян: Отпада ограничението за МПС над 12 т. по пътя Девин – Михалково

Отпада ограничението за МПС над 12 т. по път III-866 Девин – Михалково. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Агенция "Фокус"
Велико Търново: На места в областта все още превалява слаб сняг, пътните настилки са мокри и заснежени, но се опесъчават

Велико Търново. Не се допуска преминаване на товарни автомобили над 12 тона по пътя между село Лозен и Полски Тръмбеш. Причината е намален габарит на пътното платно, съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Областно пътно управление-Велико Търново. Срокът за приключване на ремонтите дейности е 5 юли, а обходният маршрут е през Драганово, Янтра и Поликраище. Условията за пътуване в област Велико Търново са нормални за сезона. Времето е предимно облачно, като на места все още превалява слаб сняг. Пътните настилки са мокри и заснежени, но се опесъчават. В по-усойните места е заледено, но постоянно се извършва обработка. Трафикът към момента не е интензивен.
Затворен за движение е пътят между Велико Търново и село Шемшево през Западна промишлена зона, а причината е влошено състояние на мостово съоръжение. Обходният маршрут за селата Шемшево, Буковец и Керека се извършва по гл. път I-4 – през село Леденик. Ограничено е преминаването на МПС над 3,5 тона на път Чешма-Кесарево, поради лошо експлоатационно състояние на пътя. Срокът на организацията на движение е до 31 декември. Обходният маршрут е Чешма-Сливовица-Горско Ново село-Джулюница-Кесарево.
Луиза ТРАНЧЕВА

Агенция "Фокус"
Смолян: Отпада ограничението за МПС над 12 т през проход "Рожен"

Отпада ограничението за МПС над 12 т през проход "Рожен". Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В Агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Агенция "Фокус"
АПИ: Временно движението по път III-6072 Кръвеник-Априлци се осъществява двупосочно в една лента, поради аварирала снегопочистваща техника

Временно движението по път III-6072 Кръвеник-Априлци се осъществява двупосочно в една лента, поради аварирала снегопочистваща техника. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).
Шофьорите, на които им предстои пътуване, е необходимо да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“.
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Агенция "Фокус"
Сливен: Отпада ограничението за МПС над 12 т през Котленски проход

Отпада ограничението за МПС над 12 т през Котленски проход. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Агенция "Фокус"
Монтана: Отпада ограничението за МПС над 12 т по път I-1 Видин-Монтана

Отпада ограничението за МПС над 12 т по път I-1 Видин-Монтана. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Агенция "Фокус"
София: Аварирал ТИР затруднява движението в участъка между Ботевград и Мездра на главен път Е-79

ТИР е аварирал в участъка между Ботевград и Мездра на главен път Е-79. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от МВР. Товарният автомобил се е наклонил и затруднява движението в района.

Агенция "Фокус"
АПИ: Отпада ограничението за товарни автомобили над 12 т по път II-84 Якоруда-Юндола-Велинград

Отпада ограничението за товарни автомобили над 12 т по път II-84 Якоруда-Юндола-Велинград. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Агенция "Фокус"
Снегът се завърна (ОБЗОР II)

Снегът се завърна и зимата отново напомни за себе си. В 22 области в страната бе обявен жълт код за силен вятър и обилни снеговалежи. По данни на НИМХ най-дебела е снежната покривка във Враца, Добрич и Шумен - 15 см, най-голямо количество валежи са отчетени в Хасково – 28 л/кв.м. Над 600 машини почистват републиканските пътища в районите със снеговалеж. Най-много машини работят в Североизточна България - в областите Шумен, Варна, Добрич и Силистра, и в Родопите - в областите Смолян, Пазарджик и Кърджали, където снеговалежите са най-силни. Обработката на настилките продължава, за да се осигури безопасността на пътуването при зимни условия. Без ограничение за всички моторни превозни средства е преминаването през проходите "Републиката", "Ришки", „Айтоски”, "Обзорски” . Забраненио за МПС над 12 т е движението през "Троянски", "Котленски” , "Петрохан", "Шипка", "Предел”, 'Рожен”, "Превала" и "Печинско". През „Вратник” и "Твърдишки" е забранено за превозни средства над 10 т, а през „Дюлински” и "Пампорово” за МПС над 3,5 т.
Заради снеговалежите бяха въведени ограничения по редица пътища в страната. От Агенция „Пътна инфраструктура“ предупреждават шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“. От там напомнят, че блокирането на движението от автомобили, които не са с подходящи гуми, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.
Без ток са 300 абонати в област Монтана. Проблеми с електрозахранването има и няколко населени места в община Смолян, както и в квартал в Неделино.
Влошената метеорологична обстановка бе причина и за няколко пътни инцидента. Петима души пострадаха при катастрофа в района на 21 км на АМ „Тракия“ в посока София тази сутрин, а аварирал ТИР на пътя Силистра-Добрич затрудни движението в района.
Очаква се валежите да продължат и през днешния ден, но по-интензивни ще бъдат в югоизточната част на страната. Отменени са предупрежденията за опасно време за областите София, Перник и Кюстендил.

Агенция "Фокус"
НИМХ: Най-голяма е снежната покривка във Враца, Добрич и Шумен - по 15 см

От началото на валежите в събота най-голяма снежна покривка се е образувала във Враца, Добрич и Шумен - по 15 см. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Най-голямо количество валежи е регистрирано в Хасково - 27 л/кв.м. В Ахтопол са отчетени 22 л/кв. м. В Стара Загора и Чирпан са паднали 20 л/кв.м. В Пазарджик са измерени 18 л/кв.м., 17 л/ кв. м. са паднали в Пловдив.
В столицата от началото на валежите през вчерашния ден до момента са паднали 10 л/кв. м., а натрупаната снежна покривка е с дебелина 3 см.
Очаква се валежите да продължат и през днешния ден, но по-интензивни ще бъдат в югоизточната част на страната. Отменени са предупрежденията за опасно време за областите София, Перник и Кюстендил.

Агенция "Фокус"
АПИ: Над 600 снегопочистващи машини обработват пътищата, в областите Шумен, Варна, Добрич и Силистра има силен вятър и снегонавявания

Над 600 машини почистват републиканските пътища в районите със снеговалеж. Най-много машини работят в Североизточна България - в областите Шумен, Варна, Добрич и Силистра, и в Родопите - в областите Смолян, Пазарджик и Кърджали, където снеговалежите са най-силни. Обработката на настилките продължава, за да се осигури безопасността на пътуването при зимни условия. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.
Без ограничение за всички моторни превозни средства е преминаването през проходите "Републиката", "Ришки", „Айтоски”, "Обзорски” . Забраненио за МПС над 12 т е движението през "Троянски", "Котленски” , "Петрохан", "Шипка", "Предел”, 'Рожен”, "Превала" и "Печинско". През „Вратник” и "Твърдишки" е забранено за превозни средства над 10 т, а през „Дюлински” и "Пампорово” за МПС над 3,5 т.
Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.
27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа.


Агенция "Фокус"
Снегът се завърна (ОБЗОР)

Снегът се завърна и зимата отново напомни за себе си. В 22 области в страната е обявен жълт код за силен вятър и обилни снеговалежи. Около 3000 машини са в готовност за почистване на републиканските пътища. Заради снеговалежите бяха въведени ограничения по редица пътища в страната. От Агенция „Пътна инфраструктура“ предупреждават шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“. От там напомнят, че блокирането на движението от автомобили, които не са с подходящи гуми, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори. От АПИ обръщат внимание на шофьорите, които се движат с повишено внимание в областите Шумен и Разград, поради интензивния снеговалеж там.
В София137 машини са почиствали улиците в града през изминалата нощ, градският транспорт се движи нормално, като се изпълняват всички маршрути. Пътищата в природен парк Витоша -Драгалевци- Алеко и Бояна -Златни мостове са опесъчени. Обработени са и участъци от Южната дъга. градският транспорт се движи нормално.
В Благоевград сняг вали в района на Банско, проход Предела и село Попови Ливади, ограничено е движението по път Гoце Делчев – Доспат – с.
Борино – с. Тешел за МПС над 12 т. с ремаркета и полуремаркета.
Мокри, на места заснежени, обработени и опесъчени са настилките в област Велико Търново, пътищата са проходими при зимни условия.
От 15 см до 20 см е снежната покривка на територията на община Враца, всички пътни артерии са проходими при зимни условия.
Пътищата в област Добрич са проходими при зимни условия.
Сняг вали в района на Гюешево, а в останалата част от Кюстендилска област - дъжд. Ограничено е движението по пътя Смоличано – Пелатиково поради пропадане на част от пътното платно.
В Монтана движението по пътя Видин – Монтана в посока Монтана е ограничено за МПС над 12 т, поради силни снегонавявания. Без ограничение е движението в посока Видин. Обходен маршрут в посока Монтана: път II-11 Дунавци – Арчар – път III-112 Добри дол – Тополовец - път III-114 Тополовец – Ружинци.
В Пазарджик 30 снегопочистващи машини са на терен по пътищата в планинските райони в областта, към момента няма данни за закъсали автомобили. Затворени за товарни автомобили са три планински отсечки в Родопската част на областта - отсечки Батак-Доспат, Велинград-Якоруда и Белово-Юндола. Въведено е ограничение и на моста в село Бошуля, който е част от републиканската пътна мрежа. Там е забранено движението на товарни автомобили с тегло над 10 тона. Определеният обходен маршрут е през село Звъничево – Септемврийски ханчета – град Септември – село Бошуля. Опасност от падащи камъни има по направленията Пещера – Батак – Широка поляна, Варвара – Гара Костандово и Белово – Юндола.
Сняг вали в района на Лъки, Студенец, Паничково и Първомай в област Пловдив, в останалата част от областта валежите са от дъжд. Забранено е движението на МПС над 12 тона през прохода Троян-Кърнаре, също по пътищата Поповица-Болярци и Югово-Лъки-Здравец, в отсечката град Лъки-пътно кръстовище за хижа Момчил юнак. Заради продължаващите валежи от дъжд и сняг е изключително завишена опасността от свлачищна активност по пътищата в планинските райони. Водачите трябва да бъдат особено бдителни по пътните отсечки Бачково-Нареченски бани, Троян-Кърнаре и Кричим-Девин.
Ограничено е движението на МПС над 12 тон през проходите Превала, Рожен и Печинско, както и по направленията Девин-Михалково, Доспат-Борино-Тешел и Доспат-Батак в област Смолян.
Ограничено е движението на всички превозни средства заради снегопочистване в 7 второкласни и третокласни пътни отсечки в област Шумен: Нови Пазар - Тръница, Нови Пазар - Секулово, Никола Козлево - Пет могили, Никола Козлево - Цани Гинчево, Векилски - Орляк, Мадара - Нови Пазар, Каспичан - Златна Нива.
Влошената метеорологична обстановка бе причина и за няколко пътни инцидента. Петима души пострадаха при катастрофа в района на 21 км на АМ „Тракия“ в посока София тази сутрин, а аварирал ТИР на пътя Силистра- Добрич затрудни движението по пътя.

Агенция "Фокус"
АПИ: Шофьорите да се движат с повишено внимание в областите Шумен и Разград, поради интензивен снеговалеж

Шофьорите да се движат с повишено внимание в областите Шумен и Разград, поради интензивен снеговалеж. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Шофьорите, на които им предстои пътуване, е необходимо да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, спазвайки указанията на „Пътна полиция“.

Агенция "Фокус"
АПИ: Около 3000 машини са в готовност за почистване на републиканските пътища

През почивните дни се очаква влошаване на времето и силни ветрове в Западна и Североизточна България. Прогнозата на метеоролозите е, че в нощта на събота срещу неделя в тези части от страната и във високопланинските райони дъждът ще преминава в сняг. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Възможни са виелици и снегонавявания от бурен североизточен вятър. Шофьорите, на които им предстои пътуване, е необходимо да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“. Блокирането на движението от автомобили, които не са с подходящи гуми, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори. Областните пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим. В готовност за поддържане на републиканските пътища са около 3000 машини.
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, lima.api.bg, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Агенция "Фокус"
НИМХ: В 22 области в страната е обявен жълт код за опасно време

В 22 области в страната е обявен жълт код за опасно време. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. За 17 области е обявено предупреждение за силен вятър, сняг и поледици. Кодът е в сила за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Шумен, Разград, Търговище, Шумен, Добрич, Варна, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково. При тази тази степен на предупреждение хората трябва да бъдат внимателни за летящи във въздуха предмети, както и за наличието на за обширни области със сняг и/или лед на пътя.
В 4 области е обявен жълт код за сняг и поледици, това са областите Кюстендил, Перник, София-град и Софийска.
В област Бургас е в сила предупреждение за обилни валежи от дъжд. Сумарно за денонощието се очакват количества около 20-30 л/кв.м., на отделни места и повече.
Жълт код за силен вятър и бурно морско вълнение е обявено за цялото Черноморско крайбрежие. Ще духа вятър от север-североизток със скорост 14-17 м/с (7 бала по Бофорт) и пориви 20-22 м/с (8-9 бала по Бофорт), след обяд ще духа от север-северозапад. Вълнението ще бъде 4 бала.

Агенция "Фокус"
НИМХ: В почти цялата страна ще вали сняг, в Североизточна България, Предбалкана и Родопите ще има условия за снежни виелици и навявания

Днес в почти цялата страна ще вали сняг, само на места в Горнотракийската низина и крайните югоизточните райони все още дъжд, но по-късно и там ще се примесва със сняг. Ще се образува снежна покривка. Ще духа умерен, в Източна България до силен вятър от север-североизток, който през деня постепенно ще се ориентира от северозапад. В Североизточна България, Предбалкана и Родопите, където валежите ще са по-интензивни, ще има условия за снежни виелици и навявания. Привечер от запад валежите ще започват да отслабват и да спират. Максимални температури между 0° и 5°, в София около 1°. Това съобщи за Агенция „Фокус“ дежурният синоптик Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Над Черноморието ще бъде облачно. Ще вали дъжд, който по северното крайбрежие ще се примесва със сняг. Ще духа силен вятър от север-североизток, който през деня ще се ориентира от север-северозапад. Максималните температури ще са 3-6°. Температурата на морската вода е 6-7°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала. В планините ще е облачно със силни снеговалежи. Ще духа умерен, по билото на Стара планина временно до силен вятър от север-североизток, който след обяд ще отслабва. Максимална температура на височина 1200 метра около 0°, на 2000 метра – около минус 6°.


СОФИЯ
Агенция "Фокус"
София: Възстановено е движението в района на 21 км на АМ „Тракия“, в посока София

Възстановено е движението в района на 21 км на АМ „Тракия“, в посока София. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Движението в района беше ограничено заради самокатастрофирал лек автомобил.

Агенция "Фокус"
София: Петима са пострадали при катастрофа на лек автомобил в района на 21 км на АМ „Тракия“

Лек автомобил е катастрофирал на 21 км на АМ „Тракия“. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на МВР. Сигналът за инцидента е подаден малко след 8.30 часа. При инцидента са пострадали петима души, които са транспортирани в болнични заведения. Извършва се оглед. Пътни полицаи на място регулират движението.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
София: Временно е ограничено движението в активната и изпреварващата лента на АМ „Тракия“ при км 21, поради ПТП

Временно се ограничава движението в активната и изпреварващата лента на АМ „Тракия“ при км 21 в посока София, поради ПТП. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Движението се осъществява в аварийната лента. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки указанията на "Пътна Полиция".

Агенция "Фокус"
София: 137 машини са почиствали улиците в града през изминалата нощ, градският транспорт се движи нормално

137 снегопочистващи машини и екипи, на фирмите ангажирани с почистването на София са работили през изминалата нощ. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Обработени със смеси против заледяване са улици със масов градски транспорт във всички райони на София. Във районите „Триадица“, „Искър“, „Студентски“ „Връбница“, „ Нови искър“, „Кремиковци“, „ Младост“, „Витоша“ , „Овча Купел“, „Илинден“ „Надежда“, „Красно село“ и „Слатина“ са обработени със смеси против заледяване главни улици в кварталите и част от вътрешно-кварталните улици. Пътищата в природен парк Витоша -Драгалевци- Алеко и Бояна -Златни мостове са опесъчени. Обработени са и участъци от Южната дъга. Към момента градският транспорт се движи нормално, като се изпълняват всички маршрути.
Напомняме на пешеходците да внимават при придвижването си в града, а на шофьорите да излизат с автомобилите си само с добре подготвени за зимата автомобили и да карат със скорост, съобразена с пътните условия.


БЛАГОЕВГРАД
Агенция "Фокус"
Благоевград: Периодично се почистват и опесъчават пътищата на територията на областта

Периодично се почистват и опесъчават пътищата на територията на област Благоевград. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пирин дежурният служител в Областно пътно управление – Благоевград. На много места в областта вали слаб сняг, по-силни превалявания има в района на Банско, проход Предела и село Попови ливади.
Проход Предела е отворен за движение. Трафикът в участъците на автомагистрала „Струма“ и главен път Е-79 в областта, както и по второкласен път 19 Симитли – Гоце Делчев е нормално натоварен. По-интензивен трафик се наблюдава в Кресненското дефиле и при пътен възел „Симитли“, където се събира целият трафик от главен път Е-79 и курорта Банско. Пътните настилки навсякъде в областта са мокри и хлъзгави, затова шофьорите трябва да карат внимателно. До този момент не са регистрирани тежки пътни инциденти в Благоевградска област, които да затруднят движението. Без проблеми се извършва преминаването през ГКПП „Кулата“ и ГКПП „Илинден“.
Ливия НИНОВА

Агенция "Фокус"
АПИ: Ограничено е движението по път III-197 Гoце Делчев – Доспат – с. Борино – с. Тешел за МПС над 12 т с ремаркета и полуремаркета, поради обилен снеговалеж

Ограничено е движението по път III-197 Гoце Делчев – Доспат – с. Борино – с. Тешел за МПС над 12 т с ремаркета и полуремаркета, поради обилен снеговалеж. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Шофьорите, на които им предстои пътуване, е необходимо да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“.

Агенция "Фокус"
Благоевград: Сняг вали в района на Банско, проход Предела и село Попови Ливади, пътните настилки са почистени и опесъчени

Сняг вали в района на Банско, проход Предела и село Попови Ливади. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пирин дежурният служител в Областно пътно управление – Благоевград. Пътните настилки в Благоевградска област са мокри, на места - заснежени, но са почистени и опесъчени. Проход Предела е отворен за движение. През нощта не са регистрирани тежки пътни инциденти и активизирали се свлачища в областта. Повишена опасност от падащи камъни има в Кресненското дефиле и второкласен път 19 Симитли – Гоце Делчев.
Мъгла намалява видимостта в град Благоевград. Улиците са мокри и хлъзгави, затова шофьорите трябва да карат внимателно. Не е натоварен е трафикът в централна градска част, по-интензивно е движението на вход-изход от града при квартал „Струмско“. В сутрешните часове на деня без проблеми се извършва трафикът на кръговото кръстовище при „Зърнени храни“ – на бул. „Св. Димитър Солунски“ и бул. „Васил Левски“, както и през кръговото кръстовище между булевардите „Джеймс Баучер“ и „Васил Левски“ и улиците „Д-р Христо Татарчев“ и „Владо Черноземски“. Нормално натоварено е и движението през кръговото кръстовище на бул. „Св. св. Кирил и Методий“ при Трето основно училище „Димитър Талев“. Всички светофарни уредби в града са изправни. Автобусите се движат по разписание.
Ливия НИНОВА


ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Агенция "Фокус"
Велико Търново: Мокри, на места заснежени, обработени и опесъчени са настилките в областта

Мокри, на места заснежени, обработени и опесъчени са настилките в областта, съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Областно пътно управление. Времето е облачно, със слаби превалявания от сняг на повечето места. Пътищата са проходими при зимни условия. Водачите да карат с повишено внимание и съобразена скорост. За изминалото денонощие няма регистрирани тежки инциденти в региона. Няма и допълнително въведени ограничения и нови затворени пътни участъци.
Трафикът към този час е спокоен. Екипи на полицията следят за правилното протичане на движението. Патрули има на входовете и изходите на града. Отворен за движение е Прохода на Републиката, но там все още е в сила предупреждението за опасност от падащи камъни. От КАТ „Пътна полиция“ припомнят, че в региона има поставени две стационарни и пет мобилни камери, които следят за скоростта на движение. Стационарните са по път I-4 Севлиево-В. Търново при км 116+650 м в ляво, до бензиностанцията в землището на село Момин сбор. В отсечката максималната скорост за движение в двете посоки е 60 км/ч. Втората камера също е по път I-4, но при км 133+490 м в дясно, до складовата база в землището на село Шереметя.
Луиза ТРАНЧЕВА


ВРАЦА
Агенция "Фокус"
Враца: От 15 см до 20 см е снежната покривка на територията на общината, всички пътни артерии са проходими при зимни условия

От 15 см до 20 см е снежната покривка на територията на община Враца. Всички пътни артерии са проходими при зимни условия. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. 12 комбинирани машини на Общинско предприятие „БКС-Враца” почистват уличната мрежа в града. 50 служители на предприятието са ангажирани с ръчно почистване на пешеходните зони. Обстановката в община Враца е спокойна.
Във връзка с извършваното снегопочистване в града, Общината призовава шофьорите да не паркират на улиците, обозначени със забранителен знак за паркиране при зимни условия. Паркиралите неправилно коли ще бъдат отстранявани с репатриращия автомобил.


ГАБРОВО
Агенция "Фокус"
Габрово: Няма населени места без ток и вода в общината, въпреки усложнената метеорологична обстановка

Няма населени места без ток и вода в Габровска община, въпреки усложнената метеорологична обстановка. От Община Габрово уточниха за Радио „Фокус“ – Велико Търново, че основните дейности относно транспорт, водоснабдяване, снабдяване на населението с хранителни и други основни стоки сe изпълняват в рамките на нормалното при зимни условия. Градската пътна мрежа и участъците към селата се почистват и обработват постоянно.
Времето в Габрово е облачно, вали слаб сняг. Височината на снежната покривка в централната градска част е 8-10 см. Проходът Шипка е проходим при зимни условия, в района вали слаб сняг. Снежната покривка там е 15 см. Пътното платно е обработено, почистено и опесъчено. Остава в сила забраната за движение на МПС с обща маса над 12 тона. Пътищата за градовете Севлиево, Трявна, Дряново са почистени и проходими при зимни условия. Пътят за курортен комплекс Узана е почистен, снежната покривка е 15 см.
В областта е обявен жълт код за силен вятър и снеговалеж.
Луиза ТРАНЧЕВА

Агенция "Фокус"
Габрово: Няма населени места без ток и вода в общината, въпреки усложнената метеорологична обстановка

Няма населени места без ток и вода в Габровска община, въпреки усложнената метеорологична обстановка. От Община Габрово уточниха за Радио „Фокус“ – Велико Търново, че основните дейности относно транспорт, водоснабдяване, снабдяване на населението с хранителни и други основни стоки сe изпълняват в рамките на нормалното при зимни условия. Градската пътна мрежа и участъците към селата се почистват и обработват постоянно.
Времето в Габрово е облачно, вали слаб сняг. Височината на снежната покривка в централната градска част е 8-10 см. Проходът Шипка е проходим при зимни условия, в района вали слаб сняг. Снежната покривка там е 15 см. Пътното платно е обработено, почистено и опесъчено. Остава в сила забраната за движение на МПС с обща маса над 12 тона. Пътищата за градовете Севлиево, Трявна, Дряново са почистени и проходими при зимни условия. Пътят за курортен комплекс Узана е почистен, снежната покривка е 15 см.
В областта е обявен жълт код за силен вятър и снеговалеж.

Агенция "Фокус"
Габрово: Слаб сняг вали на места в областта, пътните настилки са мокри, заснежени и се обработват

Слаб сняг вали на места в област Габрово, в останалата част от региона преваляванията са от дъжд. Пътните настилки са мокри, на места - заснежени, и се обработват и опесъчават. Пътищата навсякъде в областта са проходими при зимни условия. Времето е облачно, видимостта е нормална, съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново дежурният в Областно пътно управление – Габрово. В района на прохода Шипка пътните настилки също са хлъзгави и контролните органи призовават водачите да карат с повишено внимание и съобразена скорост. Там все още е в сила забраната за движение на товарни автомобили над 12 тона.
Ограничено движението в участък от път Велико Търново – Дряново – Габрово – Стара Загора, в района на град Габрово. По улица „Малина“ в областния център се извършват строителни дейности, които трябва да приключат до 31 август. На място е поставена необходимата сигнализация, а обходният маршрут за квартал Чехлевци е по път III-5004 – път II-44 – път III-4404. В едната лента се извършва движението между селата Чехлевци и Въглевци. В отсечката от км 11+770 до км 11+829 се извършват ремонти дейности на асфалтовата настилка, които трябва да приключат до 31 август.
Луиза ТРАНЧЕВА


ДОБРИЧ
Агенция "Фокус"
Добрич: Пътищата в областта са проходими при зимни условия

Пътищата в областта са проходими при зимни условия, към момента няма затворени пътни участъци, съобщи дежурният в Областния съвет за сигурност, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Въпреки усложнената зимна обстановка, към 7.00 часа няма данни за бедстващи хора и населени места. В Добрич духа силен вятър, придружен със снеговалеж. 2 см е снежната покривка. От Автогара – Добрич се пътува по всички направления.
Жулиета НИКОЛОВА


КЮСТЕНДИЛ
Агенция "Фокус"
Кюстендил: Между 15 и 30 см е снежната покривка по високите части на областта
Между 15 и 30 см е снежната покривка по високите части на област Кюстендил. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил дежурният в Областно пътно управление – Кюстендил. Най-много сняг е натрупал по пътя в Осоговска планина. Около 15 см е снежната покривка в района на ГКПП „Гюешево”, 10 см е снегът в Конявска планина. В Кюстендил към този час няма образувала се снежна покривка. Пътищата са проходими при зимни условия, без допълнително въведени ограничения за движението на моторни превозни средства. Заради очакваните опасни метеорологични явления на територията на община Кюстендил за днес, обявен жълт код за силен вятър и интензивни валежи от дъжд и сняг, от Общината призовават за повишено внимание.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Агенция "Фокус"
Сняг вали в района на Гюешево, а в останалата част от Кюстендилска област - дъжд. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил дежурният в Областно пътно управление – Кюстендил. Пътните настилки са мокри, по усойните места е възможно да са хлъзгави, но са обработени. Нормално интензивен е трафикът в участъка на автомагистрала „Струма” в областта. Без проблеми се извършва движението в частта на главен път Е-79 в региона, както и по направлението София – Кюстендил. Слабо натоварен е трафикът в посока от и за ГКПП „Гюешево”.
Ограничено е движението по пътя Смоличано – Пелатиково от км 10+000 до км 14+000 поради пропадане на част от пътното платно при км 10+650, км 11+720, км 12+830 и км 13+360.


МОНТАНА
Агенция "Фокус"
Монтана: Възстановено е електрозахранването на повечето засегнати абонати в областта

Възстановено е електрозахранването на повечето засегнати абонати в област Монтана. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на „ЧЕЗ България“. В момента заради силния вятър и снеговалежа без електрозахранване са около 300 абоната. Екипите са на място и продължават да работят за отстраняване на проблема в областта. Няма данни за нарушено или прекъснато електрозахранване на други места в страната.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Монтана: Около 2000 абонати в областта са без електрозахранване заради силен вятър

Около 2000 абонати в Област Монтана са без електрозахранване заради силен вятър. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на „ЧЕЗ България“. Екипи са на място и работят по възстановяването на електрозахранването.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Монтана: Непочистена е настилката на главен път Е-79 при село Смоляновци, в посока Монтана, тежкотоварните автомобили се отбиват

Тежкотоварните автомобили се отбиват встрани от пътя при село Смоляновци на главен път Е-79, в посока Монтана, поради непочистена настилка. Това съобщи слушател на Радио „Фокус“.

Агенция "Фокус"
Монтана: Ограничено е движението за МПС над 12 т. по пътя Видин-Монтана, в посока Монтана, поради силни снегонавявания

Движението по пътя Видин – Монтана в посока Монтана е ограничено за МПС над 12 т, поради силни снегонавявания. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Без ограничение е движението в посока Видин. Обходен маршрут в посока Монтана: път II-11 Дунавци – Арчар – път III-112 Добри дол – Тополовец - път III-114 Тополовец – Ружинци.


ПАЗАРДЖИК
Агенция "Фокус"
ОДМВР-Пазарджик: Водачите да тръгват на път само с добре оборудвани за зимни условия и технически изправни автомобили

Всички дежурни екипи на полицейските управления и сектор „Пътна полиция“ извършват непрестанно наблюдение на състоянието на пътната мрежа с оглед валежите от сняг и дъжд и подават регулярно информация в дежурните части на РУ, ОДМВР и РДПБЗН, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Мирослав Стоянов, говорител на ОДМВР-Пазарджик. Поддържа се постоянен контакт с фирмите, ангажирани със снегопочистването, с общините, Областната администрация и Областно пътно управление.
„Към момента се извършва почистване на пътя Велинград-Юндола, нормално проходим е, към момента има ограничение за движение на товарни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета. Пътят Велинград-Сърница също се почиства и опесъчава. Трасето Белово-Юндола традиционно през зимния период е затворено за движение за автомобили над 12 тона и през него преминават само леки коли. пътя е почистен и опесъчен, на места има надвиснали дървета и клони, които предстои да бъдат премахнати от обхвата на пътя. На пътя Батак-Доспат има наложено ограничение за движение на товарни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета, а при обилен снеговалеж задължително придвижването трябва да става с вериги“, уточни Стоянов.
Той допълни, че от Пътна полиция апелират към водачите да предприемат пътуване само с добре оборудван и технически изправен автомобил, да шофират с повишени внимание в планинските части и при необходимост от съдействие да сигнализиран незабавно на телефона за спешни повиквания- 112. Във високите части на региона има превалявания от сняг, като на различните места снежната покривка варира между 10 и 20 сантиметра.
Албена ЖИЛЕКОВА

Агенция "Фокус"
Пазарджик: 30 снегопочистващи машини са на терен по пътищата в планинските райони в областта, към момента няма данни за закъсали автомобили

До 15 см е снежната покривка в района на местностите Каратепе, Картела и Белмекен, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик дежурният в Областно пътно управление – Пазарджик. Сняг вали в участъците от Родопите и Средногорието в областта. Общо 30 снегопочистващи машини са на терен по пътищата в планинските райони в Пазарджишко. Към момента няма данни за закъсали автомобили.
Албена ЖИЛЕКОВА

Агенция "Фокус"
Пазарджик: Затворени за товарни автомобили са три планински отсечки в Родопската част на областта

Проходими при зимни условия са пътищата на територията на област Пазарджик, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик дежурният в Областно пътно управление – Пазарджик. Дъжд вали в целия регион. Пътните настилки в равнината част са мокри, на места хлъзгави, с условия за аквапланинг. По високите и усойни места на Родопите и Средногорието са заснежени и заледени, но обработени и опесъчени. Затворени за товарни МПС над 12 тона с ремаркета и полуремаркета са планинските отсечки Батак-Доспат, Велинград-Якоруда и Белово-Юндола. Въведено е ограничение и на моста в село Бошуля, който е част от републиканската пътна мрежа. Там е забранено движението на товарни автомобили с тегло над 10 тона. Определеният обходен маршрут е през село Звъничево – Септемврийски ханчета – град Септември – село Бошуля. В Родопската част на областта има опасност от падащи камъни. Тя е най-голяма по направленията Пещера – Батак – Широка поляна, Варвара – Гара Костандово и Белово – Юндола.
Албена ЖИЛЕКОВА


ПЛОВДИВ
Агенция "Фокус"
Пловдив: Сняг вали в района на Лъки, Студенец, Паничково и Първомай, пътните настилки са обработени и проходими

Сняг вали в района на Лъки, Студенец, Паничково и Първомай, пътищата са обработени и нормално проходими. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Областното пътно управление. В останалата част от Пловдивска област валежите са от дъжд. Пътните настилки навсякъде са мокри и хлъзгави, температурите са от минус 5 до 7 градуса. Призовават се водачите да шофират с повишено внимание и съобразена скорост, както и да не предприемат рискови маневри. Забранено е движението на МПС над 12 тона през прохода Троян-Кърнаре, също по пътищата Поповица-Болярци и Югово-Лъки-Здравец, в отсечката град Лъки-пътно кръстовище за хижа Момчил юнак. Заради продължаващите валежи от дъжд и сняг е изключително завишена опасността от свлачищна активност по пътищата в планинските райони. Водачите трябва да бъдат особено бдителни по пътните отсечки Бачково-Нареченски бани, Троян-Кърнаре и Кричим-Девин.
Трафикът по основните направления в Пловдивска област се осъществява с нормална интензивност. Най-натоварено движение се отчита по пловдивския участък на АМ „Тракия“, също по пътищата Пловдив-Карлово и Пловдив-Асеновград-Смолян.
Движението на територията на град Пловдив също се извършва нормално и без затруднения към този час на деня. По-интензивен трафик има по булевардите „Руски“, „Христо Ботев“, „Пещерско шосе“, „Цар Борис III Обединител“ и „Шести септември“. Пътните настилки в града са мокри и хлъзгави. Продължава да вали слаб дъжд.
Тони МИХАЙЛОВ


СИЛИСТРА
Агенция "Фокус"
АПИ: Възстановено е движението по път II-71 Силистра-Добрич при разклона за Карапелит

Възстановено е движението по път II-71 Силистра-Добрич при разклона за Карапелит. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Агенция "Фокус"
Силистра: ТИР е аварирал на пътя Силистра- Добрич, при разклона за Карапелит, движението е ограничено в една лента

Временно е ограничено движението в една лента по пътя Силистра-Добрич при разклона за Карапелит, поради аварирал ТИР. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.
Шофьорите, на които им предстои пътуване, е необходимо да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“.


СМОЛЯН
Агенция "Фокус"
Недялко Славов, областен управител на Смолян: Без електрозахранване са няколко населени места в община Смолян и квартал в Неделино

Един квартал в Неделино продължително време е без ток. Без електрозахранване са и няколко населени места в община Смолян. Това съобщи за Агенция „Фокус“ областният управител на Смолян Недялко Славов за ситуацията в областта заради снеговалежите. „Проблемът с електрозахранването е най-съществен. Има населени места в община Смолян и в община Неделино, в които има проблеми с електрозахранването“, посочи той. „Екипите на електроразпределителното дружество са мобилизирани, реагират навреме“, уточни областният управител. „Имаме въведени ограничения на движението по по-високите места, които своевременно се почистват и обработват“, обясни Недялко Славов. „Част от ограниченията се въвеждат и превантивно, за да може ситуацията да не се изпуска от контрол“, поясни той и допълни, че валежите в областта продължават.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Смолян: Възстановено е електрозахранването в 4 села в областта

Възстановено е електрозахранването в 4 села в област Смолян. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на „EVN България“. Селата са останали без електрозахранване тази сутрин около 7.00 часа. Обстановката в областта вече е нормална.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Смолян: Ограничено е движението на МПС над 12 тона през проходите Превала,Рожен и Печинско

Ограничено е движението на МПС над 12 тона без ремаркета и полуремаркета през проходите Превала, Рожен и Печинско. Това съобщиха за Радио "Фокус" - Смолян от Областно пътно управление - Смолян. Ограничението е въведено и по направлението Девин-Михалково, Доспат-Борино-Тешел и Доспат-Батак.
Не са получавали сигнали за закъсали автомобили.
В пожарната в Смолян през нощта са получени два сигнала за паднали дървета по пътя Смолян-Пампорово, които са отстранени.

Агенция "Фокус"
Смолян: Ограничено е движението за МПС над 12 тона по пътя Девин – Михалково, поради обилен снеговалеж

Ограничено е движението по пътя Девин - Михалково за МПС над 12 тона, поради обилен снеговалеж. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.
Шофьорите, на които им предстои пътуване, е необходимо да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“.
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Агенция "Фокус"
Смолян: Забранено е движението на МПС над 12 тона в проход Печинско

Забранено е движението в проход Печинско на МПС над 12 тона. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Агенция "Фокус"
Смолян: Отпада ограничението за движение с вериги през проход Пампорово

Отпада ограничението за движение с вериги през проход Пампорово. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.


ШУМЕН
Агенция "Фокус"
Шумен: Обстановката в областта е спокойна

Обстановката в областта е спокойна. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от Областна администрация - Шумен. Пътищата в областта са мокри, но проходими. Навсякъде се обработват. Няма селища без електричество.

Агенция "Фокус"
АПИ: Отпада ограничението по път II-27 Нови Пазар – Тръница

Отпада ограничението по път II-27 Нови Пазар – Тръница. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Агенция "Фокус"
Шумен: Отпадат ограниченията по път III-207 Векилски - Орляк и път III-2007 Каспичан - Златна Нива

Отпадат ограниченията по път III-207 Векилски - Орляк и път III-2007 Каспичан - Златна Нива. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Агенция "Фокус"
Шумен: Отпада ограничението на път III-2006 Мадара - Каспичан

Отпада ограничението на път III-2006 Мадара - Каспичан. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Агенция "Фокус"
АПИ: Възстановено е движението по път III-701 Грънчарово – Тодор Икономово

Възстановено е движението по път III-701 Грънчарово – Тодор Икономово. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Агенция "Фокус"
Шумен: Отпадат ограниченията по пътища III-701 Нови пазар – Секулово, път III-2073 Никола Козлево – Пет могили и път III-2075 Никола Козлево – Цани Гинчево

Отпадат ограниченията по пътища III-701 Нови пазар – Секулово, път III-2073 Никола Козлево – Пет могили и път III-2075 Никола Козлево – Цани Гинчево. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Агенция "Фокус"
Шумен: Проходими при зимни условия са пътищата в региона

Проходими при зимни условия са пътищата в Североизточна България, по информация от дежурните в Областните пътни управления в региона, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Временно затворени за снегопочистване са пътни отсечки в северната част на област Шумен, съобщи дежурният в Областното пътно управление. Ограничението е участъците Нови пазар-Секулово, Никола Козлево-Пет могили, Никола Козлево-Цани Гинчево, Векилски-Орляк, Нови пазар-Тръница, Мадара-Нови пазар, Каспичан-Златна нива. Ришки проход е отворен, температурата на въздуха там е 2 градуса.
Времето в Шуменска област е облачно, със слаб до силен вятър на места, с валежи от дъжд и сняг, без мъгла. Пътните настилки са мокри, продължава почистването и обработването им. Работят 42 машини. Продължава почистването на пътните артерии и на територията на град Шумен, по информация от снегопочиствашите фирми. Правят се обработки със сол, а при усложняване на обстановката има готовност и за опесъчаване на страмни участъци и кръстовища. От Автогарата в Шумен съобщиха, че не пътува автобусът за Каолиново през Хитрино.
Котленският проход е затворен за автомобили над 12 тона, съобщи за Радио „Фокус“-Шумен дежурният в Областното пътно управление в Търговище. Времето е облачно, тихо, вали слаб до умерен сняг. Температурата на въздуха е 1-2 градуса. Снежната покривка в областта е 4-5 см, по-високите места - 7-8 см. Няма навявания, по рано е оказано съдействие на 2-3 закъсали леки коли, няма нова информация за други закъсали автомобили. Над 20 машини продължават да работят по обработка на пътищата.
Проходими при зимни условия са пътищата на територията на област Разград. 32 машини работят по републиканската пътна мрежа. Снежната покривка е от 5 до 8 см. Няма навявания, но се е появил слаб вятър. Няма временни ограничения и затворени пътища. Оказано е съдействие на закъсал товарен автомобил до разклона за село Мировец.
Към 8.55 часа е получено съобщение за ограничаване на движението по пътя Окорш-Тодорово, но е възможно отсечката вече да е отворена, по информация от Областното пътно управление в Силистра. Ограничава се движението в участъка Грънчарово-Тодор Икономово в посока Шумен. Ситен сняг вали на територията на област Силистра. Започнало е образуване на снежна покривка от 1-2 см.
Ивелина ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Шумен: Ограничено е движението за всички превозни средства в посока Шумен по път III-701 Грънчарово – Тодор Икономово, поради влошени метеорологични условия

Ограничено е движението за всички превозни средства в посока Шумен по път III-701 Грънчарово – Тодор Икономово, поради влошени метеорологични условия в област Шумен. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Шофьорите, на които им предстои пътуване, е необходимо да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“.

Агенция "Фокус"
Шумен: Ограничава се движението за всички превозни средства заради снегопочистване в 7 второкласни и третокласни пътни отсечки в областта

Ограничава се движението за всички превозни средства поради снегопочистване на следните пътища в област Шумен: път II-27 Нови Пазар - Тръница, път III-701 Нови Пазар - Секулово, път III 2073 Никола Козлево - Пет могили, път III -2075 Никола Козлево - Цани Гинчево, път III - 207 Векилски - Орляк, път III -2006 Мадара - Нови Пазар, път III - 2007 Каспичан - Златна Нива. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).
Шофьорите, на които им предстои пътуване, е необходимо да тръгват на път с автомобили подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“.
Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.