Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Напрежение по израелско-сирийската граница

10 февруари 2018 | 11:20

Армията на Израел съобщи, че през нощта е прехванала ирански безпилотен летателен апарат, навлязъл във въздушното пространство на страната от страна на Сирия и в отговор е атакувала "ирански цели" на територията на съседната страна. Сирийските държавни медии на свой ред заявиха, че ПВО на страната са свалили израелски самолети.
От армията на Израел признаха, че изтребител Ф-16, участващ в налета, в действителност е попаднал под огъня на противовъздушната отбрана и е претърпял крушение. Екипажът от двама души е оцелял, след като самолетът е паднал на израелска територия.
След това израелските военни заявиха, че ВВС е извършил втори налет над Сирия, атакувайки 12 цели, включително три ПВО-батареи и четири ирански военни обекта.
Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху свика кабинета за националната сигурност на страната и след развитието на положението в реалновремеви режим.ТАСС: Руското МВнР призова страните към сдържаност във връзка с израелските въздушни удари в Сирия
Руското външно министерство във връзка с информацията за нанесените от израелската авиация удари по цели на територията на Сирия в това число и по намиращи се на границата на зоната за деескалация в югозападната част на страната, призова всички въвлечени страни към сдържаност и недопускане на ескалация на напрежението в региона, предава ТАСС.
„Настойчиво призоваваме всички намесени страни да проявят сдържаност и да избягват всякакви действия, които могат да доведат до усложняване на ситуацията. Смятаме за необходимо уважението на суверенитета и териториалната цялост на Сирия и на другите страни от региона“, пише в официално заявление на министерството.
От министерството подчертават, че Москва смята за недопустимо създаването на заплахи за намиращите се в Сирия руски военнослужещи.

ТАСС: Израел призова Сирия и Иран да прекратят агресията на границата му
Израелските въоръжени сили призоваха Иран и Сирия да прекратят ескалацията на напрежението и да прекратят агресията на северната граница на еврейската държава, предава ТАСС.
„Иран е агресор. Той изпрати безпилотен летателен апарат с военна мисия, нарушавайки суверенитета на Израел“, заяви прессекретарят на израелските въоръжени сили Йонатан Конрикус. „Армията за отбрана на Израел е готова за всякакъв сценарий и призовава Иран и Израел да прекратят агресията“, допълни той.
По-рано Конрикус заяви, че „сирийците и иранците си играят с огъня, позволявайки на иранците да атакуват Израел“.

Reuters: Сирия съобщи, че нейната противовъздушна отбрана отговаря на „нова израелска агресия“
Според сирийските държавни медии сирийската ПВО отговаря на „нова израелска агресия“, а военен източник съобщи, че противовъздушната отбраната е отблъснала атаки срещу военни позиции в южната част на страната, предава Reuters.
По-рано израелската армия съобщи, че неин изтребител Ф-16 е бил свален в Северен Израел по време на мисия по унищожаването на ирански контролен център за безпилотни летателни апарати, разположен в Сирия.
„Израелският враг поднови агресията си по някои военни позиции в южните части на страната. Нашата ПВО отговори и отблъсна агресията“, заяви сирийски военен източник.

РИА Новости: Израелската армия е на мнение, че въздушните удари по територията на Сирия имат отбранителен характер
Прессекретарят на израелската армия Йонатан Конрикус съобщи, че страната не се интересува от ескалация на положението в Сирия, а въздушните удари по нейна територия са отбранително действие, предава РИА Новости.
Според него въздушните удари по Сирия са отбранителни и провокирани от агресията на Иран, изпратил миналата нощ безпилотен летателен апарат във въздушното пространство, контролирано от еврейската държава.
„Ние защитаваме своя суверенитет, въздушно пространство и гражданско население. Нашият интерес е в това да се даде възможност на израелските граждани да се насладят на почивните дни без по-нататъшна ескалация“, допълни той. Офицерът допълни, че този инцидент от гледна точка на Израел не е изчерпан.

AFP: Израел заяви, че не иска ескалация на напрежението, въпреки че Сирия и Иран „си играят с огъня“
Израелската армия изрази мнение, че Сирия и Иран „си играят с огъня“, но и че не иска ескалация на напрежението, след като конфронтация доведе до масивни израелски въздушни удари на територията на Сирия, предава AFP.
Прессекретарят на израелските въоръжени сили Йонатан Конрикус излезе с коментар след конфронтацията – най-сериозната между Израел и Иран от началото на гражданската война в Сирия. Той заяви, че сирийците и иранците „си играят с огъня“, но и че Израел „не иска ескалация на ситуацията“.
„Това е най-грубото и жестоко иранско нарушение върху израелския суверенитет за последните години“, заяви Конрикус, посочвайки навлизането на иранския безпилотен летателен апарат, навлязъл от Сирия в израелското въздушно пространство“.
„По тази причина и нашият отговор бе суров“, допълни той.


ТАСС: Израелската армия заяви, че е контролирала ситуацията с безпилотния летателен апарат „от начало до край“
Прессекретарят на израелските въоръжени сили Йонатан Конрикус заяви, че израелските военни постоянно са контролирали придвижването на излетелия от Сирия ирански безпилотен летателен апарат и са взели решение къде и кога да свалят апарата над израелското въздушно пространство, предава ТАСС.
„Безпилотният летателен апарат е изпратен и контролиран от иранските сили от територията на тяхна база в Сирия, разположена до Памлира“, заяви Конрикус. „Ние осъществявахме мониторинг на целия полет на апарата и го прехванахме над израелска територия северно от град Бейт Шеан в долината на Йордания“, уточни той.
Конрикус добави, че израелските военни са „контролирали ситуацията“ от начало до край и са решили кога и къде са свалят апарата. „Неговите отломки са у нас и сме сигурни, че той е ирански“, допълни той.

РИА Новости: Израел закри за полети значителна част от въздушното си пространство
Израелските агенции за въздушен контрол са закрили голяма част от въздушното пространство на страната. При това основното летище на страната работи в щатен режим, въпреки инцидента с иранския безпилотен летателен апарат и последвалите след това налети на израелската авиация над Сирия, предава РИА Новости.
Въздушният контрол призна, че за 15-20 минути са задържани няколко самолета , излитащи от международно летище „Давид Бен-Гурион“ или кацащи на него. „Сега летището работи в нормален режим. Цялото въздушно пространство на страната северно от град Шфаим е закрито за всички полети“, пише в съобщение на Управлението на летищата в Израел.
Неголемият град Шфаим е разположен в центъра на страната на около 20 км. северно от Тел Авив между градовете Герцлия и Нетания.

ТАСС: Бенямин Нетаняху води консултации във връзка със ситуацията по границата със Сирия
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху води консултации по сигурността във връзка със събитията на границата със Сирия, предава ТАСС.
Според местни медии „от началото на инцидента в северната част на Израел Нетаняху провежда консултации по сигурността и утвърждава необходимите действия в режим на реално време“. Членовете на израелския кабинет за сигурността получават информация относно детайлите за случващото се.
Тази сутрин израелски хеликоптер свали над Голанските възвишения ирански безпилотен летателен апарат, навлязъл във въздушното пространство на страната. В отговор израелската авиация нанесе удари по ирански обекти в Сирия и унищожи контролен център на Иран на територията на страната.

AFP: Израел съобщи, че е атакувал 12 сирийски и ирански цели в Сирия
Израелските въоръжени сили са атакували 12 сирийски и ирански цели в Сирия в серия от „широкомащабни набези" в отговор на огън от по-рано днес, предава AFP.
„Преди няколко минути израелски изтребители атакуваха сирийските системи за ПВО и ирански цели в Сирия“, пише в официално заявление на израелските въоръжени сили.
„12 цели, включително три ПВО-батареи и четири ирански цели, които са част от иранското военно присъствие в Сирия, бяха атакувани“, чете се в документа.

AFP: Сирийските държавни медии съобщават, че ПВО на страната е отблъснала израелско нападение
Според сирийските държавни медии ПВО на страната е отблъснала израелско нападение срещу военна база в централната част на страната, поразявайки няколко самолета, предава AFP.
Новините са съобщени, след като израелската армия заяви, че един от нейните изтребители е катастрофирал по време на удари срещу „ирански цели“ в Сирия, след като са прехванали идващ от там безпилотен летателен апарат.

Reuters: Израелски изтребител е свален от ПВО на Сирия
Сирийската противовъздушна отбрана е свалила изтребител на Израел в събота сутринта, а държавата на евреите е поразила иранска цел, от която е излетял безпилотен летателен апарат, навлязъл в нейното въздушно пространство от Сирия, предава Reuters.
„Израелските сили за отбрана атакуваха ирански контролни системи в Сирия, изпратили безпилотен летателен апарат в израелското въздушно пространство. Сирийската противовъздушна отбрана извърши обстрел и един изтребител Ф-16 катастрофира в Израел. Пилотите са в безопасност“, съобщи военният прессекретар старши лейтенант Йонатан Конрикус.
Израелските медии уточняват, че самолетът се е разбил в Северен Израел.

РИА Новости: Израел свали безпилотен апарат на Иран, навлязъл на негова територия от Сирия
Израелските военни са прехванали тази нощ ирански безпилотен летателен апарат, проникнал във въздушното пространство на страната от съседна Сирия и са атакували в отговор „ирански цели“ на територията на арабската държава. Израелската армейска пресслужба също така съобщава, че силите на ПВО на Сирия са изстреляли няколко зенитни ракети по израелските самолети, предава РИА Новости.
„Боен хеликоптер успешно прехвана иранския безпилотен летателен апарат, който бе излетял от Сирия и навлязъл във въздушното пространство на Израел. В отговор силите за отбрана на Израел атакуваха ирански цели в Сирия“, пише в официално заявление на израелската армия.
Ответният огън на сирийските ПВО, за резултата на който военните не съобщават, е активирал сирените за въздушна тревога в контролираните от държавата на евреите Голански височини.