Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Йоханес Хан отбеляза прогреса на Западните Балкани

07 февруари 2018 | 17:50

Комисарят по въпросите на европейската политика за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан пристига на официално посещение в Сърбия само ден след представянето на Стратегията за разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани. Той обърна сериозно внимание на напредъка на отделните страни от региона за влизането в ЕС. Той обърна особено внимание на Македония, която в момента преодолява препятствието под вида на спора за името с Гърция. Според него и двете страни трябва да демонстрират лидерство и държавничество. Същевременно той уточни, че това не е гаранция за влизането на страната в ЕС.
На свой ред неговият домакин Ана Бърнабич заяви, че в Стратегията Сърбия е представена като водеща сред съседките си в процеса на разширяване и че това е причина "да продължи да приема реформите, докато регионалното сътрудничество ще продължи да бъде приоритет.
Радио „Свободна Европа“ : Според Йоханес Хан дългосрочната стабилност на Западните Балкани изисква помирение и добросъседски отношения
Европейския комисар по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан след среща си със сръбския президент Александър Вучич в Белград, заяви, че „Сърбия за първи път получи времева рамка, която тя трябва да използва, но я очакват трудни реформи във върховенството на закона и правосъдието“, предава в македонската си редакция Радио „Свободна Европа“.
"Дългосрочната стабилност изисква помирение и добросъседски отношения. ЕС не може и няма да внася в себе си двустранни спорове. Сърбия трябва да приеме правно обвързващо споразумение с Косово и ние ще помогнем, както и за решаването на граничните въпроси с другите съседи", заяви Хан.
Позовавайки се на Стратегията на ЕК за Западните Балкани, която беше приета вчера, Хан подчерта, че тя обхваща целия регион, в който, според него, има много неизползван икономически потенциал, който трябва да се използва. По думите му, през последните 10 години регионът е удвоил търговията си с ЕС до 43 милиарда евро.
Той подчерта, че процесът на присъединяване към ЕС "представлява регата, а не конвой"
"Всяка страна трябва да напредва по свое собствено темпо, за да постигне резултати, и е справедливо да тези, които са по-бързи, да получат заслуженото", смята еврокомисарят.

Reuters: Според Йоханес Хан Сърбия трябва да постигне споразумение с Косово, за да се присъедини към ЕС
Според европейския комисар по разширяването Йоханес Хан Сърбия трябва да постигне и приложи споразумение с Косово и да проведе серия от реформи, ако желае да се присъедини към ЕС до 2025 г., предава Reuters.
„ЕС не може и няма да внася двустранни проблеми. Сърбия трябва да сключи и приложи правно обвързващо споразумение с Косово“, заяви Хан. На свой ред президентът на Сърбия Александър Вучич приветства наскоро приетата стратегия на ЕК за Западните Балкани като възможност за интегрирането на Сърбия.
Същевременно той описа споразумението с Косово като „планина от препятствия“, която ще може да бъде покорена, единствено ако „всеки загуби нещо“. Той допусна свикването на референдум по въпроса.
„Народът ще трябва да реши дали вижда бъдещето си в Европа, за което всички трябва да платим скъпа цена, или ще продължим то пози начин , на опашката на континента“, добави той.

„МКД“ (Македония): Според Йоханес Хан всички страни от Западните Балкани имат европейска перспектива
Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан заяви, че всички страни от Западните Балкани имат перспектива да се присъединят в ЕС според издадената стратегия на Европейската комисия за региона. Според него тя трябва да създаде положителен натиск върху политиците в региона да работят в интерес на своите граждани, предава македонското издание „МКД“.
На съвместна пресконференция след срещата си с президента на Сърбия Александър Вучич в Белград, Хан заяви, че положителните резултати от диалога между Белград и Прищина трябва да бъдат в интерес на Косово и Сърбия за европейската им перспектива.
Той добави, че е убеден в членството на страните в ЕС, но допълни, че няма да се ангажира с точни дати, защото винаги работи за качество, а не за скорост и най-важното е решение, което ще донесе мир и стабилност.
Хан също така заяви, че Сърбия, като един от лидерите в европейската интеграция на Западните Балкани, може да помогне за прогреса на целия регион по пътя към Европейския съюз.
Сърбия в момента е един от лидерите, които могат да служат като ", каза Хан.
Европейският комисар заяви, че в региона има голям неизползван потенциал и че е необходимо да се засили сътрудничеството и икономическият обмен в него.
Хан подчерта, че дългосрочната стабилност изисква помирение и добросъседски отношения.
Хан каза, че Сърбия има реалистична перспектива в ЕС и че страната очаква тежки реформи, особено в областта на върховенството на закона.


Ана Бърнабич: ЕС ни приема за лидер, ще работим значително по-здраво
Министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич заяви, че приетата от ЕС Стратегия за Западните балкани е важно послание, което признава индивидуалните резултати на страните от региона по пътя им към Съюза. Според нея, страната трябва „да продължи да приема реформите, докато регионалното сътрудничество ще продължи да бъде приоритет“, предаде сръбското радио В92.
„Горда и щастлива съм заради това, че нашата страна е призната за водач. Ние работихме здраво, за да постигнем това и ще имаме още много работа в близките дни, месеци и години“, заяви тя. Според нея „Сърбия трябва да работи ежедневно, за да се присъедини към европейското семейство на нациите“ и допълни, че Стратегията „предполага по-голямо присъствие на ЕС под формата на нови и положителни инициативи“.
Тя допълни, че сътрудничеството в региона ще остане един от приоритетите за Сърбия и че посещението на европейския комисар по разширяването Йоханес Хан е нещо изключително важно, защото дава ясен сигнал, че „сме в правилната посока“.

„Сител“ (Македония) : Според Йоханес Хан решението на спора за името изисква лидерство и държавничество
Според европейския комисар по разширяването Йоханес Хан спорът между Македония и Гърция за името може да се реши в близко бъдеще, ако двете страни демонстрират лидерство и държавничество, предава македонската медия „Сител“.
„ Това е спор, който продължава много години. Има някои чувства, особено в Гърция, но знам, че сегашното гръцко правителство се ангажира да реши този проблем, да намери решение с ближния си. Убеден съм, че това може да бъде постигнато в близко бъдеще“, заяви Хан. Той посочи, че лидерството и държавничеството са необходими не само за намиране на решение, но и за постигане на консенсус и осигуряване на необходимото политическо мнозинство.
„Това е предизвикателство за лидерите и в двете страни. Аз съм в постоянен контакт с тях и те са много отдадени и знаят, че е важно да намерим решение, защото такъв неразрешен проблем не може да остане между две страни в средата на Европа“, убеден е той.

Йоханес Хан: Решаването на спора за името не е гаранция за присъединяването на Македония към ЕС
Решаването на спора с Атина за конституционното име на Македония не е гаранция за членството на страната в Европейския съюз. Това заяви комисарят по въпросите на европейската политика за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан, който пристига на официално посещение в Сърбия само ден след представянето на Стратегията за разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани, предава скопската електронна медия „Нетпрес“.
„Все пак, това не е искането за членство на Македония в ЕС, това е за началната фаза на преговорите“, подчерта Хан в отговор на журналистически въпрос, като допълни, че Скопие трябва да разреши редица въпроси, преди да стане част от Общността.
„Македония трябва да изпълни широк списък от условия и съществени реформи, като например реформи в съдебната система, законодателството в областта на тайните служби и медийния сектор. Списъкът е дълъг. Пакетът е голям и те имат много работа, преди да им бъде предположено членство", отбеляза австрийският политик.

Tanjug: Йоханес Хан пристига на посещение в Сърбия само ден след представянето на Стратегията на ЕС за Западните Балкани
Комисарят по въпросите на европейската политика за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан пристига на официално посещение в Сърбия само ден след представянето на Стратегията за разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани, предава Tanjug, държавната информационна агенция на западната ни съседка.
От Брюксел потвърдиха визитата и датите на провеждането й – 7-8 февруари. След това Хан ще отпътува за черногорската столица – Подгорица.