Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Правителството обеща на бизнеса реформи в енергетиката

06 февруари 2018 | 15:36

След като в понеделник три от петте национално представителни организации на работодателите настояха министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка заради поскъпването на електроенергията за индустрията и „неспособността ѝ да се справи с проблемите в сектора“, във вторник, на среща при премиера Бойко Борисов бяха договорени спешни мерки за дълбоки реформи в енергетиката. Част от тях предвиждат топлофикации, когенерации, заводски централи и ВЕИ-та над 5 мегавата да излязат на свободния пазар, електроразпределителните дружества да изкупуват технологичните загуби на еленергия, а договорите с "американските централи“ да бъдат прекратени. Според Делян Добрев това несъмнено ще повиши ликвидността на свободния пазар на електроенергия в България и ще гарантира, че получаваме реалната, пазарна цена за нея. Той определи проведената среща като изключително конструктивна и изради убеденост, че промените, които се предвиждат почти напълно ще либерализират свободния пазар на електроенергия в България, без това да засяга домакинствата по някакъв начин. "Този модел не предвижда на този етап каквито и да са промени в регулирания пазар, в начина, по който се определят цените на регулирания пазар за бита, но в същото време изгражда до много по-голяма степен свободния пазар, така че да има множество продавачи на енергия, да има голяма ликвидност и да сме сигурни, че цената, която получават бизнеса и индустрията в България, е пазарната“, каза Добрев.
Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев също изрази удовлетвореността си от срещата. „Получи се добър резултат и получихме съгласие за всички мерки проблеми, които Асоциацията на българските работодатели предлага“, отбеляза той. „С промените смятам, че проблемите могат да бъдат решени в дългосрочен план, а в краткосрочен ще разчитаме много на съдействието на министър Петкова“, заяви Кирил Домусчиев. По думите му целта на реформите е да има възможно повече производители, които да предлагат своята електроенергия на енергийната борсата. "Колкото повече производители има, толкова по-добре. В крайна сметка ще имаме една борса с едно по-голяма предлагане от повече фирми и това би трябвало да е нещо по-обективно и по-реално да се говори за свободен пазар, за прозрачност и за конкуренция“, обясни Домусчиев. Заместник-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Румен Радев отбеляза от своя страна, че работодателите са дали 2-седмичен срок за постигане на прогрес и конкретни действия по договорените промени. На брифинга стана ясно още, че работодателите най-вероятно ще се откажат от искането на оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, а провеждането на планирания за 28 февруари протест ще зависи от постигнатия прогрес по договорените мерки.Агенция „Фокус“
Кирил Домусчиев, КРИБ: Да се надяваме, че протести няма да има

София. Да се надяваме, че протести няма да има и ще имаме един добър резултат от тази среща. Това каза председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев след среща между работодателските организации и премиера Бойко Борисов в Министерския съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Целта е да има възможно повече производители, които да предлагат своята електроенергия на борсата, защото сега реално има само двама, независимо от поправката, която се направи в закона през декември. Това не е достатъчно да говорим за свободен пазар и за невъзможност да се изкривяват и манипулират цените на борсата, което доведе до увеличение на електроенергията. Така че колкото повече производители има, толкова по-добре. В крайна сметка ще имаме една борса с едно по-голяма предлагане от повече фирми и това би трябвало да е нещо по-обективно и по-реално да се говори за свободен пазар, за прозрачност и за конкуренция“, обясни Домусчиев.
Председателят на енергийната комисия към парламента Делян Добрев уточни от своя страна, че предложенията ще бъдат приети в началото на март, но те ще влязат в сила от 1 юли с новия регулаторен период. „Количествата на енергийната борса и сега не са малки, но това, което намалява конкуренцията е, че тези които предлагат енергията са трима. След промени ще стана 300 – като количество енергията няма да се удвои, но ще има допълнителни продавачи и количества, които ще бъдат извадени пилотно на свободния пазар с договор за разлика“, посочи той.
Весела АЛЕКСАНДРОВА


Агенция „Фокус“
Румен Радев, АИКБ: Дали сме срок от 2 седмици за постигане на прогрес по договорените с правителството промени в енергетиката

София. Дали сме срок от 2 седмици да има прогрес по това, което днес сме обсъждали като теми, да има конкретно стартирали инициативи. Силно се надяваме в рамките на този срок да бъде постигнат напредък. Така че нашата готовност остава с тази предупредителна мярка. Това каза заместник-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Румен Радев на брифинг след среща между работодателските организации и премиера Бойко Борисов в Министерския съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Румен Радев уточни, че по време на срещата са били обсъдени и конкретни възможности за санкциониране на нелоялни търговски практики. На брифинга стана ясно още, че работодателите най-вероятно ще се откажат от искането на оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, а провеждането на планирания за 28 февруари протест ще зависи от постигнатия прогрес по договорените мерки. Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев уточни, че всяка от работодателските организации ще обсъди и ще излезе с позиция по отношение на министър Петкова и провеждането на протест, но общото мнение е, че в рамките на следващите 2 седмици ще бъде постигнат напредък по всички въпроси. „Получи се добър резултат и получихме съгласие за всички мерки проблеми, които Асоциацията на българските работодатели предлага“, каза Домусчиев.
Весела АЛЕКСАНДРОВА


Агенция „Фокус“
Кирил Домусчиев, КРИБ: Получихме подкрепа в това да направим пазара на електроенергия в България възможно най-прозрачен и най-модерен

София. Получихме подкрепа в това да направим пазара на електроенергия в България възможно най-прозрачен и най-модерен. Това каза председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев след среща между работодателските организации и премиера Бойко Борисов в Министерския съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние сме изключително доволни от проведената среща и постигнатите резултати. Смятам, че постигнахме припознаване на позициите си с тези на министър-председателя и получихме една сериозна подкрепа от негова страна и от екипа му от присъстващите министри и експерти. Надяваме се наистина да има съществена промяна в Закона за енергетиката, а също така и в поведението на дружествата от държавната енергетика“, заяви Домусчиев. „С промените смятам, че проблемите могат да бъдат решени в дългосрочен план, а в краткосрочен ще разчитаме много на съдействието на министър Петкова. Смятам, че след проведения днес разговор и начертаните мерки, които трябва да се вземат от държавната енергетика, може да имаме едни краткосрочни резултат, а със закона и дългосрочни, за да можем да имаме модерна енергетика и българската индустрия да получава енергия на пазарни цени, за да може да се конкурира със своите конкуренти в съседни и други европейски държави“, коментира още председателят на КРИБ.
Весела АЛЕКСАНДРОВА


Агенция „Фокус“
Делян Добрев, ГЕРБ: Готвените промени в енергетиката няма да засегнат домакинствата

София. Готвените промени в енергетиката няма да засегнат домакинствата. Това каза народният представител от ГЕРБ и председател на парламентарната енергийна комисия на брифинг в Министерски съвет след среща с работодателските организации и премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Срещата беше изключително конструктивна. Промените, които предвиждаме, почти напълно ще либерализират свободния пазар на електроенергия в България, без това да засяга домакинствата по някакъв начин. Този модел не предвижда на този етап каквито и да са промени в регулирания пазар, в начина, по който се определят цените на регулирания пазар за бита, но в същото време изгражда до много по-голяма степен свободния пазар, така че да има множество продавачи на енергия, да има голяма ликвидност и да сме сигурни, че цената, която получават бизнеса и индустрията в България, е пазарната“, уточни той.
По думите на Добрев една от договорените с работодателите мерки е свързана с това електроразпределителните дружества да купуват технологичните загуби на свободния пазар. „Да не бъдат вече по регулирана квота от КЕВР и фиксиран обем на тази електроенергия, а да купуват толкова, колкото им е необходима на свободния пазар по свободно договорени цени“, обясни той.
Весела АЛЕКСАНДРОВА


Агенция „Фокус“
Делян Добрев, ГЕРБ: С работодателите се разбрахме за дълбоки реформи в енергетиката

София. Разбрахме се за дълбоки реформи в енергетиката. Това каза народният представител от ГЕРБ и председател на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев на брифинг в Министерски съвет след среща с работодателските организации и премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Проведохме много ползотворна среща при премиера Борисов. Под неговото ръководство се разбрахме за промени и реформи в енергетиката, дори бих казал дълбоки реформи“, каза Добрев, като изброи 3 основни договорени мерки. „Първата е свързана със законодателни промени, които ще извадят на свободния пазар производители на електроенергия, които до сега имаха преференциална цена за тази енергия – продаваха директно на НЕК, без да я продават на свободния пазар. Това са топлофикациите, когенерации, заводски централи и производители от възобновяеми енергийни източници над 5 мегавата“, посочи Добрев. По думите му след законодателни промени, за които е поставен срок началото на март, тези производители ще продават своята енергия на свободния пазар и ще имат договор, който ще компенсира разликата между пазарната цена и цената, която те имат като ангажимент по различни директиви от ЕС. Според Делян Добрев това несъмнено ще повиши ликвидността на свободния пазар на електроенергия в България и ще гарантира, че получаваме реалната, пазарна цена за нея. Народният представител уточни, че втората мярка е свързана с дружествата в енергетиката. По думите му те ще предлагат на свободния пазар профилирана енергия, тоест отделно дневна и нощна електроенергия. „До сега тези дружества предлагаха на свободния пазар 24-часови профили, сега ще предлагат 12-часови дневни и нощни профили, за да може фирмите, които имат нужда от нощна енергия, да си купуват само нощна енергия и обратното“, обясни Добрев. Той допълни, че третата промяна е свързана с така наречените „американски централи“ и също е много съществена. Добрев припомни, че към момента между ЕК и България върви комуникация за прекратяването дългосрочните договори за преференциална цена на енергията и задължително изкупуване. „Ангажимент на правителството ще бъде да забърза разговорите с ЕК, така че да може в един сравнително кратък срок ние да преформатираме тези договори и да ги прекратим“, каза Добрев, като уточни, че след като бъде постигнато споразумението, тези централи също ще продават електроенергията, която произвеждат на свободния пазар.
Весела АЛЕКСАНДРОВА