Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Рекордно ниски нива на контрабандни цигари

05 февруари 2018 | 12:35

6% е нивото на контрабандата на цигари, което е най-ниското измерено до момента, сочи проучване. През 2017 година са иззети над 50 млн. къса цигари и над 48 тона нарязан тютюн. Вътрешният министър Валентин Радев обясни, че са извършени 1154 проверки, като са предотвратени щети за държавата в размер над 16 млн. лева В Хасково, Пазарджик и Велико Търново нивото на цигарите, непредназначение за местния пазар, остава високо. В Свиленград тези цигари намаляват от 44% на 8%. Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че 12% е ръстът на приходите в бюджета за януари от горива. А тенденцията за намаляване на контрабандата е трайна. По думите му представените данни показват не усещането, а резултатът от борбата с контрабандата на практика. Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че до 2021 година не се планира промяна на акцизите. Той обясни, че увеличението на приходите от акциз е удовлетворително и темпото може да бъде поддържано.
Главният прокурор Сотир Цацаров посочи, че прокуратурата и МВР полагат усилия и за противодействие на незаконния трафик на наркотици. Той заяви, че снощи са задържани 32 кг хероин, проведена е и операция за противодействие на трафик на оръжия. Очаква се Специализираната прокуратура да даде повече информация за проведените акции.Агенция "Фокус"
Вержиния Джевелекова: В Хасково, Пазарджик и Велико Търново нивото на цигарите, непредназначени за местния пазар, остава високо

В някои от градовете нивото на цигари, непредназначени за местния пазар, остава високо. Това са Хасково, Пазарджик, Велико Търново. Това каза пред журналисти Вержиния Джевелекова, мениджър „Корпоративни отношения“ във Филип Морис-България след представянето на резултати от изследване за контрабандата на цигари, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В някои от тях има намаление - най-голямото е в Свиленград, от 44% на 8%“, обясни тя. „Добрите резултати са благодарение на сътрудничеството на държавата и правоохранителните органи, на политическата воля на правителството, както и индустрията и икономическите оператори“, коментира Верджиния Джевелекова. „Има възможност за повишаване на приходите, за увеличаване на законния пазар и вярваме в общите цели“, посочи тя и допълни, че приходите от акцизи са над 2 млрд. лева.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: 12% е ръстът на приходите в бюджета за януари от горива

Приходите за януари от бюджета на горивата са с 12% ръст. Това каза премиерът Бойко Борисов, след представянето на резултати от изследване за контрабандата на цигари, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трайна е тенденцията за намаляване на контрабандата, не да го направим веднъж или кампанийно, тримесечие след тримесечие върви, което е най-радостното. Затова и приходите в бюджета са такива“, заяви той. „Как може България да е на 6% и кой от къде се яви пита има ли борба с корупцията- има, ето я“, коментира Бойко Борисов и изтъкна, че с това се мери реално свършената работа.
По повод представеното проучване премиерът посочи: „Това е най-точното проучване, по прост и практичен начин. Във всеки град се обръща кофа за боклук и се броят кутиите без бандерол и със бандерол“. „Това не е като социологическите проучвания преди избори“, коментира Бойко Борисов. „То показва не усещането, не имагинерната величина, а резултатът от борбата с контрабандата на практика“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Гл. прокурор Сотир Цацаров: Отбелязваме най-ниското до момента ниво на контрабанда при цигарите - 6%

Отбелязваме най-ниското до момента ниво на контрабанда при цигарите - 6%. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров след представянето на резултати от изследване за контрабандата на цигари, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На първо място искам да отбележа, че формулировката, под която е обозначено проучването „Цигари непредназначени за местния пазар“ е изключително деликатна и в същото време показваща за какво става дума. Най-общо казано става дума за това, което представлява незаконна търговия, контрабанда и което в крайна сметка осъществява и престъпни състави. Въпреки деликатната формулировка „цигари, непредназначени за местния пазар“, не може да не отбележим няколко неща. На първо място плюсовете – да, 6% е най-ниското ниво, мерено до момента. Тези 6% обаче не бива да ни успокояват, защото в рамките им маржовете са много големи по места“, заяви Цацаров. По думите му има места с много нисък процент и места с много висок. „Ако Хасково, с най-висок процент, го обясняваме географски, възникват въпросите за Велико Търново и Пазарджик. Такива въпроси възникват и по отношение на марките цигари с оглед на това, че отново лидер остава една и съща компания. Така или иначе усилията и на прокуратурата, и на МВР са свързани не само с противодействието на незаконната търговия с цигари. Това е само един от спектрите на нашата работа. Само снощи са задържани 32 кг хероин“, допълни той.
Според Цацаров не е възможно тези резултати да бъдат постигнати, ако липсва партньорството между държавните органи и бизнеса, който е заинтересуван да работи на светло. "Не можем да кажем, че тези 6% са резултат само на работата на митници, прокуратура, МВР и т.н. Благодаря трябва да се каже и на всички икономически оператори, които подкрепят тази инициатива и без партноьрството на които тези 6% биха били абсолютно невъзможни. Силното партньорство на свелия бизнес с държавата е от изключително значение за тези проценти", каза още Цацаров.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Министър Владислав Горанов: Не планираме да променяме акцизите на цигарите до 2021 година

В тригодишната фискална рамка до 2021 година не планираме да променяме акцизите. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов след представянето на резултати от изследване за контрабандата на цигари, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Общата цел е да поддържаме стабилна финансова перспектива и да пълним нашия бюджет. България ще поддържа тезата, че е рано за нарастване на минималните акцизни ставки. В национален аспект не смятаме за сега да прилагаме по-високи от минималните, установени за Съюза, акцизни ставки. Тоест в тригодишната фискална рамка до 2021 година не планираме да променяме акцизите. Номиналните ръстове, които регистрираме в увеличение на приходите от акциз са удовлетворителни и смятаме, че това темпо може да бъде поддържано. Мисля, че както и до сега можем да продължим съвместните усилия в тази посока", заяви финансовият министър.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Министър Валентин Радев: През 2017 година са иззети над 50 млн. къса цигари и над 48 тона нарязан тютюн - предотвратени са щети за над 16 млн. лева

През 2017 година са иззети над 50 млн. къса цигари, както и над 48 тона нарязан тютюн. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев след представянето на резултати от изследване за контрабандата на цигари, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „МВР поставя акцент върху противодействието на контрабандата на цигари и тютюневи изделия. Засилва се капацитетът на нашите органи“, заяви той. „През 2017 година са проведени 43 специализирани тематични операции. Структурите на МВР са извършили 1154 проверки на обекти“, обясни министърът. „През септември 2017 година със Специализираната прокуратура са иззети 915 мастербокса цигари. Задържани са 9 лица, повдигнати са обвинения на петима. Това е само един пример от 2017 година“, коментира Валентин Радев. „Предотвратени са щети за над 16 млн. лева. Така работи държавата - регулярно, методично и резултатно“, заяви вътрешният министър.
Биляна ИВАНОВА