Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Видинската епархия с нов митрополит

04 февруари 2018 | 14:03

Драговитийският епископ Даниил бешe избран за Видински епархийски митрополит от членовете на Светия Синод към Българската православна църквa по време на канонично гласуване, проведено в Синодалната палата. Той получи подкрепата на 11 от 13-те Високопреосвещени митрополити. За другия кандидат – Мелнишкия епископ Герасим, гласуваха Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит и Западно-и средноевропейският митрополит Антоний.


Агенция „Фокус“
Новоизбраният Видински митрополит Даниил: Разбираемо е да има пристрастия при избора на митрополит, но той беше проведен канонично и по Божията воля

Разбираемо е да има пристрастия при избора на митрополит, но той беше проведен канонично и по божията воля. Това каза новоизбраният Видински митрополит Даниил във връзка с възникналото напрежение около провеждането на избора, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Изборът е проведен канонично, по един установен ред и той е по Божията вола и божието благословение. А всеки един християнин цени това. Може да има различни чувства, но приемаме Божията воля и ще вървим напред. Вярвайте в Бога, с Бога всички можем да направим“, каза още той и посочи, че за вярващия човек всичко е възможно.
„Първите ми думи са: „Бог да помага“, защото това е отговорно служение. И, второ, важно е да имаме единомислие и единодействие, защото народът отдавна го е казал и го е написал над входа на Народното събрание – съединението прави силата. Когато сме заедно, Бог помага. С Божията помощ напред“, каза още митрополит Даниил.
Във връзка с това, че 7 години е бил епископ в Америка той посочи, че в днешно време разстоянията се преодоляват много по-лесно, отколкото това е ставало преди десетилетия. „Близостта с родината, приятелите и семейството винаги я е имало при мен и никога не съм се чувствал чужд, за да трябва да има преход. А и нашите сънародници там са същите хора, като тези тук“, коментира той и посочи, че първото, което ще направи, е да се запознае с хората и с обстановката във Видинската епархия.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция „Фокус“
Драговитийският епископ Даниил e избран за Видински епархийски митрополит

Драговитийският епископ Даниил e избран за Видински епархийски митрополит от членовете на Светия Синод към Българската православна църква, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той е получил подкрепата на 11 от 13-те Високопреосвещени митрополити.
Кой е Драговитийски епископ Даниил?
Драговитийският епископ Даниил - Атанас Трендафилов Николов, е роден на 2 Март 1972 г. в гр. Смолян. Завършва основно и средно образование в родния си град. През 1996 г. записва и учи Английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет.
През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир „Св. Георги“ под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 7 август 1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон.
През 2002 г. завършва задочно Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“.
На 21 юли 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир „Рождество Богородично“. На 27 ноември същата година е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах.
На 01 юни 2006 г. е възведен в архимандритско достойнство.
По решение на Св. Синод на 20 януари 2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в Патриаршеска катедрала ставропигиален храм-паметник „Св. Александър Невски“ и назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15 юни 2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий, каквато длъжност изпълнява до днес.

Агенция „Фокус“
Кои са двамата кандидати за Видински митрополит? (Справка Агенция „Фокус“)

Днес митрополитите от Светия Синод ще изберат и утвърдят канонически за митрополит на овдовялата Видинска епархия един от двамата избрани кандидати. Новоизбраният епархийски митрополит ще встъпи в правата си в същия ден, след като Светият Синод му съобщи официално, че е канонически избран. Изборът ще се проведе в параклиса „Св. цар Борис – Покръстител” в Синодната палата, при който митрополитите от Светия Синод начело с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит ще изберат един от двамата епархийски избраници и ще го утвърдят окончателно за Видински митрополит. Съгласно Устава на БПЦ-БП новоизбраният митрополит става и постоянен член на Светия Синод в пълен състав. Агенция "Фокус" публикува справка за двамата кандидати:
Кой е Драговитийски епископ Даниил?
Драговитийският епископ Даниил - Атанас Трендафилов Николов е роден на 2 Март 1972 г. в гр. Смолян. Завършва основно и средно образование в родния си град. През 1996 г. записва и учи Английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет.
През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир „Св. Георги“ под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 07.08.1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон.
През 2002 г. завършва задочно БФ на СУ „Св. Климент Охридски“.
На 21 юли 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир „Рождество Богородично“. На 27 ноември същата година е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах.
На 01 юни 2006 г. е възведен в архимандритско достойнство.
По решение на Св. Синод на 20 януари 2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в Патриаршеска катедрала ставропигиален храм-паметник „Св. Александър Невски“ и назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15 юни 2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий, която длъжност изпълнява до днес.
Кой е Мелнишкият епископ Герасим?
Мелнишкият епископ Герасим - Александър Георгиев Георгиев е роден на 2 ноември 1979 г. в гр. София. Завършил е 31-во Средно училище за чужди езици и мениджмънт „Иван Вазов” в София и Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”. Владее свободно немски, руски и английски език. На 09 декември 2009 г. е постриган за монах с името Герасим в Дивотинската св. обител „Св. Троица”. Ръкоположен е в йеродяконски и в йеромонашески чин от Знеполския епископ Йоан (сега Варненски и Великопреславски митрополит). По решение на Св. Синод бива изпратен на специализация в Москва. На 17 септември 2014 г. е възведен в архимандритско достойнство от Българския патриарх Неофит и по решение на Св. Синод от същия ден е назначен за Главен Секретар на Св. Синод.
По решение на Св. Синод от 20 май 2016 г. е назначен за Председател на Църковното настоятелство при Патриаршеска катедрала ставропигиален храм-паметник „Св. Александър Невски“. По единодушно решение на Св. Синод от 14 декември 2016 г. е хиротонисан за епископ с титлата Мелнишки на 18 декември 2016 г. в Патриаршеска катедрала ставропигиален храм-паметник „Св. Александър Невски”, като продължава своето служение на Гл. секретар на Св. Синод и Председател на ЦН при Патриаршеска катедрала ставропигиален храм-паметник „Св. Александър Невски”.

Агенция „Фокус“
Каноничен избор за Видински епархийски митрополит ще се състои в синодния параклис "Св. Цар Борис Първи Покръстител"

Членовете на Светия синод на Българската православна църква начело със своя председател - Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, ще избират измежду двамата достоизбираеми епископи, събрали най-много гласове от епархийския избор във Видин, предаде репортер на Агенция "Фокус". Това са Негово преосвещенство Драговитийски епископ Даниил - викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Негово високопреосвещенство митрополит Йосиф , получил 27 гласа и Негово преосвещенство Мелнишки епископ Герасим - главен секретар на Светия Синод на Българската православна църква, получил 26 гласа.
Изборният ден ще започне в 08:00, когато е начало на Утренятав Синодния параклис “Св. Цар Борис”.Определен да служи е Негово високопреподобие Архимандрит Василий, Протосингел на Софийска епархия.
От 09:15 часа ще започне св. Литургия. Тя ще бъде отслужена при молитвеното участие на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, заедно с Високопреосвещените епархийски митрополити.
В 11:00 часа (точно след отпуста на Св. Литугия) ще започне каноничния избор за Видински митрополит.Светейшият Патриарх и Високопреосвещените митрополити един по един ще гласуват в св. Олтар при спазване на строга канонична молитвена атмосфера. След гласуването на последния от листата на митрополитите - Негово високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, Негово Светейшество патриарх Неофит ще се обърне към народа, ще прочиете резултата от избора и ще огласи името на новия Видински митрополит.
Около 12:00 часа Архимандрит Василий ще доведе новоизбрания Видински митрополит от Патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, където са се черкували двамата епископи, и ще го придружи до приемния салон на Св. Синод. По това време в салона ще се намират Светейшият Патриарх и Епархийските митрополити, гостите и представителите на медиите . Патриарх Неофит ще приветства със слово новия Видински митрополит, който ще му отговари също със слово.
Около 20-30 минути след това Новоизбраният Видински митрополит ще слезе по стълбите и долу ще даде първото си интервю.
Никола ПЕТКОВ