Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Код „Бурен вятър“

03 февруари 2018 | 13:42

Оранжев код за силен вятър е в сила за областите София-град, Враца, Хасково и Кърджали, а жълт - за почти цялата страна. При оранжев код от НИМХ препоръчват на хората да бъдат готови за повече проблеми, структурни повреди, изкоренени дървета и риск от наранявания от летящи предмети. Възможни са смущения в електроснабдяването. Жълт е кодът в областите: Монтана, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Ямбол, Сливен, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна и Бургас. В тези части от страната вятърът е с пориви до 20-24 м/сек. Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно. От НИМХ препоръчват на хората да бъдат внимателни за летящи във въздуха предмети. Синоптиците посочват, че по тази причина са възможни локални нарушения на обичайните дейности на открито. По Черноморието също се наблюдава усилване на вятъра от юг-югозапад и пориви до 20-24 м/с.

Агенция "Фокус"
Враца: Над 40 сигнала са получени в Дежурния общински съвет по сигурност във връзка с ураганния вятър

Дежурни екипи ще следят ситуацията във Враца и ще се реагира своевременно, ако ураганният вятър продължи и през следващите часове, съобщиха от пресцентъра на Община Враца. На телефоните на Дежурния общински съвет по сигурност са получени над 40 сигнала. В по-голямата част от населените места вече е възстановено ел. захранването, а в останалите екипите на „ЧЕЗ България“ работят по отстраняването на авариите.
Ще бъде сформирана комисия, която ще извърши оглед на щетите от силния вятър и ще направи оценка на нанесените поражения.
Община Враца отново призовава жителите и гостите на града за ограничаване на излизането навън, както и преустановяване на движението с лични автомобили на територията на цялата община.

Агенция "Фокус"
НИМХ: Тази нощ вятърът ще започне да се ориентира от северозапад и ще отслабне

Тази нощ вятърът ще започне да се ориентира от северозапад и ще отслабне. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Най-силен днес е бил вятърът във Враца – 32 м/сек., следван от н. Емине с 26 м/сек., София – 22 м/сек., Монтана и Кърджали – 20 м/сек., Русе – 18 м/сек. и Ловеч и Велико Търново – 17 м/сек.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ призовава хората да не пренебрегват основните правила за безопасност при силен вятър

Предвид метеорологичната прогноза за очаквани силни ветрове, по нареждане на ръководството на МВР са разпратени до кметовете на общините указания за реакция в случай на усложнена обстановка по места. Това съобщават от пресцентъра на МВР.
Oт Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) припомнят основните правила за безопасност при такива обстоятелства:
- Ако сте в къщи, при възникване на смерч или необичайно силен вятър, изключете тока, водата и газта, затворете плътно вратите и прозорците;
- Не оставайте на открито, веднага потърсете място за подслон, защото има опасност от падащи отломки от сградите и други предмети, които могат да ви наранят. Смерчът засяга най-често покривните конструкции и горните етажи;
- Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон.
- Ако сте на път, спрете автомобила на открито място, далеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете подслон!
- Ако сте на полето или в планината, потърсете ниски места до отминаване на опасността.

Агенция "Фокус"
МВР: Усложнена е обстановката на територията на София и област Враца заради силния вятър

Усложнена е обстановката на територията на София и област Враца заради силния вятър. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Информацията за обстановката е към 16.00 часа. По информация на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ към 16.00 часа днес на територията на столицата са постъпили близо 50 сигнала, повечето от тях за паднали клони и дървета. Спасителни екипи работят по отстраняването им. Те се отзоваха и на съобщение за паднала метална обшивка на покрив на ул. "Пиротска" №3. При инцидента няма пострадали хора.
На територията на област Враца са постъпили 34 сигнала, а в област Монтана - 7 (за град Берковица и град Вършец). По информация на спешния център във Враца има един пострадал гражданин от паднала ламарина, който е настанен в болница. По последни данни в двете области обстановката се нормализира
Има подадени и 6 сигнала за паднали дървета и затиснати три автомобила в района на Боровец. За щастие там също няма пострадали, екипи са на място за отстраняване на последствията и освобождаване на колите.
Още вчера, предвид метеорологичната прогноза за очаквани силни ветрове, по нареждане на ръководството на МВР бяха разпратени до кметовете на общините указания за реакция в случай на усложнена обстановка по места.

Агенция "Фокус"
София: Десетки публикации и снимки на граждани в социалната мрежа „Фейсбук“ показват пораженията от силния вятър в града

Десетки публикации и снимки на граждани в социалната мрежа „Фейсбук“ показват пораженията от силния вятър в града.
Мъж е публикувал снимка на паднало дърво до охранителна кабинка в началото на Борисовата градина. Коментарът към снимката гласи: „Пазачът се отърва на косъм, Борисовата градина“.
Друг потребител на социалните мрежи съобщава за обърнал се по таван лек автомобил в кв. „Драгалевци“ вследствие на силния вятър.
Жена е заснела падналия ламаринен покрив на ул. „Пиротска“, като обяснява „Покривът на Малкия цум (до Централни хали). Ужас! Добре, че хората избягаха навреме!“.
В кв. „Студентски град“ вятърът е съборил горната част на светофар, която е изхвърлена в кофа за боклук.
Мъж е публикувал видеоклип на паднала ламарина от сграда на ул. „Иван Денкоглу“, като в коментар е написал: „Тази плоскост едва не падна върху майка с дете от покрива на сграда…“.
Десетки са и снимките на паднали клони и дървета, някои от които върху коли, а други възпрепятстващи нормалното преминаване по тротоари и улици.

Агенция "Фокус"
Враца: Двама души са пострадали от паднали предмети, а в 7 населени места от общината има проблем с електрозахранването заради силния вятър

Кризисният щаб за защита на населението при бедствия и аварии във Враца се събра на заседание във връзка с усложнената ситуация в общината заради ураганния вятър, който преминава в района. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Комисията бе председателствана от заместник-кмета Мария Попова. Присъстваха още секретарят на Общината Нина Дакева, експерти от общинска администрация, представители на РЗСПАБ, КАТ, РУ на МВР, ОП „БКС“.
На заседанието бяха изнесени данни за нанесените щети до момента от стихията. На територията на Община Враца преминава вятър с пулсации от 115.2 км. в час. В три населени места няма ел. захранване – Челопек, Паволче и Згориград, без ток частично са селата Бели извор, Власатица, Девене и Нефела. Вследствие на ураганния вятър в районна на Е-79, преди влизане във Враца, посока Монтана, са преобърнати два товарни автомобила, а друг, в посока София е върху мантинелата. На ул. „Поп Сава Катрафилов“ дърво е паднало върху движещ се лек автомобил. Част от дърво е паднало и на бул. „Васил Кънчов“. Има съборени два билборда, счупените са витрините на десетки търговски обекти, както и на залата на Драматично-кукления театър. Силният вятър е откъснал и част от покрива на сградата на бившето кино в града. Две лица са с леки наранявания, вследствие на паднали предмети и са обслужени в Центъра за спешна медицинска помощ.
Всички екипи на ОП „БКС - Враца“, пожарната, полицията и Гражданска защита работят за справяне с материалните щети.
Представителите на Кризисния щаб започнаха обиколка на града и на населените места от общината. След един час отново ще се съберат, за да обобщят информацията и да се предприемат мерки за отстраняване на нанесените щети. Обстановката остава динамична. По данни на Националния институт по метеорология и хидрология се очаква ураганният вятър да утихне към 20.00 часа.
Община Враца призовава гражданите за ограничаване на излизането навън, както и преустановяване на движението с лични автомобили на територията на цялата община.
Сигнали може да се подават на телефоните на Дежурния общински съвет по сигурност: 0885 11 88 57.

Агенция "Фокус"
Никола Чанев, областен управител на Кърджали: Вятърът в областта не се е усилил, няма данни за щети и поражения

Вятърът в Кърджалийска област не се е усилил през следобедните часове. Това каза за Агенция „Фокус“ областният управител на Кърджали Никола Чанев във връзка с обявения за днес оранжев код за ураганен вятър в областта. Той уточни, че няма данни за щети и поражения.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
Станислав Дечев, областен управител на Хасково: Вятърът в областта не е много силен, няма сигнали за аварии и произшествия

Вятърът в Хасковска област не е много силен, до този момент няма сигнали за аварии или произшествия. Това каза за Агенция „Фокус“ областният управител на Хасково Станислав Дечев във връзка с обявения оранжев код за ураганен вятър в областта.
Цветилена СИМЕОНОВА

Агенция "Фокус"
София: Над 30 сигнала са постъпили във връзка със силния вятър в Аварийно-спасителното звено към Столична община

Над 30 сигнала са постъпили във връзка със силния вятър в Аварийно-спасителното звено към Столична община. Това съобщи за Агенция „Фокус“ Красимир Димитров, отговарящ за звено Аварийно-спасителни дейности към СО. „Постоянно постъпват сигнали – за паднали ламарини, част от покриви. В момента обработваме над 30 сигнала. Четири екипа работят на терен в града, като викаме и още“, обясни той.

Агенция „Фокус“
НИМХ: Оранжев код за силен вятър е в сила за София-град, Враца, Кърджали и Хасково

От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН промениха предупредителния код за силен вятър от жълт на оранжев за други три области освен за Кърджали. Оранжев код е в сила за София-град, Враца и Хасково.
От НИМХ предупреждават, че в София-град ще духа силен, в южните квартали на столицата и бурен поривист вятър от юг-югозапад с пулсации до 24-26 м/сек.
В районите от област Враца, разположени в близост до северния склон на Стара планина, ще духа силен и бурен югозападен вятър - пориви до 30-32 м/сек.
В Хасково и Кърджали ще духа силен и бурен югозападен вятър - пориви 25-29 м/сек. При оранжев код от НИМХ препоръчват на хората да бъдат готови за повече проблеми, структурни повреди, изкоренени дървета и риск от наранявания от летящи предмети. Възможни са смущения в електроснабдяването.
В областите Монтана, София -област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Ямбол, Сливен, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна и Бургас остава в сила жълтия предупредителен код за силен вятър. При жълтия код хората трябва да бъдат внимателни за летящи във въздуха предмети. Синоптиците посочват, че по тази причина са възможни локални нарушения на обичайните дейности на открито.


Агенция „Фокус“
Враца: Движението се осъществява в една лента по главен път Е-79, в участъка Враца - Мездра, заради обърнати три товарни автомобила

Враца: Движението се осъществява в една лента по главен път Е-79, в участъка Враца - Мездра, заради обърнати три товарни автомобилаСнимка: Информационна агенция "Фокус"Враца. Движението в участъка Враца - Мездра по главен път Е-79 се осъществява в по една лента и в двете посоки. Това съобщиха от ОДМВР - Враца. Причина за временното затруднение е обърнати от вятъра три товарни автомобила. Движението ще се нормализира след премахването на автомобилите от пътните платна.


Агенция „Фокус“
ПИ: Отпадат ограниченията за товарните автомобили над 12 тона по път I-1 Ботевград – Монтана

Монтана. Отпадат ограниченията за товарните автомобили над 12 тона по път I-1 Ботевград – Монтана. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".


Агенция „Фокус“
София: Паднало дърво от силните пориви на вятъра затруднява движението в района на Софийска духовна семинария

София. Паднало дърво от силните пориви на вятъра затруднява движението в района на Софийска духовна семинария, предаде репортер на Радио „Фокус“. Движението се осъществява в една лента, тъй като другата е блокирана от падналото дърво. Все още на място не е пристигнал екип, който да отстрани дървото.


Агенция „Фокус“
АПИ: Временно се ограничава движението на товарни автомобили над 12 тона по път I-1 Ботевград – Монтана поради силни и бурни ветрове

Монтана. Временно се ограничава движението на товарни автомобили над 12 тона по път I-1 Ботевград – Монтана поради силни и бурни ветрове. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Всички МПС да се движат с повишено внимание и съобразена скорост заради силния вятър.


Агенция „Фокус“
АПИ: Движението по път I-1 Враца - Мездра се осъществява в една лента поради обърнал се ТИР вследствие на силния вятър

Враца. Движението по път I-1 Враца - Мездра се осъществява в една лента поради обърнал се ТИР вследствие на силния вятър. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Движението се регулира от пътна полиция.


Агенция „Фокус“
Аварийни екипи са реагирали на 2 сигнала за паднали клони в София заради силния вятър, няма пострадали

София. Екипи на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ са реагирали на 2 сигнала за паднали клони на дървета заради силния вятър на територията на София. Няма пострадали хора. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на Столична oбщина.
Във връзка със обявения за днес жълт код за бурни ветрове от Столична oбщина призоват гражданите да бъдат внимателни и да приберат незакрепените предмети от балконите на жилищата си. Строителните фирми трябва да проверят обектите си и строителните огради, а търговските обекти – своите рекламни и информационни съоръжения.
Иван ЛАЗАРОВ


Агенция „Фокус“
НИМХ: Най-силен е вятърът в Монтана – 15 м/сек.

Монтана. Към момента най-силен е вятърът в Монтана – 15 м/сек. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН). В Кърджали, където за днес е обявен оранжев код за бурен югозападен вятър, до момента той е с пориви 8 м/сек., но се очаква в по-късните часове на деня да се усили.


Агенция „Фокус“
Никола Чанев, областен управител на Кърджали: Вятърът в областта в момента не е силен, няма сигнали за сериозни поражения

София. Вятърът в областта в момента не е силен, няма сигнали за сериозни поражения. Това каза за Агенция „Фокус“ областният управител на Кърджали Никола Чанев, във връзка с обявения оранжев код за бурен вятър на територията на областта. Чанев уточни, че вятърът е малко по-силен в някои общини, но на този етап няма данни за възникнали проблеми.
Цветилена СИМЕОНОВА


Агенция „Фокус“
НИМХ: Оранжев код за бурен вятър е в сила за област Кърджали, а жълт - за почти цялата страна

София. Оранжев код за силен вятър е в сила за област Кърджали, а жълт - за почти цялата страна. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН). В Кърджалийска област ще духа силен и бурен югозападен вятър. Очаква се поривите му да достигнат до 25-29 м/сек. Оранжевият код означава, че времето е опасно. От НИМХ препоръчват на хората да бъдат готови за повече проблеми, структурни повреди, изкоренени дървета и риск от наранявания от летящи предмети. Възможни са смущения в електроснабдяването. Жълт е кодът в областите: Монтана, Враца, София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Ловеч, Хасково, Габрово, Велико Търново, Ямбол, Сливен, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна и Бургас. В тези части от страната вятърът ще бъде с пориви до 20-24 м/сек. Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно. От НИМХ препоръчват на хората да бъдат внимателни за летящи във въздуха предмети. Синоптиците посочват, че по тази причина са възможни локални нарушения на обичайните дейности на открито. По Черноморието също се очаква усилване на вятъра от юг-югозапад и пориви до 20-24 м/с.