Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Истанбулската конвенция отива в Конституционния съд

31 януари 2018 | 16:00

ПГ на „БСП за България“ не оттегля искането за референдума за Истанбулската конвенция, а само редактира въпроса. Това уточниха от пресцентъра на партията, оборвайки появилата се в някои медии информация, че от партията оттеглят предложението си по темата да се проведе обществено допитване. От БСП уточняват още, че се предлага преформулиране на въпроса от: „Подкрепяте ли НС на Република България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие?” на „Против ли сте НС на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011г?“.
В парламента лидерът на партията Корнелия Нинова коментира: „Искам да разсея всякакво съмнение - никакво отстъпление от референдума за Истанбулската конвенция, а редакция на въпроса“. По думите ѝ партията няма да се откаже от идеята за провеждане на допитване, а дори вече има необходимия брой подписи за стартиране на процедурата.
Със свое становище по темата излязоха и от ПГ на ГЕРБ. Народният представител и председател на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов обяви по време на брифинг, че парламентарната група на партията е взела решение да сезира Конституционния съд на с искане за преценка на съответствието на Истанбулската конвенция с Конституцията. Кирилов припомни, че Конвенцията е подписана, но все още не е ратифицирана в парламента, а според него произнасянето от страна на съда ще даде „водещ правен ориентир за обществения дебат“. По думите му така Конституционният съд ще може да отговори и на един от критичните по дебата въпроси, свързан с чл. 46 ал. 1 от Конституцията, който регламентира брака като доброволен съюз между мъж и жена. Според него в обществения дебат по темата битуват спекулации, които биха могли да се разсеят с произнасянето на съда. Вече е започнало събирането на подписите и подготовката на мотивите за искането.Агенция „Фокус“
Данаил Кирилов, ГЕРБ: Сезирането на Конституционния съд за Истанбулската конвенция не е отстъпление от нашата позиция по темата

В никакъв случай това не е отстъпление от нашата позиция. Това обяви на брифинг в парламента народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов, във връзка с решението да сезират Конституционния съд за Истанбулската конвенция, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „До сега в дебата съществуваха тези по отношение на това, че ако се ратифицира Истанбулската конвенция, която като международен договор е с пряко действие, ще промени вътрешното законодателство. Нашата теза е, че това не е така. Органът, който би могъл да го констатира по компетентност, е именно Конституционния съд”, посочи Кирилов и поясни, че със сезирането му ГЕРБ не цели да прехвърли обществения или политически дебат по темата върху съда. „Ние искаме правното становище на Конституционния съд, което в тази изключителна правна хипотеза, е възможно”, поясни председателят парламентарната Правна комисия.
Иван ЛАЗАРОВ


Агенция „Фокус“
Тома Биков, ГЕРБ: БСП се вслушаха в гласа на разума и решиха да променят въпроса на референдума за Истанбулската конвенция

София. Бих искал да поздравя колегите от БСП за това, че все пак са се вслушали в гласа на разума и са решили да променят въпроса за референдума по повод Истанбулската конвенция. Надявам се, че те вече няма да действат в такава невротична среда, в която действаха до момента. Това обяви на брифинг в парламента народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Макар и късно, БСП са преценили, че това, което вършат минава границите на нормалното”, коментира Биков призова дебатът по Конвенцията да бъде разумен и спокоен, за да бъдат чути всички гледни точки по темата. „Ценностите на християнското семейство са записани като ценност на ГЕРБ и никой в ГЕРБ няма намерение да се отказва от тази ценност. Това е за успокоение на тези, които ни обвиняват, че искаме да въвеждаме гей бракове, трети полове, четвърти полове и т.н. Нямаме никакви подобни намерение, нито срити, нито открити. Искаме да чуем какво мислят хората”, заяви още Биков.
Иван ЛАЗАРОВ


Агенция „Фокус
Данаил Кирилов, ГЕРБ: Ще сезираме Конституционния съд за Истанбулската конвенция, решението му ще даде правен ориентир

София. Тази сутрин нашата парламентарна група взе решение да сезираме Конституционния съд на Република България с искане за преценка на съответствието на Истанбулската конвенция с Конституцията. Това обяви на брифинг в парламента народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Това наше искане основаваме на чл. 12 ал. 1 т.4 от Закона за Конституционния съд и смятаме, че то съответства на изискванията на закона. Истанбулската конвенция е подписана, но все още не е ратифицирана от Народното събрание. Произнасянето на съда ще даде един водещ правен ориентир за обществения дебат за Конвенцията. Смятаме, че той ще бъде полезен за българското общество”, обясни Кирилов. По думите му така Конституционният съд ще може да отговори и на един от критичните по дебата въпроси, свързан с чл. 46 ал. 1 от Конституцията, която регламентира брака като доброволен съюз между мъж и жена.
„Смятаме, че произнасянето на Конституционния съд до голяма степен ще преодолее и негативната нагласа и спекулациите, които битуват в този обществен дебат”, подчерта председателят на Комисията по правни въпроси и допълни, че в рамките на днешния ден дори е започнало събирането на подписите и подготовката на мотивите за искането.
Иван ЛАЗАРОВ


Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: Няма никакво отстъпление от референдума за Истанбулската конвенция

София. Искам да разсея всякакво съмнение - никакво отстъпление от референдума за Истанбулската конвенция, а редакция на въпроса. Това каза пред журналисти в Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Мисля, че всеки момент ще бъде внесена редакцията на въпроса“, посочи тя. „Не се отказваме от идеята за референдум, подписите ги има. Редактираме само въпроса“, заяви Корнелия Нинова. „Знаем какво е мнението на повечето българи, излязоха и социологически проучвания, че повечето са против Истанбулската конвенция“, аргументира се лидерът на БСП. „Въпросът трябва да бъде зададен така, че отговорът да е 50% да. Законът за референдумите така е написан някога, че се изискват 50% плюс 1 да бъдат отговорите, за да бъде валиден“, обясни Корнелия Нинова.
Биляна ИВАНОВА


Агенция „Фокус“
ПГ на "БСП за България" не оттегля искането за референдума за Истанбулската конвенция, но редактира въпроса

София. ПГ на "БСП за България" не оттегля искането за референдума за Истанбулската конвенция, а само редактира въпроса. Това съобщиха от пресцентъра на партията във връзка с появилата се в някои медии информация, че оттеглят референдума. От БСП уточняват, че се предлага преформулиране на въпроса от: "Подкрепяте ли НС на Република България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие?" на "Против ли сте НС на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011г?"