Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Службите по петите на телефонен терорист

13 януари 2018 | 13:45

45-годишен мъж е авторът на фалшивите сигнали за бомби в страната, полицията го издирва. Работата за установяване на подателя им е започнала още с първоначално постъпилите сигнали. Изяснено е, че обажданията са подадени от карта на чужд мобилен оператор. Полицията е осъществила контакт и с партньорските служби, в резултат на което е бил установен авторът на обажданията - 45-годишен български гражданин, който се намира в страна от ЕС. Той е подавал множество сигнали като за обекти в България, така и за различни европейски институции. Ст. комисар Иванов даде пример с това, че последният е бил за ЕК. По думите му с партньорските служби действат за установяване на местонахождението и задържането на мъжа.
От брифинга стана ясно още, че в България през годините са водени досъдебни производства във връзка с подадени от него много подобни сигнали. Иванов обясни, че деянието е наказуемо и по чл. 326 от НК и по Закона за ЕЕН112, като по НК наказанието е „лишаване от свобода“, а по Закона за ЕЕН, когато са мобилизирани службите за реагиране, глобата е в размер от 10 000 до 20 000 лв. Предвидено е търсене и на обезщетение за причинените вреди и направените от службите разходи. Ст. комисар Иванов уточни, че само през последните дни подадените злоумишлени обаждания са няколко – за Аерогара „София“, за НДК, за НС, като сигналите са подавани на общодостъпни в интернет телефонни номера, всичките – от един номер.
Директорът на СДВР обясни, че активните действия с партньорските служби продължават в тесен контакт. Установено е, че българският гражданин от няколко години не е на територията на България, като според данните до момента, от 2012 г. 45-годишният е подавал подобни сигнали за различни обществени обекти и институции – съд, прокуратура, частни хотели. Мъжът е с криминална регистрация за шофиране на МПС след употреба на алкохол. Мотивацията за действията му предстои да бъде изяснена в процеса на работа.Агенция "Фокус"
Христо Смоленов, експерт по антитероризъм: Повтарянето на едни и същи фалшиви заплахи може да се окаже прикритие за истински удар

Повтарянето на едни и същи фалшиви заплахи може да се окаже прикритие за истински удар. Това заяви в интервю за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ експертът по антитероризъм Христо Смоленов по повод фалшивите сигнали за взривни устройства на територията на страната. Според него някои от тежките криминални прояви, които белязаха началото на 2018 година и Европредседателството, може да се окажат част от дейност по създаване на нагласи в обществото и силите за сигурност, от които да произтече нещо по-сериозно.
„Обществото трябва да бъде достатъчно отговорно и търпимо към действията на специалните сили и полицията, защото те са длъжни по протокол да реагират на всяка подобна заплаха, за да няма неприятни изненади. Проблемът е друг – боя се, че българските сили за адекватно реагиране на такива дразнители все още не са получили необходимата организационна, техническа, финансова и обществена подкрепа. Обществото трябва най-накрая да се научи да пази своите защитници, да проявява разбиране и към техните трудности и към опитите им да се справят в условията на дефицит на пари, внимание и организационна култура“, уточни Христо Смоленов. Той посочи, че България се нуждае от нова управленска култура и организационни форми за преформатиране работата на съответните служби. Според експерта по антитероризъм тези служби трябва да имат свое отделно оперативно командване и да имат новаторски организирани информационни системи.

Агенция "Фокус"
Ст. комисар Ивайло Иванов, СДВР: Фалшивите сигнали за взривни устройства в НДК и Народното събрание са били подадени на горещия телефон на Община Кърджали

Последният сигнал беше подаден на горещия телефон на Община Кърджали вчера следобед.Това стана ясно по време на брифинг в СДВР, където директорът - старши комисар Ивайло Иванов даде подробности във връзка с установен автор на злоумишлени обаждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Данните, които имам, със сигурност категорично мога да потвърдя, че от 2012 г. насам мъжът подава сигнали. Има криминални регистрации за шофиране след употреба на алкохол“, коментира той. Ст. комисар Иванов не пожела да каже от къде е мъжът, както и с какво се занимава, освен с подаването на фалшиви сигнали. „От няколко години не е на територията на страната. Повече не мога да кажа към този момент, защото лицето все още не е задържано“, заяви ст. комисар Иванов. За подаваните преди сигнали срещу мъжа има образувани досъдебни производства. Сред сигналите му са обекти с голямо обществено значение – съд, прокуратура, частни хотели. Вчера сигналът за НДК и Народно събрание е подаден на горещия телефон на Община Кърджали“, каза още ст. комисар Ивайло Иванов.
Люба АЛЕКСИЕВА


Агенция "Фокус"
Ст. комисар Ивайло Иванов, СДВР: Действаме в тесен контакт с партньорските служби за задържането на мъжа, който е подавал множество фалшиви сигнали за взривни устройства

Действаме с партньорските служби по установяване на неговото местонахождение и задържане. Това стана ясно по време на брифинг в СДВР, където директорът - старши комисар Ивайло Иванов даде подробности във връзка с установен автор на злоумишлени обаждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В България назад във времето са водени досъдебни производства по същия повод. Той много такива сигнали е подавал. Това деяние е наказуемо и по Наказателния кодекс, и по Закона за тел. 112. В НК има предвидено наказание лишаване от свобода, а в Закона за тел. 112, когато са мобилизирани службите за реагиране, глобата е доста сериозна – тя е от 10 000 до 20 000 лв., и може да се търси обезщетение за причинените вреди и направените разходи от службите. Страната е в ЕС. Към този момент няма да го обявяваме, тъй като все още не е задържан. Действаме в тесен контакт с партньорските служби“, заяви ст. комисар Иванов. По думите му 45-годишният мъж подава сигнали не само на територията на България, а и до най-различни европейски институции. „Последният пример е ЕК. Той от доста време не е на територията на България. Имаме конкретна информация, че е на територията на дадена страна. Просто умишлено не искам да я споменавам. Нека колегите да си свършат работата. Човек, който подава множество такива сигнали, можем само да гадаем каква му е мотивацията – дали има някакво психическо заболяване, или друга цел. Не може така лесно да се подават такива сигнали, защото това внася напрежение сред гражданите, вкарва се огромен ресурс от службите за сигурност“, допълни той и уточни, че при всеки един сигнал са длъжни да реагират. „Има разписана процедура. Действат много служби, много ресурс се разходва. В последно време на аерогара „София“ е подал 3 сигнала, вчера за НДК имаше 2 сигнала, за Народно събрание – 1. Общо взето сигналите се подават на телефони, които са общо достъпни в Интернет“, каза още Ивайло Иванов.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
Ст. комисар Ивайло Иванов, СДВР: 45-годишен български гражданин е подавал фалшивите сигнали за взривни устройства, все още не е задържан

45-годишен български гражданин е подавал фалшивите сигнали за взривни устройства на територията на България и други европейски държави. Това стана ясно по време на брифинг в СДВР, където директорът - старши комисар Ивайло Иванов даде подробности във връзка с установен автор на злоумишлени обаждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Бяха получени множество злонамерени телефонни обаждания за поставени взривни устройства на територията на различни обекти – Аерогара София, НДК и Народно събрание. Бяха извършени необходимите проверки – такива взривни устройства не бяха открити. Всички служби за сигурност в България проведоха много оперативно-издирвателни мероприятия. Беше направен контакт с партньорски служби“, разказа ст. комисар Иванов. Той поясни, че обажданията се подават от карта на чужд мобилен оператор. Беше установен подателят на сигналите. Това е 45-годишен български гражданин, който се намира на територията на страна от ЕЕС. Установено е за това лице, че е подавало множество сигнали, освен до обекти на територията на България и до различни европейски институции“, каза още той и уточни, че все още не е задържан.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция "Фокус"
Цветан Цветанов, ГЕРБ: Компетентните органи ще си свършат работата по отношение на фалшивите сигнали за бомба, но подалите ги ще съжаляват за направеното

Във връзка с председателството ще има и доста провокации и от това естество някой да може да си наблюдава какво правят властите, когато се подава фалшив сигнал. Това каза зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. „Призовавам всички, които се поддават на подобни действия, че компетентните органи ще си свършат своята работа, но смятам, че те самите след това ще трябва да съжаляват за това, което са направили“, заяви Цветанов във връзка с подадения вчера сигнал за бомба в сградата на НДК.
За случая, при който служител на НАП бе прострелян преди около 3 седмици, а вчера почина в болницата, Цветанов посочи, че няма съществени новини, защото се осъществяват необходими оперативни действия. „Разкриването на такова тежко престъпление не може да стане за един ден. Свидетел съм на много тежки престъпления, когато бях вицепремиер и министър на вътрешните работи. Полагаме максимални усилия и ако има системен подход, ще могат да се ограничат и други престъпления и да се разкрият тези“, обясни Цветанов.
За убития в София бизнесмен Петър Христов Цветанов уточни, че го е познавал от публичните му изяви във Великотърновска област. „Познаваме се и тук е голямата спекулация в публичното пространство, защото и в тежък криминален случай политиците не си спестяват да правят политически спекулации. Имаше изказвания от страна на БСП за убийството, за близостта до властта. Не беше близък до властта и до ГЕРБ, а до всички тези, които искат да се развива България и региона“, заяви Цветанов. Според него самият факт, че е имало над 3000 човека на погребението му, означава, че е достоен човек. „Имаше представители от всички институции и политически партии. Той е симпатизирал на ГЕРБ. Изпълнил е гражданския си дълг и смятам, че всеки един достоен българин, който има информация, би било редно да я споделя пред компетентните органи. Споделена е определена чувствителна информация, която е допринесла за разкриването на тежки престъпления в България. Смятате ли, че Петър Христов може да напише листата и да определи кой да бъде водач или депутат? Това е несериозна теза, която дори не трябва да бъде коментирана. Не съм се интересувал никога от обемите и дейността, която върши. Много са нещата, които могат да бъдат говорени чисто спекулативно. Има компетентни органи и е имало управления на различни правителства, така че запознанството ми с Петър Христов е от момента, в който съм влязъл в политиката. Той е бил от истинските радетели на синята идея и за това, че СДС и демокрацията винаги са били приоритет за неговото мислене“, каза още Цветан Цветанов.