Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

100 млн. евро по плана „Юнкер“ в България

12 януари 2018 | 15:59

През втория ден от официалното посещение на Колегиума на Европейската комисия беше подписано споразумение за най-големия до момента проект в България по плана „Юнкер“. Проектът е гарантиран със заем от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) в размер на 100 млн. евро за предприятието за селскостопански и лекарствени продукти „Биовет“. В резултат на това финансиране ще бъдат създадени 210 работни места в селските райони на България. Документът беше подписан след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и министрите от българското правителство с участието на министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. На заседанието са представени резултатите от дискусиите по време на трите клъстърни срещи, проведени по-рано днес. На срещите са обсъдени въпроси в областите външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие; приобщаваща и стабилна Европа, близка до гражданите; конкурентна, иновативна и дигитална Европа.
След заседанието Борисов и Юнкер дадоха съвместна пресконференция, в рамките на която председателят на ЕК отново препотвърди позицията си, че мястото на страната ни е в Шенген и Еврозоната. Всички държави-членки имат правото и задължението да станат членове на еврозоната. Всички, които отговарят на изискванията имат това право и задължение“, посочи той. „Не съм казвал, че България трябва да стане член на еврозоната утре в 12.00 часа, а казвам, че България е на добър път“, коментира Юнкер. „Нещата не са достатъчни, но има явен напредък“, обясни той. Българският премиер от своя страна отново подчерта, че в момента страната ни пази най-добре европейската граница. "На 6 и 7 февруари в България идва премиерът на Холандия Марк Рюте. Ще го водя на границата да види как се охранява. Ако има по-добра Шенгенска граница в Европа, тогава самият аз ще кажа, че не искам България да отива в Шенген", коментира още той.Агенция "Фокус"
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер: Откакто българската дипломация съществува, е успяла да хвърли мостове не само в Западните Балкани, но и в Турция

Откакто българската дипломация съществува е успяла да хвърли мостове не само в Западните Балкани, но в Турция. Това каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер по време на срещата между председателя НС Цвета Караянчева, Колегиумът на европейските комисари, председателския съвет на Народното събрание и председателите на парламентарни комисии, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Юнкер коментира, че именно затова е доволен от присъствието си в България. „Искам да привлека вашето внимание към тази група, която създадохме и която ще трябва да се занимава с принципа на пропорционалността, на субсидиарността. Вашият парламент е един от трите национални парламенти, които ще подпомогнат Комисията в това начинание“, коментира Юнкер.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Председателят на парламента Цвета Караянчева посрещна председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в Народното събрание

Председателят на парламента Цвета Караянчева посрещна председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в Народното събрание в своя кабинет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Разговорите между тях по програма трябва да продължат 15 минути. След това предстои председателят на ЕК и Колегиумът на европейските комисари да проведат среща с членовете на Председателския съвет на Народното събрание и председателите на парламентарни комисии. Предвидено е срещата да се проведе в зала „Изток“ на парламента. Гостите са в България по повод официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС.
Деница КИТАНОВА

Агенция "Фокус"
Президентът Румен Радев: Имаме амбицията Европейският съюз да бъде по-силен след края на Българското председателство

Европейският съюз трябва да бъде още по-силен, когато приключи Българското председателство. Българските институции ще работят активно и обединени за изпълнението на тази цел. Това заяви президентът Румен Радев, който днес на „Дондуков“ 2 проведе среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. По време на разговора държавният глава увери председателя Юнкер в готовността на страната ни да се присъедини към Шенгенското пространство и двамата изразиха убеденост, че приемането ни ще подобри ситуацията със сигурността за целия Европейски съюз.
Пред президента и вицепрезидента на България председателят на Европейската комисия потвърди подкрепата си за усилията на страната да засили перспективата за интеграция в ЕС на страните от региона и да динамизира диалога с държавите от Западните Балкани.
Румен Радев и Жан-Клод Юнкер обсъдиха предприетите през последната година действия за изграждане на обща европейска отбрана. По думите на държавния глава засиленото сътрудничество в областта на Общата външна политика и политиката за сигурност е позитивно за България и важна визионерска стъпка за ЕС. Президентът заяви готовността на страната ни да вземе участие в бъдещи общи проекти в сферата на военната промишленост, науката и изграждането на съвместими способности между държавите членки в областта на отбраната.
Тема на срещата беше и формулирането на бюджета на Европейския съюз след напускането на Обединеното кралство. Жан-Клод Юнкер и Румен Радев се съгласиха, че при изготвянето на бъдещата Многогодишна финансова рамка на ЕС трябва да се вземат предвид растящите нужди на съюза от повече сигурност за гражданите, стриктен контрол на миграционните процеси към общността, както и ключови проекти за свързаност и развитие на европейските региони.
„Щастлив съм, че България пое ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз и съм уверен, че страната има отлична подготовка да изпълнява задълженията си през предстоящите шест месеца“, категоричен беше председателят Юнкер и посочи, че страната ни ще поеме домакинството на ЕС в изключително важен за развитието на Съюза момент. По време на срещата Жан-Клод Юнкер оцени високо фискалните показатели на страната ни и изрази мнението, че България е готова да задейства процеса за присъединяване към общата европейска валута.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Ако има по-добра шенгенска граница в Европа, самият аз ще кажа, че не искам България да отива в Шенген

На 6 и 7 февруари в България идва премиерът на Холандия Марк Рюте. Ще го водя на границата да види как се охранява. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Зала 6 на НДК след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и българското правителство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако има по-добра Шенгенска граница в Европа, тогава самият аз ще кажа, че не искам България да отива в Шенген“, коментира той. „Марк Рюте ми е обещал и снощи потвърди, че на 6 и 7 февруари ще дойде и ще го заведа на границата“, посочи Бойко Борисов. „България в момента пази най-добре европейската граница“, заяви той.
По темата за присъединяването на България към Шенген премиерът коментира: „Клишето „Българи и Румъния Шенген“ се надявам да изчезне скоро, защото не го заслужаваме, както и за еврозоната“. „Всички мои правителства досега са спазвали стриктно критериите. Били сме в тройката на Европа“, посочи Бойко Борисов. „Всичко, което е трябвало да си напишем като домашно, сме го направили. България е във валутен борд с огромен фискален резерв“, поясни министър-председателят. „Както Жан-Клод Юнкер каза- готови сме за чакалнята на еврозоната и се надяваме скоро да стане факт“, изтъкна той.
Във връзка с преговорите за формиране на правителство в Германия Бойко Борисов посочи: „Няма спор, че Германия е един от моторите на ЕС. Стабилността й индиректно влияе изцяло върху ЕС“. „Германия е най-големият донор. Днес говорихме за обща европейска отбрана, миграционен фонд, кохезионни фондове, селскостопанска политика“, посочи той. „Очаква се най-много пари да дойдат от Германия. Всички разчитаме този процес в Германия да завърши, колкото се може по-бързо- за доброто на всички“, каза още премиерът.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Ще се опитаме да подобрим отношенията между ЕС и най-големия му съсед - Турция

Това не може да стане на срещата на балканските лидери, защото се измести фокусът, но ще търсим друга форма да се опитаме да подобрим отношенията между най-големия съсед на ЕС - Турция и ЕС. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Зала 6 на НДК след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и българското правителство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Надявам се това да стане с необходимите корекции от турска страна и с политическата ни воля за доброто на региона“, коментира той. „Турция е голям наш съсед. Спазването на споразумението за миграция е изключително важно за Европа“, заяви Бойко Борисов. „Откакто ЕС подписа споразумението, миграционният поток намаля в пъти. Помните в каква криза беше Европа, а последиците от това продължават да тресат големи държави“, обясни премиерът. „Държим стриктно на спазването на закона за свободата на медиите. Надявам се турското правителство да ревизира това свое отношение към тях“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Газовият хъб „Балкан“ ще даде възможност на България да не бъде изолирана, а да бъде център на газоразпределянето

Благодаря на Жан-Клод Юнкер за разработеното по европейския газов хъб „Балкан“. Той дава възможност България да не бъде наказана, да не бъде изолирана. Да се възстанови правдата и България да бъде център не само на газоразпределянето, но и за доставките на различен вид газ. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Зала 6 на НДК след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и българското правителство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Освен руски, в схемата има азерски, има румънски и газ от местно производство. Когато говорим за газов хъб, не говорим за транзит, а за истинска диверсификация и спазването на третия енергиен пакет. За даването на възможност България да се върне на мястото, където беше“, обясни той. „Докато ние бяхме най-лоялният член на ЕС, спазвайки и санкциите и искайки да запазим приятелите си от Украйна, тогава Руски поток се трансформира в Турски поток“, коментира премиерът. „Благодаря на Комисията, че успя да защити интереса на България, защото да бъдеш лоялен, не означава да бъдеш наказан“, изтъкна Бойко Борисов.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер: Българското правителство се бори с корупцията и постига значителен напредък в последните години

Българското правителство се бори с корупцията и постига значителен напредък в последните години. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на пресконференция в Зала 6 на НДК след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и българското правителство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Убеден съм, че този проблем ще намери своето решение, което ще покаже, че в никакъв случай България не е най-корумпираната страна“, заяви той. „Проблем с корупцията в България има, но го има и в други страни“, коментира още Жан-Клод Юнкер.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер: Мястото на България е в Шенген

Изобщо не бих отстъпил от позицията, че мястото на България е в Шенген. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на пресконференция в Зала 6 на НДК, след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и българското правителство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „България изпълнява всички условия за Шенген. Мисля, че в това отношение има правителства, които засега блокират присъединяването ѝ, въпреки реалността“, посочи Юнкер и уточни, че ако трябва, въпросът за присъединяването може да се повдигне и на Европейски съвет. „Никой не би могъл да обогати семейството на ЕС преди края на мандата на тази комисия, защото изискванията не са изпълнени“, уточни председателят на ЕК.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Кохезионните фондове са темата, по която България ще настоява твърдо по време на Председателството

Ако има нещо, за което България ще настоява и ще държи твърдо - това е темата кохезионните фондове. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Зала 6 на НДК след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и българското правителство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние сме го поели като ангажимент. Убедени сме, че те са жизненоважни“, заяви той. „Темата Западни Балкани е много ясна. Дълбоката ми убеденост е, че ако сега дадем най-безрисковата перспектива за ЕС за изграждане на инфраструктура, ще даде възможност за конкурентоспособност, инвестиции, туризъм и сближаване на културите в Съюза“, изтъкна премиерът. Според него отношенията на ЕС с Русия и Турция трябва да се нормализират.
Преди пресконференцията премиерът Бойко Борисов и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер проведоха работна среща. Двамата обсъдиха партньорството между правителството и Комисията по време на Председателството. На срещата е подчертано, че отношенията на доверие и сътрудничеството са предпоставка за постигане на напредък по откритите за решаване въпроси.
След това председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер се срещна и с държавния глава Румен Радев на „Дондуков“ 2. Двамата са дискутирали актуални теми от европейския дневен ред, както и приоритетите на страната ни като председател на Съвета на ЕС.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер: Бюджетният дефицит е нещо непознато в България и безработицата пада, което показва, че е постигнат сериозен напредък

Бюджетният дефицит е нещо непознато тук, безработицата пада, всичко това показва, че е постигнат сериозен напредък. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на пресконференция в Зала 6 на НДК след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и българското правителство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всички държави-членки имат правото и задължението да станат членове на еврозоната. Всички, които отговарят на изискванията имат това право и задължение“, посочи той. „Не съм казвал, че България трябва да стане член на еврозоната утре в 12.00 часа, а казвам, че България е на добър път“, коментира Юнкер. „Нещата не са достатъчни, но има явен напредък“, обясни той.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер: Подобряването на свързаността и със Западните Балкани, и с Турция е от първостепенно значение

От първостепенно значение е подобряването на свързаността и със Западните Балкани, и по отношение на Турция. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на пресконференция в Зала 6 на НДК след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и българското правителство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Западните Балкани са свързани повече помежду си, но искаме да ги свържем и с останалата част на Европа“, заяви той. „Доволни сме, че Председателството обръща внимание на Западните Балкани, то се полага на тази сфера“, изтъкна Юнкер. „Това е 50-тото посещение на зам.-председатели и комисари след началото на мандат. Онези, които пишат, че сме затворени, да знаят, че пътуваме през цялото време“, коментира той. „Това ясно показва, че много внимателно готвим този специален момент. Това е първото Председателство на България. Следих подготовката и на процеса на присъединяване на България към ЕС. Винаги съм се гордял, че аз подписах договора за присъединяването“, обясни Жан-Клод Юнкер. „Радвам се, че планът „Юнкер“ работи и в България. Подписахме важен договор и поздравявам всички“, посочи той. „Българското Председателство е в ключов момент за Европа. В голяма степен сме на едно мнение за приоритетите и за българското, и за австрийското“, уточни председателят на ЕК. „Ще обсъждаме финансовата перспектива, грижата ни е работата да започне възможно най-бързо, за да не се повтори предишната процедура, по време на която Съветът отдели твърде много време“, каза още той.
Предстоят срещи на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и членовете на Европейската комисия в Народното събрание. Жан-Клод Юнкер ще разговаря с председателя на парламента Цвета Караянчева. След това председателят на Комисията и Колегиумът на европейските комисари ще се срещнат с членовете на Председателския съвет на Народното събрание и председателите на парламентарни комисии.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Споразумение за инвестиция в размер на 100 млн. евро по плана „Юнкер“ беше подписано в НДК

През втория ден от официалното посещение на Колегиума на Европейската комисия беше подписано споразумение за най-големия до момента проект в България по плана „Юнкер“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Проектът е гарантиран със заем от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) в размер на 100 млн. евро за предприятието за селскостопански и лекарствени продукти „Биовет“.В резултат на това финансиране ще бъдат създадени 210 работни места в селските райони на България. Споразумението беше подписано от зам.-председателя на ЕК Юрки Катайнен, земеделския министър Румен Порожанов, вицепрезидента на ЕИБ Андрю Макдауъл и Кирил Домусчиев, главен изпълнителен директор на „Хювефарма“, чието дъщерно дружество е „Биовет“.
Проектът обхваща проектиране, изграждане и управление на две нови съоръжения - в Пещера и в Разград. В Пещера ще се произвеждат хранителни добавки, ензими, пробиотици и лекарствени препарати за животни. В нов завод в Разград ще се произвеждат ваксини за животни.
Юрки Катайнен заяви: „Благодарение на гаранцията от бюджета на ЕС, ЕИБ е в състояние да предложи този заем на дружеството, в резултат на което ще станем свидетели на по-интензивна научноизследователска и развойна дейност в селските райони в България. Това ще доведе до икономически растеж и откриване на нови работни места“.
Министърът на земеделието Румен Порожанов посочи: „Възможността да бъде реализиран такъв изключително важен проект във ветеринарната сфера е показателен за развитието и перспективата пред българското земеделие“.
Вицепрезидентът на ЕИБ Андрю Макдауъл обясни: „Тази операция, осъществена с подкрепата на ЕИБ и на Плана за инвестиции на Европа, ще укрепи конкурентоспособността на водещо предприятие във ветеринарния сектор в България, което ще засили водещата позиция на Европа в областта на здравеопазването на животните“.
Кирил Домусчиев заяви: „Подкрепата на ЕИБ ни позволява да засилим инвестициите си в българското производство, като по този начин подсилва и стратегията ни за изграждане на напълно интегрирана компания за здраве на животните“.
Документът беше подписан след общото заседание на Колегиума на европейските комисари и министрите от българското правителство с участието на министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. На заседанието са представени резултатите от дискусиите по време на трите клъстърни срещи, проведени по-рано днес. На срещите са обсъдени въпроси в областите външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие; приобщаваща и стабилна Европа, близка до гражданите; конкурентна, иновативна и дигитална Европа. Основни докладчици на трите срещи са заместник министър-председателите Екатерина Захариева и Томислав Дончев и министър Лиляна Павлова.
Биляна ИВАНОВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов се срещна с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер

Партньорството между българското правителство и Европейската комисия (ЕК) по време на ротационното председателство на страната ни беше обсъдено на среща между премиера Бойко Борисов и председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Двамата подчертаха, че отношенията на доверие и сътрудничеството между членовете на кабинета, които ще ръководят заседанията на Съвета, и комисарите са предпоставка за постигане на напредък по откритите за решаване въпроси.
Министър-председателят посочи, че за 10-годишното си членство в ЕС страната ни е натрупала опит при разрешаването на различните кризи, през които е преминавал Съюзът, и ще продължи да е активна в дискусиите за неговото бъдеще. „Отговорността ни през следващите 6 месеца е голяма, но оставаме сигурен партньор при търсенето на съгласие по най-важните за Общността теми. За нас е изключително важно да се укрепи единството на Европейския съюз“, подчерта българският премиер.
Премиерът и председателят на ЕК изразиха очакване за подобряване на диалога със съседните на ЕС държави по време на Българското председателство. „Вашият приоритет, Бойко – Западните Балкани, е и наш приоритет“, посочи Жан-Клод Юнкер.

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов ще проведе работна среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер

Премиерът Бойко Борисов ще проведе работна среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер днес. Тя се провежда в рамките на откриването на първото Българско председателство на Съвета на ЕС 2018. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Борисов и Юнкер ще разговарят по теми от европейския дневен ред, като акцент ще бъдат приоритетите на страната ни по време на председателството. Многогодишната финансова рамка на ЕС и готовността на България за членство в еврозоната и Шенген също ще бъдат обсъдени по време на срещата между премиера и председателя на Европейската комисия.