Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Убийствата извънредно в КСНС

09 януари 2018 | 16:21

Тежките криминални престъпления, извършени през последните няколко дни в страната, влязоха извънредно в дневния ред на Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС), който се проведе при президента Румен Радев. Сред обсъжданите теми са били шесторното убийство в Нови Искър, чийто предполагам извършител бе обявен за издирване и по-късно отрит мъртъв в изоставена постройка близо до мястото на престъплението, както и показният разстрел на бизнесмена Петър Христов, извършен посред бял ден на улица в „Ралевица“ в София.
В своето изявление след проведения Съвет, държавният глава Румен Радев посочи, че на него са обсъждано „тревожното натрупване на тежки криминални проблеми“ и подчерта, че всички са се обединили около необходимостта от още по-добра координация между институциите и усъвършенстване на модела за борба с престъпността. „МВР полага всички усилия за тяхното разкриване“, увери Радев.
На излизане от заседанието коментар по темите направиха вътрешният министър Валентин Радев, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, както и лидерът на БСП Корнелия Нинова.
Пред журналисти министър Радев потвърди, че са готови основните експертизи, извършени след откриването на тялото на издирвания Росен Ангелов, които потвърждават самоличността му, както и че именно той е извършил шесторното убийство в Нови Искър в нощта на 31 декември срещу 1 януари. Той обяви, че на 10 януари предстои да се проведе брифинг с участието на Прокуратурата и главния секретар на МВР, на който ще бъдат оповестени официално всички подробности около този случай.
Коментар във връзка с показното убийството на бизнесмена Петър Христов направи зам.-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов. По думите му единствените притеснения на убития е било свързано с разкритото за него по случая "Наглите". "През периода, в който бях министър и вицепремиер, имахме възможност неговата гражданска позиция да подпомогне разкриването на тежки криминални престъпления. В тази връзка аз смятам в момента, че може би има ответна реакция. От това, което е споделял пред мен единственото му притеснение е всичко това, което се разкри за него по случая "Наглите", каза Цветанов пред журналисти на излизане от КСНС. Той изрази увереност, че правоохранителните органи ще успеят да открият кой е извършителят на престъплението, както и да разкрият какъв е бил мотивът за убийството. „Защото най-важното - ако мотивът за това престъпление е ответна реакция на групата "Наглите", смятам, че това не е добър знак за държавата и обществото", аргументира се Цветанов. Той каза още, че в четвъртък ще се проведе извънредно заседание на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и ред, на което министърът на вътрешните работи Валентин Радев да запознае народните представители с факти и обстоятелства около извършените през последните дни престъпления, които са от обществен интерес.
По думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, по време на заседанието на Съвета е била изразена обща позиция, че тежките престъпления от последните седмици е „тежък удар по образа на България, особено в началото на Председателството“. Тя призова за обединението на всички институции по разкриването на тези случаи и подчерта: „Усилия за бърза разкриваемост и процес, за да изчистим лицето на България на прага на Председателството“.
Самото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност бе на тема: „Роля на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС (ОПСО) в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018“. На „Дондуков“ 2 пристигнаха: премиерът Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владисав Горанов, министър на вътрешните работи Валентин Радев, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, лидерът на БСП Корнелия Нинова, заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, лидерът на „Атака” Волен Сидеров и зам.-председателят на Народното събрание и лидер на партия „Воля” Веселин Марешки.
След края на разговорите президентът Румен Радев направи изявление пред медиите, с което да обобщи, че страната ни се нуждае от програма, която да обхване финансите на отбранителната политика и след 2024 г. „Беше отчетен значителният напредък за реализация на глобалната стратегия на ЕС в сферата на сигурността и отбраната, доказателство за което е създаването на постоянното структурирано сътрудничество на европейския фонд за отбрана и стартирането на координирания годишен преглед на отбраната“, посочи Радев и заяви, че участници в съвета са се обединили около позицията, че председателството на Съвета на ЕС в контекста на общата политика за сигурност и отбрана на ЕС е голяма отговорност, но предоставя значителни възможности на Р България в няколко много важни направления. Според него на първо място, това е ефективното ръководство на процесите на изграждане на общата европейска отбрана в лицето на България като председателстващ на Съвета на ЕС“. На второ място е позицията за пълноценна интеграция на българските въоръжени сили, на нашата промишленост, наука в европейските процеси по консолидиране на отбранителната индустрия и науката на Европа. „Не на последно място, това е възможността за повишаване на сигурността и европейската перспектива на Западните Балкани“, допълни още Румен Радев.


Агенция „Фокус“
Цветан Цветанов, ГЕРБ: На днешното заседание на КСНС получихме пълен политически консенсус относно приоритетите в сферата на отбраната, Западните Балкани и Председателството

На днешното заседание на КСНС получихме пълен политически консенсус относно приоритетите в сферата на отбраната, Западните Балкани и Председателството. Това каза зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На КСНС постигнахме единна позиция на всички институции, които днес бяха представени - застанаха в подкрепа на държавните институции, на структурите, които работят за гарантирането на сигурността и аз съм убеден, че ще успеем", каза още Цветанов. По думите му винаги трябва са се търси оптимизиране на работата на всички институции и в тази посока да се подобрява съответната координация.
"Тук мога да дам за пример антикорупоционното законодателство, което беше прието в българския парламент в края на 2017 г., където знаете, че създаваме допълнителен интегритет на всички звена в структурите на държавата, които да работят по антикорупционното законодателтво", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ.
Люба АЛЕСКИЕВА

Агенция „Фокус“
Корнелия Нинова, БСП: Тежките престъпления в последните седмици са тежък удар по образа на България, особено в началото на Председателството

Изразихме обща позиция, че това което се случва в последните седмици е тежък удар по образа на България, особено в началото на Председателството. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на тема: „Роля на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС (ОПСО) в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От наша гледна точка не е нормално днес да се съберем представители на всички институции и партии, законодателна и изпълнителна власт, и да не вземем отношение по случилите се тежки престъпления в последните седмици“, посочи тя. „Всички институции трябва да се обединят и да положат максимални усилия това да бъде изчистено. Усилия за бърза разкриваемост и процес, за да изчистим лицето на България на прага на Председателството“, заяви Корнелия Нинова.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Обединихме се около идеята за изграждането на Международен институт за устойчиви технологии с научен център в Югоизточна Европа

Обединихме се около идеята да работим за изграждането на Международен институт за устойчиви технологии с научен център в Югоизточна Европа. Това каза в свое изявление президентът Румен Радев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на тема: „Роля на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС (ОПСО) в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Интеграционните процеси и даването на европейска перспектива на Западните Балкани изискват да имаме по-голяма свързаност не само в областта на инфраструктурата и на енергетиката, но искат много по засилено сътрудничество в областта на отбраната, на науката, на образованието. Ето защо в тази връзка считаме, че засиленото отбранително сътрудничество е много важно за укрепване на сигурността на нашия регион и още повече в контекста на приоритета на нашето председателство за Западните Балкани се обединихме около идеята да работим за изграждането на Международен институт за устойчиви технологии с научен център в Югоизточна Европа“, заяви Радев. По думите му това ще даде тласък на едно наистина засилено сътрудничество в областта на науката, образованието, медицината и ще привлича и задържа младите хора от региона тук.
„Накрая стигнахме и до конкретни предложения към изпълнителната власт“, заяви Радев и ги изброи:
1. Като председател на Съвета на ЕС Р България да работи за реализирането на мерки и инициативи за постигане нивото на амбиция, заложена в глобалната стратегия на ЕС.
2. До 30 юни 2018 г. да финализира преговорния процес по регламента за изграждане на европейска програма за промишлено развитие в областта на отбраната.
3. До 15 март 2018 г. да разработи пътна карта за подготовка на Програма 2030 за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Р България.
4. До 31 март 2018 да разработи актуализиран план за участие в проекти на постоянно структурирането сътрудничество и Европейския фонд за отбрана, генериращи перспективни способности.
5. До 31 март 2018 г. да разработи каталог на българската отбранителна индустрия, научни звена и областите, които Р България има потенциал да участва в проекти на постоянно структурираното сътрудничество на Европейския фонд за отбрана и по линия на Европейската агенция за отбрана.
6. След приемане на Стратегията за национална сигурност от НС да бъде актуализирана Стратегията за изследване и технологии в сигурността и отбраната 2015 в съответствие с Националната стратегия за развитие на научните изследвания в Р България 2017-2030.
7. До 30 септември 2018 г. да бъде извършен преглед и при необходимост актуализиране на Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г.
8. До 1 юли 2018 г. да разработи пътна карта с проекти и инициативи в областите на сигурността и отбраната, която да подпомогне европейската перспектива и укрепването на сигурността на страните от Западните Балкани. Същата да включва каталог на възможностите за образование и обучение в България в сферата на сигурността и отбраната. Тук можем да предоставим много и то солидни възможности на страните от Западните Балкани. Второ, предложения за провеждане на съвместни учения и тренировки. В контекста на приоритета Западни Балкани на българското председателство да представи идея за изграждане в България на Международен институт за устойчиви технологии и научен център за Югоизточна Европа.
Според него всички тези амбициозни цели могат да бъдат постигнати само с отговорни действия и много ефективна координация между съответните отговорни институции. „Това е пътят заедно с консолидирани усилия да имаме успех. Пожелавам успех на българското председателство на Съвета на ЕС“, каза още Румен Радев.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Цветан Цветанов, ГЕРБ: Единственото притеснение на Петър Христов бе свързано с разкритото за него по случая "Наглите"

Единственото притеснение на Петър Христов бе свързано с разкритото за него по случая "Наглите". Това каза зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов пред журналисти във връзка с извършеното в понеделник убийство на бизнесмена Петър Христов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
"През периода, в който бях министър и вицепремиер, имахме възможност неговата гражданска позиция да подпомогне разкриването на тежки криминални престъпления. В тази връзка аз смятам в момента, че може би има ответна реакция. От това, което е споделял пред мен единственото му притеснение е всичко това, което се разкри за него по случая "Наглите". Убеден съм, че правоохранителната система заедно с всички допълнителни институции ще могат действително да успеят да задържат извършителя и най-важното - да се разбере мотивът. Защото най-важното - ако мотивът за това престъпление е ответна реакция на групата "Наглите", смятам, че това не е добър знак за държавата и обществото", коментира Цветанов.
Той добави, че Христов никога не е искал охрана и никога не е имал притеснения относно това, което е правил в своя бизнес. "Към момента, в който съм бил вицепремиер и министър на вътрешните работи не е бил свързан с някакви престъпления", каза още той.
Цветанов каза още, че в четвъртък ще се проведе извънредно заседание на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и ред, на което министърът на вътрешните работи Валентин Радев да запознае народните представители с факти и обстоятелства около извършените през последните дни престъпления, които са от обществен интерес.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Цветан Цветанов, ГЕРБ: Петър Христов не е бил член на ПП ГЕРБ

Петър Христов не е бил член на ПП ГЕРБ. Бил е симпатизант по начин, който е изразявал своята воля. Имаше дарение, което беше направено през 2007 г. - в първата европейска кампания", обясни зам.-председателят на партията. Това каза зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов пред журналисти във връзка с извършеното в понеделник убийство на бизнесмена Петър Христов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Действително и в нашите структури е имало хора, които са разглеждали евентуалното негово номиниране за народен представител, но той никога не е имал такива политически цели", коментира Цветанов.
"Това, което мога да заявя категорично, е че Петър Христов беше един достоен човек", каза още той.
"Благодаря на тези, които се изказаха признателно и дадоха висока оценка за това, което е правил през целия си съзнателен живот", каза още Цветанов и отбеляза, че именно Петър Христов е човекът, помогнал на семейството на Мануела Горсова, която пострада при причинената от шампиона по фигурно пързаляне Максим Стависки катастрофа. Цветанов каза още, че бизнесменът е бил пряко свързан с развитието на Великотърновския регион и е участвал в много благотворителни акции, без да търси публичност за това, което прави.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Нуждаем се от програма, която да обхване финансите на отбранителната политика и след 2024 г.

Нуждаем се от програма, която да обхване финансите на отбранителната политика и след 2024 г. Това каза в свое изявление президентът Румен Радев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на тема: „Роля на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС (ОПСО) в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Беше отчетен значителният напредък за реализация на глобалната стратегия на ЕС в сферата на сигурността и отбраната, доказателство за което е създаването на постоянното структурирано сътрудничество на европейския фонд за отбрана и стартирането на координирания годишен преглед на отбраната. Обединихме се около позицията, че председателството на Съвета на ЕС в контекста на общата политика за сигурност и отбрана на ЕС е голяма отговорност, но предоставя значителни възможности на Р България в няколко много важни направления. На първо място, това е ефективното ръководство на процесите на изграждане на общата европейска отбрана в лицето на България като председателстващ на Съвета на ЕС“, заяви Радев. По думите му на второ място е позицията за пълноценна интеграция на българските въоръжени сили, на нашата промишленост, наука в европейските процеси по консолидиране на отбранителната индустрия и науката на Европа. „Не на последно място, това е възможността за повишаване на сигурността и европейската перспектива на Западните Балкани. Стигнахме до общата позиция, че България трябва да излезе с ясни предложения, които да гарантират запазването на динамиката в постигането на целите на глобалната стратегия на ЕС в сферата на сигурността и отбраната. Също така засилване на сътрудничеството в областта на отбраната между страните членки. Разбира се, способстване на тяхната пълноценна интеграция като въоръжени сили, отбранителна индустрия и наука в интеграционните европейски проекти в сферата на сигурността и отбраната. Разбира се, способстване за това българските въоръжени сили, отбранителна индустрия, малки и средни предприятия и наука пълноценно да се интегрират в процесите на изграждане на обща европейска отбрана“, добави президентът. Той уточни, че предвид динамичната среда за сигурност и състоянието на нашите въоръжени сили, са стигнали до много важен консенсус, че този план остава открит и трябва своевременно да бъде прегледан и надграждан, така че България да преследва развитието на адекватни отбранителни способности на средата за сигурност. „Нуждаем се от програма, която да обхване финансите на отбранителната политика и след 2024 г., която да гарантира и да реши проблемите относно неокомплектоваността, мотивацията, подготовката, професионалното развитие и професионалното оборудване на българските военнослужещи, която да гарантира ефективен процес по придобиване на нова бойна и обслужваща техника. Също така по привличане на мощни програми за индустриално сътрудничество“, каза още Румен Радев.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Министър Валентин Радев: Една от първите версии за убийството на бизнесмена Петър Христов е свързана с бизнеса и личния му живот, разпитваме близките

Една от първите версии е свързана с неговия бизнес и личен живот. До този момент няма информация да е заплашван, разпитваме близките му. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев за убийството на бизнесмена Петър Христов в София след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на тема: „Роля на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС (ОПСО) в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всичко по случая с Петър Христов ни тревожи, особено в началото на Председателството. Случаят е емблематичен“, коментира той. „Петър Христов е бил известен бизнесмен, уважаван човек. Имаме и нова информация от граждани, които го познават“, посочи министърът. „Правим всичко възможно да бъде разкрито как е станало, всички събрани доказателства се обсъждат“, заяви той. „За нас е важно, че има убийство, без значение на кой човек е. Това е човек, убит показно в центъра на София и това ни притеснява“, коментира Валентин Радев. „Само преди 10 години знаете какво стана с "Килъри", с "Нагли". Хубавата новина е, че и съдът работи заедно с нас и има ефективни присъди. От четирима, трима са с доживотни присъди“, посочи вътрешният министър. „Работим активно и по този случаи, и по случаите с банкоматите. Скоро ще чуете резултата“, каза още той.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Министър Валентин Радев: Готови са основните експертизи, според които Росен Ангелов е убиецът от Нови Искър

Има около 95 експертизи, не всички са готови, но основните, на които се обосновава нашето заключение, че това е убиецът. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Валентин Радев, във връзка намереното тяло на Росен Ангелов, издирван за жесторното убийство в Нови Искър, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Утре, с Прокуратурата ще направим брифинг с информация, с главния секретар на МВР и други експерти, които да сложат край на спекулациите по случая с доказателствата, които са безспорни в момента“, заяви той. „По телевизията се наслушахме на спекулации във връзка с убийствата. Благодаря на медиите, които допуснахме много близо, може би минахме границата, но това няма значение. Обществеността беше информирана, притеснението беше общо“, посочи Валентин Радев.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Обединихме се около позицията, че е необходима още по-добра координация между институциите и усъвършенстване на модела за борба с престъпността

Извън КСНС обсъдихме и тревожното натрупване на тежки криминални проблеми. Това каза в свое изявление президентът Румен Радев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на тема: „Роля на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС (ОПСО) в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „МВР полага всички усилия за тяхното разкриване. Всички се обединихме около позицията, че е необходима още по-добра координация между институциите и усъвършенстване на модела за борба с престъпността“, каза още президентът.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев: Приветствам българското правителство, че повиши разходите за отбрана на 2% от БВП

Приветствам българското правителство, че повиши разходите за отбрана на 2% от БВП. Това каза в свое изявление президентът Румен Радев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на тема: „Роля на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС (ОПСО) в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Обединихме се около позицията, че председателството на съвета на ЕС е голяма отговорност, но предоставя значителни възможности на Р България в няколко много важни направления. На първо място, това е ефективното ръководство на процесите на изграждане на общата европейската отбрана в лицето на България като председателстващ на ЕС“, заяви Радев и добави, че на следващо място е повишаване на сигурността и общата перспектива на Западните Балкани. „България трябва да излезе с ясни предложения. Обединихме се, че трябва да има ускорено приемане на мерки, които да идентифицират всички тези области, проекти, научни звена, предприятия. От съществена важност е в качеството си на председатели на Съвета на ЕС да покажем, че можем да изпълняваме ефективно тази роля. Затова трябва да покажем, че планираме нашата отбранителна политика по европейски образец. Приветствам българското правителство, че прие национален план за нарастване повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП. Този план е много важна основа, на който да градим нашите отбранителни способности“, каза още Румен Радев.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев ще направи изявление в 14.45 часа след заседанието на КСНС

Президентът Румен Радев ще направи изявление в 14.45 часа след заседанието на КСНС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. >. Заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност е на тема: „Роля на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС (ОПСО) в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018“. На „Дондуков“ 2 присъстваха премиерът Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владисав Горанов, министър на вътрешните работи. Валентин Радев, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, лидерът на БСП Корнелия Нинова, заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, лидерът на “Атака” Волен Сидеров и зам.-председателят на Народното събрание и лидер на партия “Воля” Веселин Марешки.

Агенция „Фокус“
Почти четири часа продължава заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев

Почти четири от часа продължава заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност е на тема: „Роля на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС (ОПСО) в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018“. На „Дондуков“ 2 пристигнаха: премиерът Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владисав Горанов, министър на вътрешните работи. Валентин Радев, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, лидерът на БСП Корнелия Нинова, заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, лидерът на “Атака” Волен Сидеров и зам.-председателят на Народното събрание и лидер на партия “Воля” Веселин Марешки. След края на срещата президентът Румен Радев ще направи изявление пред медиите, с което да обобщи заседанието.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Повече от час продължава заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев

Повече от час продължава заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност е на тема: „Роля на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС (ОПСО) в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018“. На „Дондуков“ 2 пристигнаха: премиерът Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владисав Горанов, министър на вътрешните работи Валентин Радев, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, лидерът на БСП Корнелия Нинова, заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, лидерът на „Атака” Волен Сидеров и зам.-председателят на Народното събрание и лидер на партия „Воля” Веселин Марешки. След края на разговорите президентът Румен Радев ще направи изявление пред медиите, с което да обобщи заседанието.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Започна заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев

Започна заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност е на тема: „Роля на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС (ОПСО) в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018“. На „Дондуков“ 2 пристигнаха: премиерът Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на финансите Владисав Горанов, министър на вътрешните работи. Валентин Радев, началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, лидерът на БСП Корнелия Нинова, заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, лидерът на “Атака” Волен Сидеров и зам.-председателят на Народното събрание и лидер на партия “Воля” Веселин Марешки.
Очаква се след края на разговорите президентът Румен Радев да направи изявление пред медиите.
Люба АЛЕКСИЕВА

Агенция „Фокус“
Румен Петков: Серията тежки престъпления от последните дни са деморализиращ старт на европредседателството

Серията тежки престъпления от последните дни са деморализиращ старт на европредседателството. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ бившият вътрешен министър Румен Петков след вчерашния разстрел на известен бизнесмен и шесторното убийство в Нови Искър, извършено в новогодишната нощ. Петков определи като нелепи някои от действията на разследващите, особено по случая „Нови Искър“ и предупреди, че институциите сериозно се дискредитират. „Да започнем от това, че срещу един човек (бел. ред. заподозреният за шесторното убийството Росен Ангелов, който се укриваше) беше хвърлена цялата мощ на държавата – отрядът за борба с терора, полицията, армията. Говорим за един човек, за когото предварително беше обявено, че има малокалибрено оръжие. Ами ако наистина дойдат терористи? Какво ще извадим срещу тях? Когато държавата прави такива демонстрации, трябва да си дава сметка, че има и утре. Да покажеш априорното си безсилие е много неуместно“, коментира още Румен Петков. Според него именно заради подобни действия от страна на властите недоверието към системата достига пик, какъвто не е имало през последните 25 години.

Агенция „Фокус“
Президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност

Президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Заседанието ще започне от 10.30 часа на „Дондуков“ 2 на тема „Роля на Република България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС (ОПСО) в контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018“.