Акцент на деняВИЖ ВСИЧКИ

Френският президент Еманюел Макрон започна тридневното си посещение в Китай

08 януари 2018 | 16:59

Френският президент Еманюел Макрон започна в понеделник, осми януари, своята тридневна визита в Китай. Държавният глава посети град Сиан, старата столица на китайската династия Тан. Пред събралите се хора Макрон изнесе продължила над един час реч, в което заяви, че "Европа се върна", като обеща да провежд поне по едно официално посещение в Китай годишно. Очаква се Макрон и неговият китайски колега Си Дзинпин да разговарят относно въпросите засягащи двустранните отношения между двете страни, икономическите връзки между Пекин и Европа както и участието на ЕС в някои мащабни китайски проекти, сред които Новият път на коприната, известен още като "Един пояс, един път".

South China Morning Post: Френският президент Еманюел Макрон прояви интерес към „Един пояс, един път“
Френският президент Еманюел Макрон прояви интерес към проекта „Един пояс, един път“, отбелязва китайското издание South China Morning Post. Френският държавен глава започна своето посещение в Китай с визита в старата столица Сиан, което бе последвано от среща с неговия колега Си Дзинпин, по време на която Макрон е изявил желанието страната му да бъде част от проекта „Един пояс, един път“, като по този начин спомогне за възстановяването на търговските връзки по море и суша между Азия и Европа.
Френският президент също така добави, че Франция би искала да работи с Китай за решаването на някои световни проблеми и по-конкретно глобалното затопляе.

Washington Post: Washington Post: Еманюел Макрон е на посещение в Китай с цел преговори за по-честна търговия и бъдещето
Френският президент Еманюел Макрон започна своята тридневна визита в Китай в понеделник със смело съобщение – „Европа се върна“, пише американското издание Washington Post.
„Дойдох тук с цел да покажа на Китай моята решителност за въвеждане на европейско-китайските отношения в 21 век“, заяви Макрон.
Дори на чужда територията, 40-годишният президент изглежда бе успял да донесе със себе си съпровождащата го филмова атмосфера, отбелязва изданието. В понеделник Макрон държа продължила над един час реч в град Сиан, бившата столица на китайската династия Тан. Освен това президентът подари на своя китайски колега Си Дзинпин кон от рядка порода, наречен Везувий. Но наличието или отсъствието на подаръци в случая не е толкова важно, колкото въпросът относно бъдещото развитие на отношенията между двете държави, които, както пише вестникът, ще зависят от три ключови аспекта.

Балансирани търговски връзки
Френският президент търси сътрудничество по някои мащабни инициативи, които биха разширили търговските връзки между Европа и Китай, като това включва инфраструктурни проекти от типа на Новия път на коприната, известен още като „Един пояс, един път“. Но в същото време, по подобие на САЩ, Европейският съюз иска по-честни търговски връзки с Китай. Китайските закони въвеждат редица ограничения срещу чуждестранни инвестиции, докато инвеститорите от Китай се ползват с доста по-голяма свобода в Европа.
„Искам ние да определим правила за балансирани взаимоотношения, при които няма да има губещ“, разкри Макрон. Проблемът е, че Китай най-вероятно няма да разглежда като печалба забавянето или ограничаването на инвестициите си в Европа, пише изданието.

Връзките между Европа и САЩ
Инициативата на Макрон за промени в търговските отношения е подкрепяна и от САЩ, които също целят подобна промяна на връзките си в Китай. Но това не може да скрие факта, че Макрон търси по-тесни връзки с Китай във времето в което САЩ и ЕС не поддържат същото добро ниво на общуване, каквото то е било в миналото. И докато френският президент обеща да прави поне по едно посещение в Китай годишно, то изданието отбелязва, че Макрон все още не е имал визита във Вашингтон. Европейският съюз в момента е най-големият търговски партньор на Европа, пише вестникът.

Кой е лидерът на Европа?
„Европа се върна“ не са точно думи, които някой би приписал на френския президент, като се има предвид, че в надпреварата за мястото участваха доста евроскептици. По това време германският канцлер Ангела Меркел изглеждаше не само лидер на Европа но и според някои тя бе и лидер на целия Западен свят. Но след като нейната партия претърпя голям спад в популярността на изборите през септември а в страната вече четвърти месец продължават преговорите за формиране на управляваща коалиция, нейното влияние отслабва. Макрон се стреми да постави себе си и Франция във вакуума оставен от Меркел, като главният представител на Европа на световната сцена.
Макрон има няколко успеха на свое име в международните отношения. Той се намеси и доведе до успешен край кризата около ливанския премиер Саад Харири а през декември се противопостави на решението на президента Доналд Тръмп да признае Ерусалим за израелска столица. Париж също така бе и домакин на голяма среща, посветена на климатичните промени.

AFP: Еманюел Макрон призова Европа да вземе участие в китайския проект, известен като "Един пояс, един път"
Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да вземе участие в мащабния инфраструктурен проект на Китай, известен като Новия път на коприната, съобщава AFP. Държавният глава обаче предупреди за опасността от „хегемония“ и заяви, че двете страни трябва да имат равно участие в проекта.
Макрон пристигна в понеделник на тридневно посещение в Китай, където ще обсъди двустранните връзки с местните власти и неговия китайския колега Си Дзинпин.
„Нашите съдби са свързани“, заяви Макрон и добави, че „бъдещето се нуждае от Франция, Европа и Китай“.
Новият път на коприната, иницииран от Китай и известен в страната като проекта „Един пояс, един път“ е мащабен инфраструктурен план, който цели да свърже Азия и Европа чрез магистрали, ЖП линии и морски пътища.

AFP: Еманюел Макрон предлага на Китай да внесе нов импулс в борбата срещу изменението на климата
В рамките на първия ден от посещението си в Пекин държавният глава на Франция Еманюел Макрон предложи на Китай да „съживи борбата срещу измененията на климата“ и да „увеличи ангажиментите си“ срещу глобалното затопляне до планираната за края на годината конференция в Полша, предава AFP.
Позовавайки се на необходимостта от френско-китайско съюз в тази област, Макрон предложи в периода 2018-2019 г. да бъде направен „екологичен преход“ с общите усилия на Париж и Пекин.

AFP: Еманюел Макрон започва официалното си посещение в Китай
Президентът на Франция Еманюел Макрон започва официалното си посещение в Китай в началната точка на древния Път на коприната Сиан – белег на уважение към неговия китайски колега Си Дзинпин, опитващ се да съживи известния търговски път, предава AFP.
„Китайската инициатива „Един пояс, един път“ представлява реална възможност да се изграждат мостове между страните и цивилизациите, както са правили древните пътища на коприната“, заяви Макрон пред китайски медии. „Вярвам, че е важно Китай и Европа да засилят сътрудничеството си по инициативата. Франция е готова да играе роля в това“, допълни той.
Същевременно президентът на Франция предупреди, че инициативата трябва да се проведе в „рамките на балансираното партньорство“.
По време на посещението си в Сиан Макрон ще изнесе реч, посветена на китайско-френските отношения. Той ще посочи „стратегическото партньорство с Пекин“ по въпросите, свързани с тероризма и климатичните изменения.